Arhimede

Arhimede din Siracuza (în greacă Αρχιμήδης, Archimedes; n. aprox. 287 î.Hr. în Siracusa, pe
atunci colonie grecească, d. 212 î.Hr.) a fost un învățat al lumii antice. Realizările sale se înscriu în
numeroase domenii științifice:matematică, fizică, astronomie, inginerie și filozofie. Carl Friedrich
Gauss considera că Arhimede și Isaac Newtonau fost cei mai mari oameni de știință din întreaga
istorie a civilizației umane. Se cunosc puține detalii despre viața lui, dar este considerat drept unul
din principalii oameni de știință din antichitate. Printre altele a pus bazelehidrostaticii și a
explicat legea pârghiilor. I s-au atribuit proiectele unor noi invenții, inclusiv al unor mașini de asalt,
precum și șurubul fără sfârșit. Experimente moderne au arătat că Arhimede a proiectat mașini
capabile să scoată corăbiile din apă și să le dea foc folosind un sistem de oglinzi. [1]
Arhimede este în general considerat a fi unul din cei mai mari matematicieni ai antichității și unul
dintre cei mai mari ai tuturor timpurilor.[2][3] El a folosit metoda epuizării complete pentru a calcula aria
unui arc de parabolă prinsumarea unei serii infinite, precum și calculul aproximativ al numărului π cu
o acuratețe remarcabilă pentru acele timpuri.[4] De asemenea a definit spirala care-i poartă numele,
formule de calcul a volumelor și al suprafețelor corpurilor de revoluție, precum și un sistem ingenios
de exprimare a numerelor foarte mari.
Arhimede a murit în timpul asediului Siracuzei, când a fost ucis de un soldat roman, în ciuda
ordinului primit de a nu-l ucide. Pe piatra funerară a mormântului a fost sculptată o sferă în
interiorul cilindrului circumscris, lucru cerut chiar de Arhimede, deoarece el a demonstrat că raportul
dintre aria sferei și a cilindrului circumscris este egal cu raportul volumelor corpurilor, având valoarea
2/3.
Față de invențiile sale, scrierile matematice ale lui Arhimede au fost puțin cunoscute în antichitate.
Matematicienii din Alexandria îl cunoșteau și l-au citat, dar prima compilație cuprinzătoare despre el
nu a fost dată până în jurul anului 530 d.Hr. de Isidore din Milet, în timp ce comentariile lui Eutocius
din Ascalon din secolul VI d.Hr. au deschis larg porțile cunoașterii lucrărilor lui Arhimede. Câteva
copii ale lucrărilor lui Arhimede care au supraviețuit până în Evul Mediu, au fost o sursă de inspirație
pentru oamenii de știință din timpul Renașterii,[5] iar descoperirea în 1906 a unor lucrări necunoscute
ale lui Arhimede, au oferit noi perspective de înțelegere a modului în care a obținut rezultatele
matematice.[6]
Cuprins

[ascunde]

1 Biografie

2 Descoperiri și invenții
o

2.1 Coroana de aur

o

2.2 Șurubul lui Arhimede

o

2.3 Gheara lui Arhimede

o

2.4 Razele de căldură ale lui Arhimede

o

2.5 Alte descoperiri și invenții

3 Matematică

4 Opera
o

4.1 Lucrări care au supraviețuit

o

4.2 Lucrări apocrife

5 Manuscrisul pe pergament al lui Arhimede

6 Moștenirea

7 Note

8 Referințe

9 Lectură suplimentară

10 Legături externe

11 Vezi și

Biografie[modificare | modificare sursă]

când forțele romane conduse de generalul Marcus Claudius Marcellus au capturat orașul Siracuza după doi ani de asediu. în acel timp fiind o colonie cu autoguvernare din Grecia cea Mare. Sicilia. în orașul port Siracuza. Arhimede portret imaginar din Evul Mediu Arhimede s-a născut c. în timp ce pe Eratostene îl citează în două lucrări (Metoda Teoremelor Mecanicii și Problema bovinelor).[8] O biografie a lui Arhimede a fost scrisă de prietenul său Heracleides. 212 î. Arhimede își contempla o diagramă matematică când orașul . în timpul celui de Al Doilea Război Punic.Hr. Plutarh a scris în lucrarea saViețile paralele ale oamenilor ilușrii că Arhimede era înrudit cu regele Hiero al II-lea al Siracuzei. El se referă la Conon din Samos ca la un prieten. care spune că Arhimede a trăit 75 de ani. Conform cu descrierea dată de Plutarh.Această statuie din bronz a lui Arhimede se află la Observatorul Archenhold din Berlin. dacă a fost căsătorit sau dacă a avut copii. de exemplu.Hr. A fost sculptată de Gerhard Thieme și dezvelită în 1972. În tinerețe Arhimede a studiat în Alexandria din Egipt. iar Conon din Samos și Eratostene din Cyrene i-au fost contemporani. 287 î.[a] Arhimede a murit c. Arhimede dă numele tatălui său ca fiind Phidius (sau Fidius).[7] În lucrarea Calculul Firelor de Nisip. un astronom despre care nu se știe nimic.[9] Nu se cunoaște. dar lucrarea a fost pierdută. Data nașterii se bazează afirmația istoricului John Tzetzes din Bizanț.

deoarece ele nu apar în lucrarea lui Plutarh.” dar nu se știe cu adevărat dacă a spus aceste cuvinte. Descrierea asediului Siracuzei dată în Istoria Universală de Polybus. Generalul Marcellus s-a înfuriat la auzul morții lui Arhimede. acesta sugerează că a fost ucis în timp ce încerca să se predea soldatului roman. De multe ori este citat în latină „Noli turbare circulos meos.. Arhimede a arătat că volumul și aria laterală a sferei sunt egale cu 2/3 din volumul și aria cilindrului inclusiv bazele. O sferă şi un cilindru au fost scupltate pe mormânt. dar nimeni nu a fost în stare să-i spună unde se află. referindu-se la un cerc pe care îl studia. pe care îl considera un om de mare valoare științifică. Eventual el a găsit mormântul lângă poarta Agrigentine din Siracuza într-o proastă condiție și acoperit de buruieni. la 137 de ani de la moartea lui Arhimede. Într-o altă descriere dată de Plutarh. și a dat ordin să fie înmormântat onorabil după tradi ția greacă.a fost capturat. dar Arhimede nu a vrut zicând că are de terminat o problemă. a văzut sculptura și a citit câteva versuri care au fost adăugate ca o inscripție. El a auzit poveștile despre momânt. Cicero a curățat mormântul. ocupându-se mai mult de mașinile de război pe care le-a creat pentru apărarea orașului.[13] . [10] O sferă are volumul şi aria egale cu 2/3 din volumul şi aria cilindrului circumscris ei. iar soldatul l-a ucis crezând că sunt obiecte de valoare. aşa cum a cerut Arhimede. Ultimele cuvinte atribuite lui Arhimede au fost „Nu te atinge de cercurile mele” (în greacă μηὴ μου τουὴς κύκλους τάραττε). Un soldat roman i-a ordonat să meargă să-l întâlnescă pe generalul Marcellus.Hr. Soldatul s-a înfuriat și l-a ucis cu sabia lui. [10] Mormântul lui Arhimede conținea o scupltură care ilustra demonstrația lui matematică favorită. Dar aduce prea pu țină lumină asupra lui Arhimede ca persoană. dar locația este totuși necunoscută azi. [12] Versiunea standard a vieții lui Arhimede a fost scrisă mult după moartea lui de istoricii Romei antice. constând dintr-o sferă și un cilindru cu același diametru și înălțime. a fost scrisă după aproximativ 70 de ani de la moartea lui Arhimede și a folosit ca sursă pe Plutarh și Livy. având cu el niște instrumente matematice. în timp ce a fost deranjat de un soldat roman. În 75 î.[11] Mormântul descoperit în curtea unui hotel din Siracuza în 1960 este atribuit lui Arhimede. oratorul roman Cicero servea drept chestor în Sicilia.

atunci și densitatea coroanei ar fi mai mică decât a aurului. Conform cu cele spuse de Vitruvius. Dacă erau folosite metale cu densitate mai mică decât a aurului. Cea mai cunoscută anecdotă despre Arhimede ne spune cum a inventat metoda de a determina volumul unui obiect de formă neregulată. cunoscut drept principiul lui Arhimede. metoda practică descrisă a fost pusă sub semnul întrebării darorită acurateții extreme cu care trebuia să fie calculat volumul de apă dislocuit. moment în care și-a dat seama că datorită acestui efect poate calcula volumulcoroanei. cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocuit de acel corp. Regele i-a cerut lui Arhimede să stabilească cu certitudine dacă a fost înșelat sau nu.[15] Acest lucru a fost posibil deoarece apa este incompresibilă în condiții normale. Acest principiu stipulează că: un corp scufundat într-un fluid. iar prin împărțirea masei coroanei la volumul ei îi putea afla densitatea. . pe care l-a descris în tratatul său Despre corpurile plutitoare. este împins de jos în sus de către fluid. Mai mult. Excitat de descoperirea pe care a făcut-o și uitând că era dezbrăcat. deci scufundând coroana. înlocuindu-l cu argint.[17] Posibil ca Arhimede să se fi gândit mai de grabă la o solu ție în care să aplice principiul din hidrostatică.Descoperiri și invenții[modificare | modificare sursă] Coroana de aur[modificare | modificare sursă] Arhimede a folosit principiul flotabilităţii pentru a determina dacă coroana de aur are o densitate mai mică decât aurul solid. a dovedit că într-adevăr aurarul folosise o anumită cantitate de argint la fabricarea ei. adică topind-o și dându-i o formă regulată pentru a-i calcula densitatea. [16] Istoria coroanei de aur nu apare în lucrările lui Arhimede. aurarul a furat o parte din aur. mai multă apă se revărsa în afara ei.” ceea ce înseamnă „Am găsit!”).[14] Arhimede trebuia să rezolve problema fără a distruge coroana. În timp ce făcea baie. a putut să compare densitatea coroanei de aur cu cea a aurului solid. Testul pe care l-a făcut ulterior cu coroana. a observat că intrând din ce în ce mai mult în cadă. o coroană votivă din aur a fost executată pentru un templu al regelui Hiero II. Dar la urechile regelui a ajuns zvonul că. [18] Folosind acest principiu. a luat-o la fugă pe străzi strigând „Evrica!” (în greacă: „εὕρηκα!. aceasta va dislocui o cantitate de apă egală cu propriul volum.

iar în 2005. deoarece. pentru transportul proviziilor. Această diferen ță de flotabilitate va cauza un dezechilibru al balanței. numităSyracusia.punând în balanță coroana cu eșantionul de referință din aur și scufundând apoi balan ța în apă. care putea fi folosită pentru călătorii de lux. S-au efectuat și experiențe moderne pentru a demonstra fezabilitatea ghiarei. producând o fortă mai mare decât cea a eșantionului de referință. Era acțonat cu mâna și putea fi de asemenea folosit pentru a ridica apa din pu țuri în canalele de irigație. va disloca mai multă apă datorită volumului mai mare. concluzionându-se că aceasta este un dispozitiv care funcționează.[21][22][23] Gheara lui Arhimede[modificare | modificare sursă] Gheara lui Arhimede este o armă care se spune că a fost proiectată pentru apărarea orașului Siracuza. Acest șurub era un dispozitiv cu o lamă în formă de șurub rotativ în interiorul unui cilindru. Se spune căSyracusia a fost cea mai mare corabie construită în antichitatea clasică.[24][25] Razele de căldură ale lui Arhimede[modificare | modificare sursă] . sau ca navă de război. Șurubul lui Arhimede descris de Vitruvius poate a fost o îmbunătățire a pompei folosite la irigarea grădinilor suspendate ale Semiramidei. în afară de faptul că este foarte precisă. Dacă coroana are o densitate mai mică decât a aurului. Scriitorul grecAthenaeus din Naucratis descrie cum regele Hieron II i-a comandat lui Arhimede proiectarea unei corăbii uriașe. un gimnaziu și un templu dedicat zeiței Afrodita cu toate facilitățile. Cunoscută și sub denumirea de mașina de scuturat corăbii. Deoarece de pe o astfel de corabie se scurgea o cantitate foarte mare de apă prin carenă. într-un documentar intitulat Superweapons of the Ancient World. șurubul lui Arhimede a fost dezvoltat cu preponderență pentru a scoate apa din santină.[20] Conform cu cele spuse de Athenaeus.[19] Șurubul lui Arhimede[modificare | modificare sursă] Şurubul lui Arhimede poate ridica eficient apa. O mare parte a lucrărilor de ingineria ale lui Arhimede au izvorât din satisfacerea nevoilor ora șului Siracuza. Galileo Galilei consideră că probabil această metodă este aceeași pe care Arhimede a folosit-o. Șurubul lui Arhimede este folosit și azi pentru pomparea lichidelor sau solidelor granulate. precum cărbunele și semințele. se bazează pe demonstrația pe care însuși Arhimede a găsit-o . ghiara semăna cu un braț de macara de care erau suspendate cârlige cu care putea înșfăca navele din apropiere zdruncinându-le puternic sau chiar scufundându-le. a fost reconstituită versiunea ghiarei. corabia era capabilă să transporte 600 de soldați inclusiv decorațiuni florale.

a unei corăbii romane de război. Arhimede a distrus corăbiile inamice cu foc. a fost folosit pentru a focaliza razele Soarelui asupra corăbiilor care se apropiau. Macheta corăbiei a avut și un strat de smoală. focalizându-le pe o machetă din lemn aflată la 30 de metri. ar acționa ca o oglindă și ar fi putut fi folosite la concentrarea razelor Soarelei asupra corăbiilor. care a ajutat la ardere. S-a ajuns la concluzia că arma este fezabilă doar în condi ții ideale. Câteva secole mai târziu Anthemius din Tralles menționează lentila convergentă ca armă a lui Arhimede. Această pretinsă armă a fost subiectul unor dezbateri aprinse despre credibilitatea ei din timpul Renașterii. Oglinzile au fost focalizate asupra unei machete din placaj.[26]Dispozitivul. În secolul al doilea d. aflată la o distanță de aproximativ 50m. Un test cu aceaste raze a fost făcut în 1973 de omul de știință grec Ioannis Sakkas.Hr. numit câteodată raza de căldură a lui Arhimede.Probabil Arhimede a folosit oglinzi care au acţionat colectiv ca o oglindă parabolică pentru a arde corăbiile care atacau orașul Siracuza. iar macheta nu s-a mișcat timp de zece minute. corabia a luat foc în câteva secunde. dar numai după ce pe cer nu au mai fost nori. Adică. fiecare fiind acoperite cu un strat de cupru și având dimensiunea în jur de un metru.[28] În octombrie 2005 un grup de studenți de la Institutul de Tehnologie din Messachusetts a reluat experimentul cu 127 de oglinzi pătrate din bronz. folosind ca țintă o barcă de lemn din San Francisco. Flăcările au izbucnit. René Descarteso considera drept falsă. în timp ce cercetătorii moderni au încercat să recreeze efectul folosind doar mijloacele pe care se crede că Arhimede le-ar fi avut la dispozi ție. Dar . Când oglinzile au fost focalizate cu precizie. ar fi fost folosit principiul oglinzii parabolice într-o manieră similară cu cea a unui cuptor solar. Cu această ocazie au fost folosite 70 de oglinzi. [27] S-a sugerat faptul că un număr mare de scuturi din cupru sau bronz. Grupul MIT a repetat experiența în spectacolul televizat MythBusters. iar lemnul a fost carbonizat pe alocuri. polizate foarte fin. cauzând aprindera lor. Lucian din Samosata a scris că în timpul asediului Siracuzei. Din nou au apărut unele flăcări. Experimentul a avut loc la baza navalăSkaramagas din preajma Atenei.

Hr. care îl descie astfel: „Hanc sphaeram Gallus cum moveret. it happened that the Moon followed the Sun by as many turns on that bronze contrivance as in the sky itself. care este în jur de 300 °C. [35] De asemenea i se atribuie creșterea puterii și preciziei catapultei.[1] Și în 2010 au mai reluat experimentul cu ocazia ediției speciale President's Challenge a lui Barack Obama. cei de la MythBusters au spus că ar fi fost mai ușor să folosească. cum sol e regione. Cercetările moderne despre mecanism s-au axat pe mecanismul din Antikytera. Mecanismul lui Marcellus a fost prezentat. permițând marinarilor să folosească principiul pârghiilor pentru a ridica obiecte care altfel ar fi fost prea grele de mutat.. Pappus din Alexandria spune că Arhimede a scris o lucrare (acum pierdută) despre construcția acestui mecanism. iar pe cealălalt l-a donat Templului Virtuții din Roma. generalul Marcus Claudius Marcellus i-a spus că trebuie să ducă înapoi la Roma două mecanisme folosite în astronomie. De altfel. pentru distanțe scurte.Hr. săgeți arzând sau bolovani din catapulte. care arătau mișcarea Soarelui. dar mecanismul . lucrarea lui Arhimede despre pârghii l-a făcut să exclame: Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc. ex quo et in caelo sphaera solis fieret eadem illa defectio. ajungându-se la concluzia că efectul oglinzilor ar fi fost de orbire sau de distrac ție pentru echipaj. et incideret luna tum in eam metam quae esset umbra terrae. în care descrie o conversație imaginară care ar fi avut loc în 129 î. (în greacă δὕς μοι πὕ στὕ και ὴ ταὴν γὕν κινάσω) [34] Plutarh descrie cum a proiectat Arhimede scripetele compus. — When Gallus moved the globe. a Lunii și a cinci planete. lemnul trebuie să atingă temperatura de autoaprindere. Odometrul a fost descris ca o căruță cu mecanism de transmisie care lăsa să cadă o bilă după fiecare milă. el a dat o expicație principiului implicat în lucrarea sa Despre Echilibrul Planelor. intitulată Despre Sferă Confecționare. Descrieri mai vechi despre pârghii au fost găsite la urmașii lui Aristotel din școala peripatetică. [37][38]” Aceast citat este o descriere a unui planetarium. [36] Cicero (106–43 î. de Gaius Sulpicius Gallus lui Lucius Furius Philus. Din nou experimentul a căzut la test. dar câteodată descoperirea îi este atribuită lui Archytas. Construcția unui astfel de mecanism presupune cunoașterea de angrenaje diferențiale sofisticate. 212 î. Dialogul spune că Marcellus a reținut un mecanism pentru el ca pradă de război.) îl menționează pe Arhimede pe scurt în dialogul lui De re publica.[29][30] Când au prezentat rezultatul. După capturarea Siracuzei c. precum si inventarea odometrului (pentru măsurarea distanțelor) în timpulPrimului Război Punic. adică a căzut la test. Cicero menționează mecanisme similare proiectate de Thales din Milet și Eudoxus din Knidos. when the Sun was in line. spune Cicero. from which also in the sky the Sun's globe became to have that same eclipse. and the Moon came then to that position which was its shadow on the Earth.[32][33] Conform celor spuse de Pappus din Alexandria. care probabil a fost proiectat pentru acela și scop. fiebat ut soli luna totidem conversionibus in aere illo quot diebus in ipso caelo succederet. cei de laMythBusters l-au catalogat drept "busted".pentru a se aprinde. [31] Alte descoperiri și invenții[modificare | modificare sursă] Deși Arhimede nu a inventat pârghia. datorită timpului prea îndelungat și al condițiilor atmosferice ideale pentru aprindere. Multă vreme s-a crezut că acest lucru este cu mult peste tehnologiile din antichiate.Hr. un alt mecanism din timpul antichității clasice.

Dublând laturile hexagonului se obține un poligon regulat cu douăsprezece laturi. Tehnica este cunoscută drept metoda epuizării și a folosit-o pentru a aproxima valoarea lui π. descoperit în 1902. Arhimede a demonstrat că aria unul cerc este egală cu π înmulțită cu raza la pătrat. ceea ce arată o estimare foarte bună a valorii.1429).7320261) și 1351⁄780 (aproximativ 1. Arhimede a adus contribu ții importante și în domeniul matematicii. Arhimede dă valoarea radicalului din 3 ca aflându-se între 265⁄153 (aproximativ 1. specificând limitele între care se situa rezultatul.[43] .[39][40] Matematică[modificare | modificare sursă] Deși este privit adesea ca proiectant de dispozitive mecanice. Pentru o mai mare acuratețe se pare că Arhimede a făcut împărțirea acestui nou poligon într-unul cu 24 de laturi.[41] Arhimede a folosit metoda epuizăriipentru a aproxima valoarea lui π.7320512).1408) și 31⁄7 (approximativ 3. Calculând perimetrul acestuia se poate obține o aproximare a valorii π.141592653. El a introdus acest rezultat fără a oferi nici o explicație a modului în care a obținut această valoare. Acest aspect al muncii lui Arhimede l-a facut pe John Wallis să remarce că el s-a comportat: ca și cum a avut intenția de a-și acoperi urmele investigației. Plutarh scrie: Și-a pus întreaga afecțiune și ambiție în cele mai pure speculații în care nu pot exista nevoile obișnuite ale vieții. după care a continuat succesiv cu valori duble. deși a dorit să smulgă de la ei consimțământul rezultatelor sale . el a calculat lungimile laturilor lor și a arătat că valoarea lui π se află între 310⁄71 (approximativ 3. cu un grad de precizie arbitrară la problemele pe care le avea. [42] În lucrarea Măsurarea cercului. fiind compatibilă cu valoarea actuală de aproximativ 3. a putut să dea răspunsuri.din Antikytera. Aceasta este proprietatea lui Arhimede a numerelor reale. a confirmat că astfel de mecanisme erau cunoscute în Grecia antică. Valoarea actuală fiind de aproximativ 1. Arhimede postulează că orice mărime adăugată ei însăși de suficiente ori va depăși orice mărime dată. Arhimede a realizat acest lucru desenând un hexagon regulat circumscris unui cerc și altul înscris în cerc. Când poligoanele au avut 96 de laturi fiecare.732508. nefiind dispus să transmită posterită ții secretul metodei sale de cercetare. Folosind metoda reducerii la absurd. În lucrarea Despre Sferă și Cilindru. Arhimede a fost capabil să folosească mărimile infinitezimale într-un mod similar cu calculul integral modern. De asemenea.

regele Gelo II fiul lui Hiero II. μυριάδες myrios. Arhimede a demonstrat că aria determinată de o parabolă și o linie dreaptă este egală cu4⁄3 înmulțită cu aria triunghiului inscris. desemnând numarul 10000.[44] . concluzionând că numărul de fire de nisip cerut pentru a umple întregul univers este de 8×1063. El scrie: Este cineva. care crede că numărul de fire de nisip este infinit. el a fost nevoit să estimeze dimensiunile universului și să găsească o metodă de a lucra cu numere foarte mari. dar eu în țeleg prin nisip nu numai cel care există la Siracuza sau în restul Siciliei. aria segmentului parabolic din figura de sus este egal cu 4/3 din triunghiul înscris în figura de jos. El a propus un sistem de numerație care să folosească puterea unui myriad de myriad (100 de milioane). Pentru a rezolva problema. și așa mai departe. atunci al doilea termen al seriei este suma ariilor a două triughiuri ale căror baze sunt liniile secante ale triunghiului cu parabola. așa cum se arată în figura din dreapta. Pentru a face acest lucru. El a dat soluția la problemă printr-o progresie geometrică infinită având rația 1⁄4: Dacă primul termen al seriei este aria triunghiului. plural myriades). Arhimede a inventat un sistem de numărare bazat pe myriade (în greacă μυρίος. Arhimede se ocupă de calculul firelor de nisip pe care le-ar conține universul. În lucrarea Cuadratura parabolei. ci și cel care se găse ște în fiecare regiune locuită sau nelocuită.Aşa cum a demostrat Arhimede. În lucrarea Calculul Firelor de Nisip.

[b] În timpul vieții sale.Opera[modificare | modificare sursă] Operele lui Arhimede au fost scrise în limba greacă dorică.Confecționare și altă lucrare despre poliedre. Pappus din Alexandria menționează lucrarea Despre Sferă . Lucrările lui Arhimede au fost colectate de arhitectul bizantin Isidore din Milet (c. În propoziția a doua. Arhimede folosește principii derivate pentru a calcula ariile și centrul de greutate al diverselor figuri geometrice. paralelograme și parabole . în timp ce Theon din Alexandria citează o remarcă despre refracție dintr-o lucrare pierdută Catoptrica. declarând: Mărimile sunt în echilibru la distanțe reciproc proporționale cu greutatea lor . Operele lui Arhimede au fost traduse în arabă de Thābit ibn Qurra (836–901 d. În timpul Renașterii. iar în latină de Gerard din Cremona (c. În această lucrare Arhimede explică legea pârghiilor. dialectul antic al Siracuzei.[46] În jurul anului 1586 Galileo Galilei a inventat balanța hidrostatică pentru metale cântărite în apă și aer.).). 530 d. în timp ce al doilea conține zece propoziții. în timp ce comentariile operelor lui Arhimede scrise deEutocius din Ascalon în secolul al șaselea d. Arhimede a făcut cunoscută lucrarea lui prin corespondență cu matematicienii dinAlexandria. [45] Operele lui Arhimede nu au supraviețuit așa de bine ca cele ale lui Euclid.Hr. Este scrisă sub formă de corespondență cu Dositheos. șapte dintre ele fiind cunoscute numai din referințele făcute de alți autori la ele.). inspirîndu-se aparent din operele lui Arhimede. 1114–1187 d.Hr. Arhimede arată că valoarea lui π este mai mare decât 223⁄71și mai mică decât 22⁄7.  Despre Echilibrul Planelor (două volume) Primul volum conține cincisprezece propoziții și șapte axiome. care a fost un student al lui Conon din Samos.Hr.[47] Lucrări care au supraviețuit[modificare | modificare sursă] Se spune că Arhimede a făcut următoarea remarcă în ceea ce priveştepârghiile: Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc. prima Ediție Princeps a operelor lui Arhimede în greacă și latină. a ajutat la răspândirea lor.Hr. a fost publicată la Basel. în 1544.[48]  Măsurarea cercului Aceasta este o lucrare scurtă constând din trei propoziții. Cifra . inclusivtriunghiuri.

Legea lui Arhimede despre plutire este enunțată astfel: Orice corp. În coordonate polare (r. similar cu plutirea aisbergurilor.  Despre Conoide și Sferoide Această lucrare conține 32 de propoziții adresate lui Dositheus. total sau parțial cufundat într-un fluid. având valoarea 2/3. Fluidele descrise de Arhimede nu sunt auto-gravitante. calculează pozițiile de echilibru ale secțiunilor paraboloizilor. De aceea pe mormântul lui Arhimede a fost sculptată o sferă cu un cilindru circumscris. Spirala este definită ca: locul geometric al punctelor care corespund pozițiilor în timp ale unui punct care se îndepărtează cu viteză constantă de un punct fix (originea). Aceasta a fost probabil o idealizare a formei corpului corăbiilor.  Despre Spirale Această lucrare care conține 28 de propoziții îi este adresată tot lui Dositheus. iar cel al cilindrului 2πr3. produce o forță ascensională egală cu greutatea fluidului dislocuit. Volumul sferei este 4⁄3πr3. iar cea a cilindrului 6πr2. Suprafața sferei este 4πr2. că Pământul este rotund. Tratatul definește ceea ce acum se numește Spirala lui Arhimede. dar de sens opus ei .  Despre Corpurile Plutitoare (două volume) În prima parte a acestui tratat Arhimede emite legea echilibrului fluidelor. relația dintre sfera și cilindrul circumscris de același diametru și înălțime. dovedind că apa va adopta o formă sferică în jurul centrului de greutate.din urmă a fost utilizată pentru a aproxima numărul π de-a lungul Evului Mediu și este folosită și astăzi. deoarece el presupune existența unui punct față de care toate lucrurile cad pentru a se ob ține o formă sferică. . Arhimede obține rezultatul de care era foarte mândru. de-a lungul unei drepte care se rote ște în jurul originii cu viteză unghiulară constantă. această curbă poate fi descrisă de ecuația: în care a și b sunt numere reale. Acesta este un exemplu timpuriu de curbă mecanică (o curbă trasată prin mișcarea unui punct) considerată de matematicienii Greciei antice. și anume. Unele dintre aceste sec țiuni vor pluti cu baza sub apă și vârful deasupra apei. În partea a doua. sferelor și paraboloizilor. În acest tratat Arhimede calculează ariile secțiunilor și volumele conurilor.  Despre Sferă și Cilindru (două volume) În acest tratat adresat Dositheos. după cum el însuși a cerut. Raportul dintre volumul sferei și cel al cilindrului este egal cu raportul dintre suprafa ța sferei și suprafața cilindrului (inclusiv bazele). precum cea a lui Eratostene. atunci când doar două cifre aproximative sunt necesare. Acest lucru poate a fost o încercare de a explica teoria astronomilor contemporani greci. θ).

El a realizat acest lucru calculând valoarea progresiei geometrice infinite cu rația 1/4. Germania în anul 1773. Dr. iar descrierea lui a fost găsită într-o formă mult mai completă în Manuscrisul lui Arhimede. similar Tangramului. Această versiune a fost rezolvată pentru prima dată de A. Reviel Netz de la Universitatea Stanford în 2003. iar răspunsul este un număr foarte mare. Jocul mai este cunoscut și sub denumirea de Pătratul lui Archimedes. Netz a calculat că piesele pot fi asamblate sub formă de pătrat în 17152 feluri. Arhimede a calculat ariile a 14 piese care pot fi asamblate sub formă de pătrat. Există și o versiune mult mai dificilă a problemei. un cuvânt grec compus din cuvintele ὕστέον (osteon – oase) și μάχη (machē – luptă). care înseamnă gâtlej sau esofag. Amthor[53] în 1880. de aproximativ 7. Originea numelui jocului este neclară. în care unele răspunsuri cer ca numerele să fie pătrate perfecte. Cartea menționează și teoria heliocentrică a sistemului solar propusă de Aristarh din Samos. argumentează că Arhimede a încercat să determine în câte feluri piesele pot fi asamblate sub formă de pătrat.[49] Numărul de aranjamente este de numai 536 de feluri atunci când sunt eliminate soluțiile echivalente. Arhimede îi provoca să calculeze numărul bovinelor din Cireada Soarelui. Cercetările publicate de Dr.[54]  Calculul Firelor de Nisip În acest tratat Arhimede contorizează numărul de fire de nisip necesare pentru a umple întregul univers.  Ostomachion Acesta este un joc logic cu tăiaturi. precum și ideile contemporanilor despre dimensiunea Pământului și al distanțelor dintre diverse corpuri cerești. Cuadratura parabolei În această lucrare care conține 24 de propoziții și adesată lui Dositheus.760271×10206544. În introducere el notează că tatăl sau a fost un astronom pe nume . Bazându-se pe sistemul de puteri ale myriadelor. prin rezolvarea simultană a mai multor ecuații Diofantine. Arhimede demonstrează prin două metode că aria dintre o parabolă și o dreaptă care o intersectează este egală cu valoarea 4/3 multiplicată cu aria triunghiului de aceeași bază și înăl țime. sugerându-se că ar proveni de la cuvântul grec antic stomachos (στόμαχος). în librăria Herzog August dinWolfenbüttel.[51]Ausonius denumește acest joc Ostomachion.[52]  Problema bovinelor Această lucrare a fost descoperită de Gotthold Ephraim Lessing într-un manuscris grec constând dintr-un poem cu 44 de linii.[50] Acest joc logic reprezintă un exemplu de problemă timpurie de combinatorică. Îi era adresat lui Eratostene și matematicienilor din Alexandria. Arhimedea a tras concluzia că numărul de fire de nisip necesare pentru umplerea întregului univers este de 8×1063. adică cele datorate rota ției și reflexiei.

Cartea Lemelor probabil că se bazează pe o lucrare a lui Arhimede care acum este pierdută. Cea mai veche copie cunoscută a textului este in arabă. Calculul Firelor de Nisip sau Psammites este singura lucrare a lui Arhimede care a supraviețuit și în care discută viziunea sa despre astronomie. deoarece îi citează pe Arhimede.[c] Totuși.Phidias. [55]  Metoda Teoremelor Mecanicii Acest tratat a fost considerat pierdut până când a fost descoperit Manuscrisul lui Arhimede în 1906.[56] De asemenea s-a afirmat că formula lui Heron pentru calculul ariei unui triunghi folosind lungimea laturilor sale îi era cunoscută lui Arhimede. Heath și Marshall Clagett argumentrază că acest tratat nu a fost scris de Arhimede în forma sa actuală. astfel că a mai folosit în paralel și metoda epuizării pentru a trage concluzii asupra rezultatelor. Arhimede a folosit această metodă lipsită de rigoare formală. Ca și Problema bovinelor. Lucrări apocrife[modificare | modifi care sursă] Cartea Lemelor a lui Arhimede sau Liber Assumptorum este un tratat care conține 15 propoziii despre natura cercului. prima referire sigură despre . Savanții T. În această lucrare Arhimede folosește calculul infinitezimal. pentru a determina aria și volumul lor. L. Metoda Teoremelor Mecanicii a fost scrisă sub formă de scrisoare adresată lui Eratostene din Alexandria. sugerând modificări făcute de un alt autor. arătând cum pot fi împărțite figurile într-un număr infinit de părți infinitezimale.

Ostomachion este un joc logic dinManuscrisul lui Arhimede.formulă este dată de Heron din Alexandria în secolul 1 d. a fost creat prin ștergerea textului . pe care erau scrise 174 de pagini de rugăciuni.Hr. El a descoperit că era un pergament pe care textul fusese scris peste un text mai vechi. a examinat un pergament din piele de capră. care fusese șters.[57] Manuscrisul pe pergament al lui Arhimede[modificare | m odificare sursă] Articol principal: Manuscrisul lui Arhimede.. profesorul danezJohan Ludvig Heiberg vizitând Constantinopolul. numit în greacă palimpsestus. din secolul al 13-lea. Acest tip de pergament. Principalul document care conține operele lui Arhimeste este Manuscrisul lui Arhimede. În anul 1906.

pe 29 octombrie 1998 a fost vândut la licitație unui cumpărător anonim pentru suma de 2 milioane de dolari. Scrierea mai veche de pe pergament a fost identificată ca fiind o copie din secolul al 10-lea d.[60] . despre care amintește Suidas și crezută a fi pierdută pentru totdeauna.inițial și refolosirea lui. Maryland.[58]Pergamentul a stat sute de ani în librăria mânăstirii din Conspantinopol înainte de a fi vândut unui colecționar privat în anul 1920. pentru a fi citit textul inițial. unde a fost subiectul unor teste moderne. Apoi. este singura sursă despre Methoda Teoremelor Mechanice. inclusiv singura copie care a supraviețuit Despre Plutirea Corpurilor în limba greacă originală. Această practică era comună în Evul Mediu. la Christie în New York. a unui tratat necunoscut al lui Arhimede.[59] Manuscrisul conține șapte tratate. În manuscris a mai fost descoperit și Ostomachion. deoarece pergamentul era scump. De asemenea. inclusiv cu raze ultraviolete și raze X.Hr. La ora actuală manuscrisul se află la Muzeul de Arta Walters din Baltimore. cu o analiză mult mai completă despre jocul logic decât în textele descoperite anterior.

[62] Medalia Fields. 4. un crater pe Lună numit Arhimede (29. Moștenirea[modificare | modificare sursă] Medalia Fields conține un portret al lui Arhimede. pentru realizări remarcabile în matematică. Metoda Teoremelor Mecanicii și Stomachion. Despre Spirale. care în latină se citește: Transire suum pectus . împreună cu demonstrația lui despre sferă și cilindru.7° N. Despre Sferă și Cilindru. 40° W) precum și un munte lunar Muntele lui Arhimede(25. Despre Corpurile Plutitoare. Există. Inscripția din jurul capului este un citat atribuit lui. conține un portret al lui Arhimede.Tratatele din Manuscrisul lui Arhimede sunt: Despre Echilibrul Planelor.3° N. Măsurarea Cercului.6° W).[61] Asteroidul 3600 Archimedes poartă numele lui. în onoarea lui.

din statul Oregon a fost numită "Mișcarea Arhimede".[65] O mișcare de angajament civic care vizează accesul universal la asistență medicală în SUA. Grecia (1983).[63] Arhimede a apărut și pe marci poștale din Germania de Est (1973). acest cuvânt se referă la descoperirea aurului de lângă Sutter's Mill. ^Tratatele lui Arhimede se știu că au existat numai din referințele lucrărilor altor autori: Despre . Nicaragua (1971).[66] Note[modificare | modificar e sursă] a. care a reprezentat scânteia pentru California Gold Rush.. San Marino (1982) și Spania (1963). Conon of Samos a trăitc. b.[64] Exclamația Evrika!. este motto-ul statului California. din 1848. Aici. ^În prefața la Despre Spirale adresată lui Dositheus din Pelusium. sugerând că Arhimede a fost mai în vîrstă atunci cînd a scris lucrările sale. Arhimede spune că mulți ani au trecut de la moartea lui Conon. condusă de fostul guvernator al Oregon-ului Ioan Kitzhaber.mundoque potiri (Ridică-te deasupra ta și înțelege lumea).Hr. atribuită lui Arhimede. Italia (1 983). 280–220 î.

Catoptrica. II. în care explică sistemul de numere folosit înCalculul Firelor de Nisip. Despre Sferă și Cilindru I. Cuadratura Parabolei. cunoscută drept formula lui Heron — A = √(s(s − a)(s − b)(s − c)). L. Despre Corpurile Plutitoare I. ^Carl Benjamin Boyer în lucrarea A History of Mathematics (1991) ISBN 0-47154397-7. ne spune că: Savanții arabi ne informează că familiara formulă a ariei unui triunghi în funcție de laturile lui. Din lucrările lui Arhimede care au supraviețiut. Despre Spirale. Despre Echilibriul Planelor II. Despre Balanțe și Pârghii. adresată lui Zeuxippus. Despre Conoide și Sferoide. c. Despre Calendar. Arabii atribuie lui Arhimede și 'teorema corzii frânte' … Arhimede este prezentat de arabi . Principles.sferă și o lucrare despre poliedre menționată de Pappus din Alexandria. T. Despre Măsurile dintr-un Cerc. Heath oferă următoarea sugestie în ceea ce privește ordinea în care au fost scrise: Despre Echilibriul Planelor I. în care s este semiperimetrul — a fost cunoscută de Arhimede cu câteva secole înainte de Heron. Despre Centrul de Greutate. o lucrare de optică menționată de Theon din Alexandria. Calculul Firelor de Nisip. II.

.ca cel care a dat mai multe demonstrații ale teoremei.