SFera

Društvo za znanstvenu fantastiku

ZA TRENUTNU OBJAVU 21. travanj 2009

31. DANI ZNANSTVENE FANTASTIKE U ZAGREBU SFERAKON 2009
U petak, 24. travnja 2009., na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu počinje najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi. SFeraKon 2009 u znaku je zamamnih i čarobnih svjetova zabave izniklih iz znanstvenefantastike i fantasyja

ZAGREB, 21.04.2009. – U Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se od petka 24. travnja do nedjelje 26. travnja održati SFerakon 2009 (www.sferakon.org). SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 31. puta za redom. Konvenciju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku. Ove godine očekuje se oko tisuću posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove. SFeraKon 2009 u znaku je zamamnih i čarobnih svjetova zabave izniklih iz znanstvene-fantastike i fantasyja. Tako fizičar i redoviti sferakonski predavač Zdenko Franić premijerno će predstaviti znanstvenu fantastiku u hrvatskom stripu. U suradnji s udrugom Crotaku organiziramo prvi javni cosplay (costume play) u Hrvatskoj, tračak japanske popularne kulture, odnosno svojevrsnu predstavu kostimiranih likova iz popularnih anima i mangi. Vizualni fanatik, kako sebe od milja naziva bloger i ilustrator ovogodišnjeg sferakonskog plakata i naslovnice SF&F zbirke, Sadistico Shy, oliti Dejan Barić, predstavit će kontraverznu izložbu fotomanipulacija. Ilustrator, pisac i filmofil Aleksandar Žiljak održat će posebno predavanje i projekciju iz ciklusa SF Vintage o jednom od najpoznatijih sovjetskih SF filmova Aeliti, dok će u sklopu književnog programa koji donosi niz predavanja o SF književnicima, Milena Benini i Marko Fančović razotkriti tajne SF velikana Michaela Moorcocka. Zamamnim svjetovima zabave izniklim iz SF&F-a zračit će i ostatak SFeraKona. Uz predstavljanje niza udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom organizirali smo igraonice, turnire i demonstracije RPG igara, zatim sajam knjiga, te zabavni program koji već tradicionalno uključuje popularnu Bočkoteku, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru, proslavljenu igru SFeraKon Survivor u petak navečer te izazovnu Grunfovu radionicu u nedjelju. Ove godine uveli smo tri nove zabavne igre: glazbenu igru SFera traži zvijezdu, Sfikšineri i Debatni klub. Počasni gost SFerakona 2009 je kanadski fantasy pisac R. Scott Bakker, veliki zaljubljenik u književni opus J.R.R. Tolkiena, kojeg društvo SFera dovodi u Hrvatsku u suradnji Algoritmom. Bakker je, ponesen zamamnim svjetovima zabave koje je Radujemo se vašem dolasku!

SFera
Društvo za znanstvenu fantastiku

stvarao kao gamemaster RPG igre Dungeons&Dragons, počeo pisati te postao vrlo plodan fantasy pisac. Bakker će na SFeraKonu predstaviti hrvatski prijevod Tisućslojne misli, završne knjige svoje trilogije „Princ ničega“ i roman Rasudnooko, prvu knjigu iz svoje nove serije o Aspekt-Caru.

Središnji događaj SFerakona 2009 je svečana skupština u subotu 25. travnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade „SFERA“ te nagrade „SFERICE“, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Nagrade „SFERA“ će pobjednicima uručiti počasni gost, R. Scott Bakker. Najmlađe pobjednike tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga, a ove godine su posebni sponzori nagrada za djecu i mlade su časopis National Geographic Junior, Planetopija, Izvori, Dicovery film &video, Blitz film & video i Continental film. SFeraKonski program za najmlađe, organiziran u subotu popodne, predvode najmlađe predavačice na SFeraKonu dosad, tinejđerke Leona Getz i Jelena Zlatar koje će održati predavanje o fenomenu zvanom Sumrak ili engleski Twilight. Riječ je o nizu knjiga i blockbuster filmu o vampirima tinejđerima. Nadalje, na SFeraKonu je organizirana izložbe likovnih radova mladih iz svih dijelova Hrvatske dobitnika nagrade SFERICAMA, kao i brojne zabavne igre. U sklopu dječjeg filmskog programa u subotu popodne održat će se projekcija hita Čimpanze u svemiru (Space Chipmunks). Nedjelja je kao i uvijek poseban popularno-znanstveni dan na Sferakonu: tada se održava niz predavanja s naglaskom na „tvrdu“ znanost. Fizičar Davor Horvatić održat će predavanje o mogućnosti putovanja bržeg od svijetlosti, a očekujte još Kvantnu teorija seksa, Paralelne svemire, Realnost života od 1000 godina i Opčinjenost pomrčinom sunca. Suorganizator: Zagrebački foto-kino savez Sponzor počasnog gosta SFeraKona: Algoritam Sponzori SFerakona: Grad Zagreb, HG Spot, Discovery film&video, Blitz film&video, Continental film&video, Presscut.hr Sponzori dječjih nagrada: Izvori, Bliz film&video, Discovery film&video, National Geografic Junior, Planetopija, Continental film&video Za dodatne informacije i akreditacije molimo kontaktirajte: Mihaela-Marija Perković Koordinatorica za odnose s medijima SFera, Društvo za znanstvenu fantastiku Mob. 091 / 250 1561 Mail. mmp@sfera.hr Web. www.sfera.hr Službeni web Sferakona. www.sferakon.org Radujemo se vašem dolasku!