You are on page 1of 19

O ISTORIE A LUMINII

Prof. Năstase Elena

încă din cele mai vechi timpuri. ce este lumina? Întrebarea i-a frământat mult pe fizicieni. . încât nici nu ne mai întrebăm ce este. Și totuși.Suntem atât de obișnuiți cu lumina din jurul nostru.

radiație sau undă electromagnetică. după caz. astăzi răspundem simplu.Sprijiniți pe spatele unor mari fizicieni. . că lumina este un flux de particule.

detectarea ei. felul cum interacționează aceasta cu substanța. Mai târziu. studiază fenomenele în care intervine lumina. odată cu șlefuirea primelor lentile din cuarț.Capitolul ”Optica”. din fizică. Optica a început să se dezvolte încă de pe vremea Egiptului Antic și Mesopotamiei. grecii au găsit și un cuvânt potrivit pentru acest domeniu: ὀπτική=optica=vedere .

deși nu erau corecte. Epicur.• Filozofii greci: Democrit. Platon și discipolii lor. au emis teorii despre lumină. Aristotel. care. când Euclid leagă optica de geometrie și scrie o carte în acest sens. au constituit surse de inspirație pentru mai târziu. • Euclid din Alexandria – părintele geometriei .

în ”Optica” lui Ptolemeu (90-168 e. refracție și culorile. • Ptolemeu-matematician. geograf.Mai târziu.) apar descrise proprietățile luminii și fenomenele de reflexie.n. astronom. astrolog .

.• Alhazen (Ibn al-Haytham) (965-1040 Egipt) este cunoscut în vremea sa și ca Ptolemeu al II-lea și astăzi este considerat ”Părintele Opticii”. conform căreia lumina este emisă de ochi. și propune o nouă teorie bazată pe experimente și observații. El respinge teoria luminii a lui Ptolemeu.

• Coperta Cărții de Optică a lui Alhazen cu noua teorie despre lumină. • Alhazen descrie două tipuri de lumină: lumină primară. • Alhazen consideră că lumina care ajunge pe corpuri este reflectată în toate direcțiile de acestea și abia apoi este percepută de ochi și noi vedem corpurile. . care vine direct de la un corp care emite lumină. adică reflectată. și lumină secundară. cum spunem astăzi.

Roger Bacon (1214-1292?. filozof englez) a adunat toate ideile valoroase despre optică în partea a V-a (din 7) a cărții sale ”Opus Majus” (”Marea Operă”) .

matematician. a îmbunătățit telescopul refractar. . astronom și astrolog german. și paralaxa. despre care i-a vorbit lui Galilei. a explicat eclipsele. neînțelese până atunci.• Johannes Kepler (15711630).

• René Descartes (1596-1650) matematician și filozof francez. "Cogito ergo sum" .

După 1660 Newton preia ideile lui Descartes și le dezvoltă în cartea sa ”Optica” .

• Sir Isaac Newton (1642-1727) • ”Optica” lui Newton se deosebește de a celorlalți înaintași ai săi prin faptul că nu mai este o carte de geometrie. în 1689. ci una de fizică.• Newton. în care fenomenele sunt tratate cu instrumentele fizicii. la 46 de ani. tânăr. .

bazându-se pe ideile lui Hooke. Christian Huygens (1629-1695) Robert Hooke (1635-1703) .În 1690 Huygens publică tratatul său de optică în care tratează lumina ca pe o undă.

.Optica lui Newton a fost unanim acceptată până la începutul secolului al 19-lea. au stabilit în mod ferm și caracterul ondulatoriu al luminii. Thomas Young și Augustin-Jean Fresnel. când alți titani ai fizicii. prin experimentele lor.

Cele două teorii despre lumină au fost unificate cu succes într-o singură teorie de către James Clerk Maxwell. (1860) James Clerk Maxwell (1832-1879) . o mică parte dintr-un spectru foarte larg de radiații electromagnetice. teorie în care lumina este considerată undă electromagnetică.

de la 400nm (albastru) până la 700nm (roșu) .Spectrul electromagnetic Lumina vizibilă ocupă un spațiu mic în spectru.

Filamentul lui a rezistat 13.Câteva mii de ani oamenii au folosit doar lumina naturală. După multe încercări de a face un bec viabil. . Odată ce oamenii au descoperit că pot face lumină artificială. fața lumii s-a schimbat foarte mult. așa arăta primul bec prezentat publicului de Edison la 22 octombrie 1879.5 ore.

. Se văd zonele intens populate și industrializate ca fiind intens luminate. Pământul văzut din sateliții care trec pe deasupra continentelor.Pământul noaptea este electric.