You are on page 1of 5

1

REFERAT GASTROENTEROLOGIE

TEMA:BOALA CROHN

ELEVA:YOUNES

VIOLETA

CLASA : AMG II

K

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala (face parte din familia bolilor
inflamatorii intestinale - BII), care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv.

tulburari hormonale (este mai frecventa in randul femeilor) . Factorii de risc in aparitia bolii Crohn sunt urmatorii: . mai ales pe parcursul perioadelor de acutizare (datorate inflamatiei). precum ochii (tulburari vizuale). . Boala Crohn afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv. de cele mai multe ori intre 10 si 20 de scaune moi. descrise de pacient ca si crampe intense si intermitente. . Uneori pacientul relateaza aparitia unor scaune nocturne. surori) au un risc crescut de a dezvolta si ei boala.populatiile de evrei Ashkenazi.infectii . Rudele de gardul I. .stresul accentuat . cele mai des intalnite in clinica medicala fiind diverticulita si abcesele intestinale. Simptome Datorita faptului ca boala Crohn are o componenta imuna. articulatiile (dureri articulare). . insa are predilectie pentru partea terminala a intestinul subtire (ileon) si intestinul gros (colon).scaderea in greutate. anorexie. cauzand ulceratii la acest nivel. Simptomele bolii Crohn includ urmatoarele: .febra. Febra ridicata poate semnifica aparitia unor complicatii. mucoase. Durerea abdominala poate varia de la un caz la altul. poate fi sensibil la palpare. cu un numar mare de scaune.2 Poate afecta orice portiune a tubului digestiv.diareea. . mai rar mucopurulente (in cazurile complicate).fumatul.anemia (scaderea numarului de globule rosii-hematii din sange).administrarea anumitor medicamente . intre o durere difuza si mai putin intensa.fumatul.dureri abdominale cronice si recidivante. . Abdomenul pacientilor cu boala Crohn. ale bolnavilor cu boala Crohn (copii. frati. datorata in special diareei si lipsei poftei de mancare. pana la o durere intensa si progresiva. care apare secundar pierderilor de sange prin hemoragii intestinale (de la nivelul ulceratiilor) si inflamatiei caracteristice bolii.istoric familial de boala Crohn. . Exista mai multe afectiuni cu simptome asemanatoare bolii Crohn. Factori de risc Factorii care pot agrava simptomele bolii Crohn si pot duce la complicatii sunt urmatorii: . rash cutanat (eruptii cutanate) sau ficatul (inflamatia tesutului si cailor biliare).scaderea apetitului alimentar. exista o afectare si a altor organe. precum infectia ulceratiilor intestinale sau formarea de abcese (colectii purulente). Pacientii cu boala Crohn pot prezenta si urmatoarele simptome: .

rash cutanat (eruptii la nivelul pielii). cu formarea unor traiecte anormale intre intestin si organele invecinate). putand aparea artrita reumatoida .Generalitati Tratamentul bolii Crohn are scopul de a preveni acutizarile si de a mentine cat mai mult perioadele de remisiune. datorata inflamatiei si leziunilor intestinale. entero-rectala. Simptomele bolii Crohn cu localizare la nivelul anusului includ: . Aceste deficiente apar secundar slabei absorbtii intestinale de alimente.deficiente nutritionale. uveita. Tratament . Afectiunea poate fi de asemenea definita si dupa sediul afectarii intestinale si anume. .abcese intestinale (colectii purulente). Terapia corecta a bolii Crohn se realizeaza in functie de tipul si gravitatea bolii. severa sau inactiva (in remisiune clinica). cauzate de inflamatia mucoasei anale. iridociclita. afte.usturimi la nivelul cavitatii bucale. entero-vezicala). O parte dintre pacienti au simptome mult mai grave si necesita terapii comlementare. ulcere la nivelul cavitatii bucale . deficitul de acid folic si fier precum si deficitul de vitamine liposolubile. boala perianala (in cazul in care este interesat ultimul segment al tubului .tromboze (formarea de cheaguri). eritem nodos. . precum colangita si pericolangita (inflamatia cailor biliare) .fisuri anale (rupturi mici ale mucoasei anale).boli hepatice.irita.ocluzia intestinala (obstructia intestinului). precum chirurgia.artralgii (dureri ale articulatiilor). vasculite (inflamatia vaselor sanghine). . Fistulele se pot forma intre 2 portiuni diferite a intestinului (fistule entero-enterice) sau intre intestin si organele invecinate (entero-vaginala. inflamatia articulatiilor). asociate cu leziunile caracteristice din boala Crohn (in cazuri mai rare. .3 . leziunile pot aparea si la nivelul mucoasei bucale). Toate aceste simptome au o etiologie de natura imuna. o complicatie a bolii considerata o urgenta medicala. uneori independent de boala initiala.fistule (leziuni ale peretelui intestinal. care pot cauza tulburari vizuale grave . artrite migratorii (umflarea. In unele cazuri. Tratament initial Boala Crohn poate fi usoara. precum deficitul de vitamina B12. .formatiuni anale asemanatoare hemoroizilor. conjunctivita (afectiuni inflamatorii a ochiului). fistula poate fi primul semn clinic al bolii Crohn. Aceste fistule sunt cauzate de inflamatia si ulcerarea straturilor peretelui intestinal. Boala Crohn poate cauza simptome si inafara tubului digestiv: . moderat-severa.

infertilitate. incetineste tranzitul intestinal si scade numarul scaunelor diareice. necesita administrarea medicatiei imunosupresive (care inhiba sistemul imun). Mentionam ca medicatia imunosupresiva are de asemenea reactii adverse grave (infectii grave. osteoporoza. Acest medicament amelioreaza spasmele intestinale (crampele). precum Sulfasalazina si Mesalazina (aminosalicilati).anticorpi monoclonali). Nu este recomandat insa ca aceste medicamente sa fie administrate pentru un timp indelungat (luni. Unii pacienti pot prezenta elemente comune intre boala Crohn si colita ulcerativa sau alte tipuri de boli inflamatorii intestinale (BII). deoarece au efecte secundare nedorite (hipertensiune arteriala. diabet zaharat). infectii. tratate cu corticosteroizi cu administrare injectabila. Aceste medicamente sunt foarte eficiente in majoritatea cazurilor de boala Crohn. Formele usoare de boala Crohn raspund bine la medicatia antidiareica precum Loperamidul (Imodium). precum fistulele intestinale (formarea unor traiecte anormale intre un segment al intestinului si altul sau intre intestin si un organ invecinat). Tratamentul initial al bolii Crohn se instituie dupa confirmarea diagnosticului. Complicatiile bolii Crohn. cu simptome persistente. Un medicament relativ nou. Corticosteroizii (Hidrocortizon. Dintre imunosupresoarele utilizate in boala Crohn. este necesara introducerea altor metode terapeutice suplimentare. Formele medii de boala Crohn.4 digestiv) sau boala ileocecala (cand este afectat ileonul si portinunea care il leaga pe acesta de colon). In cazul in care tratamentul de prima linie este insuficient (persista simptomele sau chiar se agraveaza). Prednison). ani). Formele grave de boala Crohn pot fi. in special in cele cu leziuni intestinale prezente la nivelul colonului si ariei ileocecale (zona care face legatura intre intestinul subtire si cel gros). folosit in tratamentul bolii Crohn este Infliximabul (Remicade . de asemenea. pot fi administrate oral pentru mai multe saptamani in scopul reducerii inflamatiei intestinale. necesita administrarea unor medicamente din linia a II-a. persistente si complicatii. aparitia unor tumori). Dintre antibioticele mai frecvent utilizate amintim Ciprofloxacin si Metronidazol. Formele grave ale bolii Crohn cu simptome grave. necesita administrarea de antibiotice pentru a preveni infectiile grave de la acest nivel. Aceste medicamente se administreaza doar in cazul in care aminosalicilatii nu sunt suportati de catre pacient sau sunt ineficienti in ameliorarea simptomelor sau atunci cand intreruperea tratametului cu corticosteroizi determina recidiva simptomelor. 6mercaptopurina (6-MP) si Metotrexatul (MTX). Acesta este introdus in schema de tratament atunci cand nu se obtine ameliorarea simptomelor dupa utilizarea celorlalte . mentionam Azatioprina (AZT).

Corticosteroizi (Hidrocortizonul. Tratament de intretinere Tratamentul de intretinere consta in gasirea unei scheme de tratament care sa mentina pentru cat mai mult timp remisiunea si sa stopeze aparitia recidivelor. Este indicata profilaxia osteoporozei postcorticoterapie. vitamina D si preparate speciale pentru prevenirea osteoporozei (acid alendronicum). Prednisonul) se pot administra pentru o perioada indelungata pentru a mentine cat mai mult timp remisiunile.ro/ . in cazul pacientilor tineri sau in cazurile grave de boala Crohn.5 tratamente medicamentoase. BIBLIOGRAFIE: http://www. 6-mercaptopurina. Metronidazolul) sunt folosite in tratamentul bolii Crohn complicata prin fistule intestinale si care nu raspunde la alt tratament medicamentos.sfatulmedicului. Este indicat sa se efectueze controale medicale regulate (la fiecare 6 luni). iar la 2-3 luni sa se efectueze un set de analize de laborator pentru a identifica eventualele reactii adverse la tratamentul medicamentos. Metrotrexatul) mentin remisiunea. este indicat sa se pastreze in cotinuare acelasi tratament. Administrarea corticoterapiei pe o perioada lunga necesita monitorizare adecvata. prin administrarea de calciu. Infliximabul (Remicade) si antibioticele (Ciprofloxacina. In cazul in care aminosalicilatii (Sulfasalazina si Mesalazina) si medicatia imunosupresiva (Azatioprina. pentru reactiile adverse care pot fi grave.