CMYK

E PËRDITSHME E PAVARUR Adresa: Rruga Shtylla”, “Medar Shtylla ”, qendra e biznesit Tel: 04/2321364, 04/2321366 Tel: 04/2321366 , Fax:04/2321365, Tiranë E-mail: info@gazeta55.net, gazeta55mail@ yahoo.com, Internet: www.gazeta55.al www.gazeta55.al Greqi 1,5 EURO

Drejtor: FAHRI BALLIU Kryeredaktor: ILIR NIKOLLA
Nr. 80 (4145)
Viti XIV i botimit (numri i parë doli më 18.10.1997)

Shënime për librin “Zonja e zezë Hoxha” Nexhmije Hoxha” botuar në rumanisht nga Shtëpia Botuese “Humanitas”
Humanitas botoi në nëntor të vitit të kaluar, në kolanën «Histori Bashkëkohore», që e koordinoi me historianin Cristian Vasile, librin “Zonja e zezë, e veja e diktatorit shqiptar Enver Hoxha, me një parathënie të shkruar nga Ismail Kadare. Unë kam qenë i nderuar që kam shkruar argumentin e këtij libri-eveniment. Ky artikull është një përmbledhje e ideve kryesore të paraqitura prej meje në këtë tekst. Rrethi intim i liderëve komunistë paraqet një subjekt njëherësh histori

OPINION

Nga Vladimir Tismaneau (Botuar dje në gazetën “Evenimentul Zilei”)

E enjte, 25 mars 2010

Çmimi 30 lekë

Parlamenti Evropian, konsensus politik për heqjen e vizave
Përfaqësues të grupeve POLITIKË 2 parlamentare socialiste, popullore dhe ekologjiste deklaruan dje rekomandimet publike për europarlamentarët, për votimin e propozimit për Sot pritet të merret vendimi imoral për bojkotimin e pjesshëm të parlamentit, në mënyrë që edhe rrogat heqjen e vizave, sapo ai të e deputetëve të ruhen, edhe reformat e kërkuara nga Evropa të mos votohen. Gjendja politike gjysëmparaqitet nga Komisioni aktive e gjysëm-pasive po i huton burrat e Edvinit, ndërkohë që po e streson grarinë ylberiste Evropian, në mes të muajit prill. S’ka asnjë pengesë ose parakusht politik në axhendën e PE-së apo në marrëdhëniet e tij me Shqipërinë

Qeveria, gati ndërhyrja në sheshin “Skënderbej”. Reagon Kryeministri

DITA

“Edi Ramës nuk i skuqet faqja, do të urgjent asfaltojmë urgjent Tiranës” qendrën e Tiranës”
OPINIONE

Bojkoti i pjesshëm, si bojkot socialist nga brezi e poshtë

Partia e krizave horoskopi dhe horoskopi i kryetarit Rama
Redaksionale
Neveria ka shkuar deri në gabzerr. Sapo shikon në Tv një konferencë për shtyp të Partisë Socialiste të vjen ta kapësh pultin dhe ta flakësh nga dritarja. Arsyeja është e thjeshtë. Dëgjon të njëjtin refren të mësuar përmendsh:

NË BRENDËSI

Objektivi për 2010n, çrrënjosja e këtij fenomeni në Shqipëri
Ministri i Brendshëm Lulzim Basha, shprehet për një politike të ashpër ndaj kultivuesve të bimëve narkotike INTERVISTA/Flet kryeregjistruesi i Republikës së Shqipërisë, Arben Qirjako

Edhe pas 60 vitesh, në Gjermani vijohet dënimi i krimeve të nazizmit
Gjykata e Landit në Aahen, shpalli fajtor 88 vjeçarin Heinrich Boere, ish pjesëtar i trupës SS, në vrasjen e tre civilëve ne vitin 1944 në Hollandën e pushtuar. Si anëtar i njësisë speciale «Feldmeijer», ai ka vrarë viktimat e pafajshme me brutalitet dhe në mënyrë çnjerëzore, tha të martën Gjykatësi Gerd

“Regjistrimi i pronave, transparencë e plotë në shërbimin ndaj publikut”

DOSSIER/10-11

25 mars 1880: 130-vjetori i lindjes së Mit’hat Frashërit
djali i Abdyl Frashërit. Për të u kujdesën xhaxhallarët e tij Sami dhe Naim Frashëri. Në vitet 1910 – 1912, Mit’hat Frashëri qëndron në Sofje dhe Bukuresht, ku punoi në dobi të çështjes kombëtare. Në nëntor 1912 merr pjesë në Kuvendin

Në sajë të tij bibliotekat dhe arkivat shqiptare kanë trashëguar pasuri të paçmueshme që shërbejnë për të treguar gjurmët historike dhe kulturore të kombit tonë. I lindur në Janinë më 25 mars 1880, ai ishte

Antikomunist dhe properëndimor deri në vdekje

Lista me 2236 familjet që kanë gati lejet e legalizimit në ishkënetën në Durrës

SPECIALE/14-17

I VETMI UNIVERSITET PRIVAT NE JUG
Shkolla 12-vjeçare jopublike

Shkolla që sfidon të ardhmen REGJISTRIMET FILLUAN
Kontakto: 0692099430; 0692076801

UNIVERSITETI PAVARESIA VLORE
Bulevardi Vlorë-Skele PO. Box 4358 Posta Vlorë AL-9401 Vlorë-Albania Tel: +355 33 4 11 555 Tel: +355 33 4 11 666 Fax: +355 33 4 11 777 info@unipavaresia.edu.al www.unipavaresia.edu.al

E enjte, 25 mars 2010

55

1

Kontaktoni në politikë@gazeta55.net

POLITIKE

Parlamenti Evropian, konsensus politik për heqjen e vizave
Përfaqësues të grupeve parlamentare socialiste, popullore dhe ekologjiste deklaruan dje rekomandimet publike për europarlamentarët, për votimin e propozimit për heqjen e vizave, sapo ai të paraqitet nga Komisioni Evropian, në mes të muajit prill. S’ka asnjë pengesë ose parakusht politik në axhendën e PE-së apo në marrëdhëniet e tij me Shqipërinë
Parlamenti Evropian konfirmon se pavarësisht situatës politike në Shqipëri, shqiptarët do të përfitojnë nga procesi i liberalizimit të vizave. Eurodeputetët Marije Cornelissen, Simon Bussutil dhe Tanja Fajon, të cilët këtë fillim javë vizituan Tiranën në kuadër të një vizite private me në krye Kreun e Delegacionit për Evropën Juglindore, Eduard Kukan, shprehen të impresionuar nga realizimi i kritereve të liberalizimit të vizave dhe garantojnë se situata politike nuk do të ndikojë në realizimin e procesit. Kësisoj, Strasburgu garanton se procesi i heqjes së vizave nuk do të kushtëzohet nga situata politike në Shqipëri, e komplikuar kjo muajt e fundit si pasojë e bojkotit të parlamentit nga pala opozitare. Deputetët e Parlamentit Evropian shprehen me vendosmëri se Shqipëria ka përmbushur kushtet teknike porsa i takon vizave dhe se ambienti politik nuk të do pengojë integrimin e Shqipërisë në listën e bardhë të “Schengen”it. Duke qenë se Shqipëria ka përmbushur kushtet teknike, atëherë procesi duhet të ecë

Qeveria, gati ndërhyrja në sheshin “Skënderbej”. Reagon Kryeministri

“Edi Ramës nuk i skuqet faqja, do të asfaltojmë urgjent qendrën e Tiranës”
Qeveria kërkon asfaltimin e sheshit “Skënderbej” deri në përzgjedhjen e planit për ndërtimin e kësaj zone të rëndësishme të kryeqytetit. Kryeministri Sali Berisha deklaroi dje në mbledhjen javore të Këshillit të Ministrave se sheshi “Skënderbej” ndodhet në gjendje të mjerueshme, duke kërkuar për këtë, ndërhyrjen e menjëhershme. Kryeministri Berisha kërkoi nga Ministria e Punëve Publike, Transporteve dhe Telekomunikacionit, që në bashkëpunim me autoritet vendore të Tiranës, të marrin masa të menjëhershme për rikonstruksionin e Sheshit “Skënderbej”, duke bërë fillimisht planin e asfaltimit të sheshit. “Zoti Ministër i Punëve Publike, Sheshi qendror i shqiptarëve, sheshi i heroit të tyre është në një gjendje katastrofale. Nuk ka kryeqytet në botë, me një shesh si ky i yni. Një shesh, udhëtimi në të cilin është një udhëtim në horror. Kërkojmë me urgjencë planin e asfaltimit të sheshit. Nuk munden që lobe të caktuara, interese hotelesh të bllokojnë sheshin e qytetit. Qeveria do të marrë të gjitha përgjegjësitë”, u shpreh kryeministri Berisha. Kryeministri u shpreh se megjithëse fondet për rindërtimin e sheshit ekzistojnë prej dy vjetësh, gjendja e tij aktuale është e turpshme për Tiranën. Duke theksuar se nuk do të ketë ndërhyrje në kompetencat e qeverisë vendore, Berisha tha se disa rregullime janë nevojë emergjente deri në përzgjedhjen e planit përfundimtar, i cili do ta shndërrojë tërësisht sheshin “Skënderbej”. “Qeveria e Kuvajtit ka dhënë 10 milionë dollarë për sheshin dhe aty akoma kalohet nga gropa në gropë. Të kalosh nga Xhamia tek Hotel Tirana, do të thotë të përshkruash një rrugë tërësisht me gropa. Nuk ka qendër komune në Shqipëri që të jetë në situatën e qendrës së Tiranës, prandaj sa të bëjnë zgjedhje pas zgjedhjesh ata, ne duhet të shtrojmë një shtresë të mirë asfalti. Nuk duhet të turpërojmë vendin, pasi kushdo që vjen aty sheh një shkatërrim. Nuk ka ndërmend askush t’u marrë kompetencat, por nuk mund të tolerohet një situatë diskredituese. Çdo i huaj që vjen do të më thotë çështjen e sheshit. Ata mendojnë se Bashkisë së Tiranës nuk i jepet asnjë qindarkë, se nuk ka njeri që mund të mendojë se sheshi lihet me qëllim në atë mënyrë, prandaj, zoti ministër, ulu të bisedosh me të. Kur të bëhet përzgjedhja e planit, pasi po kalohet nga një plan francez në planin belg, në plan zviceran etj, le të bëhet investimi. Qytetarët duan ta kenë sheshin të rregulluar. Fondet prej 10 milionë dollarësh janë, vetëm për sheshin. Që sot do të vendosësh kontakte me qeverinë vendore të Tiranës dhe do të merret vendimi për të shndërruar sheshin, pastaj le të bëjnë përzgjedhjen ata. Ka të paktën dy vjet që paratë janë disponibël. Të gjithë fajësojnë qeverinë, sepse mendojnë që nuk ka dhënë fonde. Ne nuk mund ta pranojmë më këtë shesh me gropa”, deklaroi në fjalën e tij para anëtarëve të kabinetit kreu i qeverisë, Sali Berisha.

shpejt. Në këtë proces është e angazhuar tërësisht edhe Presidenca spanjolle e Bashkimit Evropian. Eurodeputetët Marije Cornelissen, Simon Bussutil dhe Tanja Fajon shprehen se Shqipëria ka bërë një progres të dukshëm, çka e bën të mundur dhënien e një vlerësimi pozitiv nga Komisioni Evropian e më pas miratimin në Parlamentin Evropian. Marije Cornelissen, eurodeputete, grupi i gjelbër: “Jam mbështetëse shumë e fortë e heqjes së vizave për Shqipërinë. Progresi që pashe ishte shumë impresionues, kështu që do t’i rekomandoj edhe grupit tim që të votojë në favor të heqjes së vizave”.

Simon Bussutil, eurodeputet, Grupi Partia Popullore: “Gjatë vizitës tonë në Tiranë, ne pamë se ç’është bërë deri tani dhe na bëri shumë përshtypje përgatitja e Shqipërisë për kushtet teknike për procesin e heqjes së vizave. Ne jemi të përgatitur për t’i thënë po heqjes së vizave, por jemi duke pritur vlerësimin përfundimtar të Komisionit Evropian për kriteret teknike. Ne duam ta mbajmë këtë çështje në nivelin teknik. Për një vend që kërkon heqjen e regjimit të vizave, ai duhet të përmbushë kriteret teknike. Ne nuk duhet ta përziejmë këtë me çështjet politike”. Tanja Fajon, raportuesja për vizat për Shqipërinë dhe

Bosnjën, Grupi Socialist: “Ne kemi vizituar Shqipërinë kohët e fundit dhe mbetëm goxha të kënaqur me progresin teknik në Tiranë. Unë do të thosha, nëse Shqipëria plotëson kushtet, atëherë s’ka arsye për shtyrje të procesit të heqjes së vizave. Unë do të thosha se përmbushja e kritereve të udhërrëfyesit për heqjen e vizave është një proces teknik. Janë më shumë se 100 kritere teknike, që një vend duhet t’ju përgjigjet për tu kualifikuar. Pjesa teknike është më e rëndësishmja dhe unë nuk do të shtoja asnjë kriter politik në këtë udhërrëfyes. Duhet të jetë një proces rreptësisht i ndarë me atë politik”.

Pakti i dy kr yeministrave Berisha-Berluskoni kryeministrave

Centrali bërthamor do të ndërtohet në Shqipëri, Italia partneri i parë
Pas dështimit të projektit për ndërtimin e centralit nuklear në Puglia, kryeministri Sali Berisha konfirmon për të përditshme italiane “La Gazetta del Mezzogiorno”, mbështetjen e palës shqiptare, për prodhimin e energjisë nukleare në vendin tonë, duke iniciuar kështu një linjë të re bashkëpunimi mes dy brigjeve. Për shefin e ekzekutivit, Berisha, shqiptarët nuk duhet të injorojnë një projekt të tillë dhe as të anashkalojë përfitimet e majme ekonomike që do të sjellë eksportimi i energjisë së rinovueshme, ndër më të pastrat dhe më të qëndrueshmet. Italia është e gatshme të financojë ndërtimin e një centrali nuklear në Shqipëri, nga ku mund të importojë energji elektrike për në Gadishull. E përditshmja italiane “La Gazetta del Mezzogiorno”, shkruan se për të ringjallur këtë projekt, në fushën e bashkëpunimit bërthamor mes dy vendeve, kanë qenë Kryeministri italian Silvio Berluskoni dhe homologu i tij shqiptar, Sali Berisha, gjatë një takimi të realizuar në “Palazzo Chigi”. “Shqipëria do të shndërrohet në një “super fuqi e vogël” energjetike në Ballkan, në një qendër të rëndësishme të prodhimit të energjisë elektrike”, ka deklaruar Berisha, ndërkohë që Italia është e gatshme të mbështesë ambiciet e Tiranës. Berisha i ka shpjeguar Berluskonit një numër të konsiderueshëm projektesh lidhur me burimet tradicionale të energjisë, rigazifikimin e gazit të lëngshëm, stacionet energjisë termike dhe gjithashtu mundësinë e ngritjes së centraleve bërthamore. Italia është shumë e interesuar për këtë. Dhe nga ana e tij, kryeministri dhe ish Presidenti shqiptar, pohoi se “ne jemi të hapur për prodhimin e energjisë bërthamore”. “Shqiptarët, ka theksuar kryeministri Berisha, nuk mund të dështojnë të kuptojnë përfitimet e mëdha nga kjo formë e pastër dhe më e qëndrueshme e energjisë”. Projekti i energjisë bërthamore, është bashkëpunim i parë mes dy brigjeve, i mbështetur fort nga të dy krerët e qeverisë. Gjatë vizitës që kryeministri Berluskoni zhvilloi në Tiranë në dhjetor të 2008-ës, Berisha shprehu besimin e tij se Italia do të bëhet “partneri i parë i Shqipërisë në këtë fushë”. Dhe, aq më tepër sot, kur ka marrë dritën jeshile nga Dekreti i Këshillit të Ministrave, për përvijimin e kritereve për vendndodhjen e vendeve bërthamorë në Italiadhe mundësia e krijimit të burimeve të reja gjeneruese në Shqipëri, hap mundësi të reja për të rifilluar projektet bërthamore italiane, duke iu përgjigjur kështu nevojës së konsumatorëve, për të diversifikuar burimet e energjisë dhe zvogëluar shpenzimet.

Ministri i Punëve Publike, Sokol Olldashi

“Bashkia s’ka projekt për sheshin ‘Skënderbej’, fondet janë dhënë nga qeveria para dy vitesh”
Ministri i Transporteve Sokol Olldashi u shpreh dje se bashkia e Tiranës nuk ka asnjë projekt për ndërtimin e sheshit “Skënderbej” edhe pse fondet nga qeveria i janë dhënë prej dy vitesh.Pak orë pasi kryeministri Sali Berisha, deklaroi në mbledhjen e qeverisë se sheshi kryesor i Tiranës është në gjendje të mjerueshme dhe “po na nxin faqen”, ministri Olldashi mbajti një konferencë për media në të cilën tha se Bashkia e Tiranës refuzoi ndihmën e Qeverisë në vend që të bashkëpunojë për përmirësimin e infrastrukturës publike në shërbim të qytetarëve. Duke iu referuar akuzave të kryebashkiakut Rama se qeveria ka zvarritur shpronësimet, Olldashi tha se Bashkia nuk ka projekt për sheshin “Skënderbej”. “Është kontraktuar një fond, 10 milionë USD ndihmë e qeverisë kuvajtiane që kur kryeministri i Kuvajtit vizitoi Tiranën dy vite më parë, fondi i është ofruar Bashkisë dhe Bashkia e ka sorollatur këtë çështje”, akuzoi Ministri Olldashi. Sheshi në qendër të Tiranës është kthyer prej kohësh në një makth për kalimtarët dhe automjetet që kalojnë mbi të. Prej vitesh të tëra Bashkia e Tiranës, përveç premtimeve nuk ka bërë asnjë punë konkrete për kthimin e normalitetit në këtë zonë tepër të rëndësishme të kryeqytetit.

2

55

E enjte, 25 mars 2010

Kontaktoni në politikë@gazeta55.net

POLITIKE

Xhafaj mashtron, emrat e mazhorancës për anëtarë të Komisionit Hetimor janë lexuar gjatë seancës
Kuvendi hedh poshtë si të pavërteta deklaratat e eksponentit socialist Fatmir Xhafaj, i cili u shpreh një ditë më parë se mazhoranca përcaktoi pas seancës emrat e deputetëve të saj, në Komisionin Hetimor, të miratuar në parlament javën e kaluar. Zëdhënësja e Kryetares së Kuvendit, Suela Ruseti u shpreh dje se, “lidhur me deklaratat e pavërteta dhe të papërshtatshme të zotit Fatmir Xhafaj, i bëjmë të ditur opinionit publik, që ka ndjekur në transmetim direkt seancën plenare të datës 19/03/2010, se Kryetarja e Kuvendit i ka lexuar gjatë seancës plenare emrat e sjellë nga grupi i mazhorancës për anëtarë të Komisionit hetimor për zgjedhjet, dhe jo siç thotë Fatmir Xhafaj se, emrat janë shtuar pas seancës”. Zëdhënësja Ruseti tha se Kuvendi fton zotin Xhafaj si dhe zotin Rama të vijnë e të marrin të gjitha kasetat filmike të seancës, ku Kryetarja e Kuvendit ka lexuar Vendimin së bashku me emrat. “I kërkojmë zotit Xhafaj të kërkojë ndjesë të thellë Kryetares së Kuvendit për gënjeshtrën dhe shpifjen e bërë dje, gjatë një emisioni televiziv”, tha më tej, në deklaratën e saj për shtyp, zëdhënësja e kryetares së Kuvendit.

Kryetarja Kuvendit, Topalli Reagon Kr yetarja e Kuvendit, Jozefina Topalli

Bojkoti i pjesshëm, si bojkoti socialist nga brezi e poshtë
Sot pritet të merret vendimi imoral për bojkotimin e pjesshëm të parlamentit, në mënyrë që edhe rrogat e deputetëve të ruhen, edhe reformat e kërkuara nga Evropa të mos votohen. Gjendja politike gjysëm-aktive e gjysëm-pasive po i huton burrat e Edvinit, ndërkohë që po e streson grarinë ylberiste
Çudia e “politikës së re”, pritet të ngjajë sot në mbledhjen e Kryesisë së Partisë Socialiste. Në kushtet kur nuk dinë ç’të bëjnë, kupola e tufës “udhëheqëse” të PS-së, me bariun e tyre Edi Rama, pritet të vendosin në mbledhjen e sotme të kryesisë së partisë së tyre, “bojkotin e pjesshëm” të Kuvendit. Çdo të thotë “bojkot i pjesshëm”...? Me pak fjalë, pas vendimit të sotëm, deputetët e PS-së do të marrin pjesë në seancat e Kuvendit, një herë ‘po”, një herë “jo” dhe një herë “ndoshta”. Alternativa e mundshme e pritshme kjo do të jetë, pavarësisht ngatërresës e radhës së mundshme të tri “obsioneve”. Ky vendim i pritshëm i anëtarëve të kryesisë së PS-së, sigurisht nuk mund të kalohet pa një lloj nënqeshje, pse jo në kufijtë e talljes, jo vetëm se është i pa parë e dëgjuar as në almanakët e historisë botërore, por sepse ai i ngjan gjysmë-qenies, që nga gjysma e poshtë e trupit të tij, është “pasivi” (pothuajse tip i ngjashëm me një personazh të një eventi të një TV shqiptar), që zgjedh të bëjë bojkotuesin e Kuvendit dhe nga gjysma e lartë është “aktivi” (jo aq i ngjashëm me të njëjtin tip, personazh të të njëjtit event të një TV shqiptar)... E thënë ca më “troç”, deputetëve të PS-së, “edhe ju ha, edhe ju djeg”, në qoftë se do të na lejohej të perifrazonim këtë shprehje frazeologjike shqiptare. Pse, është e nevojshme një zgjedhje e tillë e mundshme...? Aha, për këtë askush të mos pyesë, sepse edhe vendimmarrësit e sotshëm, nuk e dinë. Biles, biles, as Edi Rama vetë nuk e di. E sigurt... Nuk e dinë, sepse nuk dinë si do të përzgjidhen seancat ku, bie fjala Ilir Beqja, Dash Peza, Erion Braçe, apo Taulant Balla, do të bëjnë “pasivin”, po ashtu sikurse, nuk e dinë se kur Shegushe Ligori, Olta

“Jo zgjedhje të parakohshme, kostoja më e rëndë është mbi qytetarët”
Në një kohë kur ngurtësia politike e Edvin Kristaq Ramës ka arritur pikun, një nga përfaqësuesit e Lëvizjes për Mendim Ndryshe, Arben Malaj, del kundër çdo lëvizje politike që synon të demaskojë vendin dhe të penalizojë aspiratat e shqiptarëve. Anëtari i Kryesisë dhe deputeti i PS-së, Arben Malaj është pozicionuar dukshëm kundër zgjedhjeve të parakohshme që sipas tij, do të ishin një kosto shumë e madhe për vendin dhe qytetarët. Arben Malaj ka dalë edhe kundër bojkotit ndaj parlamentit. Ai ka deklaruar se ai nuk do të marrë pjesë në asnjë protestë të opozitës nëse Partia Socialiste do të vendosë të bojkotojë parlamentin. Ndërkaq gabimi më i madh i Edi Ramës në muajt e fundit për Arben Malaj mbetet bojkoti ndaj parlamentit. Sipas tij, Rama bën mirë të futet në udhën e një modeli të pranueshëm politik, që do t’i mundësonte Partisë Socialiste atributet e një force politike serioze. bazë të këtij “standardi”, nuk ka pse, bie fjala, të hamendësohet se kjo zgjedhje e mundshme e pritshme e PS-së, nuk është asgjë më shumë e një bindje të brendshme të Edi Ramës, se me bojkot, nuk fiton më asgjë, sikurse nuk fitoi në më se 6 muajt e shkuar dhe në këto kushte, shpik e sajon “beteja” me “luftëtarë gjysmë-pasivë” e “luftëtare gjysmë-aktive”.

Arben Malaj

Po rrënohet bojkoti i Edvinit, del kundër edhe Blendi Klosi
Tashmë duket se skifterët e Edvinit s’kanë më mundësi të imponojnë pa probleme teorinë e tyre të bojkotit dhe të shfaktorizimit të grupit parlamentar socialist. Njëri nga mentorët e Ramës, sekretari organizativ Blendi Klosi ka deklaruar prerë sot se çfarëdolloj bojkoti i mëtejshëm vetëm do të dëmtonte PS-në dhe do të shkonte në favor të Sali Berishës. “Sali Berisha është më i interesuar se kush, që ne të jemi jashtë parlamentit, që opozita shqiptare të mos bëjë jetën e saj reale, sepse kjo mënyrë qoftë dhe ballafaqimi dy ditor tregoi shumë probleme që kjo qeveri ka. Prandaj mendoj që gjithë këtë kosto Sali Berisha e merr mbi vete. Bojkoti i ka dhënë frytet e tij, PS tashmë ndihet shumë më e fortë në kauzën e saj, shumë herë më e fortë për sa i përket raportit me këdo”, tha Blendi Klosi, sekretar organizativ në PS.Asambleja kombëtare e socialistëve të shtunën do të diskutojë mbi protestat, praninë e kushtëzuar të deputetëve në kuvend dhe ndryshimet në statut për të cilat pritet më pas edhe mbledhja e kongresit. “Ne jemi në fazën e përgatitjes së ndryshimeve në statut, të cilat do të jenë pjesë e diskutimit të brendshëm të jetës së partisë. Kemi edhe një kongres që do të miratojë këto ndryshime në statut, në një moment që asambleja do ta përcaktojë”, vijoi Klosi. Megjithatë, nuk ka më dyshime se klika e Edvinit do ja arrijë të realizojë synimet ogurzeza kundër interesave të vendit dhe aspiratës së shqiptarëve për integrimin në BE. Ajo që është më e vërtetueshme tashmë, ka të bëjë me faktin se Edi Rama ka humbur kontrollin tërësor të grupit parlamentar socialist dhe se vendimet që dalin nga selia rozë nuk kanë miratim unanim, por kundrejt një ‘aprovimi’ të ndrydhur thjesht e vetëm për të shmangur një kolaps të mundshëm brenda PS-së. Humbja e kontrollit të PS-së nga diktati i Edvinit vjen si rrjedhojë e çmendurisë së tij dhe sorollatjes së deputetëve nga një tryezë në tjetrën dhe presionin e egër për kushtëzimin e marrëdhënieve me Kuvendin. Xhaçka, Rudina Seseri apo edhe Arta dade, do të bëjnë “aktivin”. Ajo që qarkullon lart e poshtë, se vendimi do të merret “hap pas hapi” , në prag të çdo seance të Kuvendit, është më shumë një tregues, i tipit “fali se nuk dinë ç’të bëjnë”... ... Sepse ca më thjesht, ndërsa, kryesisë së PS-së, ju desh...yyyyyyyy, s’mbahet mend, që kur, për të mbërritur te mbledhja e sotme, askush nuk pret dhe nuk e beson se nga sot e tutje kjo kryesi e PS-së, do të jetë “në gatishmëri” për t’u mbledhur në prag të çdo seance të Kuvendit... ... Apo, apo të besohet ana tjetër, se nga sot e në të ardhmen, vendimmarrjen në prag të çdo seance të Kuvendit, ta ketë vetë grupi parlamentar i PS-së... ... Sepse, në qoftë kështu, pse duhet “të përzihet” kryesia e PSsë sot, në kompetencat (jo edhe aq) qartazi të grupit të deputetëve të saj. Sigurisht, mes këtyre “të panjohurave”, çdokush është i lirë t’i japë rrugë aludimeve të veta. Në

E enjte, 25 mars 2010

55

3

Kontaktoni në opinion@gazeta55.net

FORUM

Shënime për librin “Zonja e zezë Nexhmije Hoxha” botuar në rumanisht nga Shtëpia Botuese “Humanitas”
Nga Vladimir Tismaneau (Botuar dje në gazetën “Evenimentul Zilei”)
Humanitas botoi në nëntor të vitit të kaluar, në kolanën «Histori Bashkëkohore», që e koordinoi me historianin Cristian Vasile, librin “Zonja e zezë, e veja e diktatorit shqiptar Enver Hoxha, me një parathënie të shkruar nga Ismail Kadare. Unë kam qenë i nderuar që kam shkruar argumentin e këtij libri-eveniment. Ky artikull është një përmbledhje e ideve kryesore të paraqitura prej meje në këtë tekst. Rrethi intim i liderëve komunistë paraqet një subjekt njëherësh historiografik, politologjik dhe psikologjik. Ashtu si universi mendor i këtyre despotëve ka të bëjë me psikopatologjinë. Kam parasysh posaçërisht gratë e despotëve të ndryshëm totalitarë, qenie të krijuara nga një lëndë e posaçme, të disponuara të tolerojnë apo të nxisin madje dhe prirjet më të ulëta të burrave të tyre. Termi i “gjuhës së drurit” për ato si “zonja të para” të nomenklaturës ishte “shoqe lufte dhe jete”. Dua të theksoj, megjithatë, për të shmangur demonizimin e “zonjave të zeza”, faktin se ishte sistemi që lejonte vrasjet masive, propagandën histerike dhe persekutimin e çdo rivali të mundshëm. vigjilencën e tij proverbiale (fjalë tjetër kyçe nga leksiku totalitar, fashist dhe komunist), armiku s’mund të shkatërronte “kështjellën e pamposhtur”. Në të gjitha veprimet e tij kishte pranë Nexhmijen, qenia prej graniti, femra pa ndjenja të tjera veçse dashurisë për partinë (lexo për Enverin dhe enverizmin). Historia e Partisë së Punës u desh rishkruar në mënyrë periodike në funksion të hakmarrjeve të përgjakshme në krye të partisë, prandaj Znj.Hoxha u bë drejtoreshë e Institutit të Studimeve Marksiste-Leniniste pranë KQ të PPSH-së. Ashtu si Elena Çaushesku ëndërroi të ishte kimiste, Nexhmija ëndërroi të ishte ideologe. Ismail Kadare ka të drejtë, në parathënien aq të nevojshme, për librin vërtet tejet tërheqës të Fahri Balliut, se si, në hierarkinë e errët “të shoqeve të jetës dhe të luftës”, Nexhmije Hoxha shfaqet si më e zeza. Në rast se lëçitësit dëshirojnë të shohin se si do të reagonte Elena po qe se do të kishte mbetur e ve, mund të merrni vesh gjëra interesante nga reagimet e Nexhmijes. Ky libër nuk është vetëm instrument njohjeje historike, por edhe një paralajmërim. Znj.Hoxha nuk ka shprehur askurrë as shenjën më të vogël të keqardhjes. Ideja e njohjes së fajit dhe e ndjesës janë të huaja për të. Si dhe Paul Niculescu-Mizil, ^tefan Andrei, Ion Stnescu dhe të tjerë nostalgjikë komunistë që nuk e njohin ndjesën, e veja e Enver Hoxhës, guxon të tregojë me gisht, fyen dhe deklarohet e persekutuar. Ka plotësisht të drejtë kësisoj Fahri Balliu kur shkruan: “Në sulmet e dhunshme të lëshuara përmes të tilla “kujtimesh” dhe “dëshmish” duhet t’i bëjnë shqiptarët të mendohen mirë dhe të kujtojnë se diktatura në të cilën kanë kaluar ngjan me ato sëmundjet e tmerrshme që mund të rikthehen dhe ta kaplojnë përfundimisht atë që vuan”. Në qoftë se do të më duhej të ngërthej me një koncept sa më sintetik thelbin e regjimit leninist shqiptar, më i përshtatshëm do të ishte ai i sulltanizmit totalitar. Atmosfera në oborrin e sulltanit Enver ishte e mbuluar nga gënjeshtra, deliri enkomiastik, sadizmi dhe hakmarrjet tribale. Anëtare e Komitetit Qendror të PPSHsë, duke kontrolluar qasjen tek diktatori dhe duke i ndikuar vendimet, Nexhmija ishte bashkëfajtorja kryesore. Shtëpia Botuese “Humanitas” meriton nderimin tonë për botimin e këtij libri, me përkthimin e mrekullueshëm të Tiberius Puiu-t. “Zonja e zezë” e Fahri Balliut është një libër me një hetim kaplues të llahtarit të një universi politik që prodhon tmerr, i zhytur në urrejtje, në hakmarrje dhe zili të thellë. Nuk është bota e intrigave fiorentine, por ajo e pasioneve klanore të kamufluara në një llafollogji dialektike.

Pozita e udhëheqësit të Partisë e bënte të ndihej një hyjni të vërtetë. Psikopatologjia e sistemit, ishte ajo që lejonte vrasjet ekstravagante të sociopatëve të mbërritur në krye të sekteve komuniste. Enver Hoxha ka qenë një lider i tillë: një kombinim i kapedanit tribal me atë të burokratit bolshevik, dogmatik e mizor, stalinist i kategorisë më të ashpër (në qoftë se pranojmë se do të ekzistonte përshkallëzim në këtë algoritëm të mosrespektimit të ligjit), maniak i spastrimeve periodike, relativisht i kultivuar në krahasim me militantët

proletarë, Hoxha ia doli mbanë të sfidojë së pari Josip Broz Tito-n (me ndihmën e Moskës) dhe pastaj Nikita Sergeieviç Hrushiov-in (me ndihmën e Mao-s). Ndërtoi në Shqipëri një sistem si kamp përqendrimi me një intensitet dhe jetëgjatësi të pakrahasueshëm në Europë (ekuivalenti mund të ishte despotizmi aziatik i Koresë së Veriut). Mundi të pozojë si mbrojtës i pavarësisë kombëtare, një lloj ringjallës i Skënderbeut. Heroi sans peur et sans reproche, “trim mbi trima”, “korifeu i mendimit marksist”, “strateg gjenial” etj. Me

Partia e krizave dhe horoskopi i kryetarit Rama
Redaksionale
Neveria ka shkuar deri në gabzerr. Sapo shikon në Tv një konferencë për shtyp të Partisë Socialiste të vjen ta kapësh pultin dhe ta flakësh nga dritarja. Arsyeja është e thjeshtë. Dëgjon të njëjtin refren të mësuar përmendsh: “hap kutitë”, përndryshe largohu, sepse gjithçka shndërrohet në krizë. Një barcaletë e re po lind brenda strukturave të PS: çfarë uji i ke dhënë gomarit? Krizë! Partia e krizave shprehet Rroftë kriza: një aksiomë infantile ku epikriza e panikut merr formën e një çelësi kopil për të marrë pushtetin, formën e një leve Arkimedi moderne për të thënë Eureka në politikë. “Socialistët e shekullit të ri” flasin më shumë për krizën sesa një grup ekologjist flet për shpëtimin e tokës nga ngrohja globale. Opozita e çuditshme edviniane po kërkon të instalojë një imazh sa iluziv aq edhe magnetik midis krizës së kutive dhe asaj ekonomike. Ekziston vakia e një simbioze të frikshme mes konceptit “krizë” dhe parashikimeve astrologjiko-horoskopike të zgjidhjes së saj nëpërmjet protestave. Mjerisht logjika e opozitës është e cekët, sepse mjafton të shohim fqinjin grek, thellësisht në krizë, për të kuptuar se protestat kundër qeverisë jo vetëm që nuk zgjidhin asgjë, por e acarojnë edhe më shumë plagën. Mirëpo kjo aleancë horoskopike mes krizash ka funksionin e një mbylljeje ndër vete, dhe natyrisht edhe mbajtjen në këmbë të një organizmi politik si Partia Socialiste, që e ka humbur kontaktin me bazën dhe për rrjedhojë edhe me arsyen e me realitetin. Orkestra e opozitës gjëmon paralajmërimet për tragjedi - si pa të keq - në mjetet e komunikimit, duke shtuar dyshimin, frikën e mosbesimin; dhe për rrjedhojë fik dritën e një optimizmi shpëtues. Loja mes krizës ekonomike globale dhe Shqipërisë ka së paku 8 muaj që zhvillohet. Parashikimet sinoptike për kriza të gjithanshme, politike dhe ekonomike, që natyrisht - sipas PS - dilet vetëm nëpërmjet protestave. Është fiks sikur i sëmuri cilësohet i shëruar jo prej ilaçeve, por duke i recituar afër veshit “vjershën” protesta. Ky investim i gabuar i PS po e largon edhe më shumë opozitën nga problemet reale dhe sociale që ka ky vend. Shumica e shqiptarëve nuk u intereson propaganda shkak-pasojë: lidhja me mastic krizës së kutive me krizën ndërkombëtare ekonomike, por natyrisht është më e lehtë të biesh pre e sugjestioneve paraprake të krizës, edhe pa konvulsione të forta. Për një politikë miope është më e lehtë dhe rezultative në planin e efektit elektoral mbajtja e një pozicioni që ushqen “frikën” ndaj institucioneve. Si për ilustrim të kështjellës artificiale të krizës, çdo njeri mund të shkojë të kontrollojë kronologjinë e deklaratave për shtyp të këtyre 8 muajve fushatë permanente elektorale të PS. Aty do të gjendeni të skandalizuar nga reklamimi falas i katastrofizmit ose/dhe në disa raste i nekropolitikës. Çdo ditë qytetarët shqiptarë stërviten nga këto industri e shpifjes politiko-mediatike në një pesimizëm apokaliptik. Shqipëria nuk është në krizë. Përcaktimi i fjalës “krizë” është një moment kulmor, i rëndësishëm, njëfarë udhëkryqi ku gjendet një shoqëri e caktuar. Në këtë mënyrë situata ku është tani Shqipëria është konsekuencë e 45 viteve ekonomi të planifikuar komuniste dhe mentalitetit soc-komunist, produkt i të cilës është janë këto 20 vjet demokraci të “kushtëzuar” kapitaliste. Por natyrisht, situata e sotme nuk përbën ndonjë moment kulmor, të rëndësishëm në planin e frenimit të sistemit ekonomik. Megjithatë humbja e kontaktit me bazën socialiste u pa qartë në mbështetjen amorfe (77 %) që kjo bazë (në të vërtetë disa krerë lokalë që fiksojnë rezultate sikur të ishin baste sportive) për disa ndryshime në statutin e PS, që ishin krejt propozimet e Edi Ramës, dhe asnjë natyrisht të LMN.

Edhe pas 60 vitesh, në Gjermani vijohet dënimi i krimeve të nazizmit
Gjykata e Landit në Aahen, shpalli fajtor 88 vjeçarin Heinrich Boere, ish pjesëtar i trupës SS, në vrasjen e tre civilëve ne vitin 1944 në Hollandën e pushtuar. Si anëtar i njësisë speciale «Feldmeijer», ai ka vrarë viktimat e pafajshme me brutalitet dhe në mënyrë çnjerëzore, tha të martën Gjykatësi Gerd Nohl. Megjithatë nuk është e sigurtë, nëse do ta ushtrojë tani dënimin apo jo, për shkak të moshës së tij të madhe. “Kanë qenë vrasje, që nuk kanë patur të bëjnë me sjelljen e një ushtari”, deklaroi gjykatësi. Në korrik dhe shtator të vitit 1944 Boere ka vrarë tre vetë në Breda, Voorshoten dhe Vasernaar, pa patur arsye, por thjesht “i ka likuiduar” ata, tha Nohl. Viktimat e zgjedhura në mënyrë arbitrare nuk kishin bërë gjë tjetër, veçse kishin mbajtur qëndrim jomiqësor ndaj gjermanëve. Boere ka zbatuar urdhërin, megjithatë duhet ta kishte kuptuar karakterin kriminal të aktit, shpjegoi gjykata. Ekzekutimet e kryera prej tij bëjnë pjesë në 54 ekzekutimet e kryera nga “Feldmeijer” si reaksion ndaj sulmeve të kryera nga rezistenca holandeze. Aksionet nuk kanë qenë as aktivitete luftarake as reprazalje lufte, deklaroi Nohl. Gjykatësi shprehu zhgënjim për mungesën e gatishmërisë së Boere-s, që me përgjigjet e tij të tregojë pendesë. Në këtë mënyrë ai humbi shancin që të shkarkohej nga faji, para se të vdesë. Boere, që e pranoi fajin pa treguar emocione, i pati pranuar vrasjet para gjykatës. Në një deklaratë të tij të lexuar nga avokati mbrojtës ai thoshte se ka vepruar në situatë emergjence të shkaktuar nga urdhërat. Ai nuk ka qenë i vetëdijshëm për krimet, që po kryente. «Si ushtar i thjeshtë unë kam mësuar të zbatoj urdhërat dhe e kam ditur se, nëse nuk zbatoja një urdhër, do të thyeja premtimin dhe do të më duhej të vrisja veten», argumenton ai. Avokatmbrojtësi i Boere-s ka njoftuar se do të kërkojë revizion. Rishikimi i dënimit do të kërkojë 11 muaj.

4

55

E enjte, 25 mars 2010

Kontaktoni në politikë@gazeta55.net

POLITIKE

Kreu i ekzekutivit kërkon zbatimin e ligjit ndaj qeveritarëve vendorë si dhe ndaj atyre që mbjellin cannabis

“Në Evropë nuk mund të shkojmë si kultivues droge, të veprojë ligji”
Kryeministri Berisha u shpreh se do të shpërblehen ata që do të denoncojnë sipërfaqet e mbjella me kanabis, ndërsa kërkoi nga forcat e rendit, me angazhimin, profesionalizmin dhe kompetencat e tyre, ndëshkimin e projekteve të zeza të trafikut ndërkombëtar
Kryeministri Sali Berisha u shpreh dje për një koordinimin të punës së institucioneve shtetërore në bashkëpunim me njësitë vendore, në luftën kundër kultivimit të bimëve narkotike. Duke e konsideruar si jetik procesin e integrimit, shefi i ekzekutivit deklaroi se duhet ndëshkuar në çdo cep të vendit kultivimi i narkotikes, ndërsa kërkoi zbatim të rreptë të ligjit si ndaj “tolerancës” së qeveritarëve vendore ashtu edhe kultivuesve të cannabis-it. Këtë deklaratë kryeministri e bëri dje në takimin vjetor për parandalimin dhe luftën kundër kultivimit të bimëve narkotike, i organizuar nga Ministria e Brendshme. Në fjalën e tij kryeministri Berisha vlerësoi forcat e rendit për betejën e tyre të suksesshme, të vendosur dhe të guximshme kundër trafiqeve në tërësi, trafikut të drogës në veçanti. “Me angazhimin tuaj, profesionalizmin, kompetencat dhe guximin tuaj, ju tivat që merren me luftën kundër trafiqeve, mjetet moderne të përdorimit në këtë luftë, vendosja e radarit të detit ka rritur në mënyrë të ndjeshme kompetencën në punën tuaj për kontrollin e hapësirës detare të vendit dhe goditjen efikase të trafikut në detin Jon dhe Adriatik. Pra, mblidhemi sot me një bilanc realisht të suksesshme, për të cilin meritoni përgëzim, por sërish Shqipëria është një vend ku kultivohet droga, kultivohet cannabis sativa dhe kjo përbën një problem madhor”, u shpreh shefi i ekzekutivit. Kryeministri theksoi zbatimin e ligjit si një domosdoshmëri unike në këtë betejë. Berisha paralajmëroi masa të ashpra ndëshkimi për qeveritarët vendorë të cilët tolerojnë parcelizimin e tokave për kultivimin e cannabis-it dhe njëherazi edhe kultivuesit. Për këtë kryeministri solli në vëmendje ligjin e miratuar 4 vite më parë, ligjin më të standardizuar në luftën kundër bimëve narkotike.

“Shqipëria në moshën dixhitale”, një nga projektet madhore të qeverisë
Në mbledhjen e qeverisë, Sali Berisha tha se Shqipëria ka nevojë për të kapur moshën dixhitale dhe shumë shpejt interneti do të shkojnë në shtëpinë e çdo shqiptari. Nisur nga kjo, në mbledhjen e qeverisë Berisha ka njoftuar ngritjen e Fondit Kombëtar të Shqipërisë Dixhitale, por edhe vendimin për të trefishuar pranimet e studentëve të IT-së. Starti i parë, tha kryeministri, ishte i fuqishëm, por energji më të mëdha, investime shumë më të mëdha, përpjekje shumë më serioze, projekte shumë herë më të mëdha janë të domosdoshme, që të kapim dhe të tejkalojmë mesataren europiane. Projekti i Shqipërisë dixhitale është projekti i shkëputjes së sigurt të vendit nga një trashëgimi problematike për qytetarët shqiptarë, i një trashëgimie të kohës së kaluar. Po punohet për krijimin e një rrjeti kombëtar, ngritja e të cilit ka si qëllim internet me bandë të gjerë dhe super të gjerë në çdo familje, në të gjithë vendin, sikundër është në diskutim ngritja e Fondit Kombëtar, i domosdoshëm për të mbështetur këtë proces. Kryeministri Berisha trajtoi sot mbledhjen e qeverisë si çështje kryesore zhvillimin e shoqërisë së informacionit, duke njoftuar reforma mëdha, projekte dhe investime të rëndësishme për ‘Shqipërinë në moshën dixhitale’, si një nga proceset më transformuese në historinë e vendit. Kryeministri u shpreh me kënaqësi se, falë projekteve të mëdha që ndërmori qeveria gjatë 4 viteve të fundit si finalizimi me sukses i projektit ‘internet në çdo shkollë’, dixhitalizimi i procedurave, dixhitalizimi i sistemit të gjendjes civile dhe lista dixhitale e zgjedhësve, penetrimi i IT-së në Shqipëria është sot në masën 32 për qind, kundrejt 4.8 për qind në vitin 2005. “Treguesi i këtij penetrimi, - tha Kryeministri - është 32 për qind. Ndërkohë Europa ka mesataren 45 për qind, Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbi 70 për qind. Pra, starti i parë ishte i fuqishëm, por energji më të mëdha, investime shumë më të mëdha, përpjekje shumë më serioze, projekte shumë herë më të mëdha janë të domosdoshme, që të kapim dhe të tejkalojmë mesataren europiane. Dhe ky është një objektiv shumë ambicioz dhe i vështirë, për realizimin e të cilit, ne do të duhet të ndërmarrim reforma të thella, të angazhojmë fonde të mëdha”. Ndonëse në vitin 2007, - theksoi Kryeministri - rritja e shkallës së penetrimit të IT-së në Shqipëri ishte më e larta në Europë, sërish, Shqipëria ka nevojë jetike për të arritur ‘moshën dixhitale’. Kryeministri identifikoi disa aspekte të rëndësishme në drejtim të arritjes së këtij synimi: Kryeministri Berisha tha se po punohet për krijimin e një rrjeti kombëtar, ngritja e të cilit ka si qëllim internet me bandë të gjerë dhe super të gjerë në çdo familje, në të gjithë vendin, sikundër është në diskutim ngritja e Fondit Kombëtar, i domosdoshëm për të mbështetur këtë proces. “Agjencia dhe ministria – tha Kryeministri - po punojnë për të përcaktuar të gjitha termat e referencës, i cili do të jetë një rrjet që do të ngrihet në kuadrin e partneritetit publik, privat, si praktika më e mirë, me e suksesshme deri më sot.”

keni bërë që Shqipëria gjithnjë e më shumë të çlirohet nga projektet e zeza të trafikut ndërkombëtar dhe gjithnjë e më shumë të konsiderohet një rrugë tejet e rrezikshme për trafikantët rajonalë dhe ndërkombëtar. Në këtë betejë ju ia keni dalë të rrisni me shpejtësi numrin e operacioneve të suk-

sesshme, të penalizoni dhjetëra e qindra trafikantë dhe ia keni dalë të dekurajoni mbjelljen e cannabis sativas në Shqipëri”, tha Berisha, duke evidentuar se “ulja e kultivimit është një realitet që progreson nga viti në vit dhe kjo përbën meritë të vërtetë të punës tuaj. Ju keni rritur shkallën e kualifikimit. Efek-

Objektivi për 2010-n, çrrënjosja e këtij fenomeni në Shqipëri
Ministri i Brendshëm Lulzim Basha deklaron se angazhimi i strukturave të Policisë së Shtetit në luftën kundër bimëve narkotike, do japë frytet e duhura gjatë këtij viti. Në fjalën e tij, mbajtur në takimin vjetor për parandalimin dhe luftën kundër kultivimit të bimëve narkotike, Basha u shpreh se qeveria shqiptare i jep vëmendje të jashtëzakonshme vit pas viti parandalimit dhe luftës kundër kultivimit të kanabis sativa në vendin tonë. “Është e qartë nga rezultatet e 2009-s, se zbatimi në tërësi i planit të veprimit në luftë kundër trafikut të drogës dhe në veçanti në luftën kundër kultivimit të bimëve narkotike ka dhënë rezultate të prekshme. Rënia prej 14 për qind shoqëruar me një rënie prej 18% në 2008 në krahasim me 2007, pra një rënie mbi 30 për qind e arritur në dy vjet. Vetëm dy javët e fundit Policia e Shtetit ka sekuestruar afro dy tonë kanabis sativa. Raportet ndërkombëtare flasin qartë për një ulje të vazhdueshme dhe të qëndrueshme të sasisë së drogës të kultivuar në Shqipëri që arrin të tregtohet jashtë kufijve të republikës. Ndërkohë që për sa i përket trafikut transkufitar të heroinës, raportet e fundit qartësisht vërejnë rezultatet shumë pozitive që ka sjellë organizimi i punës në bazë të të cilit qëndron moratoriumi për mjetet lundruese”, u shpreh Basha. Sipas tij, plani i vitit 2010 paraqet ambicie të reja dhe objektiva të reja dhe nuk ka si të jetë ndryshe. “Objektivi ynë është çrrënjosja e plotë e këtij fenomeni në Republikën e Shqipërisë. Për këtë arsye zbatimi i këtij plani do të kërkojë një koordinim edhe më të mirë, edhe më efikas, polici-pushtet vendor duke shtuar përpjekjet nga pushteti vendor dhe duke shmangur çdo hezitim në përmbushjen e detyrimeve ligjore”, deklaroi më tej, ministri i Brendshëm Lulzim Basha, duke shtuar se Policisë së Shtetit për herë të parë do t’i vihen në dispozicion mjetet më moderne teknologjike siç është dhe vëzhgimi satelitor.

Ministri i Brendshëm Lulzim Basha, shprehet për një politike të ashpër ndaj kultivuesve të bimëve narkotike

“Kultivimi i bimëve narkotike ka shënuar rënie të ndjeshme”
“Duke e konsideruar luftën kundër krimit të organizuar si prioritetin më të rëndësishëm për Policinë e Shtetit, në emër të të gjithë strukturave të saj shpreh angazhimin maksimal për zbatimin e detyrave që na janë ngarkuar dhe realizimin e objektivave qe kemi përcaktuar për te siguruar një mjedis qytetar sa me te sigurte dhe te denje për një vend Europian. Ne jemi këtu bashkërisht, Institucioni i Policisë së Shtetit, institucioni i prefektit, drejtuesit e pushtetit vendor, në një bilanc të arritjeve ne luftën antinarkotike dhe për te marre përgjegjësitë e reja për vitin 2010. Nga analiza e bere ne përfundim te zbatimit te planit te veprimit është konstatuar një rënie e këtij fenomeni ne shkalle vendi me 14 për qind. Ne synojmë të arrijmë gjate vitit 2010 krahasuar me 2009, të eliminojmë maksimalisht sipërfaqet e mbjella me bime narkotike dhe njëkohësisht të rritet zbulueshmëria e autorëve të kësaj vepre penale”.

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Hysni Burgaj

E enjte, 25 mars 2010

55

5

FORUM

Arkeologët të eksplorojnë trevën e Opojës (Kosova jugore)
Në Opojë ekzistojnë tuma (varreza) ilire, muret e fortifikatës ilire, themele kishash iliro-shqiptare, një shtëpi e vjetër 500 vjeçare, monedha bizantine dhe materiale të tjera arkeologjike
Nga Gani Tërshnjaku
Këto ditë instituti Arkeologjik i Kosovës, drejtuar nga Dr. Sc. Enver Rexha, ka bërë hulumtime arkeologjike në pjesë të ndryshme të Kosovës. Janë eksploruar vende të ndryshme arkeologjike, themele, tuma ilire, varreza të lashta. Ditëve të fundit disa intelektualë nga treva e Opojës (Kosova jugore) i janë drejtuar me kërkesë Institutit Arkeologjik të Kosovës, për të bërë çështë e mundur në eksplorimin e trevës së Opojës. Kjo trevë shqiptare bën pjesë në skajin jugor të Rrafshit të Dukagjinit, rreth 20 km larg nga Prizreni. Nga pjesa lindore përmes Bjeshkëve të Sharrit kufizohet me Tetovën (Maqedoninë) ndërsa nga perëndimi Mali i Koritnikut e kufizon me Kukësin (Shqipërinë). Ka një terren kodrinorë – malor dhe një klimë submalore. Lartësia mesatare e vendbanimeve të Opojës është 1105 m. Përbëhet nga fshatrat: Blaçi, Bresana (Brodosana), Brezna, Brruti, Buçja, Buzezi, Bellobradi, Kapra, Kuki, Kuklibegu, Pllajniku, Plava, Renci, Shajna, Kosava, Xërxja, Zapluxhja, Zgatari, Zymi, Qellopeku. Sqarim i shkurtër rreth disa objekteve arkeologjike në trevën e Opojës/Sot në fushën e Plavës dhe Brrutit, të varrezat e Bojaxhinjve në Llopushnik ekzistojnë themelet rrënuara të fortifikatës ilire, të cilat duken qartë, e që në popull quhet “Hisari”. E cila komunikon me Kalanë e Prizrenit, komunikimi është bërë me tupan ose natën me flakë zjarri. Fatkeqësisht aty ende s’ka prekur dora e arkeologut. Fortifikata është e regjistruar në Hartën Arkeologjike të Kosovës. Në mesjetë aty ishte e vendosur kazerma e ushtrisë turke deri më 1912. Kështu dëshmon kujtesa historike e banorëve të Plavës. Pas përfundimit të luftës së Kosovës 1999, në afërsi të themeleve, persona të panjohur kanë bërë gërmime klandestine në kërkim të qypave dhe materialeve arkeologjike. Aty pranë ekziston “Kroi i bërë gërmime klandestine në kërkim të qypave dhe materialeve arkeologjike. Në fushën e fshatit Zgatar ekzistojnë themele të lashta në vendin e quajtur “Kumçar”. Dhe aty shihen qartësisht themel katrore shtëpiash. Dhe aty ka qenë një kishë. Fare pranë aty ka ekzistuar dhe fshati i lashtë i Zinovës. Në Bellobrad dhe Brrut (Opojë) janë gjetur monedha bizantine të shekullit XII, që dëshmojnë civilizimin dhe tregtinë se në atë kohë bëhej me monedha. Në Bellobrad ekziston vendbanimi i vjetër i “Gostilit”. Aty shihen themelet dhe varret e lashta. Rrënojat e themeleve të kishës shqiptare shihen “Të Kisha” në fshatin Brrut (gjurmët e kishës të vendi “Arat nërmjet Reke”), ku shihet një grumbull i gurëve inert. Në fshatin Brrut ekziston toponimi “Guri Kalluxherit”. Vite më parë aty është gjetur një kryq i vjetër i krishterë i farkëtuar. Dhe besohet se aty ka ekzistuar ndonjë kishë ose manastir mesjetar. Derisa para disa vitesh gra të pafata që s’kanë lindur fëmijë si pasojë e sterilitetit, në kërkim të fatit e kanë vizituar “Gurin Kalluxherit”, janë rrëfyer para “Gurit të Kalluxherit” dhe i janë lutur perëndisë që t’iu falë fëmijë. Të “Gurit i Kalluxherit” gruaja e pafat e vendoste veshin dhe dëgjonte perëndinë tek përkundte djepin. Rituali më pas vazhdonte të Shpella e Zgatarit dhe të “Vorri i Madh në Zgatar. Në fshatin Xërxë ekziston toponimi “Të Kisha”. Si dhe në Xërxe ekziston toponimi “Livadhi Priftit”. Në fshatin Pllajnik ekziston toponimi “Të kishëza” dhe vite më parë banorët kanë gjetur pjesë të qeramikës me mbishkrime. Sot toponimi ekziston si “Kishëza” dhe “Kisha e Madhe”. Në fshat ekziston gojëdhëna se shtatë metra larg derës së Kishës është i groposur një qyp me lira të arit. Në fshatin Pllajnik ekziston shtëpia e vjetër pesëqind vjeçare (500 vjet), në lagjen Çengaj të fshatit Pllajnik. Kati i parë i shtëpisë është i vjetër pesëqind vite (500 vite). Shtëpia është e ndërtuar me gur e llaç. Në brendësi ka dhomat, ka “gropën e kompirave” (gropa ku janë ruajtur papatet brenda shtëpisë), ka pjesën ku është vdjerrë dhe është terur mishi, ka oxhakun. Shtëpia është e braktisur dhe është pronë e familjes Çengaj. Në fshatin Kosavë ekziston toponimi “Të kisha”. Ky vend aktualisht është pronë private dhe tokë bujqësore dhe kanë humbur gjurmët e kishës. Por në afërsi janë varrezat e vjetra të krishtera. Vite më parë banorët praktikonin një ritual, nxirrnin nga dheu copëza të eshtrave nga ato varreza të krishtera, dhe e preknin dorën e tyre, kur u shfaqej i ashtuquajturi “ashti i të vdekurit” në dorë. Një komplikim i përkohshëm shëndetësor që shfaqet në dorë ndonjëherë. Në fshatin Zapluxhë ekziston toponimi “Të Kisha” (afër vendit “Guri i Rrushit”). Deri para ca vitesh aty qartësisht kanë ekzistuar themelet e kishës, por viteve të fundit aty biznesmenë privatë vazhdojnë ta eksploatojnë nxjerrjen e gurëve për biznes. Dhe kanë zhdukur gjurmët e kishës. Në fshatin Zapluxhë ekziston toponimi “Tumçinë” ku vite më parë janë gjetur stoli argjendi dhe gjurmë të tjera të lashta ilire. Në fshatin Zapluxhë ekzistojnë varreza të lashta mbi fshat rrugës së re drejt Prizrenit. Në fshatin Buzez ekziston “Namazxhahi”. Një objekt mesjetar fetar. Karakteristikë është se ky objekt fetar mysliman është i ndërtuar nga gurët e gdhendur që zakonisht janë të ndërtuara kishat e krishtera. Në fshatin Shajnë ekziston “Livadhi Priftit” ose “Zabeli Kishës”; Në fshatin Brezne ekziston “Lugi i Kishës”; Në fshatin Kapre ekziston toponimi “Kishat”; Në fshatin Blaç ekziston toponimi “Guri i Priftës” ku vite më parë janë gjetur gjësende të vjetra. Në Blaq ekziston toponimi “Gurra e Priftës” ose “Mëhalla Priftaj”, etj.

Hajdutëve” dhe burime uji. Në fushën e Plavës dhe Brrutit, të varrezat e Bojaxhinjve në Llopushnik, në afërsi të “Hisarit” ekzistojnë themelet e “Derven Kullës”, një ndërtese të lashtë. Pas përfundimit të luftës së Kosovës 1999, në afërsi të themeleve, persona të panjohur kanë bërë gërmime klandestine. Rruga e lashtë e shtruar me kalldrëm dhe çakëll. Rrugë e cila lidhte me Prizrenin, Dibrën, Lumen Jugore, Matin, Opojën, Goren. Edhe sot shihet qartë kalldrëmi. Dhe kjo rrugë kalon nëpër “Hisar”, në fushën e Plavës dhe Brrutit, të varrezat e Bojaxhinjve në Llopushnik. Themele të lashta ilire vërehen edhe në vendin e quajtur “Gabuja” ose “Krevi i Gabujës”në fshatin Brrut dhe në fshatin Zgatar, të cilat komunikojnë me Kalanë e Prizrenit, për shkak të pozitës gjeografike. Komunikimi është bërë me tupan ose natën me flakë zjarri. Në të dy këto vende shihen gurët dhe inerte që dëshmojnë themelet e lashta. Përreth aty ekzistojnë istikame të vjetra që quhen “Tabe”, kroje, “Kroi i Luzit”, dhe dy kilometra më poshtë ekzistojnë themele të lashta të vendi i quajtur “Pirro” në afërsi të fshatit Jeshkovë. Në hartat e Ilirisë së lashtë përmendet Gabuleum.

Në Brrut ekziston dhe varri masiv i 46 banorëve të vrarë më 1913 nga ushtria Serbe. Si dhe aty ekziston “Varri i Kabashit”. Kabashi ka qenë një Ballist nga zona e Suharekës dhe është vrarë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Sot në fushën e Plavës dhe Brrutit, të varrezat e Bojaxhinjve në Llopushnik, ekzistojnë varrezat e lashta të Bojaxhinjve dhe aty pranë ishte vendbanimi i lashtë. Sot në fushën e Brrutit ekzistojnë themelet e fshatit të lashtë Pandalavicë, që edhe sot quhet Palavicë, dhe aty ekziston dhe një pus, “bunar”. Në Zgatar ekzistojnë edhe themelet e “Kullës së Zgatarit”, e cila komunikon me Kalanë e Prizrenit. Në Zgatar ekziston dhe varri monumental, i quajtur “Vorri i madh” në fushën e quajtur “Gjermoni”. Në pamje duket se është varr i krishterë. Aty edhe sot e kësaj dite kryhen rituale të ndryshme nga banorët. Aty bëhet ndezja e qirinjve, vendosen monedha, etj. Pranë atij varri ekzistojnë dhe varre të tjera të vjetra që shihen qartësisht. Dhe aty pranë ka ekzistuar dhe një kishë e krishterë. Gjurmët e kishës janë “Të Guri Gjermonit”. Të “Vorri i madh” pas përfundimit të luftës së Kosovës 1999, në afërsi të themeleve, persona të panjohur kanë

Fokus/S’tërhiqet Gjermania, kërkon falimentin grek, para nisjes së procesit të kreditimit
Në rast se shteti kërcënohët nga falimentimi, Greqia duhet të marrë ndihma financiare nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, mbështetur nga ndihmat vullnetare të vendeve të veçanta të BE-së, thuhet në një njoftim të Berlinit. Përfshirjen e FMN-së në zgjidhjen e krizës greke e kishte ofruar kancelarja Angela Merkel në bisedimet e ditëve të kaluara. Tani edhe Presidenti i Francës Nikolas Sarkozy është për këtë zgjidhje, njofton gazeta „Süddeutsche Zeitung“. - Shtetet e euro-zonës mund të marrin një vendim ditën e enjte, para samitit të të gjitha vendeve të BE-së. Ndërkohë qëndrimi gjermano-francez u përshëndet edhe nga Kryeministri spanjoll Jose Luis Rodriguez Zapatero: “Ne shpresojmë që kjo konferencë do të bashkojë në një rrugë krerët politikë të eurozonës me premtimet e tyre për të ndihmuar Greqinë dhe përveç kësaj do të bëhen përparime për krijimin e një qeverie të përbashkët ekonomike evropiane”, tha Jose Luis Rodriguez Zapatero: Merkeli fitimtare në zgjidhjen e problemit të Greqisë?/Angela Merkelin e kishte rrethuar vetmia: gjysma e Evropës ankohej për qëndrimin e saj të ashpër, refuzimin e planit të emergjencës për Greqinë e tronditur nga kriza. Pak para fillimit të samitit të BE-së, duket se po shenjohet kthesa në momentin e fundit, me kancelaren gjermane si triumfuese. Atë e quajtën “Madame No”, varianti tjetër “Madame “Njet”, pra “Zonja e Jo-së”, apo “kancelarja e hekurt” duke evokuar kështu ish-kryeministren britanike, Margaret Thetcher. Imazhi i Angela Merkelit ka vuajtur në javët e fundit. Por papritur duket se gjërat po lëvizin, dhe se Merkeli po del fitimtare në momentin e fundit. Pak para fillimit të samitit të presidentëve dhe shefave të qeverive të BE-së të enjten dhe të premten në Bruksel, duket se kancelarja po gjen mirëkuptimin e BE-së në një çështje themelore për ndihmat për Greqinë: Qeveria franceze tregohet e hapur për përfshirjen e Fondit Monetar Ndërkombëtar në planin e emergjencës për Athinën, ashtu si e kishte kërkuar Merkeli më parë. Duke kujtuar rezervat ekzistuese të deritanishme për FMN-në, një lëshim të tillë kancelarja mund ta shohë si sukses të madh të sajin. Sinjalet e para nga kryeqytete të ndryshme/ Franca dhe shumica e shteteve të BE-së e refuzonin deri tani në mënyrë strikte një përzierje të FMNsë. Nëse Merkeli e ka mbështetjen e presidentit Sarkozy, siç bën të ditur gazeta “Süddeutsche Zeitung”, do të ishte më e lehtë të bindej pjesa tjetër. Në rast të një ndihme financiare nga FMN-ja, do të ofrohen në rast nevoje edhe kredi bilaterale të disa shteteve të BE-së. Qarqet qeveritare berlineze u shprehën me kujdes se po vijnë edhe “sinjalet e para nga kryeqytetet e ndryshme”, që e quajnë të pranueshme një bashkëndihmë financiare të FMN-së. Diplomatët po punojnë ende ethshëm për detajet e një kompromisi. Ndoshta ky do të arrihet të prezantohet para programit zyrtar të samitit. Për arritjen përfundimtare të suksesit, duket se të enjten do të ketë një mbledhje të posaçme për Greqinë të 16 vendeve të Eurozonës. Gjermania refuzoi për arsye të brendshme politike/Qeveria gjermane kundërshtoi për një kohë të gjatë që të flitej në Bruksel për Greqinë. Athina nuk ka kërkuar ndihmë, prandaj nuk paraqitet nevoja për një gjë të tillë, kështu fliste Berlini. Një qëndrim, që nuk pati jehonë të mirë në qeverinë greke. “Po qe se nuk është vënë në axhendë, atëherë do ta vëmë ne””, paralajmëroi kryeministri grek, Papandreu. Këtu nga njëra anë është kalkulimi për arsye të brendshme politike. Që Merkeli nuk është më aq e dashur në BE, ajo e përtyp lehtë, për një arsye tjetër. Në vendin e saj ajo është popullore pikërisht për këtë qëndrim të ngurtë. Shumica e gjermanëve është e mendimit, që grekët duhet të dalin vetë nga kriza, kjo pasi ata për vite të tëra i mashtruan shtetet e eurozonës. Pak para zgjedhjeve të rëndësishme në landin e Renanisë Veriore dhe Vestfalisë, qeveria nuk do t’u thotë qytetarëve që paratë e taksapaguesve gjermanë në ishujt Peloponezë do të sjellin stabilitet, në një kohë kur vetë Gjermanisë po i mbahet fryma nga barra e rëndë e borxheve. Një zgjidhje po afrohet. Por e qartë bëhet po ashtu se në takimin e jashtëzakonshëm të nivelit të lartë për Greqinë nuk do të merret vendimi përfundimtar për ndihmat financiare për Athinën. Nga kjo linjë Merkel nuk deshi të largohet as të martën. Në takimin e grupimit parlamentar të Unionit ajo foli më shumë për një zgjidhje emergjente që do të paraqitej në rast se Greqia nuk do të mirrte më para të freskta në tregun e kapitalit. Dhe ministri i Financave Schäuble theksoi për “Frankfurter Allgemeine Zeitung”: “ Fakti që një zonë monetare zgjidh një pjesë të problemeve të saj përmes Fondit Monetar ndërkombëtar mund dhe duhet të konsiderohet një përjashtim.”

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

6

55

E enjte, 25 mars 2010

FORUM

Një legjendë urbane flet Catherine Ashton është një zbulim i José Manuel Barroso. Po ashtu thuhet se Presidentit të Komisionit Evropian ngeli shumë i habitur dhe pati përshtypje të mira prej kësaj laburisteje të zonës së Lancashire gjatë një darkë në Londër, aq sa u bë edhe mentori e saj, duke i sugjeruar qeverisë britanike për ta zëvendësuar Peter Mandelson, i cili ishte në fund të mandatit në Bruksel. Sidoqë të kenë shkuar gjërat, një gjë është e sigurt, se Zonja Ashton, 54 vjeç më 20 mars, e lindur nga prindër punëtorë të thjeshtë dhe me paraardhësi minatorë, Ajo është e vetmja nga familja që ka marrë një diplomë (në ekonomi) dhe që nga viti 1999 është baroneshë ënë zonën e Upholland, për dëshirë të ish-kryeministrit Toni Bler, pas këtij posti porta e karrierës së saj europiane u hapën në tetor 2008. Mbeti vetëm një vit si Komisionar Europian për Tregtinë e Jashtme, ku ajo kurorëzoj me sukses: marrëveshjen e tregtisë së lirë me Korenë. Pastaj, nëntorin e kaluar, gjatë zgjedhje për të emëruar një prej 27 krerëve të BE-së në kryesimin një post shumë delikat si është, Ministri i Jashtëm të BE, paçka se këto palë zgjedhje brenda BE shkartuna qysh në fillim emra kandidatësh prestigjiozë si, David Miliband apo/dhe Massimo D’Alema. Detyra e re i shkoi baroneshës angleze Ashton. Ndërkaq për alter egon e Hillari Klinton në Kontinentin e Vjetër duhet thënë se 100 ditët e para nuk ishin aq të lehta. Ashton është qortuar për çdo gjë: që ka pritur

Profili i baroneshës Catherine Ashton, Ministre e Jashtme e BE
shumë përpara se të vizitonte viktimat e tërmetit në Haiti, humbjen e një takim diplomatik në Palma de Majorka, qortohet se flet pak gjuhë të huaja (kritikë sidomos nga francezët), fikjen e telefonin pas 8të darkës, në fundjavë shkon në Londër për të kaluar me familjen e saj, dhe se nuk ka aftësitë e duhura ...etj. Kuptohet vetiu se Lady Ashton mori shumë “grushte”, edhe nën brez, por pastaj ajo kaloi në kundërsulm. Deklaroi publikisht, se përse të nxitonim në Haiti, kur dhjetëra avionëve të ngarkuar me ndihma nuk ishin në gjendje të uleshin në tokë? Përse të shkoja në një takim në ishujt Balenare, kur sapo ishte zgjedhur kryetari i ri i Ukrainës Viktor Janukoviç, dhe po bëhej betimi i qeverisë së re? Dhe për shkak se jam një grua në një postë të lartë duhet të heq dorë e të qenit një nënë? Duke lëshuar këto deklarata që nën-kuptonin se, ndoshta ju jeni pak maskilista... Mirëpo pas kritikave se nuk është në vendin e duhur në kohën e duhur, Ashton ka ngritur pretendimet e saj duke kërkuar një aeroplan në dispozicion, që, pavarësisht nga një buxhet prej 300 mijë në vit për udhëtimet e tij, me fluturime të planifikuara nuk mund të gjendet në kohë atje ku kërkohet. Me këtë propozim sikur hapi një fole grerëzash. Polemika shkoi deri aty sa zëdhënësi i saj, gjermani Lutz Güllner ditë më parë ndërhyri për të shpjeguar se Ajo nuk kërkonte një lloj të “Air Force One” (avioni presidencial amerikan), por një avion që duhet të jenë të gatshëm për t’u dhënë sa më shpejt me qira. Një gjë jo krejtësisht e paarsyeshme, duke pasur parasysh se në javët e fundit ka qenë detyruar të marrë avionë shtetërore për të fluturuar. Dhe duke pasur parasysh se parashikohen udhëtime që deri në 300500 mijë kilometra në vit. Gjithsesi s’ka dyshim se Ashton mund të këtë kryer më shumë se një hap të gabuar. Në qoftë se paraardhësi i tij, Havier Solana, që ishte i njohur në Bruksel sepse nuk flinte, nuk hante dhe që qëndronte gjithmonë në udhëtime, kurse lady Ashton të jep përshtypjen se do të bëjë punën e një funksionari. Çdo të premte vjen dhe shkon nga shtëpia në Hertfordshire: këtu e presin burri i saj Peter Kellner, gazetar i njohur dhe tani presidenti i kompanisë së sondazheve YouGov, dy djemtë e saj Robert dhe Rebecca dhe tre fëmijët që i ka nga një martesë e mëparshme. Lady Ashton dëshiron të jetë një grua normale. Asaj i pëlqen gatimi, përdor dhe dëgjon muzikë në iPod, ku pëlqen grupin pop Maroon 5 dhe Snoë Patrol, si dhe është tifoze skuandërs së futbollit Liverpool. Gjithashtu pëlqen shumë telenovela shkencore të tipit “Doctor Ëho”, e cila transmetohet në radio-televizioni BBC me seri. Për 50 vetorin e saj, burri i ka dhuruar një statujë në madhësi fikse të një prej protagonistëve të telenovelës, Daleknjë jashtëtokësor, të cilën e mban në dhomën gjumit. Ndoshta, do t’i duhet të heqë pak dorë nga ky normalitet. Një gabim e tjetër i Lady Ashton, është marrja me vete e pothuajse të gjithë stafit që kishte në komisionin e BE për Tregtinë e jashtme. Njerëz që nuk janë mësuar me diplomacinë, dhe këta të fundit e konsiderojnë baroneshën Ahton, si një trup të huaj në botën e diplomacisë. Gjithashtu dy emërimet e saj të parë në dy vende të rëndësishme në arenën ndërkombëtare kanë krijuar shumë ankime: i pari i emëruar është portugezi Vale de Almeida (i mbështetur fuqimisht nga Barroso) në Uashington dhe i dyti lituani Vygaudas Usackas në ambasadën e Kabulit. Një zgjedhja është bërë për të qetësuar paska vendet lindore, të cilët ankoheshin si ishin pak të përfaqësuara në nivel evropian. Por bëri kurban një italian si, Ettore Sequi Francesco, i cili ishte ambasador i BE në kryeqytetin e Afganistani që nga viti 2004, mbi të cilin kishte investuar shumë pikë Ministri i Jashtëm, Franko Fratini dhe ish kryebashkiaku i Milanos, Gabriele Albertini, kryetar i Komitetit të Punëve të Jashtme të Parlamentit. Edhe për Kabinetit

e saj, asnjë nga pesë kandidat italianët nuk u intervistua nga Lady Ashton. E vetmja italiane i cili është intervistuar, Marta Dassù, e vlerësuar ngaqë është drejtoreshë ndërkombëtare e Institutit Aspen Italia, si dhe këshilltare për marrëdhëniet ndërkombëtare të ish kryeministrit italin, D’Alema. Megjithatë, Ashton ka marrë si këshilltarin e tij të veçantë danezin, Poul Skytte Christoffersen, për vite me radhë në orbitën e Brukselit. Duhet thënë se Catherine Ashton është përpara një pune që Solana e ka quajtur si “të pamundur.” Tani ajo vetëm ka kompetencat që kishin në Tre veta përpara saj. Sepse Traktati i Lisbonës i jep një status të veçantë: sepse së pari Ajo u përgjigjet pyetjeve të 27 krerëve të BE, dhe së dyti i u përgjigjet Komisionit Evropian. Ndërsa Parlamenti ka në pronësi një çantë plot me para: një lumë të hollash nga trashëgimia e Relex, ose shërbimit i jashtëm. Baronesha punon shumë, dhe studion të gjitha dosjen me një kujtesë prek elefanti: si negociatore e mirë. Do të mjaftojë për t’u bërë zëri unik të politikës së jashtme të BE? “Ai ka përvojë politike dhe mëson shpejt,” tha Antonio Missiroli, drejtor i studimeve të European policy center. “Por shumë varet nga pritshmëria: nuk mund të bëhesh kreu i diplomacisë evropiane në një kohë të shkurtër. Nëse qëllimi është për të ndërtuar struktura të mirë në pak vite, atëherë ajo mund të bëjë atë”.

Përgatiti: L.Lita

Kujtimi për disidentët e komunizmit serb
“Wall Street Journal” Mihajlo Mihajlov, ose Misha, siç e thërrisnin miqtë, ishte një nga figurat më interesante të Luftës së Ftohtë. I mërguar në vitin 1978 nga ish-regjimi komunist jugosllav, ai u quajt hero kombëtar pas vdekjes së tij këtë muaj, në Beograd, në moshën 76-vjeçare. E nisi karrierën e tij si mësues i literaturës ruse dhe i filozofisë, që ishte dashuria e tij e parë dhe aksidentalisht iu fut politikës. Në kujtimet e tij të udhëtimit, “Vera në Moskë”, ai përshkruan kampet sovjetike të disidentëve, ku ai u dënua më 1966, me tre vjet e gjysmë burgim atje, për dëmtimin e reputacionit të shtetit të huaj. Ndërsa kritikonte që Bashkimi Sovjetik ishte i papajtueshëm në Jugosllavi, libri i Mihajlovit zemëroi Kremlinin, pikërisht kur Tito po përpiqej t’i përmirësonte marrëdhëniet me Moskën. Një nga arsyet se përse Mihajlov ishte gjerësisht i admirueshëm, ishte për faktin se kishte talent të përshkruante se si regjimi komunist ndikon në shpirtin njerëzor. Esetë e tij e sollën këtë në mënyrë të shkëlqyer, shpesh me mo-

Tito e mërgoi Mihajlovin në Perëndim më 1978 dhe pasaporta e tij nuk i lejoi kthimin deri në rënien e komunizmit. Në dhjetëvjeçarët e pasmë, ai mësoi në universitete perëndimore, që nga Glasgov te Jell, dhe punoi në Radion Evropa e Lirë si komentator
mente surprizë të pasojës së shpirtit njerëzor në socializëm, në burg dhe në disidencë. Filozofia e tij, si jeta e tij, ishte reale dhe direkte, transententalizmi i tij ishte i thellë, i mbushur me një ndjenjë kuptimplotë. Sensi i tij i humorit ia dha këtë, pavarësisht seriozitetit të temave të tij, ndaj shkrimet e tij nuk ishin kurrë të rënda. Eksperienca e burgut për Mihajlovin dhe më vonë shkrimet e tij e çuan atë drejt Milovan Gjilasit, udhëheqësit disident jugosllav. Ai fitoi çmimin nga Shoqata Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut, mbështetur nga Grupi Ndërkombëtar PEN dhe Amnesty International, dhe mori një nominim për Çmimin Nobel për Paqe nga Andrei Sa-

kharov. I dënuar përsëri më 1975 për “përhapjen e propagandës armiqësore”, ai u lirua më 1977, pasi Beogradi donte t’i shmangte shqetësimet e mbajtjes së tij në burg, ndërsa do bënte një takim për procesin e Helsinkit. Tito e mërgoi Mihajlovin në Perëndim më 1978 dhe pasaporta e tij nuk i lejoi kthimin deri në rënien e komunizmit. Në dhjetëvjeçarët e pasmë, ai mësoi në universitete perëndimore, që nga Glasgov te Jell, dhe punoi në Radion Evropa e Lirë si komentator. Ndërsa ishte një armik i flaktë i Bashkimit Sovjetik, ai kurrë nuk ndau nacionalizma apo ndjenja anti-ruse me shumë nga kolegët e tij të Evropës Lindore. Shprehja e plotë e ideve të tij politike ishte organizata, që ai themeloi në mërgim “Demokracia Ndërkombëtare”. Ai bashkoi kundërshtarët demokratë të të dy krahëve, të majtë dhe të djathtë, të diktaturave nga Azia dhe Amerika Latine dhe nga i gjithë blloku sovjetik. Aleanca Kineze për Demokraci iu bashkua organizatës së tij si një seksion kombëtar gjatë protestave në Tiananmen, më 1989. Filozofia e Mihajlovit ishte e afërt me ata idealistë fetarë në mes të disidentëve, si Aleksandër Solzhenitsin, që e përmendi Mihajlov në punën e tij. Por, Mihajlov kurrë nuk e vendosi fenë e tij kristiane në qendër të politikës së tij. Ai

ishte pjesë e lëvizjes tipike disidente, demokratike, pro perëndimore dhe internacionalist. Ai besonte se liria ishte e drejta e lindur e njeriut dhe që çdo kulturë përmban elemente demokratike. Po ashtu, ai besonte se në shumë vende duhet kohë për të arritur një demokraci moderne, të moderuar dhe liberale. Ai mbajti një pozicion unik në politikën jugosllave pas shpërbërjes së vendit, me vdekjen e Titos. Si rus për nga vendlindja, ai nuk ishte as serb, as kroat apo mysliman, dhe kishte marrëdhënie të mira me demokratët e të gjitha komuniteteve etnike në vend. Ai bëri sa mundi për të ndaluar shpërbërjen e Jugosllavisë më 199091, për të marrë ndërhyrjen e shpejtë dhe të vendosur të Perëndimit gjatë gjakderdhjes përgjatë viteve 1991-1994. Beteja e tij kryesore postkomuniste ishte kundër regjimit autoritar nacionalist të Sllobodan Millosheviqit në Serbi. Kur ra Millosheviq, Mihajlov u kthye në Beograd. Ai u mirëprit si një figurë kombëtare e literaturës dhe e filozofisë dhe si një shtyllë e lëvizjeve shoqërore demokratike. Vdekja e tij, më 7 mars, u përcoll me zi në gjithë vendin. Ai u varros në varrezat kryesore të Beogradit, në seksionin e quajtur si “rruga e qytetarëve që dhanë shërbim të shkëlqyer”.

E enjte, 25 mars 2010

55

7

REKLAMA

“Infood” është një kompani e re tregtare me kapital gjerman, e ngritur mbi eksperiencën, cilësinë, përkushtimin dhe historikun e paraardhëses D.W.M. Produktet që kjo Kompani sjell në tregun shqiptar përbëjnë një veçori për konsumatorin. „Infood” është e vetmja kompani që importon ekskluzivisht produkte ushqimore gjermane të një cilësie të lartë, të mirënjohura prej njëzet vitesh nga konsumatori shqiptar. Kjo kompani ka përfaqësinë e një sërë firmash të njohura në botë, si Kampina, Warsteiner, Arla Food, Krüger etj.

CILËSIA, PRIORITETI YNË

INFOOD SH.P.K.

8

55

E enjte, 25 mars 2010

DITA

Thaçi: Strategjia për veriun ka përkrahjen e të gjithëve
Gjendja e sigurisë në Kosovës është e qetë dhe stabile ka vlerësuar Këshilli i Sigurisë së Kosovës. Kryeministri Hashim Thaçi ka potencuar angazhimet që janë duke u bërë për fillimin e zbatimit të strategjisë gjithëpërfshirëse për integrimin e veriut. Në takimin e Këshillit të Sigurisë të Kosovës, kryeministri Hashim Thaçi njoftoi anëtarët e Këshillit për hapat konkretë që i ka ndërmarrë qeveria në funksionalizimin e grupeve punuese në kuadër të procesit për zbatimin e strategjisë për integrimin e veriut. Strategjia është në përputhje të plotë me projekt strategjinë e sigurisë nacionale, e cila parasheh integrimin e komuniteteve në shoqëri ka thënë Thaçi, duke shtuar se ky projekt ka përkrahjen e plotë nga të gjithë faktorët relevantë vendorë dhe ndërkombëtarë. Në mbledhje është diskutuar për gjendjen aktuale të sigurisë në Kosovë. Kryeministri Thaçi ka theksuar në takim se gjendja e sigurisë në vend është e qetë dhe stabile, me përjashtim të disa incidenteve që synuan destabilizimin e vendit, të cilat siç theksoi kryeministri Thaçi kanë mbetur të izoluara dhe pa ndonjë ndikim në sigurinë e shtetit. Kryeministri i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, duke folur për gjendjen e sigurisë në vend në periudhën që nga takimi i fundit i Këshillit të Sigurisë, theksoi shembullin e suksesit të organizimit të zgjedhjeve komunale. “Mbajtja e zgjedhjeve të lira, demokratike dhe fer, në frymën e tolerancës, për herë të parë në shtetin e Kosovës, me pjesëmarrjen e të gjitha komuniteteve, me theks të veçantë të komunitetit serb, zgjedhje këto të organizuara suksesshëm nga institucionet e Republikës së Kosovës, dëshmon më së miri përkushtimin tonë të plotë për ruajtjen e sigurisë së vendit”, u shpreh kryeministri Thaçi.

FOKUS

11 vjet pas ndërhyrjes së NATO-s në Kosovë, shqiptarët konfirmojnë përkatësinë perëndimore
“Është data më e rëndësishme, pas shpalljes së pavarësisë”, thonë të intervistuarit e mediave të Prishtinës, 11 vjet pas nisjes së sulmeve ajrore të NATO-s mbi Beograd e mbi qendrat e tjera ushtarake të Milosheviçit në Kosovë
fqinje dhe të rajonit. Institucionet e Republikës, me gjithë vështirësitë që i has secili vend i porsapavarësuar, po punojnë për zhvillimin ekonomik dhe për krijimin e vendeve të reja të punës, si dhe për përmirësimin e mirëqenies së jetës së të gjithë qytetarëve pa dallim etnie, në mënyrë që vendi ynë të shpejtojë hapin drejt integrimeve euroatlantike. Duke ju uruar edhe një herë këtë ditë të shënuar, ritheksoj se fushata ajrore e NATO-s u dha fund përpjekjeve të qëllimshme dhe sistematike për spastrim etnik dhe gjenocid ndaj popullit të Kosovës, ndaj ne do t’u jemi përherë mirënjohës të gjitha vendeve që dërguan djemtë dhe bijat e veta në luftë për çlirimin e Kosovës. Në këtë ditë feste, urimet të përzemërta u shprehim ushtarëve dhe komandantëve të të gjitha zonave të KFOR-it, si dhe gjeneralit Bentler, të cilët po bëjnë mbrojtjen dhe sigurinë e Kosovës. Zoti e bekoftë NATO-n! Zoti i bekoftë të gjithë të rënët për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës! Zoti e bekoftë Republikën e Kosovës!” Kundërtendenca - Serbët në veri përkujtojnë “viktimat e NATO-s”/Ndërsa shqiptarët festojnë 11-vjetorin e fillimit të bombardimeve të NATO-s, e cila i dha fund spastrimit etnik në Kosovë, serbët në veri të Mitrovicës e kanë shënuar me protesta ngjarjen e para 11 vjetëve. Rreth 150 serbë janë tubuar në pjesës veriore të Mitrovicës, dhe më pas kanë marshuar drejt urës së Ibrit. Ata kanë ndezur qirinj tek lapidari i ndërtuar “në përkujtim të viktimave nga bombardimet e NATO-s”. Në anën tjetër të urës është vërejtur një shtim i forcave policore kosovare dhe atyre ndërkombëtare. Tubimi ka kaluar pa ndonjë incident, ka bërë të ditur Besim Hoti, zëdhënës Policisë së Kosovës për rajonin e Mitrovicës. Një proteste të ngjashme është mbajtur në të njëjtën ditë edhe në Graçanicë.

Kosova shënoi dje 11-vjetorin e fillimit të sulmeve të Aleancës veriatlantike, kundër caqeve ushtarako-policore serbe. Operacioni “Allied Force” shënoi kthesën historike për çlirimin e Kosovës por edhe për vetë NATO-n. 11 vjet pas qytetarët e kujtojnë mbrëmjen e 24 marsit si datë të gëzimit por edhe frikës. Ekspertët ndërkaq, vlerësojnë rëndësinë historike të kësaj date. Ibrahim Kabashi, qytetar nga Prishtina, kujton se në mbrëmjen e 24 marsit 1999 kishte qëndruar i fshehur me familjen dhe fqinjët e tij në bodrumin e ndërtesës, duke dëgjuar radiostacionet e huaja. Ai nuk e mohon se gëzimi dhe frika ishin shumë pranë njëra-tjetrës atë natë. “Është e dyanshme, ka pasur gëzim edhe është paraqitë frika, ku vetëm ai që e ka përjetua mundet me e shpejgu. Ajo datë është data më e rëndësishme pas 500 vjetëve këtu. Kemi pas fat që kemi pas miq na ndihmuan dhe jemi çliruar”. Më 24 mars të vitit 1999 Aleanca Veri-Atlantike filloi fushatën e bombardimeve kundër forcave serbe, duke shënuar fillimin e fundit të luftës në Kosovë dhe duke hapur një faqe të re në rolin e vetë Aleancës. Ish-shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Agim Çeku thotë se sot, 11 vjet më pas, duke e kujtuar këtë datë, ne po e kujtojmë historinë, po e kujtojmë ditën e kthesës që e ka bërë 24 Marsi i vitit 1999. Ai thotë se në këtë datë ka qenë fillimi i një aleance midis forcave të NATO-s dhe UÇK-ës. “Ia vlen që këtë ditë ta kujtojmë në mënyrë më madhështore, duhet me qenë një organizim shtetëror, është ditë që nuk bënë të harrohet por duhet të gjithmonë të kujtohet. Është një ngjarje e rëndësishme për neve, por edhe për NATO-në në përgjithësi. Është lufta e parë që 19 vendet e NATO-s e kanë fitua. Lufta e parë që është zhvillu nga distanca që NATO e ka zhvillua dhe që asnjë vend i NATO-s nuk ka pasur drejtpërdrejt interes në Kosovë dhe nuk ka qenë i kërcënuar nga konflikti i Kosovës”, tha Çeku. Ndërsa analisti, Driton Lajçi vlerëson se intervenimi i Aleancës Veri-Atlantike në Kosovë ka dhënë shenja të qarta të krijimit të kushteve për një jetë normale të të gjithë

qytetarëve të Kosovës. “Ka krijua mundësi, ka krijua hapësirë, ka krijua perspektiva për vendet në Ballkan, sidomos që t’i bashkohen paktit të NATO-s, si fuqi e sigurt, si fuqi ushtarake, politike, diplomatike edhe ekonomike, e cila ka dëshmua parime universale që i kemi përqafu të gjithë”, tha Lajçi. Mesazhi i Sejdiut: “NATO i dha fund gjenocidit në Kosovë”/Presidenti i Republikës së Kosovës, dr. Fatmir Sejdiu u është drejtuar qytetarëve të vendit me një mesazh, me rastin e njëmbëdhjetëvjetorit të fillimit të fushatës ajrore të NATO-s për shpëtimin e popullit të Kosovës nga spastrimi etnik. Ja edhe mesazhi i plotë: “Të dashur qytetarë të Republikës së Kosovës. Sot, më 24 mars 2010, mbushen njëmbëdhjetë vjet nga fillim i sulmeve ajrore të NATO-s kundër caqeve serbe në Kosovë dhe në Serbi. Siç e thoshte Presidenti ynë historik, dr. Ibrahim Rugova kjo ditë ka hyrë në historinë moderne të Kosovës si njëra ndër datat më të rëndësishme të saj. Ndërhyrja e Aleancës Veriatlantike për ndalimin e krimeve të paramenduara që po i bëheshin popullit të Kosovës paraqet një akt të lartë të humanizmit të bashkësisë ndërkombëtare, e cila nuk qëndroi indiferente ndaj tragjedisë që po përjetonim, por ndërhyri me vendosmëri për t’u dhënë fund vuajtjeve apokaliptike nëpër të cilat po kalonim. Falë intervenimit të NATO-s, rezistencës sonë të përgjithshme dhe luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, vendi ynë arriti lirinë dhe iu bashkua familjes së madhe të kombeve sovrane, të cilat synojnë së bashku një botë më të lirë, më të prosperuar dhe më paqësore. Njëmbëdhjetë vjet pas fillimit të kësaj fushate, Kosova ka shënuar progres në të gjitha fushat e jetës. Republika e Kosovës është pavarësuar dhe është njohur ndërkombëtarisht nga 65 vende, nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, shumica e vendeve të Bashkimit Evropian dhe vende të tjera demokratike anekënd botës. Ajo po dëshmohet çdo ditë si një faktor shumë i rëndësishëm i paqes dhe i stabilitetit në këtë pjesë të Evropës Juglindore, duke nxitur po kështu bashkëpunimin me vendet

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E DREJTËSISË DREJTORIA PËRGJITHSHME E BURGJEVE Drejtoria e Burimeve Njerezore Finances dhe Sherbimeve

NJOFTIM
Drejtoria e Pergjithshme e Burgjeve, per nevoja pune kerkon te punesoje me kontrate te perkoheshme pune, punonjes ne pozicionin e Pergjegjesit te Sektorit te Auditimit te Brendshem: Kerkesat e veçanta: ( ne baze te ligjit 9720 date 23.04.2007 “Per auditimin e brendshem ne sektorin publik” ) Te kete mbaruar arsimin e larte, ne nje nga deget ekonomi, finance, kontabilitet. Te kete eksperience pune mbi 10 vjet. Te kete eksperience pune jo me pak se tre vjet ne auditim apo ne fusha te tjera. Te kete mbaruar kurse trajnimi te organizuara nga Ministria e Finances per auditimin. Te kete liçence auditimi dhe te kete fituar titullin e perhershem “te auditit te brendshem ne sektorin publik”, jo me vone se se 2 vjet nga hyrja ne fuqi e ligjit 9720 date 23.04.2007. Te kete njohuri te gjuheve te huaja Te njohe mire perdorimin e programeve kompjuterike Te kete aftesi drejtuese Te njohe legjislacionin ne fuqi dhe standartet e auditimit te brendshem ne sektorin publik. Paga per pozicionin e sipercituar eshte ne nivelin e pagave te nenpunesve civil Paraqitja e dokumentave: Kandidati duhet te paraqese brenda dates 31 mars 2010 prane D.P.Burgjeve keto dokumenta:Kerkesen per aplikim, CV-ne, fotokopje te diplomes dhe librezes se notave te noterizuar, te librezes se punes, çertifikatave te kualifikimit, deshmive te gjuheve te huaja dhe kompjuterit, deshmine e penalitetit, leter rekomandimi , nje numer telefoni per tu kontaktuar si dhe adresen e plote te vendqendrimit.

E enjte, 25 mars 2010

55

9

SPECIALE

DOSSIER
Nga Kastriot Dervishi

25 mars 1880: 130-vjetori i lindjes së Mit’hat Frashërit

Antikomunist dhe properëndimor deri në vdekje
Në sajë të tij bibliotekat dhe arkivat shqiptare kanë trashëguar pasuri të paçmueshme që shërbejnë për të treguar gjurmët historike dhe kulturore të kombit tonë. I lindur në Janinë më 25 mars 1880, ai ishte djali i Abdyl Frashërit. Për të u kujdesën xhaxhallarët e tij Sami dhe Naim Frashëri. Në vitet 1910 – 1912, Mit’hat Frashëri qëndron në Sofje dhe Bukuresht, ku punoi në dobi të çështjes kombëtare. Në nëntor 1912 merr pjesë në Kuvendin e Vlorës si delegat i Elbasanit, Ipekut dhe Përmetit. Emri i tij është njëri prej nënshkruesit të aktit të pavarësisë. Në qeverinë e dalë nga ky Kuvendi i Vlorës, Mit’hat Frashëri u emërua ministër i Punëve Botore detyrë që e mbajti deri në fund të marsit 1913. Do të jepte dorëheqjen për shkak të çështjes së Janinës. Ai kërkoi leje për të shkuar në këtë qytet, leje e cila iu dha por jo si përfaqësues i qeverisë. I pezmatuar për mosndihmën ushtarake ndaj Janinës së rrethuar nga Grekët, Mit’hat Frashëri largohet nga qeveria e parë shqiptare. Largimi nga ekzekutivi shqiptar, do të sillte afrimin e tij në një fushë tjetër si diplomacia. Ndonëse Shqipëria u njoh si shtet nga të 6 fuqitë e mëdha, vetëm Austro – Hungaria dhe Italia, pranë Oborrit Mbretëror në Durrës. Mit’hat Frashëri u emërua konsull i përgjithshëm në Beograd. Kontributi i tij në çështjen shqiptare do të ishte edhe në arsim. Në kohën kur shkolla nuk kishte program unik dh as trup arsimor të përgatitur, si tekst leximi përdorej ai i Mit’hat Frashërit. Por kohës së Wilhelm von Wiedit, shkolla shqipe thuajse nuk funksionoi fare. Vetë Mit’hat Frashëri do të thirrej sërish në qeverinë e dytë të Turhan Pashës si ministër i Punëve Botore dhe i Postë – Telegrafave. Në qeverinë e dalë nga kongresi i Durturia”. U shqua si autodidakt, duke përfituar kështu një kulturë mjaft të gjerë. Mbreti Zog për meritat që kishte pasur gjatë kohës kur shërbente në Athinë, i lidhi Mit’hat Frashërit një pension prej 274 frangash ari në muaj (“Zëri i Korçës”, 14 qershor 1930). Gjatë gjithë këtyre viteve, ndonëse i tërhequr nga politika, ai dha një kontribut të madh sidomos për albanologjinë. Pushtimi i Shqipërisë dhe rrjedhimisht nisja e Luftës së Dytë Botërore nuk mund ta mendonte më Mit’hat Frashërin jashtë zhvillimeve politike. Emri i tij hasen tërthorazi në mbledhjen e Pezës më 16 shtator 1942, kur ai dërgoi atje dy njerëzit e tij. Në nëntor 1942, Mit’hat Frashëri krijoi organizatën Balli Kombëtar me bashkëthemelues Fuat Dibrën, Faik Qukun, Nuredin Vlorën, Ali Këlcyrën, Hasan Dostin dhe Kolë Tromarën. Themelimi provohet nëpërmjet numrit të parë të organit të organizatës (“Lufta e çlirimit kombëtar”, 28 nëntor 1942). Platforma dhe programi i organizatës ishte Dekalogu (prej 10 pikash, i bërë i njohur në shkurt 1943), i cili shpallte qëllimet e Ballit Kombëtar. Së bashku me Abaz Kupin ai do të ishte i një mendimi për bashkimin e faktorit politik dhe ushtarak të vendit deri sa të mbaronte lufta.

Lajmërimi mbi vdekjen e Mit’hat Frashërit në emigracionin shqiptar

Kontributi i tij në çështjen shqiptare do të ishte edhe në arsim. Në kohën kur shkolla nuk kishte program unik dh as trup arsimor të përgatitur, si tekst leximi përdorej ai i Mit’hat Frashërit. Por kohës së Wilhelm von Wiedit, shkolla shqipe thuajse nuk funksionoi fare
rësit (25 dhjetor 1918 – 29 janar 1920) ishte ministër pa portofol dhe anëtar i delegacionit qeveritar në konferencën e paqes. Në zgjedhjet e para parlamentare në vend, ai u zgjodh deputet në Këshillin Kombëtar, por dha dorëheqjen më 1922 për shkak të angazhimit të mëpasëm në diplomaci. Në vitet 1920 – 1921 përfaqësoi Shqipërinë në Lidhjen e Kombeve në Gjenevë. Në vitet 1923 – 1926 ishte ministër i Shqipërisë në Athinë. Pas kësaj tërhiqet nga jeta politike dhe hap në Tiranë librarinë “Lumo Skëndo”, si dhe boton revistën “Di-

Me trishtimin e luftës civile dhe mërgimi
Rezolucioni i miratuar, pasi godet ashpër Ballin Kombëtar dhe marrëveshjen e arritur me ta, mohon thëniet se lëvizja ishte komuniste si dhe këmbëngul se nuk ishin armiq grekët dhe serbët. Nga ana tjetër, u kërkua të ndërpritej çdo propagandë anti-

10

55

E enjte, 25 mars 2010

SPECIALE

FJALA E MIT’HAT FRASHËRIT DREJTUAR POPULLIT SHQIPTAR NËPËRMJET RADIO LONDRËS MË 6 SHTATOR 1949
Miqtë e mi! Po bëhet java që u lajmërua krijimi i Komitetit Shqipëria e lirë. Ndoshta shumë dëgjues kur morën vesh këtë lajm, pandehën se gjendeshin përpara një realizimi të papritur. Por ata që kanë ndjekur zhvillimin e ngjarjeve në këta 4 vjetët e fundit, padyshim do të kishin marrë vesh se njëfarë aktiviteti ishte duke u zhvilluar prej shqiptarëve, që ndodheshin në mërgim. Pushtimi i Shqipërisë prej komunistëve dhe largimi i aleatëve nga toka jonë, detyroi shumë shqiptarë që të marrin udhën e mërgimit, jo vetëm për t’u largua nga rreziku komunist, sesa për të vazhduar veprimtarinë e tyre dhe për të mos prerë marrëdhëniet me fuqitë liberatore të oksidentit, me të cilat kishin qenë në kontakt edhe në Shqipëri. Puna, padyshim nuk ishte e lehtë. Shumë ide të gabuara të përhapura gjatë luftës dhe sidomos nga fundi i saj, kishin nevojë të ndreqeshin. Edhe gjithë bota e di se sa gjë e vështirë është të ndreqësh gabimet e pranuara si të vërteta. Sjellja e atyre që zaptuan fuqinë dhe themeluan të ashtuquajturën qeveri të Tiranës, sjellja e tyre fare çnjerëzore me vrasje të paligjshme, me komedi gjyqi, ku nuk shihej asnjë pikë drejtësi dhe pa shkuar shumë kohë, atituda e sundonjësve të Tiranës përkundrejt fuqive të mëdha demokratike të botës, kishin zgjuar në opinionin publik një urrejtje dhe një përbuzje kundrejt këtyre veprave barbare. Edhe fatkeqësisht më tepër se gjysma e botës nuk ishte në gjendje të bëjë dallime midis popullit shqiptar të pafajshëm dhe atyre që kishin zaptuar pushtetin me ndihmën e Rusisë. Duhej pra, në çdo mënyrë që të ndahesh prej popullit shqiptar e vetëthëna qeveri e Tiranës. Ishte një detyrë që populli i pafajshëm dhe viktimë e një grushti njerëzish pa ndërgjegje, të mos bëhej ujem në satelitët e Rusisë, të shpëtohej nga urrejtja dhe nga përbuzja e botës së qytetëruar. Përveç kësaj, duhej theksuar që jo vetëm ky popull nuk ishte në ujërat e qeverisë kuislinge të Tiranës, por ishte viktimë e veprimtarisë gjakësore të tyre. Paralelisht me detyrën e parë, ndjehej edhe më tepër akoma nevoja e të vënit në evidencë vuajtjet e parrëfyeshme e këtij populli të mjerë që jo vetëm i refuzohej e drejta e të jetuarit në burgime, në internime, me ekzekutime dhe me mbytje të fshehta në burgjet dhe në udhët e ngushta të ferrave, por edhe më e zezë akoma, i përgatitej një vdekje e çdo minutëshe, duke i refuzuar bukën e gojës, duke mos i dhënë ushqimin e duhur, duke i prerë çdo ndihmë ilaçesh dhe mjekësh. Me mijëra kalamaj janë bërë tuberkulozë dhe vdekjet janë trefishuar, sipas dëshirës së atyre që sundonin në godinat e bukura të Tiranës. Kuptohet vetiu, se shpirtzezët e Tiranës ndjenin një kënaqësi sa herë që shfrynin urrejtjen e tyre kundër njerëzve jo vetëm të pafajshëm e të ndershëm por edhe fisnikë dhe të dobishëm. Por njëkohësisht edhe bota e jashtme, bota e atyre që nuk pranonin as xhenetin e komunistëve, as dhe neofitizmin e satelitëve, ajo keqardhje për Shqipërinë, për këtë viktimë të komunizmit. Nga ana tjetër të emigruarit jashtë mësonin, mund të themi, shihni me sytë e tyre se qysh, çdo ditë që kalonte, sunduesve të Tiranës po u zhdukej fuqia, po u pakësoheshin anëtarët dhe po u ndaheshin nga radhët e tyre. Ngadalë-ngadalë raca shqiptare, ajo racë së cilës nuk i mungon asnjë virtyt njerëzor, ajo racë që vuan por edhe që ndien, që ofshan por edhe shpreson dhe nuk harron, ajo racë themi, filloi të shohë të vërtetën, të shohë rrezikun dhe fatkeqësinë në të cilën e hodhën matrapazët komunistë. Po i çilte sytë dhe po e mprehte vullnetin e saj. Bash për të ndihmuar këtë zgjimin e popullit dhe për të shpejtuar forcimin e ndërgjegjes së tij, është formuar Komiteti Shqipëria e Lirë. Vija jonë do të jetë kurdoherë vija e drejtë. Programi ynë është që të fitojmë independencën dhe të sigurojmë integritetin e vendit tonë. Duam që shqiptari ta ketë shpirtin dhe mendjen gjithmonë për të mirën e Shqipërisë. Do të përpiqemi të themi kurdoherë fjalën e drejtë dhe të rrëfejmë udhën e mirë. Kjo është lutja jonë ndaj Zotit të madh dhe lusim të gjithë shqiptarët e vërtetë të rrëfehen të denjë për të qenë shërbëtorët e Shqipërisë.

Lajmërimi mbi vdekjen e Mit’hat Frashërit në emigracionin shqiptar

komuniste si dhe të vazhdonin të njiheshin këshillat si pushtet i vetëm e të spastroheshin radhët “nga armiqtë e brendshëm”. Aty kërkohej të njihej lidhja me aleatët dhe i bëhej thirrje shqiptarëve nga Kosova dhe Çamëria të luftonin krah për krah me popujt jugosllavë e grekë. Në këto kushte, më 7 tetor 1943, në emër të Komitetit Qendror, kreu i Ballit Kombëtar, Mit’hat Frashëri, njoftonte komandat e kësaj force të pezullonin përkohësisht veprimet e tyre kundër gjermanëve. Më 21 tetor 1943, Brigada I komuniste, nën ndikimin e Dushan Mugoshës, në zonën e Lushnjes, pushkatoi një numër të madh ballistësh të vetëdorëzuar, duke shënuar në këtë mënyrë edhe tragjedinë e parë në përmasa të mëdha. Nisur nga kjo ngjarje, me anë të një trakti të datës 26 tetor 1943, Balli Kombëtar njoftonte se “vëllavrasja kishte filluar” Në 2 – 4 janar 1944, ballistët mbajtën një kongres në Berat, ku zgjodhën një komitet të ri qendror të përbërë nga: Mit’hat Frashëri, Ali Këlcyra, Skënder Muço, Abaz Ermenji, Kadri Cakrani, Koço Muka dhe Zef Pali, sekretar i të cilit ishte Vasil Andoni. Rreth kësaj ngjarjeje, Abaz Ermenji do të mbante një konferencë më 24 janar 1944 në Berat. Me këtë rast, BK shpërndante një komunikatë e cila fillonte me përshkrimin e jetës së Ermenjit si intelektual i ri, duke theksuar se ishte internuar nga fashistët. Po ashtu, bëhej fjalë për vëllavrasjen e shkaktuar “nga veglat e serbianëve Miladin

Popoviç e Dushan Mugosha” dhe për “partinë nacional gënjeshtare”. Në fillim të janarit 1944, drejtuesi ballist Mit’hat Frashëri shkoi në Shkodër ku u krijua Lidhja e Shkodrës e cila pati si organ të saj një komitet ekzekutiv të përbërë nga: Ndoc Çoba, Shefqet Muka, (OKLL), Lec Kurti, Jup Kazazi (BK) dhe Hafiz Ali Kraja e Mark Gjon Markaj (Indipendentë). Kjo lidhje, për shkak të marrëdhënieve jo të mira me Këshillin e Naltë, mori fund në prill 1944, pasi u pa si pushtet paralel. Pas mbledhjes së fundit të elementeve antikomunistë në fund të nëntorit 1949 ai do të largohej nga Shqipëria, për të nisur jetën e vështirë të mërgimtarit. Kur aq shumë i duhej emigracionit politik më 3 tetor 1949 ai vdiq në një hotel të Nju – Jorkut, në një rrethanë që ka mbetur gjithnjë dyshuese. Në zbulimin politik të Sigurimit të Shtetit, dosja e Mit’hat Frashërit mban numrin 4. Ajo zë fill pas dosjeve të Ahmet Zogut, Musa Jukës, Fan Nolit dhe Xhemal Aranitasit. Organizimi i kësaj dosje është i rrëmujshëm, ashtu siç ka qenë edhe niveli organizativ i atyre që janë marrë me të. E konceptuar si “dosje ndaj një krimineli lufte”, ajo përmban materiale të para vitit 1944, trakte të Ballt Kombëtar, letërkëmbime të personit, etj. Pjesa operative, në të vërtetë zë shumë pak vend. Informacionet mbi jetën e Mit’hat Frashërit në perëndim janë të vogla. Më së shumti Sigurimi është interpret i burime të tjera.

E enjte, 25 mars 2010

55

11

CMYK

REKLAMA

pia Botuese “55” Shtë

Komploti kundër Kishës
Ky libër, historikisht i rëndësishëm, do të sulmohet, me të gjitha mundësitë, si antisemitik. Librin rrefen se , hebrenjtë kanë luajtur një rol të jashtëzakonshëm, dhe, jo gjithnjë të dobishëm, në të gjithë historinë e njerëzimit e kjo është e dukshme; që veprimtaria e tyre nuk ka qenë gjithnjë miqësore kundrejt Krishtërimit dhe popujve johebrenj, është, gjithashtu, e dukshme, dhe ka një fond të jashtëzakonshëm evidencash nga burime judaike e të tjera, të autoritetit të palëkundur, që e provon këtë

12

55

E enjte, 25 mars 2010

CMYK

REKLAMA

Godina multifunksionale Bashkëpunim me studio të njohura projektuese nga Piemonte Avantgardë e studimeve urbanistike për qytetin bregdetar Pioniere e cilësisë në lëmin e import-eksportit Kontakti: “Lagjja nr.4, Rr. Skënderbej”, Durrës

E enjte, 25 mars 2010

55

13

NJOFTIME

Lista me 2236 familjet që kanë gati lejet e legalizimit në ish-kënetën në Durrës
Qytetarët që dëshirojnë të shlyejnë detyrimet me bono privatizimi, të paraqiten pranë zyrës rajonale Durrës, për të dorëzuar kërkesën për mënyrën e pagesës me bono privatizimi sipas përcaktimeve në ligj
Agjencia e Legalizimit, Urbanizimit dhe Integrimit të Zonave Informale, publikon listën emërore të qytetarëve me 2236 pasuri të Zonës se ish kënetës ZK 8517 Durrës, për të cilët ka përfunduar dokumentacioni tekniko-ligjor i kalimit të pronësisë te parcelës ndërtimore. Njoftohen qytetarët që dëshirojnë të shlyejnë detyrimet me bono privatizimi, sipas listës së mëposhtme, në bazë të një grafiku, të paraqiten pranë zyrës rajonale Durrës, për të dorëzuar kërkesën për mënyrën e pagesës me bono privatizimi sipas përcaktimeve në ligj. Ky formular gjendet në zyrën Rajonale të ALUIZNI-t, si dhe në Web-site, të Drej,

torisë së Përgjithshme të ALUIZNI-t www@aluizni.gov.al. Për objektet pa leje me funksion banimi apo të përzier, të ngritura brenda vijës kufizuese të ndërtimit (vijë e verdhë) për sipërfaqe të parcelës nga 1-300 m² poseduesit e objektit mund të paguajnë deri 70% të vlerës me bono privatizimi. Për parcela ndërtimore me sipërfaqe mbi 300 m², pagesa mund të kryhet për deri 50% të vlerës me bono privatizimi. Për objektet pa leje me funksion banimi apo të përzier, jashtë vijës kufizuese të ndërtimit, (vijë e verdhë) për sipërfaqe të parcelës nga 1-500 m² poseduesit e objektit mund të paguajnë deri 70% të vlerës me bono privatizimi.
DODA DODA LLESHI

Të dhënat e vetëdeklaruesit

Nr. rendor

Sipërfaqja e parceles m²

72 73 74 75 76

LEONARD

GJON

DUKA

420,80 394,00

144 145

SAMI ISMET NIKOLIN

HYSEN HYSEM GJERGJ

612,00 496,00 508,00 453,00 450,00 493,00 409,00

217 218 219 220 221 222 223

MELAZIM

ALI

ALLA

276,85 500,00 427,72 427,72 509,80 335,85

291 292 293 294 295 296

AGIM

HALIT

SKITA

494,00 301,00 434,69 402,00 301,00 390,99 397,28 341,70 146,00 296,56 218,66 442,00 301,00 412,00 484,91 476,04 479,65 352,38 305,06 235,70 ,
443,85 206,90 476,81 265,89 312,03 318,02 249,00 228,00 465,50 250,00 300,00 343,00 341,40 472,29 497,00 489,00 449,00 305,00 512,00 398,00

Emri

Atësia

Mbiemri

QERIM

JAKUP

UKA

TAULANT

SAFET

TOPALLI

FAIK

IDRIZ

CELA

146

ISMET

MEXHIT

LOKA

AVNI

NAZMI

GJECI

GEZIM

SHEFQET

HYSA

ABDYRRAMAN

HALIM

DERVISHI

417,00
147
PASHK GJOK PRENGA

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9

2
XHEVIT EDMOND MEVLAN AVNI ARIF BAJRAM MUSTAFA SHPEND VEHBI FRAN VIKTOR

3
QERIM XHEVIT XHEVIT ASLLAN VEHBI JONUZ VEHBI MUSTAFA ILJAZ GJIN GJIN

4
SARASELI SARASELI SARASELI HAZIZI PUPULEKU CELA PUPULEKU XHAFA PUPULEKU MRRUKU MRRUKU

5 412,00

SADETE

MEXHIT

GJECI

SADIK

ALI

IBRA

REXHEP

SHABAN

FERRO

128,00
148
NDUE GJET SHYTI

ISMAIL

ALI

IBRA

LUTO

QEMAL

SUBASHI

VLADIMIR

PRENG

KABALI

406,00 503,40 327,00 416,00 545,50 485,00

337,00 301,80 314,52 396,08 327,78 393,82 497,00 379,00

149 150

LUDOVIK

GJET

SHYTI

AVNI

REXH

HASANI

SALI

ALI

ALLA

77 78 79 80

NDUE

GJON

LUGJA

PJETER

NDREC

PRENGA

297
HALIT NAZMI GJECI

NAIM

REXHE

HASANI

435,00
298
MYZAFER ARJAN HALIT SADIKAJ

ANTON

PRENG

KABALI

151 152 153 154

PAULIN

PRENG

FRROKU

530,00

224
PJETER PRENG KABALI
ZEF GJERGJ LLESHI

KAMER

SHEFQET

DOSKU

472,02
299
HALIT SADIKAJ

499,00

225
AVNI JASHAR BALA
LLESH GJERGJ LLESHI

ILIR

NIKOLL

DOCI

396,41
300
HALIT SHEFKI REXHEP ILJAZ SADIKAJ MOLLA

556,00

226
DOD PRENG LLESHI

GJON

NIKOLL

DOCI

397,83
301

10

SERAN

FILE

TAFA

300,00

509,00

81 82 83 84 85 86 88 89 90
91 92

HETEM

ELMAN

TOTA

227
155
BARDHE KOL LLESHI

AGUSH

JAHO

285,50
302
ELEZ RAMADAN AHMETAJ

490,00

11 12 13 14 15 16 17 18

SHPETIM TOMORR

RAMADAN SINAN

ALUSHI LILA

343,00 301,00 372,00 302,00 227,14 451,94 455,23 385,47

SIMON

DODE

LLESHI

477,00
156
MARK PRENG KOLAJ

228
475,00

ANDREA

ZEF

LLESHAJ

620,31
303
SABAH ELEZ AHMETAJ

SHTJEFEN

DODE

LLESHAJ

348,40
157
DRITAN ZINI OSMANI

229
248,00 303,00 350,00 428,00 504,00 310,00 454,00 474,50 284,00 316,00 358,00 349,00 487,60 585,15

LEKE

PRENG

GJONAJ

287,91
304
PELLUMB QAZIM MIFTARI

XHEVDET

XHEVIT

JANCA

GEZIM

SHTJEFEN

LLESHAJ

370,00
158
MARIE PRENG PRENGA

230
231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250

PRENG, VLASH GJON, PRENG

GJONAJ

643,92 ,
620,77

305 306

ILMI

SETKI

HOXHAJ

AGRON

ILJAZ

ZHOBE

NIKOLIN

SHTJEFEN

LLESHAJ

349,00 234,00 473,60 337,00 343,70
391,00 378,00

159 160 161 162 163 164 165

FRAN, FRROK

FRROK

LLESHI

FLLANXA

XHELADIN

KERTUKA

DRITAN

DED

ZEFI

RUSHAN

HAJDAR

SINANI

DOD

PRENG

PRENGA

RUZHDI

SALI

LLAHA

PAULAN

BIB

PULAJ

325,12 307
ASIM ZENEL MUSTAFA

NEVRUZ

SHABAN

SARASELI

ILIRJAN

LLESH

DODAJ

NDOC

DED

PERMARGJETA

ALI

BAJRAM

CEKREZI

910,57 308
PJETER MARK PRENGA

AGO

BANUSH

TOSKA

AGIM

ZEF

SHURBI

SHPRESA

HAJREDIN

KARASAMI

FATOS

BIDO

ZANI

343,11 309
KOL LEK BUSHPRENDI

FESTIM

BAJRAM

TOLA

MAKSIM
ZEQIR

MEHILL
ELES

TUSHA
MAKISHTI

AGIM

GJON

PRENGA

FADIL

GANI

DOBRENJI

668,03 310
ADEM ISUF KECAJ

VEIZ

FETAH

SUBASH

MELEQ

SERVET

BINJAKU

448,71
311
ISMAIL ISUF KECAJ

19

ASLLAN

ADEM

MENI

417,10

BEXHET

FAIK

LATIFI

ARQILE

METE

MICI

332,45
312
BESNIK ARIF SPAHIU

BRAHIM

RRUSHAN

RROMA

20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71

SHKELQIM

BAJRAM

TOLA

300,00
93
PETRIT PRENG DODAJ

166

NDERIM

BEXHET

LATIFI

ISMET

SELAM

DANELLARI

541,70
313
ALFRED GJON GJETA

411,00
167
ATMIRIM ALUSH DUKA

DRITAN

KASEM

BAJRAMI

300,00
94
AHMET SHABAN BALLABANI

ARIZ

RESHAT

DANELLARI

400,99
314
MYFTAR SHAHIN DEMIRI

396,00
168
ALVARALDO GJON PRENGA

ETHEM

KADRI

BERDELLIMA

231,78
95
HALIT SHABAN MRROKU

GJIN

LUSH

PERA

324,29
315
BASHKIM AHMET KOCI

407,00
169
PREM GJOK GJERGJI

ARBEN

PRENG

DODAJ

397,14 353,00 176,14 326,00 344,95 556,03 413,73

BUJAR

NEVRUZ

ZANI

260,00
316
KLEMENT HAREDIN XHOKOLA

96 97 98 99 100 101 102

QAZIM

SELIM

SHTOGU

298,50
170
DIAMANT ARIF KOCI

JAUP

NEVRUZ

ZANI

511,45
317
BUJAR HAMIT XHOKOLA

MISIR

JASHAR

SARASELI

MARK

GJET

GJERGJI

389,00 610,00 507,00 432,00 189,40 355,30 349,50 496,00 405,00 286,63 518,63 548,00 335,00 459,00
313,00 303,00 392,05 484,00 390,00 478,00 517,00 427,00 431,70 507,00 548,00 342,00 396,00
197
ASTRIT ILIAZ BALLIU

PASHK

PRENG

MRRUKU

171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184

LAZE

FAIK

LATIFI

449,60 441,00 381,00 502,00 310,00 312,00 300,00 496,45 380,00 457,00 251,52 324,60 321,12 372,50 300,89 306,46 266,61 301,40 355,00 300,00 ,
327,00 233,00 381,00 439,00 342,00 417,00 342,00 422,00 328,00

NEVRUZ

JAUP

ZANI

300,53
318
HYSNI XHOKOLA

PALE

GJIN

NDREJAJ

SELAMI

HYSEN

ALUSHI

EKREM ARDI ALFRED ESREF

SERVET

BINJAKU

349,41
319
LUAN SHEFQET BALLIU

LUAN

GJIN

MRRUKU

ALBERT

PAL

NDREJAJ

SAZAN

SADRAMAN

ISMAILI

TAIP

ZANI

921,19
320
CETINA SKENDER KULICI

AGIM

KAMBER

DUZMA

KODHEL

FAIK

LATIFI

YLBER

VESEL

ALUSHI

TAJAR

KOTOLLAKU

404,15
321
FLORIDA SHEFQET DERVISHI

LULZIM

NDRICIM

HIDRI

PJETER

NDUE

SHURBI

PAULIN

BIB

PULAJ

RIZA

ASLLAN

ZANI

863,69
322
AVNI QANI KLLOGJERI

SAFET

HASAN

SOKOLI

ALBERT

DAUT

DARA

SHKELQIM

FAIK

OSMANI

KUJTIM

MELEQ

SOSOLI

215,73
323
ZEQIR QANI KLLOGJERI

103
DHIMITER MUSA HASKJA

ALFRED

ZEF

SHURBI

309,00
104
MYFTAR NDUE AGUSTIN PAULIN NDEREC VEBI FRROK FRROK FRROK FRROK KOCI VLASHI VLASHI VLASHI FRROKU

DASHNOR

METE

MERSINASI

440,17
324
OSMAN SADUSH ZENELI

NDUE

GJOK

GJINI

AGIM

BAJRAM

TOLA

391,00
,
105 106
BIBE NDUE GJINAJ

NDRICIM

SHEFIT

ZANI

448,06
325
AHMET SALI KERTUKA

FATMIR

TOFIK

TOLA

309,64
ANTON BIBE GJINAJ

251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270
271

SHAQIR

FEKO

HOXHA

461,15
326
GEZIM KARAJ

NIKOLL

GEG

MRRUKU

411,00
107
ALEKSANDER GJOK GJINI

BASHKIM

GJET

SHYTI

MUHAMET

METE

MERSINASI

361,32
327
KASTRIOT GJERGJI

FATMIR

BAJRAM

TOLA

383,47
108
VITORE DODE PJETRI

GJON

NDUE

GJOKA

GJONE

MARK

NIKOLLA

393,07
328
BESM REXHEP PICI

VANGJEL

VASIL

DEGERMENI

352,03
109
PJETER NDUE FRROKU

QEMAL

DESTAN

DOBRO

SIMON

GJON

VORFI

497,54
329
HAXHI HYSEN BICI

SERJAN

LUTO

MIRAKA

322,00 357,54 240,22 430,00 184,00 208,97 313,41 278,00 408,00 327,00 378,16
418,00 462,10 371,00

110
111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123

ISMAIL

HASAN

DEHARI

SULO

SHAQIR

SHABANI

PAL

PJETER

GJINAJ

496,24
330
IDRIZ SHAHIN DEMIRI

FADIL

QAMIL

AVDIA

NDREC

NDUE

NIKOLLI

VASIL

VEIS

SALAJ

438,00
358 MARTIN DAVE ZEKE PAL PRENG ALI ZEF NDOC NIKOLL LEK LEK GJON SULEJMAN FARI AQIF KASEM NDUE BARI RIZA GEG XHEMAL NDUE ZEF MARKU NDOI NIKA GJONI ALLIU BOBNAJ BOBNAJ NIKOLLI NIKOLLI SHTEPIA CARA VLASHI ZIBA ZIBA KURBNESHI REKA BALLA KOVACI BELESHI HOXHA SHURBI DEMA UJKA BABUNI BABUNI ALIAJ NIKA NIKA NIKA DELIA QERRETI QERRETI QERRETI ISLAMI DELIA 301,9 356,87 451,74 310,43 232,63 444,79 299,37 297 528,36 493,59 300 316,82 207,5 99,97 429,99 489,28 330,06 447,44 408,81 300,95 477,29 354,19 385,58 330,61 314,62 423,98 450,51 525,88 402,07 454,14 311,52 492,12 428,76 288,76 298,86 ,

MUHAMET

JAKUP

RESHKA

MISIR

XHEZO

DOLLENGA

185 186 187 188 189 190
191 192 193 194 195 196

ARBEN

NDREC

NIKOLLI

GEZIM

HASAN

KURTI

489,45 441,17 200,26 301,02

359 PAULIN 360 MARASH 361 GJON 362 DURIM 363 NDOC BEN MARTIN GJON AGRON SHKELZEN ISMAIL HALIM FARIZ TAULANT GJIN LIRIM PETRIT MARTIN NEBI ADRIAN SEFEDIN

MYVRET

MERSIN

DEHARI

SAMI

JASHAR

TAFA

BEDRI

FEZE

ROCI

YLDO

VEIS

SALAJ

QERIM

HAMIT

ASLLANI

ROLAND

SHERIF

SARASELI

LULZIM

MARK

MARKU

ADHURIM

FEZE

ROCI

TAULANT

ZEF

GJINAJ

MUNIR

HAMIT

BAJRAMI

RASIM

RAHMAN

BRUCI

GJOVALIN

PRENG

SIMONI

FATMIR

ZEF

GJINAJ

DED

PRENG

MANDREJA

MARK

NIKOLL

MARKU

NENTOR

SELMAN

KAPLLANI

ZEF

PJETER

GJINAJ

306,42 300,00 468,00 338,42 310,14

364 365

SHERIF

QAMIL

SARASELI

GEZIM

DALIP

RAMA

DILAVER

GANI

IBRAHIMAJ

ALBERT

GEG

GJINAJ

366 367 368

NDUE

GJON

NIKOLLI

KUJTIM RAMIZ ARJAN LUAN

RIZA ISMET ISMET HALIT

HADRI IZVIRA IZVIRA HIDRI

ALBION

NIKOLL

CUPI

SEJDI

ELMAZ

DAUTI

FLUTURIM

SAMI

DOSKU

NIKOLL

GJET

CUPI

MUFIT

ISMAIL

ISLAMI

369 370

SHPEND

HAXHI

VELILI

NEXHIBE

LIRI

SADAJ

XHEMIL

AQIF

BICAKU

371

ZYLE

HAMIT

ALLA

308,90 342,19 387,40 427,11 329,75

372 373

GANI SAMI NAZMI ILIRJAN

RIZA SKENDER DALIP JASHAR

HASMETA QYPI QYPI TAFA

FRAN

GJERGJ

GJETA

MAKSUT

MEHDI

HAJDARI

NDUE

PJETER

GJINAJ

BARDHYL

HAQIF

BICAKU

374 375 376

ALEKSANDER

SALI

LLAHA

KUDRET

BEQIR

ALLA

DAUT

REXHEP

BALLIU

NIKOLIN

ZEF

SULEJMANI

LAIM

ISLAM

KURTI

312,23

BEQIR

SEFER

ALLAJ

377 378

124
YLLI AVNI BALA

RAMADAN

ZENUN

OSMANI

686,00
ILIRJAN
AGRON

491,00

XHEVDET
LLESH

HOXHA
NDREJA

198

VLADIMIR

HAKI

QETI

379

125
ADEM NJAZI METHOXHA

ZEF

NDUE

GJONI

614,00
199
PELLUMB NJAZI METHOXHA

530,00 221,40 382,50 476,00 255,00 2115,70 396,00 303,00

339,52 345,70

380 381

FRAN

ZEF

PICAKU

126 127 128 129 130
131 132

PASHK

PRENG

GJONAJ

643,00
200
TEFIK XHAFERR BALAZI

272

ALFRED ILIRJAN GJOVALIN NEVRUZ

PASHK GJOVALIN NDUE MUHAMET

CARAJ LLESHAJ LLESHAJ BICAKU

GOSTIL NDUE MARK+ALBER T SIMON+NDUE ARTOR BARDHOK PAVLIN SIMON EDUART AGRON DRITAN KASTRIOT PRENDA RAIF MARK MARK NDUE NDUE MHILL SIMON+NDUE KOL KOL GJERGJ FRROK ISTREF FRROK

351,00
273 886,81 267,52

382 383 384

AGRON

SHEZYRET

ZEJNELI

NDUE

LLESH

MARGJONI

277,00
201
BUJAR SELMAN KAPLLANI

351,00
274

BARDHOK

NIKOLL

BIBA

GJIN

BARDHOK

BUNAJ

508,00
202
SABRI HASHIM DOSKU

370,00
275
MUHAMET ILJAZ XHELDIN CERCIZ SAMI FRAN MYFAIL MUHARREM MUHARREM SAMI TAFIL PAL BICAKU HYSA HYSA HYSA HYSA GJOKA

385

BELUL

KURT

SINA

GJERGJ

PRENG

NIKOLLI

318,00
203
NJAZI HASHIM DOSKU

399,00 413,00 352,00 300,00 427,00 428,75 446,00 397,00 385,00 322,26 359,69 352,00 300,00 284,78 406,32 505,70

386 387 388 389 390 391

373,00
276

DASHAMIR

MUHAMET

ZAKA

HAZBI / ARBEN

MEXHIT

KOLECI

1064,00
,

NEZIR

BILBIL

KARAJ

204 205

SALI

ZENEL

HALA

378,00 350,00 306,00 287,00 333,00 470,00 282,00 ,

277 278 279 280 281 282 283 284

MEXHID MUHARREM ELEZ XHEVIT

ASLLAN ASLLAN MUHARREM VELI

KOLECI KOLECI KOLECI KORO

470,00
KUJTIM HAXHI DOSKU

MIARAC

SADRI

VESELI

473,00

SAHAT

MUSTAFA

UKA

481,00

206
133 539,00

KADRI

SHABAN

DUKA

YLLI

MEFAIL

HASA

392

ZURAFET

BILAL

UKA

450,00

207
134
IBRAHIM VELI KORO

YLKI

NAZMI

SHALJA

YLLI

SELMAN

SHULI

393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403

547,00

PETRIT GJERGJ NDREC BARDHOK MARK VITOR MARK MARASH LUIGJ LUAN NUSE

NIKOLL NIKOLL NIKOLL NIKOLL FRROK MARK NDUE ZEF NDUE ISLAM HALIL

NIKOLLI NIKOLLI NIKOLLI NIKOLLI LLESHI LLESHI VORFI DEDUKAJ KOLECI HILAJ AHMETAJ

330,12 354,87 397,81 541,81 246,51 422,7 528,97 495 380,84 476 423

ADEM

BILAL

UKA

297,00

208
135
RAMIZ MUHARREM KOLECI

MERSIN

ALI

OZUNI

HYSEN HEKURAN GENTJAN KAJA LIPI HIQMET GENTIAN ALEKSANDER

SHABAN ALI HEKURAN VEIZ KAJA HASAN HAJDAR NDUE

KOCI CARA CARA SALAJ DALAJ ALIA HYSA NDREAJ

382,00

LUAN

GJERGJ

PICAKU

408,00

209
136
IDRIZ VELI KORO

HAXHI

SELIM

BACA

520,00

BEHAR

ISMAIL

TAFANI

191,40

210
137
LEONARD ISA KORO

JANI

MERSIN

OZUNI

940,00

SPIRO NDRICIM BESIM SHKELQIM FATOS HAMZA

IMER

HIDRI

174,70

211
138
FETAH METHASA

ALI

QAMIL

ZHELI

310,00
285

BENIAMIN

MARK

PRENGA

771,00 782,00 779,00 486,00 414,00 491,00

474,30 475,00 588,00 383,50 491,00 353,00

FETAH

METHASA

139 140 141 142 143

FRROK

MARK

PRENGA

212 213 214 215 216

KASTRIOT

SINAN

HASA

301,00
286
NDUE LLESH PEPKALAJ

ALIMAN

SEREFI

GJOVALIN

MARK

PRENGA

MAKSIM

NDRICIM

BAHITI

499,15
287
QAZIM MEHMET CANKOJA

MAHMUT

SEADIN

BALA

MARK

FRROK

PRENGA

PETRIT

HASHIM

DOSKU

382,73
288
ARBEN SHERIF HYSA

FRAN

GJON

LLESHAJ

ILMI

RIZA

STAFA

JANI

SKENDER

GESHTENJA

289,14 484,91

289 290

FRROK ARIF FATMIR

PRENG HYSA

LLESHI HYSA HYSA

SPIRO

ASLLAN

PENGU

VALENTIN

GJERGJ

LLESHI

EDUART

HALIL

SHALAJ

14

55

E enjte, 25 mars 2010

NJOFTIME
,

, 875 BEHAR VELI SHAHINI 277,9 ARJAN VELI SULEJMAN ASTRIT YLBER HASIME MILAZIM NAIM MUJO GENTJAN RRAHIM SKENDER PETRIT ILMI AGIM,BASHKI M SHEFKI DASHMIR MENTOR ASTRIT HALIL XHAVID VELI SELIM MAN TAHIR TAHIR SHPEND QAMIL MUJO HALIL MUJO MET JAKUP SHAHIN REXHEP TAHIR IMER SHEFKI SHEFKI HYSEN SMAIL REXHEP SHAHINI KONESHA TOPALLI HOXHA HOXHA SHKRELI SHKRELI ZEQO ZEQO ZEQO METI PICI CARA STAFANI FURRIKU BRIJA BRIJA BRIJA TAHIRI XHAFERRI HAJDARI 272,7 374,2 496,4 376,4 370,9 299 209,9 278,51 295,08 192,97 284,5 390,7 466,64 484,58 354,1 383,3 327,2 326,4

404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428
429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464
465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500

553

ISMAIL RAMIZ SABAH MEDIN XHEMAL,FAHR KUJTIM NEZIR ERMAL AGIM ARTAN ISMET GAZMEN DASHAMIR BASHKIM BESIM HYSNI BRAHIM NESIM ALI AVNI ARTUR VASFIJE DORJAN HAKI NAIM
MUHAMET ILMI,SADIK MEHMET AGIM XHAFERR PETRIT GEZIM SELMAN AZEM DEFRIM BESNIK GJON PETRIT GJON OSMAN AVNI SYL AHMET NIKOLL ANTON GEZIM NDUE NIKOLL ZEF DAVID NOL SHABAN ALEKSANDER GJERGJ LUAN DESTAN LULZIM MEDIN GJON DOD ALEKSANDER
PRENG KUJTIM SHPETIM VLADIMIR ARBEN MARK DURIM DRONE SHAZIVAR GJON NIKOLL ALEKSANDER DESTAN MEDI LUAN LULZIM IDRIZ SHPETIM AGIM RAMADAN AVNI BASHKIM ISMAIL HASHIM NAIM NEVRUZ VEBI QEMAL HAKI SKENDER NWSHAT SAMI RAMIZ ZAMIR LUAN XHELAL

ADEM IBRAHIM MEHMET XHEMAL KADRI HAMIT MEHMET AGIM RUSTEM NELEK ELEZ MARK XHEMAL XHEMAL BAJRAM BRAHIM ISMAIL BRAHIM HASAN RUSTEM RUSTEM XHEMAL HAKI HAJDAR DEMUSH
ALI DEMUSH,SMAIL BAJRAM MUHAMET DEMUSH MARSEL DODE BRAHIM SADIK AZEM AZEM NIK NIK MARK HALIL ALI SALI SYL GJOK CUB NEZIR CUB GJOK GJIN KOL PREN GANI RAMIZ MARK QAMIL ASLLAN VESEL HAJDAR MARK NDUE LUIGJ
NDUE HAMIT QANI DED MARIC FRROK BOJAXHI DED SHAHIN MARSH GJET RAMIZ ASLLAN HAJDAR QAMIL VESEL REXHEP RAMADAN IBRAHIM IBRAHIM NEZIR HASAN ISMAIL VOKERR RUZHDI RAMADAN MUSTAFA ISMAIL DYLE ISMAIL SADUSH SHPETIM SHPEND SHPEND XHELAL HASAN

PASHKAJ UKA MEHAJ BRAHIMI BRAHIMI VELAJ MEHJA ISUFI ISUFI LACI HYSENI NDRECA ALIAJ ALIAJ BRAHIMI PASHKAJ LATIFI LATIFI META AVDIA AVDIA TOSKA SHPATA SHPATA LATIFI
DJALOSHI LATIFI GJOCAJ DJALOSHI LATIFI THACI PRENDI SADIKAJ GAXHA GAXHA GAXHA LULI LULI KOLA SKITA SKURA HILA HILA KACURRI PRENDI KOVACI PRENDI KOVACI PALI GJOKA PEPKOLAJ CANI UKA LLESHI SHPATA GJANA GJANA SHPATA QELESHI HERSEKU DODA
NIKOLLI VELAJ PASHAJ GEGU QELESHI DELIA DAUTI QERRETI DEDJA VUKAJ GJETA UKA GJANA SHPATA SHPATA GJANA BARLIKA MEDJA MEDJA MEDJA CANAMETI HAMZAI HOXHA TELULI KOTE MEDIA XIRA KLOSI SHYTI KLOSI ISMAILI DAUTI DAUTI DAUTI UKLALA UKLALA

418 514,4 426,56 201 693,43 469,7 386,71 468 381,78 495,44 416,76 353 375,03 222,47

GAZMEND LADIMIR BASHKIM AHMET BEKIM ARTAN RAM SOKOL ALI BEQIR EMIN NUSHE ISA SHEFKI MUSA ISUF BASRI NDOC ARBEN GJELOSH BARDHOK FATMIR
PETRIT FATMIR SELIM SADIK XHEM ANDI ALFRED FATRI RIZA ZENUN SADRI ARBEN RUSTEM FASLI DEM MUHARREM ALI ALI , ISMAIL

MEHMET PELLUMB BEQIR SADRI BRAHIM ZEQ BALI RUSTEM MEHMET SINAN MUSTAFA BAJRAM HAMIT ISA BAJRAM BAJRAM RIZA MHILL NDOC GJONI ZAIM
ISMAIL QAMIL ISMAIL BRAHIM IMER BINAK HAMDI HAMDI IDRIZ AVDYL ZENUN SADRI SADRI SADRI SADRI NEZIR BAJRAM SAHIT , ALI ALI ALI ALI XHEVAHIR ZAJ DOBEL RAMADAN ZAJ AVDI AVDYL SADIK QAZIM RRAHMAN EMIN RRAHMAN

BRAHAJ SHPATAJ AVDIAJ MALAJ HYSA ALIAJ DEMALIAJ SYLISUFI SYLA MEZIU CIKU LUSHAJ VELAJ MULAKU MULAJ VELAJ SHAHINI SHAHINI GJERGJI MICI
PASHKAJ AHMETI PASHKAJ SHPATAJ SHPATAJ META METAJ SHUTI MEHMETI CUNI CUNI CUNI CUNI AGA CELA HOXHA HOXHA HOXHA ALIAJ JASHARI REXHA VAKAJ FETAHI JASHARI MEHMETI SHYTI CERAKU DERAKU MANI CERAKU PLISI

258.29 391.12 433.48 401.19 187,8 380 340 456,85 349,24 415,07 484,22 391,93 307 493,9 498,9 360,04 318,8 190,2 272,8 393,6 ,
440 334,4 448,8 439,5 222,4 375,7 375,5 312,02 440,18 458,57 280,7 297,9 292,05 477,8 399,2 1009 458 439 521,6 297,4 311,8 259,1 352,6 239,4 495,2 420,4 695 416,6 211 534,6 310,9 405 317,4 364,1 360,4

717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752

554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572
573

ISMAIL ARIF,MENTO R ALFFRED RAKIP ELTON HYSEN HASAN
HYSNI ISMAIL IDRIZ SAMI GENTIAN RAM NUREDIN MIRE QAZIM XHEVDET QANI SELVIE AJET DHE RIZA ADEM XHEMAL MISIM HYSNI DEFRIM SIDE SHYQYRI BARDHYL RAMIZ SHABAN NIKOLL ABDYRRAHIM

AHMET ISLAM,ARIF RAKIP RUSTEM RAKIP XHAFERR
AHMET MERSIN SELMAN MEHMET SHAQIR ET'HEM MUZLI RUSTEM RAMADAN RAM RAM SHEMSI RAM RAM ILJAZ YMER XHEM IMER HYSNI MASLLAN ZENEL KAZI XHEVIT SHEFQET DED SADULLA

LAKA DOCI,DOCI DOCI DOCI DOCI KURTI
AHMETSULA MUCA SULMETAJ STAFA LLESHI RUKA HASANI KURMEKA SOKOLI SOKOLI SOKOLI HASA LUSHAJ SOKOLI DOCI KUCI KUCI PASHA PASHA DOCI KOVACI REXHEPI SHEHU VEZI IBRAJ FISHTI

475,2 718 395,4 406,9 298 434,50 207,00 228,50 278,80 435,80 404,70 278,30 443,70 418,20 276,40 360,70 368,20 400,00 380,50 445,20 443,10 575,90

1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031

DASHNOR HAZBIE PETRIT CLIRIM AVNI ASBIE FADIL NIKO XHELIL NURIE RIZA SHEFKI BUJAR SPAHI RAMAZAN LULZIM LAVDERIM ROMIR FIQIRI ARTAN ISUF SHERIF GENCI
VIKTOR

VELI REXHEP KASEM SHABAN HASAN HASAN VESEL SAHIT VEJSEL MEHMET MUSLI MUHAMET MUSTAFA XHEVAHIR

PETKU PETKU MAZREKU GJOCI KACELI XIBRI KRASNIQI FERIZOLI IBRAHIMI BATUSHA DRENI BATUSHI HYSA HOXHA CENI

430 330 519,8 286 397,8 372 357,9 377,6 359,3 502,1 325,9 437 416 295 345,8 285,2 332,5 510,6 431 474,8 394 378,2 382,9
379,00

876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896

487,1 474,3 514,3 ,

528,18 408 175,51 348,48 304,11 370,49 342 271 295,73 342,56 389 ,
503 309 441 421 276 474 304 312,8 321 439 268 286 282 306,78 279,59 267,09 300,19 349,73 508,19 317,44 412,8 410,56 464,84 464,84 315,7 286,89 495,89 429,62 398,5 388,27 345,21 418,29 326,28 543,78 451,98 470,81 ,
388,29 600,37 335,07 427,28 417,97 320,03 213,4 299,98 321,19 345,5 369,68 429,62 345,21 326,28 388,27 418,29 378,7 322,3 235,7 334,3 479,6

1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040
9

574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608

382,30

897
292,70 210,20 289,70 391,60 269,50 307,90 320,50 380,00 319,40 319 368 264 374

RIZA AVDULLA OLTJANA QAZIM MUHARREM MIFTAR FATMIR SABAH ARTAN ARBEN HAJRI DILBER SELIM, FATBERDHA BESNIK AGRON, SYL AGIM HEKURAN XHAVIT SOKOL HAJER ARBER MUHARREM FISNIK HAMDI ARANIT FATMIR AHMET GJYLE TRAZHGIM RRESIM DRITAN FLAMUR ISLAM HYSNI QEMAL AFRIM

MUJO DIN SAHIT QAM,IL QAMIL QMIL NEZIR BAJRAM SABAH RAMADAN REXHEP SHAQIR REXHEP NEZIR SYL, BARDHOSH SYL IDRIZ ZEQIR SADRI DEMIR REFIK EIBRAHIM IBRAHIM RAMAZAN RASIM QAZIM ADEM ZENEL ZENUN ISMAIL IZET VEHAP FETA RAKIP JAKUP RAM

KOPANI GJYRIQI MEMAJ HADROJ SHKRELI SHKRELI HADROJ HADROJ HADROJ SHPATA HYSA KRENA HYSA HADROJ MEHAJ MEHAJ SADRIJA LATIFI SHPATA LUKANI KARAJ KIKA KIKA ALLIU SOKOLI MEHAJ TUFA ZEQA ALIAJ HOXHA HYSA UKA SEJDINI SHAHINI KERTOCI KORTOCI

303,7 373,05 397,4 501,7 204,57 216,49 335,02 362,89 304,25 375,1 323,9 315,9 422,02 347,8 580,6 374,3 506,03 389,7 263,2 443,6 282,87 305,3 272,69 423,75 242,5 292,3 294,11 308 323,5 308,14 400 218 298,2 477,6 313,03 376,1

AVDI XHELAL AHMET SHEFQET HALIL OSMAN DESTAN ILJAZ
GJIN

BATUSHA XHAFA KOLIQI CUKA KOLIQI KUKA DRENI BRIJA
MRRUKU

898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916

NEZRET ISA AGIM DASHAMIR

ALI NEZIR ISMAIL HASAN

PEMAJ YMERAJ SINA TAFAJ

10

SERAN

FILE

TAFA

300,00

MUHARREM AGRON RAMIZ ABDI SANIE RAMADAN FARI AGIM ARBEN XHEMAL YLLI RRAHMAN BESMIR, SAIMIR FADIL ANJEZA SHEFQET EMIR PEME, VALMIRA DRITAN BERNARD JULIAN, RAMIZ FHASAN

753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788

SHYQYRI MYFTAR HAMDI LULZIM SABRIE MURAT XHEM AVDULLA PETRIT RAMAZAN XHYLA SELIM IZAET DED SHEFKI FATMIR GZIM ZEF DASHNOR JAHO RIFAT MIRJAM FATMIR KUJTIM BIHANE SADRI PELLUMB FATMIR HASAN ADEM HASAN ZHEVAHIR SALI PASHK ZEF MARK

HAMDI SULEJMAN REXHEP SAHIT SULEJMAN BRAHIM IDRIZ SAFET GJOK REXHEP ISMET BRAHIM AZDREN ZEF ISA QERIM VELI DED ALI ZEQIR BRAHIM MUSHI ZAJ LAHIM BEQIR ADEM HALIL ADEM ADEM HASAN RAMADAN SABRI ISLAM MARK PRENG PRENG

LACI DEMUSHI LACI PJESHKA LUSHAJ UKA SHUTI ZAIMI VATAJ BARLIKA CANA METALIA BALI VATAJ VELAJ HOXHA KOVACI VATAJ CELA HOXHA UKA HASANPAPAJ FETAI BICI HALILI LACI SEFERI SHEHU SHEHU SHEHU UKLALA BISKU PLISI GJERA GJERA GJERA

401 501 417 510 373 381 355 280

11 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067

SHPETIM

RAMADAN

ALUSHI

343,00 360,1 508,4 359,2 382 257,4 303,9 282,8 345 496 466 492,9 472,8 375,6 349,8 329,7 525,4 516,3 401,2 374,2 473,4 400,5 322 312,4 424,2 417 272 276,9 419,3 417,4 475,7 567,8 443 351,1 416,5 369,8 367,7 ,

LULEZIM XHAFERR ILJAZ ASLLAN RAMIZ SULO KADRI ANGJELO VLADIMIR KIE SHAQIR SELVIE GENCI HYSEN ARIF ABDI GANI DRITAN DIK LULZIM PJERIN GJERGJ TOM VIKTOR MARJAN DRITAN AGRON GJON HALIM NDOC KRISTAQ RASIM QAZIM MARK LEK BIBE AHMET

ILJAZ HYSEN FATMIR REFAT GANI VELI ASLLAN KADRI AHMET IBRAHIM SHEM NEZIR HYSEN MURAT BEQIR BILAL BILAL DIK ABAZ DILO TOME PRENG MARK TOME TOME NEXHEBEDIN SULEJMAN NDUE RAMADAN NDUE KRISTO SULEJMAN RAMADAN NDUE MARK MARK HALIT

BRIJA NELI BRIJA HASKJA HAZIZOLLI MULLORAJ PASHA PASHA KURTAJ NDOJI NDOJI KURTI KURTAJ KURTAJ PASHA KURTI KURTI CARA CARA CARA PRENGA NDOJI PRENGA PRENGA PRENGA KAMBERI SELITA GJONI XHAFERRI GJONI KOCI KOCI XHAFERRI PRENGA PRENGA PRENGA ALLA

917
414

918
335

919
264 494 273 332 388 330 355 338 193 305 407 356 474 439 542 488

920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932

YMER BAJRAM, RAMIZ RAMIZ RAMIZ, SEIT ABDI

LLESHI CEKA CEKA CEKA FICORRI

, 314 356,6 398,1 341,1 245,6 418,4 355 394 465,5 331 337,2 315 425,2 427,5 474,7 380,6 518,7 352,2

609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644

ISMAIL RRAHMAN SADIK GEZIM KAPLLAN HAMIT SHPETIM ISMAIL FLAMUR RIZA LIMAN SALI SHABAN MURAT SHPETIM SELIM ETHEM BETIM EMIN FADIL SAMI SADIK RAMIZ RAMAZAN RIZA GEZIM HAJRI ALI SAHIT ABDULLA ADEM RAMIZ HEKURAN SAJMIR FADIL YLBER

ARIF RIZA HASAN KAPLLAN DALIP ALI PEP REXHEP SELMAN REXHEP RUSTEM NUREDIN REXHEP HYSEN HAJREDIN ABAZ DALIP MET ABDULLA HASAN BEQIR RIZA REXHEP REXHEP HAJREDIN SADIK ALI MERSIN MEHNMET HYSEN HASAN HAXHI SADIK AGIM HASAN RIZA

STAFA SUCI DELISHI PIRRACI PIRRACI RAMSALIU MARKU SUCI LLESHI SUCI ONUZI LLESHI SUCI NEZIRI LASKU BUCI RUKA META KOKA DELISHI MANUKA PUPLA MANUKA MANUKA MANUKA MANUKA HOXHA DOCI MILKURTI ZIZA MANUKA MUCEKU LLESHI NDREU LICA SUCI

933 934

SELIM BAJRAM JORDAN ARIF PERPARIM PERPARIM SABRIE JETMIR GEZIM,LUAN SHABAN,SADI K AGRON FATMIR LATIF, SHERIF ASTRIT HAJREDIN UKE RIFAT IMER ISUF YMER HAXHI SELIM HAXHI BEQIR AGIM MUHARREM GEZIM SYBI FATMIR ADRIATIK XHEMAL AJET GUXIM KABASH XHEVDET RAMIZ
XHELAL SELMAN XHETAN DRITA EMIN MILAIM DALI RAMAZAN ALMIR XHEMAL KUJTIM ISMAIL XHELIL FAIK FRAN ALI YLBER DED MYSLYM ISA SELMAN NUREDIN BAJRAM PETRIT REXHEP ALI EDMOND ISMET ABAZ NAIM SELMAN FESTIM BESIM QEMAL HAQIF XHEMAL

RAM MEMSUR SHPEND ABEDIN ARAP XHEMAL NUH NIMAN ALLAMAN JAKUP UKE JAKUP DEMIR PETRIT BAJRAM RUSTEM BAJRAM HALIL HALIL

KORTOCI KALLABAKU FURRIKU MURATI ESTREFI SHPATA MEHAJ MEHAJ CELA KORTOCI SULAJ KORTOCI VATA CELA DUSHAJ SULA DIBRA KATAROSHI KATAROSHI GJEDIAJ

485 340 391,08 322 370 308,9

236

935
438 462 470 400 438 353 409 466

936 937 938 939 940 941 942

1068

320,3
1069

448,5
1070

543,02
1071

439 ,

272,54 396,65 278,06 270 284,24 302,9 475,9 448,8

1072 1073 1074 1075 1076

789
447,6

943
HAMIT HEKUR GJON ARBEN LEONARD FRAN LUSH MARTIN NIKOLL GJERGJ NIKOLL MEDINE RIFAT BESIM KASTRIOT LIN
FETAH HALIT

RAMAZAN REFAT NIK MARK GJON GJIN ZEF SHAN GJIN NIKOLL GJON MES ALI MUSTAFA PREND NDUE
SELIM RIZA

KOVACI ELEZI LULI LLESHI CARA LLESHI DODA MARVATAJ PALOKA NDOI LULI MEHAJ ISLAMI TOLA PEPNOLAJ NIKA
BARAKU LLUKAJ

408 261 192 456 690 450 165 278 374

790
228,3

944 945 946 947 948 949 950 951

791
342

792
411,3

793
364,8

794
456

1077 1078 1079

HALIM HAJRI AGIM HAJRI SYLE HYSNI BESNIK KLODIAN ILIR ZGARIFETE RASIM BESNIK BASHKIM YLBER KUJTIM BAJRAM PETRIT RAMAZAN EDUARD YLBER NDUE ARIF NIKE MIRVJEN FERIT NIKOLL GJON ARBEN LEK MEHMET AVNI BASHKIM ISMAIL PETRIT JETNOR VELI
AQIF BUJAR ALI SPAHI RAMAZAN NDUE HASAN FLORIAN BASHKIM AHMET GEZIM HAMIT ZELIE KUJTIM KUJTIM VELI FERIT ZAIM BARIE KADRI SHKELQIM DILAVER BEDRI AQIF TAJAR FEJZULLA LUTFI SAMI XHEVAHIR MERSIN SELIM SHUKRI RAMIZ LIMAN ILIR MEZDAN

IMER NAZIF HALIM HAZIR HAZIR VELI SERVET PANE SELMAN HAXHI HALIL AQIF AQIF IMER

CENALIA COKU ALIA CAHANI FERIZOLLI MUSLIA HOXHA CEZMA PALLUQI REXHEPI ZEQA KRRASHI KRRASHI MURATJ BARGJANI

395,3 242,1 213,1 333,5 352,7 391,8 288,9 289,8 368,3 326,7 339 338 290 328,3 452 344 352,2 345,8 316,9 330,7 437,4 488,3 472 238,2 478,5 472,6 419,6 316,2 350,6 461 285 281 349,9 229,5 286,6 354
642,3 433 416 296,5 410 443 399,6 287,1 242,9 366,3 444 399,1 602,1 465 434,1 431,6 453,9 300,8 291,7 349,5 370,6 374,2 461,9 344,8 222 446,2 213,4 212 280,3 363 481,3 323,8 377,9 447,4 299,3 285,2

795
442,7

796
447,7

797
255

330,01

1080
198,8 275,5 304,02 341 304,09 258 238,6 200,5 281,6 380,09

798
328,8 353,8 416,7 364,3 258,4 465,3 427,7 307,7 304,8 383,4 ,

430 282 374 271 458 330 525 195,50 393,00 408 500 310 446 363 464 370 440 581

799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824

952 953 954 955 956 957 958 959

1081 1082 1083 1084 1085 1086 1087 1088 1089

AVDYL

MULGECI GJEDIA

MEHMET RAKIP

DUNISHA SHAHINI DAJCI DEMIRI

GEZIM DOD LEK RASIM ISUF ISUF BEKTASH JONUZ SOKOL GAZMIR LULEZIM PETRIT FAHRI NAIM QEMAL RIFAT LEONARD AFRIM

SADRI NDUE NDUE NBAJRAM GROSH HASAN QANI QAZIM SHPEND RIZA ABDI NDOC RAMADAN ADEM MURAT RUSTEM BANUSH ISLAM

IMERAJ HERCEKU GJOLI HASANPAPAJ DEMUSHI PEMAJ CELA TOKA DEMUSHI SUCI LIKOLA KOLA VAKAJ SHEHU ALLAMANI HOXHA LEKA DUKA

DEMIR GURALI XHEMAL JANI SELMAN KABASH

MAXHARI SPAHO LLUKAJ XHUTI LLUKA ARIFAJ MUSAJ ARIFAJ ARIFAJ

645 646

960 961 962 963 964 965 966 967

XHEMAL DASHNOR GJELBRINA RUSTEM ADEM SAMI NAZMI HYSNI XHELADIN AGIM SAMI NAIM SHABAN AMIRA+BEHA R DASHURI IQIRI ARJON MARASH MAKSIM GJON ILIRJAN NDUE JAK GJIN BARDHYL LULZIM ZENEL HIKE FAIK ILIRJAN AQIF RAM FATMIR HAMID RASIM EDMI8R SHPETIM
REXH FATMIR HAJRIE HASIM SHPETIM LEK LEK YLLI SOKOL ISMET MUSA NEZIR GJEK RRUSHE AVNI SULLTAN AHMET PERPARIM VLADIMIR ARJANA LATIF FADIL EDUART PELLUMB SKENDER EMAL ABDULLA NUREDIN DRITAN+PER PARIM EDUART YLLI SOKOL SHABAN THELLENXA RUSTEM NEZIF

SHAQIR RUSTEM NEXHIP XHELADIN MALIQ EMIN DYLEMAN HASAN RUSTEM DESTAN SHAQIR ADIL SHEFQET ALI ALI RAM HYSEN MHILL MARASH NDUE GJON JAK ZEF TOM DILAVER HAXHI MURAT BAJRAM SADIK TOFIK ASLLAN BAJRAM KAMER MAHMUD TAHIR REXHEP RAMADAN
HASAN SHABAN UK ZENEL SADRI MARASH NDUE LEK HASAN HASAN HASAN HASAN PAL ISMAIL RUSTEM ISLAM ALI DILO DILO RAMADAN MARK BALI PREK ISLAM TAHIR TAHIR IMER IDRIZ RAMADAN RAMIZ DIN NIMAN ELMAZ ELMAZ ALI REXHEP

LLESHI ONUZI KUALUCI ONUZI MANREKA MANI LIVANI DELISHI ONUZI LOSHA LLESHI DOCI VEZI HUNA HUNA DACI DACI ZMAJLI ZMAJLI GJERGJI GJERGJI VISHAJ VISHAJ GEGAJ CELA PICARRI PICARRI BARCI DACI NIKA KURMETA CELA BISKU LLESHI DOCI ALIAJ ALUSHI
ALIAJ NEZA ISMAILISUFAJ HAXHIAJ GJYRIQI BICUKU KOLECI KOLECI HASANAJ HASANAJ HASANAJ HASANAJ PALUSHI KABASHI VLADI VLADI MZIU ALLKO ALLKO UKLALA DEDA KOLICAJ CEKAJ DOCI DACI DACI BAJRAKTARI IMERI UKLALA MANJANI MURATAJ IDRIZI KARABANI KARABANI BRATI MIHA

357,1 349 209 206 488 308,7 314,8 471 191 420 405 220 219 525,9 219,8 314,4 510,2 271,8

329,3

435,8

647
386,2

1090
248,9 371,6 454,1 472,5 424,9 393,2 499 ,
482 330,8

648
187,7

1091 1092 1093 1094 1095 1096 1097 1098

649
291,7

ISAK AHMET

ALLARAJ AHMETI CENI

650
337

651
304,9

652
496,8

653
443

494 296 358 259 464 487,04 411,47 364,4 443,6
,

RIFAT SHEFKI PRENG ISUF TOME IMER ISUF MARK NIKOLL DAUP LUK MUHARREM ALI AVDYL MEHMET JAKUP SHPEND RUSTEM
NUREDIN MUSTAFA RIZA XHEVAHIR XHEMAL PRENG RAMAZAN ILMI ISUF BAJRAM ALI HALIT ALLAMAN RIFAT NEVRUZ BAJRAM BAJRAM HASAN MURAT IMER MEHMET RAMADAN RAMIZ REXHEP RIFAT RIZA RIZA RIZA BAJRAM HYVZI HAJRRULLA XHAFERR XHAFERR NERIMAN ELEZ BAFTJAR

DODA BATUSHA NDOJI ELEZI PRENGA MURATAJ LEZI MARKU MARKU HAXHOLLI DEMAJ DUKA CINA DOCI ALIAJ BUZRA KARAKUSHI PETKU
LLESHI HYSA CARA HOXHA ALIA KACORRI BODINI MURGU KURTI BALOSHI KURTI ALLA KUKA KAMBERI SAGAJEVA ALLAMETA ALLAMETA GJIKA RAJKU MURATAJ GJINI XHAFA RAJKU LALA MEHMETI CUPI CUPI CUPI LIKA BICI REXHEPI ALLARAI ALLARAI ALLARAI HALLACI PELIVANI

654
358

968
969 970 971 972 973 974 975 976 977

HAZIZ
XHEMAL XHEMAL AHMET LEK ABDI MYFTAR RUSTEM

MURATI
DISHI DISHI KALIA KALIA PEPA GJONI XHYLA KADIU

655
338

656
294,1

657
304,7 218,8 311,4 510 ,

432,7 368,5 645 342,5 489,7 482,2 282

658 659 660 661

1099 1100 1101 1102 1103 1104

501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536

ILIR SHABAN MEHMET LUMTUR ARTAN ZEQIR RAMADAN FARIJE RAMADAN MUHARREM BLERIM AGIM FERDERIK KRESHNIK FEMI HAZIR ASTRIT MENDU MUSTAFA MATEM ALI AGIM HALI BEDRI BEDRI MILAZIM HALIL ARBEN DED AGOSTIN ISA GJERGJ SELIM UKE SHPEND RAMADAN ISUF

NEZIR NEZIR FERIZ MEHMET MEHMET SELMAN NIMATI

AGA AGA RIZVANI RIZVANI RIZVANI XHAURI SELMANI AGA

197,9

662
341

663
348,5

825

362,9
826

TUFIK RAMIZ AFRIM FADIL LUAN FATOS SHPETIM SKENDER NEZIR ARBEN HASAN BEHAR KUJTIM LEONARD XHEVDET HYQMET FATOS ASTRIT RAKIP LAVDERIM ENVER TOFIK FAIK ISUF SADIK SABRI BAKI RASIM RAMADAN VEHBI VEZE IBRAHIM URIM PETRIT ESAT KUJTIM

HAMIT ABDULLAH HEQIF AQIF AQIF ALI AQIF HASAN HASAN HASAN ALI SHAQIR SULEJMAN XHEVDET HAJREDIN HASAN XHELAL ISLAM ISLAM RAKIP ZENEL ZENEL HALIL BAJRAM SELMAN SHEFQET FADIL SHEFQET OSMAN AVDI MIFTAR XHETAN SHAQIR NEZIR RAM QAMIL

PASHA STEFHASAN ALIAJ ALIAJ ALIAJ TUNJA ALIAJ PEPA PEPA CEMENJA CEMENJA KURTI PEPMARKU KUTRICI KUTRICI PISLI XHAKOLA PISLI PISLI PISLI BERSHINI BERSHINI METRA MURATAJ HYSA DEDOLLI SHENJATARI DEDOLLI CEKA KURTI KACIA ALIA KOLIQI KOLA SALIU KOLAVERI

515,4 446,06

664
219,6

BELUL BAJRAM SHABAN NEZIR IZET XHELIL PAL ASLLAN QAMIL NDUE HAMIT VAHIO ABAZ ALI ALI SHABAN ALI SHEFKI HASAN KASEM XHETON ABAZ BAJRAM ADEM GEZIM REXHEP ALI ABDI

LEKA POLE LACI BAJRAKTARI MANGAJ MANGAJ SEFGJINI MEZHIKA KOLECI MARKU PEPA TAHIRAJ BUCI TAHIRAJ TAHIRAJ KARAKUSHI RAMA RAMA MEHMETI MAZREKU KALIA QERIMI CUKA SORRA SHYTI COKU HIDREJ XHEPMETA

431,6
827

978
303,8

665
220,1 239,8 245 281,6 288,9 235,9 504 318 368 298,7 429,1 184,2 270 194,8 280,7 227,8 327 309,6
683

372,4 227,6 271,5 241,8 237,9 368,7 280 386 462 458 503 445 477 446,7 486,8 398 383 429,9 444 234,6 296,8 441 332 477,3 415 277

537
828

979
516,3 517,5 325,6 301,16 381,4 439,6 187,03 259,25 393,5 427,82 295,7 517,16 512,16 394,9 427,28

1105 1106 1107 1108 1109 1110 1111 1112
1113 1114 1115 1116 1117 1118 1119 1120 1121 1122 1123 1124 1125 1126 1127 1128 1129 1130

666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680
11 681 682

500,9
829

980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993

453,9
830

484,8
831

SEJDIN SEJDIN ZYLFI CANE CANE ZEK TEFIK SULEJMAN NEBI VOHER DEMIR ALI MATEM CANE RIZA BESLIM BESLIM BESLIM MEHMET MUSTAF NDUE DED BAJRAM PAL MUSTAF BAJRAM MUSTAF BAJRAM HASAN

KULLSI KULLESI BALA REXHA REXHA BRATI METOLLI DEMUSHI CARCANI TAHITI XIRA ABAZI ABAZI REXHA LLUKAJ UKA UKA UKA HASANPAPAJ BECI REKA LLUKAJ NIKA SELMANI MEHAJ SELMANI ISLAMAJ PEMAJ

464
832

399,2
833

405,5
834

482
835

319,6
836

415,7
837

333,7
838

275,2
839

246
840

484,7
841

472,2
842

172,5 343,00
843
327,6

314,5

844
359,6 307,3 279,9 296,8 409,5 391,3 242,1 244,7

994
210,7

845 846 847 848 849 850 851

995
183,21

347,9
684

996
329,54 237,4 446,9 428,07 453,07 386,2 505,9 420,9 265,85 314,1 286,88 417,7 431,8 386,6 286,4

487.32 463 491 97 385.16 476.87 374.31 433.29

685 686 687 688 689 690 691 692 693

997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004

329,5

852
225,3 361,2 242,8 358,7 425,9 313,5 456,9 169,9

853 854 855 856 857 858 859

383.3
694

, 317,9 424,8 399,7 482,8

517.41 318.92 533.23 399.01 ,

695 696 697 698 699 700 701

1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017

AHMET RIFAT ZYLFI ZENEL GANI GEZIM ZYBER ARBEN RAMAZAN KADIRE FLAMUR XHELAL ADRIAN

ADEM HALIL SALI

SORRA DODA AHMETI CENI

1131 1132 1133 1134

537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552

REXH HAZIR RIZA HASAN HAV JETMIR LATIF DUKATE RAM ILBER SHPRESA NAIM SKENDER IMER REXHEP ARBEN ILIR XHEVIT

HASAN SHERIF ISMAIL RIZA ELEZ MUSTAF YMER NDOC ZEQIR NEBI NEBI NEBI AVDYL AVDYL AVDYL AVDYL RIZA

PEMAJ CELA MEHAJ SELMANI SELMANI DAUTI MARKU DEMUSHI AGA AGA AGA MEHMETAJ MEHMETAJ MEHMETAJ MEHMETAJ HILAJ

351.4 234.42 421.67

316,6

860
253,5 277,7 209,5 394,9 623,1 470,2 461,2

861 862 863 864 865 866

262,9 495 377,5 340 393 241 290 207,6 414 361

1135 1136 1137

VEZE ALI LUTFI HAMIT SALI ASLLAN RRAHIM XHEMAL HAJREDIN VLADIMIR KURT MIFTAR RAMAZAN SAMI

MIFTAR ZENEL ZENEL ISUF RAMADAN SHAQIR XHEMAL RRAHIM NAZIF AQIF BANUSH RAMAZAN HYSEN ALI

KACIA BESHINI RAMA DODOLLI TOKA MUCA MUCA MUCA MIHA BRUCI TAFAJ SHEHU SHEHU GJOKA

314,1 430,7 505,56 481,6 369,5 377,5 387,4 376,5 517,76 247,2 472,5 313 353 454,3

702

457.75 506.01 432.26 343,67 446.1 512.02 395.51 652.34

DEXHAN ZYBER RAMADAN ABDI IMER MEHMET RIFAT HAJRULLA HALIT

TRUNI EMERLLAHI EMERLLAHU KURTI LIKMETA ALLARAJ DODA MILLOSHI CENAJ

703 704 705 706 707 708 709 710 711

1138 1139 1140 1141 1142 1143 1144 1145 1146 1147 1148

424,7 473,7 368,3 429,8 433,9 382,3 366,6 571

867 868 869 870 871 872 873

327.41 300.19 267.61 485.25 396.78

712 713 714 715 716

430 445,6

874

E enjte, 25 mars 2010

55

15

NJOFTIME
,
1149 1150 1151 1152 1153 1154 1155 1156 1157 1158 1159 1160 1161 1162 1163 1164 1165 1166 1167 1168 1169 1170 1171 1172 1173 1174 1175 1176 1177 1178 1179 1180 1181 1182 1183 1184
1185 1186 1187 1188 1189 1190 1191 1192 1193 1194 1195 1196 1197 1198 1199 1200 1201 1202 1203 1204 1205 1206 1207 1208 1209 1210 1211 1212 1213 1214 1215 1216 1217 1218 1219 1220
1221 1222 1223 1224 1225 1226 1227 1228 1229 1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 1239 1240 1241 1242 1243 1244 1245 1246 1247 1248 1249 1250 1251 1252 1253 1254 1255 1256

BASHKIM NEVLAN DEHIE AVNI SUL ASTRIT AJDIN JONUZ BAKUSHE ALI HASIME BESIM ISMET DILAVER DILAMAN HASAN BAKRI AVDI BAFTJAR SHYQYRI OSMAN PELIVAN ELTJON ZURAP SULEJMAN MERVET FATRI GJIMNAZ IGURIM SULEJMAN DULEJMAN DASHNOR MILLOSH MYRTEZA SHEQER MUJDIN
ASTRIT RAMAZAN FATOS TOMORR ISMAIL BEHAR DRITAN SALI HASAN HYSEN AGIM BERE ADRIAN SKENDER FIQIRI RAMIZ MEDI XHELAL ABDI BEHAR REXHEP TARZAN PETRIT HATE ISLAM ALBERT MUHARREM SELMAN SAMI BAJRAM ZEQ HALIL ADHURIM ALTIN DRITA LAZIM
AVDI SARIE LIMAN IBRAHIM XHEVAHIR HASAN DASHURIE RIFAT TRENDAFIL SALI LILIANA AVBDYL FATMIR BUJAR ENVER RUZHDI NAIM NAIM HAXHI AGIM RENATO GENTIAN LIRIM SAXHIDE SHEFQET HALIL LIRIM JETMIR ALEKSANDER ARTAN MURAT SHAQIR SKENDER MERSIN SHAQIR PERPARIM

VEAP NESIM

XHAERRI XHAERRAJ DAUTI

370,3 412,4 298,2 430,2 348,4 375,1 255,6 287,7 282,3 300,7 403,8 396 425,8 262,4 335,9 377,4 283,6 336 420 426,8 456,3 428,7 191,7 259,3 390,1 281,2 321,1 374,6 393,3 371 478,4 298,6 305 307 280,6 284,2 ,
303 384,6 300,5 374,7 293,4 190,8 465,3 282,3 456,87 302,2 345,2 336,7 315,1 219 617,2 334,7 374,3 387,3 354,9 408,1 344,6 327,2 451,8 441,6 348,5 395,7 303,1 295,8 226 392,6 339,6 373,1 380,1 226 270,7 478,1 ,
324,5 353,4 460,1 386,4 459,6 458,5 328,2 228,8 382

1257 1258 1259 1260 1261 1262 1263 1264 1265 1266 1267 1268 1269 1270 1271

TASIM SADIK ZAIZ REXHEP ARJAN AHMET LIRIM BEDRI SADIK AGIM HASAN Zeqir Mark Shkelzen Hamide Hajrulla

MUSTAFA TASIM KAMBER ISMET ALI ALI KADRI HASAN HASAN MURAT MEHMET Selam Nikoll Niman Zenel Seit Selam GANI ELEZ REFIK QAZIM SHEMSI ALI RIZA LAZAM XHEMAL RAMAZAN NDUE HALIT KAMBER EMIN NAZMI HAMIT HALIT ISMAIL KURT
ALI SHEFQET XHEMAL ISMAIL HAZBI REXHEP ADEM REXHEP BANUSH ASLLAN SEFEDIN ALI OSMAN RAMAZAN MAN ALI SULEJMAN MEHMET LAHIM ADEM BAFTJAR QAMIL AFMET SHAQIR HAXHI SHEFQET XHAFERR MUHARREM KUJTIM IBRAHIM RAMADAN ELEZ HASAN
QAMIL QAMIL MEHMET HAKIK
HAXHI XHEMAL ISMAIL KAPLLAN ISMAIL YMER ALI NURI

NURISHI NURISHAJ DURALLARI MANGAJ ALLA ALLA BUSHI ALLA ALLA BUCI AHMETA Parllaku Biba Mehaj Kurmeta Ceka Allaraj BUSHI PONARI HOXHA KOLECI NDOJI CARA CENAJ MERTINI ALIAJ ALIAJ GJONI RUCI CANI ISLAMI SHAHINI PEPA CENAJ STAFA TAFAJ
TAFAJ CEVANI MUCA HOXHA FURRIKU MUHARREMI KADIU MIHA TAFAJ SELITA SELITA XHELESHI CEKA SHEHI GJURA JAURRI ALLA KOLECI BICI GJURA TOSHI BARGJANI ALLIU BETA REXHEPI CANI XHAFERRI KURTI TANCI BALA GJIKA RUCI SULDISHA
SHKRELI SHKRELI ALLMETA MARTINI
HOXHA SADE CEKREZI ZYLFOLLARI HAXHIAJ SELIMAJ SULUKA KLLOGJERI

342,9 357,8

1358 SANDER
AGIM

SHYQYRI,ALEK HEKURAN,SHY KUCI QYRI RUSTEM BARDHAJ

9

VIKTOR

GJIN

MRRUKU

379,00

403,00 340,00 395,00 368,00 510,00 404,00 388,00 275,00 219,00 374,00 264,00 366,00 325,00 575,00 369,00

1442 ELEZ 1443 MEHMET 1444 BEXHET 1445 FAIK
LUAN

MUHAMET KADRI XHEMAL ALUSH
SALI

HASANDOCI ZYMERI KAPRI KOMPULA
MURRJA

295,00 214,00 367,00 377 370,00
1544 10
SERAN FILE TAFA

300,00

447,1 297,4 186

1359
EDMOND DERVISH HYKA

HYSEN KURT SUL BERZAT HAJDAR YMER JASHAR JASHAR SELMAN SELMAN HAMIT ZENEL TAHIR RAMADAN HYSEN ISMAIL MYRTEZA HYSEN REXHEP PELIVAN ZAIMI NEZIR RUSHIT ILMI BAKIR BAKIR ALI ALI HAJREDIN HEKURAN SHEQER HALIL RAMADAN
ABAZ SELMAN HASAN ALI RIZA SADIK XHEVAHIR MEHMET SELMAN IMER MEHMET ALI ILMI XHELAL XHELAL KADRI RAM JASHAR HAMIT JASHAR HAMIT JONUZ ISLAM MIFTAR IBRAHIM SOKOL MET BRAHIM HYSEN MUSTAF HYSEN MURAT ESAT LATIF VELI BILAL
RAFMAN LIKE MEXHI XHAFERR MURAT SELMAN LIMAN MEXHIT HAJDAR SHABAN ABDYL MALUSH HASAN HASAN TOFIK BEKTASH IRFAN SELIM XHEMAL RRAHMAN SAMI RIFAT RAMAZAN MURAT HYSEN LIMAN SELAUDIN ELHAM QATIP REMZI BAFTJAR TAHIM XHELAL HAMIT IBRAHIM BAJRAM

KARAI HOXHA HOXHA SHLLAKU DISHA GJOKA SPAHIU SPAHIU VOSHI VOSHI SPAHIU BIBA ISLAMAJ CEVANI BASHA SHAHINI MUCA KUKA BENGU BENGU DYRMISHI BAJRAKTARI HOXHA IBRAHIMI HASANAJ HASANAJ TOSHI TOSHI MUJA HASANAJ OSMANI OSMANI CEVANI
SPAHIU VOSHI GJURA ZENELI SEIDI JANA BETA ALLMETA LOSHA SPAHIU ALLMETA KURTI PEPA BEGU DAUTI BETA BETA BETA BETA BETA BETA MATAJ LILA ALIAJ ALIAJ AHMETI AHMETI KOLECI PASHKAJ KOLECI PASHKAJ BETA BARDHI ALIAJ ALLUSHI SEHITI
KURTI DISHMICA VOCI LIKA BETA LOSHA LOSHA SHABANI BAJKU MUSAJ ARIFAJ ARIFAJ LOSHA LOSHA LIKA KLLOGJRI KLLOGJRI ALIAJ REXHEPI TAHIRI BASHA REXHEPI REXHEPI REXHEPI KUKA TANGI REXHEPI HOXHA CANI XHAFERRAJ PELIVANI LLUKORI BEGU KEPUTA BETA IBRAHIMI

1360
RUSTEM ALI NDREAJ

11 1542 1543

SHPETIM

RAMADAN

ALUSHI

343,00

JAKUP AVNI ZEF ISMAIL ILIRJAN LAVDERIM BARDHOK KALEM, RRAPUSH TOM IDRIZ LEONARD FRAN HALIT LULZIM SAFET
SEFER SALI KRENAR HAVA FLORANT FLORANT HATIXHE XHEVDET VULLNET ARBEN GANI AQIF AQIF SERVET SAFET TOMORR HARUN JAKUP VIKTOR SEFEDIN

HALIT BQEIR GJOK REXH TELHA RIZA FRROK HAMZA, SHABAN MARK MURAT TOM ZEF REXHEP SULEJMAN XHEMIL
XHELAL HASAN SAMI SHEFKI ZENEL ZENEL SHABAN RUXHDI SULEJMAN SHYQYRI MUSA KAMER KAMER DILO RIZA ISMAIL IDRIZ IDRIZ SELMAN DEMIR

MATA ABAZI RICA LORJA SHABANLLAR MOLLA MARKU SHALIU , SARASELI LEGISI MIMINI LEGISI PRECI MURATI DODAJ MURATI
RRAPOLLARI SULILLARI KARAJ KARAJ GJINI GJINI KULLAFI MEMA XHANI XHANI ALLKA MEHALLA MEHALLA KALA KAZAZI KURTI KURTI KURTI BISKU SKURA

315 312 372 635 414 477 414 374 512 331 476 409 312 552 300
278,38 114,09 314,15 317,02 248,53 59,3 429,97 609 531,63 486,19 571,25 571,25 384,52 412,83 431,38 423,9 371,58 490,2 351,29

1361
325,7
SHEFQET AJAZ BEGO

289 399,7 441,3 314,7 523,3 318 422 224 480

1362
MYFTAR ISUF VELIA

1446
MUHARREM MALIQ KUKA

396,00 315,00

1545 1546

1363
BAFTJAR ARIF MARA

1447
ZEF NDUE CACA

1364
BLEDAR MURAT MEMAJ

1448
DYLBER LIVAN GJONA

1547

257,00 300,00

1548 1549

1365
ISA HAMIT BALLIU

1449
KLODIAN MYZAFER MEMINI

1366
VEIS FILE TAFA

1450 234 1451 RAMIZ 1452 JAKUP 1453 ENVER 1454 VANGJEL 1455 BESNIK 1456 BESNIK 1457 ISUF SELIM SEJDI ADEM XHAFER ALI MUHAMET MUSTAFA RAMIZ RIFAT RAMIZ TOMORR TOMORR YMAJ 616 DERMISHAJ 216 HERENI 135 MUHA 359 RECI GJONA SHEHI DRAGOTI MASHO DRAGOTI AGOLLI AGOLLI 549

1550 1551 1552

1367
EMILIANO KUJTIM BARDHAJ

1368
BEDRI KADRI ZYMERI

1553 1554 1555 1556 1557 1558 1559

1369
560
MASLLAN BAJRAM KOLDASHI

1272 Bashkim 1273 1274 1275 1276 1277 1278 1279 1280 1281 1282 1283 1284 1285 1286 1287 1288 1289 1290 1291
1292 1293 1294 1295 1296 1297 1298 1299 1300 1301 1302 1303 1304 1305 1306 1307 1308 1309 1310 1311 1312 1313 1314 1315 1316 1317 1318 1319 1320 1321 1322 1323 1324 1325 1326 1327
1328 1329 1330 1331 1332 1333 1334 1335
HASAN

1370
YLLI SOKOL MUMIN ISUF ISMAIL SHKELQIM ALI ZIJAIDIN RUSTEM ASTRIT MARK RRUZHDI SKENDER BUJAR FEIM MEDI ADRIAN LEONARD BANUSH
VEHBI RRAHMAN HYSNI KUJTIM RITVAN RAKIP FATOS RAMAZAN LULZIM PETRIT AGIM HATIE HASAN ALFRED SKENDER BESIM SALI BEGISHE KUJTIM NAZMIJE KUJTIM GZIM BESNIK IBRAHIM ISMAIL LULZIM KADRI KUJTIM FESTIM AFRIM BASTRI SADIK RAMAZAN
MYFTAR MYFTAR PERPARIM FLAMUR
BUJAR PETRIT SYRJA BAJRAM SHKELZEN RIZA XHEMAL KASTRIOT

579,15
AVDI BAJRAM HOXHAJ

491,39 200,21 309,58

1371
SHAQIR ISMAIL HAXHIAJ

1372 QAZIM 1373 ARDIAN MEHMET QAMIL XHELADIN MALIQ SAIP KUJTIM LUTFI DUSHKU 327,00 GULA 253,00 ELMI 1375 XHAFERR 1376 KOCI STAFA 408,00 SHAULLI 256,00 EDMIRAND 1378 HAZIS 1379 ALLKO 253,00 SHAQOLLARI 418,00 SOKOLI 342,00

443
1560

468,19 408,44 404,69 171,24 370,43 455 530,25 359,16 440,43 244 365,48 373,33

1458 NERITAN 1459 LUFTIM 1460 SELIM 1461 DURIM 1462 ALTIN

300
1561

1374

406 296 386 270

1562 1563 1564 1565 1566 1567 1568 1569 1570 1571 1572 1573 1574 1575

1377

1463 1464 1465 1466

ILIR VALMIR ILIRJAN SHYQYRI

HAZIR MYSLIM XHEVAT FAIK

HIDRI CONGA KAPRI QERIMI ROGAJ DERVISHI SHUAIPI SOSOLI JESHILI SHKIRA
PECI HYSOLLARI CELISLAMI KALEMASI MASHA KADIU BIZGJONI KIKA GURI SHAULLI LOCA, AJRONI MATA BARDHAJ KUCAJ KUKAJ HOXHA HUNA VALTERI LLESHI BARDHO KUMBRIA

685 326 99 392 618 366 409 393 282 382
,

1380 SULEJMAN 1381 PAJTIM 1382 BATJAR

DILAVER SEFEDIN KADRI RAMAZAN ISUF
DEMIR NEZIR NEXHAT AVNI OSMAN MIFTAR BECE NEVRUZ HYSEN HEKUR HYSEN MALIQ MALIQ MALIQ HAZIS BASRI HYSEN XHELAL MARK DEMIR BILBIL SHAHIN FAIK GJETE ALI JONUZ RAM ANDON LAHIM SHAHIN SHAHIN SHAHIN
GJOKE NIKOLL DYLBER BARDHOK IBRAHIM FERIK HAZIZ ISMAIL HASAN ISMAIL BAFTJAR SHAHIN HASAN HAXHI TEME SKENDER

AGOLLI RUKAJ SORRA KOLECI MIRKURTI
PINDERI MERE BUCUKU RUSI PETO LILA BACELLI ALUSHI ARRSI SADIKLLARI BEZATI DURRO HOXHA HOXHA HOXHA RUSTENI ZACELLARI KURTI LUGJA ELEZI CAUSHI QYPI KOCLLARI LEGISI MATRAKU PAJA AHMETAJ KOCLLARI LEKA ROCI ROCI ROCI
TANUSHI SHTJEFNI BEJDO DEDAJ BOSHNJAKU ZAIMAJ MUSTAFAJ RUSTANI TOMJA RUSTANI QIRICI XHILI HOXHA LICA SHEHU QYPI

319,00 327,00 381,00

1467 1468 1469 1470

MARKELJAN GJELOSH AGRON MYRTEZA MELEQ XHAVIT SERIE
RAMAZAN LAVDERIM MUHAMET ISUF AFRIM NDERIM ARBEN KUJTIM THOMA

IBRAHIM NAMIT NEZIR RAMAZAN LAVER
SABRI RAMADAN REXHEP SAMIT RIFAN NAZIF ADEM DILAVER ISMAIL SAIP XHELADIN, XHELADIN HAQIF RUSTEM MIFTAR SELIM HETEM IMER RAMAZAN PAL MEHMET, REFAT KADRI

361,38 444,48 468,85 ,
466,53 370,82

1383 NAZMI 1384 QAMIL
1385 KASTRIOT 1386 DHIMITER

247,00 370,00 ,
310,00 357,00 310,00 145,00 378,00 348,00

1471 1472
1473 1474 1475 1476 1477 1478 1479

263
1576

HAXHI ADRIATIK VASIL XHEVAT AUREL XHELADIN EQEREM ILMI ISMAIL SUZANA TAHIR ASTRIT PETRIT KUJTIM SKENDER SKENDER SOKRAT BUJAR KUJTIM ARTUR ASTRIT ASTRIT YLLI SYRJA SHEFQET GURI FAIK ILIR FESTIM ARBEN DILAVER AGRON MIFTAR AVNI YLLI SHEFQET MEKSHI FATMIR
RAMIZ RAMIZ SEIT OSMAN OSMAN VLADIMIR ERION VULLNET FLAMUR FLORJAN SHENDET FERIT KADRIAN DALIP RIZA RUZHDI GRAMOZ EDMOND EDMOND BESIM FEJZULLAH ZAIM NISHAT EMILJAN QEMAL NEVRUZ AVDYL ZYLYF ARDIAN ARTAN GJERGJI GENTJANA

HAMIT HAXHI HAMDI HASAN XHEVAT QAMIL XHELADIN XHELADIN HAKI MEHMET MEHMET MEHMET SABRI JONUZ DERVISH DERVISH HATE SAMI

PETRITI PETRITI DUSHKU AGOLLI KAPURANI SOKOLI SOKOLI SOKOLI

637,81 340,51 391 727,7 97,58

460 316 337 351 405 402 387 488
1583 MEHMETI MEHMETI CUKA KARAMUCA SOKOLI SOKOLI ZIU HALLULLI ISLAM ISLAM JAHO XHEVIT MUSTAFA ISMAIL JAKUP FAIK FAIK BESIM OSMAN QAMIL LIMAN LIMAN RUSTEM MURAT ISMET RAMIZ
RAMAZAN RAMAZAN DILAVER LUTFI LUTFI ZEQIR XHEVDET MUSTAFA MUSTAFA RESUL RAMADAN JEMIN HOMDI ADEM ADEM RAMADAN SHEFIT SHERIF SHERIF ELMI MUHAMET BESAT BEZAT SHAHIM REXHEP ETHEM XUME XUME QAMIL QAMIL DANE XHEVAHIR

1577 1578 1579 1580 1581 1582

420,29 308,46 332,61 452,39

1387 RESMIJE 1388 SHKELQIM 1389 JANI

272,09 340,49 458,11 503,55 427,36 320,84 347,36 325,85 426,42 315,39 379,2 469,28 385,3

HALLULLI JONUZI

545,1 413,3 413,3 398,3 425,18 346,41 674,66 674,66 460,63 286,63 458,93 458,93 902,75 339,95 270,55 216,77 501,62 498,03 392,56 589,51 522,11 380,58 365,76 372,55 277,29
251,54 251,54 254,11 312,17 312,17 426,67 221,24 568,63 367,19 438,34 457,96 360,69 350,88 350,88 299,48 344,74 377,18 377,18 330,22 142,59 401,16 401,16 466,92 254,3 502,17 352,52 352,52 515,67 515,67 271,4

1390 SELIM 1391 CELNIK 1392 ISMAIL 1393 HYDAJET 1394 SHERIFE 1395 FERDINANT 1396 SAZAN VLADIMIR AGRON 1397 FERIDE 1398 ALEJDIN 1399 PERPARIM

1480

273,00 506,00 173,00 276,00 191,00 308,00 389,00 348,00 416,00 169,00 458,00

1481 1482

ZENEL LUTFI, 1483 PETRIT
1484 1485 1486 1487 1488 1489 1490 1491 1492

198 445 350 356 260
1587 1584 1585 1586

BUJAR KUJTIM BEDRIE GEZIM FETA LUFTIM DURIM NDOC

498 488 518 261 363
1591 SANCO SANCO JANI HAXHALLARI GULA LUSHI LECINI LECINI LECINI HOXHA GEGA GULA MEMA MEMA CERRI ALLKO SHERIF ALMETA
BABOCI BABOCI SKENDERASI ALLKO ALLKO KUCAJ KOCLLARI MEMA MEMA DEMCE MUSAJ DOKA SINA BUCI BUCI ISTREFI BICI BICI BICI UCINI SIJONI SEDA SEDA XHENGO FAQOLLI DEMCE PAJA PAJA GULA GULA XHENGO XHENGO

1588 1589 1590

383,92 209,84 290,9 273,02 403,03 295,35 353,27 418,28 443,16

1400 AGIM 1401 DRITAN 1402 BESIM 1403 ARTUR 1404 SKENDER 1405 PETRAQ 1406 DRITAN

BUJAR, MEHMET NDRICIM, 1493 GEZIM

473 316 339
1592 1593

1494

233,00
1495

IDRIZ FATMIR, SEFER SHKELQIM PERPARIM IZEIR HAMIT MUNIR PERPARIM AVDYL

ZHUJE QEMAL ISMAIL SEIT SEIT ABAZ HAMIT AHMET SEJDI

ISMALAJ HYSA LAKO ALLKO ALLKO LOCA LOCA YMERI DERMISHAJ 334 317 213 190 290 387 325

1594 1595 1596 1597 1598 1599 1600

377,00 550,00 459,00 213,00 637,00 406,00 251,00

1496 1497 1498 1499 1500

218,78 314,53 308,59 353,27 288,00 288,00 424,00 346,00
391,00 355,00 142,00 446,00
1416 RRAPUSH ALEKS ISLAM NESHAT LEVAN RESMI ADRIAN VESEL DHIMITER LUAN ALUSH DILAVER SHKEMBOR ILIR GEZIM SOKOL PERPARIM ENVER PELO FRAN BERE PRENGE LUAN PASHK IMER YMER SELIM ALJAS IMER 338,00 442,00 222,00 239,3 513,00 381,00 344,00 1414 1415 DEDE NDUE

1407 BILAL 1408 GANI 1409 KUJTIM 1410 JANI 1411 FLAMUR MEHEMT IMIR 1413 BARDHUL

1501 1502

573
1601

483
1503

FATMIR NEBI VELI ALTI
BUJAR FERIZ ASQERI FEHMI URIM BEXHET QEMAL GJOVALIN BESNIK ISA HAN FATMIR BISLIM VESEL XHEVDET HASAN

SHEFKI SEFEDIN HAN VELI
DAUT REXHEP SERVET ALI SHEFQET HAMIT ASLLAN PJETER KADRI YMER VELI MUSTAFA ZENEL ESAT YMER AHMET YMER RAMADAN HAXHI NEXHMI SKENDER SKENDER HAQIF JAHIR HEKURAN KAMER SYL XHELAL ELEZ MAHMUT GJOK HEKURAN IDRIZ DYLEJMAN SHAQIR

BUFI CERRIKU VARGU VARGU
DARA PANARI HASA RECI BALLIU SUBASHI PENGU GEGA TEMA SELIMAJ VARGU PIRA HAXHIA DAFKU MEHALLA YMERI COKU ALLA DEMIRCANI MURATI CELA CELA HOXHA PONARI XHANI BILLA HOXHAJ SUBASHI SHUTI 369 FEZA LALA KAPRI BILLA DODAJ AMATI 293 507

1602 1603 1604 1605
1606

249,00
1504

388 224 228

380,00 550,00 ,
118,00 520,00

1505 1506
1507 1508 1509 1510 1511 1512 1513

318 205 361 470 417 404
1611 1607 1608 1609 1610

356,00 522,00 472,00 205,00 495,00 384,00 583,00 543,00 437,00 362,00 362,00 157,00 389,00 375,00
1417 1418 1419 1420 1421 1422 1423 1424 1425 1426 1427 1428 1429 1430

1514 1515 1516 1517

236 459 489 194 328 490 333
1617 1612 1613 1614 1615 1616

RAKIP

LLESHI

1336
286
HALIT AHMET BIBA

249,8 543,1 311,5 299,2 389,9 381,9 472,6

1337
ASTRIT RAMIZ MIHA

1338
HAMIT REXHEP CAKRAJ

1518
318,00 281,00 381,00 338,00 313,4 366,00 354,00

1339
CLIRIM SAMI HOXHA

1519 1520 1521 1522

1340
TAFIL ISDRIZ COLAKU

329 406 358 355 358 359
1622 1618 1619 1620 1621

1341
NURI MUHARREM ZAIMI

1342
284,4
KORAB SHEFKI DAFKU

BUJAR NEXHMI, 1524 LULZIM
1523 1525 1526 1527

327 281,9 364,1

1343

SALI NEXHAT JANI DRITAN SOKOL RAM RUZHADI JAKUP AGIM MEHMET GAZMEND BESIM ZEF NAZMI HALIL LEFTER HEKURAN

AGIM

SHABAN

SHPATI

1344
NAZMIE SELIM IMAJ

1345
271,9
SHABAN QAZIM TOKA

152 91 495 459 500 500
1627 1623 1624 1625 1626

SEITI KUMA

525,00 353,00

341,00
1431

1528 1529 1530 1531

295 295 345 362,2 311,1 487,8 329,2

1346
MANXHE AJAS HYKO

308,00
1432 IBRAHIM SHAQIR NDREC REXHEP ZEF QAMIL PRENG ALI HAMID ZEQIR BOSHNJAKU GJOKA SIMONI BERISHA MARKU XHAFA NIKA KUCAJ COKU IMAJ 534,00 268,00

1347
KRISTAQ BAJRAM ZYLFOLLARI

374,00
1433

1348
SYL HAXHI NAKAJ

306,00
1434 530,00 479,00 377,20 294,00 430,00 169,00

1532 1533 1534 1535 1536 1537 1538
1439

1349
AGRON HAQIF HOXHA

478 485 492
1628 1629

379,00
1435

1350
ANTON ZEF NDOJ

262,00
1436

1351
482,5
SKENDER MILAIM SULA

1630 1631 1632

317,00
1437

382,2 357,5 218

1352
BEKTASH SABRI SHAHINI

403,00
1438

1353
VULLNET SYBI SUBASHI

306,00 357,00
1440 517,00 321,00

481 544 190 505
1633 1634 1635

1354
858 281,8 190
GEZIM RAME BUCPAPAJ

1539 1540 1541

1355
PASHO NEZIR SOSOLI

395,00
1441

1356

16

55

E enjte, 25 mars 2010

NJOFTIME
,
1636 1637 1638 1639 1640 1641 1642 1643 1644 1645 1646 1647 1648 1649 1650 1651 1652 1653 1654 1655 1656 1657 1658 1659 1660 1661 1662 1663 1664 1665 DYLBER LUMAN ARDJAN LUAN ARTUR STATHI STAVRO PELLUMB FREDI FATIME FATMIR ARSHIM MUHAMET FERDON FATMIR DYLBER LUMAN RAMADA SHPETIM BLEDI DHIMITER ZEKMAN KOSTANDIN JORGOS ILIA PELLUMB BAKI SELIM MYRTEZA KALEM JANI SHKELQIM MELEQ MURAT ALBERT REMZI NEMI SAFET RUSHAN QEMAL KAJMAK BECE NEVRUZ BECE NJAZI RAMIZ ILMI SABRI SHABAN JORGO BEJCE ELMAZ BEJCE AVDULLA AVDULLAH MALE ARIF QEMAL MUSKJA BEQOLLARI DEMOLLARI NEZIRAJ 415,14 351,73 437,87
1813 1814 1815 SABRIE KUJTIM LUTFIE SHABAN IBRAHIM DERVISH BICAKU DERVISHI COLLAKU 473,09 177,62 542,81

ISTREF SADIK LUTFI XHEVAHIR KAMBER HAKI STATHI HAMDI RAMADAN NEVRUZ RAMAZAN HAXHI

MUCOLLARI REXHOLLARI ALLKO MUCOLLARI XHENGO LAMI LAMI SINA CUKA CUKA HOXHA FETOLLARI QAZIMLLARI MUSKA PETRITAJ CAUSHLLARI CUKA CAUSHLLARI MUCOLLARI LENGU YZELLARI HYSA JUPIS HAMOLLI CAUSHLLARI TACE CAUSHLLARI HAXHIAJ HAXHIRAJ MUSKA

98,1 294,66 321 229,32 668,65 314,82 506,52 372,8 115,29 330,56 313,03 153,97 338,63 336,57 255,83 120,28 158,81 124,63 433,74 242,3 299,11 400,62 285,53 326,37 288,45 599,96

1786 1787 1788 1789 1790 1791 1792 1793 1794 1795 1796 1797 1798 1799 1800 1801 1802 1803 1804 1805 1806 1807 1808 1809 1810 1811 1812

VEIP ILIR MYZEJEN ZENEL MUHARREM MUHARREM EDMOND RIZA SHKELQIM GEZIM HYDAJET BEKIM KASTRIOT PELIVAN VEZIRE RAMAZAN ARDIAN AFRIM DESHIRA VELI AREFI AGIM TOMORR LULZIM BASHKIM RAMADAN MEDI AVNI TRIFON AFRIM

SHEHAT FAIK MUHARREM

ELEZI PEQINI LLANO LLANI LLANI KURTI ALUSHI KADIU ALUSHI ARRSI KULLOLLI KULLOLLI ISMAILI KAPRI VESELI YMERI KARAJ MBORJA MALOLLARI MECO SALILLARI NOVAKU MBORJA KOCI CELA CELA ISMAILI GURAKUQI

521,75 205,06 100,68 124,85 189,52 384,44 468 544,71 173,06 305 571,96 285,85 557,25 400 181,75 28,37 200,26 258,49 193,74 517,6 178,46 672,77 386,78 268,46 289,29 363,28 401,15

1906 1907 1908 1909 1910 1911 1912 1913 1914 1915 1916 1917 1918 1919 1920 1921 1922 1923 1924 1925 1926 1927 1928 1929 1930 1931 1932 1933 1934 1935

GAZMIR BUJAR HYSEN KLEMEND PERPRIM BAKI PELLUMB NUHI SHKELQIM SHEMSI SULEJMAN LUMTURI TEKI GRAMOZ HAXHI BARI RASIM NEDI XHIMI LUTFI BESIM AZEM DILAVER YLBER FEJZI LUFTIM NAIM MUSTAFA XHAFERR FARIE SAHADETE ILIR AGIM PAJTIM

HYSEN HYSEN NEZIR NESHAT

KOCI KOCI KOCI ZAIMAJ ZAIMAJ

423,33 417,31 443,17 258,15 245,15 314,2 312,68 293,23 199,3 486,27 323,76 425,33 352,43 397,63 390,05 473,99 384,74 337 540,72 310 362,81 319,63 228,29 335 495,97 463,89 427,78 203,25 337,26 205,52

2026 2027 2028 2029 2030 2031 2032 2033 2034 2035 2036 2037 2038 2039 2040 2041 2042 2043 2044 2045 2046 2047 2048 2049 2050 2051 2052 2053 2054 2055

LEFTER NEST BESIM ERMIR KOSTANDIN GAZMEND SHEFIT KUDRET ZALO AVNI FIDRIT YLLI SABRI BARDHYL SULO ANDON NOVRUZ XHEVAIR ANESTI SADIK SHERIFE HAMEZ RRAPUSH SAMI MERJEME PLLUMB PACESOR NEXHMI XHELADIN ZEF

FAIK GJOKE NEIM XHEMAL THANAS THANAS NURI NURI ALI ADEM AVNI SABRI RAKIP SABRI MINCE MALIQ MUHARREM SHABAN AMELI HYSEN HEKURAN BAJRAM DYLBER MERSIN SHAHIN YZEIR MURAT XHEMAL NURI GJOKE

KOCLLARI GJERGJI TEROLLI LAZELLARI KOCLLARI KOCLLARI SHIMBITRAKU SHIMBITRAKU BIBA LUSHNJAKU LUSHNJAKU TABAKU TABAKU TABAKU MIMINI FRAKULLI BAJRI SHEMBITRAK U BICI BEZATI SADIKLLARI BUCPAPAJ BEJDO ASLLANI MIMINI MIMINI DINASHI KOCLLARI SHEMBITRAK U RICA

415,94 479,26 281,19 280,69 452,37

2146 2147 2148 2149 2150

QEREM ISA GENC KUJTIM BLEDAR ETMOND SHUKRIE AFRIM REXHEP HAJRULLA BESIM VULLNET ENVER AGIM HYSNI NAMIK PASHK AVENIR MAHMUT MAHMUT ZEQIR HAVE ASQERI VANGJEL SHYQYRI ALKET ETMOND FESTIM YLLI GEZIM
SHPETIM HYRI SELADIN PELLUMB GJON UK SHKELQIM HYSNI SHERIFE PERPARIM ZAMIR KUJTIM ARTAN RAM EDMIR ERJON ISMET XHEVAT ANDON ELSON TAJAR SERVET ISMAIL AGRON NEXHAT BEHAR BESIM HASHIM REXHAI NURI MARK

NAYIF ASLLAN PETRO XHAFER HYSEN SAMI SULEJMAN AHMET MEHMET MEHMET AHMET ADEM ADEM MYFTAR MUHAMET SEFRET GEG KUJTIM ADEM ADEM ELEZ SALI SERVET XHAFER EKREM MALIQ MALIQ MALIQ MUHAMET HAJER
HAJER KODHEL MYSLIM MYSLIM MARK DEMIR HEKURAN MURAT OSMAN HYSNI BASHKIM ZEQIR BRAHIM SADIK QANI QANI ISLAM RAKIP QAZIM PASHK QEMAL XHAFERR SHYQYRI ISMAIL XHEMIL LUTO QERIM DEMIRALI NEVRUZ ZEF

HYSAJ PENGU IBRAHIMLLARI DAFKU SULAJ PROTODUARI MERSELI MUCA SIVEJA SIVEJA MUCA HERENI HERENI ABDULLAI HASANDOCI BELISHAKI GJINAJ ISMAILI HERENI HERENI MAKISHTI ISMAILI HASA MUHA DAFKU GISHTI GISHTI GISHTI SPAHIU BARDHAJ
BARDHAJ QYRA SHAHINI SHAHINI KOLAVERI PASHKAJ KASA HOXHA GUZI HOXHA MERZHEKU ISMAILI KAPLLANI SELMAN IBRUSHI IBRUSHI PROZLLOMI LLESHI BALLABANI GJINAJ CAKA MOLLOSMANI LAKO LAKO MURATI SHEHU DEMA IBRAHIMLLARI KRYEMADHI MARKU

287.1 356.4 226,2 266,5 603,7 366 312,5 157,71 379 321 246 210,5 216,4 206,1 312,4 282,8 369,26 224,6 156,21 168,16 208,4 273,8 205,4 139,3 365,3 299 299 299 427,5 218,3
256,5 309,2 359,45 351,03 292,087 274,15 195,89 175,033 506,88 329,061 511,68 351,97 280,86 428,62 285,95 285,95 241,53 397,71 302,028 203,33 368,69 486,84 316,58 260,51 621,18 320,15 551,09 472 393,4 385,1

MUHARREM MUHARREM SALI YMER NAZMI BAJRAM HYSEN FERID FERID BAKI DESTAN SULEJMAN SULESMAN SHEHAT FATMIR HAZIS SAFET MUSTAFA RAKIP FATMIR BEQIR ALEKS ALEKS BAKI DEFRIM

TEFIK MUHAMET ADEM MUHARREM REXHEP KASEM XHELAL FAIK FAIK HAMIT MEDI MYSLIM MYSLIM HYSEN SALI ABDULLAH XHEM HAZIS NEZIR HASAN SALI BAJRAM ABDULLAH RAMADAN RAMADAN MUHARREM PETREF

ZAIMAJ DERVISHI OSMANAURA J QIRICI CANI HOXHA KELLEZI KELLEZI KELLEZI SELAMI CEKA KURTI KURTI KADIU MURRJA DEMALIAJ PAJA QYPI QYPI IMERAJ MURRJA AHMETI GAXHA LALA IBRAJ QELEPOSHI ROCI

238,48

2151
301,82 368,14 471,9 436,16 412,74 303,73

2152 2153 2154 2155 2156

586,87 586,87 574,97 480,73 329,25 405,69

2157 2158 2159 2160 2161

382,8

2162
85,78 276,019 456,9 337,9 453,87

2163 2164 2165 2166

442,76

2167
438,1 226,2 198,7 267,7 372,3

MUCOLLARI

331,17

2168 2169 2170 2171

1666 1667 1668 1669 1670 1671 1672 1673 1674 1675 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 1684 1685 1686 1687 1688 1689 1690 1691 1692 1693 1694 1695

CLIRIM LIKO AGRON DHIMITER YZEIR KRISTAQ ALEKS SYRJA LULZIM MUHARREM HEKURAN ELBRAHIM LULEZIM MARKELJAN NIKE ILIRJAN QERIM FLAMUR QANI EUGLEN IQMET KUTIM QAZIM AFRIM EDMOND JANI SINAN ARBEN REZART EMIN IBRAHIM FUAT NUREDIN

ILMI HAJDIN HAJDIN AJDIN RYSTEM JYSNI SYRJA HEKURAN SYRJA MUSTAFA MEHMET HEKURAN QEMAL GJELOSHE GJELOSHE METUSH QANI QANI ZEQIR IQMET REFAT BELUL ISUF XHELAL BELUL MANE BEZAT SINAN IBRAHIM HAMDI RIZA RIZA FREHET

YZOLLARI HOXHALLARI HOXHALLARI KONICA SADIKLLARI SHENBITRAK U GONGO GONGO GONGO TACE SADIKLLARI SADIKLLARI METELLARI ROGAJ ROGAJ KOTORRI KLLOGJERI KLLOGJERI KLLOGJERI PASHOLLARI PASHOLLARI GJINI MURACI LLANA GJINI ZOTO SEDA SEDA QAFA BUZO QAFA QOSE BUSHI

197,17 226,69 226,85 306,2 200 190,11 298,3 229,7 372,07 469,59 266,7 638,54 252,31 558,04 295,51 109,89 312,05 407,09 256,75 548,57 684,81 350,04 324,35 425,84 407,36 424,54 287,2 424,54 432,24 378,21

1816 1817 1818 1819 1820 1821 1822 1823 1824 1825 1826 1827 1828 1829 1830 1831 1832 1833 1834 1835 1836 1837 1838 1839 1840 1841 1842 1843 1844 1845

SAMI AVNI XHEVDET MUSTAFA BESNIK BLEND HASAN PERPARIM FREDI ENGJELLUSH E ANILA DASHAMIR HAXHI HAMIDE GJERGJI FETAH NEXHIP EDMOND ELIGERT BARDHYL NEXHIP ENVER LULZIM ALI SAMI NDRICIM AGIM PERPARIM IBRAHIM FESTIM FATMIR GANI SAMI ARTAN

ALI ALUSH ISUF BEQIR MUSTAFA HASAN ZYBER FATMIR FETA DAUT JAUP REXHRP CERCIZ FAIK CERCIZ MUHAMET BAJRAM SAFET SAFET SANI IBRAHIM MUSTAF JAUP JONUZ JONUZ BAJRAM ISLAM DEMIR ZYBER MUHARREM IDRIZ SULEJMAN

GOCI KOCI SINA KARAJ DOMI FARRUKU QEMALAJ HOXHAJ HYSA BARDHOSHI ALUSHI SHKURTA BEU SHKURTA MONAJ LIKA MECO MECO METELLARI DERVISHI MUSTAFA BARDHOSHI CELA CELA DEMIRAJ DERVISHI PINDERI KULLI CELA CELA ELEZI

269,62 381,89 481,47 370,1 373,9 721,58 165,79 378,41 427,18 52,43 247,39 379,23 227,08 235,42 291,68 190,92 215,89 446,58 211,59 605,78 390,28 267,25 339,77 504,84 290,81 370,72 427,58 397,45 403,44 291,49

1936 1937 1938 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 1946 1947 1948 1949 1950 1951 1952 1953 1954 1955 1956 1957 1958 1959 1960 1961 1962 1963 1964 1965
1966 1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995

CAUSH LADIMIR FERDINAND AQIF SAKIP ZEQ AVDULLAH BAJRAM MUHARREM HAMDI GJERGJ ISMAIL ADEM PETRIT BESNIK HAXHI TAHIR LUAN ANDON RRAHIM NAIM MERSIN AGIM GAFURR FAJE IMER ADEM FATMIR SABRI AGRON BESIM
SOKOL LUTFI XHEVDET GEZIM HAMDI HIDER ARIAN SHUAIP BURAN IDRIZ QAMIL ANDREA HAZIS LEK FRAG DED SIMON ARJAN LUFTAR ILIR LEK MHILL MARK MUSTAFA BILBIL HIQMET GEZIM RAMAZAN SALI GURI SOKOL

PASHO RAKIP AQIF PASHO OSMAN REXHEP SADIK ZEQIR BEQIR REXHEP KOL XHEMAL HAMDI HAMDI BAJRAM SALI SALI KOSTANDIN RUSTEM QAZIM MALO BAJRAM BAJRAM HYSEN REXHEP SALI SALI HASAN LUAN BAJRAM
ZAIM EMIN HAXHI ILJAZ RAKIP LIK HYSEN XHETAN IDRIZ RAMADAN HYSNI HAXHI BEQIR GJOK GJOK GJOK ZEF PASHK SYBI ZEF PRENG NIKOLL HEKURAN SABRI BUJAR NIKOLL RUSTEM SHEMSI FASLLI PRENG

BAJRAMI PAJA BAJRAMI BAJRAMI HAKORJA HOXHAJ DAMZI IBRAHIMLLARI IBRAHIMLLARI HOXHA ULNDREAJ METALIAJ XHAFA XHAFA GJOKA MURJA MURRJA LIKA BALLIU CEKA VRAPI MEMA GJOKA NGOTA CANI IBRAHIMLLARI IBRAHIMLLARI LOSHA META ZIKA
KOCI KERCISHTA XHARI SEITI LETI LEZI DOGA MUKA MAKSUTI MAKSUTI BEQIRI PACIFI KOCI TANUSHI TANUSHI TANUSHI BUSHKOLA NIKOLLI CERRIKU PICAKU TUSHAJ SHTJEFNI KOCLLARI HABIPI MATRAKU SHTJEFNI DRENI RUCI KUQI LLESHI

395,25 210 276,64 380 371,88 531,8 286,91 274,46 296,89 102,5 472,94 357,05 255,49 276,3 381,32 355,05 369,73 355,89 317,97 359,89 228,79 186,02 395,56 386,9 370,9 197,17 209,83 416,3 393,83 346,55
316,62 320,69 391,28 526,01 437,36 359,51 388,86 327,29 154,48 476,76 275,48 280,67 507,09 440,9 517 209,31 549 298,3 456 381,78 305,4 268,8 207,63 208,15 256,45 569,34 228,77 292,95 355,71 431,04

2056 2057 2058 2059 2060 2061 2062 2063 2064 2065 2066 2067 2068 2069 2070 2071 2072 2073 2074 2075 2076 2077 2078 2079 2080 2081 2082 2083 2084 2085
2086 2087 2088 2089 2090 2091 2092 2093 2094 2095 2096 2097 2098 2099 2100 2101 2102 2103 2104 2105 2106 2107 2108 2109 2110 2111 2112 2113 2114 2115

MARK YLLI AGIM AGIM PAULIN AGUSH LEONARD KLODIAN NDERIM MEMET IMIR ARJAN BARDHYL MYZAFERR KOSTANDIN MYFYT PANAJOT LEONIDHA KOSTA GJIN KUJTIM SHPETIM AGRON LAVDIMIR EDLIR ARDIAN FERDINAND AJAZ RALOND FILLOR
URIM NEVRIE LUAN NUREDIN ISMET AVENIR ISMET ARJAN BILAL BESNIK RRUSHE AHMET MARIE BANUSH FATOS IRJAT VASIL BAKI XHEVIT JAKUP DASHAMIR MIHARREM TOFIK ABAZ MUHAMET SAJMIR ALBERT MEHMET AVDI ISUF

NDUE ETHEM RAMADAN RRAPUSH NDUE ISA AGUSH MYZAFERR SHAHIN SHAHIN SHAHIN SHAHIN SHAHIN ISA DEMIR QAMIL DILAVER LUTFI BEXHET GEG TAFIL TAFIL PETRIT PETRIT PETRIT PETRIT ISA SALI FETI FETI
FETI BANUSH CAUSH NEZIR NEZIR NEZIR MEHMET MEHMET MEHMET MEHMET IBRAHIM OSMAN ABAS DERVISH SHEMSI NEXHIP MUSTAFA SHYQYRI IDRIZ IDRIZ MUHARREM AZEM ABAZ AHMET YMER RAM MEHMET FILE BAJRAM HALIL

DEDA HASANI AGOLLI PAJA DEDA MIMINI MIMINI MEMINI ROCI ROCI ROCI ROCI ROCI MEMINI HYSA PELLUMBI GALI MIRAKA IBRUSHI GJINAJ XHELILI XHELILI KULLOLLI KULLOLLI KULLOLLI KULLOLLI MEMINI MUCKA PILLATI PILLATI
PILLATI PELIVANI QYPI HAJDARAJ HAJDARAJ HAJDARAJ HOXHA HOXHA HOXHA HOXHA RINA SULA TOKA BAJRAKTARI PEPA DOKO MANE MYRTOLLARI PAJA PAJA SHEHU SHEHU BIBA BIBA SELIMAJ IBRAJ TAFA TAFA SHABANI KUCA

303,8

2172
208,6

2173
210,6 240,3 429,1 550,7 550,7 299,8

2174 2175
2176 2177 2178

550,5

2179
550,5 550,5 550,5 550,5 110,15 352,1 282

2180 2181 2182 2183 2184 2185

342

2186
277,2 324,6 416 503,8 503,8 453 453

2187 2188 2189 2190 2191 2192

453

2193
453 354,1 453,6 226 215
320,3

2194 2195 2196 2197 2198

1696 1697 1698 1699 1700 1701 1702 1703 1704 1705 1706 1707 1708 1709 1710 1711 1712 1713 1714 1715 1716 1717 1718 1719 1720 1721 1722 1723 1724 1725

ALI EDUART RUSHAN SHEFIK AZIS SPIRO ARBEN MYZAFER VALTER AVDYL AVDYL HETEM RUSTEM SKENDER BEHAR XHELIL LUFTAR ILIR NJAZI GRAMOZ CELNIK QERAM SOTIR QEMAL LORENC VATH YLLSON THEOFAN GJIN FUAT QEMAL NIKOLLE

SELAJDIN RUSHAN NEZIR MEXHIT YMER EMIN MYNYR LAVER HASAN HAXHI XHEMAL HAXHI SHEFQET MEFAIL SHEFQET AQIF ABDI RAMADAN BECE RRAHIM LIVON FADIL FADIL MUHARREM QANI PAVLO PAL REFAT SANI NDREC

AGOLLI QORRASI QORRASI ALMETA XHERRI TRANDAFILI XHAFERRI MUKA AGOLLI HOXHALLARI SOJATI HOXHALLARI UKA PELLUMBI UKA TANUSH LIKA HAZISLLARI BACELLI MUCOLLARI PETO KAJA KAJA KAJA PENGU PILINXHI ISUFI KOZELI METELLARI PEQI

396,56 415,42 270,28 413,51 504,9 500,89 301,82 308,55 511,6 430,25 280,38 267,23 390,09 330,3 364,57 377,38 535,46 333,09 272,88 264,78 358,95 275,41 274,02 294,09 221,71 229,12 350,32 354,25 267,05 174,15

1846 1847 1848 1849 1850 1851 1852 1853 1854 1855 1856 1857 1858 1859 1860 1861 1862 1863 1864 1865 1866 1867 1868 1869 1870 1871 1872 1873 1874 1875

AGIM FADIL HAXHI ISA PANAJOT BARDHYL CERCIZ MEHMET SHABAN GEZIM URIM AVDI MEDI SHYQYRI LSLAM FETA XHEVIT SKENDER FERIT NURI LUTFI PELLUMB REXHEP OSMAN SEIT DEFRIM KUJTIM LAHIM BASHKIM GEZIM HEKURAN

ALUSH XHEZAR XHEMAL ALI QEMAL SKENDER MYRTEZA SHYQYRI SHERIF SAKO MINIR DAUT ALI FAIK MUSTAFA SHEFIT RRAHMAN SHERIF RAME LATIF SHERIF RAME SABRI KURT FADIL HALIT HALIT QAMIL SHEFQET QAZIM

KOCI DYRMISHI ZAMONI SEFERI VELOLLARI HOXHA SHKURTA FETAU DASHI BENGO KREKA HAJDINI KURTI QERIMI CAKERRI QEMALI MAKE DASHI SALIA HOXHA DASHI SALIA HYSA ROCI KAJA LLESHI LLESHI PERCJA FILJA MECJA

230,3 387,83 67,75 275,27 211,78 421,38 257,11 310,31 230,38 278,01 334,89 252,34 591,13 391,55 435,89 391,32 388,44 598,96 467,25 372,77 436,2 375,93 368,03 401,85 322,46 326,09 331,77 465,53 165,37 334,1

300,3

2199
475 479,3 460,7 482,5 768,6 730,7 747,9

2200 2201 2202 2203 2204 2205

663,4 496,6 1790,7

2206 2207

VASIL ALI DALI YLLI OSMAN DAUT BLEDAR MESTAN KLODIAN AJET ARJAN ARDIAN BAJRAM MALIQ LORENC IDRI ASTRIT HYSEN BANE KASTRIOT+E VA BARDHOK LAZER GURO XHEVDET SHKURTA YMER DURIM XHEVDET LEFTER HYRI AZEM HYSNI
VIKTOR

NEZIR NEZIR HALIT RRAPO ISLAM SHABAN MURAT MURAT ENVER NEZIR XHAFER ISMAIL RRAHMAN ASLLAN KUJTIM PASHO MEHMET DERVISH HAXHI PASHK FRENG ZEF XHAFER HAXHI MUSLI ALI TOMORR MYSLIM MYSLIM KOVEL ISLAM ISLAM
GJIN

PAPA RRAMA STAFANASI BARDHAJ VELIA VELIA MEMAJ MEMAJ GUMENI RAMA DAFKU BALLA DOBRA RUCI BARDHAJ IBRAHIMLLARI SIVEJA HYKA TAFA GJINAJ NRECA FRROKU SHAHA DOKA HYSENAJ KUCA AGOLLI QYRA PROZLLOMI PROZLLOMI
MRRUKU

357,4 273,6 442 345,2 506,9 326,3 114,9 160 329 387,6 284,6 340 313 389 263,3 239,3 313,2 437,8 335,4 525,9 339,6 411,4 278,8 596,8 157 364 656.5 309.2 156.8 433
379,00

502 529 292,6

2208 2209

298,9 311,3 311,6 176 189,9 460 460 652,4 652,4 575 575

2210 2211 2212 2213 2214 2215 2216

477,2 477,2 402.7 434.4

2217 2218 2219 2220 2221 2222 2223 2224 2225 2226 2227 2228 2229 2230

1726 1727 1728 1729 1730 1731 1732 1733 1734 1735 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 1748 1749 1750 1751 1752 1753 1754 1755

KASTRIOT ALKET SULEJMAN RUDI BARDHYL KUDRET PASHO GEZIM RIFON AFERDITA REDI NIZAMI DALIP DIFE GEZIM FATMIR FADIL NIKOLLAQ OLJAN LEONARD ARIF ESAT SHEFQET BUJAR BEKTASH LULZIM KASTRIOT SELMAN LUTFI BUJAR VOTIM ELMAZ FATMIR

NJAZI BEQIR HAXHI ALI ARIF RIZA SHAQIR PETRIT OSMAN XHEVID HAXHI METO HEKURAN RAMADAN SEIT HASAN VOTIM GARIP GARIP RAMADAN SULEJMAN LAVER OSMAN DEMIR BAJRAM ESTREF KAMBER RAMADAN FEHIM HAMDI

KORCARI JOLLJA BREGU BREGU CELA PEZAKU HADJA SOFIA SELITA GJATA METHASANI CERRI ALUSHI HOXHALLARI KAJA ZHIDRO HOXHALLARI LUSHA LUSHA KOCI ELEZI SHKIRA KASA PINDERI MUSTAFAJ ARIFI BISKU HOXHALLARI BEQO FARRUKU

247,12 95,69 332,55 293,96 578,46 174,28 264,31 293,22 389,25 499,34 232,7 53 254,8 400,9 399,96 325,14 215,25 422,7 468,3 127,2 371,44 427,46 467,8 310,1 350,55 506,7 233,85 200 442,08 518,96

1876 1877 1878 1879 1880 1881 1882 1883 1884 1885 1886 1887 1888 1889 1890 1891 1892 1893 1894 1895 1896 1897 1898 1899 1900 1901 1902 1903 1904 1905

ESAT XHAFER ISMAIL DILAVER GRAMOZ SELMAN NIKOLIN MALIQ ENVER XHEVAHIR ABDYL SHQIPERIE BUJAR SELIM MUSTAF ARTAN RAMIZ AGIM FATMIR VELI QANI HATIXHE NEBI KAMERR SABRI MEFAIL ILIR SANIJE RASIM NEDI XHIMI KRENAR JACE ELTON

XHAFER JAHO BAJRAM VELI RUSTEM ILJAZ NEXHIP HAKI ALI ABDYL VESEL ALUSH OSMAN RAMADAN HAZIZ MUSTAF ISLAM BEQIR BEQIR DAUT DAUT RAMADAN HAZIZ RAMADAN SHEME QANI KAMBER REXH NOVRUZ NOVRUZ RRAPI MUHARREM RRAPUSH JACE

SPANESHI SPANESHI DEMALIAJ ALLUSHI BREGASI BRAKA KYCYKU CERRI SINA BOCI BOCI VELOLLARI LORJA MATA MUSTAFAJ MUSTAFAJ DERVISHI ABAZI HYSA HYSA MUSTAFA MUSTAFAJ MATA LEKA KLLOGJERI CENKO LORJA NAKO NAKO DURO SADO HARIZI HARIZI

372,75 428,61 401,35 313,78 274,53 338,32 330,22 540,85 332,24 309,96 293,43 497,15 1217,06 374,89 297,45 294,15 376,08 263,55 269,35 305,16 409,4 406,78 442,35 348,27 351,09 280,28 335 304,41 379,38 485,27

1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025

NIKOLL PJETER ARTIN GJON ADRIATIK KLODJAN SEFEDIN ENVER RAKIP MEHMET BESNIK GEZIM LIMAN LEFTER BINER MURAT FATMIR AHMET RUSTEM KOCO NIKOLL SKENDER LAVDRIM PERPARIM FATMIR JORGO QAZIM ANDON SAFET ARTUR QANI JANULLA

MATI PREND PJETER PREND HEKURAN HEKURAN RUSHAN RAKIP CELAL DESTAN MEHMET MIFTAR PASHO KAMBER MIFTAR BARI YMER XHELAL TASI NDREC SMAIL HASAN XHEMAL HASAN NAZMI UKE XHELAL AVDULLA QANI NURI VASIL

NIKOLLI FRROKU FRROKU PRRENJASI PRRENJASI KRYEMADHI ELEZI ELEZI ZHOLI ZHOLI MEMA QOSE KODRALLARI AGOLLI JONUSLLARI TOKA KURTI AGOLLI PEQI LUSHNJAKU AGOLLI KOCLLARI AGOLLI GJINOLLARI GJONAJ KOCLLARI PANE SHIMITRAKU SHIMITRAKU GODARI

368,74 500 311 343,82 385,77 386,16 461,98 461,98 522,52 522,52 478,49 445,03 333,08 341,97 551,57 557,46 446,36 430,07 246,02 607,02 568,92 486,23 190,01 265,3 257,07 441,39 477,31 307,87 309,36 494

2116 2117 2118 2119 2120 2121 2122 2123 2124 2125 2126 2127 2128 2129 2130 2131 2132 2133 2134 2135 2136 2137 2138 2139 2140 2141 2142 2143 2144 2145

PERPARIM ARTAN ADERIAN MESTAN SOKOL JAK SABRI JAK PRENG MARK URIM ILIR SELMAN ALI MAKSIM AGIM CLIRIM DEMIRI ARTAN PETRIT VERION MYRTEZA KASTRIOT XHEMAL FOGERT DESHIRE SH DEFRIM PRENG LULASH NEXHIP RAME SADIK MANUSHAQE AGIM

YMER VEIZ RUSTEM RUSTEM PJETER IDRIZ PJETER NIKOLL NDUE SHAQIR SHAQIR BEKATSH IBARHIM DEMIR QAMIL DEMIR SADIK BAJRAM UK FEIM ISLAM XHEMAL IBRAHIM XHEMAL HAN HAMZA HAMZA NIKOLL PRENG NEVRUZ MUJE SULEJMAN SULEJMAN HASAN

KUCA HYSA BARDHAJ BARDHAJ META DISHANI META FRROKU FRROKU MYFTARI MYFTARI SHAHINI ALDEMIRAJ CELA XHARA SHAHINI SHAHINI MEMA PASHAJ YMERI SULA ALDEMIRAJ ALDEMIRAJ ALDEMIRAJ MYFTARI XHAFA XHAFA FRROKU FRROKU KRYEMADHI ISAKAJ MARSELI VELIU BARDHI

413.8 430.2 195.9 150.8 256.8 505.8 202 270 386.7 226.3 217.7 313.6 348.3 380.4 721.1 369 347 254.9 345.1 472

2231 2232

591.4 344.2 359.1

2233 2234

347.6 302.5 382.4 305.8

2235
9

10
526.7 649.9 192.5

SERAN

FILE

TAFA

300,00

11 2236

SHPETIM

RAMADAN

ALUSHI

343,00 415

MEHMET

YMER

HIDRI

E enjte, 25 mars 2010

55

17

Kontaktoni në aktualitet@gazeta55.net

INTERVISTE

kryeregjistruesi Flet kr yeregjistruesi i Republikës së Shqipërisë

“Regjistrimi i pronave, transparencë e plotë në shërbimin ndaj publikut”
Arben Qiriako: Sa është numri i shërbimeve të kryera vitin e kaluar për qytetarët dhe sa është aktualisht numri i pronave ët regjistruara në shkallë vendi. Çfarë ka ndodhur me pasuritë e paluajtshme, që nga vitit 1944 deri në vitin 2010, historia e shpronësimeve, privatizimeve dhe regjistrimeve të pasurive në Shqipëri...
Kryeregjistruesi i Republikës së Shqipërisë, Arben Qiriako shprehet se "regjistrimi i pronës duke rritur shpejtësinë e shërbimit, transparencën dhe minimizuar korrupsionin, është shtylla kryesore e punës në Zyrën Qendrore të Regjistrimit të Pasurisë së Paluajtshme (ZQRPP), e cila synon të rrisë besimin e publikut ndaj këtij proçesi". Kryeregjistruesi Qiriako, në intervistën e tij pohon se digjitalizimi i procesit të regjistrimit të pasurive të paluajtshme dhe vënia në zbatim e rregullores së re, janë objektiva kryesor në programit e punës në ZQRPP. Në 2009, janë kryer mbi 600 mijë shërbime për qytetarët Vetëm gjatë vitit 2009, në zyrën QRPP janë kryer mbi 600 mijë shërbime qytetarëve, ose 5 deri 6 praktika pune për çdo punonjës të zyrës të regjistrimit. Si një nga ekspertët e fushës, Kryeregjistruesi Qiriako, shpjegon se këtë fluks të madh pune, ZQRPP e përballon me një staf të ri profesionistësh, energjik dhe të palodhur, të cilët për t'ju përgjigjur kërkesave të publikut, punojnë edhe gjatë fundjavës. Proçesi i regjistrimit të pronave, është i ndarë në regjistrim fillestar të pasurisë dhe regjistrim sporadik. "Në këtë konteks, -thotë z.Qiriako, -çdo individ, ka të drejtë të bëjë regjistrim të pasurisë të tij, në çdo moment të marrjes së një pronësie, transaksioni apo titull pronësie. Por, shpjegon ai, aktualisht ZQRPP punon për regjistrimin e pasurisë fillestare në zonat urbane në Republikën e Shqipërisë."Vijmë nga një proçes ku dy vjet më parë, treçereku i pronësisë kryhej vetëm nëpërmjet vërtetimeve hipotekore, ndërsa sot përmes një programi të ri, të qeverisë shqiptare dhe një projekti të BB, po zbatohet regjistrimi fillestar i zonave urbane dhe bregdetare në Shqipëri"-shpjegoi Qiriako. Duke u ndalur në objektivat e ZQRPP, drejtuesi i këtij institucioni, theksoi se, objektivi i tij është regjistrimi i mbi 500 mijë pasurive në zonat urbane të vendit e cila do të kryhet me asistencën e KE. Aktualisht kjo po aplikohet me regjistrimin e pasurive në qytetin e Korçës, ndërsa brenda këtij vitit do të fillojë regjistrimi i pronave në zonën e jugut të vendit. Sot janë 3 milion e 400 mijë prona të regjistruara në shkallë vendi Aktualisht sot janë 3 milion e 400 mijë prona të regjistruara në shkallë vendi, ndërkohë që për zonën rurale është regjistruar 82% e pronës dhe mendohet se mund të jenë rreth 800 mijë prona të pa regjistruara, thotë kryeregjistruesi. Në intervistën e tij, z.Qiriako, duke u ndalur në proçesin e privatizimit të pronës mbas viteve 90, flet edhe për problematikat e krijuara si rezultat i titujve të pronësisë të dhëna në vite nga Agjencitë Përgjegjëse të Kthimit dhe Kompensimit të Pronave. "Privatizimi nga institucione të caktuara krijoi problemin e mbivendosjes së regjistrimit të pronës, fenomen i cili u favorizua edhe si rezultat i mungesës së hartave, ose kur për të njëjtën pronë janë dhënë dy vendime edhe nga AKK por dhe pushteti vendos nëpërmjet ligjit 7501"-tha ai- duke shtuar se, "problematikat e krijuara, aktualisht po verifikohen nga ZQRPP". Në objekt të punës sonë, thotë Qiriako, është vetëm regjistrimi i pronësisë, por jo verifikimi i titullit të beheshin nga dy ose tre dhoma në godina me shumë apartamente. Të gjithë banorët të cilët kishin mbushur 18 vjeç deri në 1 dhjetor 1992, dhe të cilët ishin të regjistruar në regjistrin e gjendjes civile ishin të ligjshëm për t’u bërë bashkëpronarë. Dokumentet u përdorën nga ZRPP për të kompletuar regjistrimin e parë dhe ruhen në arkivat e ZRPP-ve. Regjistrimi i parë i këtyre pronave është kryer plotësisht në të gjithë vendin dhe në përgjithësi ata janë ndër pronësitë më të sigurta. Kthimi dhe kompensimi i pronave Në vitin 1993, u aprovuan dy ligje për kthimin dhe kompensimin, që lejonin kthimin e pronave urbane. Aspekti me i rëndësishëm i këtyre ligjeve, është se ata bëjnë fjalë për token urbane ose "token brenda vijës se verdhe" të shpronësuar pas 29 nëntorit 1944. Gjithsesi, si pasojë e privatizimit të tokës bujqësore me Ligjin Nr. 7501, toka bujqësore nuk i kthehet ish pronarëve por bëhet kompensimi i tyre. Megjithëse ka pasur emra dhe forma të ndryshme të autoriteteve të kthimit/kompensimit të pronave, vendimet e kthimit të përcaktuara nga ligje të ndryshme janë përdorur nga ZRPP-të për procesin e Regjistrimit të Parë. Sistemi i Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme Ndërsa procesi i privatizimit ecte përpara në fillimet e viteve 1990, përfaqësues të ndryshëm të ministrive, agjencive dhe ndërmarrjeve (Grupi Nderministerial i Punës për Tregun e Tokës) konkludoi që një sistem i integruar i regjistrimit të pasurisë së paluajtshme do t’i shërbente më mirë Shqipërisë. Me asistencën teknike dhe financimet e USAID, Bankës Botërore dhe Bashkimit Evropian, Sistemi i Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme (IPRS) u krijua në vitin 1994 në zbatim të Ligjit Nr. 7843 "Për regjistrimin e Pasurive te Paluajtshme", i datës 13. 07. 1994. Në krijimin e ZRPP në Shqipëri, u patën parasysh principe bazë si: parcela, pasuria (jo thjesht regjistrimi i akteve), ku përfshihen të gjitha pasuritë publike dhe private; unifikimi i kadastrës dhe hipotekës në një institucion. Pronat dhe kartelat Çdo pronë ka një kartelë që tregon emrin e pronarit, tipin e pronësisë, vendndodhjen fizike dhe madhësinë e pronës. Ajo tregon gjithashtu çdo ngarkesë ose kufizim ne transferimin e pronës si p. sh.:, të drejtën e përdorimit të tokës nga të tjerët, hipotekimin, dhënien me qira ose problemet gjyqësore. Çdo pronë, pavarësisht nëse është një parcelë apo ndërtesë, ka një numër unik identifikimi i cili referohet në kartelë dhe në Hartën Treguese të Regjistrimit (HTR). Shqipëria ka më shumë se 4.5 milion prona të ndara në 36 rrethe dhe rreth 3000 zona kadastrale. Çdo rreth ka një Zyrë Regjistrimi të Pasurive të Paluajtshme (ZRPP) dhe një Regjistrues i cili mbikëqyr regjistrin për zonën e tij. Zyra Qendrore e Pasurive të Paluajtshme (ZQRPP) drejtohet nga Kryeregjistruesi i cili emërohet nga Ministri i Drejtësisë.

saj, ose mënyra se si është marrë kjo pronë. "Në rastet kur një pronë është regjistruar mbi 4 ose 5 herë, ZQRPP i referohet vetëm regjistrimit të parë të saj, i cili verifikohet në se është bërë në zbatim të ligjit. Në rast të ankesës nga qytetarët për mbivendosje ata mund t'i drejtohen vetëm gjykatave" sqaroi kryeregjistruesi. Në intervistën e tij, Z.Qiriako, sqaron edhe çështjen e regjistrimit të pallateve të reja, që kanë vite që janë ndërtuar dhe nuk janë regjistruar ende. Ai shpjegon se, ligji për këtë pikë përcakton qartë procedurën dhe rrugën që duhet të ndjekin subjektet ndërtuese për regjistrimin e objektit të tyre. "Në këtë konteks, kërkohet vetëm impenjimi i subjektit ndërtues për të kryer regjistrimin e objektit. Ndonëse për këtë çështje ka një pjesë ndërtuesish që kanë shitur objektet e tyre të paregjistruara, ne po mendojmë ta zgjidhim këtë problem"thotë ai. Për modernizimin e ZQRPP, Qeveria shqiptare dhe BB po zbatojnë një projekt të ri nën emrin "LAMP" i cili përfshinë asistencë teknike për tre komponentë : Zyrën e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, Ministrinë e Transportit, dhe Ministrinë e Brendshme. Projekti ka të bëjë me regjistrimin fillestar të pasurive urbane dhe aktualisht ka përfunduar regjistrimi për 22 zona kadastrale dhe brenda 2 javësh fillon regjistrimi edhe për 50 zona të tjera. Krahas këtij projekti, një tjetër pikë e rëndësishme është dhe kompjuterizimi i ZQRPP, ku bashkë me fondet e projektit suedez SIDA, ZQRPP ka lidhur një marrëveshje binjakëzimi me këtë organizëm dhe synon të përftojë një mbështetje të madhe në këtë komponent. "Krijimi i një arkitekture të fuqishme kompjuterike,thotë Qiriako,shpresojmë të na mundësojë që brenda vitit 2011, regjistrimi i pronës për qytetin e Tiranës dhe të Durrësit të funksionojë përmes digjitalizimit". Aktualisht në ZQRPP ka përfunduar digjitalizimi i arshivës për Tiranën dhe Durrësin, ndërkohë që po punohet me disa elementë për përmirësimin e të dhënave në regjistrimin fillestar, ku janë ndeshur gabime. ZQRPP drejton, organizon dhe kontrollon veprimtarinë e regjistrimit te

pasurive te paluajtshme në të gjithë territorin e Republikës së Shqipërisë. Projekti LAMP Projekti i përbashkët midis Bankës Botërore dhe Zyrës Qendrore të Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme do t'i mundësojë gjithsecilit, posedues i pasurive të paluajtshme, regjistrimin e saj brenda 45 ditëve dhe ligjshmëri në zotërimin e saj brez pas brezi. Eksperti Qiriako shprehet se, një pronë (pasuri e paluajtshme) që të njihet zyrtarisht, duhet të jetë e regjistruar, "Prona e pa regjistruar është pronë ‘e ngrirë'. Me të nuk mund të bëhet asnjë veprim. Ajo nuk mund të shitet dhe nuk mund të përdoret sipas dëshirës. Në funksion të realizimit të qëllimit të këtij projekti, në Shqipëri po ndërtohet Sistemi i Ri i Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme.. Baza e këtij sistemi krijohet nëpërmjet procedurës së Regjistrimit Fillestar të Pasurive të Paluajtshme nën drejtimin e Kryeregjistruesit të Shqipërisë. Ndërkohë, paralel me këtë projekt, financuar po nga BB-ja po zhvillohet edhe projekti "Fushata e Ndërgjegjësimit Publik për të mbështetur regjistrimin e pasurive të paluajtshme". Ky projekt tjetër realizohet për të mbështetur ndërgjegjësimin publik dhe pjesëmarrjen e pronarëve në procesin e Regjistrimit Fillestar të pasurive të tyre të paluajtshme. Historik Kryeregjistruesi i Republikës së Shqipërisë, Arben Qiriako shpjegon gjatë se regjistrimi fillestar i pronës, kryhet nëpërmjet një kompanie private të specializuar, të kontraktuar nga Kryeregjistruesi i Shqipërisë. Kjo kompani ka një Zyrë në çdo zonë kadastrale. Ekspertët e saj kryejnë matje për evidentimin e kufijve të pronës dhe grumbullojnë informacion në lidhje me pronën. Kësaj kompanie nuk i detyrohet askush, asnjë lloj pagese për veprimet në ndihmë të gjithsecilit. Proçesi i Regjistrimit Fillestar të Pasurive të Paluajtshme kalon në këto faza: Mbledhja dhe Saktësimi i Dokumentacionit; Përgatitja e Hartës dhe Kartelës së Pasurive të Paluajtshme; Afishimi Publik 45 ditor (saktësime dhe veri-

fikime) si edhe; Marrja e Certifikatës së Pronësisë në bazë të kërkesës së pronarit pranë Zyrës Vendore të Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme (ZVRPP.) Duke parashikuar ndonjë pasaktësi në dokumentacionin paraprak, specialistët e BB-së dhe të ZQRPP-së, tërheqin vëmendjen për plotësimin e tyre dhe dorëzimin vetë, nga gjithsecili, jo te ekspertët e kompanisë së huaj, por pranë ZVRPP-ve. Çfarë ka ndodhur me pasuritë e paluajtshme, që nga vitit 1944 deri në vitin 2010, historia e shpronësimeve, privatizimeve dhe regjistrimeve të pasurive në Shqipëri. Që në vitet 1944 - 1946, filloi fushatat e konsolidimit të tokave private bujqësore në kooperativa dhe ferma shtetërore, si dhe shpronësimin e pronave të tjera private për qëllime shtetërore. Këto fushata kulmuan me Kushtetutën e vitit 1976, e cila i deklaroi të gjitha pronat si pronë shtetërore. Me përmbysjen e komunizmit në vitin 1991 filloi "jeta e re" e pronës private. Procesi i privatizimit filloi dhe vazhdoi me shpejtësi me kalimin e disa ligjeve esenciale, sikur ishin: Ligji Nr. 7501, "Për Tokën", Ligji Nr. 7652, "Për privatizimin e banesave shtetërore", Ligji Nr. 7698, "Për kthimin dhe kompensimin e pronave ish-pronarëve"dhe Ligji Nr. 7699, "Për kompensimin në vlerë të ish-pronarëve të tokës bujqësore". Në vitin 1994, u aprovua Akti i Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, i cili krijonte një sistem të hollësishëm regjistrimi. Privatizimet e tokave dhe banesave Në kohen kur filloi procesi i privatizimit, në Shqipëri kishte 420 kooperativa. Pas procesit, pronat e këtyre kooperativave u shpërndanë te 383 600 familje fshatare. Në vitin 1991, Qeveria Shqiptare bëri hapat e para drejt krijimit të një ekonomie tregu, duke aprovuar Ligjin Nr. 7501, "Për Tokën", i datës 19. 07. 1991. Në vitin 1992, qeveria ndërmori hapin tjetër në drejtim të privatizimit duke kaluar dhe miratuar në Parlament Ligjin Nr. 7652, "Për privatizimin e banesave shtetërore", të datës 23. 12. 1992. Banesat shtetërore kryesisht për-

18

55

E enjte, 25 mars 2010

DITA

SHBA kërkon një klimë mirëbesimi mes Izraelit dhe palestinezëve
Ende pa përparim të mirëfilltë ndërmjetësimi i presidentit Obama për zgjidhjen e krizës në Lindjen e Mesme. Presidenti amerikan ka pasur dy orë bisedime të vështira me kryeministrin izraelit, por s’ka marrë premtimin se kolonitë e reja hebreje në Jeruzalem nuk do të ndërtohen
residenti Obama ka zhvil luar bisedime private me kryeministrin izraelit, Benjamin Netaniahu në Shtëpinë e Bardhë. Ky ishte takimi i parë që kur marrëdhëniet mes dy vendeve u tensionuan në mënyrë të pazakontë, për shkak të planeve të Izraelit për të ndërtuar më shumë banesa për hebrenjtë në territorin e pushtuar të Jeruzalemit Lindor. Një zyrtar i lartë nga administrata e Obamës ka thënë se Presidenti bisedoi 90 minuta me Benjamin Netanjahu, para se të kthehej në rezidencën familjare në Shtëpinë e Bardhë. Kryeministri izraelit thuhet se, më tej, është konsultuar privatisht me ekipin e tij dhe ka kërkuar një takim tjetër që ka zgjatur 35 minuta. Korrespondenti i BBC-së në Uashington, Steve Kingstone thotë se takimet u zhvilluan me dyer të mbullura dhe pa praninë e mediave. Asnjëra nga qeveritë nuk ka dhënë ndonjë shpjegim për bisedimet e ndërprera e të rifilluara. Publikisht, gjatë kësaj vizite zoti Netaniahu nuk i ka ofruar asnjë lëshim Uashingtonit. Përkundrazi, ai ka shprehur mbështetje të fortë për vazhdimin e aktivitetit për ndërtimin e vendbanimeve të hebrenjve në territoret e pushtuara të Jeruzalemit Lindor. Zoti Netaniahu i ka paralajmëruar drejtuesit e Kongresit se fokusimi i Amerikës në këtë çështje do t’i vononte një vit bisedimet për paqe me Autorite-

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Traktati SHBA-Rusi për çarmatim do nënshkruhet në Pragë
Ministria e Jashtme e Çekisë tha se Praga është dakorduar që të jetë mikpritëse e nënshkrimit të traktatit të ri SHBA-Rusi mbi reduktimin e armatimit bërthamor. “Na është kërkuar nëse do të ishim dakord që ta organizojmë takimin në Pragë kur të përfundojnë negociatat. Si aleatë, ne u konsultuam me SHBA-të, dhe u dakorduam”, tha zëdhënësi i ministrisë, Filip Kanda. Uashingtoni dhe Moska po përpiqen ta finalizojnë marrëveshjen para samitit bërthamor në Shtetet e Bashkuara që do të mbahet në prill. Marrëveshja e re për çarmatimin do ta zëvendësojë Traktatin për Reduktimin e Armatimit Strategjik, nga viti 1991, i cili skadoi në dhjetor. Kundërtendenca - 73% e rusëve i shohin SHBA-të si agresor/Sipas një anketimi të pavarur të opinionit tre të katërtat e rusëve i shohin Shtetet e Bashkuara si vend “agresor”, që synon të dominojë botën. Vetëm 8% e të anketuarve ishin dakord me vlerësimin se Shtetet e Bashkuara janë “mbrojtës i paqes, demokracisë dhe rendit”. 19% e të pyeturve ishin të pavendosur. Në anketimet e ngjashme nga e njëjta qendër, të zhvilluara në vitet 2003 dhe 2007, përkatësisht 75% dhe 76% e të anketuarve i shihnin Shtetet e Bashkuara si agresor.

P

Sekretarja Klinton hap bisedimet SHBA-Pakistan
Sekretaraja amerikane e Shtetit, Hillari Klinton, ka hapur dje bisedimet e nivelit të lartë me Pakistanin duke premtuar se “një ditë e re” ka filluar në marrëdhëniet mes dy vendeve. Ministri i jashtëm dhe shefi i shtabit të ushtrisë drejtojnë delegacionin pakistanez, derisa drejtimin e përfaqësuesve amerikanë e ka zonja Klinton. Bisedimet pritet të mbulojnë bashkëpunimin në fushën e sigurisë, përfshi kërkesën e Islamabadit për aeroplanë ushtarakë pa pilot që do të përdoren në luftimin e militantëve islamikë.

tin Palestinez. Në prag të vizitës së tij në Uashington, Sekretarja Amerikane e Shtetit, Hillary Clinton, i kishte kërkuar kryeministrit të Izraelit marrjen e masave konkrete për hir të paqes. Pritja e kryeministrit izraelit Benjamin Netanjahu në Shtëpinë e Bardhë, për shkak të qëndrimeve të ndryshme lidhur me politikën e Izraelit për ndërtimet ka qenë e ftohtë. Ndryshe nga programi i vizitave të zakonshme, nuk kish-

te as fotografim me Presidentin Barack Obama dhe as një deklaratë të përbashkët para gazetarëve. Nga pala izraelite thuhet se kryeministri ka mbrojtur edhe një herë ndërtimin e planifikuar të banesave në pjesën lindore të Jeruzalemit. Mikpritësit anuluan edhe një pritje për Netanjahun në Kongresin Amerikan. Kreu i grupit parlamentar republikan John Boehner deklaroi se Shtetet e Bashkuara

nuk kishin aleat më të fortë se Izraeli. Netanjahu falenderoi Kongresin për atë të cilën ai e cilësoi se mbështetje të përzemërt dhe ndërpartiake. Qeveria amerikane e kishte ndjerë si fyerje të rëndë faktin që Izraeli, gjatë vizitës së zëvendëspresidentit amerikan Joe Biden para dy javësh, kishte njoftuar për ndërtimin e 1600 banesave të reja në Jeruzalem duke penguar edhe më tej procesin e paqes me palestinezët.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara kërkojnë mbështetje në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për sanksione të reja ndaj Iranit, Teherani vazhdon ta sfidojë komunitetin ndërkombëtar, duke thënë se programi i tij bërthamor ka synime paqësore dhe jo ushtarake. Kjo çështje ka nxitur debatin nëse sanksionet e reja do të jenë të efektshme apo do të duhet të ndërmerret një veprim ushtarak. Megjithë presionin ndërkombëtar, Irani vazhdon ta fuqizojë programin e vet bërthamor, duke pasurur uranium në nivele që thuhet se janë pranë shkallës së nevojshme për prodhimin e armëve bërthamore. Kjo i ka bërë ekspertët në Washington të debatojnë lidhur me qëndrimin që duhet të mbajnë fuqitë botërore. John Bolton ka qenë ambasadori amerikan në Kombet e Bashkuara në vitet e presidencës së Xhorxh Bushit. “Nëse kihet parasysh se alternativa është ose masat parandaluese, si përdorimi i forcës, ose në të kundërt, një Iran me armë bërthamore, e kupton se përse forca ushtarake, është fatkeqësisht një zgjidhje që mund të shtrohet në tryezë”. Megjithëse, zoti Bolton thotë se masat parandaluese janë zgjedhja e vetme, komuniteti ndërkombëtar është përqëndruar tek ruajtja e presionit diplomatik ndaj Iranit dhe tek arritja e një marrëveshjeje për sanksione të reja. Ministri i Jashtëm britanik David Milliband foli për këtë çështje gjatë një vizite në Kinë. “Britania dhe Kina jo vetëm që kanë rënë dakord lidhur me qëllimin, që Irani të respektojë një traktat për mospërhapjen e armëve bërthamore dhe të mos bëhet një shtet me armë bërthamore. Ne kemi rënë dakord edhe për mënyrat për arritjen e kësaj, që është një kombinim i angazhimit dhe presionit”. Sanksionet e reja ndaj Teheranit mund të venë në objektiv firmat iraniane të sigurimeve dhe bankat dhe të imponojnë ndalimin e udhëtimit për një numër më të madh individësh. Por Rusia dhe Kina vazhdojnë të hezitojnë. Izraeli është në anën e kundërt.

SHBA-ja kërkon sërish sanksione kundër Iranit, skepticizëm në OKB

Bisedime SHBA-Meksikë lidhur me dhunën në zonën kufitare
Sekretarja e shtetit Hillari Klinton po udhëheq një delegacion amerikan të nivelit të lartë që ka shkuar në Meksikë për bisedime mbi sigurinë në atë vend pas vrasjes së tre personave që kishin lidhje me konsullatën amerikane në Suidad Huarez të Meksikës. Sekretari amerikan i mbrojtjes Robert Gates, sekretarja për sigurinë kombëtare Xhanet Napolitano dhe komandanti i ushtrisë amerikane admirali Majkëll Mullen janë pjesë e delegacionit të udhëhequr nga sekretarja Klinton në vizitën një ditëshe që do të zhvillojnë në Meksiko Siti. Në një deklaratë të shtëpisë së Bardhë thuhet se të hënën vonë presidenti Barak Obama ka biseduar me presidentin meksikan Felipe Kalderon para kësaj vizite të delegacionit amerikan për të theksuar angazhimin e tij për marrdhëniet dypalëshe të fuqishme mes Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës. Në deklaratë thuhet se presidenti Obama ka nënvizuar rëndësinë që ka lufta kundër trafikantëve meksikan të drogës dhe për mundësinë e takimeve të sotme në ndërtimin e bashkëpunimit mes dy vendeve.

Ai ndjehet i kërcënuar drejtpërdrejt nga Irani dhe ka ushtruar presion të madh për marrjen e masave të rrepta. Zyrtarët izraelitë kanë thënë se po diskutohen të gjitha mundësitë, duke lënë të kuptohet se kjo përfshin edhe ndërhyrjen ushtarake. Por kohët e fundit, kryeministri Benjamin Netanjahu po ashtu miratoi idenë e sanksioneve të reja. “Sa më të forta të jenë këto sanksione, aq më e madhe është mundësia që regjimit iranian t’i duhet të zgjedhë mes çuarjes përpara të programit të tij bërthamor dhe së ardhmes së tij”. George Perkovitch i Institutit Carnegie Endowment për Paqen në Botë thotë se edhe në se sanksionet nuk kanë rezultat, Irani duhet ta dijë se do të paguajë për sjelljen e tij. “Kjo mundet të mos e ndryshojë sjelljen e Teheranit, por sjellja e tij duhet të ketë një kosto. Dhe nga ana tjetër, ne duam t’i komunikojmë një mesazh vendeve të tjera, të cilët mund të duan të ndjekin shembullin e Iranit”. Mundësia e ndryshimit të regjimit në Iran është ngritur nga disa ekspertë, por George Perkovitch thotë se në kushtet kur Garda Revolucionare është më e fortë se kurrë, ka një pikëpyetje. “Si mund të zëvendësohen Rojet Revolucionare, që kjo organizatë të dale jashtë loje, të humbë pushtetin, në mënyrë që në Iran të ndodhë një ndryshim i vërtetë i regjimit”. Në kushtet kur Shtetet e Bashkuara janë të angazhuara thellësisht në Irak dhe Afganistan, mundësia e Washingtonit për të ushtruar presion ushtarak në Iran është me pikëpyetje, thotë Flynt Leverett i Fondacionit New America. “Edhe në se në këtë moment ne duam të projektojmë çuarjen e një sasie të madhe armësh konvencionale në Gjirin Persik, apo gjetkë, do të na duhet ta bëjmë këtë me para të marra hua”. Administrata Obama po i mbështet sanksionet, thonë ekspertët, sepse zgjedhjet e tjera që ekzistojnë janë më të këqija. Po zyrtarët thonë se nuk është e qartë në se ambiciet bërthamore të Iranit, civile, apo ushtarake, mund të kufizohen për një kohë të gjatë.

E enjte, 25 mars 2010

55

19

REKLAMA

I VETMI UNIVERSITET PRIVAT NE JUG

UNIVERSITETI PAVARESIA VLORE

V T

I I
2009-2010

TANI JEMI AFER

FAKULTETI I EKONOMISE DHE I SHKENCAVE SHOQERORE

Ekonomi Shkenca Politike Drejtësi
I ITET ERS IA V UNI RES A PAV E R VLO

I

FAKULTETI I SHKENCAVE TE APLIKUARA

Arkitekturë Inxhinieri Informatike

ADRESA

Bulevardi Vlorë-Skele PO. Box 4358 Posta Vlorë AL-9401 Vlorë-Albania

Tel: +355 33 4 11 555 Tel: +355 33 4 11 666 Fax: +355 33 4 11 777

info@unipavaresia.edu.al www.unipavaresia.edu.al

20

55

E enjte, 25 mars 2010

Kontaktoni në: kultura@gazeta55.net

KULTURE

“Shkurt nga Kultura”

“Pallati i ëndrrave” dhe globalizimi
Shkrimtari Ismail Kadare dhe një ndër kryeveprat e tij “Pallati i ëndrrave”, do të jenë temë e diskutimit në takimin e 42-të ndërkombëtar të PEN-it, i cili filloi dje zyrtarisht në Bled të Sllovenisë. “Pallati i ëndrrave” do të jetë pjesë e eventit letrar, që zhvillohet në kuadër të këtij takimi, ku do të debatohet rreth efektit të globalizimit në letërsi si një mundësi për të gjithë apo një kolonizim më shumë. Ndërkaq takimi do të pasojë me refleksione letrare nga autorë të shujtë ndër ta edhe Mayor Zoran Jankovic, i cili do të flas rreth punës dhe veprave të kolosit shqiptar të letrave Kadaresë. Ndërsa në ditët në vazhdim, do të mbahen takime mbi temën e letërsisë tashmë të digjitalizuar në shumë vende evropiane dhe botërore si dhe rreth faktit

Ndërkombëtar “MonoAkt”, 17Festivali Ndërkombëtar i monodramës “MonoAkt”, 17- 22 prill

9 pjesë, 8 shtete në garën e MonoAkt”
F

se sa është i rëndësishme procesi i tillë i leximit të veprave të ndryshme online.

Sandër Prosi dekorohet “Nderi i kombit” dekorohet kombit”
Presidenti i Republikës, Prof. Dr. Bamir Topi nderoi dje me urdhrin “Nderi i Kombit”, artistin e madh të skenës dhe të kinematografisë shqiptare, aktorin e pakrahasueshëm Sandër Prosi (pas vdekjes), me motivacionin: “Si personalitet i shquar i skenës dhe i ekranit me kontribute të çmuara në krijimin dhe konsolidimin e mëtejshëm të artit teatral dhe kinematografik shqiptar.” Në një ceremoni zyrtare të organizuar në mjediset e Institucionit të Presidencës, Kryetari i Shtetit i dorëzoi zotit Aristidh Prosi, të birit të të ndjerit, Urdhrin e lartë dhe dekretin përkatës në shenjë vlerësimi. Në fjalën e tij me këtë rast, Presidenti u shpreh “Njerëzit e mëdhenj si Sandër Prosi janë shenjtorët laikë të kohës sonë! Secili prej nesh duke ardhur në këtë sallë, në vetvete do të ketë menduar se nuk jemi ne që po nderojmë Sandër Prosin, por është pikërisht ai që na nderon ne me veprën dhe sidomos me profilin e tij njerëzor”. Në ceremoninë e dekorimit të aktorit të madh, ishin të pranishëm aktorë, regjisorë, kineastë dhe personalitete të larta të artit shqiptar. Në emër të tyre përshëndeti djali i aktorit Sandër Prosi: “Ju falënderoj për fjalët vërtet shumë prekëse, të thella të thëna në adresë të babait tonë edhe për dekorimin që ju e bëtë sot në 25-vjetorin e vdekjes së tij! Së fundi do të falënderoja me shumë respekt dhe do të shprehja një mirënjohje të thellë për dy persona që unë mendoj se kanë një vend shumë të rëndësishëm dhe të pazëvendësueshëm në jetën e tij qoftë private, qoftë artistike. Kam parasysh bashkëshorten e tij, zonjën Filomena dhe mikun artistë të tij, operatorin, regjisorin e famshëm Viktor Gjika.”

Nga Flori SLATINA

{

Në Festivalin Ndërkombëtar të Monodramës “Monoakt” këtë vit marrin pjesë nëntë shfaqje nga tetë shtete të ndryshme të botës: Australi, Poloni, Gjermania, Zvicra, Maqedonia, Ukraina, Shqipëria dhe dy shfaqje të Kosovës. Monodrama e Selman Lokës dhe shfaqja mysafire “Një përkujtim në kafe teatër” e Haqif Mulliqit.
“Ardhja e shumë shteteve, madje edhe e atyre që nuk e kanë pranuar Kosovën, në një konkurrence shumë të madhe kërkon hapësirë dhe mundësi të bashkëpunimit me të gjitha institucionet dhe kompanitë të cilat e mundësojnë realizimin e këtij festivali”, tha Zymberaj. Ky festival ka për qëllim trajtimin e një gjinie shumë të veçantë në artin skenik, siç është monodrama. “Monodrama tek ne nuk është dhe aq shumë e akcentuar në raport me vendet tjera të botës, bashkëpunimi me skena të ndryshme ndërkombëtare si gjithmonë sjell vlerë, risi, koncept. Kjo traditë duhet të ruhet me fanatizëm për shkak të interesit të vlerave te artit dhe kulturës të cilat kanë nevojë për tu dëshmuar”, thotë Zymberaj. Në Festivalin Ndërkombëtar të Monodramës “Monoakt” këtë vit marrin pjesë nëntë shfaqje nga tetë shtete të ndryshme të botës: Australi, Poloni, Gjermania, Zvicra, Maqedonia, Ukraina, Shqipëria dhe dy shfaqje të Kosovës. Monodrama e Selman Lokës dhe shfaqja mysafire “Një përkujtim në kafe teatër” e Haqif Mulliqit. Përveç pjesëmarrësve të shteteve, do të jenë mysafir edhe drejtorët e festivaleve të ndryshme nga vendet e ndryshme të botës, po ashtu në këtë festival do të jenë edhe anëtar nga asociacioni ndërkombëtar i monodramave.

}

estivali i Monodramës “Monoakt”, i cili do të mbahet nga data 17-22 prill në Pejë do të sjellë tetë shtete dhe 9 monodrama për të garuar me shfaqjet e tyre në Kosovë. “MonoAkt” është një nga festivalet e vetme në Kosovë të anëtarësuara në rrejtin ndërkombëtar, dhe këtë vit është në edicionin e dytë të tij. Prezantimi i kulturës sonë në një garë ndërkombëtare është më se i nevojashëm, për zhvillimin e artit skenik në Kosovë. Gjithashtu pjesëmarrja nga këtu në arenën ndërkombëtare si dhe prezantimi i kulturës sonë para kulturave tjera e ka rëndësinë e veçantë pa dyshim. “Anëtarësimi në rrjetin ndërkombëtar i këtij festivali në mes festivaleve tjera në botë, e ka rëndësinë etike, pasi që është nivelizuar edhe me festivalet më të mëdha të monodramave në botë. Vetë fakti i pjesëmarrjes së tri kontinenteve në Kosovë, njohjen e tyre me artin skenik dhe me vetë Kosovën është një nga vlerat me të veçanta”, shprehet Mentor Zymberaj themelues dhe drejtues i festivalit. Për t’u prezantuar mirë gjithashtu edhe për të pritur mysafirë nga vendet e ndryshme, duhet kujdes i veçantë, që kushton. Sado që ky festival është i mbështetur nga Ministria e Kulturës dhe Komuna e Pejës, udhëheqësija e festivalit sipas Zymberajt është duke bërë të pamundurën që të mundësojë jetësimin e këtij festivali.

E reja në këtë edicion është edhe minifestivali i “Monopërformancave” për aktor të rijnë gjegjësisht student të artit dramatik në fakultetin e arteve në Prishtinë. Këtë vit qendrat që do të kenë rastin të marrin pjesë drejtpërdrejt në festival janë Peja, që njëherit është qyteti nikoqir, Prizreni, Istogu si dhe qendra tjera të vogla të cilat do të vizitohen në kuadër të këtij festivali. Juria profesionale përbëhet nga tre anëtar të jurisë: Ukraina, Belgjika dhe Kosova. Ky festival përveç karakterit garues ka edhe karakterin e vizitës së vendit nikoqir të monumenteve historike, kulturore të trashëgimisë etj. Festivali do të ketë këto çmime: shfaqja më e mirë, aktori më i mirë, aktorja më e mirë dhe çmimi special. Këto çmime do të ndahen nga juria profesionale, nga festivali i Monodramës “Monoakt”. Gjithashtu do të jetë edhe çmimi i gazetarëve dhe monostripi më i mirë, i cili ndahet nga juria profesionale dhe përfaqësues të Fakultetit të Arteve të Prishtinës. Festivali do të fillojë në Pejë me datë 17 - 22 prill; hapet me shfaqjen mysafire “Një përkujtim në kafe teatër” e Haqif Mulliqit, e teatrit “Dodona”. Festivali i monodramës zhvillohet edhe në Shqipëri, ku vitin e kalaur u shpall fituese aktorja Hajrie Rondo.

Eqrem Çabej, homazh në Paris
Shoqata franko-shqiptare në Paris organizoi dje një aktivitet homazh për nder të Eqrem Çabejt (1908-1980), figurë qendrore e gjuhësisë dhe kulturës shqiptare e shekullit të njëzetë. Lajmin e bën të ditur presidenti i shoqatës Pascal Hamon. Konferenca u mbajt në Maison des associations du 7ème arrondissement, ora 18.00 dhe u drejtua nga Remzi Pernaska, profesor i gjuhës shqipe në Universitetin e Tiranës dhe kërkues shkencor në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. Përnaska është njëherësh anëtar i Shoqatës së linguistikës së Parisit dhe Fancës. E pranishme në konferencë ishte edhe Brikena Çabej, e bija e gjuhëtarit e cila drejton shtëpinë botuese “Çabej”.

“Oda” “Oda”, shfaqet premiera e Burbuqe Berishës
Në teatrin “Oda” është shfaqur shfaqja “E kaluara takon të ardhmen”, me autor Seadet Beqiri, dhe nën regjinë e Burbuqe Berishës, interpretuan Arbnesha Grabovci Nixha, Anisa Ismaili, Aurita Agushi, Sheqerie Buqaj, Shengyl Ismaili, Vjosa Shala, Vjosa Abazi. Ngjarja është një tekst origjinal qe pasqyron jetën e pasluftës se gruas shqiptare. Ngjarja zhvillohet në një strehimore grash ku ato shpalosin problemet dhe sfidat e tyre jetësore. Në këtë shfaqje prezantohen shtatë karaktere ku secili nga këto i takon komuniteteve të ndryshme që jetojnë në Kosovë; katër shqiptare, një serbe, dhe dy rome. Secila nga këto gra ka rrëfimin e vet social dhe emocional dhe që të gjitha janë viktima të dhunës psikike dhe fizike. Ato për një periudhë të gjatë jetojnë së bashku në strehimoren e qytetit, mirëpo situata fillon të tensionohet kur Edona, udhëheqësja e qendrës merr lajmin se strehimorja duhet të mbyllet.

E enjte, 25 mars 2010

55

21

Kontaktoni në: kultura@gazeta55.net

KULTURE

Shqipëri-Kuvajt, nënshkruhet një marrëveshjembiturizminekulturën
Ministri Xhaferaj theksoi gjithashtu se sapo është vendosur nga pala shqiptare hapja e ambasadave ne këto vende dhe kemi ngritur institucionet e posaçme ku nder te tjera cilësoi ai ju jemi mirënjohës për ndihmën e dhënë në Shqipëri.
jë takim i veçantë, në fushën e turizmit dhe kulturës është zhvilluar ditën e djeshme mes ministrit të TKRS, Ferdinand Xhaferraj dhe një delegacioni kuvajtian të kryesuar nga Zv/Kryeministri, njëkohësisht dhe Ministër Drejtësie në këtë shtet Rashed Abdulmuhsin Al-Hammad, i shoqëruar nga kryetari i Gjykatës së Lartë Ahmed Al Axhiui dhe dy gjykatësit Jusif Al Matoui dhe Adel Al Huedi. Ministri Xhaferaj, gjatë takimit në fjalë foli për marrëdhëniet institucionale dhe bashkëpunuese në fushën e kulturës dhe Turizmit midis dy shteteve. Në kuadër të vizitës zyrtare të Kryeministrit Kuvajtian në Tirane, më 12 dhe 14 dhjetor të vitit 2007, nga ana e Kuvajtit u propozua që të nënshkruhen dy marrëveshje bashkëpunimi midis qeverive të dy vendeve në fushat e turizmit dhe kulturës. Ministri Xhaferaj theksoi gjithashtu se sapo është vendosur nga pala shqiptare hapja e ambasadave ne këto vende dhe kemi ngritur institucionet e posaçme ku nder te tjera cilësoi ai ju jemi mirënjohës për ndihmën e dhënë në Shqipëri. Z. Rashed Abdulmuhsin Al-Hammad u shpreh se është shume i lumtur për këtë vizitë në Shqipëri dhe gjithashtu për takimin ne MTKRS. Ne si popull cilësoi ai e ndiejmë që ekzistojmë në Shqipëri. Shteti i Kuvajtit e ka ndihmuar ne vazhdimësi Shqipërinë

N

Tingujt e pianos së solistes, Ana Kaçinari zbresin nesër në mbrëmje në skenën e Akademisë së Arteve, gjatë një koncerti të veçantë, realizuar në bashkëpunim me Orkestrën Simfonike të RTSH. Nën drejtimin e dirigjentit të njohur shqiptar Eno Koço, në datën 26 Mars, publiku i kryeqytetit e më gjerë ka mundësinë të jetë i pranishëm në një mbrëmje të veçantë me muzikë klasike, ku do të interpretohen pjesë të zgjedhura nga pianistja Kaçinari. Qysh nga fillimi sezonit të saj artistik për vitin 2010, Orkestra Simfonike ka sjellë për gjithë admiruesit

“Baaria” “Baaria”, një nga prodhimet më të mira të kinemasë italiane vjen në Millenium

“Baaria” titullohet filmi, i cili nga dita e nesërme do të fillojë të shfaqet për publikun shqiptar në kinema Milenium. Përmes ngjarjeve të tre brezave, të një familjeje siciliane rrëfehet një shekull histori italiane, me luftërat botërore dhe duke u afruar me skenën politike të fashizmit, komunizmit, demokracisë kristiane dhe socialistët. Kjo është panorama dramatike dhe historike që ofron “Baaria” një nga prodhimet më të mira të kinemasë italiane që vjen premierë në kinema Millennium. Shkruar dhe drejtuar nga Giuseppe Tornatore, filmi është një himn kushtuar jo vendlindjes së regjisorit por edhe mbarë Italisë. Filmi u përzgjodh si më i miri i vitit në Itali. Ai u nominua me nje Golden Globe per regjine më të mirë ndërsa pati vlerësim mjaft të mirë në Festivalin e filmit në Venezia ku Tornatore mori një nominim gjithashtu për regjinë. Baaria është emri fenikas i i Bagheria, qytetit ku lindi Giuseppe Tornatore. Pra në thelb të filmit është historia e një familjeje siciliane që merr shtysë nga 20 vitet e fashizmit kur Ciço, që kur ishte fêmijë një kundërshtar i deklaruar, është një pastor që ka pasion letërsinë epike. Djali i tij Pepino, i rritur gjatë luftës, do të aderojë në degën e Partisë Komuniste, duke u bërë një eksponent i spikatur në rrafshin lokal dhe duke arritur të martohet, pavarësisht kundërshtive me familjen e saj, Manina, e cila do të bëhet nëna e fëmijëve të tij të shumtë, të cilët megjithatë do të konsideroheshin prej disave si “fëmijë komunisti”.

22

55

E enjte, 25 mars 2010

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

theksoi ai sepse marrëveshjet kane një procedure te gjate dhe marrëveshja kryesore është ajo e tregtisë ku dëshirojmë të ketë gjithashtu dhe linja ajrore për zhvillimin turistik. Ne jemi shume krenar nga kjo vizite tha ai sepse duam qe biznesmenët tanë te investojnë ne Shqipëri pasi kemi shume shpresa për Turizmin ne Shqipëri. Ministria e TKRS paraqiti gjithashtu një projekt ide për restaurimin e monumenteve te kulteve ( xhamive ) në Shqipëri, ku gjithsej janë 16 xhami të cilat kërkojnë një vlerë investimi prej 700.000 eurosh. Investimi me i madh shkon për xhaminë e Shkodrës prej 200.000 euro. Ky projekt ide parashikon restaurimin e të gjitha monumenteve nga Veri-Jugu dhe Lindje-Perëndimi. Ndër të tjera Ministri Xhaferaj ftoi zyrtarisht një grup investitorësh kuvajtian ne verën e këtij viti sepse, siç u shpreh ai, Shqipëria është një vend turistik shumë i bukur me njerëz mikpritës dhe miqësorë. Ministri u shpreh se pavarësisht largësisë dy shtetet kanë pasur gjithmonë një bashkëpunim të mirë që po përmirësohet akoma më shumë. Të dy palët shkëmbyen dhurata simbolike të shteteve përkatëse. Vizita e kortezisë u mbyll me një dashamirësi të plotë ku titullarë të lartë të ministrisë dhe vete ministri shoqëruan delegacionin për një vizitë në qytetin e Durrësit (amfiteatri).

Orkestra Simfonike Ana Kaçinari dhe Orkestra Simfonike e koncert RTSH, koncert në Akademinë e Arteve

e muzikës klasike, koncerte të ndryshme të realizuara gjithashtu në bashkëpunim me emra të njohur të fushës, jo vetëm në Shqipëri por edhe në skenat botërore. Kështu, sezoni për këtë vit ka nisur me një koncert tepër të veçantë zhvilluar në Akademinë e Arteve. Ishte konkretisht pianistja koreane Song Se Jim e cila, në drejtimin e dirigjentit, Jetmir Barbullushi i ka falur publikut shqiptar një mbrëmje plot emocione, nën tingujt e pianos. Dhe nën interpretimin e kësaj artisteje krejtësisht të veçanta ishin edhe pjesët e zgjedhura për këtë koncert, ku përveç kompozitorëve të njohur me famë botërore përfshiheshin dhe pjesë shqiptare si ajo e kompozitorit Aleksandër Vezuvi, i cili erdhi me premierën e tij të titulluar “Vallja shqiptare nr 1 për Simfoni dhe Orkestër”. Ky koncert erdhi i veçantë pasi ai bashkoi tingujt

shqiptarë dhe ato të klasikëve, në një interpretim nga koreania Song Se Jim. Më pas koncertet vijuan me një tjetër mbrëmje muzikore ku tingujt e violinës së solistes Suela Piciri, drejtuar nga dirigjenti italian Marco Ambrosini erdhën për publikun, gjithashtu në bashkëpunim edhe me Orkestrën Simfonike të RTSH. Në këtë koncert, realizuar në mjedise të Teatrit Kombëtar të Operës dhe Baletit u interpretuan pjesë të kompozitorëve të njohur shqiptarë e të huaj si, Kujtim Laro, Bruch dhe Schubert, të shoqëruara gjithashtu edhe nga solistja tjetër Albana Kola në violë. Ndërkohë që në skenën shqiptare do të vijojnë të zbresin artistë e kompozitorë me famë botërore, ashtu sikurse në të njëjtën kohë, muzika klasike e artistët shqiptarë do të vazhdojnë të përfaqësojnë denjësisht vlerat kombëtare në skenat botërore.

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Kontaktoni në: kultura@gazeta55.net

KULTURE

“Blitz” i pare i antidrogës kundër “familjeve” Caruana e Cuntrera, do të shpërthejë në dhjetorin e vitit 1989 në Romë, Napoli dhe Tailandë, ku do të arrestohet trafikanti Banj Klamphay. Më shumë se njezetë persona do të thirren në hetim. Në operacion marrin pjese trupa të ndryshme policie, ndër të cilët Kriminalpoli italian, Dea amerikane (Drug Enforcement Agency-Agjencia amerikane e droges. Shën. i përkth.), si dhe hetuesit tailandezë, zviceranë dhe gjermanë. Është që nëpërmjet ketyre hetimeve ndërmjet Europës, Azisë dhe Kanadasë, që për herë të parë do të dalë në dritë emëri i ish Kryetarit të Bashkisë së Palermos, Vito Ciancimino. Për të hetuesit thonë, se nëpërmjet italo-kanadezit Michel Pozza, investon qindra milionë ne Kanada, ku do të përfitojë disa pasuri të patundëshme. Në fund të hetimeve, hetuesit shkruajnë se klani Caruana-Cuntrera “nuk i përket asnjë organizimi kriminal”. Trafikët e tyre do të vlerësohen në qindra milionë dollarë, të qarkulluara në veprimtari të ligjëshme në gjysmen e Botës edhe në Siçili, në të cilat do të hynte edhe Toto Riina, që në Ishull tashmë kishte kontrollin absolut. Kishte kushtuar shumë gjak pushteti i don Toto-s, i vendosur ndërmjet Palermos, Provincës, mbetjes tjetër të vendit e madje edhe jashtë: vrasës mafioze të njerezve, që kishin kërkuar “gabimin” të luftonin Cosa Nostran, si magjistratë, punonjës te policisë dhe karabinierisë. Profesor, Leonardo Sciascia (Leonardo Shasha, shkrimtar siçilian qe i ka kushtuar gjithë jetën luftës kundër Mafies. I famshëm libri i tij “Dita e kukuvajkës”, Einaudi,Torino, 1972. Shën. i përkth.) mbeshteste idenë, se një herë e nje kohë, mafia e vjetër nuk vriste kurrë nje zyrtar të karabinierisë, shumë shumë do të kishte bërë vetëm transferimin e tij. Sot, përkundrazi, e dënon me vdekje. “Nuk është e vërtetë se në të kaluarën nuk vriteshin njerëzit e institucioneve. Në kohën e bandës së Giuliano-s (Salvatore Giuliano, banditi më i madh italian i periudhës para dhe pas luftës së dytë botërore. Janë të njohura lidhjet e tij edhe me Cosa Nostran siçiliane. Vritet nga ndihmësi i tij Gaspare Pisciota natën e 14 korrikut 1950 në Castelvetrano. Nga ana tjetër vetë Pisciota vdes në rrethana të pasqaruara kurrë ne burgun Ucciardone më 19 shkurt 1954. Shën i përkth.), në fakt janë vrarë me atentate shumë zyrtarë. Të kujtojmë vrasjen e togerit të policisë amerikane Joe Petrosino (Giuseppe Michele Petrosino, i quajtur Joe, polic amerikan me origjinë palermitane, i njohur për luftën kundër Cosa Nostras amerikane. Eliminohet në Palermo ku kishte ardhur për të hetuar e kapur shefin historik te Mafies siculo-amerikane, Vito Cascio Ferro. Do të ishte pikërisht ky që do të realizonte personalisht vrasjen e policit. Shën i përkth.) kryer nga mafia në Sheshin “Marina” në Palermo, mbrëmjen e 12 marsit 1909. E vërteta më mizore është se mbi

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

PJESË NGA LIBRI I BOTUAR NGA SHTËPIA BOTUESE 55

INTERVISTA ME HISTORIANIN

“Rënia e “ korleonezëve “

TOTO RIINA
Nga Angelo Vecchio
Përktheu dhe paisi me shpjegime Zamir Poda

mafien vazhdojmë të merremi me historinë e ideve dhe jo me historinë e fenomenit si krim i organizuar”. Por, a ka diferencë ndërmjet mafies së vjetër dhe mafies së re? “Natyrisht ndryshime ka patur, por ato kanë qënë të lidhura me transformimet e shoqërisë italiane. Ajo e kaluara, sic dihet, ishte rurale, arkaike. Kjo e sotmja, përkundrazi, ka mbi shpatulla këtë tip shoqërie. Dhe duke qenese mafia është thellësisht e lidhur me këtë shoqëri, duke u ndryshuar kjo, domosdoshmërisht do të ndryshojë edhe Cosa Nostra. Është karakteristikë e mafies fakti, që ja ka arritur të transformohet me evoluimin e kohëve”. Përse sot vriten përfaqsuesit e Shtetit? “Besoj se këto sulme ndaj funksionarëve të Shtetit tregojnë më shumë rezistencë dhe ndjenjë të detyrës. Në gjithë këtë, mendoj se një rëndësi e madhe i atribuohet Komisionit parlamentar të hetimit kundër mafies, që ka futur një trup të huaj në ndërgjegjen kombëtare. Kohë para krjimit të Komisionit vetë njerëzit e politikës nuk hezitonin të pranonin se kishin miq mafiozë, ndërsa më pas me kalimin e kohës ata u ndergjegjësuan”. Jeni dakord që në shkollat të flitet për fenomenin mafioz? “Inisiativë e mirë, por që megjithatë nuk mjafton. Nuk mjafton të mësohen vetëm studentët të jenë antimafiozë. Duhen “mësuar” edhe grupet politike edhe gjithë aparati i Shtetit. Në se nuk rezulton e gjithë kjo, mafia nuk do të mund të rrezohet”. Profesor, si vepronte mafiozi pesëdhjetë vjet më parë? Si sillej?

“Atëhere si edhe sot, mafia eliminonte personat që “e bezdisnin”. Kujtoj të gjitha viktimat, sindikalistë dhe politikanë”. Ishte viti 1985 kur rrëfehej në këtë intervistë profesor Francesco Renda. Atëkohë ishte pedagog i historisë moderne në Universitetin e Palermos , autor i dhjetra librave mbi Siçilinë, deputet komunist në rajon dhe në parlamentin kombëtar. Ka ndryshuar diçka nga atëhere? Cfarë ka ndryshuar në sjelljen e politikanëve? Është ende shpejtë për të dhënë një përgjigje, mbi të gjitha sepse ndryshimi ka vetëm pak kohë që ka nisur. Te shumtë megjithate, janë politikanët e periudhës së kaluar historike që nuk frekuentojnë më qendrat e pushtetit roman dhe palermitan. Dhe janë akoma të shumta historitë shqetësuese që do të duhet të dalin në dritë, mbi të gjitha nga zbulimet e të penduarve të Cosa Nostras, që kanë filluar të flasin, kanë përmendur emëra, kanë treguar histori korrupsioni, që pak kohë më parë as që mund të mendoheshin. Tashmë, ndër bashkëpuntorët e drejtësise janë jo vetëm të penduarit, por edhe ata të shkëputurit me kohë, si psh ish mafiozi Salvatore Cucuzza, që tregon histori të Cosa Nostras, por pa akuzuar bashkëpuntorët e tij. Cucuzza, i arrestuar në majin e vitit 1996, ka zbuluar pjesëmarrjen e tij në komandon që mëngjezin e 30 prillit 1982, ka vrarë sekretarin rajonal të Partise Komuniste, Pio La Torre, egzekutuar së bashku me shoferin, Rosario Di Salvo. Ai bile pohon se ka marrë pjesë edhe në masakrën e unazës, kryer në qershorin e të njëjtit vit, për të vrarë bosin katanez, Alfio Ferlito, i eliminuar gjatë transferimit nga burgu i Enna-s në atë të Trapani-t. Bash-

kë me Ferlito-n do të vdesin edhe tre karabinierë të skortës shoqëruese dhe shoferi civil. Në kuptimin e plotë të fjalës, Salvatore Cocuzza është një i shkëputur nga mafia, nuk është një bashkëpuntor (pra nje individ mafioz që flet apo pohon polotësisht deri në detaje cfarë ka bërë ai vetë në organizimin mafioz, por që nuk flet asnjë fjalë për bashkëpuntorët e tij në organizim. Shën. i përkth.); shkëputja nga Cosa Nostra, në mes të rrugës ndërmjet bashkëpunimit të vërtetë dhe besnikërise ndaj miqve të tij të vjetër, është një pozicion qe nuk ka asnjë lidhje me pozicionin e don Masino Buscetta-s, që ka zbuluar prapaskenat e shumë mistereve palermitane, si ajo që sheh protagonist Vito Ciancimino, demokristianin ish Kryetar i Bashkisë së Palermos. Është viti 1980 kur Buscetta lirohet me kusht nga burgu i Torinos. Para se të zhduket për në Brazil, bosi kalon disa ditë në Romë, ku takon një mik të vjetër: Pippo Calo, shef i mafies se “familjes” “Porta Nuova”. Një personazh i dorës së parë në majat e Cosa Nostras, i njohur si “ruajtësi i thesarit të mafies”, i lidhur me shefat e bandës kriminale romane “Magliana” (Organizim kriminal i krijuar në vitet ’70 dhe më pas i shpartalluar nga organet e policisë. Shefi historik i saj ka qene Enrico De Pedis, vdekur për shkaqe natyrore disa vjet më parë. Është interesant fakti, se varri i tij gjëndet brenda një objekti të rëndësishëm kulti pronë e Vatikanit. Shën. i përkth.). “Përse do të nisesh” e pyet Pippo Calo, Buscetta-n, “ përse pikërisht tani që me paratë që kemi fituar nga “shëndoshja” e qendrës historike të Palermos, mund të bëjmë banjë me para? Nuk e di qe Toto Riina dhe Bernardo Provenzano i kanë vënë dorën në fyt Vito Ciancimino-s”?

Don Masino i kujton gjithë këto histori të treguara nga Calo dhe menjëherë pas arrestimit, do t’ja thotë prokurorit Giovanni Falcone. Histori me të vërtetë të rënda rreth emërit të ish Kryetarit të Bashkisë së Palermos, kundër të cilit do të shperthejë një tërmet i vërtetë gjyqësor; bashkëpunim në shoqërine mafioze. Për ish Kryetarin e Bashkisë, prangat do të vijnë në vjeshtën e vitit 1984. Përtej akuzës për bashkëpunim në shoqërine mafioze, do të vinte edhe ajo e krijmit të kapitaleve të paligjëshme jashtë vendit. Ylli i ish Kryetarit do të perëndojë përfundimisht: sinjalet, të cilat nuk do t’i kishte vlerësuar asnjëherë, do të vinin një vit më parë. Është 1983 kur Vito Ciancimino dorëzon teserën e Partisë Demokristiane, pas më shumë se njëzet vjet politikë aktive. Një manovër megjithatë, që nuk do të pengonte futjen e njerëzve të tij në këshillin komunal. Ai, zyrtarisht ishte jashtë Pallatit të Shqiponjave (Godina e Bashkisë, shën. i përkth.), por falë dishepujve të tij është gjithmonë i pranishëm në vendimet më të rëndësishme, si në kryesi ashtu edhe në këshill. Vito Ciancimino nuk është palermitan. Ka lindur në Korleone, mbretëria e don Toto Riina-s, në vitin 1924. I riu Vito Ciancimino përfundon shkollën e mesme klasike në vitin 1941 në Palermo. Një vit me pas, rregjistrohet në fakultetin e inxhinjerisë, por nuk diplomohet. Është viti 1951, kur ja arrin të marrë mbi vehte konçesionin e transportit të vagonëve hekurudhorë mbi karrelat rrugorë, gjë që do t’i revokohet njëzet vjet më vonë, kur Komisioni parlamentar antimafie do të shkruante se “Ciancimino ka raporte me mafien”. Afirmimi i parë politik per Vito Ciancimino-n do të jetë në vitin 1954, kur zgjidhet komisar komunal për Demokracinë-kristiane. Dy vjet më pas, me 6.846 vota, do të fitojë një kolltuk në këshillin komunal. Për të, do të fillojnë vite të arta. Kur në vitin l959 demokristiani Salvo Lima zgjidhet Kryetar i Bashkisë, për Vito Ciancimino është i gatshëm departamenti i punëve publike. Detyra e shefit te ri të departamentit, koinçidon me spekullimet në ndërtime në qytet. Deri në vitin 1970, fatet politike të Vito Ciancimino, shkojnë më mirë sa nuk bëhet. Një rënie e lehtë duket dy muaj pas zgjedhjes së tij Kryetar Bashkie, kur, për motive ende të errëta, është i detyruar të japë dorëheqjen. Ciancimino vazhdon të xhirojë ndër bankat e “Sala delle Lapidi”, deri në vitin 1975, vit kur për konflikte të brendëshme të partisë, nuk arrin të futet në listën e Demokracisë-kristiane për zgjedhjet administrative. Më 3 nëntor 1984, Shefi i hetuesise pranë Prokurorisë së Palermos, Antonino Caponneto, ( Prokurori që themeloi bërthamen e suksesëshme antimafie prane Prokurorise se Palermos, ku bënin pjesë ndër të tjerë Giovanni Falcone e Paolo Borsellino. Vdiq në vitin 2003 në pension. Shën i përkth.) firmos vendimin e arrestit dhe për Vito Ciancimino-n do të jetë “vdekja politike”. (vijon)

E enjte, 25 mars 2010

55

23

CMYK

REKLAMA

ENERGJI

ENERGJI

24

55

E enjte, 25 mars 2010

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful