You are on page 1of 46

Ghid de instructiuni Safety

ACTIVITATEA DE BETOANE

Manualul Angajatului Nou

Instructiuni Safety pentru angajatii
noi si cei transferati
Numele :

Data :

Semnatura angajat :

Numele instructorului :

-3-

Divizia Betoane

Ghid de instructiuni Safety

Divizia Betoane

Date personale
Nume :
Functie :
Adresa :
Cod postal :
Telefon :

Data angajarii/transferului :
Carnet de conducere :
Data expirare :
Categorie :
Telefon urgenta :

Safety check-list
Echipament individual de protectie :
Casca de protectie_____Ochelari de protectie_____Vesta reflectorizanta_____Incaltaminte de protectie

Echipamente suplimentare de protectie :

Documentatie primita :
Manualul angajatului nou
Indreptarul Health & Safety ( Cartea galbena )
Brosura auala Safety

da / nu
da / nu
da / nu

Instructaj primit :
Sectiunea 1 :

Politica H&S & 11 Reguli
Drepturile si responsabilitatile angajatului
Cultura Safety Lafarge

Cabine dusuri/Extinctoare/
/Puncte prim ajutor
Peretele Safety

Sectiunea 2 :


Programul Aproape Accident
Raportarea accidentelor
Intalnire colegi/supervizori/etc
Masuri disciplinare

Contactul in 3 punte
Politica telefoanelor mobile
Politica centurii de siguranta
Raportarea pericolelor

Sectiunea 3 :

Pericole specifice activitatii (vezi pg.2 )
Pericole generale (vezi pg.2 )

Intalnire N+1

-4-

Ghid de instructiuni Safety

Divizia Betoane

Pericole specifice activitatii ( toti angajatii activitatii de betoane )
Arsuri cauzate de beton
Pericole legate de traficul din site
Manipulare jgheaburi
Lucru pe timp de noapte

da/nu
da/nu
da/nu
da/nu

Acizi de curatare
Conducere defensiva
Fabricarea betonului

da/nu
da/nu
da/nu

LOTOTO Echipamente Mobile/Echipamente Statie de Betoane
/Echipamente stationate
Echipamente individuale de protectie
Unelte si echipamente electrice
Lucrul in spatii inchise ( Silozuri,Malaxoare,Cantare,etc)
Lucrul la inaltime
Siguranta benzilor transportoare
Pericole electrice
Sudura si sfarmare
Curatenie
Conditii meteorologice
Mersul in marsarier
Cabluri aeriene ( auto-pompe de beton )
Manevrarea materialelor

da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu
da/nu

Pericole generale legate de :

Documentatie de iesire :
Nume angajat : _______________________

Semnatura : _______________

Obs : Dupa completare, o copie dupa acest manual va fi pastrata in dosarul angajatului.

-5-

Ghid de instructiuni Safety Sectiunea 1 Sectiunea 1 : • Politica H&S Lafarge • Regulile H&S Lafarge • Legislatie si Drepturile Angajatilor • Cultura Safety Lafarge • Cabine dusuri/Puncte de prim ajutor/Extinctoare • Peretele Safety • Comitete H&S Lafarge -6- Toate Diviziile .

Sanatatea si securitatea sunt valori fundamentale care trebuie sa fie integrate in toate aspectele activitatii noastre. Sanatatea si Securitatea reprezinta valori de baza pentru Lafarge. Conducerea societatii este responsabila de prevenirea accidentelor si imbolnavirilor profesionale. Management d. Toti lucratorii 2. Adevarat sau Fals 5. Realizarea acestui obiectiv este esentiala pentru a atinge excelenta. Obiectivele de sanatate si securitate sunt integrate in sistemele noastre de management de la toate nivelurile Grupului. Doisprezece d. Putem demonstra angajamentul privind Sanatatea si Securitatea in munca printr-un comportament responsabil. la asigurarea acestui mediu de munca. Unu b. si cerem tuturor in schimb sa contribuie. Cinci c. Cand vorbim despre securitatea in munca. Contractori c. ca sanatatea si securitatea in munca sunt valori fundamentale. Adevarat sau Fals -7- .Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Politica Health & Safety Lafarge se angajeaza sa asigure pentru toti angajatii sai si pentru factorii de interes un mediu de lucru sigur si sanatos. Cui ii este adresata politica H&S ? a.avem convingerea ca singura cifra acceptabila este zero accidente sau zero boli profesionale. Angajati agregate b. De asemenea Lafarge se angajeaza sa-si desfasoare activitatile in conditii de siguranta deplina. fiecare dintre noi trebuie sa demonstreze printr-un angajament activ si responsabilitate vizibila. In acelasi timp. Toti cei care lucreaza pentru Lafarge au dreptul la un mediu de munca sanatos si sigur. Adevarat sau Fals 4. Zero 3. Singurul numar acceptat este : a. printr-un comportament responsabil. Toata lumea asteapta un mediu de lucru sigur si sanatos. Test 1.

Guvern d. Responsabilitate c. CONDITIE DE ANGAJARE : respectarea acestor reguli este o conditie de angajare si un criteriu pentru dezvoltarea carierei. Rezultatele Safety trebuie communicate : a.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Aceste reguli au fost concepute ca un ghid pentru a permite tuturor angajatilor sa-si indeplineasca obligatiile referitoare la politica H & S. CONFORMARE : toate unitatile1 trebuie s a se conformeze standardelor de Sanatate si Securitate in munca. TOTI ANGAJATII : toti cei care lucreaza pentru Lafarge. II. VI. RESPONSABILITATE : managementul operational este responsabil de aplicarea. XI. Tuturor c. RAPORTARE : toate incidentele2 si accidentele trebuie raportate la nivelul potrivit si investigate. iar invatamintele care reies in urma analizei sa fie impartasite. I. zone. Adevarat sau Fals . comunicarea si respectarea regulilor de Sanatate si Securitate in munca. inclusiv contractorii trebuie sa respecte regulile de Sanatate si Securitate in munca. 11 c. site-uri. Masurare b. VII. managerii si contractorii trebuie sa fie instruiti sa lucreze in deplina siguranta si sa gestioneze aspectele de Sanatate si Securitate in zona de lucru. SUPORT : organizarea Sanatatii si Securitatii in munca trebuie sa beneficieze de resursele si instruirea necesare pentru a putea sprijini managementul operational. TRANSPARENTA : indicatorii de securitate trebuie comunicati intr-un mod vizibil. Toate unitatile trebuie sa se conformeze Standardelor H & S. MASURARE : toate operatiunile trebuie sa fie auditate cu regularitate pentru a verifica daca sunt conforme cu Politica Grupului. IX. 1 : Unitatile si subdiviziunile sale ( uzine. 5 d. Regulile H&S au fost concepute pentru a permite angajatilor sa-si indeplineasca obligatiile referitoare la politica H&S. sectoare ) 2 : Incidentele asa cum sunt ele definite in Clasificarea incidentelor Grupului -8- Test 1. ORGANIZARE : toate unitatile trebuie sa organizeze un Comitet De Sanatate si Securitate in munca. V. Cate reguli H&S Lafarge exista? a. cu normele de Sanatate si Securitate in munca si cu sistemul de management Sanatate si Securitate in munca. X. Competirori 3. Lafarge a intocmit 11 reguli care vor permite fiecarui angajat sa respecte politica H & S. IMBUNATATIRE : toate unitatile trebuie sa elaboreze un plan anual de imbunatatire a Sanatatii si Securitatii muncii ca parte a Planului de Performanta. 10 b. Management b. A 11-a regula se refera la : a. INSTRUIRE : angajatii. III. tuturor. Adevarat sau Fals 5. 1 2. VIII. Conditia de angajare 4. IV.

Dreptul de a participa : Angajatii au dreptul sa participe la comitetele de Sanatatea si Securitatea in munca.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Drepturile si responsabilitatile angajatilor Fiecare angajat are 3 drepturi de baza : Dreptul de a se informa : Toti angajatii au dreptul sa fie informati despre pericolele de la locul de munca. pana cand pericolul a fost indepartat sau lucratorul si-a luat masurile de protectie adecvate. In cadrul carui drept trebuie sa raportam pericolele? -9- a. Fiecare angajat are 3 drepturi principale : Adevarat sau Fals 2. Dreptul de a se informa b. Acesta trebuie sa se asigure ca lucratorul ramane intr-un loc sigur. Angajatul TREBUIE sa raporteze conditiile periculoase sau nesanatoase sefului direct. Dreptul de a refuza . Care din urmatoarele afirmatii nu se regaseste in dreptul la informatie? a. Pericolele de la locul de munca b. Dreptul de a refuza : Angajatii au dreptul sa refuze orice sarcina nesigura sau care le-ar putea provoca imbolnaviri profesionale. Cum sa ne desfasuram activitatea. Initiativele angajatorului d. Test 1. si sa-si exprime temerile. Cum sa ne protejam c. ideile sau orice probleme legate de sanatatea si securitatea proprie sau a celor din jur. instructaje si discutii. 3. Dreptul de a participa c. Fiecare angajat are responsabilitatea sa raporteze orice conditie nesigura. si despre cum sa se protejeze pentru a evita accidentele.

. 4 Care din urmatoarele de mai jos fac parte din uniforma? a. etc… iar printr-o curatenie constanta vom putea mentine o zona de lucru sigura............ 4.... altfel...... ............. Recomandarile primite trebuie implementate pentru ca..................... materiale....... riscam ca aceste evenimente sa se produca din nou.......................... 2.......... Nu va spuneti : nu este treaba mea. O zona de lucru curata este o zona de lucru sigura : Curatenia inseamna ca toate lucrurile sa fie la locul lor : unelte..... Toate raspunsurile de mai sus 3... Echipamentul Individual de Protectie (E.. .................... ........ accident sau eveniment se va investiga..... Vesta reflectorizanta si ( centura de siguranta cand conducem ) ne ajuta sa ne diferentiem fata de competitori....... Prin aceasta uniforma ne identificam in angajati profesioniti Lafarge care incadram sanatatea si securitatea muncii ca o prioritate.....I.................... Incaltaminte de protectie... 10 c.. Ochelari de protectie d... ....10 - ....I.P) este ca o uniforma : E.. Curatenia este importanta pentru ca : . ....... Ochelari de protectie.......... pentru a preveni ca incidentul/accidentul sa se mai intample inca o data................. Vesta reflectorizanta c.............. Incaltaminte de protectie e. Casca de protectie b.......P Obligatoriu de Protectie ( Casca de protectie.... Prin aceste investigatii se fac recomandari privind modalitatea de imbunatatire a conditiilor safety..... Nu priviti in alta parte : Nu inchideti ochii la pericole sau la situatii periculoase................. cauciuc.............................. Pe cate principii se bazeaza cultura Lafarge? a............. ..... Nu permiteti sa se intample un lucru de 2 ori : Fiecare incident... 5 b.. sau nu am fost eu cel care a lasat acel lucru acolo......... sau altcineva se va ocupa de reparatie......... Implementarea recomandarilor ne ajuta sa prevenim accidentele Adevarat sau Fals 4..Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Cultura Safety Lafarge Cultura Safety Lafarge este bazata pe 4 principii : Test 1......... 3........

impreuna cu superiorul ierarhic. Demonstratie practica : 1.ajutor Test 2. Pozitionarea toaletelor. Localizarea punctelor si kiturilor de prim .Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Toalete / Puncte de prim ajutor / Extinctoare In acest moment.11 - Adevarat sau Fals . dusurilor 1.se va face un tur al statiei/site-ului pentru a identifica pozitiile urmatoarelor echipamente pentru cazurile de urgenta. Trebuie completat in registru atunci cand se foloseste trusa de prim ajutor ? 3. Localizarea extinctoarelor .

Rapoarte Aproape Accident c. Documentatie Resurse Umane d.2m x 2. De unde vin restul de Informatii pentru afisare? a.12 - a. and L.I Drepturile angajatului Persoanele instruite care pot acorda primul ajutor Formularul Rapoarte de Incident Procese verbale CSSM Rapoarte Safety Politica de mediu Rapoarte SER Politica de SSM si reguli Buletine Safety Manualul SSM Postere Safety Standarde Safety Test 1.Ca este montat pe un c. I se spune “ Perete ” datorita dimensiunilor sale ( 1. Peretele Safety contine urmatoarele informatii : Membrii CSSM Procedura in caz de incendiu Rapoarte M. Brosura lunara Safety b. Supervizor c.T. numere de telefoane de urgenta. Persoanele instruite sa acorde primul ajutor b. Dimensiunii b.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Peretele Safety Pe peretele Safety. se pot gasi si angajamentele Safety ale conducerii. sunt concentrate toate informatiile Safety. Director birou 4. Pe acest perete Safety. Niciuna a. etc… Restul informatiilor sunt transmise si afisate in fiecare locatie. numele persoanelor instruite care pot acorda primul-ajutor. I se spune “perete” Safety din cauza : 2. Rapoarte Safety . Peretele Safety a fost proiectat pentru a asigura consistenta? Adevarat sau Fals 3. Care din urmatoarele informatii nu sunt afisate pe Peretele Safety? .I. si trebuie sa contina o serie de informatii ( ex : numele membrilor comitetelor de Sanatate si Securitate in munca. identic in toate site-urile. Peretele Safety trebuie sa fie sa fie consistent.4m ).

... Care nu este responsabilitatea membrilor JOSCH a........13 - ............. promoveaza cultura Safety si bunele practici.. ...... d.. b... in principiu avem toti aceleasi responsabilitati...................... Ceea ce se urmareste prin acest CSSM este responsabilizarea interna.......... care pastreaza angajatorul si angajatul responsabili pentru un mediu de lucru sigur si sanatos.............. Identificare acte nesigure... Scopul acestui comitet este acela de a spori abilitatile lucratorilor si angajatilor sa rezolve problemele legate de SSM intr-un mod rezonabil si cooperant. Lucratorii Desemnati SSM sunt oamenii care isi aloca in mod voluntar timp sa promoveze si sa fie ei insasi modele pentru un mediu de lucru sigur si sanatos Responsabilitatile Lucratorilor Desemnati SSM : • Promovarea unui mediu de lucru curat si sanatos & rezolvarea problemelor cu supervizorul • Sa efectueze vizite si inspectii cand este necesar • Sa identifice acte si conditii nesigure • Sa faca recomandari managementului si lucaratorilor pentru imbunatatirea sanatatii si securitatii loculi de munca • Sa asiste la dezvoltarea.. ............... c. • Asistarea supervizorului si/sau Coordonatorului local Safety in efectuarea sesiunilor de instructaj............ Ce urmareste CSSM ? Ce este Sistemul de Responsabilizare Interna ? Acest sistem imbunatateste abilitatea lucratorilor si supervizorilor pentru a-si rezolva problemele legate de Sanatatea si Securitatea in munca .. ...... Lucratorii desemnati isi aloca timp voluntar Adevarat sau Fals ......... Participare intalniri e..... Desi nu suntem Lucratori Desemnati SSM ................... 2...................... Promovarea unui mediu de lucru sanatos si sigur... .......... implementarea si mentinerea programului de Sanatate si Securitate in munca........ Pregatire activitati sodiale........Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Ce este Comitetul de Sanatate si Securitate in Munca? Un comitet de sanatate si securitate in munca este reprezenat de o echipa alcatuita din lucratori si manageri care se asigura ca angajatul creeaza si mentine un mediu de lucru sigur.................... Test 1.. Asistare 3......... Amintiti-va ca problemele legate de Sanatatea si Securitatea in munca trebuie sa fie primele adresate superiorului Dvs.........

14 - Toate Diviziile .Ghid de instructiuni Safety Sectiunea 2 Sectiunea 2 : • Program Aproape Accident • Raportare Incident/Accident • Intalnire colegi • Masuri Disciplinare Safety • Contacte 3 Puncte • Politica Telefoanelor Mobile • Politica Centurii de Siguranta • Raportarea pericolelor .

15 - Adevarat sau Fals . Status-uri) 2. Statisticile arata ca pentru fiecare fatalitate ar putea fi : Autoevaluare : De fiecare data cand ati spus sau v-ati gandit : a) A cauzat o rana minora b) A fost aproape sa cauzeze o ranire. chiar a fost aproape (Raportati) • Bine ca purtam E. Raportarea Aproape Accidentelor si corectarea lor poate preveni accidentarilor. .P (Raportati) • Asta cred ca ar fi durut (Raportati) • Bine ca nu a fost nimeni in apropiere (Raportati) Programul Aproape Accident este parte importanta din initiativa noastra Safety. Cel mai important pas in Programul Aproape Accident este : a) Corectarea pericolului b) Comunicarea pericolului c) Raportarea evenimentului 4. c) Nu a fost nicio ranire • Uau. Programul Aproape Accident este parte importanta din initiativa noastra Safety.I. Adevarat sau Fals 5. Buletine zilnice. a) 300 Aproape Accidente b) 30 Aproape Accidente c) 600 Aproape Accidente d)1000 Aproape Accidente 3. Un Aproape Accident este un eveniment care : • Raportarea evenimentului superiorului ierarhic • Discutati potentialele actiunui corective cu echipa • Echipa corecteaza pericolele • Evenimentul este comunicat (Alerte Safety.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Programul Aproape Accident Definitie : “un eveniment care a fost aproape sa cauzeze o ranire sau pagube materiale dar nu a rezultat niciuna din ele” Test Procedura : 1.

... M.......... orice manager sau membru CSSM....dispeceratului sau managerului de zona..........uri d) Toate 2..........I.. Ce trebuie sa raportati? • SER ? • Notificare LTI • Notificare MI a) Primul Ajutor b) LTI-uri c) M...... Cand raportati incidentele ? Transmiteti copii dupa Rapoartele de Investigare asa cum sunt definite in procedurile locale . dispecerat..... L............... .......... 3... Prim Ajutor........etc) imediat................................. Anuntati Responsabilul Safety sa determine : 1........... ............................... N.................... Supervizori si Manageri Test Investigati M. L......... Unde sunt valabile formularele Rapoarte de Accident ? ......... ..I...... Formularele Raportare Incident le puteti gasi la supervizorul direct...........M....................... peretele safety... Pagube Materiale asa Cum sunt definite in proceduri.................T................I ............. conform procedurilor locale..... superiorului ierarhic direct............16 - .....I.........T................... Pagube Materiale......I.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Raportarea Incidentelor Angajati Raportati orice : ( Incidente cu Prim Ajutor.................. ... ...

mergind pana la incetarea contractului de munca la incalcarea Regulilor Cardinale: disciplinare • Nepurtare E.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Masuri Disciplinare Masurile Disciplinare nu sunt folosite pentru pedepsire. Masurile disciplinare pot include avertismente verbale sau scrise .17 - Adevarat sau Fals . . Test 1.P – casca de protectie • Consumul de alcool sau lucrul sub influenta lui • Nerespectarea procedurii LOTOTO • Refuzul efectuarii controlului medical • Folosirea incarcatorului la transport persoane Aceste masuri sunt aplicate in functie de severitatea abaterilor mentionate mai sus. Supervizorii si Managerii folosesc aceste masuri disciplinare pentru binele si sanatatea lucratorilor. nu pentru pedepsire. Angajatii Lafarge pot fi sanctionati pentru lucrul in conditii nesigure Adevarat sau Fals 2. Masurile sunt folosite pentru corectarea comportamentelor periculoase. ci pentru corectarea actelor sau comportamentelor nesigure ce ar putea pune in pericol lucratorul.I.

Test 1. Niciodata nu trebuie sa sara din echipament. Puteti obtine contact in 3 puncte in timp ce carati unelte pe o scara? . Contactul in 3 puncte inseamna 2 maini si un picior sau 2 picioare si o mana in contact permanent in timpul urcarii. Asta inseamna ca doua maini si un picior sau doua picioare si o mana trebuie sa fie permanent in contact cu echipamentul. Adevarat sau Fals 2.18 - Adevarat sau Fals . pentru ca socurile pot provoca leziuni ale spateului. Intotdeauna pozitionati scara sau echipamentul de acces cu fata. si folositi 3 puncte de contact cand urcati sau cand coborati. pe echipamentele grele pentru a ajuta operatorii sa urce si sa coboare in siguranta. plinte sau balustrazi. Vor fi instalate facilitati adecvate pentru prevenirea alunecarilor.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Contactul in 3 puncte Operatorii si mecanicii care lucreaza pe utilaje si echipamente grele trebuie sa urce si sa coboare in/din aceste echipamente in siguranta.

mai ales in situatiile de urgenta. Raspundere c. Nu trebuie sa fim distrasi de alte activitati. etc. Acea conversatie implica fragmente din gandurile noastre. • Implicare accentuata in discutie ( urgente. Un operator de echipament poate folosi telefonul in timpul conducerii. Practica cea mai sigura referitoare la folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii este limitare conversatiilor. Toate Adevarat sau Fals . raspundere la telefon.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Politica telefoanelor mobile Nu trebuie sa uitam faptul ca atunci cand conducem. Daca telefonul initial se dezvolta intr-o discutie amanuntita. Mai ganditi-va o data. scriere mesaje. ) Manevrarea telefonului este o activitate mult mai periculoasa decat credem. probleme personale deosebite. Trebuie sa folosim dispozitivele hands-free atunci cand conducem si purtam o discutie la telefon. trageti pe dreapta. Test 1. inclusiv telefoanele mobile. principalul lucru asupra caruia trebuie sa ne concentram este condusul.19 - a. Scriere mesaje d. Ce tip de comportament Referitor la telefoanele mobile contribuie la crearea conditii nesigure? 2. . Formare numere b. care in urma studiilor s-a dovedit ca ne reduce concentrarea in timpul condusului. etc. sau conduceti intr-o locatie mai sigura si vorbiti la telefon. ( exceptie acolo unde este interzis de legislatia locala ) Conducerea periculoasa rezulta in urma a 2 tipuri de comportamente legate de telefoanele mobile : • Manevrarea telefonului : formare numere.

Adevarat sau Fals 3. poate reprezenta diferenta dintre a avea si a evita un accident si de a scapa nevatamat si a deceda intr-un accident. atat pentru angajatii nostri cat si pentru terti. Incercati sa incepeti discutia cu “ Sunt ingrijorat pentru siguranta Dvs.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Politica centurii de siguranta Este foarte important sa ne alocam timp sa discutam cu toti angajatii care conduc vehicule. va rugam sa va puneti centura de siguranta”. Unele persoane poate nu se simt confortabil atunci cand se apropie si discuta cu un angajat pe care il observa ca face ceva potential periculos. Daca cineva nu poarta centura de siguranta nu trebuie sa-i spui nimic.20 - Adevarat sau Fals . Respectarea regulilor safety de baza. Este mai bine sa te apropii de el si sa eviti o accidentare decat sa nu spui nimic. Purtarea centurii de siguranta este ceruta si de lege si reprezinta o cerinta obligatorie pentru toti conducatorii de autovehicule ce apartin Companiei. Oricarui angajat care a fost observat ca nu purta centura de siguranta in timpul conducerii unui autovehicul i se poate incheia contractul de munca. . de cele mai multe ori. pentru ca suntem expusi pericolelor in fiecare moment. Nepurtarea centurii de siguranta poate duce la incetarea contractului. Test 1. Lafarge are o Politica de Toleranta Zero pentru nepurtarea centurii de siguranta. Urmatoarele persoane trebuie sa poarte centura de siguranta in timp ce conduc autovehicule : a) Doar conducatorul b) Doar pasagerul c) Toata lumea din vehicul d) Nimeni 2. Conducerea autovehiculelor reprezinta o activitate periculoasa.

Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Procedura Raportare Incident Raportarea pericolelor reprezinta un instrument pentru controlarea si/ sau eliminarea pericolelor care pot cauza raniri sau imbolnaviri. Daca observati un pericol ce trebuie sa faceti? a) Ignorati b) Completati Formularul R. Managerii si Supervizorii vor lucra impreuna cu angajatii.I c) Anuntati Mangerul/ Supervizorul d) b) si c) 2. De ce raportam pericolele? a) Pt. salvarea vietilor b) Pt. 1. Test Mai jos puteti gasi formularul Raportare Incident folosit pentru raportarea pericolelor. Angajatii pot fi instruiti pentru raportarea incidentelor. c) Prevenirea ranirilor d) Toate 3. . Din momentul raportarii. pentru controlarea sau reducerea riscurilor la care sunt expusi.21 - Adevarat sau Fals . Angajatii sunt incurajati sa raporteze toate pericolele pe care ei le pot identifica atat in site-urile Lafarge cat si in site-urile clientilor. Indepartarea pericolelor.

22 - Toate Diviziile .Ghid de instructiuni Safety Sectiunea 2 Sectiunea 3 : • Evaluare Riscuri Specifice la Locul de Munca • Arsuri cauzate de beton • Pericole legate de traficul din site • Manevrarea jgheaburilor • Pericole legate de lucrul in timpul noptii • Curatarea cu acid • Conducere defensiva • Fabricarea bordurilor din beton • Evaluare riscuri specifice generale • Verificare apriori autobetoniere si echipamente • Lock Out / Tag Out / Try Out ( LOTOTO ) • EIP • Unelte de mana si electrice • Spatii inchise • Lucrul la inaltime • Siguranta benzilor si transportoarelor cu banda • Pericole electrice • Sudare si concasare • Curatenie • Conditii meteorologice • Pericole legate de mersul in marsarier • Pericole legate de cablurile aeriene • Manevrarea materialelor .

Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Arsurile cauzate de beton Betonul poate arde pielea si ochii si poate cauza iritatii si eruptii cutanate. si expunere prelungita la cimenturi. • Cizme de cauciuc atunci cand se lucreaza in beton • Manusi de protectie ( protectie chimica ) • Sort • Ochelari de protectie • Vesta reflectorizanta Test 1. Adevarat sau Fals . Utilizati EIP cum ar fi : Ochelari de protectie. Solicitati asistenta medicala pentru eruptii cutanate. iritatii. Metode de prevenire : 1) Intotdeauna purtati EIP pentru a va proteja impotriva stropilor de beton sau inmuierii. se bea multa apa. a) Apa fierbinte b) Nisip c) Pudra de ciment d) Chimicalele din aditivi 2. manusi rezistente la apa si incaltaminte rezistenta la apa. • Contactul cu pielea : Spalati cu apa curata si cu sapun cu PH neutru sau cu detergent pentru piele fina. Solicitati asistenta medicala pentru iritatii si arsuri. Daca totusi intervine. sau amestecuri lichide de ciment ud. • Inhalare : Mutati persoana la aer curat. pentru indepartarea tuturor particulelor. dermatite. Intotdeauna trebuie sa ne protejam atunci cand lucram in cu betonul. Ce cauzeaza arsurile? La contactul cu betonul proaspat pot aparea : piele uscata. • Ingerare : Nu induceti senzatia de voma. iritari.23 - a) Bocanci de protectie b) Pantofi sport c) Cizme de cauciuc d) Picioarele goale 3. arsuri. discon fort. Solicitati asistenta medicala sau contactati centrul local de intoxicatii urgent. Cu ce se incalta lucratorii cand lucreaza in beton? Masuri de prim ajutor : • Ochi : Spalati bine ochii timp de 15 minute inclusiv sub pleoape. . Solicitati asistenta medicala pentru disconfort sau tuse. arsuri severe si dermatite.

. Ce trebuie sa faceti? 2. Santierul in care faceti livrarea nu are desemnata o persoana care sa va asiste la mersul in marsarier. c) Pentru ca asa a spus supervizorul d) Niciuna 3.24 - Adevarat sau Fals . umezeala ) > Aglomerare • Rampe : > Constructie deficitara > Gradul de inclinatie > Intretinere slaba > Pamant solid Test 1. cum ar fi: • Mersul in marsarier • Unghiurile moarte • Pietonii ( Publici & Alti lucratori ) • Fluxul traficului in site (marsarier pe dist. ceilalti conducatori si operatori. zapada. Cum procedati? a) Din cauza legii b) Pentru a fi vizibil pt. De ce trebuie sa purtati vesta reflectorizanta? Situatii obisnuite : ( Discutii ) 1. c) Sa anunte Managerul sau Supervizorul sau d) b + c 2. Zona de incarcare este murdara si alunecoasa.cat mai mica) • Semnalizare deficitara • Puncte de incarcare : > Rampe construite gresit > Curatenie ( Pericole de impiedicare ) > Apa ( gheata.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Pericole legate de traficul in site Unele din cele mai intalnite si cele mai periculoase pericole din Siteurile Lafarge sunt pericolele reprezentate de trafic. Folositi semnale cu mana atunci cand ghidati autovehicole care dau cu spatele.Ce poate sa faca un conducator auto daca recunoaste un pericol intr-un site? a) Sa-l ignore b) Comunice Supervizorului site-ului.

Pastrati aceste idei in minte ori de cate ori doriti sa ridicati si sa manevrati jgheaburi.25 - Adevarat sau Fals . Test 1. . Exista un punct periculos la asamblarea jgheaburilor in care iti poti taia degetul.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Manevrarea jgheaburilor Prima problema de sanatate pentru conducatorii auto Lafarge pe care o au este problema legata de durerile de spate din cauza ridicarii si manevrarii gresite a jgheaburilor. Evitati cat mai mult miscarea umerilor. Indoiti-va genunchii 4. Demonstratie practica Intr-o pozitie sigura din site. Apoi angajatii isi vor demonstra indemanarea pentru a termina aceasta sectiune. 1. Care din cele enuntate mai jos nu se incadreaza in tehnica de ridicare a jgheaburilor? a) Folosirea ambelor maini b) Indoirea genunchilor c) Indreptarea spatelui d) Transportul jgheabului peste umar 3. supervizorul va face demonstratie practica privind tehnica potrivita dupa Safety 2007 RMX Video. 2. incheieturilor si umerilor. Ce este afectat de manevrarea jgheaburilor? a) Umarul b) Spatele c) Cotul/Incheietura d) Spatele 2. 5. Indreptati-va spatele inainte de fiecare ridicare 3. Folositi-va ambele maini cu coatele aproape la 90º tinand jgheabul in fata corpului. Pozitionati-va jgheaburile cat mai sus pe autobetoniera pentru ca ridicarea sau rasucirea sa fie minima.

pt. Ce masuri suplimentare trebuie luate atunci cand lucrati in conditii de vizibilitate redusa? a) Banda reflect.pt.picior c) Lumina artificiala d) Toate 3.mana b) Banda reflect. Lucratorii trebuie sa poarte benzi reflectorizante care sa inconjoare fiecare brat si picior. Pentru lucrul intr-o cariera/balastiera sau intr-un santier urmatoarele EIP aditionale sunt obligatorii.26 - Adevarat sau Fals .Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Pericole legate de lucrul in timpul noptii Lucrul pe timpul noptii sau in conditii de iluminare precara necesita atentie si grija suplimentara din cauza ca vizibilitatea este scazuta.Angajatii sunt incurajati sa acorde atentie suplimentara cand lucreaza noaptea? . Test 1. Pericolele aditionale noaptea sunt reprezentate de : a) Vizibilitate scazuta b) Vreme rece c) Alunecari&Impiedicari d) Toate 2.

Aceasta practica necesita EIP specific pentru protectia lucratorului la pericolele ce-l pot afecta pe termen lung din cauza expuenrii la acid. . Care din urmatoarele sunt necesare pentru curatarea cu acid a autobet? ATENTIE 1. CITITI fisa tehnica de securitate a acidului cat si masurile de Prim Ajutor si Cerintele EIP 3. Care dintre pericolele de mai jos sunt asociate curatarii cu acid? a) Vaporii pot dauna plamanilor b) Acidul poate arde pielea c) Acidul poate arde ochii d) Toate 2.27 - a) Masca de protectie b) Protectie fata si ochelari c) Sort d) Toate Adevarat sau Fals . Un nou angajat NU va curata cu acid pana cand nu i se va arata metoda cea mai sigura pentru a indeplini aceasta sarcina. Echipamente Safety Test • Incaltaminte de protectie • Casca de protectie • Manusi rezistente la acid care sa acopere bratele si antebratele • Ochelari rezistenti chimic ( NU ochelari normali ) • Masca protectie fata • Sort rezistent la acid Echipamente si instrumente • Autobetoniera • Furtun si sprai pentru neutralizare acid • Furtun pentru alimentare apa • Perie cu maner lung • Acid • Neutralizator • Ventilatie adecvata daca lucrarea este in interior • Sticla cu apa ( in caz de nevoie ) 1. Noii angajati trebuie instruiti de catre supervizor sau un conducator cu experienta inainte de a curata cu acid. NU EFECTUATI aceasta activitate in exterior in zilele cu vant 2.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Curatarea cu acid Folosirea acidului (detartrant) este necesar pentru curatarea betonului de pe autobetoniere.

In trecut. Prin utilizarea a 5 elemente cheie din acest program puteti reduce riscul aparitiei accidentelor. 2.timp d. Cate elemente cheie sunt in sistemul de conducere Smith? Prin utilizarea acestor 5 elemente cheie obtinem: SPATIU VIZIBILITATE TIMP pentru vehicul pentru conducator pentru luarea deciziilor Informatie – cand ajungeti intr-o zona de parcare cautati locurile care permit sa porniti cu fata atunci cand plecati. Abordati virajele cat mai amplu 2. inainte de plecare verificati zona – exista posibilitatea aparitei de obstacole in perioada cat ati fost plecat.3 c.vizibilitate c. Lasati-va o iesire 5. .Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Conducere Defensiva Atunci cand vine vorba de activitatea de conducere Lafarge nu doreste numai operarea vehiculelor proprietate a Grupului in siguranta ci si a vehiculelor personale.4 b. la plecare privirea se va indrepta catre inainte avand astfel o vizibilitate mai buna Informatie – daca parcarea cu spatele este imposibila.1 Adevarat sau Fals . Asigurati-va ca sunteti vizibil Test 1. Obtineti o imagine mai mare ( de ansamblu ) 3. 1. accidentele cu autovehicule au cauzat decese si raniri grave.spatiu b. Programul de instructaj ales de Lafarge este SISTEMUL SMITH. Prin aceste elemente cheie obtinem : a.toate 3. Pastrati-va ochii in miscare 4.5 d. Informatie – Parcand cu spatele.28 - a.

.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Fabricarea bordurilor de beton Fabricarea bordurilor de beton. este o practica pe care Lafarge o foloseste cu betonul returnat. Bordurile din beton sunt facute in site-urile Lafarge. Procesul in sine are o serie de pericole specifice cum ar fi : • Formarea blocurilor de beton • Ridicare cu Incarcatoaere & Transport si Livrare Pericole : Formarea blocurilor : • Bordurile pot cadea din cofrajele metalice > Am inregistrat raniri din cauza bordurilor cazute din cofraj pe piciorul lucratorului Ridicarea cu incarcatoare : • Incarcatoarele ridica si transporta bordurile pentru depozitare Test 1.29 - Adevarat sau Fals .

. Cand trebuie facute verificarile? a) Dupa schimb b) In timpul pauzelor c) De 2 ori pe zi d) Cand doriti sa porniti orice echipament pentru prima data in acea zi. 1.? Adevarat sau Fals 2. Verificarile inainte de plecare sunt cerute de legislatie in zona Dvs. 3. Mecanicii te pot invata cum se efectueaza o inspectie inainte de plecare.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Verificare apriori a autobetonierelor si echipamentelor • Incepeti ziua cu o inspectie adecvata a autobetonierei si echipam. • Verificarile inainte de plecare sunt instrumente critice si legale pentru asigurarea functionarii in siguranta a echipamentelor. Demonstratie practica : 1. il veti conduce. probabil. Test • Verificarile pot salva vieti.30 - Adevarat sau Fals . Supraveghetorul va arata cum se efectueaza o inspectie zilnica a auto-vehiculului pe care. Verificarile sunt facute pentru urmatoarele echipamente : a) Autobetoniere b) Echipamente Off-Road c) Vehicule utilitare d) Toate 4.

Cateva din sursele de energie care trebuie aduse in starea de energie 0 sunt : electrica.31 - a) Buncare agregate b) Echipam.Inspectie&Repornire 5. termala si mecanica. mobile c) Benzi d) Toate 3.un angajat este solicitat sa curete. hidraulica. Cum se executa LOTOTO? Se vor respecta 9 etape : 1.Notificare 3.Incercare repornire 8.Pregatire 2.Oprire 4. NICIODATA SA NU LUCRATI SAU SA ATINGETI UN ECHIPAMENT IN MISCARE DACA NU ESTE BLOCAT SI INSCRIS IN REGISTRUL LOTOTO.Verificare stare de energie zero Test 1. repare/intretina un echipament.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Izolarea energiilor. gravitationala. .Lacatuire Noii angajati NU sunt autorizati sa efectueze LOTOTO pana cand nu sunt instruiti de catre supervizorul lor sau de catre o companie autorizata “persoana competenta” despre procedura specifica de blocare pentru acel tip de echipament.Efectuare interventie 9. De fiecare data cand. pneumatica.Lock Out/Tag Out /Try Out(LOTOTO) Anagajatii Lafarge blocheaza si deconecteaza sute de echipemente diferite in fiecare zi.Izolare 6. Care din urmatoarele echipamente trebuie blocate cand se face menten? 7. acesta trebuie sa fie eliberat de energie. Care din urmatoarele etape nu face parte din LOTOTO? a) Notificare b) Incercare repornire c) Indepartarea lacatelor d) Verificare stare de energie 0 2. LOTOTO reprezinta una din cele mai periculoase activitati din Lafarge Adevarat sau Fals .

manusi. combinezoane. cat si echipamentele de protectie pentru cap.Casca de protectie b. Uniforma noastra Uniforma Lafarge este EIP. Prin purtarea EIP nu eliminam total pericolul si nici nu garantam protectie permanenta. Adevarat sau Fals . Care din urmatoarele fac parte din uniforma? Vesta reflectorizanta Centura de siguranta( cand conducem ) Ce este Echipamentul Individual de Protectie si de ce trebuie sa-l purtam? EIP este echipamentul purtat de un lucrator pentru a micsora expunerea la pericolele specifice activitatii desfasurate. . Adevarat sau Fals 5. Toate 3. Adevarat sau Fals 4.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Echipamentul Individual de Protectie Casca de protectie Test Ochelari de protectie 1. echipamente impotriva caderii. Exemple de EIP : masti de praf.12 cm b.Ochelari de protecie e. sorturi. Fiecare asteapta un mediu de lucru sigur si sanatos.Vesta reflectorizanta c.32 - a. Cat de inalta trebuie sa fie incaltamintea de protectie? Incaltaminte de protectie ( 20 cm ) a. Folosirea EIP reprezinta doar un element dintr-un program complet de sanatate si securitate a muncii pentru a mentine un mediu sigur si sanatos. Incaltaminte de protectie d. Ne putem demonstra angajamentul fata de Safety printr-un comportament responsabil. 25 cm 2.20 cm c. Centura de siguranta trebuie purtata permanent. Sanatatea si secuirtatea reprezinta valori de baza in cadrul Lafarge si sunt definite de Politica si Regulile de Sanatate si securitate Lafarge. maini si picioare.

......... Enumerati 3 modalitati de prevenire a pericolelor in timpul folosirii uneltelor electrice : .. topor......................... Angajatii care folosesc unelte de mana si electrice si care sunt expusi pericolelor trebuie sa foloseasca echipamentul de protectie personal pentru protejarea impotriva pericolelor.... dar si angajatii au responsabilitatea de a le folosi si intretine intr-un mod adecvat. 3.... Angajatorul este responsabil de asigurarea conditiilor de siguranta a uneltelor si echipamentelor folosite de catre angajati................. .............. Masuri de precautie generale ...................... Pastrati si mentineti toate sculele electrice in conditii bune..... Daca este intalnita o situatie periculoasa.......................... Daca avem unelte cu manerul de lemn ( ciocan... etc.... 4...................................................... ......... 2....................... Pericolele generate de uneltele electrice Toate pericolele legate de folosirea uneltelor electrice pot fi prevenite urmand 5 reguli de sigurnata de baza : 1. ................... . . lovind astfel persoanele din jur......................................... Analizati fiecare unealta de defecte inainte de folosire....................Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Unelte de mana si electrice Pericolele cele mai mari generate de uneltele de mana sunt rezultate din folosirea gresita si intretinerea precara a acestora.................................... pene................................. ................................. ....................... Pericolele generate de uneltele de mana sunt: a) Folosirea gresita b) Intretinere precara c) Ambele 2.................................. Cateva exemple : Folosirea surubelnitei ca dalta poate duce la spargerea si imprastierea capatului acesteia...... 5..................................... Angajatii si angajatorii au responsabilitatea sa lucreze impreuna pentru stabilirea procedurilor de lucru sigure..........33 - .....) slab sau crapat............ aceasta trebuie raportata imediat superiorului ierarhic................. .......... Folositi unealta potrivita pentru sarcina ce trebuie executata.. etc…) cu capetele slabe se pot parge ssi pot imprastia fragmente ascutite.. Numiti 2 moduri de folosire gresita a uneltelor: .................. Folositi uneltele tinand cont de instructiunile producatorului.. .................... ....... capul uneltei poate zbura si lovi alt lucrator............................................... Unelte de impact ( dalte.. Test 1....................... 3........... Achizitionati si folositi EIP adecvat.........

Daca vi se cere sa intrati intrun spatiu inchis fara sa fiti instruit trebuie sa intrati. asfixierea cu material.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Spatii Inchise Intrarea in spatiile inchise este una din cele mai periculoase activitati in Lafarge. poate avea intrarile restrictionate si contine pericole actuale sau potentiale. caderi. Trebuie controlate multe pericole inainte ca cineva sa intre intr-un spatiu inchis. Buncare de incalzire. sfaramari. Ciururi.Ce este spatiul inchis Definitii : • Un spatiu inchis este un spatiu in care poate intra o persoana dar functionalitatea acestuia este alta decat ocuparea umana . Malaxoare autobetoniere. acest lucru fiind permis doar dupa instructajul specific Lafarge referitor la Spatiile Inchise. Exemple de Spatii Inchise/Interzise : a) Nu este pentru ocuparea umana b) Prezinta multe pericole c) Nu este o activitate zilnica d) Toate Adevarat sau Fals 4. Lipsa oxigenului este un pericol comun spatiilor inchise. etc… a) Buncare b) Silozuri c) Cantare d) Toate 3. Concasoare. etc… Test 1. Cantare. Rezervoare. pericolele fiind controlate inainte si pe durata intrarii. Care sunt spatii inchise? Buncare. Excavatii. 2. Silozuri. Camine de vizitare. Un angajat nou poate participa la activitati in spatii inchisde doar daca sunt instruiti. gazele toxice. Ca si nou angajat NU sunteti autorizat sa participati la activitati ce presupun intrarea in spatii inchise. . Etuve.34 - Adevarat sau Fals . fire de sudura. Malaxoare. Unele din pericolele care pot rani sau chiar ucide includ: lipsa oxigenului. alunecari. Adevarat sau Fals 5. • Un spatiu interzis este spatiul care poate fi accesat de o persoana si principala functionalitate este alta decat ocuparea umana.

In industria constructiilor.35 - a. Test 1. 1 c. Adevarat sau Fals 3. Cate zile de instructaj sunt necesare pentru Lucrul la Inaltime? . lucrul la inaltime este o activitate zilnica. platforme de lucru adecvate. 1/2 d. Niciuna . Adevarat sau Fals 4. din Lafarge.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Lucrul la Inaltime In Lafarge. Cine poate participa la activitati ce necesita lucrul la inaltime? a) Angajatii Lafarge b) Angajatii instruiti ( 1 zi ) c) Numai supervizorii d) Toti cei enumerati 2.8 m. Noii angajati nu sunt autorizati sa foloseasca EIP impotriva caderii doar daca au fost instruiti timp de o zi pe tema Lucrului la Inaltime. 2 b. caderile sunt rezultate de cele mai multe ori cu decese. puncte de ancorare si echipamente de oprire/retinere a caderii. Caderile cauzeaza rani grave. Lucrul la Inaltime este una din cele mai periculoase activit. prin folosirea balustrazilor. Angajatii trebuie sa fie protejati de caderea de la o inaltime mai mare de 1. Angajatii Lafarge trebuie sa fie instruiti o zi despre lucrul la inaltime doar daca acest lucru face parte din activitatile din fisa postului.

... • Pasarelele si pasajele subterane trebuie sa fie clar semnalizate........... .. EXEMPLE DE PASAJE .... De ce sunt pasajele sub benzi? ...... Sunt observate des pietre care cad sau sunt aruncate de pe benzile transportoare in special in dreptul punctelor de transfer punand in pericol siguranta pietonilor............. materialele pe care benzile le transporta cat si locatia in care sunt transportate sunt periculoase................ trebuie respectata urmatoare procedura de catre tot personalul : • Intotdeauna folositi locurile special amenajate pentru a trece pe sub benzile transportoare.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Siguranta benzilor transportoare Datorita naturii activitatii noastre............. ........................................... Pentru protejarea pietonilor de obiecte cazatoare..................... 3.............. NU INDEPARTATI PROTECTIILE EXEMPLE DE PASAJE Test 1.... • Accesul la benzi va fi permis numai dupa ce acestea au fost supuse procedurii LOTOTO............ • Intotdeauna folositi pasarele cand vreti sa traversati benzi transportoare montate la nivelul solului..................36 - ..................... • Vizualizati impreuna cu Supervizorul Dvs pasarelele si pasajele subterane din site... Ce procedura trebuie aplicata inainte de efectuarea mentenantei benzii? ..................... • Stati departe de benzile transportoare in miscare........ Pasarelele si pasajele trebuie semnalizate corespunzator. Adevarat sau Fals 2.....

• Electricitatea si umiditatea sunt un amestec periculos. manusi de cauciuc sau casca de protectie neconductiva electric. Care sunt masurile pt. sistemul nervos. • Aveti grija la cablurile extensibile. arsuri. Acesta poate include si pantofi izolanti din caucuic. Feriti-le de zonele cu trafic ridicat si nu le folositi niciodata ca si cabluri permanente. Nu folositi echipamente electrice care sunt umede. creierul. Este necesar LOTOTO cand curatam sau reparam echipamente electrice. incendii si pericole mecanice. Exista pericole diferite asociate electricitatii inclusiv. • Nu folositi scari de aluminiu sau de metal pentru interventii electrice . explozii. 4. • Deconectati conexiunile electrie fara sa trageti de cordoane. socurile electrice. inima si alte parti ale corpului. ducand si la deces.37 - Adevarat sau Fals . Iata cateva modalitati de evitare a socurilor electrice : Test • Echipamentul folosit trebuie sa fie in conditii bune. Pericolele electrice exista in toate siteurile Lafarge. Interveniti doar daca sunteti calificat si autorizat pentru acest lucru. d) Toate • Fiti atent sa observati toate semnele de avertizare electrica. si nu le manevrati cu mainile ude. • Verificati firele pentru a va asigura ca nu sunt rupte • Folositi echipamentele de impamantare corect. 1. Astazi vom discuta despre socurile electrice si modul in care pot fi ele evitate. Care sunt pericolele asociate electricitatii? a) Explozia b) Focul c) Socurile d) Toate 3. prevenirea socurilor electrice? a) Inspectare cabluri b) Folosire scari din fibra de sticla c) Impamantare echip. . • Vizualizati locatia cablurilor aeriene de electricitate si aveti in vedere pozitia lor pentru evitarea contactului cu echipamente cum ar fi tevi sau scari. • Purtati EIP recomandat pentru tipul activitatii. sa nu se rasuceasca sau sa se rupa.nici macar pentru schimbatul unui bec. Adevarat sau Fals 2.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Pericolele electrice Socul electric intervine atunci cand electricitatea patrunde in corpul uman si poate afecta respiratia.

Maneci lungi ( de piele ). Test 1. Adevarat sau Fals 2. In trecut. Ranile la ochi sunt un risc major atunci cand sudam sau sfaramam. a) Proiectile b) Fumul de sudura c) Blitul de sudura d) Toate 3. angajatii Lafarge au inregistrat multe rani la ochi din cauza protectiei improprii in timpul sudurii si sfaramarii.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Sudura si Sfaramarea Sudura si sfaramarea sunt activitati in care angajatii Lafarge pot suferi rani grave daca nu sunt protejati corespunzator. EIP Aditional pentru Sudura • Masca de sudura.38 - Adevarat sau Fals . Care sunt pericolele asociate sudurii? “Blitul de la sudura” este numele dat conditiei dureroase cauzate de privitul la activitatea de sudura fara a protectie adecvata a ochilor. EIP suplimentar pentru sfaramare sunt ochelarii de protectie si scutul pt. Protectie Respiratorie EIP pentru sfaramare • Ochelari si Scut pentru fata ( se vor folosi impreuna) . Fumul de sudura poate cauza cancer Adevarat sau Fals 4. fata.

.... Care sunt beneficiile curateniei la locul de munca ? • manipulare redusa a fluxului de materiale • mai putine impiedicari si alunecari la locul de munca in zone de • lucru fara deseuri si scurgeri.......39 - Test 1....................... O curatenie deficitara contribuie frecvent la accidente prin ascunderea pericolelor care pot cauza raniri. Include pastrarea zonelor de lucru ingrijite si ordonate...................................................................................... marcarea sectoarelor de lucru....................... scari si platforme.... Numiti 2 scopuri ale curateniei la locul de munca : ........ Pentru evitarea acestor pericole locul de munca trebuie mentinut in fiecare zi curat.............. “Housekeeping” un inseamna doar curatenie................................. O zona de lucru curata este : a) o zona frumoasa b) o zona sigura 2............ ................................ umede sau murdare.......................................................................................................... Curatenia buna reprezinta de asemenea o parte importanta in prevenirea incendiilor si a accidentelor................. .................. Aici includem : impiedicarea de obiecte uitate pe podea............................... . mentinerea halelor si podelelor fara pericole de alunecare si impiedicare. Necesita de asemenea si acordarea atentiei detaliilor importante cum ar fi numirea intregii zone de lucru................ Ranile pot fi rezultatul direct din cauza alunecarilor pe suprafete alunecoase............ ........................ depozitarea adecvata a echipamentelor si mentenanta.................................. ........... 3................... ......... ... hartie carton) si alte materiale inflamabile departe de zonele de lucru........ ... Care este scopul curateniei la locul de munca ? Curatenia deficitara poate fi cauza accidentelor............. ...................... Numiti 3 beneficii ale unei curatenii bune: ................Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Curatenia ( Housekeeping ) De ce trebuie sa acordam atentie deosebita curateniei la locul de munca? O curatenie eficienta poate elimina cateva pericole de la locul de munca si ne ajuta sa indeplinim sarcinile sigur si eficient.. ................................ • pericol de incendiu scazut • mai putini lucratori expusi substantelor periculoase • controlare mai buna a materialelor si uneltelor • curatare si mentenanta mai eficienta a echipamentelor • conditii igienice superioare ce duc la imbunatatirea sanatatii • folosirea mai eficienta a spatiului • reducerea pagubelor prin implementarea mentenantei preventive • moral ridicat O zona de lucru curata este o zona de lucru sigura! .................... si indepartarea deseurilor ( ex....................... Stivuirea sau depozitarea incorecta pot cauza de asemenea accidente. .......

Iarna • Gheata si zapada ( alunecari & caderi ) • Musculatura rece ( entorse ) • Hipotermie (confuzie si tremurare excesiva.apa fierbinte ( pericol ardere ) 2.40 - a) Transpiratie b) Tremurare c) Confuzie d) Niciuna a) Iarna b) Vara c) Toamna d) Primavara . Lumina este cea mai buna : 4. Care sunt simptomele hipotermiei? 3. Veste reflectorizante din plasa. 1. fiecare cu potentialele sale pericole. poate duce la deces • Vacanta copiilor si activitate mai intensa pe strazi • Protectie Ultraviolete • Trafic 2.crampe musculare. Fulare. Benzi retinere transpiratie pentru casca . poate duce la deces) • Inghet • Luminozitate scazuta dimineata tarziu si seara devreme • Caldura.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Conditiile meteo Climatul romanesc ofera 4 anotimpuri. Vara • Stress termic (ameteli. Primavara Test • Sol inselator ( alunecari & impiedicari ) • Gropi ( pericol accidente ) • Inundatii locale • Dezghetarea stocurilor 1. Toamna • Frig • Furtuni • Lumina solara redusa • Intoarcerea studentilor Exista EIP specific disponibil pentru conditii meteo variabile : • Vreme rece : Haine. abur. Crampoane • Vreme calda : Tricouri reflectorizante.

Adevarat sau Fals 3. • Nu va grabiti.zante sunt pentru a fi permanent vizibili conducatorilor si operatorilor de echipamente . • Ascultati alarma de mers inapoi si pozitionati-va in asa fel incat sa va feriti de pericole. Vestele reflectori.41 - a) Nu dati cu spatele. Parcati. Puteti inainta daca nu ati stabilit contact vizual cu conducatorul sau cu operatorul unui echipament mobil. • Feriti-va de Zonele Periculoase cat mai mult posibil daca nu va desfasurati activitatea in acele zone. • Ganditi-va la un plan de evacuare. Este ilegala deconectarea oricaror dispozitive acustice sau vizuale sau oricaror dispozitive Safety instalate de Lafarge sau de producator. b) Gasiti o persoana care sa va ajute c) Coborati si verificati d) Toate Adevarat sau Fals . • Intotdeauna fiti atenti. • Asigurati-va ca functioneaza alarma de mers inapoi. 2. Daca nu sunteti sigur de ce este in spatele vehiculului ce trebuie sa faceti? Pietoni : • Intotdeauna fiti atenti la echipamentele care dau cu spatele. • Daca este posibil rugati pe cineva sa va ghideze si sa va asigure ca nu intra nimeni in Zona Periculoasa. efectuati manevra incet.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Pericolele mersului in marsarier Mersul in marsarier este de departe una din cele mai periculoase activitati din Lafarge pentru : Operatorii Echipamentelor : • Inainte de a merge cu spatele coborati din cabina pentru a vizualiza drumul pe care veti merge. Test 1.

Cand sunteti nevoit sa lucrati langa cabluri de tensiune. curentul va trece prin Dvs. tineti oamenii departe si ramaneti in echipament pana cand se confirma faptul ca energia a fost oprita. Nu atingeti echipamentul si pamantul in acelasi timp. agregatelor si a betoanelor. inspectati site-ul : • Mai intai.5 m distanta) • ( peste 250000 volti pastrati 6 m distanta ) Procedura de urgenta in cazul contactului cu cablurile de tensiune aeriene 1. Este important sa invatam si sa cunoastem modalitatile de prevenire a atingerilor firelor. macarale.fara sa atingeti pamantul si echipamentul in acelasi timp .strangeti bratele la piept . excavatoarele.42 - . Ramaneti in interiorul echipamentului: in general. Daca intervine o urgenta ( incendiu ) si trebuie sa parasiti echipamentul : Sariti . pompele de beton.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Pericolele legate de cablurile aeriene Firele aeriene reprezinta un pericol important in industria constructiilor. cel mai sigur este sa ramaneti in cabina si sa va PASTRATI CALMUL.si sa invatam care sunt procedurile de urgenta daca Dvs. Echipamentele cele mai intalnite si predispuse la contactele cu cablurile aeriene sunt : dumperele. Daca este posibil incercati sa miscati echipamentul astfel incat sa nu mai aveti contact. 2.autobasculante pentru transportul agregatelor. . Mentineti distanta optima fata de cablurile electrice dupa cum urmeaza : ( Consultati si reglementarile locale ) • ( 750 – 150000 volti pastrati 3 m distanta) • ( 150001 – 250000 volti pastrati 4. Daca veti avea contact cu echipamentul si cu pamantul in acelasi timp. tarati-le In orice caz. vizualizati zona ! Evaluati zona si identificati care sunt cablurile electrice aeriene care v-ar putea pune in pericol.nu ridicati picioarele de pe pamant. 3.inainte sa aduceti echipamentele. in pamant iar rezultatul poate fi fatal. sau alt lucrator sunteti implicat intr-o situatie in care intrati in contact cu un cablu aerian.aterizati pe ambele picioare . • Folositi un sistem de semnalizare daca echipamentul sau incarcatura sa este prea aproape de cablurile de tensiune.

43 - Adevarat sau Fals .5 metri d) niciuna 3. Cel mai sigur loc pentru un operator in timpul contactului cu o linie electrica aeriana este cabina. Lafarge si-a luat angajamentul sa previna contactul cu liniile electrice aeriene. Adevarat sau Fals 4. . • Evitati pozitionarea in dreptul anvelopelor si jantelor Test 1. ansamblul jantei se poate sparge si dezvolta o energie suficienta sa provoace decesul unei persoane. • Autocamioanele trebuie sa stea 24 de ore intr-o locatie sigura dupa contactul cu o linie electrica aeriana pebtru a permite racirea anvelopelor. Adevarat sau Fals 5. • Cand explodeaza o anvelopa a unui auto-utilaj. La ce distanta este recomandat sa stam departe de o linie de 200000 volti? a) 10 metri b) 3 metri c) 4. Cum va puteti feri de cablurile electrice aeriene? a) Folosind semnale cand suntem prea aporape b) Verificarea zonei inainte de a intra c) Priviti sus d) Toate 2. Anvelopele pot exploda pana la 24 h dupa contactul cu o linie electrica aeriana.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Pericolele legate de cablurile aeriene Explozia anvelopelor cauzate de contactul echipamentului cu liniile electrice. • Anvelopele se incalzesc si exista posibilitatea sa explodeze.

Indreptarea spatelui d. 4. Cot/Incheietura d. 6. Intinderile musculare. Echipamentele sau masinile de ridicare vor fi folosite pentru evitarea ranirilor. Test 1. Adevarat sau Fals 4.44 - Adevarat sau Fals . Toate a. 2.Ghid de instructiuni Safety Toate Diviziile Manevrarea materialelor Prima cauza a ranirilor in Lafarge este legata de manevrarea manuala a materialelor si a echipamentelor. Tineti greutatea aproape de corp. a. Tehnicile de ridicare adecvate previn ranirile. Indoiti-va genunchii. Folosirea ambelor maini b. 5. Folositi un echipament de ridicare autorizat sau solicitati ajutorul unui coleg. Ce afectiuni a cauzat manevrarea gresita a materialeor 2. Planificati-va ridicarea. Care tehnica nu este adecvata pentru ridicarea greutatilor? 3. 7.Indoirea genunchilor c. Spatelui c. . Folositi ambele maini. Indreptati-va spatele inainte de ridicare. Atunci cand vreti sa ridicati urmati aceste indicatii : 1. Umerilor b. afectiunile spatelui si articulatiilor. leziuni ale gleznelor sunt raniri cauzate de ridicarea obiectelor grele si a tehnicii de ridicare incorecte. Intotdeauna pastrati zona de ridicare curata.Transportul deasupra nivelului umerilor 3.

45 - Toate Diviziile TERMEN .Ghid de instructiuni Safety INSTRUCTAJ SOLICITAT .

Ghid de instructiuni Safety NOTE .46 - Toate Diviziile .

47 - Toate Diviziile .Ghid de instructiuni Safety NOTE .