[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI

]

[KPDS GRAMER SORULARI 1992-2007]
1992 MAYIS KPDS SORULARI 1The influence ---- Freud ---- the generation that followed was even stronger. A) B) C) D) E) 2through/over from/to off/towards by/upon of/on 7‘The Old Wives’ Tale is one of ---- impressive novels I have read for a long time. A) B) C) D) E) 8a more most the most least the little

---- of the information he gave me was unfortunately out of date. A) B) C) D) E) The more None Many Some Another

There is nothing remarkable ---- the subject matter of his novels, but he will always be remembered ---- his delightfully vivid settings. A) B) C) D) E) about/for from/in in/from out of/through of/over

9-

He was delighted to learn that ---- people really do appreciate his music. A) B) C) D) E) any little a little a few much

3-

On the night we went to the opera, Domingo was not singing, but ---- we enjoyed ourselves enormously. A) B) C) D) E) in case on the contrary moreover whatever nevertheless

10- I have to admit I found his argument most disturbing, ---- ? A) B) C) D) E) have you haven’t you didn’t you do you don’t you

4-

---- the terrible state of the roads following the heavy rains, it is almost impossible to reach the village except in a tractor. A) B) C) D) E) Unfortunately Owing to Even so Except for In spite of

11- Before I got to the end of his article I felt I knew everything there ---- about the North America Free Trade Agreement. A) B) C) D) E) was to know is known had known is being known has to be known

5-

I was lucky enough to get home ---- the thunderstorm was beginning. A) B) C) D) E) till so as to in time for up to just as

12- By the time he ---- his report to the screening committee, others ---- up with better proposals. A) B) C) D) E) has presented/had come presents/will have come will present/came had presented/would have come was presenting/will be coming

6-

She is one of those rare critics ---judgements have a common sense basis. A) B) C) D) E) what which whom whose that

1 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

13- One feels that there ---- any noticeable improvement in the human rights problem in Africa until all the African countries ---- their economic difficulties. A) B) C) D) E) cannot be/will overcome hasn’t been/had overcome won’t be/overcome wouldn’t be/would be overcome wasn’t/have overcome

19- ---- any change in the condition of the patient, be sure that the nurse in charge is informed. A) B) C) D) E) In the event of However slight With the exception of Owing to In favour of

14- As I ---- you yesterday, the undersecretary ---- over this afternoon’s discussions. A) B) C) D) E) have told/was presiding told/will be presiding would have told/had presided will tell/has presided would tell/has been presiding

20- I finally learned what had happened ---- the nurse was wheeling him into the operating room. A) B) C) D) E) in case so that just as during as soon as

15- The Pacific markets ---- extremely competitive since the manufacturing capacity of many Far Eastern countries ---to improve at the turn of the decade. A) B) C) D) E) are becoming/begins had become/would begin became/have begun were becoming/would have begun have become/began

21- Living conditions in a poor village are obviously unhygienic, ---- life in a sophisticated city is also potentially dangerous. A) B) C) D) E) since but as moreover even though

16- If they ---- out some market research for the new product, they ---- such heavy losses in sales. A) B) C) D) E) have carried/had been spared carried/will be spared carry/have been spared had carried/could have been spared would have carried/were spared 1992 KASIM KPDS SORULARI 17- Most children are able to walk ---- holding on to anything when they are fifteen months old. A) B) C) D) E) for from with without to

22- A child who is allowed to explore and find things out for ---- soon develops selfconfidence. A) B) C) D) E) themselves him each other himself one another

23- Apparently, both countries are seeking a face-saving compromise but it is unlikely that ---- will ever again gain the confidence of the world. A) B) C) D) E) each neither either the other the rest

18- ---- the time a child reaches school age he ought to be able to dress himself fairly quickly. A) B) C) D) E) On For In At By

24- Probably they didn’t ---- appreciate the risks involved in entering the competitive world of automobile manufacture. A) B) C) D) E) too quite more so as

2 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

25- For a while Matisse felt under the influence of Gooier and, later, under ---- of Cezanne. A) B) C) D) E) these those some much that

31- Last week’s supplementary budget package ---- to prevent Japans economy from plunging even lower. A) B) C) D) E) is being designed has designed was designed would be designed had designed

26- The new Prime Minister is generally regarded as ---- effective leaders the country has had in decades. A) B) C) D) E) another the most the other one of the most more than

32- In some quarters it is felt that the minister ---- the political stature that he needs to recast the country’s economic policy. A) B) C) D) E) was losing may have lost would have lost had lost lost 1993 MAYIS KPDS SORULARI 33- The board consist ---- a good cross-section of local business representatives. A) B) C) D) E) upon by up of around

27- Jane Tate will go far in the film world since she has a remarkable talent for ---- even the most conflicting emotions. A) B) C) D) E) depicting having depicted being depicted depict having been depicted

28- Today coffee prices are far below the required rate; hence, growers are unable to pay their debts and cooperatives find it hard ---- . A) B) C) D) E) surviving survive to survive survived to have survived

34- Despite long and tiring discussions, the two delegations have failed to come to terms ---the issue of refugees. A) B) C) D) E) towards under around down over

29- For several years now, she ---- as private secretary to the bank manager. A) B) C) D) E) has been working worked was working works used to work

35- A number of distinguished physicians were invited to give ---- opinions on family planning. A) B) C) D) E) ours its it’s their own

30- When they heard a gunfire across the border, the relief workers in the camp knew that another group of refugees ---- before long. A) B) C) D) E) are arriving had arrived will arrive would be arriving could have arrived

36- The lecture he gave was highly complicated with the result that ---- people were capable of following it. A) B) C) D) E) lesser a few few more most

3 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

37- Of the rock samples we have so far worked on, this is probably ---- valuable. A) B) C) D) E) the most most many little least

44- From the report, it looked as if he ---- a crucial role in smuggling. A) B) C) D) E) has played had played is playing has been played was played

38- I couldn’t help admiring the professional manner in ---- he dealt with the crisis. A) B) C) D) E) whose that whom which what

45- It is time the members of the European Community ---- into the open their fears concerning economic recession. A) B) C) D) E) have brought should bring brought are bringing will bring

39- ---- far-reaching the benefits of the new policy may be, the country quite simply cannot afford it. A) B) C) D) E) Whatever However Whatsoever Wherever Whenever

46- If you ask me, they seem to ---- the takeover for quite some time now. A) B) C) D) E) have to contemplate contemplate have been contemplating be contemplated have been contemplated

40- ---- the interest rates are concerned, it looks as if the inflation has at least been curbed. A) B) C) D) E) As far as Owing to By way of Just as As regards

47- Recently, the Agricultural Bank ---- to write off the debts of the farmers in the earthquake area. A) B) C) D) E) was being instructed had instructed will be instructed instructed has been instructed 1993 KASIM KPDS SORULARI 48- Research into the causes of cancer is ---vital importance if we are to learn how to control the disease. A) B) C) D) E) on with in of under

41- It is expected that, by mid-1992, the allied troops ---- out of the Gulf. A) B) C) D) E) must be pulling will have pulled have pulled are being pulled should pull

42- Reinforced concrete was used for the new buildings ---- there should ever be another landslide in the vicinity. A) B) C) D) E) due to in spite of according to in case instead

49- The economy of most Middle Eastern countries is largely based ---- oil exports. A) B) C) D) E) with upon about onto for

43- The witness finally admitted that he did remember ---- someone standing by the entrance. A) B) C) D) E) being seen to see to have seen having been seen having seen

4 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

50- In his new job, he will be responsible ---- the coordination of relief to the refugees. A) B) C) D) E) about to for at from

57- The doctor advised him to have monthly check-ups ---- any return of symptoms might be detected immediately. A) B) C) D) E) if ever in case such as even though so that

51- As far as I am concerned he is one of ---talented lawyers the company has ever had. A) B) C) D) E) most the most more mostly least

58- If you really ---- to promote him, you ---- so right away. A) B) C) D) E) are meaning/did meant/will have to do have meant/had to do mean/must do were meaning/had done

52- Some of the board members are convinced that the price quoted is ---- high to be accepted. A) B) C) D) E) more so little too as

59- One way of ---- waste is ---- such things as glass and paper. A) B) C) D) E) cut down/recycling cutting down/to recycle cutting down/recycle cut down/recycling being cut down/to have recycled

53- John said he couldn't make it on Tuesday or Wednesday; I told him I couldn’t ---- . A) B) C) D) E) either also too neither as well

60- No new staff ---- appointed since the two companies ---- merged. A) B) C) D) E) are/would be were/have been are going to be/have would have been/are being have been/were

54- I suspect the most interesting developments in space exploration have been the most recent ones, ---- ? A) B) C) D) E) aren’t are are they is it do I haven’t they

61- Today the telephone ---- an indispensable part of our daily life but ---- so. A) B) C) D) E) had been/had not always been has been/is not always is/has not always been will be/would not always be was/couldn’t always have been

55- Surely we’re in a position now ---- we can afford to pay for the best legal advice. A) B) C) D) E) where which what that whom

62- In the end, I ---- him for the election since the attitude of the delegates ---- so completely. A) B) C) D) E) didn’t propose/had changed have proposed/will change am proposing/would have changed could not have proposed/is changing had not proposed/changed

56- ---- decision he makes, we’ll have to accept it. A) B) C) D) E) Whenever Whatever Whatsoever Wherever Whoever

63- I ---- him taking notes frantically while the minister ---- the troops. A) B) C) D) E) saw/had addressed could see/was addressing see/was addressing had seen/would be addressing have seen/addressed

5 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

1994 MAYIS KPDS SORULARI 64- One way ---- cutting down waste is to recycle such things ---- glass and paper. A) B) C) D) E) of/as to/of as/off in/to with/in

70- I was immensely impressed by both the qualifications and the personality of the candidate, but ---- on the selection committee was. A) B) C) D) E) all the rest several others many hardly anyone else most of the others

65- Some of these new drugs, capable ---- curing a variety of diseases, are sometimes hazardous ---- use or disposal. A) B) C) D) E) about/with for/at by/through in/by of/in

71- Several members of the research team haven't handed in their reports yet, and I must admit I haven't ---- . A) B) C) D) E) as well too either also neither

66- As he failed to reply in time, the organisers took his name ---- the list. A) B) C) D) E) below to in by off

72- The judge ruled that the evidence given by the witnesses at the trial was not substantial ---- to prove the doctor guilty of negligence. A) B) C) D) E) already alright enough fairly still

67- Why don't you take your lawyer with you to the meeting ---- there are problems he can deal with for you? A) B) C) D) E) whether even if as ever unless in case

73- Weren't they supposed ---- a detailed study of the area before they chose the site for the new factory? A) B) C) D) E) to have to make to have made making having made to be made

68- ---- of the information he gave could have been found in any encyclopaedia. A) B) C) D) E) A few Many Few Much A great many

74- Since he became the chairman of the company, he ---- used to working late, and he seems to enjoy it. A) B) C) D) E) has got gets was getting had got will be getting

69- The director has promised that ---- finds a solution to this particular problem will be well-awarded. A) B) C) D) E) who whoever the one whomsoever anyone

75- Until the very last minute, we could not find out whether or not he ---- to sign the treaty. A) B) C) D) E) will agree would agree has agreed is going to agree has to agree

6 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

76- By the end of the 20th century, all the countries in the European Community ---- a political union. A) B) C) D) E) formed have formed are forming are being formed will have formed

82- An hour after the accident, he was conscious ---- to describe how it had happened. A) B) C) D) E) enough more as well so much fairly

77- The banks complained that they ---adequate notice regarding this new monetary policy. A) B) C) D) E) are not being given are not given haven't given had not been given will not be giving

83- The project he has in mind is ---complicated to be feasible. A) B) C) D) E) very too so such as

78- Hardly ever ---- such a gathering of distinguished scientists from so many different countries. A) B) C) D) E) there was there has been has there been would there have been there had been

84- This patient is not as seriously ill as ---- I examined a little while ago. A) B) C) D) E) whom other some other one another the one

85- The manager told Brian to do the job ---- and not pass it on to ---- assistant. A) B) C) D) E) ourselves/their themselves/hers himself/ours himself/his yourself/my

79- The rescue workers ---- able to rescue some of those who ---- still alive under the rubble. A) B) C) D) E) should be/were may be/are might have been/have been will be/would be were/will be 1994 KASIM KPDS SORULARI 80- As regards the decision to modernise the mines in the region, here is a report which contains ---- relevant information. A) B) C) D) E) another any many a some

86- Recently he’s had a novel published, the title of ---- I can’t recall at the moment. A) B) C) D) E) which whom whose what that

87- Clearly, you weren’t very impressed by the way he managed the press conference; I must say I wasn’t ---- . A) B) C) D) E) neither too either as well also

81- Of all the medicines we have tested, this is obviously ---- effective. A) B) C) D) E) much more the most a little less

88- Ambitious plans ---- the expansion of the railway network have had to be abandoned due to lack ---- funds. A) B) C) D) E) in/of on/about from/in for/of over/on

7 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

89- ---- the world there has been a growing sense of disillusionment with the United Nations and its policies. A) B) C) D) E) For Among On From Throughout

95- Even in classical times there were people with a ---- ethical approach to education than one can find in our time. A) B) C) D) E) few most more little much

90- The physicist I work with was bitterly disappointed ---- that his experiments had not produced the desired results. A) B) C) D) E) learning on learning having learned to be learned to be learning

96- Local authorities have always given ---importance to the improvement of recreational facilities. A) B) C) D) E) any some too quite many

91- ---- able to get hold of any new supporting evidence since I saw you last? A) B) C) D) E) Will you be Would you be Have you been Had you been Are you 1995 MAYIS KPDS SORULARI 92- Plenty of evidence has come to light to prove that he has been involved ---smuggling. A) B) C) D) E) through at by in over

97- There were many casualties on both sides, but more on the enemy side than ---- . A) B) C) D) E) ours them we their our

98- The government is determined to improve the communications system ---- the costs involved will be a serious burden on the budget. A) B) C) D) E) so that while despite as if even though

99- ---- well one may think of him, one must admit that he’s too old for the job. A) B) C) D) E) So Although Even However As

93- The high rate of inflation obviously puts a great strain ---- the majority of working families. A) B) C) D) E) on in beyond through by

94- It is just possible that there is ---- reason behind his refusal of this award. A) B) C) D) E) other another the others any rather

100- Have you seen the display of the books written by the visiting professor ---- is going to talk this afternoon on the future of the European Community? A) B) C) D) E) whose whom who which what

8 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

101- The minister said to his under-secretary: “You will check that all the details are correct, ---- ?” A) B) C) D) E) aren’t you will you could you won’t you are they

107- At present ---- car is being repaired, so we shall have to go in ---- . A) B) C) D) E) my/yours mine/your their/us his/our hers/theirs

102- Following a noticeable improvement in the general economic scene, unemployment too, seems ---- a turn for the better. A) B) C) D) E) having taken to have taken to be taken taking to have been taken

108- ---- the manager looks shy, youthful and mild, he is in fact a rare combination of discipline, energy and intellect. A) B) C) D) E) So that Even so Although Therefore in case

103- For nearly a decade most governments in the world ---- to find ways of combating environmental problems. A) B) C) D) E) were tried would have tried try could try have been trying

109- Considering there are millions of hungry people in the world, it shouldn’t be difficult to appreciate ---- important it is for us to find new sources of food. A) B) C) D) E) just why what that how

104- By the end of this term of office, he ---- all the projects he has already undertaken. A) B) C) D) E) has completed will have completed completed had completed is completing

110- ---- wins will be expected to take the rest of us for a meal. A) B) C) D) E) Whoever Who Whomever Whomsoever Whatever

105- Before the nationwide vaccination campaign ---- , the infant mortality rate ---- to an alarming extent. A) B) C) D) E) is being introduced/would rise will be introduced/rose had been introduced/has risen will be introduced/was rising was introduced/had risen 1995 KASIM KPDS SORULARI 106- Though he got other people to do research for him in the archives, he ---- wrote the whole report. A) B) C) D) E) too himself also as well thus

111- Today, ---- rapid transportation and communications, the whole world is becoming one community with common economic interests. A) B) C) D) E) as long as in spite of just as because of such as

112- Of all the drugs that have been prescribed so far, this has proved to be ---- effective one. A) B) C) D) E) most the most more just as the more

9 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

113- Under the present circumstances we don’t have to take the case to the court ---- ? A) B) C) D) E) do we have we is it isn’t it don’t we

120- Obviously there ---- a remarkable improvement in the condition of the patient since he ---- surgery. A) B) C) D) E) is/undergoes was/has undergone will be/had undergone has been/underwent would have been/would undergo

114- It was clear that he wasn’t impressed by the way the business was run, and I must admit ---- . A) B) C) D) E) I also was I did too I wasn’t either neither did I so did I

121- By the time Brahms ---- to compose his symphonies, this form ---- well established. A) B) C) D) E) was beginning/would have been had begun/was began/had been has begun/has been would begin/would be 1996 MAYIS KPDS SORULARI 122- Naturally I will come to you for advice whenever I feel in need of ---- . A) B) C) D) E) them one some none a few

115- The way of life ---- which he was drawn ultimately led ---- the collapse of his business. A) B) C) D) E) with/up to from/out of by/into into/to through/down to

116- ---- first consulting us, I don’t think he had any right to reach such an agreement ---- the strikers. A) B) C) D) E) By/over After/on Before/from In/to Without/with

123- We’ve had some pretty good directors over two years but Dr Ratcliffe is ---- the most capable of them all. A) B) C) D) E) by far over all just so as much too much

117- It wouldn’t have surprised me if he ---- after that incident. A) B) C) D) E) resigned had resigned were to resign has resigned would’ve resigned

124- The committee showed their wholehearted approval of the designs he submitted, and ---- . A) B) C) D) E) me, too so did I so have I so we do we also have

118- If we are to get out of this political mess, someone ---- the lead, and the sooner they start the better. A) B) C) D) E) has taken should have taken had to take must have taken will have to take

125- The other climbers were all for giving up the attempt, but it was ---- impossible to convince him of the need to do so. A) B) C) D) E) too such quite as much

119- It is hoped that by the end of the century the growth rate of the world population ---substantially. A) B) C) D) E) will have been curbed would have been curbed has been curbed will curb will have to be curbed

10 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

126- Could this possibly be the firm’s new buyer ---- reputation, if we are able to believe the newspapers, is not quite what it should be? A) B) C) D) E) whom which whatever what whose

132- Water has a moderating effect on temperature, ---- summer and midday heat, and winter and midnight cold. A) B) C) D) E) diminished having diminished to diminish being diminished diminishing

127- ---- takes on the task of investigating these particular allegations is going to run into a lot of difficulties. A) B) C) D) E) Someone Anyone Whatsoever Whoever Whichever

133- Of course nobody knows what the outcome of the election ---- but at the moment Malcolm ---- as the most likely candidate. A) B) C) D) E) would have been/is being regarded is/has been regarded was/would have been regarded will be/is regarded has been/has been regarded

128- His scheme, with all its shortcomings, will inevitably be pushed through ---- we can produce one, by Tuesday, which is obviously much more feasible. A) B) C) D) E) how so that unless moreover in case

134- When that happened, their hopes ---because the army ---- its most trusted leaders. A) B) C) D) E) wane/would lose are waning/loses waned/had lost were waning/has lost have waned/lost

129- ---- he gives the appearance of sincerity and reliability, just remember that you can’t trust him an inch. A) B) C) D) E) Though That As far as Nevertheless So

135- They ---- the advantages and the disadvantages of the takeover when I ---them an hour or so later. A) B) C) D) E) will discuss/would rejoin have discussed/am rejoining are discussing/will rejoin were discussing/rejoined would discuss/had rejoined

130- On that occasion, he really was ---- luck; it was as if everything had combined ---- him. A) B) C) D) E) up to/through away from/behind out of/against into/upon onto/over

136- The doctors are of the opinion that if the disorder ---- a few months earlier, it ---treated successfully. A) B) C) D) E) had been diagnosed/could have been were diagnosed/would be has been diagnosed/will be is being diagnosed/is being were to be diagnosed/has been

131- Few sociologists will admit that a city is distinct ---- a village merely ---- the number of its inhabitants. A) B) C) D) E) of/for from/by to/over in/though off/in

137- We still ---- that any changes in the law along these lines ---- to our advantage. A) B) C) D) E) had believed/will have been believed/had been have believed/would be would believe/were being believe/will be

11 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

1996 KASIM KPDS SORULARI 138- He invariably gets what he wants but unfortunately this is usually ---- the expense of others. A) B) C) D) E) out of from up to at through

144- The testimony of the second witness didn’t surprise me at all; ----, the account he gave was more or less what I had expected from him. A) B) C) D) E) on the other hand as a matter of fact conversely consequently nevertheless

139- Public attention focuses ---- infant mortality as a prime indicator of changes in a society’s health. A) B) C) D) E) on to at over into

145- I don’t like the timetable they have given me; all my classes are after lunch, but I would ---rather teach in the morning. A) B) C) D) E) much more as just even

140- He looked ---- nervously ---- his shoulder hoping that no one was paying him any attention. A) B) C) D) E) out/of up/through back/over down/from in/for

146- I’ve given up expecting them to act sensibly, but their behaviour on this occasion was ---irrational than usual. A) B) C) D) E) the most so much even more ever so the more

141- ---- hard he works, he’ll never be the equal of his father, he’s just not capable of it. A) B) C) D) E) So However As Whatever Just as

147- ---- of the questions they asked at the interview were ---- what I expected. A) B) C) D) E) Some/more Each/such All/so Any/about None/quite

142- We know nothing at all about the company’s new chairman ---- that he’s just had his fiftieth birthday. A) B) C) D) E) since instead in case on condition except

148- Of course, it can never be proved, but just the same, some people think that it ---- better for these children if they had been forcibly taken away from their families. A) B) C) D) E) may have been had been will have been would have been must be

143- For a business to be really successful, team work is essential and the members of team must be support of ---- . A) B) C) D) E) each of them the others themselves one another the other one

149- Actually, most of the crimes that ---- last year were not connected with violence, but this is not the picture that ---- up from watching TV coverage of the topic. A) B) C) D) E) were committed/builds have been committed/has been built were being committed/was built had committed/would built would be committed/had been built

12 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

150- Of course my suspicions ---- by the confused way in which she ---- out her answers to my questions. A) B) C) D) E) have been awakened/was stammering were awakened/stammered awakened/stammers would have awakened/had stammered would have been awakened/has stammered

156- They haven’t met for twelve years or more, but I understand they still write to ---- at a regular interval. A) B) C) D) E) the other each other themselves the others one other

151- When he ---- that very rash promise he didn’t realise what he ---- himself in for. A) B) C) D) E) will make/would let has made/lets made/was letting was making/has let makes/is letting

157- It was foolish of me to turn down such an offer; in fact ---- I think about it, ---- I regret it. A) B) C) D) E) as much/so much more the more/as much much/as much the most/so much the more/the more

152- Indeed, on both sides, it ---- that the decisive battles ---- on the plains of Flanders and Northeast France. A) B) C) D) E) has to be foreseen/has been fighting has been foreseen/has been fought could have been foreseen/will fight had been foreseen/would be fought will be foreseen/could be fought

158- The scheme has been ---- consideration for a long time now, but I doubt whether it will ever be put ---- effect. A) B) C) D) E) under/into within/through for/to in/off over/ever

153- The outbreak of fire underground ---- an excellent opportunity for ---- a no smoking rule. A) B) C) D) E) will prove/to be enforced has provided/having enforced would provided/to enforce had provided/being enforced provided/enforcing 1997 MAYIS KPDS SORULARI 154- When the relief workers reached the scene of the disaster, they immediately began to help ---- who could do nothing for ---- . A) B) C) D) E) that/himself them/their those/themselves these/ourselves us/yourself

159- It was ---- his efforts that the two sides finally agreed to hold talks ---- the principles of economic cooperation. A) B) C) D) E) by/through ever/for through/on with/at without/from

160- I was forced to admit that there was a drop in sales towards the end of the year ---- he had predicted. A) B) C) D) E) such as even so in case just as so far as

161- Under these circumstances he should never have been allowed to take charge of the operation ---- he was the most senior of the officers available. A) B) C) D) E) whyever whether even though whenever so that

155- The very idea of establishing a literary ‘canon’ has become ---- controversial that the people running the Library of America have wisely avoided using the term. A) B) C) D) E) too as such so more

13 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

162- Why can’t you admit that ---- hard he works, he will never manage to achieve what his elder brother has achieved? A) B) C) D) E) unless whatsoever though whenever however

168- Had they apologised for deliberately overcharging me, I ---- a complaint with the Consumers’ rights Office. A) B) C) D) E) will not have filed may not have filed would not have filed was not filing may not file

163- Many more people would doubtless have attended the debate ---- they had known in advance who the principal speakers were. A) B) C) D) E) if only while since after until

169- We ---- no problems whatsoever with the dam since it ---- forty years ago. A) B) C) D) E) had/has been constructed have had/was constructed had had/had been constructed are having/is constructed were having/was being constructed 1997 KASIM KPDS SORULARI 170- There ---- many efforts to eradicate racism, but very little success ---- . A) B) C) D) E) were/had been achieved had been/would have been achieved have been/has been achieved are/was achieved may be/will have been achieved

164- Our delegates hadn’t shown themselves willing to come to terms, those from other countries ---- . A) B) C) D) E) would be, too wouldn’t have, either had not, either have had, too would have, too

165- In recent decades the efficiency of the United Nations ---- by a growing number of countries. A) B) C) D) E) will have been questioned was questioned had been questioned would be questioned has been questioned

171- He ---- his paper by saying that the entire history of human race ---- by transfers of cultural and technological advance from one civilisation to another. A) B) C) D) E) concluded/had been marked concludes/would have been marked has concluded/was marked had concluded/is marked will conclude/was being marked

166- It seems likely that, by the end of the week, the costs involved in the construction of the bridge ---- by the Ministry. A) B) C) D) E) would have been announced would be announced are being announced will have been announced have been announced

172- Evaporation ---- the process by which a solid or liquid ---- into vapour by heat. A) B) C) D) E) had been/resolved was/had resolved has been/was resolved may be/has resolved is/is resolved

167- They set up a liaison office in East Africa for marketing their goods, but now they wish they ---- so. A) B) C) D) E) had not done have not done would not do would not have done never do

173- The Etruscans, who ---- a great part of Italy about 900 BC, ---- from Asia Minor. A) B) C) D) E) had colonised/originally came colonised/had originally come were colonised/have originally come have colonised/originally come were colonising/might originally come

14 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

174- The orders were that we ---- the area within hours to prevent further loss of life. A) B) C) D) E) had evacuated have to evacuate will have evacuated had to evacuate shall have to evacuate

180- Clifford Goertz, probably ---- famous anthropologist in the world today, has revolutionised the way anthropology is taught on campuses. A) B) C) D) E) more most the most the more a

175- Economic recession and rising unemployment, coupled ---- continued increases ---- retail food prices, have curtailed consumption. A) B) C) D) E) with/in through/through by/for at/about within/over

181- Holding a yellow umbrella in his hand he said he didn’t know ---- it was, and added that it was not ---- . A) B) C) D) E) which/him whose/his who/her whom/us that/theirs

176- In Ethiopia, primitive farming practices and uncontrolled clearing of natural vegetation have transformed much of the country’s highlands ---- bare landscapes, but all destroyed ---- erosion. A) B) C) D) E) above/of for/with into/by in/under to/at

182- The Deputy Prime Minister announced that it was ---- early to propose amendments in the legislation concerning industrial relations. A) B) C) D) E) as well as just so just as as soon as as yet too

177- The advance in the steel industry has been marked ---- a progressive increase ---- size, complexity and capital outlay. A) B) C) D) E) at/of with/to over/from by/in under/through

183- Activists are those in a political movement who insist on taking active steps towards their objectives ---- merely putting forward an action program. A) B) C) D) E) in order to rather than as far as in that so long as

178- The answer to the question ---- great art can exist independently of religion will, ---- , depend on society’s moral and aesthetic values. A) B) C) D) E) what/in the same way even if/in due course whether/to a large extent so that/in short since/now and again

184- He is diplomatically qualified ---- to negotiate for a mutual reduction of the armed forces in the region. A) B) C) D) E) enough though as well as not only also

179- Thailand has lost half of its forests ---- its population has ---- doubled in recent decades. A) B) C) D) E) as/more than just as/mostly so as/soon in case/quite because of/much

185- As he was not satisfied with the contents of the document, he declined to sign it, and none of the members attempted to persuade him to, ---- . A) B) C) D) E) also too as well either yet

15 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

1998 MAYIS KPDS SORULARI 186- Of all the policies put into effect by the Thatcher governments, ---- controversial was the economic one. A) B) C) D) E) most the more the most more mostly

192- We are prevented ---- completing the project ---- time due to unforeseen circumstances. A) B) C) D) E) from/on in/by by/in at/over for/about

187- If the others hadn’t voted in favour of the younger candidate, I probably wouldn’t have done so ---- . A) B) C) D) E) even too also as well either

193- The Hollywood studio system in film making, which began ---- 1920 and flourished from the early 1930s ---- the 1950s is unique in Western culture. A) B) C) D) E) throughout/into around/through by/until within/over along/ till

188- Today the expansion of knowledge in astronomy, physics, chemistry, and biology is ---- vast and complex, and multiplying ---quickly to be mastered fully. A) B) C) D) E) so/that just as/as as well/as so/so too/too

194- ---- the embargo imposed on us is lifted in the near future, we can’t hope for any economic recovery. A) B) C) D) E) Whereas While Because In case Unless

189- Scientists rely on computers to model phenomena ---- would ---- be difficult to observe. A) B) C) D) E) whereby/in case such as/nonetheless which/nevertheless that/otherwise so that/in fact

195- ---- proving useful in many scientific fields, computers-generated knowledge, ---Professor Hayes acknowledges, is not without pitfalls. A) B) C) D) E) Although/because Since/while While/as As long as/even if Once/whether or not

190- The lawyer decided to call ---- of the witnesses only and paid no attention to ---- . A) B) C) D) E) both/others the two/any other two/the others some/another any/some others

196- ---- suggestion he may make as regards the tax rate, let’s not give any response ---- we have discussed the matter thoroughly together. A) B) C) D) E) However/when Whatever/until Whyever/after Whatsoever/while Whenever/before

191- Several experts were working on the project, and each came up with some interesting proposals, and naturally ---- claimed that ---was the best. A) B) C) D) E) many /each some/its we/it all/he each/his

197- Most newspapers are of the opinion that if a majority of Scots really ---- independence, the British Parliament has no option but ---to their wishes. A) B) C) D) E) did want/had acceded wanted/have acceded had wanted/would have acceded do want/to accede would have wanted/acceded

16 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

198- For a hundred years or so, some critics ---- that poetry is dying and all that time poets ---poems that later generations recognise as great. A) B) C) D) E) have maintained/have been writing maintained/wrote had maintained/were writing maintain/are writing would maintain/had been writing

204- An acorn, left to itself becomes an oak, and a geneticist ---- its DNA to make it grow into an elm may justly be said ---- with its natural course. A) B) C) D) E) altering/to have interfered having altered/to interfere to alter/having interfered being altered/interfered to have altered/to be interfering

199- What I ---- is that we ---- to think seriously about a thorough reform in the legal system. A) B) C) D) E) have proposed/should have begun had proposed/were beginning am proposing/begin was proposing/have begun proposed/had begun

205- In the past few months, our company director ---- more mettle than most industrialists ---- in an entire career. A) B) C) D) E) had shown/have done showed/would do shows/did was showing/may have done has shown/do

200- When the Italian astronomer Giovanni Schiaparelli ---- a map of Mars in 1877, he ---a large number of straight linear features, which he called “canali” that is “channels”. A) B) C) D) E) publishes/has noted had published/was noting has published/notes published/noted would have published/had noted

206- If they ---- what sort of a person he was, they ---- him their support. A) B) C) D) E) would know/didn’t give knew/won’t give had known/wouldn’t have given would have known/hadn’t given have known/haven’t given

201- If we ---- the terms of the contract, all the paint-work in the building ---- finished by the 15th of next month. A) B) C) D) E) are to meet/will have to be were meeting/will be met/would have had to be had met/is being will meet/was being 1998 KASIM KPDS SORULARI 202- As the decade ---- to wind down, Mark Morris ---- as our century’s youngest great choreographer. A) B) C) D) E) has begun/had stood will begin/is standing was beginning/has stood begins/stands is beginning/has been standing

207- I don’t imagine he wrote the speech ---- but ---- did so, certainly made a good job of it. A) B) C) D) E) for them/whomsoever of his/somebody by him/they himself/whoever themselves/whichever

208- As ---- of our employees can afford cars of ---- own, they all have to rely on public transport. A) B) C) D) E) few/them some/his none/their most/our many/its

209- There are situations ---- the best way to heal the patient is to help him die peacefully. A) B) C) D) E) from where in that whence for whom in which

203- Of the many attempts that ---- to regulate language one way or another, very few ---- . A) B) C) D) E) were made/had succeeded have been made/have succeeded are made/succeeded could have been made/will succeed are being made/may have succeeded

210- He’s certainly going to recommend that the changes in the structure of the company be introduced step by step, and ---- . A) B) C) D) E) so I am so am I so do I I do, too I also do

17 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

211- Do you really believe that the party programme ---- it now stands, is democratic ---- to influence the vote in our favour. A) B) C) D) E) as/enough since/also where/as well such as/too that/even

217- We have yet to take ---- consideration the problem of how large future national armies should eventually be, regardless ---- their current size. A) B) C) D) E) onto/at in/in for/with under/from into/of 1999 MAYIS KPDS SORULARI 218- They claim that their aim is to establish long term cooperation ---- their customers, ---- a basis of partnership and mutual trust. A) B) C) D) E) for/over with/on by/through from/in among/for

212- Private investments play ---- important a part in the country’s long-running economic expansion ---- no government dares to increase taxation on personal savings. A) B) C) D) E) too/that such/as much/so so/that as/as

213- His proposals ---- the new social security policy seems more viable than any of the others. A) B) C) D) E) by way of due to owing to in case of as regards

219- The collapse of Rome left ---- its wake a large variety of ethnic communities ---which modern European states emerged. A) B) C) D) E) before/of at/through over/by in/from within/with

214- ---- the recent rise in unemployment largely affects eastern Germany, there is considerable unrest in western Germany, too. A) B) C) D) E) Since In case Although Unless Until

220- Germany’s weight in the European Union is known, ---- what is not known, even to the Germans themselves, is ---- they are to use it. A) B) C) D) E) but/how in case/because unless/why lest/until otherwise/where

215- ---- he was campaigning for re-election last year, he promised that ---- re-elected, he would undertake to restructure the party. A) B) C) D) E) Wherever/lest Because/while As/since While/unless When/if

221- Edward Gibbon’s great book The History of the Decline and Fall of the Roman Empire informs us ---- mankind’s predilection for faction, augmented by environmental and cultural differences, is ---- determines history. A) B) C) D) E) why/that as/whereby that/what how/whoever so that/whatever

216- ---- the terms of the forthcoming trade agreement, Japan wins parity ---- the United States. A) B) C) D) E) Through/above By/of From/from Under/with After/over

222- It won’t be easy to find a replacement for him, for ---- takes over is likely to meet the same fate. A) B) C) D) E) what which wherever whoever whichever

18 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

223- The majority of ---- are apprehensive about new computer programmes, until we’ve actually tried them out for ---- . A) B) C) D) E) him/himself us/ourselves them/themselves ours/us theirs/ours

229- Apparently, the talks held between the two governments concerning the prevention of drug-trafficking have not been constructive ---- to produce any positive results. A) B) C) D) E) just as well also enough so that

224- Marxism ---- an important movement in Britain even though it ---- its origin here. A) B) C) D) E) would never have been/takes had never been/would take never was/has taken would never be/would have taken has never been/took

230- As far as I remember, it was in China that they first met and got interested in the dam project, ---- ? A) B) C) D) E) don’t I wasn’t it do I was it did they

225- The history of the Venetian Republic ---- to an end in 1797 when Venice ---- over to Austria by Napoleon. A) B) C) D) E) was coming/would have been handed had come/has been handed comes/had been handed came/was handed would come/was being handed

231- The East European countries are strongly convinced that European Economic aid, ---welcome, is not a substitute for market access and eventual membership of the European Union. A) B) C) D) E) just as lest since when though

226- More than half of the 850 asylum seekers currently detained in Britain ---- in prison with no right of appeal, even though the vast majority ---- with any offence, let alone convicted. A) B) C) D) E) were held/are not charged are being held/have not been charged have been held/would not be charged being held/had not been charged will be held/were not being charged

232- One gathers from the press that a large majority of the people are not in favour of the impeachment proceedings, and, frankly, I’m not, ---- . A) B) C) D) E) either too also as well even so

227- Over the past two decades, the Corsicans ---their idyllic island, which was wrested by France from the Genoese in 1768, ---- into terrorism, corruption and economic decline. A) B) C) D) E) have seen/sink had seen/sank saw/to sink would have seen/had sunk would see/had been sinking

233- The fundamental problem for North Africa is that the region has ---- people ---- the arid environment can support. A) B) C) D) E) not only/but also so many/that such/as more/than as much/as 1999 KASIM KPDS SORULARI 234- Fish farming in the world seems to be destined to expand, but it is ---- early to predict the likely extent of growth in this field. A) B) C) D) E) as well enough too as so far

228- For observers of international politics, March 1998 ---- as a month when the world’s superpower relations ---- a hopeful new turn. A) B) C) D) E) will be remembered/may have taken had been remembered/would have taken may be remembered/took has been remembered/would take would be remembered/will have taken

19 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

235- We are confident that the management and the workforce will get on well together as long as ---- respects ---- . A) B) C) D) E) the other/another both/itself the one/another everyone/themselves each/the other

241- In developing new collective defence policies, America and her European allies will ---- be drawn closer together ---- drift irreversibly apart. A) B) C) D) E) either/or not only/but also so/that both/and just as/so

236- The term "aborigines" signifies the original inhabitants of any country, ---- the native tribes of Australia. A) B) C) D) E) with regard to due to in spite of in particular according to

242- The telephone is at the centre of innovative technologies ---- may alter forever ---- we receive and use information. A) B) C) D) E) which/but so that/since that/how as/although whereas/in case

237- Although the American writer Katherine Anne Porter used a variety of places ---- the setting of her short stories and novels, she frequently came ---- to the scenes of her early days. A) B) C) D) E) through/over within/in for/back without/for under/up

243- The editor thought that the new series of articles would prove very popular, but actually hardly ---- seems to have been impressed by it. A) B) C) D) E) nobody anyone the other any other somebody

238- British TV is still stuck ---- a regulatory structure designed ---- a bygone age. A) B) C) D) E) off/within up/in away/by through/over with/for

244- Originally the sonnet was an Italian poetical form which attained great popularity in the Renaissance, and ---- it was natural, ---- not essential for Shakespeare and his contemporaries to use it. A) B) C) D) E) hence/if while/though since/however furthermore/rather than already/even

239- In their discussions concerning the proposed defence strategies, NATO diplomats found they could not agree ---what the alliance was ---- , what weapons it would threaten to use and in what circumstances. A) B) C) D) E) on/for about/into with/over by/about before/through

245- The report presents a general overview of the problems that ---- when a disaster ---nation. A) B) C) D) E) would have been encountered/will hit are encountered/will hit have been encountered/had hit had been encountered/was being hit will be encountered/hits

240- Today the United States, still by far ---prosperous country in the world, is increasing its working hours ---- creating a more positive balance between work and leisure time. A) B) C) D) E) the more/as well as most/in spite of more/than the most/instead of the/just as

246- The book of "A Thousand and One Nights" is a collection of fascinating tales of the Orient, of Mixed Indian, Persian, Arabic, and Egyptian origination, and first ---- in Europe by Antoine Galland's French translation in the early eighteenth century. A) B) C) D) E) having known to know to be known made known to be made known

20 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

247- There have been some art critics who ---- in depreciation of Van Gogh that he ---- a draughtsman all his life. A) B) C) D) E) had maintained/has remained have maintained/remained were maintaining/had remained maintained/would have remained will maintain/remains

252- By the late 1980s, a surge of prosperity ---across southeast Asia, but in some countries of the region the economic structure ---- sufficiently to the benefit from this trend. A) B) C) D) E) would sweep/could not have developed would have swept/has not developed was sweeping/had not developed has swept/was not developed could have swept/was not developing

248- The Romanian Privatisation Authority announced last week that Renault of France ---- to be the sole bidder for a majority stake in the national car company, Dacia, which ---- cheap cars for the domestic market. A) B) C) D) E) would turn out/had made has turned out/made would have turned out/is making is turning out/has made might turn out/makes

253- The ridicule that ---- upon him by leading scientists of the day ---- to the novelty of his thinking. A) B) C) D) E) is being heaped/would testify has been heaped/testified had heaped/has testified was heaping/had testified was heaped/testifies

249- At the Brussels meeting over the last weekend Madeleine Albright, The American secretary of State, ---- her allies that future NATO missions ---- them further afield, but not all over the world. A) B) C) D) E) assures/is taking has assured/will have taken assured/would take had assured/took was assuring/will take 2000 MAYIS KPDS SORULARI 250- He ---- that the forests ---- to their natural inhabitants, that is, to all varieties of living things. A) B) C) D) E) suggests/be returned suggested/to be returned has suggested/to have been returned had suggested/are being returned would have suggested/return

254- When I ---- as a fully licensed geneticist in 1961, I thought I knew everything there was ---- about genetics. A) B) C) D) E) had been graduated/to be known graduated/to know was graduated/to have known have been graduated/known have graduated/to have been known

255- Perhaps these people are ---- ignorant to realize ---- serious a threat these fertilizers are to their health. A) B) C) D) E) more/than so/why as much/as too/just how not only/but also

256- I would have thought that only ---- naive worker could be deceived by ---assurances. A) B) C) D) E) the more/neither a most/each the most/such a much/any most/same

251- With the help of satellite images, the Indonesian government ---- that it is the timber companies which ---- the mass destruction of their rain forests. A) B) C) D) E) will show/would have caused would have shown/had caused had shown/were causing shows/had been causing has shown/are causing

257- The motive was ---- aesthetic and social ---they sought to bring good design within the reach of the ordinary man. A) B) C) D) E) so/in that both/because just as/that as much/as too/therefore

21 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

258- He said I was submitting my application form rather late. But now I find ---- have still not submitted ---- . A) B) C) D) E) most/their none/any many/it others/theirs a few/these

264- If we are to prevent the flow of toxic materials into the water reservoirs of the country, there is no other possible scheme available, ---- ? A) B) C) D) E) isn't it aren't we is there isn't there are we

259- In order to understand the implications of research ---- brain development one has to make a systematic study ---- what children know. A) B) C) D) E) on/into for/by through/beyond over/at after/before

265- It looks ---- the hiring committee isn't impressed by his qualifications, and I don't think the manager of the company is, ---- . A) B) C) D) E) like/also as if/either so that/as well though/too just as/neither

260- The arrival of Europeans in America dislocated traditional ways of life and altered the world ---- recognition. A) B) C) D) E) for beyond at off from

2000 KASIM KPDS SORULARI 266- Infectious diseases are those which are caused ---- an invasion of the body ---organisms from outside. A) B) C) D) E) through/with by/by over/through in/without upon/within

261- I sent an e-mail to everyone in the department, asking for articles for this special issue, but ---- there has been no response. A) B) C) D) E) so long on time until then even later so far

267- I did manage to keep my temper but I couldn't refrain ---- pointing ---- that what he had done was wrong. A) B) C) D) E) in/at at/to by/away for/off from/out

262- The crisis is particularly serious ---- a whole series of related issues ranging from unemployment to health benefits are involved. A) B) C) D) E) so as as well as in order that as for since

268- It ---- a mistake to think that all bacteria are harmful, for, without some species, we ---for long. A) B) C) D) E) is/had not survived would be/could not survive will be/have not survived has been/would not have survived had been/did not survive

263- He felt that soil drainage should be kept to a minimum ---- much of the rainfall could be retained ---- soil moisture. A) B) C) D) E) so that/as even though/such as whereas/like whereby/such whether/or

269- Over the last few years, consumer interest in organic agriculture ---- up dramatically, and demand ---- currently ahead of supply. A) B) C) D) E) has shot/is shot/was had shot/had been is shooting/has been was shooting/would be

22 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

270- Orwell ---- at that moment that when the white man ---- tyrant it is his own freedom that he destroys. A) B) C) D) E) perceived/would turn has perceived/turned had perceived/has turned would perceive/will turn perceived/turns

276- Great natural disasters cause ---widespread death ---- massive social disruption and outbreaks of epidemic disease. A) B) C) D) E) much/as so much/that not only/but also as/as no sooner/than

271- Thesiger's passionate belief that traditional societies around the world ---- against the modern onslaught ---- fierce criticism. A) B) C) D) E) were protected/will attract have been protected/had attracted are being protected/was attracting ought to be protected/has attracted would have been protected/would attract

277- Though they had ---- government backing ---a potential home market, the company poured billions of dollars into the project and lost everything. A) B) C) D) E) with/less neither/nor some/any no/without few/more

272- All the reports ---- handed in last week, but some of them still ---- me. A) B) C) D) E) should have been/haven't reached were/didn't reach have been/won't reach had been/didn't reach would have been/don't reach

278- More importantly, Dobson's book is a reminder of ---- powerful and radical green thinking can be. A) B) C) D) E) ever so how far wherever much more just how

273- David Dickinson’s new play is a fairy-tale romance, ---- a pregnant woman searches for the father of her child during a torrential rainstorm. A) B) C) D) E) who by whom that in which whose

279- You didn't have to invite all those people out for lunch, so why ---- ? A) B) C) D) E) didn't you did you have you haven't you don't you

274- The true ecologist need not be a specialist at all, ---- his views should reflect the practical wisdom of ordinary people. A) B) C) D) E) for where whether in case that

280- This poem is generally supposed ---- in the fifteenth century, but some people date it even earlier. A) B) C) D) E) being composed to be composed having been composed to have composed to have been composed

275- ---- half of the budget of the US National Institute on Ageing is spent on research into Alzheimer’s disease. A) B) C) D) E) As much as More of Rather than Other The most

281- The failure so far to produce evidence of life on any planet but ---- has given continued strength to the belief in the uniqueness of Earth. A) B) C) D) E) us their ours our them

23 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

2001 MAYIS KPDS SORULARI 282- The problem with antiseptics is that ---killing germs they ---- kill the surrounding tissues. A) B) C) D) E) far/from so far as/too as much as/both besides/as well as well as/also

288- Our sales are down again this month, ---- . A) B) C) D) E) and they also are and so are theirs and neither are theirs but theirs aren't either but they are too

289- Several important ports, ---- export timber, are situated on the shores of the White Sea. A) B) C) D) E) most of which that many of them those which whichever of them of which they

283- Beethoven’s seventeen string quartettes hold ---- the same position in chamber music ---- his symphonies hold in the orchestral repertoire. A) B) C) D) E) as/that much/as quite/whether just/what thus/than

290- Once the occupying forces ---- , many seemingly innocent people were accused of ---- with the enemy. A) B) C) D) E) were leaving/to have been collaborated were leaving/ collaborated have left/being collaborating will leave/collaborating had left/having collaborating

284- Post offices don't have enough space to cope ---- the tremendous increase ---demand for PO boxes. A) B) C) D) E) with/in on/of up/for for/upon through/from

291- Although the metropolitan theatres ---- a monopoly there for a long time, recently several private theatres ---- . A) B) C) D) E) would hold/are being opened had hold/had been opened were holding/will be opened held/have been opened have held/were opened

285- Even prior to the 1930's, Swedish banks played an important role ---- the financing ---long-term industrial projects. A) B) C) D) E) at/for for/in in/of by/with into/over

292- In 1906 at Boğazköy several thousand cuneiform tablets ---- and most of them ---now on exhibit in the Anatolian civilizations museum in Ankara. A) B) C) D) E) have been discovered/were were discovered/are have been discovered/had been would have been discovered/are being had discovered/have been

286- In Belgium, compensation ---- accidents at work and occupational illness is exclusively the concern ---- employers. A) B) C) D) E) over/from in/by from/ for for/of at/over

293- One oil company in particular claims ---- its best to balance economic progress with environmental care and social responsibility. A) B) C) D) E) to be done having done doing having been done to have done

287- More than ---- invention of the last eighty years or so, television has been the most harmful to family life. A) B) C) D) E) some other another the other any more any other

24 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

294- Had it not been for the variety and flexibility of its trades, Huddersfield, like so many of the other textile towns, ---- into a decline in the 20th century. A) B) C) D) E) was going had gone would have gone would go had been gone

300- ---- the computerized Dutch auction system, the flower industry gets flowers into our homes when they are still ---- their best. A) B) C) D) E) Under/at At/in From/with Until/to Within/for

295- ---- the letters written by so many parents, the headmaster agreed not to expel the boys. A) B) C) D) E) In response to With reference to In case of Apart from Pertaining to

301- Diesel engines are more efficient than gasoline engines ---- the fact that a larger proportion of the fuel used is burned. A) B) C) D) E) consequently following owing to contrary to so that

296- Henry VII's foreign policy was unheroic and unspectacular, ---- did he go to war and that was when he invaded France. A) B) C) D) E) this once never before once again only once once more

302- The great bulk of industrial work nowadays involves the use of machines, and it is certain that mechanization will proceed ---in the future. A) B) C) D) E) as well as on the other hand just as ever since further still

297- Bennett's novel “the Old Wives's Tale” is the one ---- he is likely to be best known by posterity. A) B) C) D) E) whose for whom by which in which that 2001 KASIM KPDS SORULARI 298- ---- the past few decades South Korea, Taiwan, Singapore and Hong Kong have achieved the fastest rates ---- economic growth the world has ever seen. A) B) C) D) E) Within/at During/of In/over After/in Over/about

303- Let's take the ferry to Bandırma from where it's only a short drive to Bursa, ---- driving all the way from stanbul to Bursa. A) B) C) D) E) as well as more than besides instead of except for

304- Few things ---- unnerved the Spanish conquerors of the New World ---- the prospect of death on Aztec sacrificial stone. A) B) C) D) E) as/as so/as not only/but also neither/nor so/that

305- Some anthropologists think that man today is ---- honest ---- he was hundreds and thousands of years ago. A) B) C) D) E) much/as the less/than the least/of little/as less/than

299- The works of the ancient Greek physician Hippocrates commonly known as the "Hippocratic Collection", consist ---- about 70 works, ---- which only a relatively small number are possible by him. A) B) C) D) E) of/of in/for for/in at/about by/within

25 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

306- Until the eighteenth century, comparative linguistic studies did not progress ---beyond the stage where ancient Greek and Roman grammarians had left them. A) B) C) D) E) so much as too much either very much just in case

312- It is not unusual for advertising campaigns ---- even before the new products ---- onto the market. A) B) C) D) E) to have been launched/have come being launched/will come to be launched/come having been launched/are coming to have been launched/will have come

307- Julius Caesar ---- a great historian if the making of history ---- him the time and the inclination to write it. A) B) C) D) E) could be/could have allowed would be/allowed had been/would have allowed would have been/could allow could have been/had allowed

313- Galileo originated the method of controlled experiment ---- now forms the basis of scientific investigation. A) B) C) D) E) what who where whom which 2002 MAYIS KPDS SORULARI

308- Early in 1940, when Europe was already at war, Hitler ---- the sale of uranium from the Czech mines he ---- over. A) B) C) D) E) has banned/has taken had banned/took banned/had taken bans/was taking was banning/had been taking

314- The members of the special commission on crime, some of ---- were appointed by the mayor, still meet on a regular basis. A) B) C) D) E) that whose whom who which

309- Physics, as it ---- at the end of the nineteenth century, ---- to as classical physics. A) B) C) D) E) has been known/might be referred is known/has been had been known/had been referred was known/is referred might have been known/was referred

315- ---- the Civil War, those years turned out to be a golden era for the magazine industry. A) B) C) D) E) Despite Obviously Although Pertaining to Nevertheless

310- Sometimes people select certain foods that they believe ---- their physical appearance and avoid those they believe ---- detrimental. A) B) C) D) E) have improved/would have been are improving/were improve/might be improved/had been would have improved/have been

316- Unfortunately, ---- stamping out the drugs' trade, these programmes are simply forcing drug growers to move into more inaccessible regions. A) B) C) D) E) besides rather than in addition to due to as for

311- Much health education in recent years ---towards the view that heavy drinker ---- is subject for amusement but for practical help. A) B) C) D) E) has been directed/is not had been directed/was not was being directed/wouldn't be is directed/won't be is being directed/hasn't been

317- Indeed, the situation is such that the chairman has finally promised to implement ---- the committee recommends. A) B) C) D) E) whoever however if ever as ever whatever

26 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

318- Unfortunately, ---- current productivity growth looks impressive, the rise in profits over the coming years is likely to prove disappointing. A) B) C) D) E) since just as even though if which

324- Basically a country has two objectives in imposing tariffs; one is to raise revenue for government, ---- is to protect home industries by raising the price of competing goods from abroad. A) B) C) D) E) other both another the other each

319- The biggest accounting issue raised ---- the energy company is ---- accounting standards. A) B) C) D) E) by/over to/to for/under through/within from/into

325- This part of Africa is growing greener again ---- that families who fled to wetter coastal regions are starting to go home. A) B) C) D) E) so far to such an extent even so as a result even more

320- Crying, which starts ---- birth, is an alarm system that attracts the parent and it can be switched off ---- parental attention. A) B) C) D) E) with/after at/by for/with from/for by/through

326- While the parades for the opening of parliament ---- , the president ---- a sobering message for his countrymen. A) B) C) D) E) had rehearsed/prepared have been rehearsed/has prepared were being rehearsed/was preparing are rehearsing/is preparing had been rehearsed/would prepare

321- Since 1998, the US federal government has more than doubled its spending ---- defence ---- biological and chemical weapons. A) B) C) D) E) for/with of/to on/against in/from with/over

327- Though we still ---- a long way to go, a lot ---in developing new medical procedures to deal with diseased tissue. A) B) C) D) E) had had/had been accomplished had/has been accomplished have had/was accomplished are having/was being accomplished have/is being accomplished

322- Items ---- display in this museum were obtained ---- mosques, Turkish baths, fountains and caravansaries dating back to the Ottoman period. A) B) C) D) E) on/from in/by for/out of within/of with/at

328- Soon, customs officers ---- to use X-ray technology ---- cavities in vehicles for drugs. A) B) C) D) E) have been able/having scanned are able/scanning were able/to be scanned will be able/to scan would have been able/to have scanned

323- Following four Mars mission losses, an independent report paints a very clear picture of ---- what ails the US space programme, ---- what must be done to fix it. A) B) C) D) E) whether/though either/or how/and\ thus/that not only/but also

329- As acquisition opportunities within the EU ---- less, western European energy companies ---- to turn eastwards in the hunt for expansion opportunities. A) B) C) D) E) grow/are being forced will grow/would have been forced are growing/would be forced have grown/had been forced grew/have been forced

27 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

330- If Britain ---- the euro, say in 2004, the stability pact ---- highly important. A) B) C) D) E) will be joining/is becoming has joined/will have become will have joined/will become would join/has become were to join/would become

336- If she ---- to the interview in a more positive state of mind, she ---- a better impression. A) B) C) D) E) will go/would make goes/has made had gone/might have made would go/had made has gone/makes

331- Whatever else ---- the British empire for so long, it was not Britain's education system. A) B) C) D) E) was sustained has sustained sustains sustained to have sustained 2002 KASIM KPDS SORULARI 332- He insisted that mountaineering ---- a sport for him, but a passion that ---- his whole life. A) B) C) D) E) hadn't been/would dominate isn't/has dominated hasn't been/is dominating wouldn't be/is dominating wasn't/had dominated

337- The traditional idea that Asia was the cradle ---- primeval man has had to be modified ---the light of the discovery of human fossils of great antiquity in Africa. A) B) C) D) E) to/over for/from by/under from/within of/in

338- Naturally I was rather disappointed ---- the results of the experiment, but actually I wasn't really surprised ---- them. A) B) C) D) E) by/to over/for for/by with/at of/with

333- The judges of the international tribunal at The Hague ---- , on 1st February 2002, that charges relating to all three wars ---together. A) B) C) D) E) would agree/had been heard have agreed/have been heard were agreed/will be heard agreed/would be heard had agreed/were heard

339- When the personnel manager announced that everybody had to do overtime because they were ---- schedule, this caused a great deal of ill-will ---- the staff. A) B) C) D) E) near/for off/in back/from below/between behind/among

334- When he moved from Ethiopia where he ---- , to England, his experiences ---- quite unlike those of his contemporaries at school. A) B) C) D) E) had been born/were is born/will be would be born/would be has been born/are was born/will be

340- Little is known about life on the ocean floor ---- scientists have only recently developed the technology for exploring it. A) B) C) D) E) yet as though whereas while

335- It's not considered safe to leave your computer on when you are not in the office, so you ---- do so. A) B) C) D) E) don't have to mustn't needn't haven't got to don't need to

341- Of the company's three accountants, only one is useful; ---- deserve to be sent away. A) B) C) D) E) they both all the others both the others each one each of them

28 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

342- The young sociologist ---- article was published in the "National Geographic" had travelled 1700 miles across Australia's western wilderness. A) B) C) D) E) whose who that which whom

2003 MAYIS KPDS SORULARI 348- Professional tennis, which got its start in 1926, when the French player Suzanne Lenglen ---- 50,000 US dollars for a tour, only ---- full recognition in 1968. A) B) C) D) E) had been paid/has received was paid/received has been paid/would receive is paid/receives would be paid/had received

343- The impression I got was that the director has completely given up ---- hopes he may at one time have cherished. A) B) C) D) E) as many such every any so many

349- Once the director ---- just how much was at stake, he ---- immediate steps to deal with the dispute. A) B) C) D) E) realizes/will take has realized/had taken had realized/took realized/takes would realize/has taken

344- The evolution of a parliamentary democracy ---- came about over a long period of time and ---- then the process was a rough one. A) B) C) D) E) simply/as only/even hardly/since just/up to really/so

350- The once radical notion that birds ---- from dinosaurs ---- stronger and stronger since palaeontologists first started taking it seriously a couple of decades ago. A) B) C) D) E) descended/has grown have descended/grew had descended/had grown descend/is growing are descending/was growing

345- The post is mine ---- I agree to stay with the firm for at least three years. A) B) C) D) E) in case conditionally if whether accordingly

351- Throughout his term in office, President Clinton ---- by allegations relating to the Whitewater real estate deal in which he and his wife, Hillary Clinton, ---- prior to the 1992 election. A) B) C) D) E) is dogged/are involved had been dogged/were involved was dogged/had been involved has been dogged/have been involved was being dogged/may have been involved

346- They are in no way responsible; we must face the fact that we have only ---- to blame. A) B) C) D) E) itself ours them themselves ourselves

347- The micro air vehicles they are working on are ---- small that it will be almost impossible to detect them with radar. A) B) C) D) E) too as such so more

352- The essays taken together tell the story of how the US became an economic power ---a scale unprecedented ---- history. A) B) C) D) E) for/with at/by with/from thought/at on/in

353- ---- the surprise of the archaeologists, the structures turned out to be the remains ---two domed tombs, each over a thousand years old. A) B) C) D) E) To/of At/from For/by With/over By/through

29 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

354- More than 29 million Africans are now infected with HIV, and the disease is killing ---- Africans ---- all the continent's wars combined. A) B) C) D) E) so many/as either/or more/than not only/but also both/and

360- ---- James assures me that he's telling the truth, I'm pretty sure that he's actually telling a lie. A) B) C) D) E) On the contrary Just as So as Whenever As if

355- He did ---- better in the interview ---- any of the other applicants. A) B) C) D) E) much/as rather/than as/for still/with far/from

361- With the help of a fifth of the white voters, Mr Jackson was elected mayor of Atlanta in 1973, and ---- became the first black mayor of a major southern city. A) B) C) D) E) nevertheless thus even so yet otherwise

356- Geographical Information System tools provide specialised functions for spatial data input, processing, analysis and output, ---- Database Management System tools provide more advanced functions for storing and managing large spatial databases. A) B) C) D) E) that due to while whether in that

362- It seems, from the Chinese experience, that an authoritarian state can open its economy to international forces ---- either collapsing or becoming more democratic. A) B) C) D) E) without including so as therefore whether

357- Photosynthesis is the process ---- green plants manufacture carbohydrates, using the energy of sunlight. A) B) C) D) E) as when on which where by which since 2003 KASIM KPDS SORULARI 358- Many African governments are ---- financial collapse and survive only on the strength of aid and donations from international organizations. A) B) C) D) E) in line with in the case of in excess of on the verge of in place of

363- In the US, the weakening of the dollar is making foreign wines pricier and domestic ones, ---- , more attractive. A) B) C) D) E) on account in addition on condition in competition in comparison

364- Much to everyone's surprise, the steel workers' union actually supported the takeover, and managed to secure further pension rights for its members ---- . A) B) C) D) E) in the process as it happened in its place in accord on a level

365- Since there ---- nothing in the way of pay rises or bonuses for two to three years, the new taxes ---- a great deal of distress. A) B) C) D) E) had been/caused has been/had caused will be/would have caused would have been/are going to cause will have been/are causing

359- By the early 1990s, nuclear weapons could be designed, tested and maintained ---complete secrecy, without having to worry ---- enemies exploiting information from live tests. A) B) C) D) E) from/over by/for in/about within/with through/by

30 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

366- Over the past three years, the US economy ---- badly hurt by unforeseen events, but housing ---- to move up to set sales records in both 2001 and 2002. A) B) C) D) E) would be/would have continued had been/has continued has been/continued was/continues is being/would continue

372- Socrates ---- that we ---- with the improvement of our souls. A) B) C) D) E) must have said/would be concerned had said/had to be concerned was saying/should have been concerned has said/had been concerned said/should be concerned

367- Presumably, the main concern of the Japanese central bank at present ---- to avoid ---- for any large-scale financial collapse. A) B) C) D) E) will be/having blamed has been/having been blamed was/to be blamed is/being blamed would be/to have been blamed

373- ---- its vast forests, Myanmar was thought to possess the largest number of tigers ---India. A) B) C) D) E) For/with In/for At/to With/after Through/by

368- For the time being, people are concentrating ---- making use ---- the irrigation systems that have already been installed. A) B) C) D) E) by/with for /in at/into over/from on/of 2004 KASIM KPDS SORULARI 369- China's economic boom ---- a growing need for energy that ---- only foreign supplies. A) B) C) D) E) will produce/used to satisfy produced/had satisfied is producing/could satisfy has produced/can satisfy would produce/would have satisfied

374- Though the most important factors in pricing decisions are production costs and the level ---- demand, broader company objectives must also be taken ---consideration. A) B) C) D) E) in/out of of/into with/for between/by on/under

375- Until people realize that they have to develop new skills, there's no way the economy can improve, ---- ? A) B) C) D) E) is there can there can it have they can they

376- ---- they are accessible by boat only, these islands are still largely undeveloped. A) B) C) D) E) Even As if Although Consequently Since

370- They hope that by surrounding city centres and likely terrorist targets with "soft walls", they ---- it impossible for hijacked planes ---anywhere near them. A) B) C) D) E) will make/to get make/having got make /to have got have made/to be got are making/getting

377- The most devastating human impact on environments can be seen on islands ---settlers have introduced new animals and plants. A) B) C) D) E) which to whom what to which whom

371- New DNA evidence hints that "African Eve", the 150,000-year-old female ancestor of every person on Earth, ---- in Tanzania or Ethiopia. A) B) C) D) E) has lived is used to living may have lived would live would be living

31 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

378- Human activity has destroyed ---- plant species that collective action is essential for the conservation of those that remain. A) B) C) D) E) more so many many more the most as many 2004 KASIM KPDS SORULARI 379- ---- providing luxury on every imaginable level, a five- star hotel should also have the ability to take you by surprise. A) B) C) D) E) With a view to In excess of Consequent on In need of In addition to

384- The big test ---- over the next few weeks when the government ---- to introduce a plan to include drug coverage in Medicare. A) B) C) D) E) is coming/ will be expected comes/ was expected has come/ is expecting will come/is expected would come/would be expected

385- Seafarers' records ---- back to 1590 ---- it possible to visualize the behaviour of one of the planet's most mysterious phenomena: its magnetic field. A) B) C) D) E) dating/have made to date/would make being dated/ had made to be dated/are making to have been dated/will make

380- Ancient Peruvian textiles have survived in an excellent state of preservation ---- the dry conditions of much of the country. A) B) C) D) E) with regard to in comparison with in case of owing to in opposition to

386- The software has been designed to help detectives solve complex cases ---prompting them to explore lines ---- enquiry other than the obvious ones. A) B) C) D) E) through/to by/of from/ into over/with into/for

381- Exciting new research is transforming industrial robotics, offering the promise of whole new generation of ---- intelligent machines. A) B) C) D) E) more much any mostly too

387- Recent findings have suggested that, in ancient times too, man was capable ---causing rapid and decisive changes ---- the genetic make-up of staple crops. A) B) C) D) E) in/for to/of of/in from/over with/into

382- He is hoping that by the time he ---- for the grant, his book on Egyptian silverwork ---- . A) B) C) D) E) has to apply/ will have been published had applied/ had been published was to apply/has been published will be applying/would have been published would have applied/will be published

388- ---- helmets had been revived for soldiers and extended to many workers, safety head coverings for athletes almost inevitably followed. A) B) C) D) E) While Before Although Once Until 2005 KASIM KPDS SORULARI 389- The United States spends ---- on armed forces ---- do all other countries combined. A) B) C) D) E) so much/that both/and not only/ but also neither/nor more/than

383- It seems that, even if big western companies ---- to help develop lifesaving GM (genetically modified) seeds for the underdeveloped countries, only South Africa ---- to accept them. A) B) C) D) E) will be willing/ is ready has been willing/will be ready had been willing/ would be ready would be willing/ was ready were willing/would be ready

32 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

390- Over this period, according to a report recently issued by the Hispanic Studies Center in Los Angeles, Mexicans received 14.5 billion US dollars from relatives working in the United States, which is almost ---- Mexico earned from foreign oil sales. A) B) C) D) E) as just as as well as as much as as far as

396- What is really ---- issue is the political structure ---- which Soviet communism was erected. A) B) C) D) E) at/on for/from to/through by/in over/with

397- Provincial governments play a big role in the lives of Canadians, ---- primary responsibility ---- health, education and welfare. A) B) C) D) E) through/over at/about from/to by/of with/for

391- The origin of sex is ---- much of a puzzle ---its prevalence. A) B) C) D) E) too/for so/so as/as that/such as very/more like

398- In business, every trend contains the seeds of ---- counter-trend. A) B) C) D) E) itself its own any one any one's own 2005 MAYIS KPDS SORULARI 399- The analysis of a story ---- its central conflict is likely to be 'especially fruitful, for it rapidly takes us to what is truly ---- issue in the story. A) B) C) D) E) by/over from/with through/at with/about towards/above

392- China, which ---- much of Mongolia from the end of the seventeenth century until the early twentieth century, still ---- the oil, coal, uranium, and empty grasslands of its former possessions. A) B) C) D) E) was ruling/has coveted had ruled/may have coveted has ruled/coveted ruled/covets rules/is coveting

393- The choices we make and the lives we lead ---- the values we ---- . A) B) C) D) E) would be influenced/are holding are influenced/hold had been influenced/were holding must have influenced/had held have been influenced/were holding

394- Following World War II, job prospects for young people ---- greatly which allowed them ---- more prosperous than their parents. A) B) C) D) E) had improved/to have felt have improved/feeling improved/ to feel were improving/having felt would have improved/having to feel

400- For the control of the deadly brain disease in cows (BSE), surveillance is being stepped up in Canada, ---- the US claims to be testing enough cattle ---- to assess the risk. A) B) C) D) E) but/already yet/because so/thus after/for though/still

395- If you ---- a car, you ---- its performance, not its appearance. A) B) C) D) E) were buying/had been considering were buying/would have considered bought/had considered have bought/would have been considering are buying/should be considering

401- In Kuwait, foreign companies are presently taxed at 55 per cent of profits, whereas the Kuwaitis themselves pay ---- or ---- tax depending on their status. A) B) C) D) E) less/least little/no more/less few/fewer less/none

33 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

402- Slow-motion photography can reveal things that happen ---- fast for the human eye to see. A) B) C) D) E) more as than too such

408- One day humans ---- on Mars if US President Bush's recently announced plans ---- to fruition. A) B) C) D) E) could be walking/come would walk/had come can be walking /will come would have walked/come will be walking/might come 2006 KASIM KPDS SORULARI 409- Many parts of rural America ---- to reflect the values and traditions of the European immigrants who ---- in the country during the nineteenth century. A) B) C) D) E) continued/have arrived have continued/would have arrived continue/arrived would have continued/were arriving will continue/would arrive

403- He ---- in a line of work that was dependent solely on his ability to win the trust of others, and one in which very close relationships ---- necessary. A) B) C) D) E) was engaged/were would have been engaged/will be will be engaged/could be had been engaged/are is engaged/would be

404- The term "radical", in politics, refers to anyone with opinions ---- extreme ---- the main current of a country's major political party or parties. A) B) C) D) E) so/as more/than only/that not only/but also either/or

410- With few exceptions, most totalitarian governments ---- more liberal since 1989 when the Berlin Wall ---- . A) B) C) D) E) became/falls are becoming/would fall were becoming/has fallen had become/was falling have become/fell

405- The auditing of accounts means the official inspection of a company's accounts by a qualified accountant, and this ---- by law each year. A) B) C) D) E) had been required requires is required required would have been required

411- Of all the arts it ---- to classical music that Germany ---- the greatest contribution. A) B) C) D) E) had been/made is/has made has been/had made was/will have made might be/would have made

406- Applicants ---- the ability to work well in a multicultural environment and ---- to work to tight deadlines. A) B) C) D) E) have had/had been able should have/be able must have/were able will have/had had could have/have had

412- Severity of autism ranges ---- those who are mute and have no functional behaviour ---individuals with high IQ scores. A) B) C) D) E) into/among in/about between/of through/for from/to

407- Old Danish, one of the languages of the Vikings who ---- in parts of Britain during the 9th to 11 centuries, ---- a strong influence on the development of English. A) B) C) D) E) have settled/had had had settled/would have settle/has settled/had would settle/will have

413- Most companies would prefer to concentrate ---- domestic rather than foreign markets because of their greater familiarity ---- their own environments. A) B) C) D) E) in/of on/with over/by at/from for/to

34 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

414- Management must learn to determine market conditions in the countries ---- it is doing business. A) B) C) D) E) where what as for of which so that

420- Cross-border shopping is a fundamental right under EU law and ---- as a form of tax evasion. A) B) C) D) E) must not have been regarded had not been regarded should not be regarded would not have been regarded was not being regarded

415- ---- the growth in e-mail and fax transmissions, many communications are still best handled by face-to-face or voice-tovoice contact. A) B) C) D) E) Contrary to In spite of By means of Since As regards

421- He certainly ---- party members last weekend when he announced that he ---- to regain his party chairmanship. A) B) C) D) E) has shocked/had not sought would have shocked/will not seek had shocked/would not have sought was to shock/is not seeking shocked/would not seek

416- ---- by making an internal analysis can a company set the overall rationale for its international activities. A) B) C) D) E) Still While Only Until Just as

422- The 1980s ---- a surge of new interest ---- the definition of intelligence. A) B) C) D) E) have brought/to be expanding had brought/having expanded were bringing/to have expanded brought/in expanding would have brought/to expand

417- ---- an organization depends on collaborative arrangements, ---- likely it is to lose control over decisions. A) B) C) D) E) Not only/but also Neither/nor Either/or When/then The more/the more

423- For decades presidents have been coming ---- plans to deal with the fact that one day the world will run ---- its key source of energy: oil. A) B) C) D) E) up with/out of out of/up against down to/away from up for/through over to/into

418- A corporation’s formulation of its international strategy will greatly determine ---- it will benefit more from protectionism or from some other means for countering international competition. A) B) C) D) E) so as unless whether whereby 2006 MAYIS KPDS SORULARI 419- Having read so many contemporary American writers, I ---- to feel impatient with the kind of fiction that ---- in England. A) B) C) D) E) was beginning/will have been written had begun/has been written have begun/would have been written would begin/is being written began/was being written

424- Philosophers have debated the relation ---thought and emotions ---- at least two millennia. A) B) C) D) E) from/over over/in between/for in/by through/to

425- ---- little respect the British people may feel for the monarchy, they are still not likely to change to a republic. A) B) C) D) E) As far as Whatever Such a However Just as

35 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

426- All of the world’s major national parks are included on the map, ---- are most of the important reserves of lesser status. A) B) C) D) E) as as well such which that

432- An Indian drug company has offered to supply an anti-AIDS drug ---- sufferers in developing countries ---- less than onetwentieth of the standard cost in the West. A) B) C) D) E) in/to at/over with/for to/at on/with

427- His latest novel is about people who take their work seriously, ---- that’s being a mother, a nurse or a soldier. A) B) C) D) E) even so as if unless besides whether

433- The main attention at the World Economic Forum, when it was not focused ---- China, centred on Africa’s remarkable economic growth ---- the past couple of years. A) B) C) D) E) in/with on/over of/towards by/at from/through

428- Héviz is Europe’s largest warm-water lake and visitors can swim there even in winter, ---- helps extend the tourist season. A) B) C) D) E) thus which nor too so 2007 MAYIS KPDS SORULARI 429- The British government ---- details of the next stage of its genetically modified crop field trials, thus ---- off a now familiar cycle of debate and demonstration. A) B) C) D) E) has released/setting will release/to set would have released/having set is releasing/to have set released/to be set

434- In child development, play and exploration are similar ---- they are both intrinsically motivated behaviours and not directed by external goals. A) B) C) D) E) on the other hand whereas otherwise after since

435- At present, the European Union imports about one quarter of its gas and one third of its oil from Russia, ---- countries such as Slovakia, Finland, Poland, Hungary, the Baltic states and the Ukraine are totally or very heavily dependent on Russian energy. A) B) C) D) E) even though since whether while in case

430- Training schemes in the United Kingdom ---by the government as unemployment ---- . A) B) C) D) E) were encouraged/will have worsened would be encouraged/had been worsened have been encouraged/has worsened had been encouraged/may worsen are encouraged/would have worsened

436- Several species of birds in Vietnam vanished during the war, ---- they began to reappear in the 1980s and their gradual return has been encouraged by Vietnamese villagers. A) B) C) D) E) but since unless when if

431- After the Germanic invasions, Celtic cultures, which in pre-Roman times ---- most of Western Europe, ---- almost entirely to the British Isles. A) B) C) D) E) had covered/were confined have been covering/have been confined had been covering/would be confined have covered/could have been confined were covering/had been confined

437- Countries are interested ---- in their absolute economic welfare, ---- in how well they are performing compared to other countries. A) B) C) D) E) both/as well as as/as so much/as more/but not only/but also

36 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

438- A structural formula is a chemical formula that shows how the atoms are bonded to ---in a molecule. A) B) C) D) E) another others the others each other every other 2007 KASIM KPDS SORULARI 439- Investigations by modern doctors ---- that Catherine the Great of Russia ---- from syphilis. A) B) C) D) E) have suggested/has suffered suggest/suffered had suggested/was suffering may have suggested/would have suffered suggested/suffers

443- The discovery in 2001 of a juvenile dinosaur’s spectacularly preserved fossil with feathers indicate the dinosaur-bird connection, ---- it also casts new light on the mystery of why nature invented feathers in the first place. A) B) C) D) E) whether where but so whereas

444- People who travel ---- airlines all have stories ---- does how bad the experience is when things go wrong. A) B) C) D) E) with/for in/of through/to on/about at/over

440- This morning it ---- in the news that the great Italian tenor Pavarotti ---- of pancreatic cancer soon after midnight. A) B) C) D) E) had been reported/died is reported/would die is being reported/dies was reported/had died has been reported/could have died

445- Scientists have studied the health status of native people in the South Pacific ---decades, and have noted the explosion of diet-related disease ---- the area. A) B) C) D) E) for/in throughout/over through/about by/off of/at

441- The United States ---- expensive high-tech solutions to the problem of land-mine clearance but simpler methods ---- more preferable. A) B) C) D) E) should pursue/were pursued/will have been would pursue/would have been has pursued/may be pursues/had been

446- Contrary to perceptions outside Canada, the majority of Canadians are descended from the English, the Scots, and the Irish ---- from the French. A) B) C) D) E) rather than more than such as and so also

442- One of the world’s worst space flight disasters, occurred on 28 January 1986, ---the shuttle Challenger exploded soon after take-off, killing the crew of seven. A) B) C) D) E) if so that even if when just as

447- The Worldwatch Institute reported last year ---- approximately four of the five McDonald’s restaurants that opened every day in 2005 were outside the United States. A) B) C) D) E) if as while when that

448- Because of the wide variety of ethnicity in the United States, people speak English as ---- their native ---- their adopted tongue. A) B) C) D) E) rather/than either/or more/than so much/as well/as

37 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

[1992-2007 KPDS GRAMER SORULARI]

KPDS GRAMER SORULARI CEVAP ANAHTARI
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 E A E B E D C D 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 C E D B E D E C D C A C E C A B E C A B C A E D B C E D A E D E D A B C E D E B C A E B C E D B C A 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 C E A C B C D D C D B A E A A C D E D A C E D B A E D B E D A A E D A B C D E D C D B C E A E B C B 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 B D A B C B D A C E B E B A B C E D E C E D A C D A E B A C A D B E D A E D B D D D C D A A E B

A C B E B E C E B A C D E B A E D B E C A D C B A A

38 www.SeyfiHoca.com www.dilFORUM.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful