You are on page 1of 14

(/)

HOME(/)

GATE2016(/index.php/gate2016)

PURCHASE(/index.php/purchase)

ANSWERGATE2013(/index.php/answerpapergate2013)

CONTACTUS(/index.php/contactus)

GUESSPAPER2015(/index.php/guesspaper2015)

ANSWERGATE2014(/index.php/answergate2014)

Forquestionpaper2013,14&15:YoucanfreedownloadfromGooglePlaystoretheGATEARCHITECTUREappbyvisiting
thelinkhttps://tr.im/Qchmv(https://tr.im/Qchmv)fromyourandroiddevice.Thereyoucanbrowsethequestionpaperwith
answer&notes(thoughlimitedexplanationincomparisontopaidreferencesbutworthreading)

GATEquestionpaperwithanswer[GATE2014architecturestream]

Note:Detailexplanation&notesaredescribedinpaidreferences.
Duration:180minutesonlineexamMaximumMarks:100
INSTRUCTIONS:
Allquestionsthatarenotattemptedwillresultinzeromarks.However,wronganswersformultiplechoicetypequestions
(MCQ)willresultinNEGATIVEmarks.ForallMCQquestionsawronganswerwillresultindeductionofmarksfora1
markquestionandmarksfora2markquestion.ThereisNONEGATIVEMARKINGforquestionsofNUMERICAL
ANSWERTYPE.

SET1
Q.1Q.5carryonemarkeach.
Q.1Astudentisrequiredtodemonstrateahighlevelofcomprehensionofthesubject,especiallyinthesocial
sciences.
Thewordclosestinmeaningtocomprehensionis
(A)understanding(B)meaning(C)concentration(D)stability
Answer(A)

Q.2Choosethemostappropriatewordfromtheoptionsgivenbelowtocompletethefollowing
sentence.
Oneofhisbiggest______washisabilitytoforgive.
(A)vice(B)virtues(C)choices(D)strength
Answertoquestionno.2is(B)

Q.3RajanwasnothappythatSajandecidedtodotheprojectonhisown.Onobservinghis
unhappiness,SajanexplainedtoRajanthathepreferredtoworkindependently.
Whichoneofthestatementsbelowislogicallyvalidandcanbeinferredfromtheabovesentences?
(A)Rajanhasdecidedtoworkonlyinagroup.
(B)RajanandSajanwereformedintoagroupagainsttheirwishes.
(C)SajanhaddecidedtogiveintoRajansrequesttoworkwithhim.
(D)RajanhadbelievedthatSajanandhewouldbeworkingtogether.
Answer(D)

Q.4Ify=5x2+3,thenthetangentatx=0,y=3
(A)passesthroughx=0,y=0
(B)hasaslopeof+1

(C)isparalleltothexaxis
(D)hasaslopeof1
Answer(C)
y=5x 2+3
y=10x(slope)
So,atx=0,y=0
Letequationoftangentbey=mx+c(m=slopey&c=yintercept)
atx=0,y=3,c=3
So,theequationoftangenty=(0)x+3
y=3whichisparalleltoxaxis.

Q.5AfoundryhasafixeddailycostofRs50,000wheneveritoperatesandavariablecostofRs800Q,whereQis
thedailyproductionintonnes.WhatisthecostofproductioninRspertonneforadailyproductionof100tonnes?
Answer(1300)
Totalcost=50000+800x100=130000for100tonnes
So,thecostofproductioninRspertoneis(130000/100)=1300

Q.6Q.10carrytwomarkseach.
Q.6Findtheoddoneinthefollowinggroup:ALRVX,EPVZB,ITZDF,OYEIK
(A)ALRVX(B)EPVZB(C)ITZDF(D)OYEIK
Answer(D)

W A

W C

Q.7Anuj,Bhola,Chandan,Dilip,EswarandFaisalliveondifferentfloorsinasixstoreyedbuilding(theground
floorisnumbered1,theflooraboveit2,andsoon).Anujlivesonanevennumberedfloor.Bholadoesnotliveon
anoddnumberedfloor.ChandandoesnotliveonanyofthefloorsbelowFaisalsfloor.Dilipdoesnotliveonfloor
number2.EswardoesnotliveonafloorimmediatelyaboveorimmediatelybelowBhola.Faisallivesthreefloors
aboveDilip.Whichofthefollowingfloorpersoncombinationsiscorrect?

Answer(B)

Q.8Thesmallestangleofatriangleisequaltotwothirdsofthesmallestangleofaquadrilateral.Theratio
betweentheanglesofthequadrilateralis3:4:5:6.Thelargestangleofthetriangleistwiceitssmallestangle.Whatis
thesum,indegrees,ofthesecondlargestangleofthetriangleandthelargestangleofthequadrilateral?
Answer(180)
Sumofanglesofthequadrilateral=3x+4x+5x+6x=360
So,x=20

So,Thesmallestangleofatriangleis=2/3(3x)=2/3(60)=40
Also,Thelargestangleofthetriangleistwiceitssmallestangle.
So,anglesofthetriangleare40,80,60(indegrees)
And,anglesofthequadrilateralare60,80,100,120(indegrees)
So,thesum,indegrees,ofthesecondlargestangleofthetriangleandthelargestangleofthequadrilateral=120+60=
180

Q.9OnepercentofthepeopleofcountryXaretallerthan6ft.TwopercentofthepeopleofcountryYaretaller
than6ft.TherearethriceasmanypeopleincountryXasincountryY.Takingbothcountriestogether,whatisthe
percentageofpeopletallerthan6ft?
(A)3.0(B)2.5(C)1.5(D)1.25
Answer(D)
LetpopulationincountyXis300&100inY.
So,3peopleoutof300incountryXistallerthan6ft&2outof100peopleincountryY.
So,overall5peoplein400aretallerthan6ft.
So,%=(5/400)x100=1.25

Q.10Themonthlyrainfallchartbasedon50yearsofrainfallinAgraisshowninthefollowingfigure.Whichofthe
followingaretrue?(kpercentileisthevaluesuchthatkpercentofthedatafallbelowthatvalue)

(i)Onaverage,itrainsmoreinJulythaninDecember
(ii)Everyyear,theamountofrainfallinAugustismorethanthatinJanuary
(iii)JulyrainfallcanbeestimatedwithbetterconfidencethanFebruaryrainfall
(iv)InAugust,thereisatleast500mmofrainfall
(A)(i)and(ii)
(B)(i)and(iii)
(C)(ii)and(iii)
(D)(iii)and(iv)
Answer(B)

SET2
Q.1Q.25carryonemarkeach.
Q.1Toothingisaconstructiontechniqueusedin
(A)Woodconstruction
(B)Steelconstruction
(C)Reinforcedcementconcreteconstruction
(D)Brickmasonry

Toothingaveryimportanttechniquewhenitcomestofurtherextendingtheexistingwall.
Answer(D)

Q.2SkeletonandSkinconceptinbuildingdesignandconstructionevolvedduringthe
(A)Romanperiod(B)Renaissanceperiod
(C)Gothicperiod(D)Greekperiod
Answer(C)

Q.3AspertheIRCstandards,theminimumwidth(inm)ofatwolaneurbancarriagewaywithoutaraisedkerbis
(A)6.0(B)6.5(C)7.0(D)8.0
Answer(C)
TheIndiaRoadsCongress(IRC)istheoldestandmostimportantrepresentativetechnicalbodyofhighwayengineersin
India.

Q.4PritzkerArchitecturePrize2013hasbeenawardedto
(A)MarioBotta(B)ToyoIto(C)RemKoolhaas(D)ArataIsozaki

Answer(B)
ToyoItohasbeenannouncedasthePritzkerlaureatefor2013.ItoisthethirtyseventhrecipientofthePritzkerPrizeandits
sixthJapaneserecipient.

Q.5Hiproofisformedbysurfacesslopingin
(A)Onedirection(B)Twodirections(C)Threedirections(D)Fourdirections
Answer(D)

Q.6HiroshimaPeaceMemorialMuseuminJapanhasbeendesignedby
(A)KenzoTange(B)KishoKurokawa(C)TadaoAndo(D)IMPei
Answer(A)
Abitmoreboutthebuilding:At8:15a.m.,August6,1945,theworldsfirstatomicbombwasdroppedonthecityof
Hiroshima.Thefierceblastwindandheatrayscompletelyorpartiallydestroyedorburntdown90%ofthecity's76,000
buildings.TheHiroshimaPeaceMemorialMuseumlieswithinthePeaceMemorialParkclosetothehypocenterofthebomb.
TheEastBuildingshowsahistoryofHiroshimabeforeandafterthebombing,andtheWestBuildingexhibitsarticlesleftby
thevictims,abombexposedmaterials,andphotographs.TheprimaryobjectiveandmissionoftheHiroshimaPeace
MemorialMuseumarethesameasthoseofthemuseuminthecityofHiroshima:theabolitionofnuclearweaponsandthe
realizationofgenuineandlastingworldpeace.
Q.7InAutoCAD,themaximumnumberofpointswhichcanbesnappedinacircleusingOSNAP
commandis
(A)1(B)3(C)4(D)5
Answer(D)
1centre+4quadrants

Q.8DevelopmentauthoritiesinIndiaareestablishedundertheprovisionof
(A)MunicipalAct
(B)74thConstitutionalAmendmentAct
(C)TownandCountryPlanningAct
(D)LandAcquisitionAct
Answer(C)
MunicipalAct:73rdConstitutionalAmendmentAct
74thConstitutionalAmendmentAct:PanchayatAct
TownandCountryPlanningAct:DevelopmentauthoritiesestablishedLandAcquisitionAct.Thelandacquisitionactof1894
wascreatedwiththepurposeoffacilitatingacquisitionbythegovernmentofprivatelyheldlandforpublicpurposes.
ThenewlawRighttoFairCompensationandTransparencyinLandAcquisition,RehabilitationandResettlementActwas
enactedasthearchaicActof1894sufferedfromvariousshortcomingsincludingsilenceontheissueofresettlementand
rehabilitationofthosedisplacedbylandacquisition.
Underthenewlegislation,compensationfortheownersoftheacquiredlandwillbefourtimesthemarketvalueinruralareas
andtwiceinurbanareas.Italsostipulatesthatthelandcannotbevacateduntiltheentirecompensationisawardedtothe
affectedparties.

Thelawhastheprovisionthatthecompaniescanleasethelandinsteadofpurchasingit.Besides,theprivatecompanies
willhavetoprovideforrehabilitationandresettlementiflandacquiredthroughprivatenegotiationsismorethan50acresand
100acresinurbanandruralareas,respectively.

Q.9Inescalators,theangleofinclinationwiththehorizontalplaneshouldbeintherangeof
(A)1020(B)2030(C)3035(D)3545
Answer(C)

Q.10AspertheCensusofIndia2011,MetropolitanUrbanAgglomerationisacontiguousspreadofseveral
urbansettlementswheretheminimumpopulationsize(inLakh)is
(A)One(B)Five(C)Ten(D)Fifty
Answer(C)

Q.11BEESisanacronymfor
(A)BuildingforEnvironmentalandEconomicSustainability
(B)BuiltEnvironmentandEcologicalSociety
(C)BuildingforEnergyandEnvironmentSustainability
(D)BuiltEnvironmentandEngineeringServices
Answer(A)
BEESistheacronymforBuildingforEnvironmentalandEconomicSustainability,asoftwaretooldevelopedbytheNational
InstituteofStandardsandTechnology(NIST).BEEScombinesapartiallife
cycleassessmentandlifecyclecostforbuildingandconstructionmaterialsintoonetool.Resultsarepresentedintermsof
lifecycleassessmentimpacts,costs,oracombinationofbothasitcanbeseeninthefigurebelow.BEESstrivestoassist
thearchitect,engineer,orpurchaserchooseaproductthatbalancesenvironmentalandeconomicperformance,thusfinding
costeffectivesolutionsforprotectingtheenvironment.

Q.12Inasinglestacksystemofplumbing
(A)Alltheappliancesandtrapsarefullyventilated
(B)OnlyWCbranchesareconnectedwithantisiphonagepipes
(C)Antisiphonagepipesareomitted
(D)Onlythestackisventedabovethebranchconnectionateachfloorlevel
Answer(C)

Q.13Themaximumbendingmoment(kNm)inasimplysupportedbeamof8mspansubjectedtoauniformly
distributedloadof20kN/m(inclusiveofitsselfweight)overtheentirespanis
(A)40(B)160(C)240(D)380
Answer(B)

Q.14Criteriaforbackgroundnoise(inNC)inhospitalsandapartmentsis
(A)1020(B)2030(C)3040(D)4050
Answer(B)
NoiseCriteriaforRooms
Noisecriteria(NC)curvescanbeusedtoevaluateexistingsituationsbymeasuringsoundlevelsattheloudestlocationsin
rooms(preferablyatuserearheight).
Theycanalsobeusedtospecifythesteady,orcontinuousbackgroundnoiselevelsneededtohelpachievesatisfactory
soundisolation,providedlevelsare4to5dBbelowtheNCcurveatboththelowandhighfrequencies.
EachNCcurveisdefinedbyitssoundpressurelevelovereightoctavebandcenterfrequenciesshownonthefollowing
chart.
ThetablebelowpresentsrecommendedNCrangesforvariousindoorfacilities.

Concerthalls,operahouses,broadcast,recording
NC20toNC30
studios,largeauditoriums,largechurchesandrecital
halls
Smallauditoriums,theaters,musicpracticerooms,
largemeetingrooms,teleconferencerooms,
executiveoffices,smallchurchesandcourtrooms

Bedrooms,sleepingquarters,hospitals,apartments,
hotelsandmotels
Privateoffices,smallconferencerooms,classrooms NC30toNC35
andlibraries
Largeoffices,receptionareas,retailshops
cafeterias,restaurantsandgymnasiums

NC35toNC40

Lobbies,draftingandengineeringroomssecretarial
areasandmaintenanceshops

NC40toNC45

Kitchens,laundryfacilitiesandcomputerequipment NC45toNC55
rooms

Q.15AspertheNationalBuildingCode,theminimumwidth(inm)ofastaircaseflightinaneducationalbuilding
above24mheightshouldbe
(A)1.0(B)1.5(C)2.0(D)2.5
Answer(C)

Q.16Amongthefollowing,theonethatisNOTalandassemblytechniqueis
(A)LandUseZoning(B)AccommodationReservation
(C)TownPlanningScheme(D)TransferofDevelopmentRight
Answer(A)
TDRisaregulatorystrategythatharnessesprivatemarketforcestoaccomplishtwosmartgrowthobjectives.First,open
spaceispermanentlyprotectedforwatersupply,agricultural,habitat,recreational,orotherpurposesviathetransferofsome
orallofthedevelopmentthatwouldotherwisehaveoccurredinthesesensitiveplacestomoresuitablelocations.Second,
otherlocations,suchascityandtowncentersorvacantandunderutilizedproperties,becomemorevibrantandsuccessful
asthedevelopmentpotentialfromtheprotectedresourceareasistransferredtothem.Inessence,developmentrightsare
"transferred"fromonedistrict(the"sendingdistrict")toanother(the"receivingdistrict").CommunitiesusingTDRare
generallyshiftingdevelopmentdensitieswithinthecommunitytoachievebothopenspaceandeconomicgoalswithout
changingtheiroveralldevelopmentpotential.Whilelesscommon,TDRcanalsobeusedforpreservationofhistoric
resources.

Q.17TheGrandGalleryinEgyptianArchitectureisprovidedonlyat
(A)GreatPyramid(B)Temple(C)Mastaba(D)BentPyramid
Answer(A)

Q.18IntheTaipei101building,thesteelsphereasTMD(TunedMassDamper)issuspendedtoreducehorizontal
swaydueto
(A)Settlement&WindLoad(B)Wind&GeothermalLoad
(C)Seismic&GeothermalLoad(D)Seismic&WindLoad
Answer(D)

TheTaipei101,oncetheworld'stallestbuilding,sitsapaltry600feetfromafaultline.Tocounteracttheforcesworking
againstit,architectsinstalleda$4million,730tontunemasseddamper,whichisabigball18feetindiameter,madeof41
steelplates,andsuspendedbystrongcables31/2inchesthink.It'ssaidtocutdownontheswayingofthebuildingby
almost40%.

Q.19FingerPlanconceptofurbanplanningwasinitiallyadoptedin
(A)Canberra(B)Paris
(C)Copenhagen(D)Tokyo
Answer(C)
Copenhagenisfamousforitsurbanplanningconceptwhichhaspromotedsustainablelifestylesandsustainablemodesof
mobility.TheFingerPlanforGreaterCopenhagenwasintroducedin1947whenagroupoftownplannersrealizedthat
GreaterCopenhagenwasbeginningtospreaduncontrollably.

GreaterCopenhagenisavastareaconsistingof34municipalities.Thespreadingoftheareacreateddifficultiesforthe
publictransportsystem,whichwasindangerofreachingitscapacity.Itwasnecessarytocontroltheurbangrowthand
developacitywidenetworkofrailwaysandarterialroads.Theideaoftheplanwastoconcentratetheurbandevelopmentof
GreaterCopenhagenintheurbanfingerscreatedaroundtherailwaynetwork.
Atthesametime,thegreenwedgesbetweenthefingerswouldremainundeveloped.GreaterCopenhagenresemblesahand
wherethecityofCopenhagencoversthepalmandfivelargercitiesandtheirrailwayroutesrepresentthefingers.

Herearesomesuggestionsforhowitcouldhaveworked:
1. buildtherailwayswithearthembankmentsasenvironmentalnoisebarriersprobablywithspaceforanexpress
roadwayinthesamecorridor
2. usethefingersasgreeninfrastructurecorridorsfortheurbanisationgrowingthefingersastheurbanisationspreads
3. alsousethefingersasutilitycorridorsfor:cycleways,habitatspace,recreationspace,acityforest,urbanwaterrunoff
management,urbanagricultureetc
4. extendribsofcyclewayfromrailstationsintotheurbanareasbetweenthegreenfingers
5. considerbuildingabovetherailwaysandroadsatsomefuturedate,toaccommodateshops,officesandother
commercialuses

Q.20Themostimportantpropertyofconcreteinitsfreshstateis
(A)Compressivestrength(B)Tensilestrength
(C)Elasticmodulus(D)Workability
Answer(D)
Workabilityisoneofthephysicalparametersofconcretewhichaffectsthestrengthanddurabilityaswellasthecostof
laborandappearanceofthefinishedproduct.Concreteissaidtobeworkablewhenitiseasilyplacedandcompacted
homogeneouslyi.ewithoutbleedingorSegregation.Unworkableconcreteneedsmoreworkorefforttobecompactedin
place,alsohoneycombs&/orpocketsmayalsobevisibleinfinishedconcrete.
DefinitionofWorkability
Thepropertyoffreshconcretewhichisindicatedbytheamountofusefulinternalworkrequiredtofullycompacttheconcrete
withoutbleedingorsegregationinthefinishedproduct.
Factorsaffectingworkability:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

Watercontentintheconcretemix
Amountofcement&itsProperties
AggregateGrading(SizeDistribution)
NatureofAggregateParticles(Shape,SurfaceTexture,Porosityetc.)
Temperatureoftheconcretemix
Humidityoftheenvironment
Modeofcompaction
Methodofplacementofconcrete
Methodoftransmissionofconcrete

Q.21Anelementconstructedatintervalsalongthelengthofawalltostabilizeitagainstoverturningis
(A)BarrelVault(B)Pilaster(C)SquinchArch(D)Buttress

Answer(D)
Abuttressisanarchitecturalstructurebuiltagainstorprojectingfromawallwhichservestosupportorreinforcethewall.

Q.22LandscapedesignofShaktiSthal,theSamadhioflatePrimeMinisterSmt.IndiraGandhi,wasdoneby
architect
(A)RamSharma(B)MohammadShaheer
(C)RavindraBhan(D)RajRewal
Answer(C)

Q.23HorizontallyWedgeshapedTreadsinstairwaysaretermedas
(A)Stringers(B)Winders(C)Scotia(D)Newel
Answer(B)
Winderastaircasestepforchangingdirection.

Q.24ThesequenceofdevelopmentinaSiteandServicesschemeis
(A)LandServiceHouseOccupant(B)OccupantLandHouseService
(C)OccupantLandServiceHouse(D)LandOccupantHouseService
Answer(A)

Q.25WhichofthefollowingisNOTaclassicalspatialtheoryoflanduseplanning?
(A)ConcentricZonetheory(B)MultipleNucleiTheory
(C)CentripetalTheory(D)SectorTheory
Answer(C)

Q.26Q.55carrytwomarkseach.
Q.26Ahousingprojectisproposedtobedesignedinaplotof2hectare.MaximumpermissibleFARis2.The
shareofthenumbersofdwellingunits(DU)forMIG,LIGandEWSis1:2:3havingsizesof55,35and25sq.m
respectively.ThemaximumnumberofDUwhichcanbeaccommodatedintheplotis_______________
Answer(1200)
Plotarea=2hectarex100x100=2x100x100sq.m
Buildableareawith2FAR=2x(2x100x100)sq.m
Totalnoofdwellingunits=1x+2x+3x=6x
AreaassignedforallMIG=(1x)X(55)sq.m
AreaassignedforallLIG=(2x)X(35)sq.m
AreaassignedforallEWS=(3x)X(25)sq.m
So,[(1x)X(55)]+[(2x)X(35)]+[(2x)X(35)]=2x(2x100x100)sq.m
So,200x=40000
So,x=200
Themaximumnumberof=1x+2x+3x=6x=1200

Q.27Arrangethefollowinginascendingorderofwidth

P.CollectorStreet
Q.ArterialRoad
R.LocalStreet
S.SubArterialRoad
(A)P,Q,S,R(B)R,P,S,Q(C)Q,S,R,P(D)Q,S,P,R
Answer(B)

Q.28Outofthefollowing,themaximumpointsintheLEED(Newconstruction)ratingsystemcanbeearned
through
(A)SustainableSites(B)WaterEfficiency
(C)MaterialsandResources(D)EnergyandAtmosphere
Answer(D)
Theratingsystemconsistsofthefollowing6majorcategories,andmaximumpoints:
SustainableSites:14
WaterEfficiency:05
EnergyandAtmosphere:17
MaterialsandResources:13
IndoorEnvironmentalQuality:15
LEEDInnovationCredits:05

Q.29WhichofthefollowingisNOTamechanismofbondresistanceinreinforcedconcrete?

(A)Chemicaladhesion(B)Friction
(C)Mechanicalinterlock(D)Aggregateinterlock
Answer(D)

Q.30Aneighborhoodhas250unitsof80sq.meachand200unitsof100sq.meach.Ifthemandatoryparking
requirementisoneper100sq.mofbuiltspacethen,thetotalarea(sq.m)requiredforparkingconsidering30
percentadditionalareaforcirculationis________________
Answer(7150)
Note:AspertheNationalBuildingCode(NBC)onecarparkingareamustnotbelessthan13.75Sq.Mtrandonetwo
wheelerparkingareamustnotbelessthan1.25Sq.Mtr.
Totalbuiltspace=250x80+200x100=40000sq.m
Requiredno.ofcarparking=40000/100=400cars
Arearequiredfor400cars=400x13.75=5500sq.m
For30%extraspaceforcirculation=30%of5500=1650sq.m
Totalarea=7150sq.m

Q.31Abrickwall19cmthickhasathermalconductivity0.811W/mC.Theoutsideandinsidesurface
conductanceofthewallare16W/m2Cand8W/m2Crespectively,thentheUvalueofthewallinW/m2Cis
____________
Answer(2.30)
Note:thicknessdividedbythermalconductivity=thermalresistance
1/thermalresistance=conductance

Q.32MatchthecontemporarybuildingsinGroupIwiththeirarchitectsinGroupII

GroupIGroupII
P.VitraDesignMuseum,Basel1.AdrianSmith
Q.TurningTorso,Malm2.JeanNouvel
R.BurjKhalifa,Dubai3.HerzogdeMeuron
S.TateModern,London4.SantiagoCalatrava
5.FrankOGehry

(A)P3,Q4,R2,S5(B)P5,Q4,R1,S3
(C)P5,Q3,R1,S2(D)P5,Q3,R2,S1
Answer(B)

VitraDesignMuseum
Thedesignmuseumhousestemporaryexhibitionsonthemesoffurnituredesign,andGehry'sbuildingmakesasuitablehost
fortheminkeepingwiththetheme,butonceinsidesupporting,notcompetingwith,theexhibitions.
Thegeometryofthebuildingdoesnotfeelcontrived,orparticularlynoticeable,aspeoplegoaroundtheexhibitions.Fromthe
outsideitdoesfeelboththosethings,butitisathomeamongtheotherarchitecturalshowpiecesthatmakeuptheVitrasite.

Q.33Fromthefollowingcostcomponentsofabuildingconstructionprojectwhichisnotadirectcost
combination?

P.Labourcost
Q.Equipmentcost
R.Materialcost
S.Establishmentcost
T.Supervisioncost
(A)PandQ(B)QandR(C)PandR(D)SandT

Answer(D)

Q.34AhouselocatedinDelhihas111m2offlatterracearea(runoffcoefficient=0.85)and55m2ofgroundarea
coveredwithgrass(runoffcoefficient=0.15).Ifannualaveragerainfallis611.8mm,thenrainwaterharvesting
potential(L/year)fromrunoffwillbe______________
Answer(62700)

Q.35MatchtheelementsinGroupIwiththestructuresinGroupII
GroupIGroupII
P.Harmika1.DilwaraTemple,MountAbu
Q.SixteenVidyadevis2.SunTemple,Modhera
R.Latpillar3.StupaofSanchi
S.Urushringa4.Lauriya,Nandangarh
5.GreatKailashTemple,Ellora

(A)P5,Q1,R4,S3(B)P1,Q2,R4,S3
(C)P3,Q5,R4,S2(D)P3,Q1,R4,S2
Answer(D)

Q.36Atasite,basedonpercolationtest,theallowablerateoftreatedsewageapplicationwasdeterminedas65
L/m2/day.Theeffectivedepth(m)ofasoakpitwithadiameterof2.5mforthedisposalof1020L/dayofseptictank
effluentis______________
Answer(1.98)

Q.37MatchtheAutoCADcommandinGroupIwiththeirfunctionsinGroupII

GroupIGroupII
P.OOPS1.Createssolidlines
Q.RAY2.Restoresaneraseddrawing
R.TRACE3.Managescustomizeduserinterfaceelements
S.CUI4.Createssemiinfiniteline
5.Createsafivesided3Dsolidwithaslopedface
taperingalongtheXaxis

(A)P1,Q3,R2,S5(B)P2,Q4,R1,S3
(C)P2,Q1,R3,S4(D)P1,Q2,R3,S4
Answer(B)

Q.38MatchthebridgesinGroupIwiththeirstructuretypeinGroupII

GroupIGroupII
P.HarbourBridge,Sydney1.SimplySupported
Q.GoldenGateBridge,SanFrancisco2.CableStayed
R.HowrahBridge,Kolkata3.Arch
S.MillauViaduct,Millau4.Suspension
5.Cantilever

(A)P3,Q4,R5,S2(B)P5,Q1,R4,S3
(C)P2,Q3,R4,S5(D)P1,Q2,R3,S4
Answer(A)

Q.39Thearithmeticaveragevalueofthesoundabsorptioncoefficientforaspecificmaterialandparticular
mountingconditionforfourfrequenciesis
(A)Transmissioncoefficient(B)Noisereductioncoefficient
(C)Absorptioncoefficient(D)Reflectioncoefficient

Answer(B)

Q.40Asinglespansimplysupportedreinforcedconcretebeam(250mmwideand480mmeffectivedepth)is
subjectedtoaconcentratedloadof120kNatitsmidspan.Neglectingselfweightofthebeam,thenominalshear
stress(MPa)atthesupportsectionis______________
Answer(0.5)
Reactionattheend=120/2=60kN
Shearstress=force/area=60kN/0.25mx0.48m=0.5MPa
(1MPa=106Pa=106N/M2)

Q.41Theoptimistictime,thepessimistictimeandthemostlikelytimeofajobare6,13and8daysrespectively.
Thevarianceforthisjobis_______________
Answer(1.36)
Expectedtime=(Optimistic+4xMostlikely+Pessimistic)/6
hevarianceisgivenby:[(PessimisticOptimistic)/6]2=[(136)/6]2=1.36

Q.42Arefusecollectionsystemconsistingoftwochutesistobeprovidedina20storiedresidentialbuilding
with2flats/floor(averagefamilysize=5)andwitheachchuteservingoneflatoneachfloor.Averagequantityof
refuseanditsdensityare880g/person/dayand240kg/m3respectively.Ifthecleaningintervalistwodays,thenthe
minimumsizeoftherefusecontainer(litre)atthebottomofeachchuteis_______________
Answer(733)
Totalno.ofpersoninthebuilding=2x5x20=200
No.personservingpersonchute=200/2=100
Averagequantityofrefusecollectedin2daysinonechute=2x0.88kgx100=176kg
So,volumeofthechute=mass/density=176/240=0.733m3=733L

Q.43MatchthefeaturesinGroupIwiththeirarchitecturalperiodsinGroupII

GroupIGroupII
P.Caryatids1.Roman
Q.Hypocaust2.Gothic
R.Pylons3.Greek
S.LoftyPinnacles4.Egyptian
5.Romanesque

(A)P1,Q5,R4,S2(B)P5,Q1,R3,S2
(C)P3,Q2,R5,S4(D)P3,Q1,R4,S2
Answer(D)
Caryatidsarefemalefiguresservingassupports.Themostlikelyderivationoftheirnameisfromtheyoungwomenof
SpartawhodancedeveryyearinhonourofArtemisKaryatis('ArtemisoftheWalnutTree').Thisisoneofsixcaryatidsthat
helduptheroofofthetempleontheAcropolisknownastheErechtheion.Acaryatidisasculptedfemalefigureservingas
anarchitecturalsupporttakingtheplaceofacolumnorapillarsupportinganentablatureonherhead.TheGreekterm
karyatidesliterallymeans"maidensofKaryai",anancienttownofPeloponnese.
ThehypocaustisoneofthemostancientformsofanHVACsystem.Likemanygreatinnovations,itoriginatedwiththe
Romansover2000yearsago.Ahypocaustisbothaprimarysystemandasecondarysystem,asitcreatesheatand
distributesitas

Q.44MatchthefollowingterminologiesinGroupIwiththeirdescriptionsinGroupII

GroupIGroupII
P.Pruning1.Usefulinreproducingplantsthatwouldnotbreedtrueif
propagatedbyseed
Q.Topiary2.Alivebudfromadesiredplantinsertedintoahostplant

R.Grafting3.Cuttingofevergreenshrubsintoabstractorgeometricshapes
S.Budding4.Trimmingandcuttingoflawns
5.Selectivecuttingofplantbranchesforbettergrowth

(A)P5,Q3,R4,S2(B)P2,Q3,R1,S5
(C)P3,Q4,R1,S2(D)P5,Q3,R1,S2
Answer(D)

Q.45Inadancehalltheindoorandoutdoortemperaturesare28Cand18Crespectively.Thereisaninternalheat
gainof5kWandthespecificheatofair(onvolumebasis)is1300J/m3C,thenthenecessarycrosssectionalarea
(m2)ofaductwithanairvelocityof2m/srequiredforcoolingbyventilationis____________
Answer(0.19)
5kW=5kJouleofheatenergyisgeneratedin1sec.
Let,crosssectionarea=A
So,V,thequantityofairpassedin1sec.=2A
HeatenergycontentinVamountofair=(amountofair)x(specificheat)x(temperaturedifference)
=(2A)x(1300)x(10)=2600A
Thisheatenergymustbecompensatedby5kJouleasheatgain.
So,2600A=5000
A=0.19

Q.46Assumingfullcompaction,strengthofconcreteisinverselyproportionalto
(A)Watercementratio(B)Watersandratio
(C)Watercoarseaggregateratio(D)Waterplasticiserratio
Answer(A)

Q.47MatchthetermsinGroupIwiththeirexamplesinGroupII

GroupIGroupII
P.Incentivezoning1.Boardwalk,AtlanticCity
Q.Universaldesign2.Minneapolis,USA
R.Promenading3.BroadwayTheatreDistrict,NewYork
S.Skywaysystem4.PruittIgoeHousing,St.Louis,Missouri
5.Curitiba,Brazil

(A)P5,Q3,R2,S1(B)P4,Q5,R1,S3
(C)P3,Q5,R4,S2(D)P3,Q5,R1,S2
Answer(D)

Q.48Ifyieldstressofsteelis415MPa,thenstrainintensilereinforcementatthelimitstateofcollapseshallbeat
least_____________.Forsteel,theYoungsModulus,E=2X105MPa.
Answer(0.0037)

Q.49MatchthebooksinGroupIwiththeirauthorsinGroupII

GroupIGroupII
P.ArchitectureNow!1.IanMcHarg
Q.IntentionsinArchitecture2.RobertVenturi
R.DesignwithNature3.ChristopherAlexander
S.Complexity&ContradictionsinArchitecture4.PhilipJodidio
5.ChristianNorbergSchulz

(A)P2,Q3,R4,S1(B)P4,Q5,R1,S2
(C)P2,Q3,R1,S5(D)P3,Q1,R4,S2
Answer(B)

Q.50MatchthecommonnamesofthetreesinGroupIwiththeirbotanicalnamesinGroupII

GroupIGroupII
P.Gulmohar1.DalbergiaSissoo
Q.Palash2.FicusBenghalensis
R.IndianMahogany3.DelonixRegia
S.Banyan4.ToonaCiliata
5.ButeaMonosperma
(A)P5,Q3,R4,S2(B)P4,Q5,R2,S1
(C)P3,Q5,R4,S2(D)P3,Q1,R5,S2
Answer(C)

Q.51Aroomofinternaldimension4mx5mx3.5m(LxBxH)has20cmthickwallsandtwodoorsofsize1mx
2m.TherequiredareaofDampProofCourse(sq.m)is_____________

Answer(3.3)

Q.52Aloadof30kNisappliedverticallydownwardatthefreeendofacantileverofspan5m.Iftheelastic
modulusofthecantileveris30GPaandthesectionhasawidthof0.3mandadepthof0.6m,then,theelastic
deflection(inmm)is______________
Answer(7.71)
gigapascal(1GPa1,000,000,000Pa)
Thepascal(symbol:Pa)isameasureofforceperunitarea,definedasonenewtonpersquaremetre.ItistheSIderived
unitofpressure,internalpressure,stress,Young'smodulusandtensilestrength.

MomentofinertiaforrectangularsectionI=bh312=(0.3m)x(0.6m)3/12=54x104m4
YA =FL33EI
YA =(30kN)x(5m)3/3x(30GPa)x(54x104m4)
YA =7.71mm

Q.53AssociatetheplansinGroupIwiththeoptionsinGroupII

GroupIGroupII
P.CityDevelopmentPlan1.PMGSY
Q.SlumFreeCityPlan2.JNNURM
R.TransportNetworkPlan3.RAY
S.DisasterManagementPlan4.NDMA
5.RSVY

(A)P2,Q3,R1,S4(B)P2,Q1,R5,S4
(C)P1,Q3,R2,S5(D)P3,Q2,R1,S4
Answer(A)

Q.54Thecapacityofahallis600personsanditsvolumeis3000cu.m.Ifanoptimumreverberationtimeof1.0
secondistobeachievedthentherequiredtotalabsorption(m2sabine)is_____________
Answer(480)

Q.55Asolidstraightsteelrodofdiameter100mmisbentinsinglecurvatureintoacirculararcbyamomentof50
kNmappliedatitsends.Ifelasticmodulus,E,forsteelis2x105MPa,theradiusofcurvature(mm)ofthearc
assuming=3.14is_____________
Answer(19615)

ENDOFTHEQUESTIONPAPER

c Home(/)

ANSWERGATE2014

GATEarchitecture2015

BacktoTop