You are on page 1of 4

NAMA: MOHD. ADY ARMAN BIN MOHD.

ARSHAD

NO MATRIK : D20102040267

TUGASAN 1 (20 MARKAH)
1. Arahan dan manual cara penggunaan adalah sangat penting sebelum menggunakan sesuatu
peralatan tersebut. Fikirkan apakah perkara yang perlu diambil kira sebelum menggunakan setiap
jenis peralatan dapur?
Jawapan:
1.Kelengkapan dapur amatlah penting dalam menyediakan hidangan hidangan.Kekurangan
peralatan dan kelengkapan dapu akan menganggu proses dalam penyediaan
makanan.Peralatan dan kelengkapan yang hendak digunakan mestilah bersesuaian dengan
kegunaan dan fungsinya.Kebiasaanya peralatan dan kelengkapan dapur boleh dibahagikan
kepada kepada tiga kumpulan iaitu peralatan dan kelengkapan semasa penyediaan
peralatan dan kelengkapan memasak dan peralatan semasa menghidang persediaan
memasak pada peringkat persediaan memasak,peralatan dan kelengkapan dapur digunakan
untuk menyediakan bahan.Peralatan dan kelengkapan

yang sering digunakan ialah

pisau,sudu,pinggan dan sagat;.
2. Penyediaan alatan dapur perlu ada supaya hidangan dapat disediakan tanpa sebarang
masalah.
Ruang dapur dan alat-alat dapur yang besar yang digunakan untuk aktiviti mremasak
seperti dapur gas ,dapur elektrik,pengukus dan lain-lain perlulah diambil kira
Prinsip memasak juga perlu diambil kira supaya bebanan penggunaan alatan tidak tertumpu
pada satu alatan sahaja
2. Senaraikan contoh bahan makanan yang sesuai diletakkan di dalam tempat penyimpanan.
Bil/
Tempatpenyim
panan
1.
2.
3.
4.
5.

Petisejuk (chiller)

Sayur-sayuran dan
buah-buahan
Bahan perasa
Telur
Mentega dan Marjerin
Daging mentah

Petisejukbeku
(freezer)
Ayam
Daging
Ikan
Sosej
Udang
Sotong

RakAlmari
(terbuka)

dan Piring/Gelas
Bahan Perasa
Biji-bijian
Pasta/Mee
Beras

Almari (Tertutup)

Bahan masakan
Alatan memasak
Pinggan mangkuk
Alatan kebersihan
Gelas

4. Aspek asas potongan sayuran merupakan aspek penting untuk menjadi seorang chef yang berkemahiran.cara memasak makanan pada suhu yang rendah daripada suhu didih D.3.MENCELUR –cara memasak dengan meletakkan makanan di dalam air yng mendidih dan di masak beberapa minit sahaja mengikut jenis bahan makanan yang di celur . Bincangkan mengapakah kita perlu memotong sayur-sayuran ini mengikut saiz yang ditentukan secara tepat dan seragam? Potongan untuk sayuran terbahagi kepada beberapa jenis dan dengan adanya potongan yang berbeza dan fungsi yang berbeza pula. Potongan sayuran yang seragam akan membuat sayuran itu masak dengan serata dan dengan adanya potongan yang seragam yang lebih baik danj sayuran akan kelihatan menarik dan menyelerakan.MENGGORENG KERING (DRY-FRYING) B.MENGGORENG TOHOR DENGAN SEDIKIT MINYAK(SHALLOW FRYING) C.MENGUKUS – cara memasak dengan menggunakan wap daripada air yang sedang mendidih C.MEREBUS – cara memasak makanan dengan menggunakan haba yang lembap iaitu di dalam cecair yang bersuhu 1000C B.MEMBAKAR B.MENGGRIL C.MERENDIDIH. KAEDAH MEMASAK HABA KERING HABA KERING TANPA MINYAK HABA KERING DENGAN MINYAK A.MEMANGGANG(ROASTING) A.MENGGORENG DENGAN MINYAK BANYAK (DEEP FRYING) KAEDAH MEMASAK HABA LEMBAP A. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.

Merebus. tambahkan sayur hanya setelah air mulai mendidih dan masaklah sesingkat mungkin. Mengolah sayuran dengan mengukus mungkin adalah cara terbaik untuk memasak sayuran. Masalahnya. semua sayur memiliki tekstur dan kepadatan berbeza. hindari memasak sayuran dengan presto/periuk tekanan. Ini salah satu cara paling cepat memasak sayur dengan sedikit minyak . vitamin larut dalam lemak mungkin berakhir bersama minyak. 6. Apa yang berlaku pada institusi perkhidmatan makanan sekiranya perancangan kerja tidak dilakukan semasa operasi penyediaan makanan? Perancangan kerja adalah bertujuan untuk melaksanakan aktiviti dalam operasi makanan berjalan dengan lancar. Tapi ingatlah. Jika ingin menggunakan cara ini. Mengukus. Sayur-sayuran boleh dimasak dengan pelbagai cara. Tips khusus untuk memasak dengan merebus 1. Memasak sayur dalam tekanan tinggi akan mempercepatkan masa memasak sehingga dapat menyimpan nutrisi. 10 hingga 12 kali ganda.semasa memanggang. Biarkan air mendidih selama kurang lebih dua minit hingga oksigen berkurang. jangan merebus langsung sayur yang ditempatkan dalam air dingin. sayur akan berubah menjadi lembik. Ada baiknya jangan buang minyak tersebut. Sila bincangkan kaedah masak yang sesuai bagi setiap jenis sayur-sayuran dan jelaskan mengapa kaedah –kaedah itu dipilih sebagai cara yang paling sesuai untuk memasak sayuran tersebut. vitamin C dalam sayur larut. cara ini sesuai untuk sayur-sayuran berdaun hijau. atau tomato. pastikan jenis sayur dan masa memasak yang tepat jika periuk tekanan tinggi digunakan untuk memasak sayuran. Memasak tanpa air. Cara ini dapat mempertahankan nurien dan sayur masak dalam waktu singkat.5. Tekanan Tinggi/Presto. Memangang. bawang. 2. jika terlalu lama. seperti kentang. Cara ini biasanya memerlukan tiga hingga lima minit. Kulit sayuran akan menjaga sebagian besar nilai nutrien dalam sayur. biarpun dalam masa singkat.. Oksigen dalam airlah yang menyebabkan . ketika memasak sayur dengan minyak. Merebus sayur adalah cara yang paling tidak sesuai untuk memasak sayuran dan akan menyebabkannutrisi hilang . Menumis.Tanpa perancangan kerja yang betul berbagai-bagai masalah akan timbul dan kemungkinan pengeluaran makanan tidak akan mengikut tahap yang dikehendaki. Itu hanya akan mengurangi kadar vitamin C . sayuran harus disertai kandungan air tinggi agar tidak mengering. . Sayuran dari jenis akar adalah jenis yang sesuai dipanggang.

ikan atau sayur-sayuran dengan tepung dan dicelup kedalam telur dan disalut dengan serbuk roti atau crumb sebelum di goreng 8. Batter Campuran tepung dengan cecair yang diadun dan di pukul bersama 2.7. Breading sehingga sebati bagi menghasilkan adunan yang licin Menyalut makanan dengan tepung dan serbuk roti atau crumb 3. Pada pendapat anda. Redging sebelum makanan digoreng Menyalut makanan seperti daging. . Apakah perbezaan antara bater dan penyalut lain seperti breading and redging? 1. mengapakah biskut perlu dibiarkan dalam dulang pembakar sebentar selepas dimasak? Biskut perlu dibiarkan dalam dulang sebentar disebabkan biskut masih panas dan gluten mengembang biskut akan hancur atau berderai apabila dikeluarkan daripada dulang pembakar.