GEOGRAFI

GERHANA BULAN

Apabila bumi berada di antara matahari dan bulan,maka cahaya matahari telah di halang oleh bumi dan ini menyebabkan gerhana bulan berlaku. Gerhana bulan berlaku secara beransur-ansur.

Fasa-fasa gerhana bulan

Kejadian gerhana bulan

Bdasarkn rajah tadi ,fasa a, mnunjukn bhw gerhana bulan masih tidak berlaku kerana orbit bulan masih tidak terlindung,apabila bulan memasuki kwsn penumbra iaitu kwsn separa gelap(fasa b) maka proses gerhana separa telah berlaku. Apabila bulan memasuki kwsan umbra iaitu kwasn byngan gelap sepenuhnya,(fasa c) maka gerhana penuh telahpun berlaku .

Seterusnya bulan akan beredar meninggalkan kwsn umbra dan memasuki kwasan penumbra (fasa d) yg myaksikn gerhana separa berlaku . Pada fasa e, bulan sudahpun keluar dr kwsn penumbra dan gerhana bulan mula berakhir.

GERHANA MATAHARI
 

Gerhana matahari berlaku apabila bulan berada di antara matahari dengan bumi. Cahaya matahari terlindung oleh bulan dan bayang bulan akan jatuh pada permukaan bumi. Gerhana separa berlaku kerana hanya sebahagian bumi berada dalam bayang gelap(penumbra) Gerhana penuh akan berlaku apabila bumi berada sepenuhnya dalam kawasan (umbra).