You are on page 1of 13

CURCUMINA

- proiectUniversitatea Ştefan cel Mare Suceava
Facultatea de Inginerie Alimentară

Prof.univ.dr.ing
. Amariei
Sonia

Student:
Nichitean Mihaela

Generalităţi Colorant natural chalconic. în funcţie de pH-ul alimentului în care se adaugă. . Culoarea obţinută variază de la galben la roşu. Extras din şofranul de India sau ghimbir. Curcuma longa şi Curcuma domestica.

Formula chimică C21H20O6 .

Are o puternică acţiune antiinflamatoare şi antioxidantă.  Curcumina  face parte din clasa polifenolilor. curcumina II şi curcumina III aflate în proporţiile 77/17/3. de topire al curcuminei este de 179 -  Pulberea de curcumina conţine trei tipuri de compuşi chimici: curcumina I. .Proprietăţ i  Punctul 183°C.

produselor de brutărie.Aplicaţii  Se foloseşte la colorarea uleiurilor şi grăsimilor alimentare. .  Insolubila în apă. prajiturilor sau sosurilor. în timp ce turmericul este compusul purificat. pentru colorarea supelor şi borsurilor de preparare rapidă (semipreparate/instant).  În alimente se poate întâlni aditivul E100(i)-Curcumina sau aditivul E100(ii)-Turmeric. biscuiţilor. conservelor. sucurilor. ambii fiind coloranţi naturali. bomboanelor. margarinelor light. produselor lactate.  Curcumina este extractul brut. brânzeturilor topite. dar solubilă în alcool etilic la cald şi acid acetic.

.

.

.

Efecte constatate Scade colesterolul seric. Experienţe pe animale constând în administrarea orala de curcumină au evidenţiat un efect anticancerigen şi de protecţie faţă de acţiunea procancerigena a benzopirenului şi metil-nitrozoguanidinei. .

Este antitumoral şi incetineste proliferarea şi raspandirea celulelor canceroase şi induce apoptoza.Efecte constatate Şofranul combate cancerul. Poate fi folosit în tumorile de sân. piele. oase. ficat. plamâni şi în cazul pacienţilor cu . de colon.

 Curcumina este un puternic detoxifiant al organismului.Efecte constatate  Curcumina protejeaza deoarece sofranul neuroprotector. dar folosită în cantităţi mari poate produce iritaţie gastrică. urma consumului de curcumina nu s-au evidenţiat efecte nocive. .  Previne sistemul Indian nervos este şi încetineşte Alzheimer.  Protejeaza  În ficatul. rinichii şi plamanii.

. Nu se cunosc efecte secundare pentru concentraţiile utilizate în alimente.3 mg/kg corp pentru turmeric.Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1mg/kg corp pentru curcumină şi 0.

Mulţumesc pentru atenţie!  .