You are on page 1of 14

EDU PENGENALAN FOTOGRAFI

Bahan visual berperanan dalam pendidikan sebagai alat penerangan, pendorong dan
pemberitahu. Visual boleh digunakan untuk menerangkan konsep, idea dan proses serta
digunakan untuk meransang minat dan memberi maklumat
Menurut Dr.Maizurah Omar .(2001) visual juga berfungsi meningkatkan ketahanan
ingatan, menimbulkan respons emosi, memperkayakan pembacaan dan juga bahan
demontrasi. Pendek kata ia sesuai diaplikasi sebagai alat penyampaian maklumat.
Fenomena ini mewujudkan penggunaan fotografi dalam kelas. Fotografi yang
berperanan merakam sesuatu peristiwa boleh digunakan sebagai wadah pernyataan
hasrat, perasaan, membawa mesej dan maklumat yang berbeza berdasarkan
pemahaman individu. Oleh itu, seorang jurugambar perlu memiliki daya imaginasi serta
kreativiti yang tinggi bagi menghasilkan sekeping gambar.
Oleh itu, gambar fotografi merupakan salah satu media pengajaran yang amat dikenal di
dalam setiap kegiatan pengajaran. Foto adalah suatu media yang membolehkan
manusia menggunakan deria mata untuk melihat dan sumbangan foto bagi menambah
ingatan manusia ialah pada tahap 30%. Oleh itu, foto adalah begitu penting dalam
proses pembelajaran manusia untuk mengingat sesuatu perkara atau ilmu. Penggunaan
foto dalam pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah oleh guru dapat menarik
perhatian pelajar kepada isi kandungan subjek yang diajar dan mengembangkan minat
mereka kepada subjek tersebut.

yashica. Walau bagaimanapun kamera SLR dan kamera compact merupakan di antara kamera yang biasa digunakan. . Objek akan dilihat secara terus melalui tetingkap dan merupakan objek yang sama jika dirakam. berjaya menghasilkan pelbagai jenama kamera di pasaran seperti Nikon. Cahaya akan memasuki kantaq dan akan terus ke lubang penilik (view finder). Kamera yang digabungkan dengan pelbagai komponen seperti kanta. kita memerlukan kamera yang bersesuaian dengan kaedah ataupun teknik yang hendak digunakan. penilik. kotak dedap cahaya dan tuil pemutar filem. kamera compact. Tetapi kemajuan kini telah melengkapkan kamera jenis ini dengan kemudahan sensor yang mampu mengesan jarak objek dan lensa juga boleh bergerak secaraautomatik serta boleh mengarahkan pengguna menggunakan lampu imbasan jika cahaya tidak mencukupi. kamera cakera. aparture. atas JENIS-JENIS KAMERA Terdapat pelbagai jenis kamera yang dicipta diantaranya kamera lipat. Namun begitu. canon. view kamera dan sebagainya. press camera. kamera Polaroid.ILMU ASAS FOTOGRAFI YANG PERLU GURU TAHU Untuk merakam sekeping gambar. pantex dan sebagainya.kamera refleks kanta kembar. pelepas dan dail kelajuan shutter. 1 Kamera Compact – dikenali sebagai ‘kamera hala dan petik’ atau ‘kamera pandang terus’. dilengkapi tarikh digital serta penggulungan secara automatik. single lens reflex (SLR).

kamera jenis ini hanya mampu menghasilkan sekeping gambar sahaja. saiz dan penggerakkan objek 2 Kamera Digital . Filem khas untuk Polaroid ini akan melihatkan arca yang dirakam selepas 60 saat sahaja kerana ia menggunakan kaedah resapan apabila filem dan kertas melekap bersama. yashica. Walaubagaimanapun. Konica. Terdapat pelbagai jenama seperti canon. pentax.16 kali lebih besar dari luas negatif 35mm. 5 Kamera Brownie Kodak – Kamera ini popular pada tahun 1950an dan menggunakan filem gulung.terkini dan tercanggih dalam dunia fotografi masa kini. Kamera ini menggunakan filem 120 berukuran 60 x 60mm iaitu 4. 6 Kamera Refleks Kanta Kembar – mempunyai sepasang mata di atas dan di bawah. Ia menggabungkan penggunaannya dengan teknologi pengkomputeran dimana jurugambar boleh menyunting gambar berkenaan menerusi komputer 3 Kamera Polaroid – fungsi-fungsi kamera ini sama seperti kamera kecuali filem yangt digunakan. bergerak dirakam dengan uniknya. Penggambaran dibuat dengan menukar kanta atau lensa dan pelbagai teknik penggambaran boleh dilakukan dengan menggunakan kamera ini dengan kemahiran serta ketepatan jurufoto menetapkan bukaan cahaya atau apartur dan kelajuan shutter yang diinginkan bagi membolehkan imej static. Popular sebelum kamera refleks kanta tunggal 35mm. 4 Single Lens Refleks (SLR) – atau refleks kanta tunggal yang menggunakan filem 35 mm.keupayaan kamera compact ini terhad dan bergantung kepada jarak. Segulung filem ada 12 keping atas KOMPONEN KAMERA Apartur dan shutter merupakan komponen terpenting dalam mengendalikan kamera SLR 1 Apartur . minolta dan sebagainya.

shutter tersingkap sebentar sahaja. Pemilihan apatur luas. Ia akan tersingkap dan terkatup setiap kali pelepas shutter ditekan. f 2. f 2. . 2 Shutter Ia berperanan mengawal cahaya yang masuk ke dalam kamera. Lubang yang membenarkan cahaya masuk ini boleh membesarkan dan menguncup. dan f 11. f 8. Maksudnya pemilihan shutter 1/1000 menjelaskan janga bukaan shutter sepantas 10000 daripada 1 saat.4. Bagi menentukan apartur yang tepat kita menganggarkan ia seperti bukaan mata kita di mana apabila cahaya berlebihan .Bermaksud ‘pencahayaan’ yang perlu diukur kadar kemasukan cahaya ke dalam kamera.8. f 5. mata kita akan mengecil. Oleh itu semakin besar angka. semakin kecil ketumpatancahaya yang sampai ke permukaan filem. Gegelang apartur dilengakpi dengan angka f 1.6. f 4.

Sekaki filem biasanya mengandungi 8 petikan dan ukuran biasanya adalah 24 x 36 mm.3 FILEM Filem bagi kamera 35 mm mengandungi 36. Terdapat filem hitam putih panchromatic yang sensetif pada semua cahaya dan hitam putih arthochromatic yang sensetif kepada cahaya biru sahaja. Filem warna negatif (menghasilkan gambar dan negatif warna) dan filem warna positif atau reversal (menghasilkan lutsinar warna / slaid / transperansi) . 24 dan 12 petikan.

2 Tentukan sama ada anda ingin gambar melintang atau menegak .atas PETUA PENGGUNAAN KAMERA 1 Tentukan ASA filem yang hendak digunakan dan sesuaikan penanda ASA di kamera.

3 Pilih bukaan kanta dengan suasana keperluan cahaya mendasarkan jarum meter yang boleh dilihat dari dalam kamera sama ada ditengah atau di antara tanda posifit ataupun negatif. tripod. atas BAGAIMANA FOTO DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN 1 Perbesarkan. lensa yang sesuai 5. Projektor slaid dan sebagainya sebagai medium perantara atas . filem. 1. atas PERANCANGAN PENGGUNAAN FOTO DALAM KELAS Sebelum foto dihasilkan. tentukan tajuk bagi menyesuaikan objektif dan gambar yang hendak dirakam 2. antara perancangan perlu pertimbangkan . daya imaginasi dan pengalaman pelajar. OHP. kecerdasan. 6 Guru juga boleh menggunakan komputer . sediakan peralatan seperti kamera. kaji latar belakang. tentukan komposisidan teknik yang hendak digunakan dalam penggamabaran 4. gambar jelas dan mudah difahami 3. bingkaikan dan beri sedikit penerangan pada foto 2 Pamer foto yang sesuai dengan objektif pengajaran 3 Gunakan progektor legap untuk tontonan pelajar 4 Gabung dan susun gambar bagi membentuk poster besesuaian dengan tajuk. 5 Gunakan stereoraf suapaya pelajar berpeluang mengjaki dan meneliti langkah demi langkah secara sistematik.

atas .

CIRI-CIRI FOTO UNTUK PENGAJARAN 1 Paparan gambar 3 dimensi bagi membayangkan keadaan sebenar 2 Paparan static bagi penerangan bahagian tertentu seperti gambar keratan rentas dalam bahagian tertentu 3 Menarik untuk menggerakkan imaginasi dan kreativiti pelajar 4 Mempunyai ‘center of interest’ 5 Mengandungi elemen artistic seperti warna. susunan 6 Saiz kualiti serta teknik penggambaran yang menarik atas .

.

Contoh gambar 3 dimensi Menarik .menggerakkan imaginasi dan ada ‘center of interest’) atas .

BILA FOTOGRAFI SESUAI DIGUNAKAN Media ini sesuai digunakan untuk pelbagai tujuan dan boleh digunakan bilabila masa. menilai kreativiti pelajar. 2 Boleh dilaksanakan dalam bentuk perbincangan kumpulan dan menggunakan episkop bagi mendapatkan imej yang besar di atas skrin. 1 Sesuai pada bilangan pelajar yang ramai. 5 Alternatif bagi guru menarik minat pelajar 6 Guru boleh mempelbagaikan kaedah pengajaran 7 Bagi menilai kreativiti dan imaginasi pelajar 8 Membantu meningkatkan motivasi dan imaginasi pelajar atas KEBAIKAN PENGGUNAAN FOTOGRAFI DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1 Meringkaskan sesuatu mesej yang ingin disampaikan 2 Penggunaan yang efektif dalam aktiviti bimbingan dan kaunseling 3 Membentuk daya pemikiran yang lebih kreatif 4 Membawa dunia luar (bahan yang sukar di bawa ke dalam bilik darjah) . 3 Mengatasi masalah pelajar lempam 4 Guru boleh membantu melatih pelajar ini dari peringkat mudah kepada susah terutamanya melihat perkembangan emosi pelajar.

Ini akan melemahkan penghayatan pelajar. komposisi yang tidak seimbang dan tiada teknik penggambaran yang sesuai. Jabatan polis juga menggunakan kaedah ini untuk mengingatkan seorang saksi memberi keterangan dalam kes. 1 Masalah mendapatkan subjek yang sesuai untuk digambarkan kerana subjek tertentu tidak boleh diperolehi di sekitar sekolah. 3 Guru yang tidak kreatif. atas . heiling photography juga digunakan terutama dalam memulih ingatan bagi pesakit yang hilang ingatan. Ini akan mengagalkan penyampaian mesej kerana gambar mungkin kabur. graf atau menggunting bahan dari bahan bercetak yang lain 4 Guru tidak mahir mengaitkan bhan dengan topik pengajaran 5 Penggunaan kaedah ini melibatkan kos yang tinggi. mesej dan maklumat yang berbeza 6 Alat perhubungan dan bahan interaksi menegaskan konsep isi-isi pelajaran 7 Berperanan merakam sesuatu peristiwa Selain itu. Gambar tidak diperbesarkan. atas MASALAH PENGGUNAAN FOTOGRAFI DALAM PENGAJARAN Antaranya. carta. 2 Guru tidak mahir mengendalikan kamera. perasaan. Manakala pengiklan sentiasa menggunakan gambar untuk memikat pelanggan membeli barangan keluaran mereka . hasrat.5 Wadah pernyataan. tidak disusun dan guru tiada kemahiran membuat grafik.

daya imaginasi dan jumlah pelajar yang terlibat "Kreativiti mengajar kita berfikir dan kreativiti guru juga mampu mengubah pemahaman pelajar ke arah pemikiran yang mapan….APA PERLU KITA LAKUKAN SEBAGAI GURU Sebagai guru yang kreatif. 1 Memikirkan adalah gambar itu dapat menolong pemahaman atau memberi pengetahuan kepada pelajar menambah 2 Memikirkan adalkah gambar itu sesuai dengan latar belakang pelajar 3 Adakah bahan itu sesuai dengan objektif dan topik perbincangan 4 Memikirkan teknik fotografi dan asas seni fotografi ini 5 Kaji latar belakang pelajar dari segi pengalaman. kita perlu memikirkan bagaimana untuk menarik minat pelajar terhadap pembelajaran kita. kecerdasan." atas .