P. 1
Dakwah fardiah

Dakwah fardiah

|Views: 52|Likes:
Published by Mohd Najib

More info:

Published by: Mohd Najib on Mar 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2011

pdf

text

original

Seni Dakwah Fardiah

Akh Fakhrul Anuar bin Zulkawi Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Remaja JIM Negeri Terengganu

Kandungan
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Muqaddimah Kewajipan Berdakwah Definisi dan keutamaan DF Landasan syar’i DF Prinsip-prinsip DF Tahapan DF Karakteristik & Keistimewaan DF Pedoman daripada Seerah Akhlak Da’ie Penutup

Muqaddimah
“Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal shalih dan menyatakan; sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri” Fusshilat : 33

Kewajipan Berdakwah

 

Dakwah adalah kewajipan setiap muslim. (QS 41:33, 42:15, 16:125) Kemurnian yang agung bagi pengembang dakwah. (QS 41:31) Pahala yang besar bagi pendakwah. Tanggungjawab kritikal yang perlu segera dilaksanakan Elakkan daripada menerima bala’ daripada Allah SWT.

Demi Allah, barang siapa yang dengan usahanya menyebabkan Allah menurunkan hidayah kepada seseorang maka baginya itu lebih baik dari unta merah.� (HR. BukhoriMuslim). Dan dalam riwayat lain disebutkan : "Bila Allah memberikan hidayah pada seseorang disebabkan diri kita, maka itu lebih bagus dari dunia dan segala isinya".

Definisi dan Dalil DF

Memberi tumpuan dengan dakwah atau berbicara dengan mad’u secara bersemuka atau sekelompok kecil dari manusia yang mempunyai ciri-ciri dan sifat-sifat khusus. Dua bentuk : (1) muncul daripada individu yang sudah intima’ (bergabung) dengan jamaah ; (2) muncul daripada individu yang belum berintima’ kepada sesuatu jamaah Dalil DF : (1) dalil-dalil al-Quran dan as-Sunnah yang menunjukkan masuliyyah fardiah (Fussilat:33 ; anNahl:125) dan hadis tentang pahala menunjukkan kebaikan kepada seseorang (2) para nabi memulakan dakwah mereka dengan DF (al-An’am:90)

Landasan Syar’i Dakwah Fardiyah
 

Tanggungjawab pada setiap muslim memikul tugas dakwah Islamiyah; (QS 41:33, 42:15, 16:125) Dari Abu Said AI-Khudry ; "Barangsiapa yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubahnya dengan tangannya jika tidak bisa dengan lisannya, jika tidak bisa dengan hatinya dan yang demikian itu adalah selemah-lemahnya iman". (HR Muslim) "Barangsiapa yang mengajak (seseorang) kepada petunjuk (kebaikan), maka baginya pahala seperti pahala orang yang mengikutinya, tanpa mengurangi pahala mereka sedikitpun" (HR. Muslim)

Karakteristik dan keistimewaan DF
   

 

Dapat dijalankan dalam segala situasi, berbanding dakwah ammah. Mencipta hubungan langsung dengan mad’u kerana adanya perbincangan (mukhathabah) dan menatap muka (muwajahah) Memperkaya da’ie dengan pelbagai pengalaman dan seni berdakwah di jalan Allah. Mendorong da’ie agar produktif dan giat membekali diri dengan bekalbekal dakwah. Memberi peluang langsung kepada mad’u untuk meminta penjelasan, menghilangkan keganjalan dalam dirinya. Hasil DF berlipat ganda hanya dalam masa yang singkat. Terhindar daripada pandangan manusia terutamanya pihak musuh.

Pedoman daripada seerah
   

Dakwah Nabi s.a.w kepada Abu Bakar as-Siddiq Dakwah Nabi s.a.w. kepada Adi bin Hatim Dakwah Abu Bakar as-Siddiq kepada Bilal Dakwah Mus’ab bin Umair & As’ad bin Zurarah kepada Usaid bin Hudhair Dakwah Mus’ab bin Umair, As’ad bin Zurarah & Usaid bin Hudhair kepada Sa’ad bin Mu’az

7 Tahapan Dakwah Fardhiah
  

Pertama : membina hubungan dan mengenal orang yang ingin didakwahi Kedua : membangkitkan iman yang malap dalam jiwa Ketiga : membantu memperbaiki keadaan dirinya dengan mendekatkannya kepada ketakwaan menerusi ibadah-ibadah wajib Keempat : menjelaskan tentang pengertian ibadah secara syamil – niat yang benar dan menepati syara’ Kelima : menjelaskan bahawa keberagamaan diri tidak cukup dengan keislaman dirinya seorang – agama jama’I (kolektif integral) Keenam : menjelaskan perlunya amal jama’ie – tidak boleh secara individu Ketujuh : menyedarkan mad’u tentang pentingnya sebuah jemaah

Prinsip-prinsip Dakwah Fardiyah
     

Pertama : Al-manhaj as-salim Kedua : Al-qudwah al-hasanah Ketiga : Al-bi’ah as-sholehah Keempat : At-tajarrud Kelima : Tadarruj Keenam : Arrifq wallin

Prinsip pertama : Manhaj assalim

konsep yang benar, yang mampu membentuk peribadi dan generasi Islami yang unggul, konsep yang padu dan menyeluruh meliputi aspek-aspek tarbiyah fikriyah, ruhiyah dan akhlakiah.

Prinsip kedua : Al-qudwah alhasanah

Da’ie menjadi model dan contoh yang baik dalam hal ketaqwaan, wara’ dan pengamalan ilmunya.

Prinsip ketiga : Al-bi’ah assholehah

Berusaha menyediakan persekitaran yang sesuai untuk setiap individu, khususnya semasa memasuki fasa pertama pembentukan .

Prinsip keempat : At-tajarrud

Kesungguhan secara total seorang Murabbi yang mengemban misi dakwah dalam rangka membentuk keperibadian individu muslim dan memfokuskan hal itu.

Prinsip kelima : Tadarruj

Tidak tergesa-gesa dalam menyampaikan. Segala amal harus disusun dan direncanakan mengikuti tingkatan-tingkatan atau tahap-tahap yang ditentukan, seperti penekanan masalah-masalah aqidah sebelum masalah ibadah , masalah ibadah sebelum konsep kehidupan yang lebih luas.

Prinsip keenam : Arrifq wallin

sikap lembut dan halus dalam mentarbiyah, sabar terhadap mad’u.

Kaedah-kaedah asasiyah DF
 

Ar-Rifq – dengan lemah lembut. (QS Al-Imran : 159) Al-Ibti'adu anidzdzammi wattaa'aatubi – menjauhkan sikap agresif yang cenderung mencela dan mencemuh, sebaliknya dengan tanashuh (menjaga) dan Taghafur (memaafkan) serta Al-Irsyad bil husna (membimbing dengan cara yang At-tarbiyah Tamhid wattasywiq -Tarbiah itu harus dijalankan dengan perlahan bukan dengan paksaan, dengan memunculkan kesenangan bukan ketakutan. At-Tasyji' - motivasi da'ie terhadap mad'unya untuk menambah semangat dan mendorongnya untuk beramal,

Karakteristik seorang da’ie
  

 

Sifat ikhlas – tanpa keikhlasan amal sia-sia. Bijak dan berhati-hati memilih pendekatan – nasihat yang baik, berdebat dengan hikmah. Bersikap lembut dan berakhlak mulia, penyabar, dapat menahan diri (tidak emosional). Memiliki pengetahuan komprehensif tentang masyarakat dan bijak menyesuaikan diri. Memiliki pemahaman agama yang mendalam dan sentiasa menimba ilmu. Mengkaji sirah Rasulullah saw dan sahabat, serta Tarikh Islam. Menghafal al-Quran – digunakan sebagai dasar dakwah Memahami dan menguasai aspek kejiwaan (psikologi).

Rumusan

Dakwah Fardiyah adalah tugas setiap individu dalam konteks amal islami. Dakwah Fardiyah merupakan seni yang dapat dikuasai melalui pengalaman, dan seni yang satu ini memiliki garis yang jelas dan batasan syar'i yang telah dirumuskan dalam ajaran Islam.

"Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang maKruf dan mencegah dari yang mungkar dan beriman kepada Allah."
Ali Imran: 110

“Terhadap sesama manusia, jadilah kalian laksana pohon, mereka melemparinya dengan batu tetapi pohon itu malah membalas lemparan mereka dengan buahnya”
As-Syahid Imam Hassan Al-Banna

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->