You are on page 1of 13

Edu Pengenalan Fotografi Asas

ILMU ASAS FOTOGRAFI YANG PERLU GURU TAHU
Untuk merakam sekeping gambar, kita memerlukan kamera yang bersesuaian
dengan kaedah ataupun teknik yang hendak digunakan. Kamera yang
digabungkan dengan pelbagai komponen seperti kanta, aparture, pelepas dan
dail kelajuan shutter, penilik, kotak dedap cahaya dan tuil pemutar filem, berjaya
menghasilkan pelbagai jenama kamera di pasaran seperti Nikon, canon, yashica,
pantex dan sebagainya.
atas
JENIS-JENIS KAMERA
Terdapat pelbagai jenis kamera yang dicipta diantaranya kamera lipat, press
camera, single lens reflex (SLR), kamera compact, kamera cakera, kamera
Polaroid,kamera refleks kanta kembar, view kamera dan sebagainya. Walau
bagaimanapun kamera SLR dan kamera compact merupakan di antara
kamera yang biasa digunakan.

1 Kamera Compact – dikenali sebagai ‘kamera hala dan petik’ atau
‘kamera pandang terus’. Cahaya akan memasuki kantaq dan akan
terus ke lubang penilik (view finder). Objek akan dilihat secara terus
melalui tetingkap dan merupakan objek yang sama jika dirakam. Tetapi
kemajuan kini telah melengkapkan kamera jenis ini dengan
kemudahan sensor yang mampu mengesan jarak objek dan lensa juga
boleh bergerak secaraautomatik serta boleh mengarahkan pengguna
menggunakan lampu imbasan jika cahaya tidak mencukupi, dilengkapi
tarikh digital serta penggulungan secara automatik. Namun begitu,
keupayaan kamera compact ini terhad dan bergantung kepada jarak,

16 kali lebih besar dari luas negatif 35mm. bergerak dirakam dengan uniknya.terkini dan tercanggih dalam dunia fotografi masa kini. Ia menggabungkan penggunaannya dengan teknologi pengkomputeran dimana jurugambar boleh menyunting gambar berkenaan menerusi komputer 3 Kamera Polaroid – fungsi-fungsi kamera ini sama seperti kamera kecuali filem yangt digunakan. Penggambaran dibuat dengan menukar kanta atau lensa dan pelbagai teknik penggambaran boleh dilakukan dengan menggunakan kamera ini dengan kemahiran serta ketepatan jurufoto menetapkan bukaan cahaya atau apartur dan kelajuan shutter yang diinginkan bagi membolehkan imej static. kamera jenis ini hanya mampu menghasilkan sekeping gambar sahaja. Popular sebelum kamera refleks kanta tunggal 35mm. Konica. Terdapat pelbagai jenama seperti canon. Filem khas untuk Polaroid ini akan melihatkan arca yang dirakam selepas 60 saat sahaja kerana ia menggunakan kaedah resapan apabila filem dan kertas melekap bersama. pentax.saiz dan penggerakkan objek 2 Kamera Digital . yashica. Kamera ini menggunakan filem 120 berukuran 60 x 60mm iaitu 4. Segulung filem ada 12 keping atas KOMPONEN KAMERA Apartur dan shutter merupakan komponen terpenting dalam mengendalikan kamera SLR 1 Apartur Bermaksud ‘pencahayaan’ yang perlu diukur kadar kemasukan cahaya . 6 Kamera Refleks Kanta Kembar – mempunyai sepasang mata di atas dan di bawah. 4 Single Lens Refleks (SLR) – atau refleks kanta tunggal yang menggunakan filem 35 mm. 5 Kamera Brownie Kodak – Kamera ini popular pada tahun 1950an dan menggunakan filem gulung. minolta dan sebagainya. Walaubagaimanapun.

ke dalam kamera. semakin kecil ketumpatancahaya yang sampai ke permukaan filem. 2 Shutter Ia berperanan mengawal cahaya yang masuk ke dalam kamera. Bagi menentukan apartur yang tepat kita menganggarkan ia seperti bukaan mata kita di mana apabila cahaya berlebihan . Lubang yang membenarkan cahaya masuk ini boleh membesarkan dan menguncup.4. dan f 11.8. Gegelang apartur dilengakpi dengan angka f 1. f 8. f 5. f 2. f 4. Maksudnya pemilihan shutter 1/1000 menjelaskan janga bukaan shutter sepantas 10000 daripada 1 saat. f 2.6. mata kita akan mengecil. Pemilihan apatur luas. shutter tersingkap sebentar sahaja. Oleh itu semakin besar angka. Ia akan tersingkap dan terkatup setiap kali pelepas shutter ditekan. .

3 FILEM Filem bagi kamera 35 mm mengandungi 36. Terdapat filem hitam putih panchromatic yang sensetif pada semua cahaya dan hitam putih arthochromatic yang sensetif kepada cahaya biru sahaja. Filem warna negatif (menghasilkan gambar dan negatif warna) dan filem warna positif atau reversal (menghasilkan lutsinar warna / slaid / transperansi) . Sekaki filem biasanya mengandungi 8 petikan dan ukuran biasanya adalah 24 x 36 mm. 24 dan 12 petikan.

2 Tentukan sama ada anda ingin gambar melintang atau menegak .atas PETUA PENGGUNAAN KAMERA 1 Tentukan ASA filem yang hendak digunakan dan sesuaikan penanda ASA di kamera.

1. lensa yang sesuai 5. tripod. kecerdasan. 6 Guru juga boleh menggunakan komputer . bingkaikan dan beri sedikit penerangan pada foto 2 Pamer foto yang sesuai dengan objektif pengajaran 3 Gunakan progektor legap untuk tontonan pelajar 4 Gabung dan susun gambar bagi membentuk poster besesuaian dengan tajuk. gambar jelas dan mudah difahami 3. tentukan tajuk bagi menyesuaikan objektif dan gambar yang hendak dirakam 2. antara perancangan perlu pertimbangkan . kaji latar belakang. atas BAGAIMANA FOTO DIGUNAKAN UNTUK PENGAJARAN 1 Perbesarkan. daya imaginasi dan pengalaman pelajar. 5 Gunakan stereoraf suapaya pelajar berpeluang mengjaki dan meneliti langkah demi langkah secara sistematik. filem. OHP. Projektor slaid dan sebagainya sebagai medium perantara atas . atas PERANCANGAN PENGGUNAAN FOTO DALAM KELAS Sebelum foto dihasilkan.3 Pilih bukaan kanta dengan suasana keperluan cahaya mendasarkan jarum meter yang boleh dilihat dari dalam kamera sama ada ditengah atau di antara tanda posifit ataupun negatif. sediakan peralatan seperti kamera. tentukan komposisidan teknik yang hendak digunakan dalam penggamabaran 4.

atas .

susunan 6 Saiz kualiti serta teknik penggambaran yang menarik atas .CIRI-CIRI FOTO UNTUK PENGAJARAN 1 Paparan gambar 3 dimensi bagi membayangkan keadaan sebenar 2 Paparan static bagi penerangan bahagian tertentu seperti gambar keratan rentas dalam bahagian tertentu 3 Menarik untuk menggerakkan imaginasi dan kreativiti pelajar 4 Mempunyai ‘center of interest’ 5 Mengandungi elemen artistic seperti warna.

.

menggerakkan imaginasi dan ada ‘center of interest’) atas .Contoh gambar 3 dimensi Menarik .

menilai kreativiti pelajar. 5 Alternatif bagi guru menarik minat pelajar 6 Guru boleh mempelbagaikan kaedah pengajaran 7 Bagi menilai kreativiti dan imaginasi pelajar 8 Membantu meningkatkan motivasi dan imaginasi pelajar atas KEBAIKAN PENGGUNAAN FOTOGRAFI DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1 Meringkaskan sesuatu mesej yang ingin disampaikan 2 Penggunaan yang efektif dalam aktiviti bimbingan dan kaunseling 3 Membentuk daya pemikiran yang lebih kreatif 4 Membawa dunia luar (bahan yang sukar di bawa ke dalam bilik darjah) . 3 Mengatasi masalah pelajar lempam 4 Guru boleh membantu melatih pelajar ini dari peringkat mudah kepada susah terutamanya melihat perkembangan emosi pelajar. 1 Sesuai pada bilangan pelajar yang ramai. 2 Boleh dilaksanakan dalam bentuk perbincangan kumpulan dan menggunakan episkop bagi mendapatkan imej yang besar di atas skrin.BILA FOTOGRAFI SESUAI DIGUNAKAN Media ini sesuai digunakan untuk pelbagai tujuan dan boleh digunakan bilabila masa.

hasrat. 3 Guru yang tidak kreatif. tidak disusun dan guru tiada kemahiran membuat grafik. Gambar tidak diperbesarkan. carta. Ini akan melemahkan penghayatan pelajar. mesej dan maklumat yang berbeza 6 Alat perhubungan dan bahan interaksi menegaskan konsep isi-isi pelajaran 7 Berperanan merakam sesuatu peristiwa Selain itu. komposisi yang tidak seimbang dan tiada teknik penggambaran yang sesuai. Ini akan mengagalkan penyampaian mesej kerana gambar mungkin kabur.5 Wadah pernyataan. atas MASALAH PENGGUNAAN FOTOGRAFI DALAM PENGAJARAN Antaranya. Jabatan polis juga menggunakan kaedah ini untuk mengingatkan seorang saksi memberi keterangan dalam kes. graf atau menggunting bahan dari bahan bercetak yang lain 4 Guru tidak mahir mengaitkan bhan dengan topik pengajaran 5 Penggunaan kaedah ini melibatkan kos yang tinggi. Manakala pengiklan sentiasa menggunakan gambar untuk memikat pelanggan membeli barangan keluaran mereka . heiling photography juga digunakan terutama dalam memulih ingatan bagi pesakit yang hilang ingatan. perasaan. atas . 1 Masalah mendapatkan subjek yang sesuai untuk digambarkan kerana subjek tertentu tidak boleh diperolehi di sekitar sekolah. 2 Guru tidak mahir mengendalikan kamera.

daya imaginasi dan jumlah pelajar yang terlibat "Kreativiti mengajar kita berfikir dan kreativiti guru juga mampu mengubah pemahaman pelajar ke arah pemikiran yang mapan…. 1 Memikirkan adalah gambar itu dapat menolong pemahaman atau memberi pengetahuan kepada pelajar menambah 2 Memikirkan adalkah gambar itu sesuai dengan latar belakang pelajar 3 Adakah bahan itu sesuai dengan objektif dan topik perbincangan 4 Memikirkan teknik fotografi dan asas seni fotografi ini 5 Kaji latar belakang pelajar dari segi pengalaman.APA PERLU KITA LAKUKAN SEBAGAI GURU Sebagai guru yang kreatif. kecerdasan. kita perlu memikirkan bagaimana untuk menarik minat pelajar terhadap pembelajaran kita." atas .