You are on page 1of 97

SOLVED PAPER

SSC COMBINED GRADUATE LEVEL


TIER-I EXAM
Held On: 19-06-2011 (1st Sitting)

REASONING
Directions (1-9): In each of the
following questions select the related
letters/word/number from the given
alternatives.
1. CFIL : ORUX :: GDJM : ?
(a) HJLN
(b) NQST
(c) PSVY
(d) RTVX
2. BEHK : YVSP :: DGJM : ?
(a) JGDA (b) ROLI
(c) WTQN (d) ZWTQ
3. 24 : 60 : : 120 : ?
(a) 160
(b) 220
(c) 300
(d) 108
4. 392 : 28 : : 722 : ?
(a) 18
(b) 28
(c) 38
(d) 48
5. 123 : 36 : : 221 : ?
(a) 52
(b) 69
(c) 72
(d) 25
6. Timid : Ass : : Cunning : ?
(a) Ant
(b) Fox
(c) Rabbit (d) Horse
7. Ecstasy : Gloom : : ?
(a) Congratulations : Occasion
(b) Diligent : Successful
(c) Measure : Scale
(d) Humiliation : Exaltation
8. Architect : Building : : Sculptor : ?
(a) Museum (b) Stone
(c) Chisel (d) Statue
9. MKQO : LNPR : : ? XVTZ
(a) YSUW (b) SVWY
(c) VTWY (d) WYTS

Directions (10-15): In each of the


following questions, find the odd
number/letters/word from the given
alternatives.
10. (a)
(c)
11. (a)
(c)
12. (a)
(c)
13. (a)
(c)
14. (a)
(b)
(c)
(d)
15. (a)
(b)
(c)
(d)

PQXZ (b) BCQN


ABDF (d) MNPR
ABYZ (b) CDWX
EFUV (d) GHTV
626
(b) 841
962
(d) 1090
5720
(b) 6710
2640
(d) 4270
Swimming
Sailing
Dividing
Driving
Perception
Discernment
Penetration
Insinuation

Directions: In the following question


from among the given alternative select
the one in which the set of numbers is
most like the set of number given in the
questions.
Give Set: (4, 25, 81)
16. (a)
(b)
(c)
(d)

(4, 36, 79)


(9, 48, 81)
(16, 64, 100)
(9, 49, 143)

17. In the following question, number


of letters are skipped in between
by a particular rule. Which of the
following series observes the
rule?
(a) BAFHTU
(b) ACEGJL
(c) ACFJOU (d) ADFHJL
Directions: In the following question,
which one of the given response would
be a meaningful order of the following?
18. (1) Ocean (2) Rivulet
(3) Sea
(4) Glacier
(5) River
(a) 5,2,3,1,4 (b) 4,2,5,3,1
(c) 5,2,3,4,1 (d) 4,2,1,3,5
Directions: Arrange the following words
as per order in the dictionary.
19. (1) Preposition
(2) Preperatively
(3) Preposterous
(4) Preponderate
(5) Prepossess
(a) 2,4,1,5,3 (b) 1,5,2,4,3
(c) 5,4,2,3,1 (d) 4,2,5,1,3
20. Which one of set of letters when
sequentially placed at the gaps in
the given letter series shall
complete it?
Ac__cab__baca__aba__aca__

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.2: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

(a) acbcc
(c) babbb

(b) aacbc
(d) bcbba

Directions (21-24): In each of the


following questions, a series is given,
with one/two term(s) missing. Choose the
correct alternative from the given ones
that will complete the series.
21. _?_DREQ, GUHT, JXKW
(a) EFRS
(b) TGSF
(c) JWVI
(d) AOBN
22. 56, 90, 132, 184, 248, __?__
(a) 368
(b) 316
(c) 362
(d) 326
23. 0, 4, 8, 24, 64, 176, __?__
(a) 180
(b) 480
(c) 280
(d) 300
24. WTPMIFB __?__ __?__
(a) ZV
(b) XU
(c) YU
(d) YV
25. Mrs. Sushella celebrated her
wedding anniversary on Tuesday,
30th September 1997. When will
she celebrate her next wedding
anniversary on the same day?
(a) 30 September 2003
(b) 30 September 2004
(c) 30 September 2002
(d) 30 October 2003
26. A clock gains five minutes every
hour. What will be the angle
traversed by the second hand in
one minute?
(a) 360o
(b) 360.5o
o
(c) 390
(d) 380o
27. B is twice as odd as A but twice
younger than F.C is half the age of
A but is twice older than D. Who
is the second oldest?
(a) B
(b) F
(c) D
(d) C
28. A two member committee
comprising of one male and one
female member is to be constituted
out of five males and three
females. Amongst the females,
Ms. A refuses to be a member of
the committee in which Mr. B is

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

taken as the member. In how many


different ways can the committee
be constituted?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14
Find the wrong number in the
series.
6, 12, 21, 32, 45, 60
(a) 6
(b) 12
(c) 21
(d) 32
Ramesh ranks 13th in a class of 33
students. There are 5 students
below Suresh rankwise. How many
students are there between
Ramesh and Suresh?
(a) 12
(b) 14
(c) 15
(d) 16
Nareshs age is 4 years 4 years
less than twice the age of his
brother. Which of the following
represents the equation to find his
age?
(a) 2x + 4
(b) 4x + 2
(c) x 4
(d) 2x 4
Sureshs sister is the wife of Ram.
Ram is Ranis brother. Rams father
is Madhur. Sheetal is Rams
grandmother. Rema is Sheetals
daughter-in-law. Rema is Sheetals
daughter-in-law. Rohit is Ranis
brother s son. Who is Rohit to
Suresh?
(a) Brother-in-law
(b) Son
(c) Brother
(d) Nephew
In a survey, 70% of those
surveyed owned a car and 75% of
those surveyed owned a TV. If
55% owned both a car and a TV,
what percent of those surveyed
did not own either a car on a TV?
(a) 25%
(b) 20%
(c) 10%
(d) 5%
If DANCE is coded as GXQZH
then how will RIGHT be coded?
(a) UFJEW (b) SGKFX
(c) UFJWE (d) UFWJE
If LOSE is coded as 1357 and

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

36.

I.
II.

III.
IV.

37.

38.

39.

GAIN is coded as 2468, what do


the figures 84615 stand for?
(a) NAILS (b) SNAIL
(c) LANES (d) SLAIN
A statement is given followed by
four alternative arguments. Select
the alternative which is most
appropriate.
Statements:
Is it necessary that education
should be job oriented?
Arguments:
Yes, the aim of education is to
prepare person for earning.
Yes, educated person should
stand on his own feet after
completion of education.
No, education should be for sake
of knowledge only.
No, one may take up agriculture
where education is not necessary.
(a) Only I and II arguments are
strong
(b) Only III and IV argument are
strong
(c) Only I argument is strong
(d) Only I and III arguments are
strong
A man started walking West. He
turned right, then right again and
finally turned left. Towards which
direction was he walking now?
(a) North
(b) South
(c) West
(d) East
Sudha travels 8 km to the South.
Then she turns to the right and
walks 4 km. Then again the turns
to her right and moves 8 km
forward. How many km away is
she from the starting point?
(a) 7 (b) 6 (c) 4 (d) 8
From the given alternative words,
select the word which cannot be
formed using the letters of the
given words:
COMPREHENSION
(a) MUTUAL
(b) LIMITATION
(c) ONION (d) PREACH

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.3: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

40. From the given alternative words,


select the word which can be
formed using the letters of the
given word:
MULTIPLICATION
(a) MUTUAL(b) LIMITATION
(c) APPLICATION (d)
NOTION
Directions (41-42): In each of the
following questions, select the missing
number from the given response.

41.

125

(a) 127
(c) 217

correct answer for the unsolved


equation on that basis.
If 324 289 = 35, 441 484 = 43,
625 400 = 45, find the value of
256 729.
(a) 33 (b) 35 (c) 43 (d) 34

(c) 70 2 + 4 5 6 = 341
(d) 70 2 + 4 5 6 = 36
44. The school result is increasing
year after year. Forecast the result
of 2012 from the following
information.
Year
2011
Result

2006
2012
34.25%

51.75%

2007

2008

2009

2010

36.75% 39.75% 43.25% 47.25%

(a) 51.75%
(b) 56.75%
(c) 48.00%
(d) 57.25%
45. Which diagram correctly
represents the relationship
between politicians, poets and
women?

Directions: From the given answer


figures, select the one in which the
question figures is hidden/embedded.
48. Question Figure:

Answer figures:

(b) 31
(d) 328
(a)

42.

21

22

20

23

43

(a)

(b)

(c)

(b)

(c)

(d)

(d)

46. How many triangles are there in


the following figures?

Directions: If a mirror is placed on the


line MN, then which of the answer
figures is the correct image of the given
question figure?
49. Question Figure:

(a) 40
(b) 48
(c) 50
(d) 36
43. If stands for division + stands
for subtraction, stands for
multiplication, stands for
addition, then which one of the
following equations is correct?
(a) 70 2 + 4 5 6 = 44
(b) 70 2 + 4 5 6 = 21

Answer figures:
(a) 29
(b) 27
(c) 23
(d) 30
47. Some equations are solved on the
basis of a certain system. Find the

GENERAL
51. In the budget for 2011-2012, the
fiscal deficit (% of GDP) for 20112012 has been projected at
(a) 5.1
(b) 5.0
(c) 4.6
(d) 3.4
52. Which was described by Dr. B.R.
Ambedkar as the heart and soul
of the Constitution?
(a) Right to Equality

(b)

(c)

(d)

AWARENESS

(b) Right against Exploitation


(c) Right to Constitutional
Remedies
(d) Rights to Freedom of Religion
53. Which is not the concern of the
local government?
(a) Public Health
(b) Sanitation

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a)

(c) Law and order


(d) Public Utility Services
54. In India, the concept of single
citizenship is adopted from
(a) England (b) U.S.A.
(c) Canada (d) France
55. Who had proposed partyless
democracy in India?

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.4: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

56.

57.

58.

59.

60.

61.

62.

(a) Jaya Prakash Narayan


(b) Mahatma Gandhi
(c) Vinoba Bhave
(d) S.A. Dange
Disinvestment in Public Sector is
called
(a) Liberalisation
(b) Globalisation
(c) Industrialisation
(d) Privatisation
Darwin finches refers to a group
of
(a) Fishes
(b) Lizards
(c) Birds
(d) Amphibians
An individuals actual standard of
living can be assessed by
(a) Gross National Income
(b) Net National Income
(c) Per Capita Income
(d) Disposable Personal Income
As announced by the Finance
Minister in his Budget speech on
28th February 2011, with a view to
assist States in modernising their
stamp
and
registration
administration, E-stamping is
expected to be rolled out in all the
districts of different States in a
period of
(a) one year (b) two year
(c) three year(d) five year
Which Sikh Guru called himself the
Sachcha Badshah?
(a) Guru Gobind Singh
(b) Guru Hargoving
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Arjun Dev
The
Civil
Disobedience
Movement was launched by
Mahatma Gandhi in
(a) 1928
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1922
What is the maximum strength
prescribed for State Legislative
Assemblies?
(a) 350
(b) 600
(c) 500
(d) 750

63. Fa-hien visited India during the


region of
(a) Chandragupta II
(b) Samundragupta
(c) Ramagupta
(d) Kumaragupta
64. At which place in Bengal was the
East India Company given
permission to trade and build a
factory by the Mughals in 1651?
(a) Calcutta
(b) Cassim Bazar
(c) Singur
(d) Burdwan
65. Diu is an island off
(a) Daman
(b) Goa
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
66. Which from the following is a
land-locked sea?
(a) Red Sea (b) Timor Sea
(c) North Sea
(d) Aral Sea
67. Shivasamudram Falls is found in
the course of river
(a) Krishna (b) Godavari
(c) Cauvery (d) Mahanandi
68. Who gave the slogan Inquilab
Zindabad?
(a) Chandrashekhar Azad
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Iqbal
69. The position of India Railways
network in the world is
(a) second (b) third
(c) fourth (d) fifth
70. The oldest international airline is
(a) Dutch. KLM
(b) Air Canada
(c) Qantas Airways
(d) Air Sahara
71. Which of the following can be
used to absorb neutrons to
control the chain reaction during
nuclear fission?
(a) Boron (b) Heavy water

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

72.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

(c) Uranium
(d) Plutonium
Hydrogen bomb is based on the
principle of
(a) controlled fission reaction
(b) uncontrolled fission reaction
(c) controlled fusion reaction
(d) uncontrolled fusion reaction
Troposphere is the hottest part of
the atmosphere because
(a) it is closest to the Sun
(b) there are charged particles in
it
(c) it is heated by the Earths
surface
(d) heat is generated in it
The outermost layer of the Sun is
called
(a) Chromosphere
(b) Photosphere
(c) Corona
(d) Lithosphere
Where was Indias computer
installed?
(a) Indian
Institute
of
Technology, Delhi
(b) Indian Institute of Science,
Bangalore
(c) Indian Iron & Steel Co. Ltd.,
Burnpur
(d) Indian Statistical Institute,
Calcutta
The dried flower buds are used as
a spice in
(a) Cardamom(b) Cinnamon
(c) Cloves (d) Saffron
The tissue in man where no cell
division occurs after birth is
(a) skeletal (b) nerves
(c) connective(d) germinal
DNA fingerprinting is used to
identify the
(a) Parents (b) Rapist
(c) Thieves (d) All the above
The normal cholesterol level in
human blood is
(a) 80 120 mg%
(b) 120 140 mg%

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.5: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

80.

81.

82.

83.

84.

85.

86.

87.

(c) 140 180 mg%


(d) 180 200 mg%
Which of the following are warmblooded animals?
(a) Whales
(b) Whale Sharks
(c) Alytes
(d) Draco
Syrinx is the voice box in
(a) Amphibians
(b) Reptiles
(c) Birds
(d) Mammals
The largest ecosystem of the Earth
is
(a) Biome
(b) Hydrosphere
(c) Lithosphere
(d) Biosphere
In a food chain, the solar energy
utilized by plants is only
(a) 10 per cent
(b) 1 per cent
(c) 0.1 per cent
(d) 0.01 per cent
Supersonic jet causes pollution by
thinning of
(a) O3 layer (b) O2 layer
(c) SO2 layer
(d) CO2 layer
OTEC stand for
(a) Ocean Thermal Energy
Conservation
(b) Oil and Thermal Energy
Conservation
(c) Ocean Thermal Energy
Conversion
(d) Ocean Thermal Energy
Conversion
As per Railway Budget for 20112012, the senior citizen concession
for men has been increased from
(a) 25 % to 30%
(b) 30 % to 40%
(c) 40 % to 50%
(d) 30 % to 50%
The monster earthquake-cumtsunami which his Japan on
March, 11, 2011 has moved the

88.

89.

90.

91.

92.

93.

94.

countrys main island, Honshu, by


about
(a) two feet
(b) three feet
(c) five feet
(d) eight feet
What is the commonly used unit
for measuring the speed of data
transmission?
(a) Mega Hertz
(b) Character per second
(c) Bits per second
(d) Nano seconds
Which type of reaction produces
the most harmful radiation?
(a) Fusion reaction
(b) Fission reaction
(c) Chemical reaction
(d) Photo-Chemical reaction
Which type of glass is used for
making glass reinforced plastic?
(a) Pyrex glass
(b) Flint glass
(c) Quartz glass
(d) Fibre glass
Which of the following metals
causes Itai-Itai disease?
(a) Cadmium
(b) Chromium
(c) Cobalt
(d) Copper
Glycol is added to aviation
gasoline because it
(a) reduces evaporation of petrol
(b) increases efficiency of petrol
(c) prevents freezing of petrol
(d) reduces consumption of petrol
Who invented penicillin?
(a) Alexander Fleming
(b) Louis Pasteur
(c) Dresser
(d) Edward Jenner
2018 FIFA World Cup would be
held in
(a) Russia
(b) Qatar
(c) France
(d) Netherlands

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

95. Who of the following was not the


recipient of Nobel Prize in
Economics 2010?
(a) Peter A. Diamond
(b) Christopher Pissarides
(c) Lui Xiaobo
(d) Dale Mortensen
96. Which troubled model was
recalled recently by the Indian
automobile giant Maruti Suzuki for
replacement of faulty fuel pump
gasket?
(a) Maruti 800
(b) Maruti A-Star
(c) Wagon R
(d) Baleno
97. As a part of Human Resource
Development Ministrys brain
gain policy to attract global talent,
14 world class universities to
attract global talents are proposed
to be set up in various states.
Name the state from the following
where no university of the
aforesaid type is proposed to be
located.
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Uttaranchal
98. Who discovered South Pole?
(a) Robert Peary
(b) Amundsen
(c) John Cabot
(d) Tasman
99. Which of the following folk
dances is associated with
Rajasthan?
(a) Rauf
(b) Jhora
(c) Veedhi
(d) Suisini
100. Which of the following books is
authored by V.S. Naipalu?
(a) The Rediscovery of India
(b) A House for Mr. Biswas
(c) Witness the Night
(d) Tender Hooks

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.6: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

NUMERICAL APTITUDE
101. If p = 124,

?
(a) 5
(c) 123
102. If 1-

p ( p 2 + 3 p + 3) +1 =

(b) 7
(d) 125

x3
3
= , then x equals
100 5

8+ 57 + 38+ 108+ 169


=?
(a) 4
(c) 8

(b) 6
(d) 10

106. The square root of 14 + 6 5 is


(a) 2 + 5

(b) 3+ 5

(c) 5 + 3 (d) 3+ 2 5
107. When 2 31 is divided by 5 the
remainder is
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
1

1+

1+

1+
108. The value of

17
(b)
3

34
8
(d)
21
5
109. The unit digit in the product
(122)173 is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8
110. The
value
of

(c)

(a) 2
(b) 4
(c) 16
(d) (136)1/3
103. I multiplied a natural number by 18
and another by 21 and added the
products. Which one of the
following could be the sum?
(a) 2007
(b) 2008
(c) 2006
(d) 2002
104. The product of two numbers is 45
and their difference is 4. The sum
of squares of the two numbers is
(a) 135
(b) 240
(c) 73
(d) 106
105.

(a)

21
13

1+

1
1+

2
3

2+ 3
2- 3

2- 3
2+ 3

3 +1
3 -1

116.

117.

is

(a) 16+ 3 (b) 4 - 3


(c) 2 - 3 (d) 2 + 3
111. If a * b = 2a + 3b ab, then the
value of (3 * 5 + 5 * 3) is
(a) 10
(b) 6
(c) 4
(d) 2
112. Simplify:

118.

0.0347 0.0347 0.0347 + (0.9653)3


(0.0347) 2 - (0.347) + (0.09653) 2

(a) 0.9306 (b) 1.0009


(c) 1.0050 (d) 15
113. A copper wire is bent in the form
of an equilateral triangle, and has

119.

are 121 3 cm2. If the same wire is


bent into the form of a circle, the
area (in cm2) enclosed by the wire
22
)
7
(a) 364.5
(b) 693.5
(c) 346.5
(d) 639.5
114. A child reshapes a cone made up
of clay of height 24 and radius 6cm
into a sphere. The radius (in cm) of
eh sphere is
(a) 6
(b) 12
(c) 24
(d) 48
115. Water flows into a tank which is
200m long and 150m wide, through
a pipe of cross-section 0.3m

in (Take =

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

120.

121.

0.2m at 20 km/hour. Then the time


(in hour) for the water level in the
tank to reach 8cm is
(a) 50
(b) 120
(c) 150
(d) 200
The product of two numbers is
2028 and their H.C.F. is 13. The
number of such pairs is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Two equal vessels are filled with
the mixture of water and milk in the
ratio of 3:4 and 5:3 respectively. If
the mixtures are poured into a
third vessel, the ratio of water and
milk in the third vessel will be
(a) 15 : 12 (b) 53 : 59
(c) 20 : 9
(d) 59 : 53
I am three times as old as my son.
15 years hence, I will by twice as
old as my son. The sum of our
ages is
(a) 48 years (b) 60 years
(c) 64 years (d) 72 years
Three bells ring simultaneously at
11 a.m. They ring at regular
intervals of 20 minutes, 30
minutes, 40 minutes respectively.
The time when all the three ring
together next is
(a) 2 p.m.
(b) 1 p.m.
(c) 1.15 p.m. (d) 1.30 p.m.
A and B together can do a works
in 12 days. B and C together do it
in 15 days. If As efficiency is
twice that of C, then the days
required for B alone to finish the
work is
(a) 60
(b) 30
(c) 15
(d) 15
A and B can do a work in 12 days,
B and C can do the same work in
15 days, C and A can do the same
time work in 20 days. The time
taken by A, B and C to do the
same work is

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.7: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

(a) 5 days (b) 10 days


(c) 15 days (d) 20 days
122. A is 50% as efficient as B. C does
half of the work done by A and B
together. If C alone does the work
in 20 days, then A, B and C
together can do the work in
2
2
(a) 5 days (b) 6 days
3
3

(c) 6 days (d) 7 days


123. The ratio of the volumes of water
and glycerine in 240cc of a mixture
is 1 : 3. The quantity of water (in
cc) that should be added to the
mixture so that the new ratio of the
volume of water and glycerine
becomes 2:3 is
(a) 55
(b) 60
(c) 62.5
(d) 64
124. At present, the ratio of the ages of
Maya and Chhaya is 6:5 and
fifteen years from now, the ratio
will get changed to 9:8. Mayas
present age is
(a) 21 years (b) 24 years
(c) 30 years (d) 40 years
125. The ratio of the income to the
expenditure of a family is 10:7. If
the familys expenses are Rs.
10,500, then savings of the family
is
(a) Rs. 4,500 (b) Rs. 10,000
(c) Rs. 4,000 (d) Rs. 5,000
126. The average mathematics marks
of two Sections A and B of Class
IX in the annual examination is 74.
The average marks of Section A is
77.5 and that of Section B is 70.
The ratio of the number of
students of Section A and B
(a) 7 : 8
(b) 7 : 5
(c) 8 : 7
(d) 8 : 5
127. The average weight of a group of
20 boys was calculated to be 89.4
kg and it was later discovered that
one weight was misread as 78kg
instead of 87 kg. The correct
average weight is

(a) 88.95 kg (b) 89.25 kg


(c) 89.55 kg (d) 86.85 Kg
128. The diameter of a wheel is 98 cm.
The number of revolutions in
which it will have to cover a
distance of 1540 m is
(a) 500
(b) 600
(c) 700
(d) 800
129. In an equilateral triangle ABC of
side 10cm, the side BC is trisected
at D. Then the length (in cm) of
AD is
(a) 3 7

(b) 7 3

10 7
7 10
(d)
3
3
130. The cost price of an article is Rs.
800. After allowing a discount of
10%, a gain of 12.5% was made.
Then the marked price of the article
is
(a) Rs. 1,000
(b) Rs. 1,100
(c) Rs. 1,200
(d) Rs. 1,300
131. A man bought an article listed at
Rs. 500 with a discount of 20%
offered on the list price. What
additional discount must be
offered to man to bring the net
price to Rs. 1,104?
(a) 8%
(b) 10%
(c) 12%
(d) 15%
(c)

a c e
132. If = = = 3,
b d
f
then

2a 2 + 3c 2 + 4e 2
=?
2b 2 + 3d 2 + 4 f 2

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 9
133. The floor of a room is of size 4m
3m and its height is 3m. The walls
and ceiling of the room require
painting. The area to be painted is
(a) 66 m2
(b) 54 m2
(c) 43 m2
(d) 33 m2
134. When the price of an article was
reduced by 20% its sale increased

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

by 80%. What was the net effect


on the sale?
(a) 44% increase
(b) 44% decrease
(c) 66% increase
(d) 66% decrease
135. The price of sugar goes up by
20%. If a housewife wants the
expenses on sugar to remain the
same, she should reduce the
consumption by
1
(a) 15 %
5

2
(b) 13 %
3

(c) 20%
(d) 25%
136. In a factory 60% of the workers
are above 30 years and of these
75% are males and the rest are
females. If there are 1350 male
workers above 30 years, the total
number of workers in the factory
(a) 3000
(b) 2000
(c) 1800
(d) 1500
137. Walking at

3
of his usual speed, a
4

1
main is 1 hours late. His usual
2
time to cover to same distance, in
hours, is
(a) 4

1
2

(b) 4

1
(d) 5
2
138. The selling price of 10 oranges is
the cost price of 13 oranges. Then
the profit percentage is
(a) 30%
(b) 10%
(c) 13%
(d) 3%
139. The marked price of a ratio is Rs.
480. The shopkeeper allows a
discount at 10% and gains 8%. If
no discount is allowed, his gain
percent would be
(a) 18%
(b) 18.5%
(c) 20.5% (d) 20%
140. A man sold 20 apples for Rs. 1000

(c) 5

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.8: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

which are in the ratio 1:

1 1
: , the
3 6

middle part is
(a) 9

1
3

(b) 13

1
1
(d) 18
3
3
143. The simple interest on a sum of

(c) 17

1
of the principle and
9
the number of years is equal to
rate per cent annum. The rate per
annum is

money is

(a) 3%

(b)

1
%
3

Directions (147-150): The pie chart


given below show the spending of a
family on various heads during a month.
Study the graph and answer the
questions 147 to 150.

11%
Clothing

%
14

nt
Re

9% Fuel
15% Education
45% food
Oth
ers

1
3
(c) 3 %
(d)
%
3
10
144. The difference between simple
interest and compound interest of
a certain sum of money at 20% per
annum for 2 years is Rs. 48. Then
the sum is
(a) Rs. 1,000 (b) Rs. 1,200
(c) Rs. 1,500 (d) Rs. 2,000
145. Shri X goes to his office by
scooter at a speed of 30 km/h and
reaches 6 minutes earlier. If he
goes at a speed of 24 km/h, he
reaches 5 minutes late. The
distance of his office is
(a) 20 km
(b) 21 km
(c) 22 km
(d) 24 km
146. A sum of money becomes eight
times in 3 years, if the rate is
compounded annually. In how
much time will the same amount at
the same compound rate become
sixteen times?
(a) 6 years (b) 4 years
(c) 8 years (d) 5 years

6%

and gained 20%. How many apples


did he buy for Rs. 100?
(a) 20
(b) 22
(c) 24
(d) 25
141. A rectangular sheet of metal is 40
cm by 15 cm. Equal squares of
side 4 cm are cut off at the corners
and the remainder is folded up to
form an open rectangular box. The
volume of the box is
(a) 896 cm3 (b) 986 cm3
(c) 600 cm3 (d) 916 cm3
142. If 78 is divided into three parts

147. If the total income of the family is


Rs. 25,000, then the amount spent
on Rent and Food together is
(a) Rs. 17,250(b) Rs. 14,750
(c) Rs. 11,250(d) Rs. 8,500
148. What is the ratio of the expenses
of Education to the expenses on
Food?
(a) 1 : 3
(b) 3 : 1
(c) 3 : 5
(d) 5 : 3
149. Expenditure on Rent is what
percent of expenditure of Fuel?
(a) 135%
(b) 156%
(c) 167%
(d) 172%
150. Which three expenditures together
haveacentral angleof 108o?
(a) Fuel, Clothing and Others
(b) Fuel, Education and Others
(c) Clothing, Rend and Others
(d) Education, Rent and Others

ENGLISH COMPREHENSION
Directions (151-155): In the following
question, some of the sentences have
errors and some are correct. Find out
which part of a sentence has an error.
The number of the part is you answer. If
a sentence is free from errors, then you
answer is (d) i.e., No error.
151. A senior doctor (1) / expressed
concern (2) / about physicians
recommended the vaccine. (3) / No
error. (4)
152. We have discussing (1) / all the

known mechanisms (2) / of


physical growth, (3) / No error. (4)
153. Children enjoy listening to (1) /
ghosts stories (2) / especially on
Halloween night. (3) / No error. (4)
154. I (1) / have (2) / many works to do.
(3) / No error. (4)
155. There are so many filths (1) / all
around (2) / the place. (3) / No
error. (4)
Directions (156160): In the following
questions, sentences are given with

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

blanks to be filled in with an appropriate


word. Four alternatives are suggested
for each question. Choose the correct
alternative out of the four.
156. The building is not safe and must
be _____ down.
(a) pull
(b) pulling
(c) pulled (d) pulls
157. There is something wonderful ___
him.
(a) of
(b) about
(c) for
(d) inside

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.9: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

158. The song in the play cannot be


deleted it is ____ to the story.
(a) intervened
(b) innate
(c) exacting
(d) integral
159. She remained a _____ all her life.
(a) spinster
(b) bachelor
(c) unmarried
(d) single
160. Do not stay in the grasslands after
dark, as some animals become
____ when they see humans.
(a) provoked
(b) alerted
(c) aggressive
(d) threatened
Directions (161-165): In the following,
questions out of the four alternatives,
choose one which best expresses the
meaning of the given word.
161. LUCIDITY
(a) Fluidity
(b) Politeness
(c) Clarity
(d) Fluency
162. INDICT
(a) Implicate
(b) Elude
(c) Appreciate
(d) Judge
163. DELUGE
(a) Confusion
(b) Deception
(c) Flood
(d) Weapon
164. PREPONDERANCE
(A) Pre-eminence
(B) Dominance
(C) Domineering
(D) Preoccupation
Directions (166-170): In the following
question no. 166 to 170, out of the four
alternatives, choose the word opposite
in meaning to the given word.

166. INVINCIBLE
(a) Small
(b) Invisible
(c) Vulnerable(d) Reachable
167. INOFFENSIVE
(a) Sensitive
(b) Organic
(c) Sensible
(d) Rude
168. DIVULGE
(a) Conceal
(b) Disguise
(c) Oppress
(d) Reveal
169. DISCORD
(a) Harmony
(b) Serenity
(c) Acceptance
(d) Placidity
170. MAMMOTH
(a) Quiet
(b) Significant
(c) Huge
(d) Small
Directions (171-175): In the following
four alternatives are given for the
meaning of the given Idiom/Phrase.
Choose the alternative which best
expresses the meaning of the Idiom/
Phrase.
171. To take to heart
(a) to be encouraged
(b) to grieve over
(c) to like
(d) to hate
172. Yeomans service
(a) medical help
(b) excellent work
(c) social work
(d) hard work
173. To face the music
(a) to enjoy a musical recital
(b) to bear the consequences
(c) to live in a pleasant
atmosphere
(d) to have a difficult time
174. To put up with
(a) to accommodate

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(b) to adjust
(c) to understand
(d) to tolerate
175. To call it a day
(a) to conclude proceedings
(b) to initiate proceedings
(c) to work through the day
(d) None of the above
Directions (176-180): In the following
questions, a sentence or bold part
thereof is given which may need
improvement. Alternative are given at
(A), (B) and (C) below, which may be a
better option. In case, no improvement
is needed, your answer is (D).
176. The man whom I thought was
thoroughly honest proved to be a
swindler.
(a) The man whom I thought was
thoroughly honest proved as
swindler.
(b) The man who I thought was
thoroughly honest proved to
be a swindler.
(c) The man to whom I thought
was thoroughly honest
proved to be a swindler,
(d) No improvement
177. No sooner had the dividend been
declared, the notices were sent
out.
(a) The company had hardly
declared the dividend till the
notices were sent for mailing.
(b) They had no sooner declared
to dividend then the notices
were sent out.
(c) Hardly had the dividend been
declared than the notices were
sent out.
(d) No improvement.
178. Riding upon his horse, the tiger
jumped at him.
(a) Riding upon the tiger, the
horse jumped at him.
(b) The tiger jumped at him while
he was riding upon his horse.

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.10: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

(c) The tiger rode at him while he


was jumping upon his horse.
(d) No improvement
179. I in black and white must have
your terms down.
(a) I must have in black in white
your terms down.
(b) I must have your terms in black
and white down.
(c) I must have your terms down
in black and white.
(d) No improvement.
180. When we are came out of the
restaurant it was half past eleven.
(a) When we had come out of the
restaurant
(b) After we came out of the
restaurant
(c) When we have come out of the
restaurant
(d) No improvement
Directions (181-185): In the following
questions, out of the four alternatives,
choose the one which can be
substituted for the given words/
sentence.
181. Code of diplomatic etiquette and
precedence
(a) Statesmanship
(b) Diplomacy
(c) Hierarchy
(d) Protocol
182. To renounce a high position of
authority or control
(a) Abduct
(b) Abandon
(c) Abort
(d) Abdicate
183. Not to be moved by entreaty
(a) Rigorous
(b) Negligent
(c) Inexorable
(d) Despotic
184. An object or portion serving as a
sample
(a) Specification
(b) Spectre

(c) Spectacle
(d) Specimen
185. The practice of submitting a
proposal to popular vote
(a) Election (b) Reference
(c) Popularity(d) Referendum
Directions (186-190): In the following
questions, groups of four words are
given. In each group, one word is
correctly spelt. Find the correctly spelt
word.
186. (a)
(b)
(c)
(d)
187. (a)
(b)
(c)
(d)
188. (a)
(c)
(d)
189. (a)
(b)
(c)
(d)
190. (a)
(b)
(c)
(d)

mandatary
circulatory
temporary
regulatory
convinience
initative
concessional
exaggerate
diologue(b) giraffe
scissors
humourous
assiduous
nefarious
macabre
loquacious
cortege
damage
milege
plumege

Directions (191-200): In the following


passage some of the words have been
left out. First read the passage over and
try to understand what it is about. Then
fill the blanks with the help of the
alternative given.
Passage
Science means knowledge, but not all
knowledge is science. I know from my
own eyesight that our dog Chippy lies
papaya; I know from a book that Akbar
was the (191) of Babar, and (192) in
1605; and I know (193) the ratio that India
did not do well in the (194) Test matches.
W e can call these (195) of knowledge
(196) but they are not science.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

Science (197) with facts, but not with


facts which have (198) to do with each
other, like the facts about our dog, cricket
and the Mughal ruler; those facts are not
related (199), and so have nothing (200)
with science. Science stars with
observation.

191. (a) grandson


(b) grandfather
(c) grand nephew
(d) son
192. (a) gone
(b) died
(c) disappeared
(d) absented
193 (a) on
(b) in
(c) since
(d) from
194. (a) old
(b) ordinary
(c) latest
(d) outdated
195. (a) pieces
(b) peace
(c) whole
(d) block
196. (a) lies
(b) charges
(c) facts
(d) blame
197. (a) starts
(b) stops
(c) passes
(d) drives
198. (a) no
(b) neither
(c) nor
(d) nothing
199. (a) by that way
(b) in any way
(c) from the side
(d) in addition to
200. (a) to lie
(b) to speak
(c) to sleep
(d) to do

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.11: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

ANSWERS
1. (c)

2. (c)

3. (c)

4. (c)

5. (d)

6. (b)

7. (d)

8. (d)

9. (a)

10. (b)

11. (d)

12. (b)

13. (d)

14. (d)

15. (d)

16. (c)

17. (c)

18. (b)

19. (a)

20. (b)

21. (d)

22. (d)

23. (d)

24. (c)

25. (a)

26. (b)

27. (a)

28. (d)

29. (a)

30. (b)

31. (d)

32. (d)

33. (c)

34. (a)

35. (a)

36. (a)

37. (a)

38. (c)

39. (d)

40. (c)

41. (c)

42. (a)

43. (b)

44. (b)

45. (d)

46. (b)

47. (c)

48. (d)

49. (b)

50. (c)

51. (c)

52. (c)

53. (c)

54. (a)

55. (a)

56. (d)

57. (c)

58. (d)

59. (c)

60. (b)

61. (b)

62. (c)

62. (a)

64. (b)

65. (c)

66. (d)

67. (c)

68. (c)

69. (c)

70. (a)

71. (d)

72. (d)

73. (c)

74. (c)

75 (d)

76. (c)

77. (b)

78. (d)

79. (d)

80. (a)

81. (c)

82. (a)

83. (c)

84. (a)

85. (d)

86. (b)

87. (d)

88. (c)

89. (b)

90. (d)

91. (a)

92. (c)

93. (a)

94. (a)

95. (c)

96. (b)

97. (d)

98. (b)

99. (d)

100. (b)

101. (d)

102. (b)

103. (a)

104. (d)

105. (a)

106. (b)

107. (b)

108. (c)

109. (b)

110. (a)

111. (a)

112. (d)

113. (c)

114. (a)

115. (d)

116. (b)

117. (d)

118. (b)

119. (b)

120. (c)

121. (b)

122. (b)

123. (b)

124. (c)

125. (a)

126. (c)

127. (d)

128. (a)

129. (c)

130. (a)

131. (a)

132. (d)

133. (b)

134. (a)

135. (b)

136. (a)

137. (a)

138. (a)

139. (d)

140. (c)

141. (a)

142. (c)

143. (c)

144. (b)

145. (c)

146. (b)

147. (b)

148. (a)

149. (b)

150. (b)

151. (c)

152 (a)

153. (c)

154. (c)

155. (a)

156. (c)

157. (b)

158. (d)

159. (a)

160. (c)

161. (c)

162. (c)

163. (d)

164. (c)

165. (b)

166. (c)

167. (d)

168. (a)

169. (a)

170. (d)

171. (b)

172. (a)

173. (b)

174. (d)

175. (d)

176. (d)

177. (a)

178. (b)

179. (c)

180. (d)

181. (d)

182. (d)

183. (d)

184. (d)

185. (d)

186. (c)

187. (d)

188. (c)

189. (b)

190. (a)

191. (a)

192. (b)

193. (a)

194. (c)

195. (a)

196. (c)

197. (a)

198. (d)

199. (b)

200. (d)

EXPLANATIONS
C F I L

O R U X
+12
+12
+12
+12

1.
Similarly,

D G J M

P S V Y
+12
+12
+12
+12

3. 24 2.5 = 60
12 2.5 = 300
4. 14 14 2 = 722
14 2 = 28
Similarly,
19 19 2 = 392
19 2 = 38

5. 1 + 2 + 3 = 6; (6)2 = 36
2 + 2 + 1 = 5 ; (5)2 = 25
6. Ass is considered at Timid. Fox is
considered as Cunning.
7. Ecstasy is opposite of Gloom.
Similarly, Humiliation is opposite of
Examination.
8. Architect construct buildings.
Similarly, Sculptor carves statue.
P
B

+1
+1

A
C

+7
+14

X
Q

+2
-3

Z
N

10. A +1 B +2 D +2 F
M

+1

N +2

+2

12. The number 841 is a perfect square.


841 = 29 29
13. Except the number 4270, all other
numbers are completely divisible

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

by 11.
5720
6710
= 520;
= 610;
11
11
2640
= 240
11
4270
11
= 388.18
14. Except (Driving), all other
activitiers are performed in water.
15. Insinuation is different from the
other words.
Insinuate (Verb) means to
suggest sombody/something in an
unpleasant and indirect way.
Insinuation (Noun) means the
action of insinuating something.
16. The numbers given in the Set are

But,

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.12: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

Perfect Squares.
4
= (2)2;
25
= (5)2;
81
= (9)2
Similarly,
16
= (4)2;
64
= (8)2;
100
= (10)2
-1

B
A

17.

+4

+2

+2

+3

-4

+2

+2

-3

+5

-2

+2

+12

+1

+5

+5
+2

+2

+6

+2

L
U
L

18. Meaningful order of the given


words:
4.
Glacier
2.

25. 30th September 1998


Wednesday
30the Semptember 1999
Thursday
30th September 2000
Saturday
Beause 2000 is a Leap Year and
there is one extra day in the month
of February.
30th September 2001 Sunday
30th Sepeember 2002 Monday
30th Sempember 2003 Tuesday
An ordinary year has one odd day.
26. Each second-space equals 1o. A
clock gains five minutes every
hour.
It means the clock gain

Rivulet
River

3.

Sea

1.
Ocean
19. Arrangement of words as per
dictionary
2. Preparatively
4. Preponderate
1.

Preposition

5.

29.

3. Preposterous

+7

21
+9

+11

/ a c a
24

64

+2

c
176

300

+2

+4

+4

+0

24.

-3
-3

+16

+12

T
F

-4
-4

+40

+24

P
B

45
+13

Per cent of those surveyed who


did not own either a car or a TV
= 100 (20 + 55 + 15)
= 100 90 = 10%
L O S E G A I N

35.
1 3 5 7 2 4 6 8

8 4 6 1 5

Therefore,
36. Only I and II arguments are
strong. Education is meant for
both knowledge and securing a
job. Any skills is acquired to use it
purposefully.
37.
North

West

-3
-3

M
Y

+12

-4
-4

I
U

South

Now, he is walking towards North.


Starting Point

8 km

+2

38.
4 km

28th

31. Suppose the age of Nareshs


brother = x years
Age of Naresh = 2x 4
32. Ram is brother of Rani.
Rohit is son of Ram.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

East

+15

14 Students S
R ..................

+112 +124

+72

+2

Car
15

60

Therefore, the number 6 is wrong.


in the series.
30. The rank of Suresh = 28th
13th

23.

32

55

8 km

20. ac a c / ab a b / a c a
c / aba

12

TV
20

NA I L S

5
360 = 30
60
27. B
= 2A
F
= 2B
A
= 2C
C
= 2D
F > B >A> C > D
28. Total number of way in which the
committee can be formed
= 5 3 =15
But Ms A refused to be a member
of treh committee in which Mr. B is
taken as a memeber. T h e r e for e ,
the required answer
= 15 1 = 14

Prepossess

33.

5
60

minutes in one minute.


5.

Suresh is material uncle of Rohit.


Therefore, Rohit is nephew of
Suresh.

39. There is no A letter in the


keybord.
40. There is only one U in the
keyword.
There are one A and one P in
the keyword.

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.13: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

There is only one O in the


keyword.
M
A

U
T

L
I

T
O

Politicians

41. (5)3 + 1 = 125 + 1 = 126


(6)3 + 1 = 216 + 1 =217
42. (21 + 1) 2 = 22 2 = 20
(22 + 2) 1 = 24 1 = 23
(? + 5) 2 = 43
? = (43 + 2 ) 5
? = 45 5 = 40
43. 70 2 4 5 + 6 = 44
15 + 6 44
70 2 4 5 + 6 = 21
35 20 + 6 = 21
41 20 = 21
44. 34.25 + 2.50 = 36.75
36.75 + 3.00 = 39.75
39.75 + 3.50 = 43.25
43.25 + 4.00 = 47.25
47.25 + 4.00 = 47.25
47.25 + 4.50 = 51.75
51.75 + 5.00 = 56.75
45. Some politicians may be poets and
vice-versa.
No poet can be women as women
poet is called poetess.

Poets

AIL;
DFG; DIK; DBO; GDE;
EGH; EGL; EMC; FIJ
FBN; JFG; GJK; KGH;
IBM; MIJ; JMN; NJK;
KNO; OKL; LOC;
47.

324 = 18;
18 + 17 = 35

289 = 17

When p = 124,
p + 1 = 124 + 1 = 125

102.

Squaring both sides,

21 + 22 = 43

625 = 25; 400 = 20


25 + 20 = 45

256 = 16; 729 = 27


16 + 27 = 43

x3
9 25 9 16
= 1
=
=
100
25
25
25

x3 =

16
100 = 64
25

x=

64 = 3 4 4 4 = 4

48.

49.

Women

8 + 57 + 38 + 108 + 169
=

101. Expression
E

= 3 p ( p 2 + 3 p + 3) + 1

= 3 p3 + 3 p 2 + 3 p + 1

46.
J

L
1
3 3

ADE;

= ( p + 1)

The triangles are:

ABC;

103. Let the natural numbers be x and


y.
Required sum = 18x + 21 y
= 3(6x + 7y)
Hence, the sum is divisible by 3.
Required answer = 2007
104. Let teh numbers b x and y and x >
y.
xy = 45
x2 + y2 = (x y)2 + 2xy
= (4)2 + 2 45 = 16 + 90
= 106
105. Expression
=

50.

x3
9
=
100 25

441 = 21; 484 = 22

x3
3
=
100 25

AFH;

( p + 1)

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

1
3

p+1

88+ 57 + 38 + 108 + 13
=

8 + 57 + 38 + 38 + 121
= 8 + 57 + 38 +11
= 8 + 57 + 49
= 8+ 57+7

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.14: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

8+8

16

1+

=4

1
1

1+

1
1+ =
5
8

106. 14 + 6 5 = 14 + 2 3 5
=9 + 5 + 2 3
=(3)2 + (
=

1+

5
=

5 )2

(3 +

14 + 6 5

107.

(3 + 5 )

3+

231 =

(2 )

5
+ 2 = (256)4 2

1+
=

1+

1
1+

1
3+ 2
3

2+ 3
2 3

1+

1+

1
1+

3
5

2 3
+
2 + 3

(2 + 3) 2 + (2 3) 2
+
=
(2 3)(2 + 3)

(
=

3 +1
3 +1

3 1
3 +1

1
1

13 21 + 13 34
=
=
21
21
21

1
1+

3 +1
3 1

Expression =

2(4 + 3) 3 + 1 + 2 3
+
43
2

Q (a + b) 2 + (a b)2

=2 a 2 + b 2

a 3 + b3
a 2 ab + b 2

=a+b
= 0.0347 + 0.9653 = 1
113. Area of the equilateral triangle

3
side2
4

= 121 3 =

Side2 =

3
side2
4

121 3 4
= 121 4
3

Side = 121 4
= 11 2 = 22 cm
Total length of wire = 3 22
= 66cm
If the radius of the circly be r cm,
then
2 r = 66

r=

2 22
r = 66
7

r=

66 7 21
=
cm
2 22 2

=14 + 2 + 3 = 16 + 3
1
5+3
111. Given that
a * b = 2a + 3b ab
5
Buy Printed Study Material for SSC Exams:
http://sscportal.in/community/study-kit

1+

1
8+5
8

109. 21 = 2; 22 = 4;
23 = 8; 24 = 16; 25 = 32
Units digit in the producet of
(122)173
=Units digit in (122)1 = 2
(1 = remainder when 173 divided
by 4).
110. Expression

1
1+

1+

1
1+
13
+8
=
13

8
13

1+

Clearly, the remainder will be 3


when divided by 5.
Illustration:
23 5 gives remainder = 3
83 5 gives remainder = 3
108. Expression

1+

1+

.....6
= .......3
2

1+

)2 + 2 3

1+

3*5+5*3
= (2 3 + 3 5 3 5) + (5 2 + 3
3 5 3)
=(6 + 15 15) + (10 + 9 15)
=
6 + 4 = 10
112. Let 0.0347 = a
and, 0.9653 = b

Area of the circle = r 2


=
=

22 21 21

7
2 2
346.5 cm2

114. Volume of the cone =

6 6 24 cm3
3

1 2
r h
3

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.15: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

= Volume of the sphere


If the radius of the sphere be r
cm, then

4 3
r = 6 6 24
3
3
r3 = 6 6 6

3 5 4 3
+ : +
7 8 7 8

24 + 35 32 + 21
:
56
56

(C + A)s 1 days work =

Adding all three,


2(A + B + C)s 1 days work

= 59 : 53
118. Let the sons present age
r = 6 6 6 = 6 cm.
= x years.
Fathers present age
115. Water supplied by pipe in 1 hour
=
3x years
= (0.3 0.2 20 1000)
After
15 years,
cubic meter = 1200 cubic metre
3x
+
15
= 2(x + 15)
Total time
3x + 15 = 2x + 30
=
Volume of water to be filled in the tank x = 30 15 = 15
Sum of their present ages
1200
= x + 3x = 4x
=4 15 = 60 years
200 150 8
=
119.
LCM of 20, 30 and 40 minutes =
1200
120
minutes
=
200 hours
Hence,
the bells will toll together
116. Let the number be 13x and 13y
again
after
2 hours i.e., at 1 p.m.
where x and y are prime to each
120.
(A
+
B)s
1
days work
other.

LCM = 13xy
Product of numbers
= HCF LCM
2028 = 13 13xy

xy =

2028
= 12
13 13

Pairs satisfying the condition


= (1, 12), and (3, 4).
117. Let the capacity of each vessel
= 1 litre
First Vessel
Water =

3
litre
7

4
Milk = litre
7
Second Vessel
Water =

Milk =

5
litre
8

3
litre
8

In 2 litres of mixture,
Water : milk

1
12

1
1
1
+ +
12 15 20

5 + 4 + 3 12 1
=
=
60
60 5
(A + B + C)s 1 days work

1
10

Required answer = 10 days


122. If B alone complete the work in x
days, A will do the same in 2x days.
(A + B)s 1 days work
=

1 1 2 +1 3
+
=
=
x 2x
x
2x

Cs 1 days work =

(i)

1
(ii)
15
Difference between A and Cs 1

4x = 3 20

days work

1 1 54 5 4 1
=
=
=
=
12 15
15
60
60
x = 30
Bs 1 days work
1
1

12 30

5 2 3
1
=
=
60
60 20

[From equation (i)]

Hence, B alone will complete the


work in 20 days.
121. (A + B)s 1 days work =

1
12

(B + C)s 1 days work =

1
15

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

3
4x

3
1
=
4 x 20

(B + C)s 1 days work

1
20

x=

3 20
= 15
4

(A + B + C)s 1 days work


=

1 1 3
1
1
1
+ +
=
+ +
2 x x 4 x 30 15 20

2+ 4+3 9
3
=
=
60
60 20

Hence, all three together will


complete the work in

20
2
= 6 days.
3
3
123. In the original mixture,
water = 60 cc
Glycerine = 180 cc
Let x cc of water be mixed.

60 + x 2
=
180
3

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.16: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

180 + 3x = 360
3x = 360 180 = 180
x=

180
= 60 cc
3

124. Let the original mixture,


water = 60 60 cc
Let x cc of water be mixed.

AE =

= 89.4 +

700 10 7
=
cm
9
3

130. Let the marked price of the article


be Rs. x.

90 x 800 112.5
=
100
100
9x
900 10
= 900; x =
10
9

= Rs. 1000
131. SP after a discount of 20%
=

1500 80
= Rs. 1200
100

Second discount
= 1200 1104, = Rs. 96
If the discount per cent be x% then

9
20

= 89.4 + 0.45 = 89.85 kg


128. Distance covered by wheel in one
revolution = circumference of the
wheel
= diameter =

10 2 52

2
5
10 5 = cm
3
3

127. Difference in weight


= 87 78 = 9 kg
Correct average weight

1200 x
= 96
100
9600
=8
x=
1200

22
98 = 308
7

Number of revolutions

132.

2a 2 + 3c 2 + 4e 2
2b 2 + 3d 2 + 4 f 2

a c r
= = =3
b d f

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

9 2b 2 + 3d 2 4 f 2

25
25 + 675
+ 75 =

9
9

74x + 74y = 77.5x + 70y


77.5x 74x = 74y 70y
3.5x = 4y
x 4 8
y = 35 = 7

= 100 25 = 75 = 5 3 cm
DE = DC EC

Saving = 15000 10500


= Rs. 4500
126. If the number of students in
section A be x and that in section
B by y, then

77.5 x + y 70
74 =
x+ y

AE BC
BE = EC = 5 cm, AC = 10 cm

10
10500 =Rs. 15000
7

a = 3b; c = 3d; e = 3f

2 9b2 + 3 9d 2 + 4 9 f 2
=
2b2 + 3d 2 + 4 f 2

129.

60 + x 2
180 = 3
48x + 120 = 45x + 135
48x 45x = 135 120
3x = 15
x= 5
Mayas present age = 6x
=6 5 = 30 years
125. Income of the family
=

1540 100
= 500
308

2b + 3d + 4 f
2

) =9

133. Area of thefour walls of the room


=2 height (length breadth)
=2 3 (4 + 3) = 42 sq. metre
Area of ceiling = 4 3
= 12 sq. metre
Required area = 42 + 12
= 54 sq. metre
134. Required effect

= 80 20

80 20
%
100

=
(60 16)%
=
44%
Positive sign shows increase.
135. Required percentage
=

20
100
100 + 20

20
100
100

50
2
= 16 %
3
3

136. Let the total number of workers in


the factory be x.

60 75

= 13500
100 100

x
=

1350 100 100


= 3000
60 75

137. Time and speed are inversely


proportional.

4
of usual time
3

usual time

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.17: Solved Paper 19-06-2011 (1st Sitting)

= 40 2 4 = 32 cm
Breadth of the box = 15 2 4
= 7cm
Height of the box = 4 cm
Volume of the box = 32 7 4
= 896 cu. cm.

3
2

1
3
usual time =
3
2

Usual time =

33 9
=
2
2

142. Ratio = 1 :

1 1
:
3 6

138. Let the CP of 1 orange


= Re. 1
SP or 10 oragnes = Rs. 13

Middle part =

13 10
100
Gain percent =
10
= 30%
139. If the CP of ratio be Rs. x, then

143.

2
78
9

52
1
= 17
3
3

Simple interest 1
=
Principal
9

108
480 90
of x =
100
100

If the annual rate of interest be r%,


then

x 108
= 432

100

Rate =

x=

432 100
= Rs. 400
108

Gain per cent if no discount is


allowed

80
100
=
400
=
20%
140. If the CP of 20 apples be Rs. x,
then

x 120
= 100
100
100 100
250
= Rs.
x=
120
3
250
= 20 apples
Q Rs.
3
Rs. 100 =

20 3 100
250

=
24 apples
141. Length of the box

S.I. 100
Principal Time

1 100
r=
9
r

r2 =

100
9

100 10
1
= =3 %
r=
9
3
3
144. Difference of two years

r2
=P
10000
400
48 = P 10000

48 =

P
25

P = 48 25 = Rs. 1200
145. Let the distance of office be x km.

x
x 11

=
24 30 60

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

5 x 4 x 11
=
120
60

x
11
=
120 60

x=

=6:2:1
Sum of the ratios = 6 + 2 + 1 = 9

1
= 4 hours
2

11
120
60

= 22 km.
146. Let the principle be Re. 1

A = P 1+
100

8 = 1 1+
100

1+

100

23 =

2 = 1+

100

24 = 1+

100

Time = 4 years
147. Q 100% = Rs. 25000
59% =

25000
59
100

= Rs. 14750
148. Required ratio = 15 : 45
=1:3
149. Required percentage
=

14
100
9

= 156
150. Q360o = 100%

108O =

100
108
360

= 30%
Fuel + Education + Others
= 9 + 15 + 6
= 30%

SOLVED PAPER
SSC COMBINED GRADUATE LEVEL
TIERI EXAM
Held On: 08-07-2012 (1st Sitting)

REASONING
Directions (1-9): In each of the
following questions, select the related
letters / words / numbers from the given
alternatives.
1. 9 : 80: : 100 : ?
(a) 901
(b) 1009
(c) 9889
(d) 9999
2. 25: 125 :: 36 : ?
(a) 180
(b) 206
(c) 216
(d) 318
3. 335: 21 6:: 987:?
(a) 868
(b) 867
(c) 872
(d) 888
4. BEGK: ADFJ :: PSVY:?
(a) ROUX
(b) ORUX
(c) LQUT
(d) LOQT
5. AZBY: CXDW :: EVFU : ?
(a) GTHS
(b) GHTS
(c) GS.TH
(d) TGSH
6. BDFH: SUWY :: CEGI : ?
(l) QTWZ
(b) PTVX
(c) JLNP
(d) TVXZ
7. food: man:: fuel:?
(a) wood
(b) fire
(c) heat
(d) smoke
8. Spiritual: Belief:: Orchestral:?
(a) Theatre
(b) Situation
(c) Music
(d) Direction
9. Latter :Former :: Hazardous: ?
(a) Risky
(b) Comfortable
(c) Safe
(d) Harmful
Directions (10-18): In each of the
following questions, find the odd word/
number / letters / number pair from the
given alternatives.

10. (a) VWY


(b) QRT
(c) LMO
(d) JKL
11. (a) B E
(b) G J
(c) N P
(d) Q R
12. (a) 400
(b) 484
(c) 625
(d) 729
13. (a) 1000
(b) 1725
(c) 2744
(d) 4096
14. (a) 12-16
(b) 60-80
(c) 30-50
(d) 36-48
15. (a) C X
(b) D W
(c) J Q
(d) L R
16. (a) Cyclotron (b) Basic
(c) Pascal
(d) Fortran
17. (a) Rooster
(b) Buck
(c) Gander
(d) Peahen
18. (a) Booklet
(b) Pamphlet
(c) Voucher
(d) Brochure
19. Which word will appear third in
the dictionary?
(a) BALLIUM
(b) BALLISTICS
(c) BALLERINA
(d) BALLISTITE
20. Which word will appear last in the
dictionary?
(a) laugh
(b) latch
(c) laurels
(d) latitude
21. Arrange the given words in a
meaningful order:
1. INFANT
2. ADOLESCENT
3. CHILD
4. OLD
5. ADULT

(a) 3, 1,2,4,5 (b) 1, 3, 2, 5, 4


(c) 3, 2, 4, 5, 1
(d) 5, 4, 3, 2, 1
Directions (22-23) : In each of the
following questions, which one set of
letters when sequentially placed at the
gaps in the given letter series shall
complete it ?
22. c _ ab _ ca _ bc _ a
(a) bcab
(b) abcb
(c) bacb
(d) cbac
23. _ ba _ bab _ babb _ b
(a) baaa
(b) abbb
(c) babb
(d) abab
Directions (24-27): In each of the
following questions, select the missing
number from the given responses.
24. 500, 484, 459, __?__, 374
(a) 384
(b) 432
(c) 418
(d) 423
25. MNOPWXYZRSTUBCD __?__
(a) A
(b) E
(c) 1
(d) F
26. 60, 69, 85, ___?__ ,146
(a) 110
(b) 117
(c) 109
(d) 120
27. 46, 50, 47, 55, 49, 61, __?__
(a) 54
(b) 52
(c) 57
(d) 51
28. The average age of 25
subordinates in an office is 30
years. If the age of Manager is
added, the average age increases
to 31 years. What is the age of the
Manager?

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.2: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

(a) 26
(b) 36
(c) 46
(d) 56
Class A has students twice that of
class B. After adding 20 students
to class A and 30 students to class
B, the total number of students in
both the classes is 140. What is
the number of students in class A
in the beginning?
(a) 30
(b) 60
(c) 80
(d) 140
Find the lowest number which is
divided by 8, 12, 15 and 20 leaves
the remainder 2.
(a) 360
(b) 242
(c) 122
(d) 82
If B becomes A and P becomes O,
what will K become in the English
alphabet?
(a) L
(b) J
(c) H
(d) N
The given word is followed by 4
responses, one of which cannot
be formed by using the letters of
the word given CAMBRIDGE.
Find out the word.
(a) BRIDGE (b) BRIDE
(c) CAME
(d) CAMP
If SEASONAL is written as
ESSANOLA, how can SEPA RATE
be written in that code?
(a) SEAPARET
(b) ESPARATE
(c) ESPAARTE(d) ESAPARET
In certain code, RAGHAVAN is
written as GARVAHNA. In that
code which word will be written as
MATHAVAN?
(a) TAMVAHNA
(b) TAMVAHAN
(c) TAMHAVNA
(d) MATVAHNA
If FRIEND is coded as
IULHQG, how will you code
ENEMY?
(a) HQHPB
(b) HQHPA
(c) HQEMY (d) HQHPG
In a coded language, if the word
EQUATION is coded as
GSWCVKQP, then how is the
word DONKEY coded?

(a) FQPMGA (b) YEKNOD


(c) GWCVKJ (d) PQKUCW
37. If38 + 15 = 66 and 29 + 36 = 99,
then 82 + 44 = ?
(a) 77
(b) 88
(c) 80
(d) 94
38. If + means , - means x, x means +,
means , give the value for
45 + 9 - 3 15 2
(a) 40
(b) 36
(c) 56
(d) 28
Directions (39-40): In each of the
following questions, select the missing
number from the given responses.
39. 7
8
6
4
9
5
3
2
?
25 70
29
(a) 9
(b) 8
(c) 1
(d) 5
40. 3
4
5
6
7
8
9
1
2
57 11
?
(a) 42
(b) 21
(b) 11
(d) 18
41. From the given details, estimate
the number of people affected by
Tuberculosis in particular locality
in the year 1994.
1994 1995 1996 1997
1998
?
92 113 141
176
(a) 9 9
(b) 8 5
(c) 7 1
(d) 7 8
42. A man started from a place walked
towards North for 5 km then
turned 90 to his right and walked
another 5 km. Then he turned 45
to his right and walked 2 km and
turned 45 to his left. What is his
direction now?
(a) South
(b) South East
(c) East
(d) South West
43. A boy running towards South,
turns to his right and runs, Then
he turns to his right and finally
turns to his left. Towards which
direction is he running now?
(a) East
(b) West
(c) South
(d) North

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

Directions (44-45): In the following


questions, one statement is given,
followed by two conclusions I and II.
You have to consider the statements to
be true even if they seem to be at
variance from commonly known facts.
You have to decide which of the given
conclusions, if any, follow from the
given statements.
44. Statement
To keep myself updated, I always
listen to 9 Oclock news on radio.
Conclusions:
I. The person does not read
newspaper.
II. Recent news is available only on
radio.
(a) Only conclusion I is implicit
(b) Only conclusion II is implicit
(c) Neither conclusion I nor II is
implicit
(d) Both conclusions I and II are
implicit
45. Statement
All wealthy people are happy in
life.
Conclusions:
I. Wealth and happiness are directly
related.
II. Wealth leads to happiness in life.
(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Both conclusions I and II
follow
(d) Neither conclusion I nor II
follows
Directions: In the following questions,
which answer figure will complete the
question figure?
46. Question Figure

Answer figure

(a)

(b)

(c)

(d)

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.3: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

47. From the given answer figures,


select the one in which the
question figure is hidden!
embedded.
Question Figure

49. Select the correct option that will


be the mirror reflection of the
problem figure.
Question Figure

50. MATRIX-I
0

Answer Figures

Answer Figures
(a)

(a)

(b)

(c)

(d)

Directions: In the following question, a


piece of paper is folded and cut as
shown below in the question figures.
From the given answer figures, indicate
how it will appear when opened.
48. Question Figures:

Answer Figures:

(a)

(b)

(c)

(b)

(c)

V
P

MATRIX II

(d)

Directions: In the following question, a


word is represented by only one set of
numbers as given in anyone of the
alternatives. The sets of numbers given
in the alternatives are represented by
two classes of alphabets as in two
matrices given below. The columns and
rows of Matrix I are numbered from 0 to
4 and that of Matrix II are numbered
from 5 to 9. A letter from these matrices
can be represented first by its row and
next by its column, e.g., P can be
represented by 11, 32, etc. and K can
be represented by 65, 78, etc. Similarly,
you have to identify the set for the
word SALM.

(a)
(b)
(c)
(d)

55, 20, 56, 69


79, 13, 69, 75
96, 34, 76, 89
67, 21, 85, 97

(d)

GENERAL
51. Which one of the following is an
example for a non-economic good?
(a) Doctors service
(b) Teachers service
(c) Mothers service
(d) Bankers service
52. Which one of the following
committee is associated with
banking sector reforms in India ?
(a) L. C. Gupta (b) Narsimhan
(c) Chakravarty(d) Kelkar
53. Which one of the following is not
a qualitative credit control
measure of the RBI?
(a) Fixing margin requirements
(b) Variable interest rates

AWARENESS

(c) Open market operations


(d) Credit rationing
54. The 13th Five Year Plan will be
operative for the period
(a) 2010 - 2015
(b) 2011 - 2016
(c) 2012 - 2017
(d) 2013 - 2018
55. The national income of a nation is
the
(a) Governments annual revenue
(b) Sum total of factor incomes
(c) Surplus of public sector
enterprises
(d) Exports minus imports
56. The Constitutional Amendment

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

Act that has introduced


safeguards against the misuse of
proclamation of national
emergency is the
(a) 42nd Amendment Act
(b) 43rd Amendment Act
(c) 44th Amendment Act
(d) 45th Amendment Act
57. The Fundamental Rights can be
suspended by the
(a) Governor
(b) President
(c) Law Minister
(d) Prime Minister
58. The main reason for the growth of
communalism in India is

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.4: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

(a) Educational and economic


backwardness of minority
groups
(b) Political consciousness
(c) Social inequalities
(d) Imposing ban on communal
organisations
A Retired Judge of a High Court is
not permitted to practice as a
lawyer in
(a) Supreme Court
(b) Any Court in India
(c) High Courts
(d) Except the High Court where
he retired
Which one of the following does
not match?
(a) Hindu Marriage Act : 1955
(b) Medical Termination of
Pregnancy Act: 1971
(c) Domestic Violence on Women
Act: 1990
(d) Cruelty against Women: 1995
Who among the following was
the First Viceroy of India ?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Curzon
(c) Lord Mountbatten
(d) Lord Canning
Prithvi Raj Chauhan was defeated
in the Second Battle of Tarain by
(a) Mahmud Ghazni
(b) Muhammad Ghori
(c) Qutbuddin Aibak
(d) Yalduz
The original name of Nana
Phadnavis was
(a) Mahadaji Sindhia
(b) Tukoji Holkar
(c) Narayan Rao
(d) Balaji Janardan Bhanu
Who among the following first
propounded the idea of Basic
Education?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dayanand Saraswati
Arrange the following in
chronological order:

66.

67.

68.

69.

70.

71.

I. Dandi March
II. Simon Commission
III. Poona Pact
IV. Gandhi Irwin Pact
(a) II, I, III, IV
(b) II, I, IV, III
(c) IV, III, I, II
(d) IV, III, II I
Which one of the following is not
correctly matched?
(a) Darjeeling - West Bengal
(b) Mount Abu - Rajasthan
(c) Kodaikanal - Tamil Nadu
(d) Simla - Uttar Pradesh
The earth is at its maximum
distance from the Sun on
(a) January 30th
(b) December 22nd
(c) September 22nd
(d) July 4th
Consider the following pairs;
Tributary
Main Piver
1. Chambal
Yamuna
2. Sone
Narmada
3. Manas
Brahmputra
Which one of the pairs given
above is/are correctly
matched?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) Only 3
A form of condensation that
reduces visibility and causes
breathing problems is
(a) Dew
(b) Frost
(c) Smog
(d) Mist
The total population divided by
available arable land area is
referred to as
(a) Population density
(b) Nutritional density
(c) Agricultural density
(d) Industrial density
Green glands are associated with
(a) Reproduction
(b) Excretion
(c) Respiration
(d) Digestion

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

72. During respiration, the gases


enter into the blood and leave
the same by the process of
(a) Active transport
(b) Diffusion
(c) Diffusion and active transport
(d) Osmosis
73. Heart is devoid of
(a) Cardiac muscle
(b) Involuntary muscle
(c) Voluntary muscle
(d) Smooth muscle
74. The soil salinity is measured by
(a) Conductivity meter
(b) Hygrometer
(c) Psychrometer
(d) Auxanometer
75. Which of the following is a fungal
disease?
(a) Leucoderma
(b) Eczema
(c) Ringworm
(d) Elephantiasis
76. Chickenpox is caused by
(a) DNA virus
(b) Variola virus
(c) Streptococcus
(d) Vi rio cholerae
77. Instruments can be shielded from
outside magnetic effects by
surrounding them with
(a) Iron shield
(b) Rubber shield
(c) Brass shield
(d) Glass shield
78. Find the odd one.
(a) Marble
(b) Blackboard
(c) Chalk
(d) Slaked lime
79. The following is a pseudo-force
(a) Centrepetal force
(b) Centrifugal reaction force
(c) Centrifugal force
(d) Strong nuclear force
80. The hydraulic brake used in
automobiles is a direct application
of
(a) Archimedes principle
(b) Torricellean law
(c) Bernoullis Theorem
(d) Pascals law

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.5: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

81. Of the following, which is the


fastest?
(a) CD-ROM
(b) RAM
(c) Registers
(d) Cache
82. An alternate name for the
completely
interconnected
network topology is
(a) Mesh
(b) Star
(c) Tree
(d) Ring
83. Amides can be converted to
amines by the reaction named
(a) Perkin
(b) Claisen
(c) Claisen
(d) Clemmesen
84. The base used as an antacid is
(a) Calcium hydroxide
(b) Barium hydroxide
(c) Magnesium hydroxide
(d) Silver hydroxide
85. A process which is not helpful in
the prevention of rusting of iron is
(a) annealing
(b) applying grease
(c) galvanising
(d) painting
86. Denatured alcohol
(a) is a form of alcohol
(b) is unfit for drinking as it
contains poisonous substances
(c) contains coloured impurities
(d) is sweet to taste
87. Phenolics as pollutants can be
removed from waste water by u s e
of
(a) Ion exchange resin technique
(b) Electrolyte decomposition
technique
(c) Reverse osmosis method
(d) Polymeric adsorbents
88. The stability of a pond ecosystem
depends on
(a) micro-organisms and fishes
(b) micro-organisms and zoo
planktons
(c) fishes and reptiles
(d) producers and consumers

89. Supersonic air planes create a


shock wave called
(a) Transition wave
(b) Ultrasound
(c) Transverse wave
(d) Sonic boom
90. The main factor which determines
balance of nature is
(a) human activities
(b) Rabit and habitat
(c) environmental conditions
(d) availability of food
91. The danger signals are red while
the eye is more sensitive to yellow
because
(a) absorption in red is less than
yellow and hence red is visi
ble from a distance
(b) scattering in yellow light is
less than red
(c) the wavelength of red light is
more than yellow light
(d) none of the above reasons
92. One of the following Chief
Ministers received the Highest
Civilian Award Bharat Ratna
(a) Lalu Prasad Yadav of Bihar
(b) Late M. G. Ramachandran of
Tamil Nadu
(c) Jyothi Basu of West Bengal
(d) Late N. T. Rama Rao of Andhra
Pradesh
93. The first disabled athelete to
qualify for an able bodied event in
the 2012 London Olympics in 400
metres race is
(a) Oscar Pistorius
(b) Walter Rallis
(c) Raymond Irchovich
(d) Gerald Hangovin
94. Which one of the following film
actors has been conferred the
Honorary Doctorate in Arts and
Culture by the Bedford University,
London?
(a) Shahrukh Khan
(b) Amir Khan

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

95.

96.

97.

98.

99.

100.

(c) Saif Ali Khan


(d) Anil Kapoor
The city of Prayag was named
Allahabad -the city of Allah by
(a) Aurangzeb
(b) Akbar
(c) Shahjehan
(d) Bahadur Shah Zafar
Spot the odd one from the
following:
(a) Tsunami
(b) Earthquakes
(c) Windmills
(d) Cyclones
Who among the following has
won the Pantaloons Femina Miss
India World, 2012 Award?
(a) Prachi Misra
(b) Vanya Misra
(c) RocheIla Maria
(d) Sandhya Agarwal
Which one of the following
statements is not correct about
Indias population as per the 2011
census?
(a) Literacy rate has gone up to
74% from 65%
(b) Kerala has the highest literacy
rate
(c) Bihar has the lowest literacy
rate
(d) Men outnumber women in
growth of literates
Who advocated the adoption of
PURA model to eradicate rural
poverty ?
(a) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(b) Sri Abhijit Sen
(c) Maulana Abdul Kalam Azad
(d) Prof. A. M. Patha
Which one of the following
though called a garden is infact,
not a garden?
(a) Vrindavan Garden of My sore
(b) Hanging Garden of Mumbai
(c) Eden Garden of Kolkata
(d) Shalimar Garden of Kashmir

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.6: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

QUANTITATIVE APTITUDE
101. The next term of the series 1, 5,
12 24, 43 is
(a) 51
(b) 62
(c) 71
(d) 78
102. The least multiple of 13 which
when divided by 4, 5, 6, 7 leaves
remainder 3 in each case is
(a) 3780
(b) 3783
(c) 2520
(d) 2522
103. The simplest value of
1
+
2 + 3

1
+
3 + 4

1
1
+
is
4 + 5
5 + 6

(a)

3 ( 2 1)

(b)

2 ( 3 1)

(c) 3 1
(d)
2 1
104. A and B are partners in a business.
A contributes

1
of the capital for
4

2
of
3
the profit. Find for how long Bs
money was used?
(a) 6 months (b) 8 months
(c) 10 months (d) 12 months
105. If 21 is added to a number, it
becomes 7 less than thrice of the
number. Then the number is
(a) 14
(b) 16
(c) 18
(d) 19
106. Two men A and B started a job in
which A was thrice as good as B
and therefore took 60 days less
than B to finish the job. How
many days will they take to finish
the job, if they take to finish the
job, if they start working
together?
(a) 15 days
(b) 20 days

15 months and B received

(c) 2 2

1
days(d) 25 days
2

107. A rectangle garden is 100 m 80


m. There is a path along the
garden and just outside it. Width
of the path is 10m. The area of the
path is
(a) 1900 sq m (b) 2400 sq m
(c) 3660 sq m (d) 4000 sq m
108. A dealer offered a machines for
sale for Rs. 27,500 but even if he
had charge 10% less, the would
have made a profit of 10%. The
actual cost of the machine is
(a) Rs. 22000 (b) Rs. 24500
(c) Rs. 22500 (d) Rs. 22275
109. An employer reduces the number
of employees in the ratio 8 : 5 and
increases their wages in the ratio 7
: 9. As a result, the overall wages
bill is
(a) Increased in the ration 56 : 69
(b) Decreased in the ratio 56 : 45
(c) Increased in the ratio 13 : 17
(d) Decreased in the ratio 17 : 13
110. The average age of a jury of 5 is
40. If a member aged 35 resigns
and man aged 35 resigns and a
man aged becomes a member,
then the average age of the new
jury is
(a) 30 (b) 38 (c) 40 (d) 42
111. With average speed of 40 km/
hour, a train reaches its
destination in time. If it goes with
an average speed of 35 km hour, it
is late by 15 minutes. The total
journey is
(a) 30 km
(b) 40 km
(c) 70 km
(d) 80 km
112. A man makes a profit of 20% on
the sale by selling 20 articles for
Rs. 1. The number of articles he
bought by Rs. 1 is
(a) 20
(b) 24
(c) 25
(d) 30
113. The number of seats in an
auditorium is increased by 25%.
The price of a ticket is also

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

increased by 12%. Then the


increase in revenue collection will
be
(a) 40%
(b) 35%
(c) 45%
(d) 48%
114. A ship is moving at a speed of 30
km/hr. To know the depth of the
ocean beneath it, it sends a radio
wave which travels at a speed 200
m/s. The ship receives the signal
after it has moved 500 m. The
depth of the ocean is
(a)

143
km (b) 12 km
2

(c) 6 km
(d) 8 km
115. A person takes a loan of Rs.
10,0000 partly from a bank at 8%
p.a. and remaining from another
bank at 10% p.a. He pays a total
interest of Rs. 950 per annum.
Amount of loan taken from the
first bank (in Rs.) is
(a) 2500
(b) 5200
(c) 2050
(d) 5020
2
116. If a +

1
a2

= 98(a > 0), then the

3
value of a +

will be
a3
(a) 535
(b) 1030
(c) 790
(d) 970
117. If x = 1 + 2 + 3 , then the
value of (2x4 8x3 5x2 + 26 x
28) is
(a) 6 6
(b) 0
(c) 3 6
(d) 2 6
118. If the distance between two point
(0, -5) and (x, 0) is 13 unit, then x
=
(a) 10
(b) 10
(c) 12
(d) 12
119. If 4x = 18y, then the value of
x

1 is
y

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.7: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

(a)

1
3

120. If x +

(b)

2
7
(c)
3
2

(d)

3
2

1
= 5, then the value of
x

1
x 2 is
2
x 3x +1
(a) 70 (b) 50 (c) 110 (d) 55
x4 +

121.If x = 2 +

3 ,y=2-

value of
(a)

x2 +y2
x3 +y3

7
38

(b)

(b)

140
sq. unit
13
(d) 10 sq. unit
126. If an obtuse-angled triangle ABC,
A is the obtuse angle and O is
the orthocenter. If B OC = 54,
(c)

3 , then the
127.

is
7
40

7
7
(c)
(d)
19
26
122. If a2 + b2 + c2 = 2 (a b c) 3
then the value of 2a 3b + 4c is
(a) 3
(b) 1
(c) 2
(d) 4

128.

129.

1
123. If 2 x
= 6, then the value of
2x
x2 +

130.

1
is
16 x 2

(a)

19
2

(b)

17
2

(c)

18
3

(d)

15
2

124. If 5 a +
9a 2 +
(a)

34
5

1
= 5, the value of
3a

131.

1
2 5a 2

is
(b)

39
5

42
52
(d)
5
5
125. The area of the triangle formed by
the line 5x + 7y = 35, 4x + 3y =
12 and x-axis is

150
sq. unit
13

then B AC is
(a) 108
(b) 126
(c) 136
(d) 116
If the ratio of areas of two similar
triangles is 9 : 16, then the ratio
of their corresponding sides is
(a) 3 : 5 (b) 3 : 4(c) 4 : 5 (d) 4 : 3
Let BE and CF be the two
medians of a AB C and G be
their intersection. Also let EF cut
AG at O. Then AO : OG is
(a) 1 : 1 (b) 1 : 2(c) 2 : 1 (d) 3 : 1
If S is the circumcentre of AB C
and A = 50, then the value of
B CS is
(a) 20 (b) 40 (c) 60 (d) 80
AC and BC are two equal cords of
a circle. BA is produced to any
point P and CP, when joined cuts
the circle at T. Then
(a) CT : TP = AB : CA
(b) CT : TP = CA : AB
(c) CT : CB = CA : CP
(d) CT : CB =CP : CA
PQ is a direct common tangent of
two circle of radii r 1 and r 2
touching each other externally at
A. Then the value of PQ2 is
(a) r1r2
(b) 2 r1r2
(c) 3 r1r2
(d) 4r1r2

OB C ?
(a) 120
(b) 60
(c) 90
(d) 180
133. Two circles with radii 5cm and 8
cm touch each other externally at
a point A. If a straight line through
the point A cuts the circles at
points P and Q respectively, the
AP : AQ is
(a) 8 : 5
(b) 5 : 8
(c) 3 : 4
(d) 4 : 5
134. If I is the In-centre of AB C and
<A = 60, then the value of
B IC is
(a) 100
(b) 120
(c) 150
(d) 110
135. The external bisectors of B and
C of AB C meet at point P. If
B AC = 80, the B PC is
(a) 50
(b) 40
(c) 80
(d) 100
136. When a pendulum of length 50
cm oscillates, it produces an arc of
16 cm. The angle so formed in
degree measure so formed in
degree measure is (approx)
(a) 1825
(b) 1835
(c) 1820
(d) 1808
137. If x, y are positive acute angles, x
+ y < 90 and sin (2x 20) = cos
(2y + 20), then the value of sec
(x + y) is
(a)

(b)

1
2

(c) 1
(d) 0
138. If 5 tan = 4, then the value of
5sin - 3cos

is
5sin + 3cos

(c)

(a)

BC is the chord of a circle with


centre O. A is a point on major are
BC as shown in the above figure.
What is the value of B AC +

132.

160
sq. unit
13

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a)

1
7

(b)

2
7

(c)

5
7

(d)

2
5

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.8: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

139. The least value of


4sec2 + 9cosec2 ) is
(a) 1
(b) 19
(c) 25
(d) 7
140. If tan (x + y) tan (x y) = 1, then
2x
the value of tan
is
3
(a)

1
3

(b)

2
3

(c)

(d) 1
3
141. If x = cosec - sin and y = sec
- cos , then the value of x2y2 (x2
+ y2 + 3) is
(a) 0
(b) 1 (c) 2
(d)
3

, 2y cos = sin
2
and 2x sec - y cosec = 3, then
the value of x2 + 4y2 is
(a) 1
(b) 2 (c) 3
(d)
4
143. When the angle of elevation of the
sun increases from 30 to 60, the
shadow of a post is diminished by
5 metres. Then the height of the
post is
142. If 0

(a)

5 3
m
2

(b)

2 3
m
2

(c)

(d)

5 3
5 3
144.A rail road curve is to be laid out on
a circle. What radius should be
used if the track is to change
direction by 25 in a distance of
40 metres?
(a) 91.64 metres(b) 90.46 metres
(c) 89.64 metres(d) 93.64 metres
145. If sin + sin 2 = 1, then the
value of cos 12 + 3cos 10 +
cos6 - 1 is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2
Directions (146-150): Population of the
five adjacent areas of a town, in the year
of 2020, are represented in the following
Pie-chart. The ratio of the numbers of
males to that of females in these areas
are states in the table below. The total of
the population in all the five areas is 72
lakh. Study the Pie-chart and the table
and then answer the questions.
FIGURE
Ratio of number of males (M)
to females (F)
Ar e as
S1
S2
S3
Ratio M:F 3 : 2 4 : 1 7 : 3

S4
2:3

S5
13 : 7

146. 12 lakh in the population of the


area

147.

148.

149.

150.

(a) S1
(b) S3
(c) S5
(d) S4
The number of males in the areas
S1 and S4 together is
(a) 13.8 lakh
(b) 8.2 lakh
(c) 16.2 lakh
(d) 15.8 lakh
The ratio of number of females in
the areas S2 in the areas S5 is
(a) 7 : 9
(b) 36 : 13
(c) 9 : 7
(d) 13 : 36
If, in the year 2010, there was an
increase of 5% population in the
areas S 1 and 8% increase in
population of the area S 3
compared to the previous year,
then the ratio of population in the
areas S1 and S2, in the year 2009
was
(a) 3 : 10
(b) 27 : 10
(c) 27 : 70
(d) 10 : 3
The average of female population
in all the five areas is lower than
the female population in each of
the areas
(a) S1 and S2
(b) S2 and S5
(c) S2 and S4
(d) S4 and S5

ENGLISH COMPREHENSION
Directions (151-155): In the
following questions, some parts of the
sentences have errors and some have
none, Find out which part of a sentence
has an error. The number of that part is
your answer. If there is no error then your
answer is (d) i.e. No error.
151. Air pollution, together with
littering. (a)/ are causing many
problems(b)/ Vin our cities. (c)/
No error (d)
152. The accused refused (a)/ to
answer to the policeman (b)/ on
duty.(c)/No error (d).

153. What is (a)/ the use of me (b)/


attending the session? (c)/ No
error (d)
154. We met our prospective employer
(a) // for a briefing session(b) / in
the Taj Hotel. (c) / No error (d).
155. Because of the severe snow storm
and the road blocks, (a)/ the air
force dropped food and (b)/
medical supplies close to the city.
(c) No error (d)
Directions (156-160): In the following
questions, sentences are given with

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

blanks to be filled in with an appropriate


word(s). Four alternatives are suggested
for each question. Choose the correct
alternative out of the four as your
answer.
156. ______ pollution control measures
are expensive, many industries
hesitate to adopt them.
(a) Although
(b) However
(c) Because
(d) Despite
157. It is not for a man to be confined
to the pursuit of wealth.

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.9: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

(a) healthy
(b) easy
(c) possible (d) common
158. ___ his being innocent of the
crime, the judge sentenced him to
one year imprisonment.
(a) Inspite of
(b) In case of
(c) On account of
(d) In the event of
159. It is a story of two men and a
batch of armoured cars.
(a) deceased (b) diseased
(c) decrepit
(d) defeated
160. Although there is ________ gunfire, there is no stiff resistance to
the revolutionary army,
(a) bitter
(b) meagre
(c) continuous (d) sporadic
Directions (161-165): In the following
questions, out of the four alternatives,
choose the one which best expresses
the meaning of the given word as your
answer.
161. Vociferous
(a) violent
(b)
(c) secret
(d)
162. Fictional
(a) genuine (b)
(c) fanciful
(d)
163. Trivial
(a) crucial
(b)
(c) vital
(d)
164. Impudent
(a) Vigilant
(b)
(c) Insolent (d)
165. Pompous
(a) Pretentious (b)
(c) Demanding (d)

loud
true
authentic
real
significant
ordinary
Astute
Arrogant
Supportive
Flashy

Directions (166170) : In the following


questions, choose the word opposite in
meaning to the given word as your
answer.
166. Cultivated
(a) Crude
(c) Suave
167. Impertinent
(a) Insolent
(c) Cheeky
168. Divulge

(b) Genteel
(d) Refined
(b) Impudent
(d) Courteous

(a) Disseminate
(b) Dissemble
(c) Publicize (d)
169. Appreciation
(a) Aspersion (b)
(c) Commendation
(d) Compliment
170. Supple
(a) Pliant
(b)
(c) Rigid
(d)

Transmit
Admiration

Pliable
Flexible

Directions (171-175): In the following


questions, four alternatives are given
for the idiom/phrase and bold italicised
in the sentence. Choose the alternative
which best expresses the meaning of the
idiom/phrase as your answer. 171. Once the case reached the court,
the police washed their hands off
it.
(a) waited for a response to
(b) claimed credit for
(c) disassociated themselves from
(d) seemed eager to continue
172. She wanted to go hitch-hiking but
her mother put her foot down and
now shes going by bus.
(a) took a firm stand
(b) expressed her displeasure
(c) scolded her badly
(d) got irritated
173. Adolescence is a period of halo
cyan days.
(a) hard days
(b) of mental pressure
(c) happy days
(d) days of preparation
174. My sincere advice to my maidservant fell on stony ground.
(a) was counter productive
(b) had a strong impact
(c) made one stubborn
(d) had little success
175. He has all his ducks in a row, he is
complacent.
(a) has everything ready
(b) is wall organised
(c) always scores a zero
(d) never gets confused
Directions (176-180): In the following
questions, a part of the sentence is

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

printed in bold. Below are given


alternatives to the bold part at (a), (b)
and (c) which may improve the
sentence. Choose the correct
alternative. In case no improvement is
needed your answer is (d).
176. You shall have attended if the
court had instructed you to do so.
(a) would have had to attend
(b) would attend
(c) would have to
(d) No improvement
177. The relics of Greece over which
such a great deal of evidence has
been collected should be
preserved.
(a) from which
(b) on which
(c) ascent which
(d) No improvement
178. When the beverage was ready,
they drank possibly as much as
they could.
(a) as much as they possibly
could
(b) as much as possibly they
could
(c) as much as they could
possibly
(d) No improvement
179. A citizen is expected to give
allegiance to his country of origin.
(a) homage
(b) loyalty
(c) obedience
(d) No improvement
180. We were with daggers drawn
despite attempts to understand
each other;
(a) in
(b) on
(c) at
(d) No improvement
Directions (181-185): In the following
questions, out of the four alternatives.
choose the one which can be
substituted for the given words/
sentence.
181. A round or cylindrical container
used storing things such as food,
chemicals or rolls of film

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.10: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

(a) tankard
(b) vessel
(c) canister
(d) casket
182. A place of permanent residence
(a) abode
(b) dormitory
(c) domicile (d) apartment
183. That cannot be altered or
withdrawn
(1 ) irrevocable (b) irretrievable
(c) irrefutable (d) irresistible
184. Money paid to employees on
retirement
(a) gratuity
(b) gift
(c) pension
(d) arrears
185. A place where clothes are kept
(a) closet
(b) drawer
(c) wardrobe (d) cupboard
Directions (186-190): In the following
questions four words are given in each
question, out of which only one word is
correctly spelt. Find the correctly spelt
word as your answer.
186. (a) garulous (b) garrulous
(c) garullous (d) garrullous
187. (a) marquee
(b) markue
(c) marnuei
(d) marquie
188. (1 ) puissant
(b) puiscant
(c) puiscent
(d) puissent
189. (a) disconncerting
(b) disconserting
(c) discuncerting(d) disconcerting
190. (a) exilarate
(b) exsilerate
(c) exsilarate (d) exhilarate
Directions (191-200): In the following
questions, you have two brief passages
with 5 questions in each passage, Read
the passages carefully and choose the
best answer to each question out of the
four alternatives.
PASSAGE I
(Question Nos. 191 to 195)
Stuck with be development
dilemma? Stay away from management
courses. Seriously, one of the biggest
complaints that organisations have
about management courses is that they
fail to impact the participants on-the-job
behaviour. Some management trainers
stress the need for follow-up and
reinforcement on the job. Some go so far
as briefing the participants managers on

what behaviour they should be


reinforcing back on the job. Others
include a follow-up training day to
review the progress of the participants.
None of this is really going far enough.
The real problem is that course
promoters view development as
something which primarily, takes place in
a classroom. A course is an event and
events are, by definition limited in time.
When you talk about follow-up after a
course, it is seen as a nice idea, but not
as an essential part of the participants
development programme. Any rational,
empowered individual should be able to
take what has been learnt in a course and
transfer it to the work place or so the
argument goes. Another negative aspect
of the course mindset is that, primarily,
development is thought to be about skillacquisition.
So, it is felt that the distinction
between taking the course and behaving
differently in the work place parallels the
distinction between skill-acquisition and
skill-application. But can such a sharp
distinction be maintained ? Skills are
really acquired only in the context of
applying them on the job, finding them
effective and therefore, reinforcing them.
The problem with courses is that
they are events, while development is an
on-going process which, involves,
within a complex environment, continual
interaction, regular feedback and
adjustment. As we tend to equate
development with a one-off event, it is
difficult to get seriously motivated
about the follow-up. Anyone paying for
a course tends to look at follow-up as an
unnecessary and rather costly frill.
191. What is the passage about?
(a) personal management
(b) development dilemma
(c) management courses
(d) course promoters attitude
192. Which of the following statements
is false?
(a) Some management trainers
stress the need for follow-up
and reinforcement on the job

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(b) Some suggest a follow-up


training day to review the
progress of the participants
(c) Some go to the extent of
briefing the participants
managers on what behaviour
they should be reinforcing
back on the job
(d) The real problem is that
course promoters view
development as something
which does not take place
during a course
193. The writers attitude, as reflected
in the passage, is
(a) critical
(b) ironic
(c) sympathetic
(d) philosophical
194. The course promoters attitude is
(a) self-righteous
(b) indifferent (c) easy-going
(d) unprogressive
195. The words mindset here means
(a) determined mind
(b) a (fixed) attitude of mind
(c) an open mind(d) mindful
PASSAGE II
(Question Nos. 196 to 200)
One may look at life, events,
society, history, in another way. A way
which might, at a stretch, be described as
the Gandhian way, though it may be from
times before Mahatma Gandhi came on
the scene. The Gandhian reaction to all
the grim poverty, squalor and
degradation of the human being would
approximate to effort at self-change and
self-improvement, to a regime of living
regulated by discipline from within. To
change society, the individual must first
change himself. In this way of looking at
life and society, words too begin to mean
differently. Revolution, for instance, is a
term frequently used, but not always in
the sense it has been in the lexicon of
the militant. So also with words like
peace and struggle. Even society may
mean differently, being some kind of
organic entity for the militant, and more
or less a sum of individuals for the

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.11: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

Gandhian. There is yet another way,


which might, for want of a better
description, be called the mystic. The
mystics perspective measures these
concerns that transcend political
ambition and the dynamism of the
reformer, whether he be militant or
Gandhian. The mystic measures the
terror of not knowing the remorseless
march of time; he seeks to know what
was before birth, what comes after death.
The continuous presence of death, of
the consciousness of death, sets his
priorities. and values: militants and
Gandhians kings and prophets must
leave all that they have built; all that they
have un-built and depart when
messengers of the buffalo-riding Yama
come out of the shadows. Water will to
water, dust to dust. Think of
impermanence. Everything passes.

196. The Gandhian reaction to poverty


is
(a) a total war on poverty
(b) self-discipline
(c) self-abnegation
(d) a regulated distribution of
wealth
197. According to Gandhianism, the
individual who wants to change
society
(a) should destroy the existing
society
(b) must re-form society
(c) must change himself
(d) may change society without
changing himself
198. Who, according to the passage,
finds new meaning for words like
revolutions, peace and struggle?
(a) A Gandhian who believes in
nonviolent revolution

(b) A militant
(c) A mystic
(d) A Gandhian who disciplines
himself from within
199. The expression water will to
water, dust to dust means
(a) water and dust can mix well
(b) man will become water after
death
(c) man will one day die and
become dust
(d) man will become dust and
water after death
200. What does society mean to a
Gandhian?
(a) a sum of individuals
(b) an organic entity
(c) a regime of living regulated by
discipline from within
(d) a disciplined social community

ANSWERS
1.(d)
11. (a)
21. (b)
31. (b)
41. (d)
51. (c)
61. (d)
71. (b)
81. (c)
91. (a)
101. (c)
111. (c)
121. (d)
131. (d)
141. (b)
151. (b)
161. (b)
171. (c)
181. (b)
191. (b)

2.(c)
12. (d)
22. (c)
32. (d)
42. (c)
52. (b)
62. (b)
72. (b)
82. (a)
92. (b)
102.(b)
112. (b)
122. (b)
132. (c)
142. (d)
152. (b)
162. (c)
172. (a)
182. (a)
192. (d)

3. (a)
13. (b)
23. (b)
33. (d)
43. (b)
53. (c)
63. (d)
73. (c)
83. (c)
93. (a)
103. (b)
113. (a)
123. (a)
133. (b)
143. (a)
153. (b)
163.(d)
173. (c)
183. (a)
193. (a)

4.(b)
14. (c)
24. (d)
34. (a)
44. (c)
54. (*)
64. (c)
74. (a)
84. (c)
94. (a)
104. (c)
114. (a)
124. (b)
134. (b)
144. (a)
154. (b)
164. (c)
174.(d)
184. (a)
194. (d)

5. (a)
15. (d)
25. (b)
35. (a)
45. (c)
55. (b)
65. (b)
75. (c)
85. (a)
95. (b)
105. (a)
115. (a)
125. (a)
135. (a)
145. (a)
155. (a)
165. (a)
175. (b)
185. (c)
195. (b)

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

6. (d)
16. (a)
26. (a)
36. (a)
46. (c)
56. (c)
66. (d)
76. (b)
86. (b)
96. (c)
106. (c)
116. (d)
126. (b)
136. (c)
146. (c)
156. (c)
166. (a)
176.(a)
186. (b)
196. (b)

7. (c)
17. (b)
27. (b)
37. (c)
47. (c)
57. (b)
67. (d)
77. (a)
87. (d)
97. (b)
107. (d)
117. (a)
127. (b)
137. (a)
147. (a)
157. (c)
167. (d)
177. (b)
187. (a)
197. (c)

8. (c)
18. (c)
28. (d)
38. (d)
48. (d)
58. (a)
68. (a)
78.(a)
88. (d)
98. (d)
108. (c)
118. (c)
128. (c)
138. (a)
148. (c)
158. (a)
168. (b)
178. (a)
188. (a)
198. (d)

9. (c)
19. (d)
29. (b)
39. (c)
49. (b)
59. (d)
69. (c)
79. (c)
89. (d)
99. (a)
109. (b)
119. (b)
129. (b)
139. (*)
149. (*)
159. (c)
169. (a)
179. (b)
189. (d)
199. (d)

10. (d)
20. (c)
30. (c)
40. (b)
50. (b)
60. (c)
70. (a)
80. (d)
90. (c)
100. (c)
110. (b)
120. (d)
130. (c)
140. (a)
150. (c)
160. (d)
170. (c)
180. (c)
190. (d)
200. (a)

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.12: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

EXPLANATIONS
1. The relationship between the
number is
x : (x2 - 1)
(9)2 - 1 = 81 - 1 = 80
(100)2 - 1 = 10000 - 1 = 9999
2. The relationship between the
number is:
x2 : x3
(5)2= 25; (5)2= 5
(6)2= 36; (5)6= 216
3. The relationship between the
number is:
x : x - 119
335 - 119 = 216
987 - 119 = 868

Hazardous and Safe


antonymous to each other.

But

11.

4.
13.

14.
5. Pairs of consecutive opposite
letters are given:
AZ, BY; CX, DW; EV, FU;
GT, HS
6.
15.

16.
7. Food is necessary for man.
Similarly, fuel is necessary to
produce heat.
8. Spiritual and Belief are interrelated terms. Similarly,
Orchestral and music are related.
9. Latter and Former are antonymous
to each other. Similarly,

17.
18.

19.

C. BALLERINA

B. BALLISTICS

D. BALLISTITE

10.

12.

Similarly

are

In letter group BE, one is


cosonant and the other is a vowel.
Except the number 729, all other
are perfect squares.
400 = 20 20; 484 = 22 22;
625 = 25 25
But, 729 = 9 9 9
Except the number 1725, all other
numbers are completely divisible
by 4. The number 1725 is
completely divisible by 5.
Except the number pair 30 - 50, all
other numbers pairs follow the
pattern : x 3 - x 4
4 3 = 12, 4 4 =16
20 3 = 60; 20 4 = 80
12 3 = 36; 12 4 = 48
But,
10 3 = 30; 10 5 = 50
Except LR, all other pairs are of
Opposite Letters.
C X : D W:
J Q
L O (Not R)
Except Cyclotron, all other are
languages of computer.
Rooster, Gander and Peahen are
birds. Buck is an animal.
Except Voucher, all other are
small
book
containing
information on a specific subject.
Arrangeement of words as per
dictionary:

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

A. BALLIUM
20. Arrangement of words as per
dictionary:
B. Latch

D. Latitude

A. Laugh

C. Laurels
21. Meaningful order of words:
A. Infant

C. Child

B. Adolescent

E. Adult

4. Old
22. c b a / b a c / a c b / c b a
23. a b / a b b / a b b b / a bb b b
24. 500 - (4)2 = 484
484 - (5)2 = 459
459 - (6)2 = 4 2 3
423 - (7)2 = 374
+2
25. M N O P
R S TU
+2
W X Y Z
B CD E

26. 60 + (3)2 = 69

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.13: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

69 + (4)2 = 85

Therefore,

Third Column
5+82

5+ (5)2 = 1 1 0

5 + 16 = 2 1

110 + (6)2 = 146

27.

34.

46

Similarly,
28. Age of Manager = New Average
Age + (No. of Subordinates
Change in Average)
= 31 + (25 1) = 56 years
29. Suppose, in the beginning the
number of students in Class B = a
Therefore, the number of students
in Class A = 2a
Now,
2a + 20 + a + 30 = 140
3a = 140 - 50
a=

42.
36.

Similarly,
43.

90
= 30
3

Number of students in Class A


= 2a = 2 30 = 60
30. LCM of 8, 12, 15 and 20

LCM = 2 2 3 5 2
= 120
Since the remainder to be left is 2,
the number can be given by 120K
+ 2, where K is a positive integer
120 1 + 2 = 122 (K = 1)
1
31. B
A
1

P
O
1
K
J

32. There is no P letter in the given


word.
33.

41. 78 + 14 = 92
72 + 21 = 113
113 + 28 = 141
141 + 35 = 176

37. (3 + 8) (1 + 6)
11 6 = 66
(2 + 9) (3 + 6)
11 9 = 99
Similarly,
(8 + 2) (4 + 4)

10 8 = 8 0
38. 45 + 9 - 3 15 2
? = 45 3 15 - 2
? = 5 3 + 15 - 2
? = 30 - 2 = 2 8
39. First Column
7 4 - 3 = 28 - 3 = 25
Second Column
8 9 - 2 = 72 - 2 = 70
Third Column
6 5 - ? = 29

? = 30 - 29 = 1
40. First Column
3 + 6 9 = 3 + 54 = 57
Second Column
4 + 7 1 = 4 + 7 = 11

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

44. Neither Conclusion I nor


Conclusion II follows. The person
always listens to 9 Oclock news
on radio to keep himself
upadated. This does not imply
that he does not read newspaper.
The use of term only in the
Conclusion II makes it unsuitable.
45. Clearly both the conclusions
follow. If all wealthy people are
happy in life, then it can be said
that wealth and happiness are
directly related.
50. S 55, 67, 79, 88, 96
A 01, 13, 20, 34, 42
L 56, 69, 77, 85, 98
M 58, 66, 75, 89, 97
Option
S
A
(a)
55 20
(b)
79 13
(c)
96 34
(d)
67 21
101.The pattern is
1+4=5
5 + 7 (= 4 + 3) = 12

L
56
69
76
85

M
59
75
89
97

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.14: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

12 + 12 (= 7 + 5) = 24
24 + 19 (= 12 + 7) = 43

43 + 28 (=19 + 9) = 71
102. LCM of 4, 5, 6 and 7 = 420
Required number
= 420k + 3 which is exactly
divisible by 13.
= 32 13k + 4k + 3
Hence, 4k + 3 should be divisible
by 13 for some value of k
For k = 9, 4k + 3 = 39 which is
divisible by 13.
Required number
= 420 9 + 3 = 3783
1

103.

2 + 3
1

3 + 2

3 2
3 2

3 2

1
4 + 3
1
4 + 5

3 2

3 2

1
2

x
1 5
4
15 1
1
=
=
3x

3n 2
2
n
4

n = 10 months
105. If the number is x, then
x + 21 = 3x - 7
3x - x = 21 + 7
2x = 28
x = 14
106. If time taken by A is x days, then
time taken by B = 3x days
\ 3x - x = 60
2x - 60
x = 30
Time taken by B = 90 days
\ (A + B)s 1 days work
1
1
3 +1
4
+
=
=
=
30 90
90
90

2
=
45

4 3 ;

\ The work will be completed in


45
1
i.e., 2 2 days.
2
2

5 4;

1
= 6 5
5 + 6
Expression
=
3 2 + 4 3 + 5 4 + 6 5

3 1

104. As profit : Bs profit


=

1 2
: =1:2
3 3

A's equ ivlen t ca p it a l


B's equ iva len t ca p ita l

110
27500 90
=
100
100

1 1x
= 275 90
10

275 900
= Rs. 22500
11
109. Required ratio = 8 7 : 5 9
= 56 : 45
110. Required average

x=

40 5 35 + 25
5

190
= 38 years
5

111. If the total length of journey is x


km, then
x
x
x

=
35 40
60

8x 7x
1
=
280
4

x
1
280 =
4

1
280 = 70 km
4
112. C.P. of 20 articles

x=

100
5
= Re.
120
6

Number of articles bought for


Re. 1
107.

= 6 2
= 2

Area of the shaded region


= (100 + 2 10) (80 + 2 10) 100 80
= 120 100 - 8000
= 4000 sq.metere
108. If the C.P. of machine is Rs. x,
then

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

5
20 = 24
6
113. Required increase
=

2 5 1 2

= 25 +12 +
%
100

= 40%
114. Speed of ship = 30 kmph
=

30 5
25
m/sec. =
m/sec.
18
3

Time taken in covering 500 metre

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.15: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

500 3
= 60 seconds
25

a + - 2 = 98
a

a + = 100
a

1
= 10
a
On cubing both sides,

a +

a + = 1000
a

Speed of radio waves


=

200
1
km/sec. = km/sec.
1000
5

1
4 +x
1
1 = 60
5
5

a3 +

x2 +
\

x2 +

a3 +

x2

144 +

- 24x =

1
+
4

1
575
=
24x = 144 4
4
575
= 6km
x=
4 24
115. If the amount of loan taken from
the first bank is Rs. x, then
x 8 1 (1 0 0 0 0 x ) 1 0
+
100
100

= 950
8x + 100000 - 10x = 95000
2x = 10000 - 950000 = 5000
x = Rs. 2500
2
116. a +

1
a

= 98

a3

= 1000 - 30 = 970

- 2x + 1 = 2 + 3 + 2 6

x2 + 2x - 4 = 2 6
On squaring again,
x4 + 4x2 + 16 + 16 - 4x3 - 8x2 +
16x = 24
x4 - 4x3 - 4x2 + 16x - 8 = 0
2x4 - 8x3 - 8x2 + 32x -16 = 0
2x4 - 8x3 - 5x2 + 26x - 28 - 3x2
+ 6x + 12 = 0
2x4 - 8x3 - 5x2 + 26x - 28
= 3x2 - 6x - 12
= 3(x2 - 2x - 4)

1
4
x2

2 + 3
On squaring,

= 12

x2

a3

+ 3 a + = 1000
a

117. x - 1 =

1
1
+ x = 60
5
4

(12 - x)2 = x2 +

=3 2 6 = 6 6
118.

7
x
9
1 = 1 =
2
4
2
120. x +

x2 - 5x + 1 = 0
x2 + 3x + 1 = 2x

1
2

x = 1 4 4 = 12
119. 4x = 18y
x 18 9
y = 4 =2

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

x2

1
3
x + 3
x

1
= 2

1
1

x + 3 x +
x
x

1
= (1 2 5 3 5 )
2
=

1
1 1 0 = 55
2

3 ,y=2- 3
x + u = 4; xy = 4 - 3 = 1

121. x = 3 +

=
2

x2 + 25 = 169
x2 = 169 - 25 = 144

1
x2
3x +1

x4 +

1
4
x + 2
x
1
=
x
2

(x 0 ) + (0 + 5 ) = 13
2

1
=5
x

x2 +y2
x3 +y3
(x + y )2 2 x y
(x + y )3 3 x y (x + y )
16 2
14
7
=
=
64 3 4
52
26

122. a2 + b2 + c2 = 2(a - b - c) - 3
a2 + b2 + c2 2a - 2b - 2c + 3
=0
a2 + 2a + 1 + b2 + 2b + 2c + 3
=0
a2 - 2a + 1 + b2 + 2b + 1 + c2 +

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.16: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

2c + 1 = 0
(a - 1)2 + (b +1)2 + (c + 1)2 = 0
[If x2 + y2 + z2 = 0
x = 0; y = 0, z = 0]
a-1=0 a=1
b + 1 = 0 b = -1
c + 1 = 0 c = -1
2a - 3b + 4c = 2 + 3 - 4 = 1
123. 2x -

20x + 15y = 60

13y = 80
5x + 7 0 = 35, 5x = 35
x = 7, (7, 0)
Similarly, point of intersection
Base = 7 - 3
=4

1
=6
2x

x=

Area =

1
=3
4x

[On dividing by 2]

x4 +
x4 +
124. 5a +

1
16 x 2

1
2 x
=9
4x

1
16 x

=9+

3a +

3
,
5

2 5a

9a2 +

+ 2 3a

160
sq.unit
13

OBC = OCB
OBC = 90 -

B AC + OBC
= 90 - B AC + B AC
= 90

1
BC
2
AO : OG
=2:1

133.

1
=9
5a

AP : AQ = 5 : 8
A
134. B IC = 90 +
2
= 90 + 30 = 120

1
2 5a 2

6
45 6
=9=
5
4
39
5
125. 5x + 7y = 35
(i)
4x + 3y = 12
(ii)
By equation (i) 4 - (ii) 5
20x + 28y = 140

A
2
= 90 - 40 = 50
136. s = 16 cm
r = 50 m
135. B PC = 90 -

129.

B AC = 50

B S C = 100
BS = SC = radius
B CS =

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

B OC
2

= 90- B AC

3
=
4
128. AF = FN
AE = EC
FE || BC

1
3
=5
=3
5a
5
1

1
80
4
2
13

9
=
16

On squaring,
9a2 +

132. B OC = 2 B AC
OB + OC

126. B AC = 180 - B OC
= 180 - 54
= 126
127. Ratio of corresponding sides

1 19
=
2
2

1
=5
3a

On multiplying by

130. It is bsed on fundamental concept.


131. PQ2 = (r1 + r2)2 - (r1 - r2)2
=4r1r2

1
(1 8 0 1 0 0 ) = 40
2

=
=

16
s
=
50
r

8
radian
25

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.17: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

8
180
=

25

8
180
1008
7 =

25
22
55

= 18

tan

18

55

18

6 0 ' 1 8 2 0 '
= 18
5
5

137. sin (2x - 20) = cos (2y + 20)


sin (2x - 20)
= sin (90 - 2y - 20)
= sin (70 - 2y)
2x - 20 - 70 - 2y
2(x + y) = 90
x + y = 45
sec (x + y) = sec 45
138. 5 tan = 4

5 s in 3 cos
5 s in + 3 cos

cos2 .sin2 = 1
142. 2y cos = x sin

x sec = 2y = cosec
2x sec - y cosec = 3
4y cosec - y cosec = 3
3y cosec = 3

1
2x
= tan 30 =
3
3

141. x2y2 (x2 + y2 + 3)


= (cosec - sin ) 2 (sec cos )2
[(cosec - sin ) 2 + (sec cos )2 + 3]
2

1
1

s in
cos
=
s
in

cos

2
2
1

1 cos
s in
+ 3

cos
s
in

y cosec = 1
y = sin
sec = 2y cosec
= 2sin .cosec = 2

x = 2cos
x2 + 4y2 = 4cos2 = 4
143. AB = Pole = h metre
BD = x metre

1 s in 2 1 cos 2

=
s in cos
2
2

1 cos 2
1 s in 2

+
+ 3

s
in
cos

5sin 3cos

cos
cos
= 5sin 3cos
+
cos
cos

cos 2

=
s in

5 tan 3
=
5 tan + 3
4
5 3
5
1
=
=
4
5 +3 7
5

= 4 + 4 tan2 + 9 + 9 cot2
= 13 + 4 (tan 2 + cot 2 ) +
5cot2
)2

+ 2] + 5

= 13 + 8 + 4 (tan - cot )2 +
5cot2 (tan - cot )2 0
140. tan (x + y), tan (x - y) = 1

s in 2

cos

From A B C ,
h
x +5

tan 30 =

cos 2 s in 2

+
+ 3

s in cos

= cos2 sin2

x+5=

cos + s in + 3 cos . s in

cos 2 . s in 2

139. 4sec2 + 9cosec2


= 4(1 + tan2 ) + 9(1 + cot2 )

= 13 + 4 [tna - cos
cot2

tan (x + y) = cot (x - y)
= tan (90 - x + y)
x + y = 90 - x + y
2x = 90

=cos6 + sin6 + 3cos2 sin2

{(

2
= cos

) + ( s in 2 ) }
3

h
x

tan 60 =

h
3 = x
h

=(cos2 + sin2 )3

x=

- 3cos2 .sin2

x+5=

(cos2 + sin2 ) + 3 cos2 .sin2


=1-3cos2 .sin2 + 3

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

h
x +5

3h
From ABD ,

+ 3cos2 .sin2

h+ 5 3

3h

(i)

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.18: Solved Paper 08-07-2012 (1st Sitting)

2h = 5 3
5 3
metre
h=
2
25
144. = 25 =
radius
180

5
radians
36

s
= t
40
s
40 36
r = = 5 =
t
5
36

40 36 7
metre
5 22

= 91.64 metre
145. sin + sin2 = 1
sin = 1 - sin2

146. Q 72 lakh = 360


\ 12 lakh =

360
1 2
72

= 60 = S6
147. Population of region S1
=

45
7 2 = 9 lakhs
360

Males =

3
9 = 5.4 lakhs
5

Population of region S4
=

105
7 2 = 21 lakh
360

2
2 1 = 8.4 lakhs
5
Sum = 5.4 + 8.4 = 13.8 lakhs
148. Population of region S2

Male =

135
7 2 = 27 lakhs
360

1
2 7 = 5.4 lakhs
5
Population of region S5

sin = cos2
\cos12 + 3cos10 + 3
cos8 +cos6 -1

Females =

= (cos4 + cos2 )3 1

= (sin2 + cos2 )3 1 = 1 - 1
=0

Females =

60
7 2 = 12 lakhs
360

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

7
1 2 = 4.2 lakhs
20

Required ratio =
5.4 : 4.2 = 9 : 7
149. Population in 2009
Region S1 = 9

100
105

60
lakhs
7
Region S2
=

100 15

72
108 360

25
lakhs
9

Required ratio =

60 2 5
,
7 9

12 5
:
= 108 : 35
7 9
150. Number of females:
Region S1 = 9 - 5.4 3.6 lakhs
Region S2 = 5.4 lakhs
=

Region S3 3

3
10

= 0.9 lakhs
Region S4 = 21 - 8.4 = 12.6 lakhs
Region S6 = 4.2 lakhs
Average = 5.35 lakhs

Study Kits for Staff Selection Commission Exams


Study Kit for SSC CGL EXAM (Tier-I)
http://sscportal.in/community/study-kit/cgl
Study Kit for SSC Combined Graduate Level Examination (Tier - II)
http://sscportal.in/community/study-kit/cgl-tier-2
Study Kit for Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/chsle

(
:-1)
http://sscportal.in/community/study-kit/cgl/tier-1-hindi

Study Kit For SSC MTS Examination


http://sscportal.in/community/study-kit/mts
Study Kit For Prasar Bharti Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/prasar-bharti-exam
Study Kit for Central Armed Police Forces (CAPFs) Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/capfs
Study Kit For Sub Inspector in Delhi Police & CAPFs, CISF (Paper-1)
http://sscportal.in/community/study-kit/si-delhi-police-capf
Study Kit of English Language & Comprehension For All SSC Exam
http://sscportal.in/community/study-kit/english-language-comprehension-for-allssc-exam
Study Kit For Postal Assistant Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/postal-assistant

For More Information Click Given below link:


http://sscportal.in/community/study-kit

SOLVED PAPER
SSC-CGL
PRE. EXAM 2013
Held On: 19-05-2013 (Morning Shift)

GENERAL INTELLIGENCE AND REASONING


Directions (Q. Nos. 1-4) Select the
related letters/ words / numbers from the
given alternatives.
1. Tanning : Leather : : Pyrotechnics
:?
(a) Bombs
(b) Fireworks
(c) Wool
(d) Machinery
2. King : Throne : : Rider : ?
(a) Chair
(b) Horse
(c) Seat
(d) Saddle
3. F : 216 : : L : ?
(a) 1728
(b) 1700
(c) 1600
(d) 1723
4. MOUSE : KPSTC : : LIGHT : ?
(a) MGHFU (b) JGEFR
(c) JJEIR
(d) MJHIU
5. If 264 * 2 = 6, 870 * 3 = 11, then
what should 735 * 5 be?
(a) 12 (b) 16 (c) 03 (d) 05
6. Which one of the given response
would be a meaningful order of the
following?
1. Implementation
2. Conceptual Modelling
3. Requirements Analysis
4. Logical Modelling
5. Physical Model
6. Schema Refinement
(a) 3, 2, 4, 6, 5, 1
(b) 1, 3, 2, 6, 5, 4
(c) 3, 2, 5, 4, 6, 1(d) 3, 2, 1, 4, 6, 5
Directions (Q. Nos. 7 and 8) Which one
set of letters when sequentially placed
at the gaps in the given letter series shall
complete it?

7. b_ab_b_aab_b
(a) abbb
(b) abba
(c) baaa
(d) aabb
8. _bcab_cabc_abca_b
(a) abca
(b) aabc
(c) bbca
(d) abac
Directions (Q. Nos. 9-13) Find the odd
word/number/number-pair from the
given alternatives.
9. (a) Head
(b) Heed
(c) Led
(d) Heap
10. (a) Scurvy
(b) Rickets
(c) Night-blindness
(d) Influenza
11. (a) Rain
(b) Shower
(c) Sleet
(d) Raisin
12. (a) 547-563
(b) 71-55
(c) 517-523
(d) 248-231
13. 10, 13, 234, 681, 997
(a) 10
(b) 234
(c) 13
(d) 681
Directions (Q. Nos, 14-18) A series is
given, with one term missing. Choose
the correct alternative from the given
ones that will complete the series.
14. AFI, JOR, MRU, ?
(a) GJN
(b) HMP
(c) PMO
(d) RJL
15. bc, cde, de, efg, fg, ?
(a) ghi
(b) fgh
(c) hij
(d) ijk

16. C - 3, E - 5, G - 7, I - 9, ?,
(a) X - 24, M - 21
(b) K - 11, M - 13
(c) O - 15, X - 24
(d) M - 18, K - 14
17. 5, 16, 51, 158, ?
(a) 1452
(b) 483
(c) 481
(d) 1454
18. 9 * 2 : 9 * 9 : : 9 * 5 : ?
(a) 9 4
(b) 9 6
(c) 9 7
(d) 9 8
19. Priti scored more than Rahul.
Yamuna scored as much as Divya.
Lokita scored less than Manju.
Rahul scored more than Yamuna.
Manju scored less than Divya.
Who scored the lowest?
(a) Manju
(b) Yamuna
(c) Lokita
(d) Rahul
20. A man showed a boy next to him
and said He is the son of my
wifes sister-in-law but I am the
only child of my parents. How is
my son related to him?
(a) Cousin
(b) Brother
(c) Uncle
(d) Nephew
21. Find the correct group of signs to
solve the equation.
24 * 16 * 8 * 32
(a) =
(b) + =
(c) =
(d) + =
22. Sunil is the son of Kesav. Simran,
Kesavs sister, has a son Maruti
and daughter Sita. Prem is the
maternal uncle of Maruti. How is
Sunil related to Maruti?

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.2: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

(a) Cousin
(b) Maternal Uncle
(c) Brother
(d) Nephew
Directions (Q. Nos. 23-25) From the
given alternatives, select the word
which cannot be formed using the
letters of the given word.
23. MANUSCRIPT
(a) PRIMUS
(b) SMART
(c) RUSTIC
(d) MASTER
24. SEGREGATION
(a) NATION
(b) GREAT
(c) GREETINGS
(d) SEATING
25. CONSTITUTIONAL
(a) TUITION
(b) TALENT
(c) LOCATION
(d) CONSULT
26. If each of the letters in the English
alphabet is assigned an even
numerical value by giving A = 2,
B = 4 and so on, what would be
the total value of the letters for the
word LADY when similarly
coded?
(a) 74 (b) 72 (c) 84 (d) 82
27. If the word LEADER is coded as
20 - 13 - 9 - 12 - 13 - 26, how would
you write LIGHT?
(a) 20 - 16 - 17 - 15 - 27
(b) 20 - 15 - 16 - 18 - 23
(c) 20 - 17 - 15 - 16 - 28
(d) 20 - 16 - 15 - 17 - 22
28. If the first and second letters in
the word COMMUNICATIONS
were interchanged, also the third
and the fourth letters, the fifth and
sixth letters and so on, which letter
would be the tenth letter counting
from your right?
(a) U
(b) A
(c) T
(d) N
29. Which of the following
interchanges of numbers would
make the given equation correct?
8 20 3 + 9 5 = 38

(a) 3, 8
(b) 8, 9
(c) 3, 5
(d) 3, 9
30. Put the correct mathematical signs
in the following equation from the
given alternatives.
33 ? 11 ? 3 ? 6 = 115
(a) +, ,
(b) , ,
(c) , ,
(d) , , +
31. Select the correct combination of
mathematical signs to replace *
signs and to balance the given
equation.
15 * 24 * 3 * 6 * 17
(a) + =
(b) + =
(c) = +
(d) + =
Directions (Q. Nos. 32-34) Select the
missing number from the given
responses.
32.

84
14

(a)
(b)
(c)
(d)
33.

18

88
9

10
12
14
16

4
5
58

6
2
58

4
2
62

6
3
?

(a)
(b)
(c)
(d)
34.

81

12

126
122
128
124

4 3 2
6 9 10
9 27 ?
(a) 30
(b) 20
(c) 50

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(d) 54

11

35. Raj is standing in the middle of a


square field. He starts walking
diagonally to North-East. Then, he
turns right and reaches the far end
of the field. Then, he turns right
and starts walking. In the midway,
he again turns right and starts
walking. In halfway, he turns to
his left and reaches new far end. In
what direction is Raj now?
(a) North
(b) South
(c) North-West
(d) South-West
36. A boy starts from home in early
morning and walks straight for 8
km facing the Sun. Then, he takes
a right turn and walks for 3 km.
Then, he turns right agian and
walks for 2 km and then turns left
and walks for 1 km. Then, he turns
right, travels 1 km and then turns
right and travels for 4 km straight.
How far is he from the starting
point?
(a) 5 km
(b) 6 km
(c) 2 km
(d) 4 km
Directions (Q. Nos. 37 and 38) One /I two
statements are given, followed by two /
three conclusions I, II and III. You have
to consider the statements to be true
even if they seem to be at variance from
commonly known facts. You have to
decide which of the given conclusions,
if any, follow from the given statements.
37. Statement
Sick people need medicine.
Conclusions
I. Healthy people do not need
medicine.
II. People keep medicine in their
home.
(a) Only Conclusion I follows
(b) Only Conclusion II follows
(c) Both Conclusions I and II
follow
(d) Neither Conclusion I nor II
follows

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.3: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

38. Statements
I. Some years are decades.
II. All centuries are decades.
Conclusions
I. Some centuries are years.
II. Some decades are years.
III. No century is a year.
(a) Conclusions I and II follow
(b) Conclusions I and III follow
(c) Only Conclusion I follows
(d) Only Conclusion II follows
39. There is a ball and a rectangular jar.
Four positions are shown below to
keep then balanced. Which of the
following will not be balanced
easily?

40. Which one of the four boxes


given below is created by folding
the given key design in the
question figure?

42. Which one of the following


diagrams best depicts the
relationship among Earth, Sea and
Sun?
(a)
(b)

46.
(c)

(d)
43. Read the figure and find the region
representing persons who are
educated and employed but not
confirmed.

(a) ac
(b) abc
(c) bd
(d) adc
44. In the given diagram, circle
represents professionals, square
represents dancers, triangle
represents musicians and rectangle
represents Europeans. Different
regions in the diagram are
numbered 1 to 11. Who among the
following is neither a dancer nor a
musician but is professional and
not a European?

41. How many cubes are there in the


group?

(b) 16
(d) 20

47. Which of the answer figures


includes the separate components
found in the question figure?

48. A piece of paper is folded and


punched as shown below in the
question figures. From the given
answer figures, indicate how it will
appear when opened.

49. Choose the right water image of


the question figure from the given
answer figures.

(a) 8
(c) 1

(a) 10
(c) 18

45.

(b) 11
(d) 10

Directions (Q. Nos. 45 and 46) In these


questions which answer figures will
complete the pattern in the question
figure?

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.4: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

and that of Matrix II are numbered


from 5 to 9. A letter from these
matrices can be represented first
by its row and next by its column,
e.g., D can be represented by 02,
14 etc. and R can be represented
by 57, 76 etc. Similarly, you have
to identify the set for the word
BEST.

50. A word is represented by only one


set of numbers as given in anyone
of the alternatives. The sets of
numbers given in the alternatives
are represented by two classes of
alphabets as in two matrices given
below. The columns and rows of
Matrix I are numbered from 0 to 4

GENERAL
51. Social accounting system in India
classified into is
(a) enterprise, households and
government
(b) assets, liabilities and debt
position
(c) public sector, private sector
and joint sector
(d) income,
product
and
expenditure
52. Forced savings refer to
(a) taxes on individual income and
wealth
(b) compulsory deposits imposed
on income tax payers
(c) provident fund contribution
of private sector employees
(d) reduction of consumption
consequent to a rise in prices
53. The demand for labour is called
(a) direct demand
(b) derived demand
(c) factory demand
(d) market demand
54. Which of the following is not an
investment expenditure in goods
and services?
(a) Purchase of a house
(b) Purchase of a machinery
(c) An increase in business
inventories
(d) Expansion of the main plant of
a company
55. Which one of the following
represents the savings of the
private corporate sector?
(a) Total profits of a company
(b) Undistributed profits

56.

57.

58.

59.

60.

AWARENESS

(c) Excess of income over


expenditure
(d) Dividends paid to share
holders
Who presides over the joint
session of Indian Parliament?
(a) President of India
(b) Chairperson of Rajya Sabha
(c) Senior most Member of
Parliament
(d) Speaker of Lok Sabha
Division of powers and
independent Judiciary are the two
important features of
(a) unitary form of Government
(b) democratic
form
of
Government
(c) federal form of Government
(d) socialist form of Government
Which article of the Indian
Constitution did Dr BR Ambedkar
term as the Heart and Soul of the
Indian Constitution?
(a) Article 19 (b) Article 356
(c) Article 32 (d) Article 14
Who was the first to use the term
State?
(a) Plato
(b) Aristotle
(c) Machiavelli
(d) Hobbes
Under which article of the
Constitution of India, can the
fundamental rights of the members
of the Armed Forces be
specifically restricted?
(a) Article 19 (b) Article 21
(c) Article 25 (d) Article 33

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a) 24, 22, 76, 97


(b) 24, 21, 77, 97
(c) 24, 22, 77, 97(d) 24, 22, 77, 96

61. Pulakesin II was the greatest ruler


of the
(a) Chalukyas of Badami
(b) Chalukyas of Kalyani
(c) Pallavas of Kanchi
(d) Cholas of Tamil Nadu
62. The Uttaramerur inscription
provides information on the
administration of the
(a) Satavahanas
(b) Pallavas
(c) Cholas
(d) Chalukyas
63. Pitts India Act of 1784 was a/an
(a) regulating act
(b) ordinance
(c) resolution (d) white paper
64. Which one of the following
statements is not true in respect of
AO Hume?
(a) He was a member of the
Indian Civil Service
(b) He founded the Indian
National Congress
(c) He presided over the
Congress Annual Sessions
twice
(d) He was an ornithologist
65. Which of the following
movements saw the biggest
peasant guerilla war on the eve of
independence?
(a) Tebhaga Movement
(b) Punnapra Vayalar Movement
(c) Telangana Movement
(d) Noakhali Movement
66. Maps on large scale, representing
both natural and man-made
features are called

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.5: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

(a) Topographic maps


(b) Thematic maps
(c) Atlas maps (d) Wall maps
Which river in India flows in a riftvalley?
(a) Tapti
(b) Narmada
(c) Krishna
(d) Cauvery
A narrow strip of land that
connects two larger land masses is
called
(a) peninsula (b) cape
(c) isthmus
(d) strait
Tiny marine animals which
constitute limestone skeletons are
called
(a) foraminifera
(b) coral reefs
(c) diatoms
(d) clamitomonous
Apatanis are the major tribal group
of
(a) Nagaland (b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh
(d) Jharkhand
Which of the following plant
pigments absorbs in red and farred region of light?
(a) Chlorophyll
(b) Phytochrome
(c) Cryptochrome
(d) Carotenoids
The process through which
excess of light energy is
dissipated in photosynthesis is
known as
(a) scavenging
(b) photolysis
(c) photophosphorylation
(d) quenching
AIDS virus destroys
(a) rnonocytes (b) neutrophils
(c) basophils (d) lymphocytes
Teeth and Bones acquire strength
and rigidity from
(a) fluorine
(b) chlorine
(c) sodium
(d) calcium
The type of tail found in Shark is
(a) homocercal
(b) heterocercal
(c) diphycercal(d) protocercal

76. The Sigmoid Colon is part of


(a) anal canal
(b) large Intestine
(c) ileum
(d) small Intestine
77. A good conductor while carrying
current is
(a) negatively charged
(b) positively charged
(c) electrically neutral
(d) alternately charged positive
and negative
78. The angle between the magnetic
meridian and the geographical
meridian at a place is
(a) dip
(b) declination
(c) latitude
(d) azimuth
79. The device used for measuring the
wavelength of X-rays is
(a) cyclotron
(b) bragg spectrometer
(c) mass spectrometer
(d) GM counter
80. Alpha particle is the nucleus of an
atom of
(a) hydrogen (b) helium
(c) oxygen
(d) lthium
81. Who is the founder of Facebook
which is currently the No.1 social
networking website in India?
(a) Martin Cooper
(b) Orkut Buyukkokten
(c) Mark Zuckerberg
(d) Bill Gates
82. In programming, repeating some
statements is usually called
(a) structure (b) looping
(c) control structure
(d) compiling
83. Silicon is a polymer of
(a) Silicon tetrachloride
(b) Dialkyl dichloro silane
(c) Silane
(d) Tetraalkyl silane
84. Which is a natural colloid?
(a) Urea
(b) Cane-sugar
(c) Blood
(d) Sodium chloride
85. Which one of the following does
not contain silver?

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

93.

(a) Lunar caustic


(b) German silver
(c) Horn silver
(d) Ruby silver
The presence of cobalt in vitamin
B12 was established for the first
time by
(a) spectroscopy
(b) borax-Bead test
(c) sodium nitroprusside test
(d) hydrolysis test
Which bacterial strain developed
from natural isolates by genetic
manipulations can be used for
treating oil spills?
(a) Agrobacterium
(b) Clostridum
(c) Nitrosomonas
(d) Pseudomonas
Coating of solid waste with
impervious material is known as
(a) Chemical fixation
(b) landfill
(c) capping
(d) encapsulation
Ultraviolet rays can used in water
treatment as
(a) precipitator
(b) hydrolyser
(c) disinfectant
(d) flocculator
Thiamidine dimer formation in
DNA is caused by
(a) X-rays
(b) and -rays
(c) UV-rays (d) IR-rays
Winner of the Australian Open
Mens Singles Title in 2013 is
(a) Andy Murray
(b) Rogaer Federer
(c) Novak Djokovic
(d) David Ferrer
Who among the following
Presidents of MCC was a nonprofessional cricketer?
(a) Colin Cowdrey
(b) Peter May
(c) Christopher Martin Jenkin
(d) Ted Dexter
Who won the Nobel Prize for
Peace in 2012?

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.6: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

(a) UN Intergovernmental Panel


on Climate Change
(b) International Atomic Energy
Agency
(c) Liu Xiaobo
(d) European Union
94. Who won the Jnanpith Award for
2011?
(a) Sitakant Mahapatra
(b) Sachidananda Routray
(c) Pratibha Ray
(d) Gopinath Mohanty
95. Who is the author of the book
No Full Stops in India?
(a) Ved Mehta

(b) Nirad C Choudhuri


(c) Mark Tully (d) RK Narayan
96. Which one of the following pairs
is wrongly matched?
(a) Red Square - Moscow
(b) Tiananmen Square Beijing
(c) Tahrir Square - Abu Dhabi
(d) Trafalgar Square - London
97. The term of a non-permanent
member of the UN Security
Council is
(a) 6 months (b) 1 yr
(c) 2 yr
(d) 3 yr
98. Who is the Chairman of the 20th
Law Commission?

(a) Justice JS Verma


(b) Justice KG Balakrishnan
(c) Justice DK Jain
(d) Justice Usha Mehra
99. Julia Gillard is the Prime Minister
of
(a) Belgium
(b) Canada
(c) Australia
(d) New Zealand
100. Which is the first state in India to
pass the Food Security Law?
(a) Kerala
(b) Chhattisgarh
(c) Gujarat
(d) Punjab

QUANTITATIVE APTITUDE
101. A and B together can complete a
piece of work in 12 days, B and C
can do it in 20 days and C and A
can do it in 15 days. A, B and C
together can complete it in
(a) 6 days
(b) 8 days
(c) 10 days
(d) 12 days
102. A and B together can complete a
work in 3 days. They start
together but, after 2 days, B left
the work. If the work is completed
after 2 more days, B alone could
do the work in
(a) 4 days
(b) 6 days
(c) 8 days
(d) 10 days
103. A does 20% less work than B. If A
can complete a piece of work in
1
h, then B can do it in
2
(a) 4 h
(b) 6 h
(c) 8 h
(d) 10 h
104. A rational number between 3/4 and
3/8 is
(a) 7/3
(b) 16/9
(c) 9/16
(d) 1/7
105. Product of two coprime numbers is
117. Then their LCM is
(a) 9
(b) 13
(c) 39
(d) 117
7

106. The diameters of two circles are


the side of a square and the
diagonal of the square. The ratio
of the areas of the smaller circle
and the larger circle is
(a) 1 : 4
(b)

2: 3

(c) 1: 2
(d) 1 : 2
107. The total surface area of a sphere
is 8 square unit. The volume of
the sphere is
(a) 8/3 cu unit
(b) 8 3 cu unit
(c)

8 3
cu unit
5

8 2
cu unit
3
108. A conical flask is full of water. The
flask has base radius r and height
h. This water is poured into a
cylindrical flask of base radius mr.
The height of water in the
cylindrical flask is
(d)

(a)

h 2
m
2

(b)

2h
m

(c)

h
3m2

(d)

m
2h

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

109. A dozen pairs of socks quoted at


Rs. 180 are available at discount of
20%. How many pairs of socks can
be bought for Rs. 48?
(a) 4 pairs
(b) 2 pairs
(c) 5 pairs
(d) 3 pairs
110. The marked price of a table is Rs.
12000. If it was sold for Rs. 10500
after allowing a certain discount,
then the rate of discount is
(a) 10%
(b) 12.5%
(c) 15%
(d) 17.5%
111. The marked price of a radio set is
Rs. 480. The shopkeeper allows
discount of 10% and gains 8%. If
no discount is allowed, his gain
percent would be
(a) 18%
(b) 18.5%
(c) 20%
(d) 25%
112. The prices of a school bag and a
shoe are in the ratio 7 : 5. The price
of school bag is Rs. 200 more than
the price of a shoe. Then, the price
of a shoe is
(a) Rs. 700
(b) Rs. 500
(c) Rs. 1200 (d) Rs. 200
113. A sum of Rs. 300 is divided among
P, Q and R in such a way that Q
gets Rs. 30 more than P and R
gets Rs. 60 more than Q. The ratio
of their shares is

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.7: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

114.

115.

116.

117.

(a) 2 : 3 : 5
(b) 3 : 2 : 5
(c) 2 : 5 : 3
(d) 5 : 3 : 2
The average of nine numbers is 50.
The average of the first five
numbers is 54 and that of the last
three numbers is 52. Then, the
sixth number is
(a) 34
(b) 24
(c) 44
(d) 30
The average of the first nine
integral multiples of 3 is
(a) 12 (b) 15 (c) 18 (d) 21
An article is sold for Rs. 300 at a
profit of 20%. Had it been sold for
Rs. 235, the loss percentage would
have been
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 16
A box has 100 blue balls, 50 red
balls and 50 black balls. 25% of
blue balls and 50% of red balls are
taken away. Then, percentage of
black balls at present is

1
(a) 25%
(b) 33 %
3
(c) 40%
(d) 50%
118. Two cars are moving with speeds
v1 and v2 towards a crossing along
two roads. If their distance from
the crossing be 40 m and 50 m at
an instant of time, then they do
not collide, if their speeds are such
that
(a) v1 : v2 4 : 5
(b) v1 : v2 5 : 4
(c) v1 : v2 = 25 : 16
(d) v1 : v2 = 16 : 25
119. A certain distance is covered at a
certain speed. If half of this
distance is covered in double the
time, the ratio of the two speeds is
(a) 4 : 1
(b) 1 : 4
(c) 2 : 1
(d) 1 : 2
120. The simple interest on Rs. 4000 in
3 yr at the rate of x% per annum
equals to the simple interest on
Rs. 5000 at the rate of 12% per
annum in 2 yr. The value of x is
(a) 6%
(b) 8%
(c) 9%
(d) 10%

121. If x2 3x + 1 = 0, then value of


x2 + x +
(a) 2

1
1
+ 2 is
x
x
(b) 6 (c) 8

x + y, then the value of


(d) 10

4y 3
4x 3
4z 3
122. If
+
+
= 0,
y
x
z
then the value of
(a) 3

(b) 4

1
1
1
+
+ is
y
x
z
(c) 6 (d) 9

123. Find the simlest value of 2 50 +


18 72 (given 2 = 1414).
(a) 9.898
(b) 10.312
(c) 8.484
(d) 4.242
124. If a2 + b2 + 4c2 = 2(a + b 2c) 3
and a, b, c are real, then the value
of (a2 + b2 + c2) is
(a) 3

1
4

(b) 2

1
(d) 3
4
125. A number x when divided by 289
leaves 18 as the remainder. The
same number when divided by 17
leaves y as a remainder. The value
of y is
(a) 2 (b) 3 (c) 1 (d) 5
126. An equation of the form ax + by +
c = 0. Where, a 0, b 0 and
c = 0 represents a straight line
which passes through
(a) (2, 4)
(b) (0, 0)
(c) (3, 2)
(d) None of these
127. The numerator of a fraction is 4
less than its denominator. If the
numerator is decreased by 2 and
the denominator is increased by 1,
then the denominator becomes
eight times the numerator. Find the
fraction.

(c) 2

(a)

3
7

(b)

4
8

(c)

2
7

(d)

3
8

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

128. If x2 = y + z, y2 = z + x and z2 =
1
+
1+ x

1
1
+
is
1+ y
1+ z
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) 1
129. In a ABC, A = 90, C = 55,
AD BC . What is the value of
BAD?
(a) 60
(b) 45
(c) 55
(d) 35
130. If G is the centroid of ABC and
ABC = 48 cm2, then the area of
BGC is
(a) 8 cm2
(b) 16 cm2
2
(c) 24 cm
(d) 32 cm2
131. The diagonals AC and BD of a
cyclic quadrilateral ABCD
intersect each other at the point P.
Then, it is always true that
(a) AP . CP = BP . DP
(b) AP . BP = CP . DP
(c) AP . CD = AB . CP
(d) BP . AB = CD . CP
132. N is the foot of the perpendicular
from a point P of a circle with
radius 7 cm, on a diameter AB of
the circle. If the length of the
chord PB is 12 cm, the distance of
the point N from the point B is
(a) 12

2
cm
7

(b)

5
cm
7

2
5
cm (d) 6 cm
7
7
133. If O be the circumcentre of a PQR
and QOR = 110, OPR = 25,
then the measure of PRQ is
(a) 50
(b) 55
(c) 60
(d) 65
134. A vertical stick 12 cm long casts a
shadow 8 cm long on the ground.
At the same time, a tower casts a
shadow 40 m long on the ground.
The height of the tower is
(a) 60 m
(b) 65 m
(c) 70 m
(d) 72 m

(c) 10

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.8: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

135. A, B, C, D are four points on a


circle. AC and BD intersect at a
point E such that BEC = 130 and
ECD = 20. Then, BAC is
(a) 90
(b) 100
(c) 110
(d) 120
136. In a triangle, if three altitudes are
equal, then the triangle is
(a) equilateral
(b) right
(c) isosceles
(d) obtuse
137. The tops of two poles of height 24
m and 36 m are connected by a
wire. If the wire makes an angle of
60 with the horizontal, then the
length of the wire is
(a) 8 3 m

(b) 8 m

(c) 6 3 m

(d) 6 m

1
138. The value of

cosec cot
1
is
sin
(a) cot
(b) cosec
(c) tan
(d) 1
139. If cos + sin =
cos sin is

2 cos , then

(b) 2 sin
2 sin

(d) 2 tan
140. If tan = n tan and sin Q = m
sin , then cos2 is
(a)

m2
n2

(b)

m2 1
n2 1

(c)

m2 + 1
n2 + 1

(d)

m2
n2 + 1

(a) 0

(b)

2
3

1
3

(d)

4
3

(c)

3
and is acute, then
4
cosec is equal to

142. If tan =

(a)

5
3

4
(c)
3

(b)

5
4

(d)

4
5

143. The value of

1
(1 + tan 2 )

Chem
70

Phy
85
Eng 60

1
is
(1 + cot 2 )
(a) 1
(b) 2
1
1
(d)
2
4
144. The selling price of 20 articles is
equal to the cost price of 22
articles. The gain percentage is
(a) 12%
(b) 9%
(c) 10%
(d) 11%
145. A man gains10% by selling an
article for a cetain price. If he sells
it at double the price, then the
profit made is
(a) 120%
(b) 20%
(c) 40%
(d) 100%
1
146. A number increased by 137 %
2
and the increment is 33. The
number is
(a) 27
(b) 22
(c) 24
(d) 25

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

Directions (Q. Nos. 147-150) The


following pie chart shows the marks
scored by a student in different
subjects- viz. Physics (Ph), Chemistry
(Ch), Mathematics (M), Social Science
(SS) and English (E) in an examination.
Assuming that total marks obtained for
the examination is 810, answer the
questions given below.

Math
90

(c)

(a) 2 cos
(c)

2
, then the
3
value of 1 2 sin2 is

141. If cos4 sin 4 =

Social
55

147. The marks obtained in English,


Physics and Social Science exceed
the
marks
obtained
in
Mathematics and Chemistry by
(a) 10%
1
(b) 10 %
9
(c) 11%
1
(d) 11 %
9
148. The difference of marks between
Physics and Chemistry is same as
that between
(a) Physics and English
(b) Mathematics and English
(c) English and Social Science
(d) Chemistry and Social Science
149. The marks obtained in
Mathematics and Chemistry
exceed the marks obtained in
Physics and Social Science by
(a) 30
(b) 40
(c) 45
(d) 50
150. Thu subject in which the student
obtained 135 marks is
(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Mathematics
(d) English

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.9: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

GENERAL ENGLISH
Directions (Q. Nos. 151-155) In these
questions some parts of the sentences
have errors and some are correct. Find
out which part of a sentence has an
error. If a sentence is free from error,
your answer is (d).

160. Many premier educational


institutions come forward to have
a _______ with flourshing
industries.
(a) tie-down (b) tie-up
(c) tie-in
(d) tie-on

151. We have been knowing (a)/ each


other (b)/ since we were children.
(c)/ No error (d)
152. Neither of the teams (a)/ are
sensible enough (b)/ to do this
task. (c)/ No error (d)
153. If I was he (a)/ I wouldnt accept
(b)/ this project. (c)/ No error (d)
154. The teacher advised to (a)/ the
student to borrow (b)/ a book from
the library within three days. (c)/
No error (d)
155. I insisted (a)/ on his going (b)/
there immediately. (c)/ No error (d)

Directions (Q. Nos. 161-163) In these


questions out of the four alternatives,
choose the one which best expresses
the meaning of the given word.

Directions (Q. Nos. 156-160) In these


questions sentences are given with
blanks to be filled with an appropriate
word(s). Four alternatives are suggested
for each question. Choose the correct
alternative out of the four.
156. The
Information
and
Communication Technology has
_____ age and employes very
highly paid technocrats.
(a) come of
(b) come upon
(c) come out of
(d) come through
157. They reached the railway station
before the train __________ .
(a) had left
(b) had been left
(c) left
(d) was leaving
158. He slipped _______ his old ways
and started drinking again.
(a) into
(b) off
(c) by
(d) in
159. All is not well _______ the
automobile sector.
(a) of
(b) down
(c) in
(d) to

161. Stern
(a) Lenient
(b)
(c) Stem
(d)
162. Citadel
(a) Metropolis (b)
(c) Fortress (d)
163. Aberration
(a) Justification
(b) Intensification
(c) Deviation
(d) Rationality

Mansion
Palace

170.

Inactive
Domestic

Diminish
Increase

Directions (Q. Nos. 167-171) In these


questions four alternatives are given for
the Idiom/ Phrase bold in the sentence.
Choose the alternative which best
expresses the meaning of the Idiom/
Phrase.
167. Acquiring a job a cakewalk for a
student who has good academic
performance coupled with the
good attitude.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

169.

Young
Strict

Directions (Q. Nos. 164-166) In these


questions choose the word opposite in
meaning to the given word and mark it.
164. Dormant
(a) Active
(b)
(c) Dorsal
(d)
165. Tranquility
(a) Disturbance
(b) Quiet
(c) Serenity
(d) Peace
166. Dwindle
(a) Decrease (b)
(c) Shrink
(d)

168.

171.

(a) walk away with a cake


(b) a difficult achievement
(c) a walkway made with cakes
(d) an easy achievement
Let sleeping dogs lie.
(a) Do not bring up an old
controversial issue
(b) Dogs can raise tempers
(c) Do not allow dogs to stand
(d) Prevent dog mobility
To get admission in present day
educational institutions, all
children should be be born with a
silver spoon in the mouth.
(a) be born to silver spoon
manufacturer
(b) always hold a silver spoon
(c) be born with silver spoon
(d) be born in a rich family
A man of straw means
(a) a worthy fellow
(b) an unreasonable person
(c) a man of no substance
(d) a very active person
Children complain about their
parents gifts. They should learn
not to look gift horse in the
mouth.
(a) not to look at a horses mouth
(b) not to find fault with the gifts
received
(c) not to ask for more gift
(d) not to find goodness in the
gifts

Directions (Q. Nos. 172-181) In these


questions a sentence/ part of the
sentence is bold. Below are given
alternatives to the bold sentence/ part of
the sentence at (a), (b) and (c) which
may improve the sentence. Choose the
correct alternatives. In case no
improvement is needed, your answer is
(d).
172. If I had the money I would have
bought the house.
(a) If I had had the money I would
have bought the house

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.10: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

173.

174.

175.

176.

177.

178.

(b) If I have the money I would


have bought the house
(c) If I have had the money I
would have bought the house
(d) No improvement
I wish I knew what is wrong with
my car.
(a) I wish I had known what is
wrong with my car
(b) I wish I know what is wrong
with my car
(c) I wish I knew what was wrong
with my car
(d) No improvement
Just before he died, Amar, who is
a poet, wrote this poem.
(a) Just before he died, Amar, who
was a poet, wrote this poem
(b) Amar, who is a poet, wrote
this poem just before he died
(c) Amar wrote this poem, who is
poet, just before he died
(d) No improvement
The flag will be risen on the 15th
of August.
(a) The flag will be roused on the
15th of August
(b) The flag will be rising on the
15th August
(c) The flag will be raised on the
15th of August
(d) No improvement
Sushma has wisdom, charm and
she has a good sense of humour.
(a) Sushma had a good sense of
humour
(b) a good sense of humour
(c) has a good sense of humour
(d) No improvement
They knocked down ten houses
when they built the new road.
(a) ruptured
(b) removed
(c) pulled down
(d) No improvement
Dont sit in the grass. Its wet.
(a) by the side of
(b) on
(c) beside
(d) No improvement

179. The game is more important than


the winning of the prize.
(a) The gaming is more important
than the winning of the prize
(b) The game is more important
than winning of the prize
(c) Gaming is more important than
winning of the prize
(d) No imporovement
180. The actor is out of jail, and not
exactly a free man, since he will
be under house arrest for an
additional 90 days.
(a) but not exactly a free man
(b) though exactly a free man
(c) if not exactly a free man
(d) No improvement
181. Some players on the team suffer
from chronic knee problems and
will not play in the next playoff.
(a) Some player on the team
suffered
(b) Some player on the team suffer
(c) Some players on the team
suffers
(d) No improvement
Directions (Q. Nos. 182-188) In these
questions out of the four alternatives,
choose the one which can be
substituted for the given words/
sentence.
182. To reduce to nothing
(a) Cull
(b) Lull
(c) Null
(d) Annul
183. An obviously true or hackneyed
statement
(a) Truism
(b) Syllogism
(c) Iconic
(d) Imagism
184. Words inscribed on a tomb
(a) Epilogue (b) Epitaph
(c) Epitome (d) Epistle
185. The act of producing beautiful
handwriting using a brush or a
special pen
(a) Hieroglyphics
(b) Calligraphy
(c) Stencilling
(d) Graphics
186. A word composed of the first
letters of the words in a phrase.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a) Acronym
(b) Abridgement
(c) Almanac
(d) Anachronism
187. A person of obscure position who
has gained wealth.
(a) Extrabagant
(b) Promiscuous
(c) Parvenu
(d) Sumptuary
188. A study of sounds is known as
(a) semantics (b) sylistics
(c) linguistics (d) phonetics
Directions (Q. Nos. 189-190) In these
questions, four words are given in each
question, out of which only one word is
correctly spelt. Find the correctly spelt
word.
189. (a)
(b)
(c)
(d)
190. (a)
(b)
(c)
(d)

Busyness
Bussyness
Business
Bussiness
Questionnaire
Questionnair
Questionaire
Questionnare

Directions (Q. Nos. 191-200) In these


questions you have a passage with 10
questions. Read the passage carefully
and choose the best answer to each
question out of the four.
The postmaster first took up his
duties in the village of Ulapur. Though
the village was a small one, there was an
indigo factory nearby and the propritor,
an Englishman, had managed to get a
post office established.
Our postmaster belonged to
Calcutta. He felt like a fish out of water in
this remove village. His office and livingroom were in a dark thatched shed, not
far from a green, silmy pond, surrounded
on all sides by a dense growth.
The men employed in the indigo
factory had no leisure, moreover they
were hardly desirable companions for
decent folk. Nor is a Calcutta boy an
adept in the art of associating with
others. Among strangers he appears

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.11: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

either proud or ill at ease. At any rate the


postmaster had but little company, nor
had he much to do.
At times he tried his hand at
writing a verse or two. That the
movement of the leaves and clouds of
the sky were enough to fill life with joy such were the sentiments to which he
sought to give expression. But God
knows that the poor fellow would have
felt it as the gift of a new life, if some
genie of the Arabian Nights had in one
night swept away the trees, leaves and
all, and replaced them with a
macadamised road, hiding the clouds
from view with rows of tall houses.
191. What does the idiom fish out of
water suggest?
(a) In unfamiliar surroundings
(b) can die any moment
(c) grasping for breath
(d) amphibious creature
192. Find a word in the passage which
is the opposite of near.

193.

194.

195.

196.

(a) Convenient
(b) Unknown
(c) Close
(d) Remote
Find a word in the passage which
means the owner of a business.
(a) Constructor
(b) Businessman
(c) Entrepreneur
(d) Proprietor
The adjective used to describe the
postmasters living-room is
(a) bright
(b) dark
(c) light
(d) deep
What does the phrase ill at ease
in the passage mean?
(a) Forward
(b) Disease
(c) Comfortable
(d) Uneasy
What does the phrase little
company in the passage mean?

197.

198.

199.

200.

(a) Bad friendship


(b) Hardly any friends
(c) Small business
(d) Business-like
At times, the postmaster wrote
(a) poems
(b) novels
(c) short stories
(d) dramas
The postmaster wrote on the
(a) beauty of nature
(b) beauty of himself
(c) beauty of the weather
(d) beauty of the village
The word genie means
(a) monster
(b) spirit
(c) ghost
(d) soul
Which factory was situated near
the village Ulapur?
(a) Chemical
(b) Rubber
(c) Clothes
(d) Dyes

ANSWERS
1. (b)
11. (d)
21. (d)
31. (a)
41. (d)
51. (c)
61. (a)
71. (a)
81. (c)
91. (c)
101. (c)
111. (c)
121. (d)
131. (b)
141. (b)
151. (a)
161. (d)
171. (b)
181. (d)
191. (a)

2. (c)
12. (d)
22. (c)
32. (d)
42. (b)
52. (d)
62. (c)
72. (b)
82. (a)
92. (c)
102. (b)
112. (b)
122. (b)
132. (c)
142. (a)
152. (b)
162. (c)
172. (a)
182. (c)
192. (d)

3. (a)
13. (d)
23. (d)
33. (d)
43. (c)
53. (c)
63. (b)
73. (d)
83. (a)
93. (d)
103. (b)
113. (a)
123. (a)
133. (c)
143. (a)
153. (a)
163. (c)
173. (c)
183. (a)
193. (d)

4. (c)
14. (b)
24. (a)
34. (c)
44. (d)
54. (c)
64. (c)
74. (d)
84. (b)
94. (c)
104. (c)
114. (b)
124. (c)
134. (a)
144. (c)
154. (a)
164. (a)
174. (a)
184. (b)
194. (b)

5. (a)
15. (a)
25. (b)
35. (d)
45. (c)
55. (a)
65. (a)
75. (b)
85. (b)
95. (c)
105. (d)
115. (b)
125. (c)
135. (c)
145. (a)
155. (b)
165. (d)
175. (b)
185. (b)
195. (d)

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

6. (c)
16. (b)
26. (c)
36. (a)
46. (d)
56. (d)
66. (a)
76. (b)
86. (b)
96. (c)
106. (d)
116. (c)
126. (b)
136. (a)
146. (c)
156. (a)
166. (d)
176. (b)
186. (a)
196. (b)

7. (d)
17. (c)
27. (c)
37. (c)
47. (b)
57. (c)
67. (b)
77. (a)
87. (a)
97. (c)
107. (d)
117. (b)
127. (a)
137. (a)
147. (d)
157. (c)
167. (d)
177. (c)
187. (c)
197. (a)

8. (a)
18. (b)
28. (d)
38. (a)
48. (c)
58. (c)
68. (d)
78. (c)
88. (b)
98. (c)
108. (c)
118. (d)
128. (a)
138. (a)
148. (d)
158. (a)
168. (a)
178. (b)
188. (d)
198. (a)

9. (b)
19. (c)
29. (c)
39. (b)
49. (d)
59. (c)
69. (b)
79. (b)
89. (c)
99. (c)
109. (a)
119. (b)
129. (c)
139. (c)
149. (c)
159. (c)
169. (d)
179. (b)
189. (c)
199. (b)

10. (d)
20. (a)
30. (b)
40. (c)
50. (c)
60. (d)
70. (c)
80. (b)
90. (c)
100. (b)
110. (b)
120. (d)
130. (b)
140. (b)
150. (d)
160. (b)
170. (c)
180. (a)
190. (a)
200. (d)

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.12: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

EXPLANATIONS
1. As for finishing the Leather,
Tanning method is used, in the
same way for Pyrotechnics,
Fireworks is used.
2. As King sits on the Throne, in
the same way Rider sits on the
Seat.
3. As,
F=6

(6)3 = 216
Same as,
L = 12

(12)3 = 1728
4.

13 15 21 19 5
M O U S E

11
K

16 19 20 3
P S T C

meaning of Raisin is a partially


dried grapes which is different
from all others.
12. Except option (d) difference of all
other numbers are divisible by 2.
13. 10, 13, 234, 681, 997
1 + 0, 1 + 3, 3 + 4 + 2
6 + 8 + 1, 9 + 9 + 7

1,

(1)

8 20
H T

7
G

10
J

10
J

5
E

9
I

18
R

2
+1
2
+1
2

5. As,

and

264
= 132
2
1+ 3 + 2 =6
870
= 290
3
2 + 9 + 0 = 11

Same as

6.
7.
8.
9.
10.

11.

F
+5

Same as,
9
I

735
= 147
5

1 + 4 + 7 = 12
The meaningful order of the given
words are 3, 2, 5, 4, 6, 1.
ba/ab/ab/ba/ab/bb
abc/abb/cab/cca/bca/ab
Head is different from all other.
Except Influenza all other disease
are caused by lack of any
vitamins.
Here, all options are related to rain
or water except Raisin. The

(2)

9,

(3)

15,
16
2

(4)

25,

(5)

Hence, number 681 is wrong in the


series.
14. From option (b),
A

12
L

4,

I
+3

R
+5

J
+5

U
+3

R
+3

M
+5

P
+3

15. bc, cde, de, efg, fg, ghi


In this series, last letter of a term is
started to new term and next two
letter is included in the term.
16. C - 3, E - 5, G - 7, I - 9, K - 11,
M - 13
In this series every letter has given
its alphabetical number and one
letter is skip in between.
17. The sequence of the series is as
follows
5 3 + 1 = 16
16 3 + 3 = 51
51 3 + 5 = 158
158 3 + 7 = 481
Hence, next term will be 481 in the
series
18. Given equation
92:99: :95:?
18 : 18 : : 45 : ?
18 : 81 : : 45 : 54
92:9 9::9 5 :96
Hence, 9 6 will come in place of
question mark.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

19. Making equations by given


information.
Priti
> Rahul
...(i)
Yamuna = Divya
...(ii)
Lokita
< Manju
...(iii)
Rahul
> Yamuna
...(iv)
Manju
< Divya
...(v)
On adding all the equations, we
get
Priti > Rahul > Yamuna = Divya >
Manju > Lokita
Hence, it is clear that Lokita
scored the lowest.
20. Son of sister-in-law of wife of the
man means that boy is the son of
his brother-in-law and the son of
the man is cousin to that boy.
21. Given equation = 24 * 16 * 8 * 32
Taking the sign of option (d),
24 + 16 8 = 32

40 8 = 32

32 = 32
Hence, correct group of sign is
option (d).
22. Making relation tree from the
given information.
(+)

Kishav

(+)

Sunil

(-)

Sister

Simran

(+)

Maruti

Brother

(+)

Prem

(-)

Sita

From above relation tree it is clear


that Sunil is maternal uncle of
Maruti.
23. Word MASTER cannot be
formed by using the letters of
given word because letter E is
not present in the given word.
24. Word NATION cannot be formed
by using the letters of given word
because in given word, letter N is
use only once whereas in word
NATION, letter N is used
twice.
25. Word TALENT cannot be formed
by using the letters of given word

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.13: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

because letter E is not present in


the given word.
26. LADY = 2 (12 + 1 + 4 + 25)
= 2 42 = 84
27. As, 12

5
E

+8

1
A

+8

20

13

4
D

+8

5
E

+8

12

+8

18
R

9
I

+8

20

7
G

+8

17

+8

15

8
H
+8

16

32. As,

84
2 = 14
12

and

81
2 = 18
9

+8

13 26

Same as,
12
L

15 + 8 6 = 17
23 6 = 17
17 = 17

20
T
+8

28

28. Given word


COMMUNICATIONS
New word after interchanging the
place of letters
O C M M N U C I T A O I S N
10th from right

Hence, required letter is N.


29. Given equation
8 20 3 + 9 5 = 38
From option (c). interchanging the
sign of 3 and 5.
8 20 5 + 9 3 = 38
20
8
+ 9 3 = 38
5
32 + 9 3 = 3
41 3 = 38
38 = 38
30. Given equation
33 ? 11 ? 3 ? 6 = 115
From option (b), subsitute the
signs
33 11 3 6 = 115
11
6 = 115
3
11 11 6 = 115
121 6 = 115
115 = 115
31. Given equation
15 * 24 * 3 * 6 * 17
From option (a), substitute the
signs
15 + 24 3 6 = 17
24
6 = 17
3

Years

88
2 = 16
11
Hence, number 16 will be come in
place of question mark.
33. As, (3 4 5) 2 = 60 2 = 58
and (5 6 2) 2 = 60 2 = 58
and (8 4 2) 2 = 64 2 = 62
Same as,
(7 6 3) 2 = 126 2 = 124
Hence, number 124 will be come in
place of question mark.
34. 4 9 = 36 = (6)2
27 3 = 81 = (9)2
x 2 = 100 = (10)2

It is clear from the above figure


that now Raj is in South-West
direction.
36. Way of the boy is as follows.
8 km
3 km

1 2
=
3 3
2 1
=
3 3

1
work in 2 days.
3
B alone can do it in 3 2 = 6
days

103. Efficiency

1
Time taken

So, if B is 100% efficient, then A is


80% efficient.

3 km

4 km
D
E

2 km

C
1
E 2 km H

Let point A is the starting point


and G is the final point.
Now, distance between starting
point and final point
(AG) = AB BG = (8 3) km
= 5 km
37. As per Conclusion I, healthy
people dont medicine is right but

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

1
3

So, B complete

S-W

Remaining work = 1

Hence the option (d) is true.


41. Number of cubes in first row
= 4 + 3 + 2 + 1 = 10
Number of cubes in second row
=3+2+1=6
Number of cubes in third row
=2+ 1=3
Number of cubes in fourth row
=1=1
Total cubes = 10 + 6 + 3 + 1
= 20
102. Work done by A and B in 1 day

Their 2 days work = 2

x = 50
35. Way of Raj is as follows.

Decades
Centuries

38.

Same as,

33

15 +

even, then people keep medicine in


their home is also right.
Hence, both Conclusions I and II
follow.

x
80
= 15 here, x = Time
100
2
taken by B
106. Diagonal of a square

So,

= 2 Side
Ratio of area of smaller circle to
r12
larger circle = r 2
2

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.14: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

a

2

= Rs. x

2a

Here, a = Diameter of smaller circle


1
=1:2
2
107. Total surface area of sphere = 8
4 r2 = 8

r=

2 unit

Volume of sphere =

4 3
r
3

4
8 2
( 2 )3 =
cu unit
3
3
108. Volume of water = Volume of
=

1 2
r h
3
Now, the water is poured in
cylindrical flask.
So, volume of cylinder = Volume of
water

conical flask =

= (mr2) Height =

1 2
r h
3

h
3m 2
109. Cost of a dozen pair of socks after
discount
180 80
= Rs. 144
100

Cost of 1 pair of socks =

50
100
(75 + 25 + 50)

432 100
x=
= Rs. 400
108
If discount is not allowed, then

50
1
100 = 33 %
150
3

80
100 = 20%
400
113. Let the share of P = Rs. x
Then Qs share = Rs. x + 30
and Rs share = (x + 30) + 60
= Rs. x + 90
Sum of money with P, Q and R
= Rs. 300
x + x + 30 + x + 90 = 300
3x + 120 = 300

119. Case I Speed =

gain is =

300 120
= Rs. 60
3
Required ratio
= 60 : (60 + 30) : (60 + 90) = 2 : 3 : 5
114. Required number
= 50 9 (54 5 + 3 52)
= 450 (270 + 156) = 450 426 = 24
116. Let the cost price of article = Rs. x
Then, 120% of x = Rs. 300
x=

Height =

108 x
Then,
= 432
100

Case II Speed =

= Rs. 12
So, with Rs. 48 total pairs of socks

4000 3 x
5000 12 2
=
100
100
x = 10%
121. x2 3x + 1 = 0
x2 + 1 = 3x
Dividing both side by x, we get

x2 +

300 100
x=
= Rs. 250
120
Now, if SP = Rs. 235
Then, loss percentage

48
= 4 pairs
12
111. Marked price = Rs. 480

can be bought =

480 90
So cost after discount =
100
= Rs. 432
Let actual cost of the radio set

50 50
= 25
100
Required percentage
= 50% of 50 =

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

1
x2

+2=9

1
=3
x

x+

...(i)
...(i)

1
=7
...(ii)
x2
Saving both side by, we get
So, from Eqs. (i) and (ii), we get

x2 +

250 235
100 = 6%
250
117. After removing 25% of blue balls,
total blue ball left
75 100
= 75
100
After removing 50% of red balls,
total red ball left

Distance
4 Time

1
=1:4
4
120. Hence, the two simple interests are
equal.
Then,

120 x
= 300
100

= 75% of 100 =

Distance
2
2 Time

Required ratio =

144
12

Distance
Time

x2 + x +
122.

1
1
+ 2 = 7 + 3 = 10
x
x

4x 3 4 y 3 4z 3
+
+
=0
y
x
z

4x 3 4y 3 4z 3
+
+ =0
y y z z
x x

1 1 1
4 +4 +4 3 + + =0
x y z
1 1 1
12 = 3 + +
x y z

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.15: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

1
1
1
So,
+
+ =4
y
x
z
123. 2 50 +

18

= 2 552 +

72
33 2

128. x2 = y + z, y2
=z+x
and z2 = x + y
Satisfies only when
x= y
=z=2

662
=25 2 +3 2 6 2
= 10 2 + 3 2 6 2
= 13 2 6 2 = 7 2
= 7 1.414 = 9.898
124. a2 + b2 + 4c2 = 2 (a + b 2c) 3
a2 + b2 + 4c2 = 2a + 2b 4c 3
(a2 2a + 1) + (b2 2b + 1) + (4c2
+ 4c + 1) 1 1 1 = 3
(a 1)2 + (b 1)2 + (2c + 1)2 = 0
Thus,
(a 1) = 0 a = 1
(b 1) = 0 b = 1
(2c 1 = 0)
c=

1
1
1
+
+
1+ x 1+ y 1+ z

1 1 1
+ + =1
3 3 3

12

90

55

B = 180 (90 + 55) = 35


Now, in ADC,
ADC + ACD + DAC = 180
DAC = 180 90 55 = 35
BAD = 90 35 = 55

1
a2 + b2 + c2 = 12 + 12 +
2
130.

x=

=1+1+

=
B

74 3
=
7
7

52 26
=
cm
14
7

131.

= 10
133.

26
7

49 26 23
=
cm
7
7

So, length of NB = 7 +

Area of ABC
3

48
= 16 cm2
3

23
7

2
cm
7
P

25

Fraction =

Area of BGC =

x4
Fraction =
x
Now, according to the question,

x +1
x6=
8
8x 48 = x + 1
8x x = 48 + 1
x=7

7 cm

Length of NO = 7

18
=
=1
17
127. If denominator of fraction = x,
Then numerator = x 4

( x + 1)
(x 4) 2 =
8

7 cm

On joining AP,
Now, APB = 90
(Q Angle in a semicirlce = 90)
AB2 = AP2 + PB2
(14)2 = AP2 + (12)2
AP2 = 52 cm
Now, let
AN = x cm
Then,
NO = (7 x) cm
In APN, AP2 = x2 + PN2
PN2 = AP2 x2
PN2 = 52 x2
...(i)
In PNO, PO2 = PN2 + NO2
(7)2 = PN2 + (7 x)2
49 (7 x)2 = PN2
..(ii)
From Eqs. (i) and (ii), we get
52 x2 = 49 (49 14x + x2)
52 x2 = 49 49 + 14x x2
14x = 52

cm

129.

1
2

1
1
=2
4
4
125. By shortcut method, remainder

132.

O
110

So, AP . BP = CP . DP

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

OPR = ORP = 25
(angles opposite of radius)
Now, in QOR,
QOR + OQR + ORQ = 180

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.16: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

QOR + ORQ + ORQ


= 180
(Q angles opposite to equal side
in a triangle are equal)

2ORQ = 180 110

sin 2 (1 cos )
=
(1 cos )sin

70
= 35
2

PRQ = 25 + 35 = 60
134. Let the height of tower = x cm
ORQ =

Then,

12 40

=x
8

x= 60 m
135.
CED = 180 130
= 50
Now, in CED,
ECD + CED + CDE = 180
CDE = 180 50 20 = 110
BAC = CDE = 110
(angles in same segment are equal)

cos sin =

12 m

F
36 m

140.

So, in ADE,
DE
sin 60 =
AD
(AD = length of wire)

AD =

12
DE
=
3
sin 60
12 2
3

= 8 3m
1
1

cosec cot
sin

1 2 sin2 =

2sin cos
(cos + sin )

1
1

1
cos
sin

sin sin

(cos 2 + m 2 1)
= cos2 ..(ii)
m2
From Eqs. (i) and (ii), we get
m 2 (cos 2 + m 2 1)
= 2
n
m2
2
2
2
n cos = cos + m2 1

cos2

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

2
3

3 P
=
4 B
H2 = P2 + B2
H2 = 32 + 42

tan =

H = 9 + 16
=

m
cos =
cos
n
On squaring both sides, we get
sin2 = m2 sin2
1 cos2 = m2 (1 cos2 )
1 cos2 = m2 m2 cos2
(1 cos 2 m 2 )

= cos2
m2

2
3

142.

sin
m sin
=n
cos
cos

2
3

1 sin2 sin2 =

sin
sin
=n
cos

cos

60

138.

= 2 sin
2 cos
tan = n tan

24 m

2
3
(cos2 sin2 ) (cos2 + sin2 )

2sin cos

60

2
3

(cos2 )2 (sin2 )2 =

cos (1 cos )
= cot
(1 cos )sin

(cos + sin )2 = ( 2 cos )2


cos2 + sin2 + 2sin cos
= 2cos2
2
2sin cos = cos sin2
2 sin cos = (cos sin )
(cos + sin )

m2 1
n2 1

141. cos4 sin4 =

139. cos + sin = 2 cos


On squaring both sides, we get

137.

cos2 =

1 cos 2 1 + cos
=
(1 cos )sin
=

12
x
=
8
40

(n2 1) cos2 = m2 1

sin
1
=

1 cos sin

cosec =

25 = 5
H
5
=
P
3

Hence,
P = Perpendicular
H = Hypotaneos
B = Traea
143.

1
1
+
;
2
1 + tan
1 + cot 2
1
1
+
cos 2
sin 2
1+
1+
sin 2
cos 2
cos2
sin
+
2
2
cos + sin
sin + cos
= cos2 + sin2 = 1
2

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.17: Solved Paper (19-05-2013) (1st Sitting)

144. Here,
and
Then

x= 20
y = 22,

yx
Percent gain =
100%
x
22 20
=
100% = 10%
20
145. Let CP of the article be Rs. x.
Then, SP = 110% of x = 1.1x
If SP be double i.e., 2.2x, then
Profit percent =

2.2 x x
100%
x

= 120%
146. Let the number be x.
Then, 137.5% of x = 33

33 100
= 24
1375
147. Marks in English, Physics and
Social Science
x=

60 + 85 + 55
810
360

200
810 = 450
360
Marks in Maths and Chemistry
= 810 450 = 360
Required percentage

450 360
90
100 =
100
810
810

1
= 11 %
9

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

148. Difference of marks in Physics and


Chemistry
=

85 70
810
360

15
810 = 33.75
360
They are equal to Chemistry and
Social Science
=

70 55
810 = 33.75
360
149. Required number
=

(90 + 70) (85 + 55)


810
360

(160 140) 810


360

20 810
= 45
360

SOLVED PAPER
SSC-CGL
PRE. EXAM 2014
Held On: 26-10-2014 (Morning Shift)

REASONING
Directions (Q. Nos. 1-6) In the following
questions, select the related word/
letters/number from the given
alternatives.
1. Optimist : Cheerful : : Pessimist :?
(a) Petty
(b) Selfish
(c) Gloomy
(d) Mean
2. YTOJ : XSNI : : WRMH : ?
(a) VQLG
(b) TOJE
(c) RMHC
(d) UPKF
3. EIGK : EACY : : RVTY : ?
(a) RVSQ
(b) RNPL
(c) RWUY
(d) RMPL
4. 720 : 840 : : 60 : ?
(a) 76
(b) 80
(c) 70
(d) 74
5. 225 : 256 : : 289 : ?
(a) 234
(b) 361
(c) 324
(d) 432
6. Money : Misappropriation : :
Writing : ?
(a) Deception (b) Mistake
(c) Plagiarism (d) Theft
Directions (Q. Nos. 7-11) Select the one
which is different from other three
alternatives.
7. (a)
(b)
(c)
8. (a)
(c)
9. (a)
(c)
10. (a)
(c)

Rival
Opponent
Foe
27
18
9-72
11-115
TUVX
BCDF

(d)
(b)
(d)
(b)
(d)
(b)
(d)

Ally
35
9
8-56
10-90
OPRS
HIJL

11. (a) Bay


(b) Cape
(c) Peninsula
(d) Island
12. Which one of the given response
would be a meaningful order of
the following?
1. Seed
2. Plant
3. Germination 4. Embryo
5. Flower
6. Fruit
(a) 1, 5, 3, 4, 2, 6
(b) 1, 4, 3, 2, 5, 6
(c) 6, 5, 4, 3, 1, 2
(d) 1, 5, 6, 4, 2, 3
13. Arrange the following words as
per order in the English
dictionary.
1. Live
2. Litter
3. Little
4. Literacy
5. Living
(a) 3, 4, 2, 1, 5
(b) 3, 2, 4, 5, 1
(c) 4, 3, 5, 2, 1 (d) 4, 2, 3, 1, 5
14. Which one set of letters when
sequentially placed at the gaps in
the given letter series shall
complete it?
ipi_upog_pig_pogi_g
(a) iupgg
(b) upgii
(c) puigp
(d) giupi
15. In the following series, how many
KGN occur in such a way that G
is in the middle and K and N
are adjacent to it on both sides?
AKGLMNDQKGCSNGK
TGKGNDZ PUXG KE
(a) 3
(b) 5
(c) 1
(d) 2

Directions (Q. Nos. 16-18) In the


Following questions, a series is given,
with one term missing. Choose the
correct alternative from the given ones
that will complete the series.
16. 1, 0, 3, 2, 5, 6, ?, 12, 9, 20
(a) 9
(b) 10
(c) 7
(d) 8
17. SHG, RIF, QJE, PKD, ?
(a) NME
(b) NLB
(c) OLE
(d) OLC
18. 7, 8, 18, 57, ?, 1165
(a) 174
(b) 232
(c) 224
(d) 228
19. There are five friends Sachin,
Kamal, Mohan, Arun and Ram.
Sachin is shorter than Kamal, but
taller than Ram. Mohan is the
tallest. Arun is a little shorter than
Kamal and a little taller than
Sachin. Who is the second tallest?
(a) Ram
(b) Sachin
(c) Kamal
(d) Arun
20. A is the brother of B, B is the
daughter of C and D is the father
of A. Then, how is C related to D?
(a) Husband (b) Wife
(c) Granddaughter
(d) Grandfather
21. From the given alternative words,
select the word which can be
formed using the letters of the
given word.
DEMOCRACY
(a) SECRECY (b) MICRO
(c) MARCY (d) DEMON

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.2: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

22. From the given alternative words,


select the word which cannot be
formed using the letters of the
given word
INCARCERATION
(a) RELATION
(b) TERRAIN
(c) INACTION
(d) CREATION
23. Mr. Manis age is 47 yr and
Johns age is 13 yr. In how many
years will Mr. Manis age be
double of Johns age?
(a) 20 (b) 21 (c) 10 (d) 15
24. If
in
a
certain
code
INTELLIGENCE is written as
ETNIGILLECNE, then how can
MATHEMATICAL be written in
the same code?
(a) AMHTMETACILA
(b) TAMMEHITALAC
(c) HTAMTAMELACI
(d) LACITAMEHTAM
25. If
in
a
certain
code
CHARACTER is written as
241612376 and CHILDREN is
written as 24859670, then how
can HIRALAL be written in the
same code?
(a) 4861551
(b) 4861515
(c) 4685151
(d) 4685511
26. Given below are capital letters in
the first line and symbols in the
second line. Symbols and letters
are codes for each other. Choose
the correct code for the given
letters.
A C EGH I ON P R T S B D M
+ = ( ) [ ] || # | > <

BEAST
(a) | + | | (b) | # | |
(c) | + # | |
(d) | + =
27. In an examination, 78% of the
total students who appeared were
successful. If the total number of
failures was 176 and 34% got first
class, then how many students got
first class?

(a) 272 (b) 112 (c) 210 (d) 254


28. Some letters are given with
numbers from 1 to 6. Select the
sequence of numbers which
arranges the letters into a
meaningful word
1 2 3 4 5 6
G I C O D N
(a) 2, 1, 4, 3, 6, 5
(b) 4, 3, 2, 6, 5, 1
(c) 6, 5, 2, 3, 1, 4
(d) 3, 4, 5, 2, 6, 1
29. Select the correct combination of
mathematical signs to replace *
signs and to balance the
following equation
(8 * 7 * 6) * 5 * 10
(a) =
(b) +
(c) +
(d) + =
30. If > stands for division,
stands for multiplication,
stands for greater than,
standsd for less than, < stands
for addition, stands for
subtraction, + stands for equal
to, then which of the following
equation is correct?
(a) 10 3 < 5 < 4 + 16
(b) 4 6 < 4 < 4 + 16
(c) 12 3 < 5 < 4 + 12
(d) 11 12 < 5 < 4 + 12
31. Some equations are solved on the
basis of a certain system. Find the
correct answer for the unsolved
equation on that basis.
5 * 3 = 125; 4 * 3 = 64; 8 * 2 = ?
(a) 28
(b) 16
(c) 32
(d) 64
Directions (Q. Nos. 32-34) In these
questions, select the missing number
from the given responses.
32.

9 7 4
5 4 3
6 8 ?
49 52 25

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a) 6
(c) 4
33.

4
8

(b) 7
(d) 5
10 22
5 14

10

(a) 13
(c) 11
34.

(b) 14
(d) 12

2 3 4
3 4 5
13 ? 41

(a) 31
(b) 46
(c) 23
(d) 25
35. Some statements are given
followed by two Conclusions I
and II. You have to consider the
statements to be true, even if they
seem to be at variance from
commonly known facts. You are
to decide which of the given
conclusions can definitely be
drawn from the given statements.
Indicate your answer.
Statements
All files are papers.
Some papers are books.
Some books are journals.
Conclusions
I. All files are journals.
II. All books are not journals.
(a) Both Conclusions I and II
follow
(b) Neither Conclusion I nor II
follows
(c) Only Conclusion I follows
(d) Only Conclusion II follows
36. Pratap starts from school and
walks 7 km towards East. He takes
a left and walks 4 km, then takes
a right and walks 2 km, again
takes a right and walks 3 km.
Which direction is he facing now?
(a) South
(b) North
(c) East
(d) West
37. Vijay travelled 12 km Southward,
then turned right and travelled 10
km, then turned right and

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.3: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

travelled 12 km. How far was


Vijay from the starting point?
(a) 22 km
(b) 44 km
(c) 12 km
(d) 10 km
38. Fertilizer consumption in India in
1984-85 was 8.21 MT. By 1990 it
was 13.75 MT and by 2000 it was
expected to reach 16 MT. What
conclusion can you draw from
this data?
(a) Fertilizer consumption does
not show any trend
(b) There is a steady increase of
the fertilizer consumption
(c) Fertilizer consumption is
steady
(d) There is a steady decrease in
the fertilizer consumption.
39. How many triangles are there in
the given figure?

46.

42. In the given figure, which letter


represents those Actors who are
also Dancers, Singers as well as
Violinists?

(a) S
(c) P

(b) Q
(d) U

Directions (Q. Nos. 43 and 44) In the


following questions, identify the
diagram that best represents the
relationship among the classes given
below.

47. A piece of paper is folded and cut


as shown below in the question
figures. From the given answer
figures, indicate how it will
appear when opened.

43. Factory, Machinery, Product

(a) 18
(b) 20 or more
(c) 12
(d) 16
40. Among the four answer figures,
which figure can be formed the
cut-pieces given below in the
question figure?
Question Figure

44. Travellers, Train, Bus

48. From the given answer figures,


select the one is which the
question figure is hidden/
embedded.

Directions (Q. Nos. 45 and 46) In these


questions, which answer figure will
complete the pattern in the question
figure?
45.

Answer Figures

41. Choose the cube which will be


formed on folding the given
question figure.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

49. A word is represented by only one


set of numbers as given in any
one of the alternatives. The sets of
numbers given in the alternatives
are represented by two classes of
alphabets as in two matrices given
below. The columns and rows of

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.4: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

Matrix I are numbered from 0 to 4


and that of Matrix II are numbered
from 5 to 9. A letter from these
matrices can be represented first
by its row and next by its column.
e.g., E can be represented by 02,
43, 68 etc., and N can be
represented by 21, 65, 95 etc.
Similarly, you have to identify the
number set for the word given
below.
Cost

the image of the question figure?

(a) 04, 30, 31, 41


(b) 88, 57, 69, 32
(c) 04, 11, 41, 76
(d) 88, 78, 99, 89
50. If a mirror is placed on the line MN,
then which of the answer figures is

GENERAL
51. he famous economist Thomas
Robert Malthus, in his views
regarding population, is
(a) optimistic
(b) partly optimistic and partly
pessimistic
(c) pessimistic
(d) None of the above
52. Non-insurable or uncertainty risk
is
(a) change in fashion
(b) fire
(c) flood
(d) change in the price of that
commodity
53. Gold Bullion Standard refers to
(a) gold coin as an unlimited legal
tender
(b) gold as the measure of value
(c) free coinage of gold
(d) no restriction on import and
export of gold
54. Laws made by the executive are
called
(a) Delegated Legislation
(b) Preferred Legislation
(c) Rule of Law
(d) Administrative Law
55. The word Oikonomia means
(a) Household Management
(b) Individual Management
(c) Political Management
(d) Fiscal Management

AWARENESS

56. The word Economics is taken


from which language?
(a) French
(b) Greek
(c) German
(d) English
57. Which of the following is a merit
of the presidential form of
government?
(a) The fixed tenure of the
executive gives it a great
sense of stability
(b) It ensures speedy execution of
policies
(c) It safeguards the liberty of the
people
(d) All of the above
58. The two chambers of the Swiss
Federal Assembly are called
(a) National Council and Council
of States
(b) House of Lords and House of
Commons
(c) Senate and House of
Representatives
(d) None of the above
59. Name the Italian traveller who
visited the Vijayanagar empire in
1420 AD
(a) Domingos Paes
(b) Edoardo Barbosa
(c) Nicolo de Conti
(d) Abdur Razzag
60. Which one of the following
dynasties
established
an
independent rule in Bijapur?

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

61.

62.

63.

64.

65.

66.

(a) Imad Shahi (b) Nizam Shahi


(c) Qutb Shahi (d) Adil Shahi
Who regarded the second
chamber as needless, useless and
worse?
(a) Laski
(b) Maclver
(c) Bentham (d) Seeley
The tenure of the Swiss President
is
(a) 3 yr
(b) 2 yr
(c) 4 yr
(d) 1 yr
Haemolymph is observed in
(a) Arthropods
(b) Echinoderms
(c) Ascaris
(d) Annelids
The virus without capsid but only
with nucleic acids is called
(a) Capsomere (b) Nucleoid
(c) Prion
(d) Virion
The immunity caused by the Blymphocytes is called
(a) Sterile immunity
(b) Acquired Immunity
(c) Cellular Immunity
(d) Humoral Immunity
Who among the following
enjoyed the patronage of Sultans
from Balban to Ghiyas-ud-din
Tughlaq?
(a) Ibn Batutah
(b) Badauni
(c) Zia-ud-din Barani
(d) Amir Khusrow

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.5: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

67. The Sufi movement originally


started from
(a) Persia
(b) Delhi
(c) Lahore
(d) Kabul
68. Humayun was driven out of
Hindustan in 1540 AD after the
battle of
(a) Chausa
(b) Dourah
(c) Surajgarh (d) Kannauj
69. Poly metallic nodules (also called
manganese nodules) are found in
concentrations
(a) on continental shelves
(b) in deep ocean beds
(c) on lake beds
(d) in beach sands
70. Spot the odd item in the following
(a) Meander (b) Delta
(c) Bolson
(d) Ox-bow lake
71. Kandla port is located at
(a) Gulf of Khambat
(b) Kori Creek
(c) Gulf of Kutch
(d) None of these
72. Which of the following forests
grows in waterlogged areas?
(a) Mangrove (b) Evergreen
(c) Deciduous (d) Coniferous
73. Nag Tiba and Mahabharat ranges
are included in
(a) Sub-Himalayas
(b) Trans-Himalayas
(c) Greater Himalayas
(d) Lesser Himalayas
74. Pink mould is the common name for
(a) Aspergillus
(b) Rhizopus
(c) Neurospora
(d) Mucor
75. The sleeping sickness is caused
by
(a) Escherichia
(b) Neisseria
(c) Entamoeba
(d) Trypanosoma
76. Combustion is a
(a) physicai and chemical process
(b) biological process
(c) physical process
(d) chemical process

77. Which of the following is not a


form of carbon?
(a) Soot
(b) Hematite
(c) Graphite (d) Charcoal
78. What is Dry Ice?
(a) Solid carbon dioxide
(b) Liquid nitrogen
(c) ice cubes and saw dust
(d) Ice cubes and salt
79. The gas commonly used in
advertisement sign-boards and
decorative lights is
(a) nitrogen (b) chlorine
(c) hydrogen (d) neon
80. Flow of blood in dorsal blood
vessel of earthworm is
(a) sideward (b) downward
(c) backward (d) forward
81. Which of the following is
biodegradable?
(a) Leather belts
(b) Silver foil
(c) Iron nails (d) Plastic mugs
82. Fungi that grow on bark are said
to be
(a) Xyiophilous
(b) Saxicolous
(c) Coprophilous
(d) Corticolous
83. To an astronaut in space the sky
will appear to be
(a) violet
(b) red
(c) blue
(d) black
84. On a rainy day, small oily films on
water show brilliant colours. This
is due to
(a) scattering (b) dispersion
(c) refraction (d) polarisation
85. Natural radioactivity was
discovered by
(a) Rutherford (b) Marie Curie
(c) Henri Becquerel
(d) Enrico Fermi
86. Rainbow formation is due to
(a) absorption of sunlight by
water droplets
(b) diffusion of sunlight through
water droplets
(c) ionisation of water droplets
(d) refraction and reflection of
sunlight by water droplets

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

87. CAD stands for


(a) Computer Automatic Design
(b) Computer Aided Decode
(c) Computer Automatic Decode
(d) Computer Aided Design
88. Unix operating system is generally
known as
(a) Multi User Operating System
(b) General Application
(c) Single User Operating System
(d) Single User Application
Program
89. Who holds the world record as
the youngest person to climb
Mount Everest?
(a) Santosh Yadav
(b) Phu Dorjee
(c) Bachendri Pal
(d) Dicky Dolma
90. Hyperplasia means
(a) abnormal increase in number
of cells
(b) an increase in size of a cell
(c) excessive motility of muscle
(d) voracious eating
91. The part of root involved in water
absorption is
(a) zone of elongation
(b) zone of root cap
(c) zone of cell division
(d) zone of root hairs
92. Who is the Prime Minister of
Australia?
(a) Tony Abbott
(b) Kevin Rudd
(c) Julia Gillard
(d) None of these
93. Which of the parent country of
mobile giant Nokia?
(a) Finland
(b) Sweden
(c) Spain
(d) Germany
94. Where was the Joint G-20 Finance
and Labour Ministers Meeting
held on July 19, 2013?
(a) New York (b) Paris
(c) Moscow (d) London
95. Which is the largest man-made
lake?
(a) Baikal
(b) Wullar
(c) Govind Sagar
(d) Rana Pratap Sagar

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.6: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

96. Who took oath as the President of


Iran on August 4, 2013?
(a) Hassan Rouhani
(b) Mohammad Bashir Ahmad
(c) Mohammad Bagher Ghalibaf
(d) Mahmoud Ahmadinejad
97. Who was sworn-in as the United
States Ambassador to the United
Nations by Joe Biden on August 1,
2013?
(a) Rosemary DiCarlo
(b) Samantha Power

(c) Zalmay Khalizad


(d) Susan Rice
98. Who won the Rogers Cup
womens singles in lawn tennis in
2013?
(a) Victoria Azarenka
(b) Agnieszka Radwanska
(c) Maria Sharapova
(d) Serena Williams
99. Who was appointed as the
Chairperson of the National
School of Drama on August 19,
2013?

(a) Adly Mansour


(b) Sasikumar Venkat
(c) Amal Allana
(d) Ratan Thiyam
100. To which channel did the
International Olympic Committee
sell the broadcasting rights for
2014 and 2016 Olympics?
(a) Set Max
(b) Zee sports
(c) STAR India
(d) Doordarshanz

QUANTITATIVE APTITUDE
101. Subhash can copy 50 pages in 10
h; Subhash and Prakash can copy
300 pages in 40 h. In how much
time can Prakash copy 30 pages?
(a) 12 h
(b) 9 h
(c) 13 h
(d) 10 h
102. Rajesh is in-charge of buying
bread rolls and buns for a party.
There are 10 buns in each box of
buns and 8 bread rolls in each box
of bread rolls. Rajesh wants to buy
exactly the same number of buns
and bread rolls. What is the
smallest number of boxes he
should buy for buns alone?
(a) 10 (b) 8 (c) 4 (d) 5
103. Simplify
x 1
1+
2 x 2
4

105.

106.

107.

(a)

x4 + 1
2x2

(c)

x4 + 2 x 2 1
2 x2

(b)

x2 + 1
2x2

x4 1
2 x2
104. If a job is to be completed in 10
days, it requires 270 persons. If 180
persons take up the same job, they
will finish it in

108.

(d)

109.

(a) 27 days
(b) 12 days
(c) 15 days
(d) 18 days
A certain number of men can
finish a piece of work in 100 days.
However, if there were 10 men less,
then it would take 10 days more for
the work to be finished How many
men were there originally?
(a) 110 (b) 75 (c) 50 (d) 100
A square lawn has path 4 m wide
around it. If the area of the path is
196 m2, then each side of the lawn
is
(a) 7.25 m
(b) 9.25 m
(c) 8.25 m
(d) 8 m
A cloth merchant has announced
25% rebate on marked price. If one
needs to have a rebate of Rs. 40,
then how many shirts, each with a
marked price of Rs. 32, should he
purchase?
(a) 7 (b) 8 (c) 5 (d) 6
One dozen pairs of socks quoted
at Rs. 160 are available at a
discount of 10%. Find how many
pairs of socks can be bought for
Rs. 60.
(a) 6 pairs
(b) 8 pairs
(c) 5 pairs
(d) 7 pairs
A machine is marked at Rs. 7500
for sale. The shopkeeper allows
successive discounts of 8%, 5%
and 2% on it. The net selling price
(in Rs.) is

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a) 6427.50
(b) 6415.40
(c) 6400.30
(d) 6423.90
110. The surface area of two spheres
are in the ratio 4 : 9. What is the
ratio of their volumes?
(a) 8 : 27
(b) 16 : 81
(c) 2 : 3
(d) 4 : 9
111. On increasing the diameter of a
circle by 75%, the percentage
increase in the perimeter is
(a) 75%
(b) 80%
(c) 65%
(d) 70%
112. If the perimeter of an equilateral
triangle is 42 cm, its area, (in sq
cm) will be
(a) 24 3

(b)

(c) 7 3

(d) 14 3

113. If x +

49 3

1
= 1, (x 0), then the value
x

x 2 + 3x + 1
is
x2 + 7x + 1

of

1
2
114. If a + b + c = 0, find the value of
(a) 1

1
a3
+

(b) 2

(c) 0

1
1
+ 3
3
b
c

1
1
3 +
(b + c )
(b + c ) 3

(d)

1
( a + b )3

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.7: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

(a) 1
(c) 1

(b) 3abc
(d) 0

1
1
+
= 4, then
y
x
the value of x3 + y3 is
(a) 52 (b) 64 (c) 4 (d) 25
(a2 + 2a)2 + 12(a2 + 2a) 45 can be
expressed as
(a) (a 1) (a 3) (a2 + 2a + 15)
(b) (a 1) (a + 3) (a2 + 2a + 15)
(c) (a + 1) (a + 3) (a2 + 2a + 15)
(d) (a + 1) (a 3) (a2 + 2a + 15)
The ratio of the first and second
class fares between two stations
is 4 : 1 and that of the number of
passengers travelling by the first
and second class is 1 : 40. If Rs.
11000 is collected as total fare,
then the amount collected from the
first class passengers is
(a) Rs. 1375 (b) Rs. 3150
(c) Rs. 800
(d) Rs. 1000
The average age of three boys is
15 yr. If their ages are in the ratio
of 3 : 5 : 7, then the age of the
youngest boy (in yr) is
(a) 18 (b) 21 (c) 9 (d) 15
Of three numbers, the first is twice
the second and the second is
thrice the third. If the average of
the three numbers is 10, then the
largest number is
(a) 12 (b) 18 (c) 30 (d) 15
A man purchased a car for Rs.
135000 and spent Rs. 25000 on
repairs. At what price was the car
sold if he suffered 10% loss on it?
(a) Rs. 176000 (b) Rs. 144000
(c) Rs. 121500 (d) Rs. 150000
In the certain examination, 77%
candidates passed in English and
34% failed in Mathematics. If 13%
failed in both the subjects and 784
candidates passed in both the
subjects, then the total number of
candidates was
(a) 1600
(b) 1800
(c) 1200
(d) 1400
A train 120 m long runs through a
station at the speed of 54 km/h.

115. If x + y = 4 and

116.

117.

118.

119.

120.

121.

122.

123.

124.

125.

126.

127.

128.

129.

The time taken by the train to pass


a man standing on the platform
(a) 7s
(b) 8s
(c) 5s
(d) 6s
A, B and C start together from the
same point to travel around a
circular island 30 km in
circumference. A and B are
travelling in the same direction and
C is in the opposite direction. If A
travels 5 km, B travels 7 km and C
travels 8 km in an hour, then they
all come together again after
(a) 25 h
(b) 30 h
(c) 15 h
(d) 20 h
At what rate will a sum of Rs. 1000
amount to Rs. 1102.50 in 2 yr at
compound interest?
(a) 6%
(b) 6.5%
(c) 5%
(d) 5.5%
Radii of two circles are 6.3 cm and
3.6 cm. If they touch each other
internally, then the distance
between their centres is
(a) 9.1 cm
(b) 2.7 cm
(c) 3.7 cm
(d) 10.1 cm
There is a circle of radius 5 cm and
the perpendicular distance from
the centre of the circle to the chord
of the circle is 3 cm. Then, the
length of the chord is
(a) 6 cm
(b) 5 cm
(c) 8 cm
(d) 4 cm
In a ABC, A 20, B C
= 32. Then, the A is
(a) 84
(b) 90
(c) 75
(d) 80
The bisector of BAC of ABC
cuts BC at and D and the
circumcircle of the triangle at E. If
DE = 3 cm, AC = 4 cm and AD = 5
cm, then the length of AB is
(a) 9 cm
(b) 10 cm
(c) 7 cm
(d) 8 cm
In two ABC and PQR,

AB = PQ
BC = QR ,
and
extended m ABC = 120 and
extended m PQS = 120. Then, by
which condition are the two
triangles congruent?

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a) Side Angle Side


(b) Angle Side Side
(c) Angle Side Angle
(d) Side Side Side
130. If an equilateral triangle ABC is
inscribed in a circle with centre at
0, then BOC, COA and AOB
are respectively
(a) 50, 60, 70
(b) 120, 120, 120
(c) 60, 60, 60
(d) 80, 120, 160
131. If x = 3 + 2 2 , then the values of
1
1
and x 3 3
x3
x
respectively
x3 +

are

(a) 140 2, 198(b) 234, 216


(c) 216, 234
(d) 198,140 2
132. Given that a + b +c = 2 and ab + bc
+ ca = 1, then the value of (a + b)2
+ (b + c)2 + (c + a)2 is
(a) 10
(b) 16
(c) 6
(d) 8
133. If x2 + 4x + 3 = 0, then the value of
x3
is
x 6 + 27 x 3 + 27

(a) 1

(b)

1
2

1
2
134. Find the area of the triangle

(c) 1

(d)

9C
+ 32
5
with the F-axis and C-axis.

formed by the graph F =

(a)

2760
sq unit
9

(b)

2760
sq unit
9

(c)

2860
sq unit
9

(d)

2560
sq unit
9

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.8: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

135. If in a ABC, AB is smaller than


AC, then AC AB is
(a) = BC
(c) < BC
136.

1
AC
2
(d) > BC
(b) <

1 + sin
is equal to
1 sin
(a) sec + tan
(b) sec tan
(c) cosec + cot
(d) cosec cot
3

and 0 < <


and
4
2
25x sin2 cos = tan2, then the
value of x is

137. If tan =

(a) cot A cot B


(b) sec A cosec B
(c) tan A tan B
(d) None of these
141. The angle subtended at the centre
of a circle by an arc length equal in
length to the radius of the circle is
defined as
(a) one radian
(b) 90 degrees
(c) one grade
(d) one degree
142. If sin x + sin2 x = 1, then the value
of cos2 x + cos4 x is
(a) 2
(b) 2.5
(c) 1
(d) 1.5
143. The value of a sector in a pie-chart
is equal to

(a)

7
64

(b)

9
64

(a)

(c)

3
64

(b)

5
64
138. A kite flying at a height of 45 m
from the level ground is attached
to string inclined t 60 to the
horizontal. The length of the
string is
(d)

(a)

30
2

(c)

Angle of the sector


100
360
Angle of the sector
Total
360
value of the data
Angle of the sector
Total
180
value of the data

Angle of the sector


100
180
144. In the figure, AB || CD and EF
intersects them. Then, the value of
x is
(d)

(b) 30 5 m
(c) 30 3 m
(d) 30 2 m
139. If a sec = x and b tan = y, then
how are x and y connected with a
and b?
(a) a2x2 b2y2 = a2b2
(b) b2x2 a2y2 = a2b2
(c) a2x2 + b2y2 = a2b2
(d) b2x2 + a2y2 = a2b2
tan A + tan B
140.
is equal to
cot A + cot B

2x
A

B
4x + 12

D
F

(a) 18
(c) 28
(d) 24

(b) 14

Directions (Q. Nos. 145-150) Study the


following chart and answer the
questions given below the chart.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

145. If in the year 1998, the boxes were


exported at the same rate per box
as that in 1997, what would be the
value (in crore of Rs.) of export in
1998?
(a) 330
(b) 400
(c) 352
(d) 375
146. What is the difference between
boxes (in lakh) exported in the
years 1996 and 1997?
(a) 50
(b) 25
(c) 100
(d) None of these
147. In which year was the value per
aluminium box the minimum?
(a) 1996
(b) 1998
(c) 1999
(d) 1995
148. What is the difference (in lakh)
between the boxes exported in the
years 1997 and 1998?
(a) 100000
(b) 1000000
(c) 10
(d) 1000
149. What was the aproximate
percentage increase in export
value from the years 1995 to 1999?
(a) 375
(b) 200
(c) 333.3
(d) None of these
150. What was the percentage drop in
export quantity from the years 1995
to 1996?
(a) 75
(b) 25
(c) 50
(d) None of these

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.9: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

ENGLISH COMPREHENSION
Directions (Q.Nos. 151-155) In the
following questions, some parts of the
sentence have errors and some are
correct. Find out which part of a
sentence has an error. If a sentence is
free from error, mark (d) as your answer.
151. With our great annoyance (a)/we
found the ground (b)/filled with
broken glasses. (c)/No error (d)
152. The new device (a)/aims at
eliminating (b)/the risk of shortcircuiting. (c)/No error (d)
153. I wish to heartily (a)/congratulate
you for (b)/your astounding
success. (c)/No error (d)
154. The visitor took the vacant seat
(a)/next from mine (b)/one of the
many huge sofas in the room. (c)/
No error (d)
155. He was (a)/a learnt man among
lords, (b)/and a lord among
learned men. (c)/No error (d)
Directions (Q.Nos. 156-160) In the
following questions sentences are
given with blanks to be filled in with an
appropriate word (s). Four alternatives
are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the
four.
156. The book provides an overview of
European wines that should prove
inviting to both the virtual ........
and the experienced connoisseur.
(a) prodigal (b) novice
(c) zealot
(d) glutton
157. The Sun is shining brightly, please
........... the light.
(a) put off
(b) put out
(c) take off
(d) put on
158. This practice was brought ........... to
prevent certain abuses.
(a) about
(b) in
(c) down
(d) off
159. This package was supposed
........... yesterday.
(a) to have been delivered

(b) to deliver
(c) to be delivering
(d) not to be delivered
160. Her true feelings manifested
themselves in her sarcastic
remarks, only then was her ........
revealed.
(a) sweetness (b) bitterness
(c) sarcasm
(d) charm
Directions (Q.Nos. 161-163) In the
following questions out of the four
alternatives, choose the one which best
expresses the meaning of the given
word.
161. Brutalize
(a) Devise
(b)
(c) Stir
(d)
162. Pinnacle
(a) Summit
(b)
(c) Capusle (d)
163. Garble
(a) Communicate
(b) Explain
(c) Confuse
(d) Hide

Strike
III-treat
Pit
Heart

Directions (Q.Nos. 164-166) In the


following questions choose the word
opposite in meaning to the given word.
164. Seamy
(a) Unpleasant
(b) Sincere
(c) Honest
(d) Pure
165. Cease
(a) Confront
(b) Confiscate
(c) Abandon
(d) Initiate
166. Denounce
(a) Grant
(b) Praise
(c) Signify
(d) Confirm
Directions (Q.Nos. 167-171) In the
following questions four alternatives are

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

given for the Idiom/Phrase underlined in


the sentence. Choose the alternative
which best expresses the meaning of the
Idiom/Phrase.
167. Ask Mr. Das. He can give you all
the news you need. He is always
in the swim.
(a) in search of news
(b) well-informed and upto date
(c) giving news to others
(d) at the swimming pool
168. You have been trying to solve
this puzzle for a long time, be
careful, so that you avoid barking
up the wrong tree.
(a) keep working constantly
(b) climbing the wrong tree
(c) trying to solve problems
(d) trying to find something at a
wrong place
169. Ill be able to do my job very well
when I know the ropes.
(a) learn the procedures
(b) gain confidence
(c) become bolder
(d) work in silence
170. The secretarys thoughtless
remark added fuel to the fire.
(a) helped in improving the
situation
(b) prevented the situation
(c) added humour to the situation
(d) worsened the difficult
situation
171. He could not get money from his
master because he rubbed him up
the wrong way.
(a) suggested a wrong method
(b) advised him to be strict
(c) Irked or irritated him
(d) asked him to speed up
Directions (Q.Nos. 172-181) In the
following questions sentence /a part of
the sentence is underlined. Below are
given alternatives to the underlined part
at (a), (b), (c) which may improve the

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.10: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

sentence. Choose the correct


alternative. In case no improvement is
needed, your answer is (d).
172. The government representative
furnished the reporters all details.
(a) provided the reporters all
details
(b) furnished reporters all details
(c) furnished the reporters with
all the details
(d) No improvement
173. It was raining so heavily yesterday
that I could not move out for may
usual walk.
(a) I could not go out for my
usual walk
(b) I could not move for my usual
walk
(c) I could not go to my usual
walk
(d) No improvement
174. Ram filled ink into his pen before
leaving for school.
(a) filled ink in his pen
(b) filled his pen with ink
(c) filled ink on his pen
(d) No improvement
175. The toys he bought for Suzy are
too to be cheap.
(a) are so much good to be cheap
(b) are so good that to be cheap
(c) were so good to be cheap
(d) No improvement
176. I did one mistake in the dictation
test today.
(a) I made a mistake in
(b) I did a mistake in
(c) I did a mistake at
(d) No improvement
177. John has been detained at a
meeting.
(a) by the meeting
(b) on a meeting(c) in meeting
(d) No improvement
178. The butler was as devoted as a
faithful dog.
(a) a faithful cat
(b) a faithful pet
(c) a faithful friend
(d) No improvement

179. He denied that he had not forged


my signature.
(a) would not forge
(b) had forged
(c) did not forge
(d) No improvement
180. There is an error in grammar in the
sentence.
(a) a written error
(b) a grammar error
(c) a grammatical error
(d) No improvement
181. To his astonishment and
admiratior, he got the information
that it was only the picture of a
curtain.
(a) found
(b) saw clearly
(c) received the information
(d) No improvement
Directions (Q.Nos. 182-188) In the
following questions out of the four
alternatives, choose the one which can
be substituted for the given words/
sentence.
182. Having a stale small or taste.
(a) Savoury
(b) Tepid
(c) Rancid
(d) Insipid
183. A wooden object used for
connecting animals that are
pulling a vehicle.
(a) Whip
(b) Yoke
(c) Rein
(d) Leash
184. A man who knows a lot about
things like food, music and art.
(a) Hostage
(b) Connoisseur
(c) Priest
(d) Optimist
185. A doctor who specializes in
diseases of the nose.
(a) Pathologist
(b) Podiatrist
(c) Rhinologist
(d) Otologist
186. Study of caves.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

(a) Topology
(b) Numismatics
(c) Speleology
(d) Seismology
187. Government be the few.
(a) Monarchy
(b) Anarchy
(c) Oligarchy
(d) Autocracy
188. Materials that change naturally by
the action of bacteria.
(a) Biological
(b) Biodegradiable
(c) Inflammable
(d) Perishable
Directions (Q.Nos. 189 and 190) In the
following questions four words are
given in each question, out of which
only one word is correctly spelt. Find
the correctly spelt word.
189. (a)
(b)
(c)
(d)
190. (a)
(b)
(c)
(d)

Extirpate
Extripaite
Exterpate
Exitrpeit
Intelligibility
Inteligibility
Inteligibelity
Inteligibillity

Directions (Q.Nos. 191-200) You have


two brief passages with five questions
following each passage. Read the
passages carefully and choose the best
answer to each question out of the four
alternatives.
Passage I
A crucial element that defines the
soap opera is the open-ended nature of
the narrative, with stories spanning
several episodes. One of the defining
features that makes a television program
a soap opera, according to Albert
Moran, is that form of television that
works with a continuous open narrative.
Each episode ends with a promise that
the storyline is to be continued in
another episode.
In 2012, Robert. Lloyd of the Los
Angeles Times wrote of daily dramas,
Although melodramatically eventful,

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.11: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

soap operas such as this also have a


luxury of space that makes them seem
more naturalistic, indeed, the economics
of the form demand long scenes and
conversations that a 22-episodes-perseason weekly series might dispense
with half a dozen lines of dialogue may
be drawn out, as here, for pages. You
spend more time even with the minor
characters the apparent villains grow less
a apparently villainous.
Soap opera storylines run
concurrently, intersect and lead into
further developments An individual
episode of a soap opera will generally
switch between several different
concurrent .arrative threads that may at
times interconnect and affect one
another or may run entirely independent
of each other. Evening soap operas and
serials that run for only a part of the year
tend to bring things to a dramatic end-ofseason cliffhanger.
191. What does the author mean by
the open -ended nature of soap
operas?
(a) Every episode ends shruptly
(b) Consecutive episodes nave
no connection
(c) Each episode ends with a
promise that the storyline is to
be continued in another
episode
(d) Every episode has a different
story
192. A soap opera has the space for it
to be more
(a) dramatic
(b) tragic
(c) artistic
(d) naturalistic
193. The economics of a soap opera
form demands for it to have
(a) melodramatic events
(b) promising storylines
(c) long scenes
(d) luxurious space
194. An individual episode of a soap
opera generally switches between
(a) successive intersections of
events

(b) different concurrent narrative


threads
(c) more time spent with minor
characters
(d) apparent villains that grow
less apparent villainous
195. Soap operas that run for a part of
the year usually end in
(a) a cliffhanger
(b) a sequence
(c) a cliff
(d) an episode
Passage II
Two or three days and nights went
by, 1 reckon I might say they swam by
they slid along so quiet and smooth and
lovely. Here is the way we put it in the
time. It was a monstrous big river down
there-sometimes a mile and a half wider
we ran rights, and laid up and hid
daytimes, soon as night was most gone
we stopped navigating and tied up nearly
always in the dead water under a
towhead and then cut young cotton
woods and willows and hid the roft with
them-Then, we set out the lines. Next we
slid into the river and had a swim, so as
to freshen up and cool, off then we set
down on the sandy bottom where the
water was about knee deep and watched
the daylight come. Not a sound
anywhere-perfectly shill just like the
whole word was asleep, only sometimes,
the bullfrogs a cluttering maybe. The
first thing to see, looking away over the
water, was a kind of dull line- that was the
woods on other side, you couldnt make
nothing else out, then a pale place in the
sky, then more paleness spreading
around, then the river softened up away
off and warm black any more, but gray
you could see little dark spots drifing
along ever so far away-trading scowe
and such things and long black streaksrafts sometimes you could hear a sweep
creaking, jumbled up voices, it was so
still and sounds comes so far and by
and by you could see a streak on the
water which you know by the look of the

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

streak that theres snag there in a current


which breaks on it and makes that streak
look that way.
196. How did the days and nights go
by, according to the writer?
(a) They slid along so smooth
and soft and quietly
(b) They slid along so quietly and
smooth and softly
(c) They slid along so quiet and
smooth and lovely
(d) They slid along so smooth
and quietly
197. They stopped navigating
(a) at daytime
(b) at dawn
(c) at night
(d) at dusk
198. After a swim in the moor they
(a) set down on the sandy shore
and watched the daylight
come
(b) set down on the sandy
bottom and watched the
daylight come
(c) set down on the sandy
bottom where the water was
about ankle deep and watched
the daylight come
(d) set down on the sandy
bottom where the water was
about knee deep and watched
the daylight come
199. In the stillness of the night
(a) the whole world was asleep
(b) a sweep creaking or jumbled
up voices could be heard
(c) sound come so far
(d) the bullfrogs also were asleep
200. The streak on the water looks as it
does because
(a) of a sang there in the swift
current which breaks on it
(b) the streak has been swept by
the swift current
(c) the swift current has broken
the streak
(d) the streak has been swept by
the swift current to the shore

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.12: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

ANSWERS
1. (c)
11. (b)
21. (c)
31. (d)
41. (a)
51. (c)
61. (c)
71. (c)
81. (a)
91. (d)
101. (a)
111. (a)
121. (d)
131. (d)
141. (a)
151. (a)
161. (d)
171. (c)
181. (a)
191. (c)

2. (a)
12. (b)
22. (a)
32. (b)
42. (b)
52. (c)
62. (d)
72. (a)
82. (d)
92. (a)
102. (c)
112. (b)
122. (b)
132. (c)
142. (c)
152. (c)
162. (a)
172. (c)
182. (c)
192. (d)

3. (*)
13. (d)
23. (b)
33. (c)
43. (d)
53. (b)
63. (a)
73. (d)
83. (d)
93. (a)
103. (a)
113. (d)
123. (b)
133. (a)
143. (b)
153. (b)
163. (c)
173. (a)
183. (b)
193. (c)

4. (c)
14. (d)
24. (c)
34. (d)
44. (b)
54. (a)
64. (b)
74. (b)
84. (b)
94. (c)
104. (c)
114. (d)
124. (c)
134. (d)
144. (c)
154. (b)
164. (d)
174. (b)
184. (b)
194. (b)

5. (c)
15. (d)
25. (b)
35. (d)
45. (c)
55. (a)
65. (d)
75. (d)
85. (c)
95. (c)
105. (a)
115. (a)
125. (b)
135. (c)
145. (c)
155. (b)
165. (d)
175. (d)
185. (c)
195. (a)

6. (c)
16. (c)
26. (c)
36. (a)
46. (d)
56. (b)
66. (c)
76. (d)
86. (d)
96. (a)
106. (c)
116. (b)
126. (c)
136. (a)
146. (d)
156. (b)
166. (b)
176. (a)
186. (c)
196. (c)

7. (d)
17. (d)
27. (a)
37. (d)
47. (c)
57. (a)
67. (a)
77. (b)
87. (d)
97. (b)
107. (c)
117. (d)
127. (a)
137. (d)
147. (d)
157. (b)
167. (b)
177. (d)
187. (c)
197. (b)

8. (b)
18. (b)
28. (d)
38. (b)
48. (d)
58. (a)
68. (d)
78. (a)
88. (a)
98. (d)
108. (c)
118. (c)
128. (b)
138. (c)
148. (c)
158. (b)
168. (d)
178. (d)
188. (b)
198. (d)

9. (c)
19. (c)
29. (a)
39. (b)
49. (c)
59. (c)
69. (b)
79. (d)
89. (d)
99. (d)
109. (d)
119. (b)
129. (b)
139. (b)
149. (c)
159. (b)
169. (a)
179. (b)
189. (a)
199. (a)

10. (b)
20. (b)
30. (a)
40. (a)
50. (b)
60. (d)
70. (c)
80. (d)
90. (a)
100. (c)
110. (a)
120. (b)
130. (c)
140. (c)
150. (b)
160. (b)
170. (d)
180. (c)
190. (a)
200. (a)

EXPLANATIONS
1. As, Optimist is always Cheerful, in
the same way Pessimist is always
Gloomy.

4. As,

2. As

Same as,
Same as,

3. As,

Same as,

5. As, 225 : 256 (15)2 : (15 + 1)2


Same as, 289 : 324
(17)2 : (17 + 1) 2
6. As,
Money
can
be
Misappropriation, in the same way
Writing can be Plagiarism.
7. Except Ally, all other are harmful
for us.

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

8. Except 35, all other are multiples of


9.
9. Except 11-115, in all others options
right side number can get by
multiplication of left number and
one less from left number.
10. Except OPRS, all other are
increasing by + 1, + 1, + 2.
11. Cape is different from others.
12. The meaningful order of the given
words is as follows
Seed Embryo Germination
Plant Flower Fruit
13. The order of given words as per
the English dictionary is as
follows
Literacy Litter Little Live
Living
14. ip/ig/up/og/ip/ig/up/og/ip/ig
Hence, option (d) is the right
answer.

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.13: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

15. A K G L M N D Q K G C S
NG K T G K G N DZPUX

GK E
Thus, in the given series two
KGN occur in such a way that G
is in the middle and K and N are
adjacent to it on both sides.

21.

22.

23.

16.

Therefore, in the above series, 7


will be come in the place of
question mark.
17.

Hence, in the above series, OLC


will be come in the place of
question mark.
18. The sequence of given series is as
follows
7 1+1=8
8 2 + 2 = 18
18 3 + 3 = 51
57 4 + 4 = 232
232 5 + 5 = 1165
Hence, in the series, 232 will be
come in the place of question
mark.
19. According to the question,
Mohan > Kamal > Sachin > Ram
...(i)
and
Kamal > Arun > Sachin
..(ii)
So, from Eqs. (i) and (ii),
Mohan > Kamal > Arun > Sachin
> Ram
...(iii)
It is clear from Eq. (iii) that the
second tallest is Kamal.
20. Making the relation diagram from
information given,

24.

Hence, it is clear from diagram that


C is wife of D.
MARCY word can be formed
using the letters of the given main
word DEMOCRACY.
Due to absence of letter L in the
given main word, RELATION
word cannot be formed.
Given, Mr. Manis present age
= 47 yr
and Johns present age = 13 yr
Let, in x yr Mr. Manis age be
double of Johns age.
According to the question,
47 + x = 2 (13 + x)
47 + x = 26 + 2x
2x x = 47 26
x = 21 yr
Hence, after 21 yr Mr. Manis age
be double of Johns age.
As,

176 100
22
= 8 100

x= 800
Now number of student got first
class = 34% of 800

28.

29.

30.

27. Let total student appeared in an


exam = x
Then, 22% of x = 176

x=

34
800
100
= 34 8 = 272
Meaningful word can be formed
from the given word is CODING.
Sequence of this word is as below
C O D I N G
3 45261
Given equation, (8 * 7 * 6) * 5 * 10
Now, replacing * sign with the
mathematical sign of option (a),
(8 7 6) 5 = 10
(56 6) 5 = 10

50 5 = 10

10 = 10
Hence, option (a) is the right
answer.
After changing the sign of
equation given in option (a) as per
the question,
10 3 + 5 + 4 = 16

7 + 5 + 4 = 16

16 = 16
Hence, option (a) is the rith
answer.
As,
5 * 3 = 125

(5)3 = 125
and
4 * 3 = 64

(4)3 = 64
Same as, 8 * 2 = ?
=

Similarly,

25. As,
CH A R A C T E R

2 4 1 6 1 2 3 7 6
and
CH I L D R E N

2 4 8 5 9 6 7 0
Similarly,
H I R A L A L

4 8 6 1 5 1 5
26. According to the question,

22
x = 176
100

31.

(8)2 = 64

? = 64
32. As,
9 6 5 = 49
and
7 8 4 = 52
Same as 4 ? 3 = 25

4 ? = 25 + 3 = 28

?=

28
=7
4

?= 7

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.14: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

33. As, 4 + 22 10 = 16
and 8 + 14 5 = 17
Same as,
10 + ? 3 = 18

7 + ? = 18

? = 18 7 = 11

39.

34. As, (2)


and (4)2 + (5)2 = 16 + 25 = 41
Same as,
(3)2 + (4)2 = 9 + 16 = 25
35.
Books

Journals

40.

Papers

41.
It is clear from the diagram that
only Conclusion II follows.
36. Walking diagram of Pratap is as
follow

42.

43.

2 km
N
3 km

4 km

H
K
C

Number of such triangles are as


follows
AGI, AEI, EBJ, BHJ, HCK,
CFK, FDL, DLG, OGE, OEH,
OHF, GAE, EBH, HCF, FDG,
FGE, GEH, EHF, HFG = 20
Answer figure (a) can be formed
from the cut-pieces given in the
question figure.
Answer figure (a) will be formed
on folding the question figure.
Letter Q represents those Actors
who are also Dancers, Singers as
well as Violinists.
Machinery comes under the group
of Factory and Product can be
formed by the Machinery.

49. C 04, 88,


O 11, 30, 57, 78, 89,
S 14, 23, 41, 69, 99,
T 31, 33, 76, 96
COST 04, 11, 41, 76
50. Answer figure (b) is the correct
mirror image of the question
figure.
101. Number of pages copied by
50
= 5 and
10
number of pages copied by
Subhash and Prakash in 1 h
Subhash in 1 h =

300 15
=
40
2
Subhash + Prakash can copy 15/2
Pages in 1 hour. So Prakash can

copy =

LCM of 10 and 8
= Number of buns in a box

Product

It is clear from diagram that he is


facing South direction now.
37. Walking diagram of Vijay is as
follow.
10 km

Machinery

Factory

44. Both Train and Bus are different


types of transport medium used by
Travellers.

12 km

10 km

= 1+

( x 4 1) 2
4 x4

W
C

40
=4
10
x 4 1
1+
2 x 2

103.

Travellers
12 km

15
5
5 =
pages is 1
2
2

hour.
Therefor Prakash can copy 30
pages in 12 hour
102. Smallest number of boxes for buns
alone

7 km

? = 11

2 + (3)2 = 4 + 9 = 13

Files

Train

4 x 4 + x8 + 1 2 x 4
4 x4

( x 4 + 1) 2
=
(2 x 2 ) 2

Bus

Point A is the starting point and D


is the ending point of walking of
Vijay.
Now, Vijays distance from starting
point = AD = BC = 10 km
38. As per the conclusion we may
conclude that ....... there is a steady
increase of the fertilizer
consumption.

45. Answer figure (c) will complete the


pattern of the question figure.
46. Answer figure (d) will complete the
pattern of the question figure.
47. Answer figure (c) will appear when
a piece of paper is folded and cut
as shown in the question figure.
48. Question figure is hidden/
embedded in the answer figure (d).

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

x 4 + 1

2x2

x4 + 1
2x2

104. Men
270
180

Days
10
x
270
x
=
180 10

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.15: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

x 180 = 270 10

270 10
= 15
180

x= 15 days
105. Let, men in beginning = x
=

Days

Men
x
(x10)

100
110

Now, cost of 1 pair of socks =

144
12

= Rs. 12
Q Number of socks obtain in
Rs. 12 = 1 pair
Number of socks obtain in

x
110
=
x 10 100

100x = 110x 1100


110x 100x = 1100

10x = 1100

x= 110
106. Let each side of the square lawn
=x m
Then, according to the question,
(x + 4 + 4)2 (x)2 = 196
(x + 8)2 x2 = 196
x2 + 64 + 16x x2 = 196

V1
8
V2 = 27

V1 : V2 = 8 : 27
111. Let, diameter of circle = d
Perimeter = 2r = 2d [Q d = 2r]

1
pair
12
Number of socks obtain in
1
60 pair = 5 pairs
12
109. Selling price of machine

Then, new diameter = d +

Rs. 60 =

100 8 100 5
= 7500

100 100
100 2

100
= 7500

x
(x+4+4)

132
= 8.25
x=
16
x = 8.25 m

92
95
98

100 100 100

Now, new perimeter =

7 d
7d

d = d
4
4

Now, percentage increase in


d
perimeter =

Surface area of second sphere

1
shirts
8

1
Rebate of Rs. 40 gets = 40
8
= 5 shirts
108. Cost price of 1 dozen pairs of
socks.
160 10
= 160
= 160 16
100
= Rs. 144

7d
4

3
3d 3 d
= =
= d
4
4
4

3 23 95 98 642390
=
100
100
= Rs. 642390
110. Given,
Surface area of first sphere

25
107. Rebate on one shirt = 32
100
= Rs. 8
Now, rebate of Rs. 8 gets = 1 shirt
Rebate of Rs. 1 gets =

3d
7d
=
4
4

7 d
4
Increase in perimeter

16x = 196 64 = 132

=d+

d 75
100

3 92 95 98
=
100 4

[From Eq. (i)]

Rs. 1 =

V1 2 3
V2 = 3

3
4 100%

3
100% = 75%
4
112. We know that perimeter of
equilateral triangle = 3 side

42 = 3 side

4 r12
4
=
=
4 r22
9

r1
4
r = 9
2

r1
2
r2 = 3

42
= 14
3

Side = 14 cm
Now, area of equilateral triangle

...(i)

Side =

Volume of first sphere

Now, Volume of second sphere


4 3
3
r
r1
3 1
=
=
4 3 r2
r2
3

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

3
(side)2
4

3
3
(14)2 =
14 14
4
4

= 49 3 cm2

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.16: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

113. Given, x +

1
=1
x

x x + 3+

x
x + 3x + 1
2
=
1

x + 7x +1
x x + 7 +

x
2

1
x+ +3
1+ 3
x
=
=
1
1+ 7
x+ +7
x
1

Q x + x = 1
4 1
= =
8 2
114. Given, a + b + c = 0

a + b = c
b + c = a
c + a = b

1
1
1
1
+
3 +
3 +
3 +
(
a
+
b )3
a
b
c

1
1
3 +
(b + c )
(c + a)3
=

1
1
1
1
+ 3 +
+
3 +
3
( c )3
a
b
c

1
1
3 +
( a)
(b)3
1
1
1
1
1
= 3 + 3 + 3 3 3
a
b
c
c
a
1
=0
b3
115. Given,

and

a
11000
a+b
Where, a = 4 and b = 40
=

4
4 11000
11000 =
4 + 40
44
= Rs. 1000
118. Let, ages of all three boys are 3x,
5x and 7x respectively.
According to the question,
=

x+ y=4

...(i)

1
1
+
=4
y
x

y+ x
=4
xy

x + y = 4xy
4 = 4xy
[From eq. (i)]

xy = 1
...(iii)

We know that,
x3 + y3 = (x + y) (x2 xy + y2)
x3 + y3 = (x + y) [(x2 + y2) xy]
= (x + y) [x2 + y2 - xy + 2xy - 2xy]
= (x + y) [x2 + y2 + 2xy - 3xy]
= (x + y) [(x + y)2 - 3xy]
= (x + y) [x + y)2 - 2xy - xy]
= (x + y) [x + y)2 - 3xy]
= (4) [(4)2 - 3 1]
= 4 (16 - 3) = 4 13 = 52
116. Given, (a2 + 2a)2 + 12(a2 + 2a) 45
Let,
a2 + 2a = x
2
x + 12x 45 = x2 + 15x 3x 45
= x (x + 15) 3(x + 15)
= (x + 15) (x 3)
Now, putting the value of x in
these factors.
= (a2 + 2a + 15) (a2 + 2a 3)
= (a2 + 2a 3) (a2 + 2a + 15)
= (a2 + 3a a 3) (a2 + 2a + 15)
= [a(a + 3) 1(a + 3)] (a2 + 2a + 15)
= (a + 3) (a 1) (a2 + 2a + 15)
117. Let number of passengers in first
class be x and number of
passengers in second class be 40x.
Then, total amount of first class
= 4x
and total amount of second class
= 40x
Ratio of the amounts collected
from the first class and the second
class passengers = 4 : 40
Amount collected from the first
class passengers

3x + 5 x + 7 x
= 15
3
15x = 45
x=3
Age of youngest boy = 3x

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

= 3 3 = 9 yr
119. Let, third number = x
Then, second number = 3x and
first number = 6x
Now, according to the question,
6 x + 3x + x
= 10
3
10 x
= 10
3
x=3
Largest number = 6x = 6 3 = 18
120. Total CP of car = 135000 + 25000
= Rs. 160000 and Loss = 10%
Now,

SP of car = CP

(100 Loss percent)


100

(100 10)
= 1600 90
100
= Rs. 144000
121. Let, total number of candidates = x
candidate passed in English
= 77%
Candidates failed in English
= (100 77)% = 23%
and candidates failed in
Mathematics = 34%
Now, candidate failed in both the
subjects = 13%
candidates passed in both the
subjects
= {100 (23 + 34 + 13)}%
= (100 44)% = 56%
Now, it is given that 56% of x = 784
= 160000

x 56
= 784
100

784 100
= 14 100
56
x = 1400
Hence Total number of candidates
= 1400
122. Here, Distance = Length of train
= 120 m and speed of train
= 54 km/h

5
m/s = 15 m/s
18
Time taken by train to pass a

= 54

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.17: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

man standing on the plateform


120 m
Distance
=
= 15 m/ s = 8 s
Speed
123. Time taken by A =

30
h, Time
5

30
taken by B =
h
7

AC = 6.3 cm, BC = 3.6 cm


Now, distance between centre of
both the circles = AB
= AC BC = 6.3 3.6 = 2.7 cm
126. In figures, OM AB, radius
OC = 5 cm
and perpendicular distance from
centre to chord AB = 3 cm
5

cm

LCM of 30, 30, 30


= HCF of 5, 7, 8 = 30 h
124. Given, P = Rs. 1000, t = 2 yr,
A = Rs. 110250, r = ?
r
By A = P 1 +
100

110250 = 1000 P 1 +
100

110250 100 + r
=

100
1000

11025 100 + r

10000 100

105
100 + r

=

100
100
2

105 100 + r

=
100
100
105 = 100 + r
r = 105 100 = 5%
r = 5%
125. From figure,

cm

3 cm

4 cm

Now, OA = OC = 5 cm
Q Point M, bisect chord AB
AB = 2 AM
Now, In OAM,
(OA)2 = (AM)2 + (OM)2
[By Pythagoras Theorem]
(AM)2 = (OA)2 (OM)2
(AM)2 = (5)2 (3)2
= 25 9 = 16
(AM)2 = (4)2
AM = 4 cm
Now, length of chord
AB = 2 AM = (2 4) cm = 8 cm
127. Given, A B = 20
...(i)
and B C = 32
...(ii)
We know that,
A + B + C = 180
...(iii)
Now, solving to Eqs. (i), (ii) and (iii)
We get
A = 84
128. From figure,
AE = AD + DE = 5 + 3 = 8 cm
ABC = CED
Now, In ADB and AEC,

D Q

Here, BC = QR and AB = PQ
and B = Q = 120
Hence, both triangle are congruent
by the condition of Angle-SideSide.
130. Since, given ABC is an
equilateral triangle.
A

So, angle formed by incentre is


also equal.
BOC, COA and AOB is
equal to 60.
131. Given, x = 3 + 2 2
x3 = (3 + 2 2 )3 = 33 + (2 2 )3
+ 3.3.2 2 (3 + 2 2 )
= 27 + 16 2 + 18 2 (3 + 2 2 )
= 27 + 16 2 + 54 2 + 72

[Similar
Triangles]

Now,

cm

6.3
C
B 3.6

1
1
3 =
(99 + 70 2)
x
(99 70 2)

(99 + 70 2)(99 70 2)

5 cm
B

D
3 cm

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

= (99 + 70 2 )

AB
AD
=
AE
AC

129.

In figure, ABC and PQR are


similar triangle.
O

30 30
30
,
and
5 7
8

= LCM of

85
= 10
4
AB = 10 cm
AB =

30
Time taken by C =
h
8
Time to come to all together

AB
5
=
8
4

(99 70 2)
(99)2 (70 2)2

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.18: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

x3 +

= ( 1)3 + 27 +

2)

1
= (99 + 70 2 ) (99
x3

2)

= 99 + 70 2 99 + 70 2
= 140 2
132. (a + b)2 + (b + c)2 + (c + a)2
= a2 + b2 + 2ab + b2 + c2 + 2bc +
c2 + a2 + 2ca
2
2
2
= a + b + c + 2ab + 2bc + 2ca +
a2 + b2 + c2
2
2
2
= (a + b + c) + a + b + c2
= 2(a + b + c)2 2(ab + bc + ca)
= 2(a + b + c)2 2(ab + bc + ca)
= 2 (2)2 2 (1) = 8 2 = 6
133. Q x2 + 4x + 3 = 0
x2 + 3x + x + 3 = 0
x(x + 3) + 1(x + 3) = 0
(x + 3)(x + 1) = 0
x = 3 and 1s
Now,

x3
x 6 + 27 x 3 + 27

27

x 3 x 3 + 27 + 3

x
1
x 3 + 27 +

45 m
60
C

(1 + sin )(1 + sin )

27
(3)3

1
=
=
=1
27
1
27 + 27
27

sin 60 =

(1 sin )(1 + sin )

(1 + sin ) 2
=
1 sin 2

(1 + sin )
cos 2

(1 + sin )
1
sin
+
=
cos
cos
cos
= sec + tan
137. Given,

x=

3 BC
=
4
AB
Now, in ABC
(AC)2 = (AB)2 + (BC)2
(AC)2 = (4)2 + (3)2 = 16 + 9 = 25

tan =

AC =

25 = 5
3 BC
=
5
AC

4
AB
=
5
AC
Now, 25x sin2 cos = tan2
and cos =

4 3
3
25x . =
5
4
5

25x

9
4
9
=
25 5 16

59
5
=
9 4 16 64
138. Let, length of string = x m

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

3
2 45 3
= 30 3
3

Hence, length of string is 30 3 m.


139. Taking option (b), which is
b2x2 a2y2 = a2b2
...(i)
Now, putting the value of x and y
in Eq. (i)
b2(a sec )2 a2(b tan )2
= a2b2
b2a2 sec2 a2b2 tan2 = a2b2
a2b2 (sec2 tan2 ) = a2b2
a2b2 = a2b2
[Q sec2
tan2 = 1]
Hence, option (b) is the right
answer.
140.

tan A + tan B
tan A + tan B
=
1
1
cot A + cot B
+
tan A tan B

x94
9
=
5
16

x=

2 45

x = 30 3 m

5
3

AB
45
=
AC
x

45
3
=
x
2

x=

1
(3)3 + 27 +

Again in ABC, sin =

x3

27
x3
Since, we have x = 3 and x = 1
So, putting x = 3, we get

1 + sin
=
1 sin

136.

27
( 1)3

1
= 1
1 + 27 27

= 99 + 70 2 + 99 70 2 = 198
and x3

1
= (99 + 70 2 ) + (99
x3

70

Then, in ABC,

= putting x = 1

99 70 2
= 99 70 2
9801 9800

tan A + tan B
= tan A . tan B
tan B + tan A
tan A tan B
141. The length subtended at the
centre of a circle by an arc length
equal in length to the radius of the
circle is defined as one radian.
142. Q sin x + sin2 x = 1
sin x = 1 sin2 x = cos2 x ...(i)
Now, cos2 x + cos4 x = sin x + cos4x

Join Online Coaching for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/courses
1.19: Solved Paper (26-10-2014) (1st Sitting)

= sin x + sin2 x
[From eq. (i)]
=1
143. The value of a sector in a pie chart
=

r 2
360

Angle of the sector


Total
360
value of the data
144. From figure,
EOB = EMD = 2x
(Corresponding angle)

330
= 2.2 lakh
150
Now, boxes exported in the year
1998 = 160
Export value in 1998
= 160 2.2 = 352 crore
146. Number of boxes exported in year
1997 = 150
and number of boxes exported in
year 1996 = 75
Required difference
= 150 75 lakh
=

E
2x

147. Per box value in 1995 =

150
100

= Rs. 1.5 lakh


4x+12
C

Now, EMD + EMC = 180


4x + 12 + 2x = 180

6x + 12 = 180

6 x = 180 12

6 x = 168
168
= 28

x=
6

x= 28
145. Per box export rate in 1997

150
Per box value in 1996 =
75
= Rs. 2 lakh
Per box value in 1997 =

330
150

= Rs. 2.2 lakh


Per box value in 1998 =

400
160

value of per box was minimum in


the year 1995.
148. Boxes exported in the year 1998
= 160 lakh
Boxes exported in the year 1997
= 150 lakh
Required difference
= (160 150) lakh = 10 lakh
149. Export value in 1995
= Rs. 150 crore
Export value in 1999
= Rs. 500 crore
Required percentage increase
=

350
100% = 333.33%
150
150. Quantity of export in 1995 = 100
lakh box
Quantity of export in 1996 = 75
lakh box
Required percentage drop in
export quantity
=

= Rs. 2.5 lakh


500
Per box value in 1999 =
200
= Rs. 2.5 lakh
So, it is clear from above that the

Buy Printed Study Material for SSC Exams:


http://sscportal.in/community/study-kit

500 150
100%
150

75 100
100%
100

25
100% = 25%
100
Here, negative sign show the
percentage drop in export quantity.
=

SSC CGL Exams Online Coaching


(Starting at just Rs.100 per month) - English & Hindi
Medium
Online Crash Course for SSC CGL Tier-1 Exam
http://sscportal.in/community/courses/crash-course-for-cgl-tier-1

SSC CGL (Tier-1)


http://sscportal.in/community/courses/ssc-cgl-tier-1-hindi

For More Information Click Given below link:


http://sscportal.in/community/courses

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Study Kits for Staff Selection Commission Exams


Study Kit for SSC CGL EXAM (Tier-I)
http://sscportal.in/community/study-kit/cgl
Study Kit for SSC Combined Graduate Level Examination (Tier - II)
http://sscportal.in/community/study-kit/cgl-tier-2
Study Kit for Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/chsle

(
:-1)
http://sscportal.in/community/study-kit/cgl/tier-1-hindi

Study Kit For SSC MTS Examination


http://sscportal.in/community/study-kit/mts
Study Kit For Prasar Bharti Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/prasar-bharti-exam
Study Kit for Central Armed Police Forces (CAPFs) Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/capfs
Study Kit For Sub Inspector in Delhi Police & CAPFs, CISF (Paper-1)
http://sscportal.in/community/study-kit/si-delhi-police-capf
Study Kit of English Language & Comprehension For All SSC Exam
http://sscportal.in/community/study-kit/english-language-comprehension-for-allssc-exam
Study Kit For Postal Assistant Examination
http://sscportal.in/community/study-kit/postal-assistant

For More Information Click Given below link:


http://sscportal.in/community/study-kit

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

Downloaded From: http://sscportal.in

SSC CGL Exams Online Coaching


(Starting at just Rs.100 per month) - English & Hindi
Medium
Online Crash Course for SSC CGL Tier-1 Exam
http://sscportal.in/community/courses/crash-course-for-cgl-tier-1

SSC CGL (Tier-1)


http://sscportal.in/community/courses/ssc-cgl-tier-1-hindi

For More Information Click Given below link:


http://sscportal.in/community/courses

General Awareness Magazine for SSC CGL Exam


Various Categories:

National

International

Economy

India And The World

Sports

In The News

Science and Technology

Burning Issues (Editorials From Different Newspapers)

What You Will Get:

You will get (12 Issues) PDF Only no Hard Copy

For More Information Click Given below link:


http://sscportal.in/community/general-awareness-magazine