P. 1
FAZIDA HJ MIFTAHUDDIN A106289

FAZIDA HJ MIFTAHUDDIN A106289

|Views: 57|Likes:
Published by onemahmud

More info:

Published by: onemahmud on May 01, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2012

pdf

text

original

1.

The Classical Heritage of Islam

Buku ini menceritakan mengenai tugas dan idea yang mana ianya mempunyai satu pengaruh yang besar dlam islam pada zaman kuno klasik, buku ini juga buka sahaja menceritakanmengenai falsafah , malahan sains dan ubatan malahan juga dalam bidang disiplin. Buku ini adalah merupakan penghargaan Islam da merupakan satu koleksi teks yang mendedahkan Islam itu sendiri dalam tamadun Yunani dan ianya menunjukkan cara-cara pemikiran Islam yang didukung oleh warisan Yunani. Buku yang amat unik ini juga menceritakan keunikan yang pelbagai mengenai jaket yang berkilat, gosokan dan juga calaran yang kecil yang dikatakan oleh mereka sebagai satu seni. Manakal dalam edisi cetakan terbaru di India, Lapisan plastic yang juga diguna pakai jelas terdapat di jaket tersebut.

2.

Art of History

Sejak pertama kali buku ini muncul pada tahun 1994 menunjukkan pertambahan faedah dalam kesenian sejarah Islam. Penulis buku ini juga cuba hendak memasukkan bibiliografi sesuai dengan kesenian sejarah. Penerbitan yang lebih bermutu dan bau. Di Historiografi dalam kesenian sejarah. Buku buku ini juga mendalami perkara-perkara teori dan kerana penulis menganggap penemuan sejarawan-sejarawan adalah berharga. Mengenai penagarang buku ini pula beliau bernama Vernon Hyde Minor yang merupakan orang yang pertama mengenali dan mendalami sejarah teori beliau menilai dalam pengelan artikl beliau mengenai kesenian sejarah, termasuk teori sezaman, dan beliau juga menyelitkan keindahan latars seni itu untuk menunjukkan kesenian sejarah itu muncul daripada persoalan falsafah umum. Dalam karangan beliau juga beliau turut memasukkan kritikan orang amerika Clement Greenberg dan juga menambah satu karangan yang khas mengenai ilmu kesenian Erwin Panofsky dan sumbangannya dalam Iconography (paparan sesuatu objek dalam berntu gambar) bahawa seni

3. Arhitecture and Art of The Deccan Sultanates (seni bina dan Kesenian
Kesultanan Deccan )

Buku ini menceritakan dataran Deccan dari abad ke 14 sehingga abad ke 18. dalam tempoh ini juga istana Decan dibina , masjid-masjid dan kubur-kubur dan pelukispelukis yang menghasilkan lukisan-lukisan yang amat cantik dan menjadi sebagai satu perhiasan. Buku ini juga menceritakan mengenai banyaknya karya-karya seni yang masih wujud yang juga menjadi bukti dan keunikan bangunan yang dibina oleh tukang membina bangunan. Buku ini juga menawarkan kajian yang menyeluru mengenai seni bina artistic. Disini juga penulis menghubungkaitkan hubungan yang terjalin antara Decan dan juga timur tengah dan kita lihat kesan pengaruh yang terdapat dlam bidang seni bina dan lukisan-lukisan dan juga koleksi gambar-gambar yang agak luarbiasa. Buku ini menjadi sumber inspirasi memperkayakan budaya di India dan timur tengah. Isi kandungan buku ini secara keseluruhan mebahaskan mengenai kubu-kubu dan istana, masjid-masid dan kubur, lukisan miniature, ahmadnagar dan bijnapur. Tekstil dan seni logam dan kuil-kuil.

4. Michael G. Carter : Sibawayh

Dalam buku ini penulis melakarkan idea-idea yang mengambarkan warisan dan pencapaian Sibawayh sebagai pengarang buku ini. Ianya menyediakan satu capaian lkeseluruhan subjek linguistic bahasa Arab. Sibawayh adalah sarjana pada abad ke lapan dan beliau juga dikenali ahli tatabahasa arab sistematik yang pertama bagi bahasa arab. Penulis buku ini menceritakan dengan lebih lagi mengenai latar belakang hidup sibawayh turut memuatkan lagi huraian mengenai beliau iaitu Sibawayh, penulis juga menyelitkan bagaimana hubungannya dengan guru-gurunya dalam konteks teori-teori tatabahasanya sebagai kaum terpelajar dan juga bagaimana tangapan umum bahasanya membentu pendekatan bahasa arabnya.

5

The Art of power : connecting, how to overcome Diffrences, build Rapport and Communicate Effectively with anyone.

Seni komunikasi adalah bagaiman cara untu menewaskan perbezaan, membina hubungan baik dan berkomunikasi secara berkesan dengan sesiapa. Dalam buku ini juga dimuatkan beberapa pengalaman penulis-penulis professional yang terkenal penulis buku ini juga mngibaratkan bahawa “selalu ada sebuah jambatan”. Apa yang dimaksudkan disini ialah jambatan itu adalah sebgai penghubung kepada jalan. Begitu juga konsepnya dengan komunikasi yang berkesan juga bertindak sebagai penghubung kepada suatu hubungan. Penulis juga menghubungkaitkan komunikasi yang berkesan tentang “eye contact” dengan sasaran yang banyak iaitu sasaran di khalayak yang ramai. Penyelesaian suatu konflik juga mengajar seseorang denga beberapa cara kaedah menunjukkan satu peradaban dan atar belakang. Buku ini amat sesuai kepada masyarakat yang tingal di Bandar atau masyarakat yang tinggal di kawasan yang berautoriti kebudayaan atau kumpulan sosioekonomi, masing–masing memberi faedah antara satu sama lain.

6. Oxford First Book of Art – Book Review Buku ini adalah merupakan sebuah buku kanak-kanak dalam tahap awal yang

memperkenalkan mereka kepada lukisan-lukisan, menenun da ukiran-ukiran daripada zaman yang berlainan. Ilustrasi buku yang baik, termasuk conoh-contoh kerja. Imejimej dalam setiap bahagian. Huraian ringkas tipa-tipa kerja kesenin juga dilihat dengan teliti dan lebih terperinci. Setiap bahagian juga termasuk cadangan mengenai penerbitan buku ini. Buku ini menarik perhatian para pelajar khususnya kanak-kanak mendalami dngan lebih mendalam lagi mengenai apa itu kesenian islam yang indah dan cantik bagi tahap mereka.

7. The art of reciting the Quran

Penerbitan buku ini menumpukan kepada pemahaman yang mendalam mengenai pembacaan al-Quran. Menumpukan konteks penelitian kesenian dalam al-Quran, institusi yang mengawal tahap pembacaan al-Quran, Penulis Kristina Nelson adalah seseorang yang terlatih. Buku ini juga menunjukkan kepentingan pembacaan al-Quran dalam dunia islam hari ini. Edisi buku ini adalah sebagai mercu tanda kajian dengan catatan tambahan yang baru oleh para sarjana dan pelajar-pelajar mode dari timur tengah. Buku ini menghuraikan juga mengenai pembacaan ber tajwid sebagai asas kepada apa yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad SAW. Buku menyatakan bunyi sendiri mempunyai satu punca da kepentingan yang sangat indah. Sifat ini kandungan dalam teks al-Quran adalah bersifat kekal dan kandungannya memerlukan kita sebagai pembaca perlu meyakini dan mempercayai bahawa sesuatu itu berlaku dan pasti akan berlaku Juga menceritakan mengenai keunggulan pembacaan al-Quran dari segi istilah. Buku lebih menekankan kepada pembacan yang brtajwid dimana menekankan hokum ghunnah, hukum mad, waqf dan ibtida’

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->