You are on page 1of 31

TRANSPORTUL PUBLIC DE

PERSOANE

CURS 1

TRANSPORTURI

Company Logo

Ministerul transporturilor
- Unitatile care functioneaza in subordinea
M.T.I.
1

ARR

2

ISCTR

3

CNADR

4

RAR

Company Logo

.Company Logo DEFINIȚII Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este organ de specialitate al administraţiei publice centrale. cu personalitate juridică. elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi de armonizare a activităţilor de transport în cadrul politicii generale a Guvernului şi îndeplineşte rolul de autoritate de stat în domeniul transporturilor şi al infrastructurii de transport. în subordinea Guvernului. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii stabileşte politica în domeniul transporturilor la nivel naţional.

. reglementarea şi implementarea politicilor de transport comunitare.Company Logo DEFINIȚII Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este autoritatea publică centrală responsabilă cu elaborarea.

în număr mare. . disponibil pentru întreaga populație. distinctă de sistemul de taximetru.Company Logo TRANSPORTUL PUBLIC Transportul public (sau transportul în comun) este un serviciu public de transport.

Company Logo TRANSPORTUL DE PERSOANE TRANSPORT TRANSPORT TRANSPORT TRANSPORT AERIAN FEROVIAR MARITIM RUTIER .

tramvai.Company Logo TRANSPORTUL DE PERSOANE Aerian (avioane – culoare de zbor. străzi . graficelor de zbor) Feroviar tren. bacuri – canale de navigație •Rutier – drumuri. cf.vehicule . metrou – rute •Maritim – nave maritime. vapoare.

etc. Un tren este format de regulă din cel puțin o locomotivă și un număr variabil de vagoane. printr-un pantograf. ventilație. Locomotivele moderne funcționează cu propulsie diesel sau alimentate cu energie electrică de la un cablu aerian de curent (catenară). Vagoanele de călători au instalații de încălzire. . Vagoanele de călători sunt clasificate în funcție de confortul oferit în vagoane.Company Logo Tren TRANSPORTUL FEROVIAR Este un mijloc de transport ce folosește calea ferată dedicată drept cale de transport. iluminat.

Trenul de metrou este condus de conductori umani. ce se deplasează prin tuneluri subterane sau parțial sub ori supraterane.Company Logo Metrou TRANSPORTUL FEROVIAR Este o rețea feroviară ce funcționează doar în anumite orașe cu populație semnificativă. care funcționează în București. există o singură rețea de metrou. perfecționarea tehnologiilor din domeniul automatizărilor. la înlocuirea completă a omului de la conducerea trenului. a adus în unele rețele de metrou. În România. având propriile căi de transport. din anul 1975. sisteme de control și semnalizare. . Transportul se face prin trenuri electrice de mare viteză.

Tramvaiul este compus din unul sau mai multe vagoane. de regulă legate prin burdufuri mobile. ori pe cale dedicată.Company Logo Tramvai Este un mijloc de transport folosit de regulă doar în orașe. . separată sau nu de benzile de circulație. Deplasarea tramvaiului se face cu ajutorul motoarelor electrice. iar calea ferată dedicată pe care se deplasează este amplasată pe mijlocul străzilor. de la un cablu electric aerian. alimentele cu energie electrică prin intermediul unui pantograf.

metrou. feribot-uri etc. troleibuz.Company Logo Transportul public de persoane include transportul cu ajutorul mijloacelor de transport de mare capacitate ca: autobuz. avioanelor și trenurilor. tramvai. Transportul în cadrul localităților se face în principal cu ajutorul autobuzelor și tramvaielor în timp ce transportul între localități se realizează cu ajutorul autocarelor. . tren.

sistem audio-video. poate transporta un număr mare de persoane .sunt lipsite de un compartiment special amenajat pentru bagaje. iar numarul de locuri pe scaune este mic •Autobuze turistice .asigura un confort ridicat calatoriei: aer conditionat. bar.Company Logo AUTOBUZE Transportul se face cu ajutorul mai multor tipuri de autobuz: •Autobuze urbane .

Company Logo Troleibuze Sunt autobuze echipate cu motoare electrice alimentate prin două trolee (tije metalice) de la o linie formată din două fire electrice aeriene. pentru ca nu elimina noxe. iar poluarea fonică este redusă. montate la 4 m înălțime. Troleibuzele sunt mijloace de transport in comun ecologice. Autocare și microbuze . deasupra carosabilului.

. Domeniul de aplicare Clasificarea autocarelor se face de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" pentru toate autocarele si autobuzele inmatriculate in Romania. detinute de persoane juridice sau fizice romane.CLASIFICAREA PE STELE ȘI CATEGORII/CLASE A Company Logo AUTOCARELOR Scopul Clasificarea pe stele a autocarelor este destinată transportului de turişti în trafic intern şi internaţional şi transportului public de persoane în trafic internaţional în vederea protecţiei pasagerilor şi creşterii calităţii serviciilor turistice şi de transport. care le utilizeaza pentru transportul de turisti in trafic intern si international si pentru transportul public de persoane in trafic international.

autocare utilizate pentru transporturi turistice in trafic intern si international.autocare destinate transportului public de persoane in trafic international.autocare clasificate pe stele .autocare destinate efectuarii de transporturi publice de persoane pe distante de maximum 1. cu exceptia transportului urban si suburban. autocarele clasificate pe stele pot fi utilizate si pentru transporturi publice de persoane in trafic international. inclusiv cel al conducatorului.autovehicule destinate transportului de persoane. dupa cum urmeaza: .Company Logo TERMINOLOGIE autocare . - . .autocare clasificate pe categorii .000 km pe sens. avand cel putin 10 locuri pe scaune. .autocare de scurta distanta .

transport turistic . - . prin prestatii specifice reglementate de Ministerul Transporturilor.componenta de baza a pachetului de servicii turistice care.autocare destinate efectuarii de transporturi publice de persoane.autocare destinate efectuarii de transporturi publice de persoane pe distante de pana la 1. fara limite de distanta. . prin intermediul unei agentii de turism. asigura ocazional deplasarea in scop turistic a unui grup de persoane.500 km pe sens.Company Logo TERMINOLOGIE autocare de medie distanta . .autocare de lunga distanta .

planificata (transport de linie) sau neplanificata (transporturi ocazionale).certificat eliberat de comisia de clasificare.panouri inscriptionate cu simbolurile categoriei de clasificare sau cu numarul de stele. datele de identificare ale emitentului si ale autocarului si care se monteaza pe exteriorul autocarului. . prin care se atesta gradul de confort al unui autocar sau autobuz.insemne ale clasificarii acordate .activitate de transport de persoane.transport public de persoane .Company Logo TERMINOLOGIE . - . efectuata pe baza de tarife stabilite conform reglementarilor in vigoare.certificat de clasificare . .

C.R.Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" .C.R. desemnata de Ministerul Transporturilor R.Comisia autoritatii competente.Ministerul Transporturilor. autoritatea de stat in domeniul transporturilor rutiere.R.M.Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (International Road Transports Union).A. - . .R .R de clasificare a autocarelor si a autobuzelor. .T. .A.A.Company Logo ABREVIERI I.U .R. .

III autocare/autobuze pentru transporturi publice de persoane. pe distante scurte. pe distante mari. . - . pe distante medii si scurte. .Company Logo CLASIFICARE .II autocare/autobuze pentru transporturi publice de persoane.I autocare/autobuze pentru transporturi publice de persoane.

Company Logo .

Company Logo .

Registrul electronic național al operatorilor de transport rutier.Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane . Registrul electronic național al întreprinderilor de transport rutier în cont propriu .

întreprinderilor de transport rutier în cont propriu sau întreprinderilor autorizate care îndeplinesc cerințele prevăzute de legislația în vigoare pentru obținerea licenței comunitare. după caz. (extras OG 27) .Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane • Registrul electronic național al întreprinderilor autorizate se întocmesc prin înscrierea datelor aferente operatorilor de transport rutier. a certificatului de transport în cont propriu sau a autorizației pentru transportul rutier național contra cost.

Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane Completarea Registrului electronic național al operatorilor de transport rutier. a Registrului electronic național al întreprinderilor de transport rutier în cont propriu și a Registrului electronic național al întreprinderilor autorizate .

b) adresa sediului acesteia. c) numele managerului/managerilor de transport.Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane a) denumirea și forma juridică a întreprinderii. .

precum și numărul și seria acesteia. după caz.Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane d) tipul licenței comunitare corespunzător tipului de transport efectuat. numărul și seria certificatului de transport rutier în cont propriu sau numărul și seria autorizației pentru transportul rutier național contra cost. .

. precum și numerele de înmatriculare ale vehiculelor pentru care au fost eliberate.Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane e) numărul și seria copiilor conforme ale licenței comunitare/ale certificatului de transport rutier în cont propriu/ale autorizației pentru transportul rutier național contra cost.

.Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane g) numele persoanelor care au fost declarate ca fiind inapte pentru coordonarea activității de transport h) măsurile administrative și sancțiunile aplicate operatorilor de transport rutier/întreprinderilor de transport rutier în cont propriu/întreprinderilor autorizate.

.Company Logo Organizarea si functionarea transportului de persoane g) numele persoanelor care au fost declarate ca fiind inapte pentru coordonarea activității de transport h) măsurile administrative și sancțiunile aplicate operatorilor de transport rutier/întreprinderilor de transport rutier în cont propriu/întreprinderilor autorizate.