You are on page 1of 9

ACCIDENTELE MECANICE SI

CHIMICE IN INDUSTRIA
ALIMENTARA

Accidentul de muncă-vătămarea violentă a organismului. . precum şi intoxicaţia acută profesională. invaliditate sau deces. care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. indiferent de natura juridică a contractului în baza căruia se desfăşoară activitatea. şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin trei zile.

accidente de munca termice . accidente de munca mecanice 2. accidente de munca chimice 4.Tinand seama de natura cauzelor principale care le produc. accidentele de munca pot fi grupate in patru categorii : 1. accidente de munca electrice .

.ACCIDENTE DE MUNCA MECANICE Se datoreaza exercitarii bruste a unei presiuni puternice asupra unor regiuni a corpului (mainile. deplasari de oase din articulatii(luxatii). rupture de oase(fracture). lovire. taiere. Ele se produc prin cadere. Manifestarile acestor accidente mecanice sunt: hemoragii externe. patrunderi de materiale in interiorul corpului. fata si picioarele) fiind cele mai expuse sau chiar a intregului organism.

împiedicărilor şi căderilor. Vătămările prin alunecare. Măsuri preventive: Menţinerea în stare curată şi uscată a suprafeţelor de deplasare şi a celor de lucru. în special. au loc mai frecvent din cauza pardoselilor umede sau unsuroase .Alunecările. împiedicările şi căderile sunt principalele cauze ale accidentelor în industria alimentara. . Dotarea lucrătorilor cu încălţăminte antiderapantă ori de câte ori este necesar constituie măsuri esenţiale de prevenire a alunecărilor.

ACCIDENTE DE MUNCA CHIMICE Accidentele de munca chimice sunt reprezentate de arsurile chimice ale pielii si de intoxicatiile acute profesionale produse intr-un interval de timp scurt dupa patrunderea in organism a unor substante toxice prin piele. . introducerea instalatiilor tehnico-sanitare de ventilare . prin aparatul respirator sau tubul digestiv. controlul periodic al instalatiilor).echipamente de protectie individuala speciale. inlocuirea substantelor toxice cu altele avand gradul de toxicitate mai redus. În timpul operaţiunilor de curăţenie a utilajelor de producţie. lucrătorii pot fi expuşi la substanţe periculoase. Masuri de protectie se refera la:  masuri tehnice(mecanizarea si automatizarea proceselor de munca in care se folosesc substante toxice.  masuri de organizare si supraveghere a locurilor de munca periculoase. precum dezinfectanţi sau la amoniacul din sistemele de refrigerare.

cauzele fiind flacarile. Consecintele sunt producerea de arsuri termice( pe suprafete si adancimi variabile ale organismului) respectiv si degeraturi. atingerea corpurilor fierbinti.ACCIDENTE DE MUNCA TERMICE Accidentele de munca termice se datoreaza actiunii bruste a temperaturilor inalte/scazute asupra țesuturilor. respective reci. sub -5°C .vapori ferbinti. .

. Locurile de muncă în care temperaturile pot fi foarte ridicate sunt brutăriile. bucătăriile industriale şi afumătoarele de alimente. condiţii de lucru la temperaturi extrem de scăzute se întâlnesc în industria producătoare de alimente congelate şi refrigerate .Temperaturi excesiv ridicate sau scăzute Unele subsectoare ale industriei producătoare de alimente şi băuturi implică desfăşurarea activităţii în condiţii de temperaturi extreme. Locurile de muncă în care se lucrează în condiţii de umezeală şi la temperaturi scăzute sunt obişnuite în industria de prelucrare a cărnii şi în cea de prelucrare a laptelui.

asigurând pauze periodice şi echipamente individuale de protecţie specială. unităţile de răcire şi de congelare.Măsuri preventive: Riscurile asociate activităţilor desfăşurate la temperaturi extreme pot fi reduse la minimum prin reglementarea timpului de expunere. Uşile trebuie să se poată deschide din interior şi să fie iluminate. dacă este necesar. îmbrăcăminte termoizolantă adecvată. În halele de refrigerare. este necesar să fie prevăzute căi de ieşire corespunzătoare. pentru a fi vizibile atunci când sunt închise. .