You are on page 1of 13

1.

Argumentul lui John Rawls pentru alegerea
dreptăţii ca echitate:
A.porneşte de la o concepţie despre indivizi ca
purtători de drepturi naturale
B. foloseşte conceptele de poziţie originară, văl de
ignoranţă şi clauza lockeană
C.porneşte de la ideea unor părţi raţionale şi
altruiste
D.este de tip utilitarist

• B.2.Sunt absolute.Sunt alese de catre parti raționale și egoiste. .Sunt intotdeauna mai puțin importante decât avantajele economice și sociale. Libertățile fundamentale definite de principiul 1 al dreptății la John Rawls: • A. • D. • C. neputând fi limitate în nicio situație.Reprezintă cea mai mare schemă de libertă ți compatibile cu a celorlalte persoane.

este o asociaţie de protecţie cu scopuri filantropice C.3. Statul ultraminimal al lui Nozick: A. în concepţia autorului. singura formă de stat moral acceptabila . este. poate fi justificat în baza constrangerilor laterale D. este identic cu statul minimal B.

Prespun drepturi de proprietate parțială (coproprietate) asupra indivizilor. b. c. Pot fi încălcate în anumite situații excepționale. Consideră că o distribuție este dreaptă dacă este făcută după principii structurate. d. Sunt istorice. Principiile dreptății ca îndreptățire : a.4. .

5. care din următoarele variante poate genera obligaţii de compensare in absenta unui sistem de asigurari? a) norocul brut b) inegalitatile generate de talent diferit c) gusturile scumpe d) handicapurile . Conform lui Dworkin.

Ca diferite principii distributive trebuie sa fie aplicate in diferite contexte .6. Diferentierea intre monopol si dominanta d. Ca meritul este un criteriu distributiv aplicabil universal b. Egalitatea complexa presupune: a. Diferentierea intre noroc brut si noroc de optiune c.

Arneson sustine ca: a) indivizii au un drept moral fundamental de participare democratica b) exista o datorie morala de informare si deliberare a cetatenilor inainte de exercitarea votului c) sistemul democratic produce consecinte mai bune decat orice sistem nedemocratic d) atunci cand exista un consens intre experti morali cu privire la instituirea unui drept moral.7. exista motive pentru a nu da o greutate egala tuturor cetatenilor in procesul decizional . In constructia argumentului instrumentalist în favoarea democraţiei.

8. pot fi justificate prin faptul ca sunt necesare pentru satisfacerea altor drepturi necontroversate C. genereaza atat datorii pozitive cat si negative B. Nickel drepturile socio-economice: A. In opinia lui James W. dreptul la educatie si dreptul la secretul corespondentei D. sunt incompatibile cu conceptia Vance . pot fi exemplificate prin: dreptul la munca.

Nu este. In cazul unei minoritati etno-culturale. Se justifica deoarece legile au un impact diferit asupra unor grupuri diferite de cetateni D. Este. esentiala pentru existenta dreptatii intr-o societate . conform lui Barry. B.9. acceptabila in nici o situatie. abordarea regula/exceptie: A. conform lui Barry.

Abordarea regula/exceptie nu este niciodata acceptabila D. În concepția lui B.Interzicerea burkăi femeilor musulmane din Franța este îndreptățită . C.Ființele umane au exclusiv caracteristici culturale.10.Parekh: A.Liberalismul ofera o imagine asupra societatii drepte aplicabila universal B.

se diferentiaza de revolutie prin faptul ca este non-violenta C. atâta timp cât duce la corectarea ineficienţei guvernământului B.este justificată sub orice formă.are ca sursa primara interesele individului . În concepţia Hannei Arendt nesupunerea civică: A.11.poate fi institutionalizata D.

non-violent si legal . este intotdeauna justificata b. nesupunerea civica: a. Conform lui Rawls.12. nu este justificata in cazul protestelor impotriva politicilor de taxare c. se adreseaza simtului dreptatii al majoritatii d. este un act constient. public.

nu poate coexista cu unele vicii precum alcoolismul sau bigotismul B.permite restricţii atunci când duce la vătămări ale altor persoane C.13. este alcatuita exclusiv din sfera libertatii de constiinta .are o valoare intrinsecă D. În concepţia lui John Stuart Mill libertatea individuală: A.