You are on page 1of 5

Peranan ibu bapa memupuk semangat kejiranan

Semangat kejiranan semakin hari semakin luntur dalam
kalangan masyarakat. Jelaskan peranan ibu bapa dalam
usaha memupuk semangat kejiranan dalam kalangan
masyarakat.
Dalam kehidupan sehari-hari, keluar dari rumah, sama ada
memandang ke kanan, ke kiri atau memandang hadapan atau
belakang, rumah yang kita lihat ialah rumah jiran. Betapa pun
kita mengasihi adik-beradik dan saudara-mara, namun jarak
yang jauh menyebabkan pergantungan kita terhadap jiran lebih
besar berbanding dengan orang yang dekat dengan kita sejak
lahir. Menurut perspektif Islam, konsep jiran meliputi skop yang
lebih luas sehingga menjangkau empat puluh buah rumah atau
keluarga yang tinggal berhampiran dengan kita. Semangat
kejiranan pula membawa pengertian jiran tetangga yang hidup
berbaik-baik, bertolak ansur dan bekerjasama antara satu sama
lain. Dalam kehidupan kita, kita dilarang menyakiti hati jiran,
sebaliknya diminta mengambil berat antara satu sama lain dan
hidup berlandaskan kasih sayang sesama individu tanpa
mengira keturunan, usia, agama atau pangkat. Pepatah Melayu
ada mengatakan bahawa “Jiran Sepakat Membawa Berkat”.
Jadi, kita perlulah mengutamakan jiran kita dalam kehidupan
dan mengukuhkan semangat kejiranan supaya kita sentiasa
bersatu padu dalam melakukan sesuatu perkara. Walau
bagaimanapun, dalam era globalisasi yang dipenuhi pelbagai
pancaroba moden, semangat kejiranan dalam kalangan
anggota masyarakat, semakin meluntur. Oleh itu, semua
lapisan masyarakat terutamanya ibu bapa wajar mengambil
langkah untuk memupuk semangat kejiranan dalam kalangan
masyarakat. Persoalannya, apakah langkah-langkah yang
elektif wajar diambil oleh ibu bapa untuk memupuk semangat
kejiranan dalam kalangan masyarakat?
Menyedari hakikat betapa pentingnya semangat kejiranan
diamalkan oleh masyarakat majmuk di negara ini, maka usaha
perlu dilakukan oleh ibu bapa agar nilai yang berharga ini tidak
lenyap daripada amalan hidup masyarakat kini. Ibu bapa
haruslah menyertai aktiviti gotong-royong yang dianjurkan
oleh komuniti atau masyarakat setempat. Dalam hal ini. ibu
bapa boleh membawa anak-anak menyertai aktiviti tersebut
bersama. Melalui aktiviti gotong-royong, semua penduduk

ibu bapa mesti mempunyai semangat kekitaan dan keprihatinan terhadap jiran mereka. tetapi kita mengambil tahu masalahmasalah yang dihadapi oleh jiran dan cuba membantu mereka supaya dapat meringankan beban yang ditanggung oleh jiran. mendapatkan bantuan nasihat ataupun kewangan dan . dalam kehidupan berkeluarga. Hal ini dapat digambarkan melalui pepatah Melayu yang mengatakan bahawa “ tak kenal maka tak cinta”. Apabila berkumpul dan berbincang. maka ahli-ahli keluarga itu memerlukan bantuan daripada jiran untuk menghantar ketua keluarga itu ke hospital. setiap keluarga pasti akan menghadapi masalah dan masalah itu hanya boleh diatasi atau dikurangkan dengan bantuan orang lain. Melalui cara ini. Hal ini demikian kerana. setiap ahli keluarga dapat menjalinkan hubungan mesra sesama jiran. Mereka juga sedar akan peranan masing-masing dalam sesuatu komuniti. hati kuman sama dicecah ’untuk mencapai keberkatan dalam hidup. ibu bapa haruslah mengadakan aktiviti gotong-royong agar dapat memupuk semangat kejiranan dalam masyarakat. Sebagai anggota dalam sesebuah masyarakat. memberitahu keluarganya yang tinggal berjauhan daripada mereka. anak-anak akan melakukan perkara yang sama untuk mengeratkan ikatan kejiranan. Ibu bapa perlulah mengamalkan cara hidup seperti ‘aur dengan tebing’ atau ‘ke bukit sama di daki. Selain itu.setempat dapat berkumpul bersama sambil berbincang tentang aktiviti yang akan dilakukan. ketika ketua keluarga sakit tenat. menyediakan hidangan untuk kenduri-kendara dan sebagainya. Sebagai contoh. mereka akan dapat berbual-bual dan berkenalkenalan antara satu sama lain dan sekali gus membolehkan seseorang itu mengenal hati budi jiran mereka dengan lebih baik dan dekat.. ke lurah sama dituruni’ dan ‘hati gajah sama dilapah. Aktiviti-aktiviti yang dijalankan secara bergotong-royong memerlukan masyarakat bekerjasama bagai aur dengan tebing agar aktiviti-aktiviti tersebut dapat dijalankan dengan lancar dan baik. Apabila mengambil berat akan hal-hal jiran. Apabila dewasa kelak. bukanlah bermaksud kita hendak menjaga tepi kain mereka atau mengambil tahu hal rumah tangga mereka. Jelasnya. aktiviti yang boleh dijalankan secara bergotong-royong ialah membersihkan kawasan taman. Misalnya. ibu bapa perlulah menjadi suri teladan atau ‘role model’ yang baik kepada anak-anak sekiranya mahu anakanak mengamalkan semangat kejiranan dalam diri sendiri.

ibu bapa yang berjaya menjadi suri teladan yang baik. bukan sahaja dapat memperkenalkan anak-anak mengenali lebih dekat adat resam sesuatu budaya malah dapat menanamkan semangat hormat-menghormati dalam diri anakanak dan mengamalkan semangat perpaduan. Tahun Baru Cina. Semua masalah boleh diselesaikan bersama dan hal ini akan menjadikan hidup mereka lebih aman dan harmoni walaupun dalam keadaan yang serba kekurangan. ibu bapa boleh membawa anak-anak berkunjung ke hospital jika kita mendapat tahu bahawa jiran .sebagainya. agama dan budaya masing-masing di negara ini. Dengan menziarahi jiran. ibu bapa juga mestilah mengadakan atau menghadiri majlis-majlis rumah terbuka sempena sesuatu sambutan perayaan. Amalan mulia ini bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan silaturahim. ibu bapa hendaklah menyemarakkan budaya ziarah-menziarahi dalam kalangan masyarakat sebagai langkah untuk memupuk dan meningkatkan semangat kejiranan dalam diri anak-anak. Sikap keprihatinan yang ditunjukkan oleh ibu bapa terhadap jiran. majlis-majlis rumah terbuka mestilah diadakan setiap tahun agar mampu mendekatkan ahli masyarakat untuk bertemu muka dan membentuk masyarakat yang bersatu-padu. sudah pasti mampu memupuk semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat. Dalam majlis tersebut. ibu bapa boleh membawa anak-anak bersama. Kehadiran ibu bapa bersama ahli keluarga dalam majlis rumah terbuka. akan menyebabkan anak-anak juga turut mengambil berat tentang jiran mereka. majlis-majlis rumah terbuka sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri. Dalam hidup bermasyarakat. tetapi juga mampu mengukuhkan semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat. Tegasnya. ibu bapa digalakkan membawa anak-anak-anak menziarahi jiran tetangga pada masa-masa yang sesuai. Mereka juga berpeluang untuk berkongsi pendapat tentang sesuatu perkara dan bertanya khabar sambil menikmati juadah yang disediakan oleh tuan rumah. Sebagai contoh. Di samping itu. masyarakat dapat berkumpul dan mengenali antara satu sama lain dengan lebih dekat. Sebagai contoh. Seterusnya. Tegasnya. masyarakat akan lebih memahami adat resam. Dengan itu. Melalui majlis rumah terbuka. kita akan mengetahui masalah dan kesusahan yang dihadapi oleh jiran kita. Hari Krismas dan Hari Deepavali hendaklah dijadikan acara tahunan.

Ibu bapa boleh membawa anak-anak bersama dan setiap ahli keluarga boleh menyertai permainan yang disediakan. ibu bapa bolehlah menggalakkan anak-anak supaya melibatkan diri dalam aktiviti sosial seperti Hari Keluarga. ibu bapa berperanan penting untuk . sekurang-kurangnya kita dapat meringankan penderitaan yang dialami oleh jiran kita dan secara tidak langsung. Amalan ini dapat membentuk sifat kasih sayang dan sikap ambil berat serta membuang sejauh-jauh sikap mementingkan diri sendiri dan hidup diibaratkan ‘seperti enau di dalam belukar. Sebagai contoh. Pertubuhan Khairat Kematian dan sebagainya. kita mestilah berpegang teguh pada prinsip “cubit paha kiri. Selain itu. Walaupun pepatah Melayu ada mengatakan bahawa ‘berat mata memandang. sering mengadakan aktiviti Hari Keluarga untuk mengukuhkan hubungan dalam kalangan masyarakat setempat. Aktiviti kerap diadakan sama ada di padang. taman rekreasi atau di tepi pantai.kita telah dimasukkan ke hospital kerana menghidap sesuatu penyakit atau mendapat kemalangan. merogol. melepaskan pucuk masing-masing’. melalui Pertubuhan Rakan Tetangga. namun sebagai jiran. paha kanan terasa juga”. Setiap komuniti. Hal ini dapat kita lihat dalam peribahasa Melayu. ibu bapa boleh mendedahkan kepada anak-anak tentang kepentingan hidup berpersatuan dalam masyarakat setempat yang mempunyai satu sistem organisasi yang teratur. Jadi. iaitu ibarat aur dengan tebing yang mementingkan semangat sandarmenyandar atau saling membantu antara satu sama lain dalam kehidupan. ibu bapa boleh menyemarakkan budaya kunjung-mengunjungi dalam diri anak-anak untuk memupuk semangat kejiranan. Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung. banyak pertubuhan sukarela ditubuhkan dalam masyarakat seperti Pertubuhan Rukun Tetangga. berat lagi bahu memikulnya’. Akhir sekali. Persatuan atau pertubuhan ini hendaklah melibatkan semua penduduk tempatan sebagai ahli. aman dan tenang. melalui lawatan kita. Anak-anak turut mengambil berat tentang jiran yang ditimpa masalah sama seperti ibu bapa mereka. Jelasnya. mereka dapat hidup dengan lebih selesa. masyarakat setempat secara bergilir-gilir mengawasi keselamatan kawasan tempat tinggal atau taman untuk mengelakkan berlakunya kejadian-kejadian yang tidak diingini seperti membunuh. Jelasnya. Dewasa ini. merompak dan sebagainya.

Amalkan dengan hati yang ikhlas. maka kita perlu menjadikan diri kita sebagai jiran yang baik kepada jiran kita. dengan meningkatkan semangat kejiranan. dapat saya simpulkan bahawa semangat kejiranan dalam setiap individu amat penting untuk melahirkan masyarakat yang prihatin dan membentuk perpaduan kaum. Sekiranya kita berbaik-baik dengan jiran. Walau apa pun keadaan dan di mana-mana pun kita tinggal. Cogan kata “ Jiran Sepakat Membawa Berkat” perlu terus diamalkan dalam kehidupan kita sehari-hari. Berdasarkan perbincangan di atas.menggalakkan anak-anak supaya melibatkan diri dalam aktiviti sosial sebagai langkah untuk memupuk semangat kejiranan. Oleh itu. kita mestilah sentiasa berusaha untuk memastikan semangat kejiranan sentiasa terpelihara supaya negara kita sentiasa aman. Jangan kita berasa susah dalam usaha mengamalkan budaya murni ini. Allah berfirman yang maksudnya. . Jadi. iaitu jiran yang menjadi tempat untuk memohon bantuan ketika kita dalam keadaan yang susah dan sentiasa menghulurkan bantuan dengan senang hati dan menghiburkan ketika kita senang. kita perlulah mempunyai jiran yang baik hati. sesungguhnya Kami menciptakan kamu daripada seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu kenal-mengenali”. harmoni dan sejahtera. perpaduan kaum akan bertambah utuh dan teguh. barulah kita memperoleh keberkatan dalam kehidupan. Jadi. dalam setiap masa. untuk mempunyai jiran yang baik. “Wahai manusia. maka jiran juga akan berbaik-baik dengan kita.