You are on page 1of 21

FIITJEE

Samacheer Talent Recognition Drive


CLASS - 8
(8th going to 9th)
Time: 3 Hours

Maximum Marks: 300

IQ, MATHS, PHYSICS & CHEMISTRY


1. Caution: Question Paper CODE as given above MUST be correctly marked in the answer OMR sheet
before attempting the paper. Wrong CODE or no CODE will give wrong results.
2. Answers have to be marked on the OMR sheet.
3. The Q uestion Paper contains blank spaces for your rough work. No additional sheets will be
provided for rough work.
4. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic
devices, in any form, are not allowed
5. Write your Name, Reg. No. and Test Centre in the space provided at the bottom of this sheet.
6. You are advised to devote around 1 Hour on each Section as there will be minimum cutoff marks in
each Section for qualifying.
7. The question paper consists of 4 Sections:
Section - I.IQ (30 questions)
Section- II.Mathematics (30 questions)
Section -III.Physics (20 questions)
Section -IVChemistry (20 questions).
8. Each question carries +3 marks for correct answer and -1 mark for wrong answer.

STRD-2014- CLASS - 8 P 2

IQ, Maths, Phy & Chem

IQ

Section I

Directions (Q.No.1 3): Answer the following questions by using given Ven Diagram.
Students studying Maths
A

B
C
D
Students studying Physics

Students studying Biology

1. Students who study Maths & Physics but not Biology are represented by
(A)A
(B)D
(C)H

(D)None of these

2. Students who study Physics & biology but not Maths?


(A)E
(B)D

(D)C

(C)H

3. Students who study Maths, Physics & Biology are represented by?
(A)B
(B)C
(C)E

(D)F

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 3

IQ, Maths, Phy & Chem

Directions (Q.No. 4 6) Identify which of the following combination of figures represents best relations of
the given information
4. Which of the following combination of circles best represents athletes, sprinters and marathon runners?

(A)

(B)

(D)

(C)

5. Which of the following combination of triangles best represent cubs, mules and monkeys?

(A)
(B)
(C)
(D)
6. Which combination of rectangles best represents the relationship between Tehsil, District and State?

(A)

(B)

(C)

(D)

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 4

IQ, Maths, Phy & Chem

Direction (Q.No.7): Study the following information and answer the questions given below
(i) P Q means Q is father of P
(ii) P Q means P is sister of Q
(iii) P + Q means P is brother of Q
(iv) P Q means Q is mother of P
7. Which of the following means L is nephew of M?
(A)L + N Q M
(B)L Q N M

(C)L N M

(D)M + N L

Directions (Q.No. 8 9) The following questions are based on Blood Relations


8. If A is a brother of B then how B is related to A ?
(A)Brother
(B)Cousin

(C)Sister

(D)Brother (or) Sister

9. Pointing to a lady in the photograph, Praveen told his friend She is the only daughter of my mother. How is
Praveen related to the lady in the photograph
(A)Brother
(B)Mother
(C)Nephew
(D)Niece
10. Sham travels 7 km North, then turns right and walks 3 km. He again turns to his right and side and moves 7 km
forward. How many km is Sham away from the place of his starting the journey?
(A)7 km
(B)3 km
(C)6 km
(D)14 km
11. Reeta drives to North of her place of stay at A and finds after traveling 25 km that she has driven in the wrong
direction. She then turns to the right and travels 2 km and then again turns right and drives straight another 25
km. How much distance she has now to cover to go back to the point from where she started?
(A)25 km
(B)2 km
(C)4 km
(D)50 km
12. Rana travels 10 km North turns left and travels 4 km and then again turns right and coves another 5 km. He
then turns to right hand side and travels another 4 km. How far is he from the point of starting his journey?
(A)15 km
(B)4 km
(C)5 km
(D)10 km

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 5

IQ, Maths, Phy & Chem

Direcitons (Q.No. 13 15) The following questions are based on Age


13. The ratio of the ages of the father and son at present is 7: 1 After 7 years the ratio will become 5: 1 What is the
sum of the present ages of the father and the son.
(A)112
(B)98
(C)100
(D)None of these
14. The ratio of the ages of the father and the son at present is 5: 1 After 10 years the ratio will become 3:1 What is
the sum of the present ages of the father and the son.
(A)30
(B)32
(C)60
(D)None of these
15. The ratio of the ages of the father and the son at present is 7:1 After 4 years the ratio will become 4: 1 What is
the sum of the present ages of the father and the son.
(A)32
(B)35
(C)29
(D)None of these
Directions (Q.No. 16 18) Find the Missing part of the figure
16.

(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 6

IQ, Maths, Phy & Chem

17.

(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

18.

(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

Directions (Q.No. 19 21) : In each of the following questions, there are six figures, the first and last of
which are unnumbered and the remaining are as a, b, c and d. These six figures from a series. However,
one of the four numbered figures does not fit into the series. The number of that figure is the answer.
19.

(A)

(B)

(C)

(D)

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 7

IQ, Maths, Phy & Chem

20.

(A)

(B)

(C)

(D)

(A)

(B)

(C)

(D)

21.

Directions(Q.No. 22 24) : In each of the following questions, choose the correct water images of the fig(X)
from amongst the four alternatives (A), (B), (C)and (D)given along with it.
22.

(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 8

IQ, Maths, Phy & Chem

23.

(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

(B)

(C)

(D)

24.

(X)

(A)

Direction (Q.No.25 27) : In each of the following questions, you are given a related pair of words (question
pair) in capital letters. Each capitalized pair is followed by five pairs of words. Choose the pair from the
answer choices. (A E) that best expresses the relationship similar to that expressed by the question pair.
25. EDITOR: MAGAZINE
(A)Novel: Writer

(B)Poem: Poet

(C)Chair: Carpenter

(D)Director: Film

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 9

IQ, Maths, Phy & Chem

26. DETERIORATE: RUST


(A)Iron: Water
(C)Depression: Unemployment

(B)Emaciation: Debilitation
(D)Recession: Inefficiency

27. INTELLIGENTSIA: ELITIST


(A)I. Q .: Intelligent
(C)Rabble: Plebian

(B)Outer shell: Sea shell


(D)Gentry: Public

Directions (Q.No.28 30) : In each of the questions below. a related pair of words in capital letters is
followed by four pairs of words (a d). Select that lettered pair that expresses the relationship that is most
similar to that the capitalizes pair
28. STOOL: BENCH
(A)Chair: Table

(B)Carpenter: Chair

(C)Painter : Paint

(D)Wood: Steel

29. APPEAL: REFUSAL


(A)Obesity: Over eating

(B)Deny: Affirmation

(C)Try: Failure

(D)Struggle: Victory

30. WEIGHT : KILOGRAM


(A)Pint: Liquid

(B)Distance: Kilometer (C)Mile: Length

(D)Pound: Weight

Mathematics

Section II
II

1. If x + y + z = 1, xy + yz + zx = -1 find the value of x 2 + y 2 + z 2 .


(A)3
(B)1
(C)2
2. If 2 x + y = 4 and 3xy =
(A)16

1
, then x 3 + y 3 is equal to
27
(B)26

(C)36

(D)0

(D)none of these

3. If A = 3x 2 4x 3 + 2x 5, B = 2x 3 2x 9 and C = 3x 2 2x 3 15, then the degree of (A + B C) is


(A)0
(B)1
(C)3
(D)not defined
4. When x 4 2x 3 + 12x 2 1 is divided by x + 5, the remainder is
(A)674
(B)1174
(C)774
5. If x + y = a and xy = b, then the value of
(A)

a 3 3ab
b3

(B)

(D)885

1
1
+
is
x3 y 3

a 3 3ab
b2

(C)

a3 3
b

(D)

a3 3
b2

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 10
6.

(102 )

= _______

(A)1061028
7. Factorize: 1 2xy ( x 2 + y 2 )
(A) (1 + x y )(1 + x + y )

8. Find the factor(s) of 1 256x 4


(A)1 4x
9. If x +

IQ, Maths, Phy & Chem

(B)1016208

(C)1061208

(D)none of these

(B) (1 x y )(1 + x + y )

(C) (1 x y )(1 x + y )

(D) (1 + x + y )(1 x + y )

(B)1 + 4x

(C) 1 + 16x 2

(D)All the above

(B)96

(C)1024

(D)255

1
1
= 2 then x100 + 100 is
x
x

(A)2

10. In a class there are x seats. If each student occupies one seat, 9 students remain standing and if two students
occupy one seat, 7 seats are left empty. Then, the number of seats in the class is
(A)23
(B)32
(C)18
(D)21
5

11. If ( a 3 + 23 + 33 ) 2 = 65 , then a is equal to


(A)1

(B) 1

(C)0

(D)6

12. Ram is 7 years younger than Ravi. In four years of time, Ram will be half of Ravis age. In the next year the
sum of their ages is _________
(A)15
(B)13
(C)17
(D)19

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 11

IQ, Maths, Phy & Chem

13. Product of two numbers is 2668, one number is 58, then second number is
(A)46
(B)36
(C)56

(D)26

14. The square of 1001 is


(A)10101

(C)10200201

(D)none of these

15. If 123 + a 3 = 1729, then the value of 3a is


(A)1
(B)31

(C)3

(D)11

16. Which of the following cannot be perfect square?


(A)1681
(B)1849

(C)2116

(D)1762

17. The number of quadrants in a circle is _____


(A)1
(B)2

(C)3

(D)4

(C)16

(D)27

(B)17

(C)18

(D)19

(B)1

(C)2

(D)3

(B)1002001
2

18.

289 x 2
=
then value of x is
x
17
(A)17

(B)18

19. ( 8,15, x ) is a Pythagorean triplet then x is


(A)16
20. If ABC PQR, then
(A)0

A + R
=
C + P

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 12

IQ, Maths, Phy & Chem

21. The number of integer sided triangles whose two sides are 3 cm, 8 cm is
(A)5
(B)6
(C)7

(D)8

22. If ABC BCA, then it is


(A)scalene triangle

(D)right angled triangle

(B)equilateral triangle

(C)isosceles triangle

23. In the adjacent figure, equal sides BA and CA are produced to Q and P
respectively such that AP = AQ then PB =
(A)PC
(B)BQ
(C)QC
(D)BC

24. If the diagonals of a rhombus are 12 cm and 16 cm, then the perimeter of the rhombus is
(C)40 cm
(D)10 cm 2
(A)10 cm
(B)40 cm 2
25. Base BC of an isosceles ABC is 20 cm and equal sides is 26 cm, then the length of altitude through the
vertex A is
(A)23 cm
(B)24 cm
(C)25 cm
(D)26 cm
26. Perimeter of a semicircle is ________
+ 2
(A)
(B) ( + 2 ) r units
r units
2

(C) 2r units

(D) ( + 4 ) r units

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 13

27. Divide the sum of


(A) 2

31
31
(B) 2
33
66

3+

(A)

65
8
and
by their difference.
12
3
31
(C) 3
66

28. The value of

IQ, Maths, Phy & Chem

87
33

(C)

4
5

is:

2
2+

(D)

1
2

5
19

29. Multiplicative inverse of 1 is


(A)1

(B)

19
5

(B) 1

(C)0

(D)

5
4

(D) 2

30. The product of two rational numbers is 15. If one of the numbers is 10, then the other is
3
3
2
2
(A)
(B)
(C)
(D)
2
2
3
3

Physics

Section III

1. SI Unit of temperature is _____________


(A)C
(B)F

(C)Kelvin

(D)Candela

2. A bullet is fired by a light rifle and the other with a heavy rifle by the same force. Which rifle will cause more
injury to the shoulder?
(A)Light rifle
(B)heavy rifle
(C)Both cause same injury
(D)Enough information not available

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 14

IQ, Maths, Phy & Chem

3. A force of 60 N is acted on a body of mass 1.5 kg at rest, the acceleration of the body is
(A) 4 ms 2
(B) 40 ms 2
(C) 5cms 2
(D) 40 cms 2
4. If two equal weights of unequal volumes are completely dipped in water
(A)They will displace equal volume of water
(B)They will displace equal weight of water
(C)The two weights will undergo equal loss in weight
(D)The two weights will under go unequal loss in weight.
5. 1 nano second = ________________ sec.
6
9
(A)10
(B)10

12

(C)10

(D)10

6. A constant force acts on body of mass 0.9 kg at rest for 10 s, if the body moves a distance of 250 m the
magnitude of force is
(A)4.5 N
(B)9.0 N
(C)13.5 N
(D)18 N
7. A ship moving in sea water can not be stopped quickly by applying brakes due to
(A)left friction exerted by the water
(B)due to large volume of the ship
(C)Large bottom surface area of the ship
(D)High mass of the ship
8. 40C = ____________ F
(A)104

(B)313

(C)40

(D)40

9. The action and reaction forces referred to in Newtons third law:


(A)must act on the same object
(B)may act on different objects.
(C)must act on different objects.
(D)need not be equal in magnitude but must have the same direction.

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 15

IQ, Maths, Phy & Chem

10. PA , PB and PC are the value of pressure exerted by the liquid at A,B and C
of the container respectively. Which of the following is true for the
container?
(B) PC > PA
(A) PA < PB
(C) PA = PB = PC

(D) PC = PA

11. When an object undergoes acceleration :


(A)Its speed always increase
(C)it always falls towards the earth

B
C

(B)its velocity always increase


(D)a force always acts on it

12. The estimation of inertia of a body is made with the help of a physical quantity, that is
(A)weight
(B)mass
(C)momentum
(D)force
13. A door of dimensions length 2 m, breadth 1.2 m is acted upon by a certain force due to the air inside the room.
The atmospheric pressure is 105 pa, the magnitude force is
(A) 2.4 105 N

(B)240 N

(C)2.4 KN

14. A body of man 10 kg has a momentum of 100 kgm/s. Its velocity is equal to,
(A)1000 m/s
(B)10 m/s
(C)1 m/s

(D)24 N

(D)5 m/s

15. A force acts on an object which is free to move. If we know the magnitude of the force and the mass of the
object, Newtons second law of motion enables us to determine the objects:
(A)Weight
(B)speed
(C)acceleration
(D)position

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 16

IQ, Maths, Phy & Chem

16. When a net force acts on an object,


acceleration proportional to
(A)the force on the object
(C)the mass of the object

the object will be accelerated in the direction of the force with an


(B)the velocity of the object
(D)the inertia of the object

17. A solid floats in water with 3 of its volume below the surface of water. The density of the solid will be
4
(A) 75 kgm 3
(B) 750 kgm 3
(C) 7510 2 kgm 3
(D) 75103 kgm 3
18. The density of a solid is 4.2 103 kg m 3 , the weight of that body whose volume is 2m3 will be ______________
(A) 8.4 kgwt

(B) 8.4 10 4 kgwt

(C) 8.4 105 kgwt

(D) 8.4 107 kgwt

19. On which of the following the buoyant force does not depend
(A)Weight of the liquid displaced by the object
(B)Loss in weight of the body in liquid
(C)Density of the object immersed
(D)Density of the liquid in which the object is immersed
20. A solid of mass 220 kg and density 1.1gcm 3 is completely immersed in water, then the buoyancy force acting
on it is
(A)242 N
(B)200 N
(C)2000 N
(D)2420 N

Chemistry

Section IV

1. What is the symbol of the element mercury?


(A) Mg
(B)Hg

(C)Pu

(D)Ag

2. Among the following which is pure substance?


(A)Milk
(B)Sea water

(C)Soil

(D)24 carat Gold

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 17

IQ, Maths, Phy & Chem

3. What are the components present in quick lime?


(A)Ca & H
(B)Ca & O

(C)Ca, H & O

(D)Ca

4. Which is the formula for nitric oxide?


(B) NO3
(A) NO 2

(c) NO

(d) HNO3

5. Which the following elements exists in liquid state at 30  C?


(A) sodium
(B)chlorine
(C)Bromine

(D)Potassium

6. Find the metalloid from the following elements?


(A)Bromine
(B)Calcium

(C)Germanium

(D)Iodine

7. The substance which is not a compound is:


(A)salt (B)water
(C)Graphite

(D)sand

8. The symbols of gold and silver are respectively


(A)Au, S
(B)Au, Ag

(C)Ag, Au

(D)G, Ag

9. Which of the following has charge?


(A)a compound
(B)a mixture

(C)an element

(D)ion

10. The substance that is not pure is


(A)brass

(C)aluminium sheet

(D)gold coin

(B)copper wire

11. Which of the following is not correct according to Daltons atomic theory?
(A)Matter is made up of atoms
(B)atoms of all substance are identical in all respects
(C)Atoms combine in a simple whole number ratio
(D)Atoms of two elements can combine to from more than one compound

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 18

IQ, Maths, Phy & Chem

12. Cathode rays are


(A)stream of protons
(C)stream of electrons

(B)stream of alpha particles


(D)high energy photons

13. The plum pudding model of the atom was devised by:
(A) Dalton
(B) Democritus
(C) Rutherford
(D) none of the above answers is correct
14. Cathode rays have
(A)mass only without any charge
(C)neither mass nor charge

(B)negative charge with negligible mass


(D)unit mass and unit charge

15. Electron was discovered by___________.


(A)Chadwick
(B)Thomson

(C)Goldstein

(D)Bohr

16. Cathode rays are deflected towards__________.


(A)positive electrode
(B)negative electrode

(C)both electrodes

(D)none of the electrodes

17. The mass of the atom is determined by________.


(A)neutrons
(B)neutron and proton

(c)electron

(D)electron and neutron

18. What is the valancy of chlorine?


(A)1

(C)4

(D)0

(B)2

Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 19

IQ, Maths, Phy & Chem

19. In the preparation of chalk pieces, which of the following compounds is used?
(A)bleaching power
(B)slaked lime
(C)lime stone

(D)washing soda

20. Which of the following is not a element?


(A)Graphite
(B)P4

(D)Salt

(C)S8

*******
Space for rough work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 20

IQ, Maths, Phy & Chem

Space for Rough Work

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.

STRD-2014- CLASS - 8 P 21

IQ, Maths, Phy & Chem

Samacheer Talent Recognition Drive


CLASS - 8 - (8th going to 9th)
ANSWER KEY
IQ
1.D

2.A

3.B

4.A

5.D

6.B

7.A

8.D

9.A

10.B

11.B

12.A

13.A

14.C

15.A

16.D

17.B

18.C

19.B

20.D

21.D

22.D

23.C

24.D

25.D

26.C

27.C

28.A

29.C

30.B

Mathematics
1.A

2.B

3.A

4.B

5.A

6.C

7.B

8.D

9.A

10.A

11.A

12.A

13.A

14.B

15.C

16.D

17.D

18.A

19.B

20.B

21.A

22.B

23.C

24.C

25.B

26.B

27.A

28.A

29.B

30.C

Physics
1.C

2.C

3. B

4.D

5. B

6.A

7.A

8.D

9.C

10.D

11. D

12.B

13. A

14. B

15. C

16. A

17. B

18. B

19.C

20 C

Chemistry
1.B

2.D

3.B

4.C

5.C

6.C

7.C

8.B

9.D

10.A

11.B

12.C

13.D

14.B

15.B

16.A

17.B

18.A

19.C

20.D

Regional Head Quarters:: FIITJEE TOWERS, No.3, First Lane, (Next Apex Plaza), Nungambakkam High Road, Nungambakkam, Chennai 600 034.