You are on page 1of 17

1

FOLIO SEJARAH 2015
TINGKATAN 1

KERAJAAN NEGERI-NEGERI
MELAYU

NAMA
FADIDZ

:

FARIZ AFIF BIN ABDUL

KELAS

:

1A

NO K/P

:

MARKAH :
PEMERIKSA :
AZMI

020508-06-0599
/100
PN NUR ZAIHAN BT

Isi Kandungan …
1.

Pengenalan + Peta

Kerajaan Melayu yang Tua  Kedah  Perak  Pahang 3. Kerajaan Melayu yang tua ialah kerajaan . murid akan mempelajari tentang kerajaan Melayu yang tua dan muda. Rumusan Pengenalan … Kerajaan negeri-negeri Melayu merupakan bab yang ke-lapan (8) dalam Buku Teks Sejarah Tingkatan Satu (1). Kerajaan Melayu yang Muda  Kelantan  Terengganu  Selangor  Negeri Sembilan 4.2 2. Dalam bab ini.

pembentukan kerajaan dan keistemewaan dan keunikan kerajaan-kerajaan ini. Sila menyelak ke halaman seterusnya. murid akan mempelajari tentang asal usul nama. Kalagam atau Kadaram iii. Orang Cina panggil Kedah sebagai ChehCha ii. Pedagang India panggil Kedah sebagai Kataha. Tanpa melengahkan masa. i. ayuhlah kita menimba ilmu tentang sejarah kerajaankerajaan ini. Orang Siam panggil daratan Kedah sebagai Sai  Menurut Hikayat Merong Mahawangsa. manakala kerajaan Melayu yang muda pula merupakan kerajaan yang terbentuk selepas Zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kedah  Asal Usul Nama Kedah i. Kerajaan Melayu yang Tua 1.3 yang wujud sebelum Zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pedagang Arab panggil Kedah sebagai Kalah atau Kalah Bar iv... Kedah wujud pada abad ke-7 . Dalam bab ini juga.

i. Kedah terpaksa hadapi cabaran daripada kuasa luar  Oleh itu.  Sebagai kerajaan maju. politik Kedah tak stabil sebab diancam Siam serta berlaku perebutan tahta dan pertikaian di kalangan kerabat diraja .4 ii. Raja Perlis pertama. India. Kedah hantar ‘bunga emas’ kepada Siam  Pada tahun 1619. Kedah bersahabat dengan Siam untuk dapat sokongan bagi memastikan keselamatannya  Sebagai tanda persahabatan. sama dengan kaedah Sultan Kedah  Pada kurun ke-18.     Raja Kedah Pertama Merong Mahawangsa telah memeluk Islam dan kemudian guna nama Sultan Muzaffar Shah Menurut Al-Tarikh Salasiah Negeri Kedah. Langkawi iii. Kedah pun menjalin persahabatan dengan Burma untuk jamin keselamatannya. Parsi. Kemudian dia mewujudkan wilayah sendiri ii. Kedah diserang Acheh yang diketuai oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam. Sultan Kedah pun berundur ke Perlis dan meminta bantuan daripada Siam  Bila kerajaan Siam di Ayuthia ditawan Burma. Kota Ulu Kota Setar jadi pusat pentadbiran yang baru pada tahun 1735. Kota Palas ii. disitu wujudnya bandar Alor Setar yang jadi ibu negeri Kedah sekarang Perlis asalnya wilayah Kedah i. Maharaja Derba Raja peluk Islam dan guna gelaran Sultan Muzaffar Shah Sultan Muzaffar Shah bahagi Kedah kepada tiga pusat pentadbiran iaitu : i. China dan Barat. Sultan Husain Jamalulail  Kedudukan Kedah strategik tarik minat pedagang dari Arab. Sri Langka.

2. Dikaitkan dengan logam perak ii. Halim Nasir – nama Perak datang daripada nama Sg Perak di Chegar Galah yang terdapat ikan bewarna putih seperti perak  Menurut Sajarah Melayu dan Salasiah Perak i.. Kesultanan Perak diasaskan pada tahun 1528 selepas Tun Saban hadap Sultan Mahmud Shah untuk mohon putera baginda dirajakan di Perak.5  Oleh itu. Sultan Kedah. pembesar dan pengikutnya berundur ke Pulau Pinang  Di Pulau Pinang. Kedah merdeka  Hubungan Kedah dan Siam mula berbaik (Lagi erat 1842)  Kedah terkenal sebagai pelabuhan entrepot sebab Tanah Melayu merupakan negara perdagangan pada 1800 yg lalu  Kedah amalkan Undang-undang Laut Melaka  Pengenalan sistem sukat dan mata wang mudahkan perdagangan  Permuafakatan & kerjasama dengan negara jiran tingkatkan kemajuan dan kemakmuran negara Antara alat kebesaran negeri Kedah. Sultan Kedah minta tolong Inggeris untuk hadapi cabaran Siam  Hubungan baik Inggeris dengan Kedah serta keengganan Kedah untuk akur kepada Siam telah buat Siam serang Kedah  Oleh itu. sejak zaman Kerajaan Beruas dan Manjung. Perak  Asal usul nama Perak i. Raja Muzaffar jadi sultan Perak pertama – Sultan Muzaffar Shah iv. Raja Muzaffar putera Sultan Mahmud Shah dihantar ke Perak dengan alat kebesaran negeri – Cura Si Manjakini iii. ii.. Pusat pemerintahan – Tanah Abang  Perak terkenal dengan perdagangan bijih timah.Perak berkembang dan jadi kaya sebab bijih timah . pembesar Kedah telah susun strategi untuk serang Siam dari Kedah. Sejarah Perak karya A.  Pada tahun 1842.

Perak dipaksa hantar bunga emas kepada Siam setiap tahun dan benarkan orang Siam beli bijih timah tanpa cukai Tindakan Siam tak berhasil bila British campur tangan melalui Perjanjian Low di Perak Iktibar – Kita harus berbangga dengan kekayaan hasil bumi negeri Perak. Siam nak takluk Perak 1816.1818. dalam perjanjian itu. Perak setuju jual bijih timah kepada Belanda Ketika Sultan Mansor Shah di Melaka. ditandatangan oleh Sultan Iskandar Zulkarnain dan Thomas Acheppers. Iktibar – Kita juga perlu bersyukur kerana dikurniakan negara yang mempunyai sumber semula jadi yang boleh digunakan untuk kesejahteraan rakyat Oleh itu.1819 – serangan terhadap Perak dilakukan oleh Kedah atas arahan Siam 1819 – Perak kalah Oleh itu. Bendahara Megat Terawis tentukan sempadan Siam dan Perak Penentuan sempadan ini memudahkan pembesar Perak memungut cukai Cukai daripada lombong bijih timah di Klian Intan (diusahakan oleh orang Reman dari Siam) buat Perak kaya Oleh itu.6                 Kekayaan bijih timah telah buat kuasa luar nak kuasai Perak 1575 – Acheh tawan Perak dan jadikan negeri naungan Ini menyebabkan Belanda sukar berdagang dengan Perak 1651 – Belanda kepung Perak & paksa Sultan Perak tandatangan perjanjian dengan Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC) 13 Mac 1753 – perjanjian dimeterai. kenalah jaga hasil bumi supaya tak jadi milik orang lain .

orang Cina panggil Pahang dengan sebutan Phang atau Pahangh ii. Menurut rekod China.7 Sebahagian Peta Perak Aigrette Diraja Negeri Perak 3. 1225 – Penulis China. Chao Ju-Kua mancatatkan Pahang sebagai Pong Fong yang dikatakan bernaung dibawah Palembang . Pahang  Sudah wujud pada akhir abad ke-9 atau ke-10  Asal usul nama Pahang i.

Pahang dikenali sebagai Pura 1470 – Sultan Mansor Shah (Melaka) menabalkan puteranya Raja Muhammad menjadi Sultan Pahang dengan gelaran Sultan Muhammad. Sejarawan China – Shen-Yau dari Dinasti . Pahang menghasilkan beras. nama Pahang diambil sempena nama pokok Mahang yang tumbang merentasi Sungai Pahang di Kampung Kembahang v. Menurut Sejarah Melayu. bijih timah dan hasil hutan Payung diraja Pahang Kerajaan Singgahsana Pahang Melayu yang Muda 1. Pahang diletakan di bawah penguasaan Bendahara Johor 1882 – Bendahara Wan Ahmad jadi Sultan Pahang dengan gelaran Sultan Ahmad al-Muadzam Shah selepas rampas kuasa daripada Bendahara Tun Mutahir Menurut catatan Portugis dan China.8 iii.      Orang Arab kenal Pahang sebagai Fahan iv. oleh itu. di situ mulanya keturunan Melaka kuasai Pahang 1641 hingga 1673 – Pahang diperintah oleh Yamtuan Muda Johor – Raja Bajau . Kelantan  Asal usul nama Kelantan i. Menurut cerita tradisi Melayu.berakhirlah pemerintahan Pahang daripada keturunan Melaka Bila berlaku pepecahan kerajaan Johor.

Menurut Gerini. Terengganu tak lagi bermusuh dengan Kelantan Menurut catatan Rentse. oleh itu. putera Raja Long Yunus lancarkan serangan balas dari Ulu Kelantan dan telah berjaya bebas dari tawanan Terengganu Selepas perang. Bila digabung. Terengganu telah dibantu oleh Patani. baru Long Muhammad mengisytiharkan dirinya sebagai Sultan Muhammad I Untuk elak serangan luar.9                 Tang catat nama Kelantan sebagai Ho-lo-tan atau Kuo-lotan ii. Kelantan tewas 1801 – Long Muhammad. masyarakat Kelantan bersatu 1777 – Raja Long Yunus pindah ibu kotanya dari Kota Lubang Baru ke Kota Bharu Pada akhir pemerintahannya. jadi Kolantam yang akhirnya jadi Kelantan Kelantan asalnya diperintah oleh beberapa orang raja yang di daerah berasingan. Sultan Muhammad I jalin hubungan diplomatik dengan Siam 1818 – Kelantan hantar bunga emas kepada Siam 3 tahun sekali dan Siam mambalasnya dengan beri hadiah berharga Hasilnya.nama Kelantan berasal dari gabungan perkataan ‘kolam’ bermaksud tanah dan perkataan ‘autam’ bermaksud sempadan. Kemboja dan China Kelantan juga keluarkan wang emas yang dinamakan dinar dan wang pitis Kelantan juga dikenali sebagai ‘Negeri Cik Siti Wan Kembang’ . Kelantan telah diserang Terengganu pada 1795 dan 1800 Dalam serangan itu. Kelantan terletak di laluan perdagangan antara Timur dan Barat Kuala Sungai Kelantan jadi tempat persinggahan pedagang sebelum pergi ke Teluk Siam. Bila Long Yunus jadi Raja Kelantan. dia menghadapi pertikaian dengan Sultan Terengganu 1794 – Terengganu cuba serang Kelantan Selepas Long Yunus mangkat.

Sultan Terengganu ke-9. Terengganu  Asalnya terletak di Kuala Sungai Terengganu sekarang  Asal usul nama Terengganu i.10  Iktibar – perpecahan sesama sendiri akan memudahkan campur tangan kuasa luar  Iktibar – perpaduan benteng utama untuk mengelakkan negara kita daripada dijajah kuasa asing Mahkota kebesaran negeri Kelantan 2. Menurut Sultan Umar. nama Terengganu berasal dari perkataan taring anu. anu merujuk kepada sebutan sebagai harimau .

Siam anggap Terengganu mengakui ketuanan Siam Sultan Omar – raja yang berpegang kuat pada ajaran Islam Terengganu – antara negeri terawal menerima ajaran Islam Bukti 1 : penemuan artifak pada abad ke13. telah dilantik jadi Sultan Terengganu dengan gelaran Sultan Zainal Abidin I Baginda dilantik oleh Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. iaitu sebuah tembaga purba yang bertulisan ayat Al-Quran (Surah al-Kahf dan al-Taubat) bertarikh 653 Hijrah bersamaan 1254 Masihi Bukti 2 : Prasasti Terengganu yang bertarikh 702 Hijrah atau 1303 Masihi yang menyebut tentang sepuluh darma atau undang-undang khususnya hukum jenayah Islam ditemui . nama Terengganu disebut sebagai Tong Ya Nong dan Teng Ya Nung Kerajaan Terengganu muncul sekitar 1700 hingga 1703. Tun Zainal Abidin Paduka Maharaja. berdasarkan catatan ini. daripada keluarga Bendahara Pahang. Wang Ta Yuan.                Menurut catatan China. Terengganu jadi perlabuhan pedalaman terpenting di kepulauan Melayu Sultan Mansor Shah I melibatkan diri dalam perdagangan dan melantik wakil-wakilnya untuk menjaga urusan perdagangan Antara barang yang diperdagangkan – lada hitam. Terengganu telah wujud sebagai negeri sebelum 1386. sultan Johor ketika itu kerana ada hubungan persaudaraan Zaman kegemilangan Terengganu – semasa zaman pemerintahan Sultan Mansor Shah I (Sultan Terengganu ke-2) Masa itu.11 ii. emas dan bijih tiimah Hasil keluarannya berjumlah lebih kurang 30 000 Dolar Sepanyol Terengganu jalin hubungan persahabatan dengan Siam Hubungan ini berterusan apabila Siam minta bantuan Terengganu untuk serang Raja Ligor pada 1765 dan telah dipersetujui oleh Sultan Mansor Shah I Sultan Mansor Shah I hantar bunga emas ke Siam sebagai tanda persahabatan Namun.

Selangor  Asal usul nama – sempena nama Sungai Selangor (tiada dari segi sejarah)  Kerajaan Selangor – kerajaan Melayu baru yang muncul pada kurun ke-18  Sebelum itu. pemerintahan di sini berasaskan kampungkampung kecil yang beranjakan kerajaan Melayu Melaka  Sultan Selangor berasal daripada orang Bugis yang telah mendirikan penempatan mereka di Kuala Selangor dan Kuala Linggi .12  Iktibar – Pengurusan yang cemerlang berkait rapat dengan ketegasan dalam menegakkan kedaulatan negara  Sultan Terengganu telah tolak hubungan dengan Siam kerana Siam anggap bunga emas itu beerti Terengganu mengakui ketuanan Siam  Olehh itu. kita kena mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan negara agar tak dijajah oleh kuasa asing Sebahagian Peta Negeri Terengganu Singgahsana diraja Tengkolok diraja 3.

Bernam dan Pahang  1785 .telah berjaya memajukan Selangor dengan menjadikan Selangor sebagai pengeluar bijih timah  Kemajuan Selangor sebagai pengeluar bijih timah sebabkan Belanda nak takluk Selangor  Belanda menyerang Sultan Ibrahim Shah di Kuala Selangor  Kemudian.13  Ketika zaman Kesultanan Melayu Melaka. Sultan Ibrahim Shah meminta tolong daripada Perak  Perak tandatangan perjanjian kerjasama antara Selangor dan Perak  Selepas Sultan Ibrahim Shah mangkat. Sultan Muhammad Shah jadi sultan  Iktibar – Setiap usaha yang dilakukan secara gigih pasti mencapai kejayaan  Iktibar – Permuafakatan dan perundingan perlu diamalkan bagi mencapai matlamat . kedudukan Bugis kukuh apabila Raja Lumu dilantik oleh Sultan Mahmud (Perak) menjadi Sultan Selangor dengan gelaran Sultan Salehuddin Shah  Sultan Ibrahim Shah (selepas Sultan Salehuddin Shah). Sultan Ibrahim Shah berundur ke Hulu Langat. orang Bugis mendiami kawasan pantai Selangor terutama Kuala Selangor dan Klang  Klang pada masa itu berada di bawah kuasa Orang Besar Klang yang bergelar To’ Engku Klang yang berasal daripada keturunan Sultan Johor yang berketurunan Bendahara  1700 – Orang Besar Klang hadiahkan cap mohor kepada Yamtuan Selangor untuk mentadbir kawasan Sungai Selangor  Kurun ke-18. Langat dan Selangor (Kuala Selangor) terletak di bawah jajahan Melaka  Semasa zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah (14451458). Tun Perak (anak Bendahara Melaka) dilantik oleh orang Klang menjadi penghulu mereka  Kurun ke-17.Sultan Ibrahim Shah dengan bantuan Pahang telah berjaya mendapat semula Kuala Selangor  1786 – Belanda mengepung Kuala Selangor  Oleh itu. daerah wujud di Selangor seperti Jeram. Klang.

14 Sebahagian Peta Negeri Selangor Mahkota Selangor 4. Sungai Ujong ii. Rembau . Negeri Sembilan  Asal usul nama – terdiri daripada 9 daerah  Negeri Sembilan terdiri daripada 9 buah daerah atau luak iaitu : i.

Ulu Muar vi. daerah ini berada di bawah penguasaan kerajaan Melaka  Kejatuhan Melaka ke tangan Portugis. Klang. kekuatan pengaruh Bugis di Johor serta bermulanya kesultanan Bugis di Selangor telah buat Negeri Sembilan jadi tak aman  Keadaan mendorong penghulu-penghulu di Negeri Sembilan memohon kepada Sultan Johor untuk dapat seorang putera raja bagi mantadbir negeri mereka  Johor tak dapat tolong dan memberi kuasa kepada mereka mendapatkan seorang anak raja dari Pagar Ruyong iaitu Raja Melewar  Raja Melewar ke Siak dan Johor untuk minta izin memerintah Negeri Sembilan  1773 – Raja Melewar ditabalkan sebagai Yamtuan  Amalan melantik pembesar dari Pagar Ruyong berakhir selepas Raja Lenggang menjadi Yamtuan besar  Negeri Sembilan mengeluarkan bijih timah. Gunung Pasir viii. Jempul  Kemajuan Melaka menarik minat orang Minangkabau dari Sumatera ke Tanah Melayu. Terachi ix. Inas vii. Sungai Ujong dan Rembau  Mereka ingin menunjukkan taat setia mereka kepada Sultan Melaka kerana Sultan Melaka berasal dari Melayu-Jambi  Pada waktu itu.15 iii. Johol v. beras dan hasil hutan untuk kegiatan perdagangannya  Iktibar – keamanan sesebuah negeri dapat dicapai apabila keputusan dibuat secara muafakat . wujud empat daerah kepunyaan penduduk asli di situ iaitu Sungai Ujong. mereka menetap di Naning. Jelebu & Johol. Jelebu iv.

1. Pembentukan kerajaan Melayu memberi iktibar bahawa proses pembinaan sesebuah negara bukanlah proses yang mudah kerana usaha tersebut memerlukan pengorbanan dan perjuangan 2. Semangat jati diri serta kegigihan penting untuk menegakkan sesebuah negara ...16 Rumah Minangkabau Singgahsana Negeri Sembilan Rumusan .

com ..17 Sekian.google. Terima Kasih !!! Sumber rujukan : Buku Teks Sejarah Tingkatan 1 Sumber Gambar : images..