You are on page 1of 11

“Ce suflet trist” de Mihai Eminescu

Proiect realizat de eleva cl.a-12
Savenco Ecaterina

CUPRINS -Poezia -Prozodie -Teme si motive -Figuri de stil -Raportarea la titlu -Raportarea la alte opere -Parerea personala .

valuri ale sfintei mari.  Luati-ma cu voi!  .Ce suflet trist mi-au daruit Parintii din parinti.  Ca dup-atatea amagiri Mai spera in desert? Cum nu se simte blestemat De-a duce-n veci nevoi? O.  De-au incaput numai in el Atatea suferinti? Ce suflet trist si far' de rost Si din ce lut inert.

Prozodie: Structura textului: 3 strofe Tipul strofei: Catren Rima: rara Versul: clasic Ritmul: Iambic Masura: 1 si 3 vers.8 silabe. . 2 si 4-6 silabe.

vesnicia .Teme si motive: Tema: Tristetea Motive: Suferinta. desertul.chinul.marea.

“lut inert” Hiperbola.“Parintii din parinti” Metafora hiperbolizata-” au incaput in el /Atatea suferinti?” Epitet. valuri ale sfintei mari” .“De-a duce-n veci nevoi?” Personificare “O.Figuri de stil: Repetitia.

Raportarea la titlu: Titlul “ce suflet trist…” corespunde primelor versuri din prima si a 3 versuri. si de fapt remarca tema si ideia principala a poezie pe care Eminescu tine sa o evindetieza. ca el este este posesorul unui suflet trist incepind chiar de la stramosi .

Raportatea la alte opere .

Paralela cu alte opere: Savenco Ecaterina .

pure si demne simtaminte. Prin prisma tristetei se privesc si bucuriile. ea ne serveste ca punct de devamare a sentimentelor. si necazurile. . un fundal pentru desfasurarea restului vietii. prin care trec doar cele mai adevarate . Aceasta mostenire bineinteles este tristetea care devine o stare cronica.Parerea personala Poezia “Ce suflet trist” reprezinta pentru mine o mostenite inevitabila si nediscutabila care se prabuseste peste prototipurile firelor eminesciene.

Va multumesc de atentie! .