You are on page 1of 25

Tes la.

jpg

Kao inspiracija Stevanu Pešiću da napiše ovu dramu, poslužio je
intervju koji je naučnik Nikola Tesla dao za časopis "Besmrtnost" u svojoj
laboratoriji u Kolorado Springsu.
Intervju pokriva razne od teme od ishrane do Univerzuma i sve bi bilo sasvim
obično da Tesla nije "ukinuo" vreme i prostor.
Posle ovakvog "putovanja" novinar više nikada neće biti isti, a ni mi.
INTERVJU TESLE SA Džon Smit
NOVINAR: Gospodine Tesla, stekli ste slavu čoveka koji se umešao u kosmičke
procese. Nedavno ste preplašili dobre ljude tvrdeći kako vibracijama možete
preseći Zemlju kao jabuku nožem. Ovde u Koloradu Springsu stvorili ste munju;
čovek do sada to nije učinio. Nebo seku hiljade munja i hiljade gromova udaraju
u planinske vrhove. Tlo podrhtava, a životinje i ptice beže u divljem strahu.
Zahvaljujem vam na ljubaznosti što ste pristali da se sklonimo u ovu kuću; tu se
osećam bezbednim. Moje ime je Džon Smit i novinar sam u "Biltenu
Besmrtnosti". Urednik toga lista je gospođica Emili Dikinson, a direktor gospodin
Bolt Bitmen.
TESLA: Gospođica Dikinson je pesnikinja čije stihove cenim, a gospodin Bitmen
ima nazore koji su mi veoma bliski. Redovno čitam vaš list, i da bi ovaj razgovor
tekao lakše i brže ukinućemo vreme i prostor.
NOVINAR: Čudo je evo već u početku! Ko ste vi, gospodine Tesla?
TESLA: To je pravo pitanje, gospodine Smit, i ja ću se potruditi da vam dam i
pravi odgovor na njega.
NOVINAR: Kažu da ste iz zemlje Hrvatske, iz kraja zvanog Lika, gde zajedno sa
ljudima raste drveće, kamen i zvezdano nebo. Kažu da vam je
zavičaj selo koje nosi ime po gorskom cveću, i da je kuća, u kojoj ste se rodili,
pored šume i crkve.
TESLA: Zaista, sve je tako.
NOVINAR: Stub kuće je bila majka. Imala je zlatne ruke. Njena bašta se prva
zazelenila, i njeno žito najpre vlatalo. Tkala je najbelje platno i vezla najlepše
vezove u kraju. Vreme je znala po ptičjem letu, a po travi gde će poteći izvor.
Pred oluju je brala u polju iglice groma i tako sprečavala nesreću i vatru. Pesme
koje je ona slušala kao dete, pevala je svojoj deci ili je smišljala nove.
TESLA: Bilo joj je šezdeset godina i, šale radi, vezivala je tri svoje trepavice. Zar

to nije čudesno?
NOVINAR: Zadivljujuće je kako izvesni ljudi imaju roditelje kakvi su donekle i oni
sami.
TESLA: Seme biljke mora pasti na pogodno tlo, i treba ga zalivati, negovati i
čekati da iznikne i olista. Tako je i sa svakim čovekom ili bićem koje ima ljudsko
obličje.
NOVINAR: Znači li to da takvo handsome nije uvek i znak da je neko čovek?
TESLA: Ja sam se mnogo puta uverio u to.
NOVINAR: Gospodine Tesla, jedan pesnik je govorio o svemirskom brodu, koji
se spustio u Smiljanu i čestitom seoskom svešteniku i njegovoj ženi ostavio
muško dete, koje su oni nazvali Nikola.
TESLA: Pesnici bolje tumače pojave ovoga sveta od drugih ljudi.
NOVINAR: Pre nego što će se to dogoditi, nad likom se pojavio meteor, svetionik
zvezdanom brodu.
TESLA: Taj meteor je opisao i moj otac. On ga naziva usijanim nebeskim telom.
NOVINAR: Ako je jedno dete tako rođeno, zar nisu i sva deca nebeskog porekla?
TESLA: Vasiona je bila kolevka prvih ljudi. Iz nje su potom izlazili jedino oni što
će nešto stvoriti i učiniti za ljudski rod.
NOVINAR: Koja su deca iz te kolevke?
TESLA: Bili Šekspir, Leonardo da Vinči, onaj momak Amadeus. Naravno, ima ih
još.
NOVINAR: Prva je pesnik, drugi slikar i naučnik, treći kompozitor.
TESLA: Svi oni su samo različite manifestacije istog Duha.
NOVINAR: Jesu li i oni prispeli na Zemlju svemirskom letelicom?
TESLA: Bilo je i takvih koje su gurnuli dole. Ali ne brinite za njih. Oni su kao
mačke: dočekaju se na noge makar ih bacili sa poslednjeg sprata "ValdorfAstorije".
NOVINAR: Dok smo posmatrali kako blešte munje i slušali kako tutnje gromovi,
rekli ste: "To je kao u 'Luči Mikrokozma', kada Lucifer na čelu milionske vojske

Nakon revolucije Lenjin me je pozivao u Rusiju. hitajući prema gradovima sa kapijama od Sunca i Meseca. Oni koji sada tu žive udišu njihov vazduh. NOVINAR: Pretpostavlja se da imate hiljade otkrića i izuma. pa su se zabrinuli. i oni koji to nisu. zatim njegova privremena propast. zaboravio sam im broj. Danas. zapravo. (OPD 4. Ponekad. nije mu odoleo. piju vodu koju su oni pili. NOVINAR: Je li i on iz vasionske kolevke? TESLA: Jeste. NOVINAR: Vratimo se vašem životu. službovali u Budimpešti i Parizu. NOVINAR: Futuristi kažu da su Dvadeseti i Dvadeset Prvi Vek rođeni iz glave . NOVINAR: Ko su. Rusija je letnje podne zasićeno tamnim energijama koje bi ometale moj rad. Amerika je svetlo prolećno jutro. TESLA: Moguće je. Srbi? TESLA: Posredničko pleme među narodima. Školovali ste se u Gracu. Roba im danas slabo ide. i iste zvezde svetle nad njima. gospodine Tesla. gospodine Smit. TESLA: Na ovoj planeti postoje krajevi koji su izvor negativnih duhovnih energija. Razlog za to nije što sam slutio šta će se tamo zbivati. gospodine Tesla. Iza toga će nastupiti doba koje se naziva Zlatnim. I to doba će biti privremeno. TESLA: Objašnjenja prepustimo čitaocima "Biltena Besmrtnosti". Zatim odlazite u Ameriku. NOVINAR: Ne razumem vas. tamo je sasvim suprotna energija). vidim čete Maja i Asteka kako marširaju putevima ove zemlje. a mi nastavimo naš razgovor. studirali u Pragu. ono što je vrhunsko na Zemlji: Poeziju i Nauku. jedu plodove koje su oni jeli. Amerika je kraj sa pozitivnim energijama (Jack987: bila je u to doba.poleće u Nebo! " TESLA: U Lucifera su svi bili zaljubljeni. Ni onaj što je leteo umnim krilima. zbog toga sam došao i ostao ovde. U Americi će nastati budućnost ljudskog roda. Čujem da se moji Srbi nešto žale. Iz tog ukrštaja će se roditi nova rasa. TESLA: Amerika je spiritualno tlo. Šta im nedostaje? Imaju Vladiku i mene. denzitet???) NOVINAR: Molim vas da to objasnite. ali ja sam zahvalio i odbio. 110 godina kasnije. trgovci sunčanom energijom na Zemlji. noću.

U njoj je dovoljno elektriciteta da postane drugo Sunce. gospodine Tesla? TESLA: Hteo sam da osvetlimo čitavu Zemlju. a u ratu će ratovati umesto njih. Pronašao sam način da se elektricitetom dovode iz okeana velike količine vode i pustinje se pretvore u zelena i plodna polja. stvara od njega bedeme čvrste kao čelik. Njihovog tvorca nazivaju lovcem koji je u svoju mrežu uhvatio Svetlost iz dubine Zemlje. Industrija će ga proglasiti za svog vrhovnog sveca. . Postoji Energija pamćenja. i ratnikom koji je zarobio Vatru iz neba. NOVINAR: Šta je to. Zarobio sam njene čestice kojima ću snimiti svađu bogova na Olimpu. to su neka od mojih važnijih otkrića. kao prsten oko Saturna. bitku na Kosovu Polju. Petak rasa moliće mu se u Hramu Budućnosti. Oni slave Obratno Magnetno Polje i pevaju himne Indukcinom Motoru. koja čuva ono što predstavljaju tri vremena. Bogove Rata je obradovao mnogim pronalascima i učvrstio u njihovoj nameri da nijedan dan na ovoj planeti ne bude bez krvi i smrti. Pravio sam mašinu koja upravlja strahotnom snagom vetra. (Izgleda da su futuristi pogrešili u vezi bankara) Bežična Telegrafija i Radar dela. Ja nisam ostvario ono najveće što sam mogao. njome se izaziva i oluja nad čitavim oblastima i gospodari oblacima. dolazak Lafajet u Ameriku ili neki drugi događaj. kišom i snegom. Iz tih razloga konstruisao sam džinovska astronomska ogledala koja bi u našem nebu prikazivala zvezde iz drugih galaksija. NOVINAR: Bio bi to kosmički vašar. Tu je stvoreno oružje koje vibracijama izaziva zemljotres. To je moguće.. Tu je otkriven i Crni Kosmički Vazduh. tamnu stranu Meseca ili let komete koja će se pojaviti kroz sto godina. na koji bi pohrlili i Sveci i Anđeli! TESLA: Većina mojih otkrića nastala je radi dobra ljudi. Ja sam ipak poražen čovek. Svetlost bi sijala oko polutara. oni će u miru ljudima biti od koristi. Gradio sam vetrenjače koje će pokretati Sunce i mleti u njima deo svoje toplote i svetlosti. Da.Nikole Tesle. to bi trebalo učiniti iz estetskih razloga. Otac naizmeničnih struja učiniće da Fizika i Hemija zavladaju polovinom sveta. U laboratoriji Nikole Tesle prvi put je razbijen atom. a Bankari za najvećeg dobročinitelja. NOVINAR: Kakva radost naći se izvan Zemlje i to videti! TESLA: Hteo sam da stvorim polarnu svetlost u različitim krajevima ove planete. i zašto bi onda u njoj uživali jedino oni na Severnom polu iu njegovoj blizini? Ako ni zbog čega drugog. i oružje iza kojeg ostaje pustoš. Izmislio sam automat iz kojeg će postati Rasa Robota. i delo i misao su stvarni. to oblačno brašno čuvalo bi se za mesece hladnoće i tame.. jer ih je naučio velikoj tajni da se Empedoklu Elementi napoje životnim silama iz etera. U vasioni nema razlike između onoga što postoji i onoga što je izmišljeno. TESLA: Očigledno je da u potaji pišete moderne stihove .

jednom ste kazali da verujete kako je Arhimed pronašao tačku oslonca iz koje je mogao podići Zemlju.. Persijanac je tu kuglu nosio u ruci. a zlo i patnja su od usijanja postali jedino nebo nad nama . Buda i Zaratustra. pa da im se srce razveseli i da shvate da su bogovi? Znam. hrana koju dobijamo iz nje i sve ono što je čini čovekovim zavičajem. i voda može postati vino. Ono za čime ja tragam luđe je.. a težu od Sunčevog Sistema. Mlečni Put i tako u Beskraj. ali on je bio jedan na ovoj planeti. u ovom veku te bolesti su se sa Zemlje raširile po svemiru. Ja sam proveo godine tražeći način na koji bi te energije mogle uticati na ljude. U Zemljinoj unutrašnjosti postoje energije Vedrine. ali da to nije uradio. ili u stihovima kod velikog pesnika. po svim astronomskim i matematičkim zakonima. Znam da ih neću naći. da su gladni i žedni ubili onoga koji ih je nahranio i napojio. a ono što je zlo i štetno bez muke biva gotovo? TESLA: To je zato što ljudski rod nije sazreo za veliko i dobro. Onaj kojeg nazivaju Svetlošću Azije zna odgovor na to. To je: šta učiniti da se u vasioni svaki čovek rodi kao Hrist. Iza njega su ostali hramovi u kojima Vatra više ne gori. Znam. Ta zvezda je u ovoj galaksiji. NOVINAR: Zar bi stigao izvan Mlečnog Puta? .. One su u muzici Baha ili Mocarta. U Kolorado Springsu napojio sam Zemlju elektricitetom. Mira i Ljubavi. Buda i Zaratustra. Religija i filozofija uče da čovek može postati Hrist. otkuda to da su sva čovekova stremljenja i napori ka veličini i dobru tek započeti ili napola završeni. veće i nemogućnije. Sve što činim jeste traganje za njima. ali neću ni odustati od njih. može nestati. Kojom zvezdanom ili zemaljskom energijom nahraniti gladne na Zemlji? Kojim vinom napojiti sve žedne. Njena svetlost se može zbiti do takve gustine da stane u kuglu manju od jabuke. kao što su pozitivne psihičke energije. Tri stvari su bitne u tome. Druga stvar je: kako uništiti energije zla i patnje u kojima prolazi ceo čovekov život? One se katkad javljaju kao epidemije iz dubine vasione. morati da pokrene ostalih devet planeta. i da bi to opet uradili da se on pojavi . a dužnost naučnika je da ih pronalazi u svakom obliku materije. njihovi izrazi su cvet koji raste iz zemlje. Treća stvar jeste: postoji li u vasioni suvišna svetlost? Ja sam otkrio zvezdu koja. Ona je izvor života koji će poteći kada život na Zemlji počne venuti i gasiti se. a sunčevi zraci kao hrana. Njega više nema.. NOVINAR: Koje su to stvari? TESLA: Jedno je pitanje hrane. Život ima beskonačan broj vidova. isto tako. TESLA: Bilo mu je jasno da će. pokrene li nju. Lepota i miris ruže mogu se uzimati kao lek. NOVINAR: Gospodine Tesla.NOVINAR: Gospodine Tesla. a da se naizgled ništa ne izmeni. sa pet hlebova moguće je zasititi pet hiljada. Sunce. Isto tako je možemo napojiti i drugim energijama.

On je pisac komada. Ja je stvaram čitavog života. Nema praznine na Zemlji. ništa drugo nije ni činila. Da smo u nekom svetu izvan Zemlje. i ako se prenese u fizičku realnost ona prestaje da radi. već elektricitetom i trudim se da ne zapalim Zemlju. te mašine. dokaz da to nije opšti zakon jesu ptičja krila. Šta biste vi uradili na njegovom mestu. novinare i fotografe. najmoćnije su energije i izvori života. Sledeći. TESLA: Otkada postoji Nauka. NOVINAR: Šta to znači? TESLA: To da je imam gotovu u glavi. ostaće na Zemlji. bio razuman čovek. ja pokušavam da probudim energije koje se nalaze u vakumu. međutim. reditelj i glavni glumac. Ja znam da je Gravitacija naklonjena svemu što treba da leti i moja namera nije da napravim avion ili raketu. Bilo bi zabavno! NOVINAR: Gospodin Tesla je veliki ljubitelj pozorišta. Gravitacija je sila koja sve drži na okupu. . Zapamtite. TESLA: Ne preterujemo. niti u vasioni. zamajci.. On je. a postoji otkada i ljudski rod. Ubeđen sam da je bila stvorena od mnogih genija i potom uništena.TESLA: Da je pokrenuo Zemlju. o kojima govore astronomi. poluge. A možda će to ipak biti moguće u času odlaska odavde? Prirediće sjajnu pozorišnu predstavu. već da čoveku povratim svest o njegovim sopstvenim krilima . NOVINAR: Ne shvatam zašto bi je uništavali ako je san celokupne Nauke? TESLA: Zato što je ona savršenstvo. ali se trudim da je ne napravim. Sve što je izmišljeno i stvoreno samo su točkovi. Perptum Mobile je spiritualna mašina. U crnim rupama. Ja sam samo mađioničar na trgu zvanom planeta Zemlja. NOVINAR: Pretpostavljam da sve to nije šala. gospodine Tesla? TESLA: Ja se ne bavim polugama kao Arhimed. sve bi bilo moguće. to bi bilo u redu: radila bi i bila vidljiva.. a takvom čoveku ne priliči da se lomat po Beskraju. Vakum su najveći izvori energija. ono što se smatra prazninom samo je manifestacija neprobuđen materije. pozvati na nju elitu grada Njujorka. a u savršenstvu je uvek kraj. mladiću: dokle god čovek ne shvati da je Minhauzen postupio sasvim prirodno kada se izvukao iz jezera držeći se za sopstveni perčin. NOVINAR: U mladosti ste hteli da stvorite Perpetum Mobile. Logici Minhauzenovog perčina dugujem mnoga svoja otkrića. ali je ne ostvarujem kao druga svoja otkrića. već pravila Perpetum Mobile. spojnice i ostali delovi.

nije bila komedija. Pozorište su i moje čuvene večere. propuštanje velikih struja kroz telo. Markoni i još mnogi besnela su i pravili vam grdne štete zbog toga. gospodine. NOVINAR: Je li bilo u mladosti pozorišta. Pravio sam mala sunca i držao ih u ruci. kažu. topljenje čelične žive sopstvenom telesnom strujom. NOVINAR: Šta ste radili onde čitave godine? TESLA: Između ostalog. posadili su me u Faradejev naslonjaču i častili viskijem iz zaostavštine tog najvećeg čoveka među fizičarima.. toliko vas je obuzela kockarska strast da ste trošili sav novac iz roditeljske kuće. Glavne predstave su one na Čikaškom Sajmu i na Pariskoj Izložbi.NOVINAR: Gospoda Edison. pleo venac vatrenih munja oko svoje glave. Postao sam vojni begunac i godinu dana se krio u ličkim planinama. nisam ga otkrio. TESLA: Bile su to šale koje su oni shvatili kao nešto protiv njih. Sećate se biblijske priče o Isusu Navin? NOVINAR: Onome koji je. NOVINAR: U te mladalačke komedije spada i kocka. Izvodio sam smejurija sa metalnim jajetom koje se obrće na moju komandu. TESLA: Pogotovo ovde u Americi. To je ipak lepše . Posebno mi je draga ona u Londonu. gospodine Tesla? TESLA: Jeste. Kocka je kosmičkog porekla. a uživao sam i kada su ih drugi meni priređivali. Imali su kraljevsku trpezu i mogli da vide Teslina čuda. Višespratnice u kvartu su se ljuljale. TESLA: To. Bilo je i nepredviđenih predstava. Uživao sam da priređujem takve večere. obilazeći oko Jerusalima zaposednutog neprijateljem. Nikada nisam ponovio neki ogled. Jedno vreme. NOVINAR: Bilo je svakako i godina daleko od igre. započeo konstrukciju Perpetum Mobila. pogotovo zgrada policijske stanice. oglede sa plamenim mačevima. ali drugačijeg. trubama porušio bedeme i kule toga grada? TESLA: On je iste vibracije pretvorio u zvuk. kada sam se uhvatio sa gospodom . provera naklonosti izvesnih sila prema nama i otkrivanje tih sila. Na žalost. ili raznobojnim svetlostima koje su isticale iz mojih prstiju i ukrašavale odaju. te je goste uvek čekalo iznenađenje. U njoj postoji zakon da uvek dobijate. Kakva je slavna tuča izbila na brodu kojim sam putovao u Ameriku! Pre toga je bila ona još slavnija prevara austrougarske carsko-kraljevske vojske. ljudi su smatrali za izuzetnu čast da budu pozvani na njih.. kao ona sa zemljotresom izazvanim vibracijama.

ali jednom ću otići. Nije manje grozna bila ni sirotinja u Parizu pre toga. prava i vidljiva! NOVINAR: Niste prestali da letite još od onih davnih dana u Smiljanu! TESLA: Želeo sam da poletim sa krova i pao sam: pogrešni dečji proračuni. posete crkvama izbegavam još iz detinjstva. TESLA: Novac mi je bio potreban kako bih radio na novim pronalascima. . Sa njime sam vodio Rat Struja. Čovek se vraća svojoj kući. NOVINAR: Na prozor vaše sobe u hotelu "Valdorf-Astorija". u poslednjim danima nećete ništa imati! Živećete od sitnih pozajmica i poklona koje će vam davati dobri ljudi. na trideset trećem spratu. planovi i mašine. On se tada nalazio u novčanim neprilikama. NOVINAR: Događalo se da ste bili bogati. i ostvarim ono što sam nameravao. a niste stekli ni kuću ovde. Izgubili ste milione dolara. u kojem su nestali svi moji spisi. Ne zaboravite. Sa jednim drugim Italijanom vodio sam rat zbog Radija. Bilo je krađa izuma i iščezlih patenata. priznajem. svakog jutra sleću golubovi. ali ja sam mu zahvalio i nakon pet godina stvorio sam sve iznova i podigao novu laboratoriju. Premda. pa je i mene hteo da pošalje u bogosloviju. te nisam mogao da uzmem taj ček. Svakako ste bili onde? TESLA: Nisam stigao. Otac mi je bio sveštenik. kopao jarkova za kanalizaciju. TESLA: Gospodin se Vestinghaus je bio prvi u ovoj zemlji koji je imao razumevanja za moj rad i koji me je pomagao. Gore od toga bile su česte besparice koje su me sprečavale da radim. u Kaliforniji. Toliko o tome! NOVINAR: Gospodine Tesla. NOVINAR: Gospodine Tesla. TESLA: Čovek mora biti sentimentalan prema pticama. Gospodin Adams mi je ponudio pomoć. TESLA: Tako i treba da bude. Učinio sam sve da ne dođe do toga.naučnicima i profesorima. Najgora je ipak bila ona godina kada sam. To je zbog njihovog krila. I on ih je nekada imao. ubrzo po dolasku u Ameriku. kad god sam mogao pomagao sam prijateljima i ljudima iz mog zavičaja. Tu je i onaj strašni požar 1894. Osim toga. mladiću: krila su sve u životu! NOVINAR: Arhangel sa šest pari plamenih krila i likom Nikole Tesle naslikan je u crkvi Uranove Braće u San Dijegu. koji je predugo trajao. a u to vreme niste imali centa u džepu. gde ga sve čeka. Gospodin Edison je tu prednjačio. zaprepastili ste Njujork time što ste vratili ček Vestinghaus na tantijeme jednog vašeg pronalaska.

NOVINAR: Crkva vam je. koji je sišao na Zemlju da obavi neke poslove oko Svetlosti. Prve lepotice uvek su se vrzmale oko privlačnog i slavnog naučnika. Hteo je da venča najveći srpski um i najveću srpsku lepoticu. Potsećalo je to na njegovu filozofiju ukrštaja. Anđeo je svima potreban! TESLA: Onda neka bude Anđeo. izgleda. TESLA: Urednici vašeg lista gospođici Dikinson verovatno bi više odgovarao Anđeo? NOVINAR: Ne samo njoj. pisao mi je da ja treba njome da se oženim. ako dozvolite. okrenuli u vazduhu i dočekali na noge. a to je pitanje: ko ste vi. gospodine Tesla. U šezdesetoj ćete izgledati kao četrdesetogodišnjak. Ponekad pomislim: cela priroda je mačka koju Bog miluje po leđima i eto munja i gromova. gospodine Tesla? TESLA: On je želeo da stvori nebeski par na Zemlji. ja sam u bliskom srodstvu sa tom životinjom. po kojoj je lepota osnovno načelo u ustrojstvu sveta. inače sjajan poeta. na početak. Jedan znanac videće kako ste se jednog decembarskog dana okliznuli na poledici. Tako nešto čini samo mačka. TESLA: Po elektricitetu. ali on je celog života ostao samac. NOVINAR: Imao bih jedno vrlo lično pitanje. Pošto je sam bio odbijen od Lenke Dunđerski. Pesnici vas nazivaju Anđelom. gospodine Smit. Zahvalio sam mu i objasnio zašto je to nemoguće. suđena. NOVINAR: Rast vam je znatno više nego u ostalih ljudi. a snaga i hitrina će vam biti nadljudski. Jedan naučnik: najviše ostvarena čovekova mogućnost. Nastavite sa pitanjima. NOVINAR: Nikada se niste ženili! Nije poznata nijedna vaša ljubav prema nekoj ženi. ali Najsmešnija ženidba bila je ona kojoj je provodadžisao doktor Laza Kostić. a vreme za to nije. TESLA: Mnogi su me ženili. TESLA: Bez moje krivice! NOVINAR: Vratimo se. NOVINAR: Zašto. te vas i po tome odmah prepoznaju. gospodine Tesla? Jedan vaš prijatelj je rekao: kosmička pojava. TESLA: Crvenite kao devica na prvom ljubavnom sastanku. Pretpostavljam šta je to. Reći ću . Fotografije iz mladosti prikazuju vas kao izuzetno lepog čoveka.

sva istorija bi se mogla svesti na dve reči: Krv i Zlato. odbijalo ljude od mojih otkrića. nerazumevanje? TESLA: Toga je neosporno bilo. NOVINAR: Glavna otkrića učinili ste već ranije. Nešto drugo je. NOVINAR: I još jedno lično pitanje. trebalo da sa Edisonom podelite Nobelovu nagradu. intrige. Ne. Ja sam izabrao taj drugi put. Previše seksa kod izvesnih ljudi pothranjuje i snaži vitalnost i duh. NOVINAR: Moral zvezda? Šta je to. gospodine Tesla? TESLA: Moje je da radim. TESLA: Gospodin Edison je veliki naučnik. Što se tiče ljudskog morala. Bio je u pravu: dužnost naučnika je da stvara i da ne misli o posledicama stvaranja. Tako će biti dokle god među ljudima ne zavlada moral zvezda. moraju se ponovo uspostaviti. Ljudi su naslućivali da će ona. ali ste i dalje radili na njima. Kada je 1917. nisam mogao da učestvujem u toj italijanskoj operi. Zato su ih previđali i često zaboravljali. kada su ga pitali zašto pravi ratne mašine. Sredina služi za obnavljanje ljuskog roda. naučnik treba njega da sledi. Ti zakoni su narušeni. "I samo krv teče i zlato sja! "To su stihovi Endre Adija. gospodine Tesla? TESLA: Najstarije filozofsko učenje o kosmičkim zakonima i upravljanju po njima. Šta je posredi: zavist. Dva su puta: mnogo ili nimalo seksa. međutim. NOVINAR: Šta je to? TESLA: Ja mislim da je to ljudski strah od onoga što predstavlja većina tih otkrića. . Uzdržavanje od seksa to isto čini kod drugih ljudi. NOVINAR: To su reči Leonarda da Vinčija. vi ste je odbili. doneti i veliko zlo. TESLA: Sećam se! Prebacivali su mu zbog onih smešnih katapultova za vojvodu od Milana. pored velikog dobra. ali se odveć petljao u moj život. a niste dobili tu nagradu.vam šta mislim o seksu. a ne da brinem šta će ljudi učiniti sa time. NOVINAR: Vi ste bili svesni da će ona doneti zlo. NOVINAR: To je amoralnost Nauke! TESLA: U vasioni iu prirodi postoji viši moral.

Misliti je kod mene šesto čulo. Drugi zakon je širenje tame. Četvrti zakon glasi: nema početka ni kraja. to niste ni vi. najdragocenija bila sveska sa stihovima. Sve je prožeto energijom. TESLA: Upravo tako stoji stvar sa rođenjem vasione. po vašem sopstvenom priznanju. koja je prava priroda Svetlosti. a tvrdite da je vaša teorija ispravna. TESLA: Ja sam deo Svetlosti. to je kao kada biste kazali da ste vi rodili svog oca. Svetlost ispunjava mojih šest čula: ja je vidim. odakle ona? TESLA: Najpre je bila energija. Njemu je to razonoda i uteha. on svira na kućnim sedeljka sa neznalcima kao što je i sam! NOVINAR: Zaista ste nepravedni prema njemu. crnoj čestici koju um ne može zamisliti. Za taj koncert ja sam stvorio loptaste munje koje se čuju na ledenim vrhovima Himalaja. osećam. Treći zakon je potreba Svetlosti da postane materija. već čovekov um koji ne može da shvati Beskraj i Večnost! Da je tvorcu Relativnosti to jasno.NOVINAR: Vaši poštovaoci veoma žale što napadate Alberta Ajnštajna i njegovu Teoriju Relaviteta. Čudna je vaša tvrdnja da materija nema energiju. on bi postao veliki muzičar kao što je Hendl ili barem Gluk. u tu česticu stane cela vasiona. Postoje četiri zakona Stvaranja. niti matematika izmeriti. NOVINAR: U neprijateljstvu prema Teoriji Relativiteta idete dotle. mirišem. Hiljadu munja je koncert. Materija je izraz beskonačnih vidova Svetlosti. Jedna munja može biti čitava sonata. To je ravno zločinu. planete. Dokaz njegove naopake teorije jeste i njegovo sviranje na violini. a ne on vas. Prvi je da je izvor svega u Nepojamno. gospodine Tesla! Zar vi nemate poeziju kao razonodu i utehu! U Ameriku ste prispeli sa prtljagom pod miškom u kojem je. čak i fizičku ako mu je to po volji. zato je energija starija od nje. iz Nepojamnog i njen preobražaj u svetlo. . da o proslavama svojih rođendana držite predavanja protiv njenog tvorca. čovek i sve što je na Zemlji iu univerzumu. Čestice Svetlosti su ispisane note. Zasjala je i pojavile su se zvezde. tri prethodna zakona oduvek traju i Stvaranje je večno. čujem. dotičem i mislim. TESLA: Upamtite nije zakrivljen prostor. Da je njegova teorija tačna. stekao bi besmrtnost. a ona je muzika. potom materija. NOVINAR: Izvinite. a gospodin Ajnštajn se usudio da takne u muziku. Materija je stvorena iz prvobitne i večne energije koju znamo kao Svetlost. NOVINAR: Gospodine Tesla. TESLA: Stihovi su reči.

a naučnik se o to dvoje ne može i ne sme ogrešiti. Ovaj intervju možemo nazvati i prvim časom te Škole. i da su njegove čestice ono što drži vasionu u harmoniji i život u večnosti. Time će i Ajnštajnova kriva postati prava. Šta više. Li Taj Po. NOVINAR: Gospodine Tesla. NOVINAR: Naš list namerava da otvori Dopisnu Školu Besmrtnosti. Svoje fizičko uho uvećao sam radarom. NOVINAR: Bez sumnje. koji su uslovi prilagođavanja jednog anđela na Zemlji? TESLA: Ja ih imam deset. susrest ćete neke od njih i skinuti šešir da ih pozdravite. Balmiki. ali nastavlja da traje u tišini koja je njegova najveća moć. pa ćemo započeti sa vama. u kojem će se tumačiti njegovo delo i ispričati njegov život. Za čoveka on može da iščezne. Moje duhovno uho je veliko kao nebo koje vidimo iznad nas. ujedno. TESLA: Ima vremena. Najmanja zvezda je završena kompozicija i. da li vi čujete tu Muziku? TESLA: Uvek je čujem. Zakrivljeni Prostor je haos. Mislio sam na njihovo fizičko prisustvo. od toga će nešto postati deo Muzike. Ta Muzika je večno kruženje zvezdanih nebesa. Beležite pažljivo. ona se zbog njih i dalje vrti. haos nije Muzika. zvuk traje večito. . Po Teoriji Relativnosti dve paralelne linije sastaće se u Beskraju. Brojevi i jednačine su znaci kojima se obeležava Muzika Sfera. Otkucaji čovekovog srca su delovi te simfonije na Zemlji. življi su od mnogih onih koji sada hodaju Zemljom. Sada iskoristimo srećnu okolnost mog fizičkog prisustva ovde. Kalidasa. TESLA: Varate se. i da je lepota uzrok i posledica Stvaranja.NOVINAR: Ne razumem ipak zašto ste toliko protiv Ajnštajna. Ti zvuci su poruka umu da život ima smisla. Gete. On je ljubazan čovek i učinio je izvesne dobre stvari. Njutn je saznao da je tajna u geometrijski pravilnom rasporedu i kretanju nebeskih tela. NOVINAR: Recite. da u savasioni postoji savršen sklad. Dostojevski. Albert Ajnštajn je glasnik vremena Buke i Besa. Milton. TESLA: On se ogrešio o Pitagoru i matematiku . On je spoznao da je harmonija vrhovni zakon u svemiru. Ne. Za nastavnike su izabrani Platon. Bah. Srećna okolnost je to što ste vi među živima. Homer. Svakome od njih biće posvećen praznični broj "Biltena". Da je Ajnštajn čuo njene zvuke. molim vas. Jednom stvoren. Rafael. deo nebeske simfonije. Mikelanđelo. gospodine Smit! Svi koje ste izvoleli pomenuti još uvek su među živima. ne bi stvarao Teoriju Relativnosti. Betoven. Ja ću mu pisati i pokušati da objasnim da Etar postoji. Šekspir. Servantes. Mocart i drugi. nemam ništa protiv gospodina Ajnštajna.

makar i mutno. inspirisan vama. hrast zna da je hrast. postojati u najranijoj mladosti. TESLA: Prvi uslov je visoka svest o svom poslanju i delu koje treba izvršiti.... Ne budimo lažno skromni. NOVINAR: Ona je hladna. Drugi uslov prilagođavanja je istrajnost.. NOVINAR: Kako to mislite. Ja poznajem svoj sklop i šta je dobro za njega. po savetu jednog prijatelja. Četvrti uslov jeste prilagođavanje telesnog sklopa delu. Zašto ste prebledeo. Gospodin Tven voli da se našali. Ja time ništa nisam izgubio. završavao sam. odlučio da pročitam celokupnog Voltera. TESLA: Reč "Lucifer" mi je draža. Otuda i očišćenje od mnogih stvari i potreba koje ima čovek. molim vas. mladiću? NOVINAR: Setio sam se jedne priče. Kada smo se ovde upoznali i to mu ispričao. NOVINAR: To je priča da je Mark Tven napisao tajanstvenog stranca. Zbog toga katkad umišljam da su svi kuvari sveta u zaveri protiv mene . Ali pustimo to. a grm pored njega da je grm. Hrana većine ljudi meni je štetna i opasna. Ona je postala deo mene. Čovekovo telo je savršena mašina. kao i mnogim procesima u nama i oko nas. gospodine Tesla. Dodirnite moju ruku. ali nisam uspeo da saznam da li je to učinio i onaj koji mi ga je preporučio. Pročitao sam ga. poštovani gospodine Tesla. to je održavanje tog sklopa. gospodine Tesla? TESLA: Najpre. bio je toliko ganut da je zaplakao. te sam se nekom izumu vraćao i nakon trideset godina kako bih ga usavršio. Toliko sam dobio da sam se radovao svakom svom danu i noći. gospodine Tesla? TESLA: Usmeravanje svih vitalnih i duhovnih energija na delo.. Bio sam devetnaestogodišnjak kada sam. Jednom je zatražio da mu pokažem mašinu koja je . Sa istom istrajnošću odnosio sam se prema svemu što sam radio. NOVINAR: Koji je treći uslov prilagođavanja.. već samo dobio. TESLA: Nećemo nastaviti razgovor dok ne čujem šta je to. premda ne sasvim jasno . Sve što sam preduzimao. Krvotokom se može upravljati.NOVINAR: Zapisacu svaku vašu reč. Ona mora. Postali smo prijatelji i često je dolazio u moju laboratoriju. Taj književni monstrum napisao je oko sto tomova velikog formata i sitnog sloga. Za većinu svojih otkrića znao sam još u detinjstvu da ću ih ostvariti. TESLA: Da. Zapišite: Nikola Tesla je bio srećan čovek . onu divnu knjižicu o Satani. U detinjstvu sam jednom ozdravio čitajući njegove knjige. Kao dečak od dvanaest godina bio sam siguran da ću doći na Nijagarine vodopade.

ali kasnije sam tu moć primio kao izuzetan dar i preimućstvo. odjurio u izvesnu prostoriju. Negovao sam ga i ljubomorno čuvao. TESLA: Njoj možda imam da zahvalim za sve što sam stvorio. pravio. Moj vid i sluh su savršeni i. Kompozicija je pre toga bila gotova u njegovoj glavi. Meni su te čestice poslušne i verne. ali ja sam sačuvao ozbiljnost. čuli. Neophodno je da . Vizualizacijom sam na većini izuma vršio i ispravke. ne znajući šta je to zapravo. Vratimo se na prilagođavanje telesnog sklopa. Stekao sam sposobnost da upravljam snom. smem to slobodno reći. a da ne ispisujem brojeve. kojima sam se ponekad bavio. Možda je kod većine ljudi mozak čuvar spoznaja o svetu i znanja koja stiču u životu. Da li je i bolest jedan od uslova prilagođavanja? TESLA: Jeste. Na Tibetu bih zbog tog dara dobio čin visokog Lame. TESLA: Peti uslov prilagođavanja jeste pamćenje. Ja čujem grmljavinu na sto pedeset milja. i zaspim i budim se u čas koji sam sebi odredio. pročitali i saznali prati nas u vidu svetlosnih čestica. to se tako radi. Sve što smo jednom videli. To uvećanje vida i sluha imao sam i kao dete. naučio sam napamet na nemačkom kao student. tako završene. moju najmiliju knjigu. Opomenuo sam gospodina Tvena koliko sme da ostane pod tim vibracijama. Bilo je to đavolski smešno. Njome rešavam i komplikovane matematičke jednačine. Od dugog i iscrpljujućeg rada. i vidim boje u nebu koje drugi ne vide. NOVINAR: U mladosti ste nekoliko puta bili teško bolesni. onda ih. kod mene on lovi ono što mu je u određenom trenutku neophodno. TESLA: Da. Ona je često posledica nedostatka ili iscrpljenosti životnih sila. NOVINAR: Često pominjete moć vizualizacije. i sada ga celog mogu recitovati. ja bih se posle jednog sata spavanja potpuno povratio. Kasnije sam to svesno razvijao. Nije me poslušao i ostao je duže. NOVINAR: Bekon kaže da Genije ponekad utekne od pisaćeg stola i iz laboratorije u san. To je oko nas i treba ga samo uzeti. Pored hrane. poput rakete. ali često je i očišćenje duha i tela od otrova koji su se nakupili. U mladosti sam se toga plašio. Moj mozak se bavi važnijim stvarima od pamćenja. Geteovog Fausta. jači nego u ostalih ljudi. koji je iziskivao nadljudski napor. vidljivi kao svaka pojava i predmet. Svoje izume sam godinama nosio "u glavi". držeći se za pantalone. Bio je to jedna od onih izuma za zabavu. Završilo se time što je. primorava sebe da mislim o tome u snu i na taj način nalazim rešenje. vrlo važan je i san. Događaji iz mog života i moja otkrića su pred mojim očima stvarni.vibracijama izazivala osećanje blaženstva. NOVINAR: Mocart bi ispravio tek dve ili tri note na nekoj partituri. Ako mi nešto u onome što radim nije jasno. a tek potom ih ostvarivao.

Ja sam tako voleo da se igram elektricitetom! Uvek se naježim kada slušam o onom Grku koji je ukrao vatru. ostavljaju iza sebe delo neostvareno do kraja. za šta su potrebne mnoge godine. i postignemo vlast nad svim osećanjima. već sposobnost uma da prodre izvan tri zemaljske dimenzije. Grozna priča o okivanje i orlovima koji mu kljuju džigericu. što je predstavljalo moj život. Ona su u najbližoj vezi sa polnom energijom. šetao sam sa ujakom pored reke i kazao: "Iz vode će se pojaviti pastrmka. . Nalazio sam se u Parizu kada sam video Majčinu smrt.. Imao sam ih čitavog života. Žena je najveći kradljivac te energije. Kao đak razboleo sam se od kolere koja je harala u Lici. nerazumevanjem. Ekermana je pitao Getea: šta bi se dogodilo da je njegov život. Priviđenja za mene nisu bolest." To se i dogodilo. gospodine Tesla? TESLA: Sve učiniti da se nijednog dana. u detinjstvu. ko je spominjao da Mesec usisava naše izvesne energije???) NOVINAR: A deveto prilagođavanje. znao sam da je moja Majka umrla. progonom i ostalim nedaćama kojima Zemlja vrvi kao močvara insektima. (Mesečeva ženska energija . ja ću baciti kamen i njime je preseći. Pošto je vizija iščezla.čovek boluje s vremena na vreme. NOVINAR: Gospodine Tesla! Da li se to odnosi i na vaša otkrića i vaše delo? Je li i to bila igra? TESLA: Jest. Zato duh i može da izleči većinu bolesti. Napišite da se gospodin Tesla igrao. oskudicom ili ih društvo previše ranjava svojom glupošću." NOVINAR: Šta je deseto prilagođavanje? TESLA: Ono je najvažnije. lebdela su prekrasna stvorenja. ujak je povikao: "Bade retro Satanas!" Bio je učen čovek i govorio je latinski . bio drugačiji? Gde mu je odgovorio: "Meni se ne bi desilo da ne izvučem glavni zgoditak. koja je posle Svetlosti najrasprostranjenija u vasioni. punom svetlosti i muzike. Jednom. Zar Zevs nije imao dovoljno munja i gromova. Izvor većine bolesti je u duhu. Od sebe sam stvorio ono što sam hteo: misaonu i duhovnu mašinu. a time i duhovnih moći. koji je protekao u skladnim i čak srećnim okolnostima. koji me je gledao sa beskrajnom ljubavlju. ili se stiču rođenjem.. Uplašen i zaprepašćen.. Izlečio sam se time što je otac dozvolio da upišem studije tehnike. Indusi to nazivaju Jogom Kundalini. Ima mnogo palih Anđela na Zemlji. NOVINAR: Šta je sedmo prilagođavanje. Ja sam to oduvek znao i čuvao se. Jedno od njih je imalo Majčin lik. Ja sam ih većinu stekao rođenjem. nijednog trenutka ako je to moguće ne zaboravi ko smo i zašto smo na Zemlji.. U nebu. Izuzetni ljudi koji se u životu muče bolešću. Igrao se čitavog svog života i uživao u tome. gospodine Tesla? TESLA: Znanje kako da se psihičke i vitalne energije pretvore u ono što želimo. Ova znanja se mogu naučiti. i primao sam ih kao sve druge pojave oko sebe. dragi mladiću.

Da to nisu. Kineska poslovica veli da ozbiljnost skraćuje vek. One se ne kriju. NOVINAR: Gospodine Tesla. ali one se mogu pripitomiti i umilostiviti tako da čovek i sam počne da stvara nove i drugačije odnose u svetu. koja su neizmerna dobrobit za ljude. očima i ušima univerzuma. Te veze su neraskidive. Znanje dolazi iz vasione. sa polucilindrom i belim rukavicama njujorškoj eliti priređuje grmljavine. Ja osećam taj ritam i upravljam se po njemu i prepuštam mu se. Imamo dva oka: zemaljsko i duhovno. On je vrlo zahvalan i dao mi je znanja koja imam. ali mi smo slepi i gluvi za njih. zver i čovek. poput kakve misleće životinje. predstavljaju igru. TESLA: Dragi gospodine Smit. tu su oko nas. Ali zbunili ste me izjavom da i vaša otkrića. maločas ste govorili o Anđelima i njihovom prilagođavanju na Zemlji. Najlepše od svega je to što otkrićem jedne tajne u prirodi. Munje su najlepše igračke koje se mogu naći. otkrivate i ostale. Možete napisati i ovo: on se drznuo da uzme na sebe prerogative Indre. Zevsa i Peruna.pa je bio oštećen za jedan ugarak? Tu je neki nesporazum . Po mom osećanju i iskustvu. ali je jedan Njutn. Ali da se čitaoci novina ne bi mrštili. naš vid je njegov najsavršeniji prijemnik. nevolja i jeste u tome što su ljudi odveć ozbiljni. vratimo se stvarima koje oni smatraju važnim. čini mi se da slušam budistički tekst. u vasioni ima samo jedna materija i jedna vrhovna energija sa beskonačnim brojem manifestacija života. Li Taj Pe je posetu krčmi pretpostavljo poseti carskom dvoru. požare i zemljotrese! NOVINAR: Čitaoci našeg lista vole humor. bili bi srećniji i znatno duže bi živeli. Jabuka je mnogo. a da stare ne naruši. Ako se emotivno vežemo za njih. oči i uši čovek mora uskladiti sa disanjem. Sve što živi povezano je dubokim i divnim vezama: čovek i zvezde. besedu taoist ili traktat Parazulzusa. TESLA: Jesam li? To je isto. Zvezda koja sija traži da je gledamo. Svoje disanje. one nam same dolaze. Mnogi će se namrštiti na to. Kamen je misaono i osećajno biće. kao što su to biljke.. On . naše srce i kruženje beskonačnog broja svetova. TESLA: Dobro vam se čini! Znači da postoji opšte znanje i istine koje je čovek oduvek posedovao.. Treba nastojati da ona postanu jedno oko. NOVINAR: Oni bi rado da čuju u čemu je vaša filozofija. ameba i Sunce. i da nismo ovec obuzeti sobom razumeli bismo njen jezik i poruke. NOVINAR: Dok govorite. Ne zaboravite da u vašem napisu istaknete: Nikola Tesla je bio prvi čovek koji je stvorio munju. Univerzum je živ u svim svojim manifestacijama. TESLA: Život je ritam koji se mora spoznati. Zamislite nekog od tih bogova kako u crnom večernjem odelu.

Crno je pravo lice Svetlosti. Belo je nebeska boja. gospodine Smit. Energija koja je različita u svakoga jeste ono što čini čovekovo "ja" ili "dušu". to bi zaista bilo ludo. Ona je istinska Arhimedova poluga. one su bliže belini. hemijsku. Moje oči su u mladosti bile crne. Setio sam se Fausta i recitovao stihove iz njega. Svetlost je uvek bila na mojoj strani. kao u magnovenju. TESLA: To su psihička pražnjenja ili opomene da se čuvam. Nikada u očima nekog stvorenja nisam video toliko svetlosti. poštovani gospodine Tesla? TESLA: Sve je Elektricitet. beskrajni izvor iz kojeg ističe materija i raspoređuje se u svim oblicima koji predstavljaju vasionu i Zemlju sa svim njenim vidovima života. Ili. Rad mozga i smrt se manifestuju svetlošću. To ste i vi. Kod drugih stvorenja to je njihova suština. vi ste odveć pristrasni prema elektricitetu. Jedna njena čestica poseduje svetlosnu. NOVINAR: Gospodine Tesla. Elektricitet u ljudskom obličju. . Najpre je Svetlost. Čovekovo telo i mozak sačinjeni su od mnogih energija. TESLA: Elektricitet sam ja sam. Ona ima moć koja može pokrenuti Zemlju sa njene putanje. to je izuzetna milost prema čoveku i ostalim stvorenjima. "duša" biljke nije "duša" minerala i životinje. nuklearnu. što me je proslavilo u dvadeset šestoj godini? Jedne letnje večeri. kao u tog goluba. u mene je najviše elektriciteta. toplotnu. sada su plave i kako vreme prolazi i naprezanje mozga biva jače. u Budimpešti. plamenovima i munjama koje se javljaju ako ste gnevni ili pred kakvom opasnošću. Kroz moj prozor jednog jutra je sleteo golub. što je ne vidimo takvu. video sam kako se obrće Magnetno Polje i radi Indukcioni Motor. Šta je za vas Elektricitet. kojeg sam hranio.je tražio upravo onu jabuku koja je pala pred njega. Iz njegovih očiju izlazili su mlazevi svetlosti. ali toga niste svesni. NOVINAR: Pitanje koje je možda trebalo postaviti u početku ovog razgovora. Hiljade vatara okretalo se plamteći hiljadama boja. ako hoćete. mehaničku i zasad nepoznate energije. Hteo je da mi javi da umire. NOVINAR: Je li otuda vaša sposobnsot da kroz telo propuštate električnu struju od milion volti? TESLA: Zamislite baštovana kojeg napadaju biljke. Znate li ko mi je otkrio Obrtno Magnetno Polje i Indukcioni Motor. NOVINAR: Radnici u vašoj laboratoriji pričaju o bleskovima svetlosti. posmatrao sam sa svojim prijateljem Sigetijem zalazak Sunca. I tada. radijacionu. Video sam ih u Suncu! NOVINAR: Hotelska posluga priča da se u vreme grmljavine zatvarate u sobu i razgovarate sami sa sobom.

kod nje je on pretvoren u sjaj i boje. Faradij. . Sve je Svetlost. ili po onima kojima se divim. Vilijem Blejk je učio da je ceo univerzum rođen iz Mašte. pesnik Zmaj i ličnosti iz srpske istorije. Sa njome je kao Tačkom astronoma u koju se mogu sakupiti zvezde svih galaksija. Ceo svoj dugi vek proveo sam u zanosu. koji su pogodni za to. Postoje munje i gromovi. Betoven. NOVINAR: Sa njima? Na kojem jeziku. gospodine Smit? Dovoljno je da poverujete u to.TESLA: Razgovaram sa munjama i gromovima. I zapamtite: nijedan čovek koji je postojao. jer su zvezdana svetlost i misli u bliskoj vezi. naročito u poeziji. i zemlji donose blagorodnu kišu ili pale šume i ljudska naselja. Puškin i sve neugasle vatre označavaju jata i spletove munja i gromova koji ne prestaju svu noć. brat Danilo. koji je bio dovoljan za pet života. svaki narod ima svoj zrak u onom velikom svetlosnom izvoru koji vidimo kao Sunce. U jednom njenom vazduhu je sudbina naroda. nije mi sasvim jasno. Ja neke od njih nazivam imenima onih koji su mi bili bliski u životu. TESLA: Zvuk ne postoji jedino u gromu. Ona je stvaralačka energija ravna svetlosnoj. Oduvek sam je negovao. Jezik je od reči. Nauka i Poezija su isto? TESLA: To su dva oka jednog lica. Leonardo. Jezekilj. NOVINAR: Kazali ste da sam i ja. Svaki grom i munja su različiti i imaju svoja imena. NOVINAR: Čitaoci našeg lista bili bi vam veoma zahvalni da to protumačite. već iu munji. što znači da je od zvukova i boja. TESLA: Zašto bi i trebalo da vam bude jasno. U nebu sevaju i grme moja Majka. Ja sam se hranio svojim mislima. Najbolje raditi noću. snovima i vizijama. To je bio izvor moje sreće. gospodine Tesla? TESLA: Najčešće na mom maternjem jeziku. Oni se vraćaju i ja ih prepoznam među hiljadama. Tajna je u tome da se te svetlosne čestice povrate u prvobitno stanje. Goja. On mi je pomogao i da tokom svih ovih godina podnesem rad. NOVINAR: Mašta je za vas stvarnija od života? TESLA: Ona rađa život. sestra. a boje se mogu slušati. To mi laska. Svetlost. da ga ona održava i da će on postojati dokle god na Zemlji bude postojao i jedan čovek. Imena kao što su Isaija. U njemu ima reči i zvukova. ali. priznajem. koji ne iščezavaju. NOVINAR: Po vama. i to oni najsjajniji i najmoćniji. kao svaki stvor. Pretvorili su se u Svetlost i kao takvi postoje i dalje. naučio sam da upravljam osećanjima. kao što sam negovao i svoj zanos. nije umro.

Ona je jedan od vidova Svetlosti. jer smo na Zemlji . i koje je moje dane i noći pretvorilo u vatru. ili ga svemirski vetar razveje po Beskraju. a sunce se raspe u naše misli. Vasiona je moralnija od nas. jer prva osobina energije jeste da se preobražava. U svakom kutku vasione postoje energije života. Ali moguće je uticati u tome da čovek očuva svest i posle zemaljskog života. jedna od njih je i besmrtnost čije poreklo je izvan čoveka i čeka ga. Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. međutim.. Vasiona je duhovna. Ja nisam naučnik.NOVINAR: To je vaskrsenje! TESLA: Ja to radije nazivam: Vraćanje u neku od prethodnih energija. NOVINAR: Zar sve to nije u suprotnosti sa kosmičkim bolom. makar i ono najmanje. Nauka je možda najpogodniji način da nađem odgovor na pitanje koje me oduvek progoni. Ona je u večitim preobražajima... Zvezdu će na kraju uhvatiti! NOVINAR: I šta će se onda desiti? TESLA: Tvorac će se nasmejati i reći: "Padala je samo da bi ti potrčao za njome i uhvatio je". u živote mnogih stvorenja. Shvatam da je to neophodno i da je uračunato u ustrojstvo vasione. NOVINAR: Ali. NOVINAR: Koje je to pitanje? TESLA: Kako su vam oči zasjale! . To je bolest o čijem postojanju . Verujem da će moja otkrića da uradite ljudima život lakšim i snošljivim. Stvar je. Ono što sam hteo da saznam jeste: šta biva sa zvezdom koja pada i suncem koje se ugasi? Zvezda padne kao prašina ili seme po ovom ili po drugim svetovima. katkad ravna vrhunskom nebeskom svetlu. zato moramo spoznati njenu prirodu i svoj život uskladiti sa njome. kao oblaci taoista. Hrist i još neki znali su tu tajnu. mi smo tek napola takvi. već radi dobra svih. u ono što će se roditi kao nova svetlost. gospodine Tesla. sačuvaju. i usmeriti ih na duhovnost i moralnost. koji tako često pominjete u svojim spisima? I šta je to kosmički bol? TESLA: Nisu suprotnosti. vi shvatate da je to neophodno i da je uračunato u ustrojstvo sveta! TESLA: Kada čoveku postane jasno da je njegov najviši cilj da trči za zvezdom padalicom i pokuša da je uhvati.. Nisam tragao za time radi sebe. NOVINAR: Smatrate li da se vreme može ukinuti? TESLA: Ne sasvim. razumeće da mu je život dat upravo zbog toga i biće spašen. u tome da se jedna od tih zvezda i jedno od tih sunaca.

od same sebe i od nas. dovoljno jakih da prodrmaju ceo svet" (Lomas. znači da je negde. Cela vasiona je u izvesnim periodima bolesna. draga Tesli. u srcu životinje koju nazivamo vasionom. Čovek koji je izumeo dvadeseti vek. on se obratio stručnjacima. To je zato što su naša tela od slične građe. DN Centar. recimo. zbog naših osećanja i misli cvet će divnije zamirisati ili ućutati. Postoji legenda. nepozvane žive slike tih prizora javljale bi se sada pred mojim očima i uporno odolevala svim naporima da ih odagnam.Svetlost bele golubice Naizgled paradoksalno. ratovi i sve ono zbog čega je ljudski život apsurdna i strašna pojava. Ponekad bi bile tako stvarne u prostoru iako sam kroz njih mogao proći rukom ". Nikola Tesla. 2000). Tesla u autobiografskoj knjizi "Moji izumi" navodi niz primera vlastitih čudesnih. Babica koja je porađala njegovu majku. Kako piše jedan Teslinog biograf. ali oni nisu imali pravi odgovor. Pošto su ga ove pojave uznemiravale. Otuda mnoge druge bolesti. Te istine iznova moramo učiti da bismo se izlečili. zlo. umrlo dete ili plemenit čovek. bio je podložan neobičnim parapsihološkim doživljajima. ali svest o njoj će učiniti da bude manje teška i opasna. na drugom kraju ove planete. inače veliki racionalista i zastupnik prosvetiteljskih ideja. neobične slike koje su mu se priviđali kada je bio dečak. beda. protumačila je ove nebeske pojave kao znamenja izuzetne sudbine novorođenčeta i rekla je porodolji da će ono biti "dete groma". "Jedan čudan doživljaj". Tako. tvorac savremene elektrotehnike i teleautomatiku. ova neobrazovana žena iz naroda "nije mogla ni pretpostaviti koliko je bio tačan ovaj njen opis čoveka koga će sudbina učiniti kreatorom veštačkih munja. . rođen u jednoj zastrašujućoj. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Neshvatljiva tuga koja nas ponekad obuzme. Na to. parapsiholoških doživljaja iz detinjstva i rane mladosti. po kojoj je izumitelj naizmenične struje. ja sam osećao fizičku bol. po svemu sudeći. a duše vezane neraskidivim nitima. MALO POZNATI TESLA Malo poznati Tesla . Dete groma Naš veliki naučnik bio je ubeđen da mu je samo Proviđenje već na rođenju podarilo izuzetnu sudbinu i natprirodne moći. preplašena tim sevanjem. neumoljivo ukazuju brojne činjenice o kojima izveštava sam naučnik. Veze među stvorenjima na Zemlji su još jače. opisuje Tesla. Iščeznuće neke zvezde i pojava komete utiču na nas više nego što mi to slutimo. On tu spominje "svoju čudnu boljku". olujnoj letnjoj noći kada su sevale munje i udarali gromovi. kao npr o svom parapsihološkom doživljaju koji je imao kada mu je majka umrla (Tesla. Kad god je neko od meni bliskih i dragih ljudi bio povređen.ogromna većina ljudi nije svesna. pre svega. stvarale nelagodnost i izazivale zabrinutost. Ta bolest se ne može sasvim izlečiti. isto tako. u Članci. vizijama i mističkim stanjima. "U tišini noći. Beograd 1995) i mnogim drugim. Lek je u našem srcu i. patnja.

skloni su usamljivanju. Kada je bila bolesna znao sam i razumeo sam. srebrnast. "Onda. seća se slavni pronalazač (Nikola Tesla. "Golubija ljubavna priča" Teslinog života. odabrani. preobražaja.beo. među njima je bila golubica. Veprov i drugim divljim životinjama. Na grčkom "leukos" znači . prorok. Belo je drevni simbol svetlosti. komadanja i mistična smrt) i da tako steknu sposobnost za ekstatičke putovanja izvan ovog sveta. ispovedao se Tesla. To je. zapravo. bio kraj već slavne idile ostarelog naučnika . Idila ostarelog naučnika Jedan od verovatno najčudnijih Teslinih doživljaja. Ako sam joj bio potreban. nesvestice itd Ali i oni. vizije. Preživeo sam strašne bolesti i prolazio kroz raznovrsne čudnovate nezgode. Moji pronalasci). bolesti. drukčija od svih ostalih. napade. pesnik. koji nagoveštava tragični završetak. Boleo ju je i to nije krio. vratimo se beloj golubici: "Ma gde da sam se nalazio. naučnik.osobenjaka i njegove bele golubice. sanjarenju. mag. ništa drugo mi nije bilo važno. samo sam pozvao i ona bi doletela do mene. rešavajući probleme kao i obično. imaju čudesne vizije. zanesenjaka i vidovnjaka. iscelitelj. voleo sam je kao što čovek voli ženu. prosvetljenja. Lečio bih je dok ne bi ozdravila. vrač. u Podzemlje ili na Nebo. moraju da prođu kroz inicijastička iskušenja (snovi. neobičnom ponašanju. "Da. ali i svetao. psihopomp. bila je to svrha mog života ". očišćenja. kao i mnoge slične. "Kada sam je . Znao sam da sam joj potreban. Dokle god sam je imao. Šamani se prepoznaju po svojom karakterističnom. I tada se zbio taj najčudesnija. doletela je kroz otvoren prozor i stala na moj sto. Ekscentrični naučnik godinama je brinuo o "hiljadama golubova". Za dlaku sam izbegao besnim psima. kada bih poželeo da je vidim. tom III. jasan. vidar i vidovnjak (Istorija verovanja i religijskih ideja. Ali. Razumela me je i ja sam razumeo nju ".sanjara. otkrivenja. izgubljen i smrznut. "divna ptica".pravo je čudo ". po Elijadeu. te da su ga gotovo "živog skuvali i jedva je izbegao da ga spale". došla bi u moju sobu i tu ostajala danima. ovo ne bi bila prava ljubavna priča. jedne noći dok sam ležao u krevetu. želela je da mi saopšti nešto važno tako da sam ustao i otišao do nje ". a to što sam danas zdrav i krepak . najmističniji događaj u dugom i neobičnom životu naučnika . Taj golub je bio radost mog života. pronalazač. zbio se u njegovoj poznoj starosti. Prosveta. gatalac. da ne sledi dramski obrt. čist. Ali i to nije sve: "Bio sam živ zakopan. bele boje. Prosto je neverovatno koliko ovi Teslini opisi vlastitih čudesnih doživljaja liče na opise inicijacijskih bolesti i smrti kroz koje su prošli šamani pre nego što su zadobili svoje izuzetne sposobnosti! Šaman je. U hrišćanskoj likovnoj umetnosti Sveti duh se prikazuje kao beli golub. završila se tužno. golubica bi me pronašali.Tesla kaže da se kao dečak davio desetak puta. i ona je mene volela. Ali. koju je nežno voleo. 1991).

Biđenje neobične svetlosti je dakle. završio je s tugom svoju priču Tesla (Margaret Čejni. susret sa božanskom snagom i onostranom. Mlaz mistične svetlosti Za ovaj mistični doživljaj bele golubice.pogledao znao sam da želi da kaže da . apsolutnom stvarnošću. U Starom zavetu Bog rečju stvara svetlost i odvaja svetlost od tame. Kada je taj golub umro. mi danas znamo. božanstva i mistične spoznaje.snažni mlazevi svetlosti. I u hinduizmu. bila je to prava svetlost. Do tog vremena zasigurno sam znao da ću dovršiti svoje delo. novinski članak ili naučni rad o naučniku završavao bi pravo na stolu direktora FBI. duboki i trajni duhovni preobražaj. Susret sa tajanstvenom svetlošću je za Teslu bio tako upečatljiv zato što je izazvao u njemu radikalnu unutrašnju promenu. Svetlost simbolizuje prosvetljenosti. no kada je to nešto otišlo iz moga života. Kodeks. snažna. Da. Gradac. simbol koji sam Tesla izgleda nije sasvim dobro razumeo. mistički doživljaj u čijem je središtu simbol goluba. numinozne doživljaj. Ono što Tesla nije znao. Mada slavni istraživač kao racionalista nije priznavao da je religiozan. ovde je očigledno u pitanju jedan izvorni numinozne. o smislu tajanstvene svetlosti. U poglavlju "Doživljaj mistične svetlosti". Ali i sledećih 40 godina svaki zahtev o Teslinoj zaostavštini. zaslepljujuća svetlost. kada sam primio njenu poruku. svetlost je univerzalni. božansku prirodu i život nasuprot tami koja simbolizuje neznanje. sublimacije nagona i prevlasti duha. onostranu realnost. čuo vest o smrti Nikole Tesle. A onda. znao sam da je moj posao okončan ". U drevnom indijskom spevu Bhagavad-gita uzor Teofanija je "blistava bujica svetlosti". budizmu i drugim religijama svetlost simbolizuje istinu. lik i delo jednog od najčuvenijih svetskih naučnika i dalje predstavlja nerešive zagonetku. važno je ono što Tesla kaže o "snažnim mlazevima svetlosti" koji su izbijali iz njenih očiju. mada je osetio njegovu snagu. pojavila se svetlost iz njenih očiju .umire. slavni istoričar religije piše: "Onaj ko je upoznao takav doživljaj (mistične svetlosti) pretrpeo je ontološku mutaciju: stekao je drugi način bivstvovanja koji mu omogućuje pristup svetu duha" (Elijade. nešto je otišlo iz mog života. spoznaju i apsolutnu. svetlost daleko jača nego što sam ja ikada proizveo najsnažnijim lampama u svojoj laboratoriji. golub je simbol uzdizanja. Tesla je bio pod nadzorom Federalnog istražnog biroa (FBI) od dolaska u SAD do smrti 1943. U mnogim mitologijama i religijama. već je samo slutio. Kao ptica. Beograd 1991). arhetipski simbol duha. bleštavu. dobrotu. zlo i smrt. agent FBI Foksvort . Čim je u januaru 1943. 1996). Tesla : čovek izvan vremena. bez obzira na ambicioznost svog programa. tačnije. Više od 60 godina nakon smrti Nikole Tesle. Mefistofeles i Androgin.

najviše pažnje izazvao je "Filadelfijski eksperiment" iz 1943. Ipak. gde je Tesla živeo. Al Bielek. a zatim je nepoznati bravar namestio novu kombinaciju na sefu. zracima smrti i konstruisao je revolucionarni tip torpeda. Tesla je vodio projekat "Duga" u kojem je niskofrekventni magnetnim poljem pokušao da sakrije ratni brod od radara.poslao je telegram direktoru kancelarije u Njujorku sa sledećom sadržinom: "Istaknuti naučnik iz elektrotehnike umro je u hotelu 'Njujorker'. ti dosijei su delimično objavljeni. njegov nećak Sava Kosanović dan nakon ujakove smrti došao je u sobu hotela "Njujorker". Po američkom Zakonu o slobodi informacija. Nekoliko godina kasnije. Prema drugoj dokumente im je dostavio Teslin pomoćnik Spanijel. S tornja "Bardenklif" pored laboratorije usmerio je zračni top prema Arktiku. Brod i jeste postao nevidljiv. Eksperimentisao je bežičnim prenosom energije. Cilj je bio da se produži sezona monsuna i uspori kretanje neprijatelja. njima je Tesline dokumente predala vlada SFRJ. sva imovina je zapečaćena i odneta u skladište na Menhetnu. Veliku pažnju izaziva i tajna Teslinih "zraka smrti". Uvid u tajnu ko je naložio da Tesla bude praćen objašnjava poruka koju je FBI poslao tadašnji potpredsednik SAD Henri Volis u kojoj se nedugo posle smrti naučnika navodi da su Tesline stvari od "vitalnog interesa za vladu". Dan posle. tzv. Nakon Tesline smrti u SAD počinju istraživanja tajnih oružja koja se oslanjaju na njegove radove. brod se pojavio. Kosanović je od radnika u skladištu saznao "da su ljudi iz FBI dolazili noću i snimali". Kad su generatori ugašeni. ali vreme je pokazalo suprotno. koja je ravna eksploziji do 15 megatona TNT-a. ali desetak godina kasnije. Jedna teorija kaže da je Tesla njima izazvao misterioznu tungusku eksploziju 1908. koji je tada krenuo na Severni pol. da ga obavesti o događajima s puta. ratovanje vremenom. Njegove beleške se nalaze u hotelu i dosad nije učinjeno ništa da se sklone od neprijateljski raspoloženih osoba ". u Sibiru. jedan od . Ali kako se FBI dokopao Tesline ostavštine? S obzirom na to da Tesla nije imao dece. Prema jednoj verziji. Zamolio je istraživača Roberta Perija. program je obnovljen. koji je bio sovjetski simpatizer. Ali nedostaju ključne stranice i na više mesta flomasterom su precrtana imena. ali ljudskom oku. kako bi pronašao testament. vlada SAD je tokom rata u Vijetnamu počela da istražuje tzv. Iz sefa je uzeo Tesline fotografije. Rusi su stvorili veštačku jonizaciju u atmosferi razorne snage koja služi i kao elektromagnetski štit protiv raketa. Amerikanci su reagovali programom "Ratovi zvezda". uz pratnju osobe iz Službe za kontrolu imovine stranaca. Peri je javio o eksploziji u Sibiru. tokom hladnog rata. Istraživanje se baziralo na Teslinoj teoriji o obilju električne energije koja slobodno pluta u Zemljinom jonskom omotaču. Od projekta se odustalo zbog zabrane UN. Naime. Rusi su već znali kako da se utiče na gornji deo atmosfere. Tadašnji direktor FBI Edgar Huver demantovao je bilo kakvu umešanost.

Planetarno poznati naučnik ipak je ostao ličnost ispod mnogih velova tajni. dovelo i do proučavanja svojstava ultrazvuka. nikada do kraja objašnjen ekscentrik posle čijih otkrića svet nije bio isti. Oporavio se. Tu priča dobija obrt. otkrio je da je Tesla još 1942. zovu i čarobnjakom hladne vatre. a ne u četvrtak. niti oštećenje tkiva. Tesla je sintetizovala sve svoje radove koji se . januara 1943. bio je obeležen kao odmetnik. Na predavanju povodom godišnjeg skupa Američkog udruženja za elektroterapiju. koji su Teslu pratili u stopu. pri čemu se izložio struji od 50. a cela ova godina u znaku je veka i po od rođenja genija iz Smiljana za kojeg kažu da je izmislio 20.mornara s broda. Nema tog osnovca koje imalo drži do svog znanja. 7. međutim. Londonu i Parizu izveo je čuveni ogled sa svetlećom cevi u ruci. U Njujorku. u septembru 1898. pak. januara. Tesla je prvi put otkrio javnosti da struja brzih oscilacija može da prelazi preko ljudskog tela. Pre 63 godine. ali ga posle par meseci pronalaze mrtvog u hotelu. januara. Tvrdio je da je do ovog zaključka došao eksperimentisanjem na sopstvenom telu.000 volti. kaže: "Naknadno istraživanje pokazalo je da je Tesla umro 8. Naučni svet je ubrzo posle toga obavešten o fascinantnim svojstvima Teslinih struja. Iako okružen misterijom koja ga je pratila još za života. što ga je. između ostalog. u samotnom njujorškom hotelu okončan je život čoveka koji decenijama intrigira ne samo naučnu. Na ulici ga pod čudnim okolnostima udara automobil. stoleće. U pokušaju da odstrani zvučne vibracije koje su otežavale korišćenje naizmeničnih struja za lučnu lampu. januara. Agent FBI u dokumentu od 12. a da ne izaziva ni grčenje mišića. Prema službenom izveštaju umro je od tromboze. Tesla je decenijama predmet izučavanja svekolikih naučnika koji se i posle toliko vremena nadaju da će u nekoj neotkrivenoj arhivi naći spise koji bi svojom originalnošću potvrdili svestranost genija. Uvek tajanstven U zimu 1891. već i širu svetsku javnost. on je konstruisao alternator visoke frekvencije. Zanimljivo je da ni agenti FBI. Eksperiment je odjeknuo kao senzacija i nagoveštavao je mogućnost terapijske primene struje visoke frekvencije i napona. 7. Šta je sve podario svetu u oblasti korišćenja električne energije gotovo je opšte mesto. a da nije upoznat s glavnim izumima naučnika kojeg. Malo je. nisu znali tačno kad je on umro. poznat Teslin doprinos medicini. Kad se povukao s projekta. Istoričari medicinskih nauka najvažnijim Teslinim doprinosom toj oblasti smatraju primenu struja visoke frekvencije. Početak ove godine na neobičan način ističe dva datuma vezana za Nikolu Teslu. kao što je bilo javljeno ". počeo da sabotira istraživanje kad je shvatio da će ljude iskoristiti za eksperimente.

Nikola Tesla je bio očaran i osobinama ljudskog oka. Prema dosetki ovog naučnika. iskazuje veliko poštovanje Rentgen za njegovo divno otkriće i opisuje usavršene metode za dobijanje rendgenskih snimaka. Izvodio je oglede s cevima punim razređenog gasa i elektrodom od rubina. Kretanje je za njega osnov života. Zbog pogrešne interpretacije jednog naučnog teksta poverovao je u postojanje neke vrste "fluoroscencije" oka za vreme moždane aktivnosti. Tesla je kasnije više puta doticao i probleme opšte biologije. u tekstu objavljenom 1896. pri čemu je dobio snop elektrona. Frosta.odnose na elektroterapiju. naročito krajem života. u metafizičkim spekulacijama koje su zaprepašćivale ondašnju javnost mešavinom grandioznosti i naivnosti. sanjivost i promene u disanju i cirkulaciji krvi. koristio veliku prednost što je mogao da adaptira svoje aparate visoke frekvencije u moćne izvore Ks zraka. Bez naučnog obrazovanja iz fiziologije i biologije on se gubi. Drugo područje Teslinih istraživanja od interesa za medicinu bili su Ks zraci. Kao pravi inženjer. Ipak. kako se navodi u "flogiston". Samo je Tesla. Osim toga. danas znane Ks zrake. ali je eksperimente morao na napusti zbog požara u svojoj laboratoriji. međutim. Ponašanje bića potpuno određuju spoljašnji faktori. Uzbuđenje je vladalo u laboratorijama Edisona. Misao na mrežnjači Jedna od prvih fotografija pomoću Ks zraka koja je napravljena u SAD. Savremenici su tvrdili da je bio prosto opčinjen ovim misterioznim zracima. profesora na Kolumbija univerzitetu. Pupina. Tomsona i Tesle. verovao je iu baktericidno moć svojih struja. Tesla analizira automatizam živih bića. Opisao je tri grupe fizioloških efekata struja visoke frekvencije. . delo je drugog fizičara srpskog porekla Mihajla Pupina. osim toplotnog efekta. veliki umor. Posvetio je mnogo napora želji da fotografiše ljudsku misao. Pomoću opita na sopstvenom telu utvrdio je da ove struje mnogu da izazovu. jer je bio ubeđen da se intelektualna aktivnost verno odslikava na mrežnjači. Heringa. časopisu za istoriju nauke. "juriš na eksperimentisanje Ks zracima podseća na juriš na Zapad za vreme zlatne groznice".