TAJUK

: Palace and Mosque: Islamic Art from the Middle East Oleh : By Tim Stanley, 2004

Istana Dan Masjid: Seni Islam Daripada Timur Tengah Kesenian Islam, satu kebudayaan yang besar dan purba, buku ini memaparkan segala kekayaan yang menghairankan dan kepelbagaian. Daripada Timur Tengah wujudnya jam-jam astrologi dan paling awal, seramik paling halus dan lusterware, pembangunan seni khat dan tulisan-tulisan bahasa Arab, dan kraf rumit tenunan permaidani, selain itu, banyak lagi pembangunan-pembangunan yang sangat penting. Empayar adalah juga sebuah pusat komersial yang bertenaga, mengeksport bahanbahan mentah, kemahiran-kemahiran, dan teknik-teknik untuk pembangunan tanahtanah sekeliling dan perebakan nya jaringan pengaruh daripada Sepanyol selatan ke utara India. Buku yang dihasilkan dengan cantik berilustrasi ini menyediakan satu pengenalan yang mempesonakan untuk seni dan budaya Islam, tarikan daripada koleksi-koleksi termasyhur di Victoria dan Albert Museum. Ia menemani sebuah pameran di Galeri Nasional Art dalam Washington, DC., dan Muzium Seni Kimbell.

TAJUK

: Islamic Art and Architecture: From Isfahan to the Taj Mahal Oleh Henri Stierlin, 2002

Kesenian Islam Dan Seni Bina: Daripada Isfahan Untuk Taj Mahal Buku yang rekaan berilustrasi ini, membincangkan mistik tema-tema dan perlambangan warisan besar diturunkan oleh pelukis atau pengkarya seni Islam. Antara yang dipaparkan ialah berkaitan seni bina seperti Turquoise dan marmar, lengkungan dihiasi dengan bunga-bunga dan arabesques, minarets, jambangan berbunga-bunga, jambangansemua bahagian dihias dengan hiasan kemewahan,

kehalusan, dan kerohanian tinggi yang kita dijelaskan sebagai "Gaya Parsi."Seni halus ini adalah didedahkan dalam sihir lokasi-lokasi ibarat Isfahan, Contoh seni bina ini, kaya di masjid-masjid dan istana Bukhara dan Samarkand dengan kilauan kubah; Lahore dan taman-taman Shalimar; Komunis Fort Delhi, agung sebagai satu syurga dunia; dan Taj Mahal yang menakjubkan. Untuk seribu tahun, daripada sempadan Iran ke India, arkitek-arkitek, membuat seni taman, kaligrafi, dan tukang tenun telah membuat tanda seni dan senibina Islam.

TAJUK

: Palestinian Art Oleh : Gannit Ankori

Kekacauan dan keganasan telah sinonim dengan penduduk Palestin sejak dahulu lagi. Tetapi di tengah-tengah kemelut itu, pengkarya-pengkarya seni terus mengembangkan karyanya dengan menghasikan buku ini sebagai satu respons yang kuat untuk keadaan mereka. Penduduk Palestin Gannit Ankori Art adalah penilaian bahasa Inggeris dengan mendalam dan pertama seni Palestin yang kontemporari. Ia satu gambaran keseluruhan asal yang belum pernah berlak, karya ini dihasilkan dengan penuh seni di dalam semua kerumitannya. Ankori secara menyeluruh menyentuh sejarah dan perkembangan penuh seni penduduk Palestin, daripada asal-usulnya dalam budaya masyarakat dan lukisan tradisional Nasrani dan Islam yang menggambarkan tematema kebangsaan dan pelbagai perantaraan yang digunakan hari ini. Lebih kurang satu dekad penyelidikan yang dibuat, dengan melawat / bancian, dan soal-selidik. Ankori menjelajah luas pelukis / pengkarya penduduk Palestin yang kontemporari dan terkemuka, berlayar antara dimensi yang peribadi dan tentang riwayat hidup kerja seni khusus dan makna-makna simbolik tertanam di dalam mereka. Dia menyediakan tafsiran-tafsiran terperinci banyak tugas dan pertimbangkan kompleks bersejarah, geografi, politikal, dan konteks kebudayaan di mana seni telah dicipta.

TAJUK

: The Iconography Of Islamic Art: Studies In Honour Of Robert Hillenbrand Oleh : Bernard O'Kane ( 2005 )

Ikonografi dalam kesenian Islam: Kajian-kajian Dalam Honour Robert Hillenbrand Koleksi yang dengan ilustrasi menarik ini menjelajah ikonografi seni dan hadiahhadiah Islam dengan pendekatan yang pelbagai. Hubungan ahli-ahli (karyawan) mentafsikan benda-benda untuk sumber-sumber teks, menjadikan dalam satu koleksi kajian-kajian dengan mendalam pelbagai motif-motif ibarat merak, pokok-pokok, dan milik angka sebiji cawan. Tambahan pula, tafsiran-tafsiran baru dipersembahkan objek-objek lain, e.g. satu logam Abuyyid lembangan atau lukisan kaum Mongol. Sumber-sumber teks di Ka'bah atau penggunaan marmar menyediakan satu titik permulaan untuk peperiksaan bahan-bahan dan hubungan untuk sejarah hiasan seni bina monumen-monumen dari Mesir ke India, adalah juga dianalisis sebagai sumber Arab dan lukisan-lukisan Safavid. Di sani juga satu penilaian dikaitkan dengan Nasrani unsur-unsur dalam Sicily dan Buddha.

TAJUK

: The Craft and Art of Clay Oleh : Susan Peterson

Ini adalah sebuah buku yang memaparkan berkaitan seni ukiran seramik yang paling komprehensif boleh didapati untuk seramik moden, penuh ukiran dengan langkah demi langkah gambaran-gambaran teknik-teknik seramik untuk pemulaan serta kepingan-kepingan tembikar yang diilustrasi daripada tukang-tukang tembikar kontemporari dari seluruh dunia. Keluaran keempat yang disemak sepenuhnya ini mengandungi lebih 150 gambaran baru dan termasuk profil kunci ceramists yang telah melopori bidang, bahan baru pemasaran seramik di internet, dan ditambah liputan paperclays, menggunakan emas, dan menggilap alternatif.

TAJUK

: The Art of the Islamic Garden Oleh : Emma Clark

Seni Taman Islam Taman Islam adalah dianggap sebagai satu bidang tertinggi seni visual dalam tamadun Islam. Unsur-unsur utama adalah air dan tempat teduh; mereka adalah juga berunsur chahar bagh: satu empat lipatan berpola, dibina di sekitar sebuah kolam atau pancutan yang utama, dengan empat sungai-sungai mengalir ke arah mana-mana. Dari segi estetik, corak ini menyediakan satu perkara istimewa dalam rekaannya; bagaimanapun, satu penghargaan yang besar sebuah taman Islam ada hanya pernah lengkap dengan satu pemahaman perlambangan rohaniah yang dinyatakan dalam nya reka bentuk dan tanaman. Buku mewah ini menyediakan petunjuk untuk perlambangan taman Islam, bahagian-bahagian komponen, dengan cadangancadangan untuk pokok-pokok sesuai, semak, dan bunga-bunga dan nasihat dalam mencipta sebuah taman yang Islam dalam lebih sejuk iklim.

TAJUK

: Sultans and Mosques: The Early Muslim Architecture of Bangladesh Oleh : Perween Hasan

Sultan Dan Masjid-masjid: Zaman Awal Seni Bina Islam Bangladesh Buku ini memaparkan tentang seni bina Masjid dengan pengaruh sultan. Orang Mughal, mereka datang untuk menguasai senibina Islam orang India, Benggala dan raja-rajanya telah memajukan mereka. Seni bina masjid Independent Sultanate (dalam tempoh antara abad ke-14 hingga ke-16) mewakili unsur terpenting senibina Islam Benggala. Gaya kedaerahan dan tersendiri ini dilukis inspirasinya daripada seni bina vernakular asli Benggala, sangat dipengaruhi oleh seni bina kuil Hindu. Seni bina awal Islam Bangladesh adalah satu tetapi yang penting bahagian dengan rekaan yang sedikit mengikut warisan seni bina dunia Islam dan orang India.

TAJUK

: Early Islamic Mysticsm : Sufi, Qur’an, Mi’raj, Peotic and Theological Writings ( Classic of Wastern Spirituality ) Oleh : Michael Anthony Sells ( Januari 1995 )

Buku ini menceritakan berkaitan permulaan tasawuf Islam. Tentang sufi, al-Quran, tulisan-tulisan puitis dan teologi. Mengandungi tulisan-tulisan asal guru-guru secara universal yang diakui penganut Roman Katolik, Protestan, Ortdodok, Yahudi dan Islam. Buku ini memaparkan seni sastera dalam penulisan dengan susunan teks yang baik.

TAJUK

: The Essential Titus Burckhardt : Reflectuions on Sacred Art, Faitth and Civilizations ( The Perennial Philosophy ) Oleh : Titus Burckhartd and William Stoddart ( May 2003 )

TAJUK

: Mirror of the Invisible : Contemporary Artists Reflecting on Rumi an Islamic Myzticism Oleh : Nancy Berg, sant Khalsa. Eva Kirsch and Robert V. Fullerton Art Museum ( September 2000 )

TAJUK

: Calligraphy in the Arts of the Muslim World Oleh : Anthony Welch ( Januari 1979 )

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful