You are on page 1of 14

Географски Факултет

Универзитетa у Београду

Дискусиони час из предмета:
ГЕОГРАФИЈА СТАНОВНИШТВА
За датум 13.12.2009

Тема:

,. СИДА У АЗИЈИ“

Професор:

Студенти:

Београд, 2009.

..Дискусиони час 14.........................6 2......................................................14 2 ................................ Сида у Азији............................ Антиретровирални третмани у Азији..........12 Литература............................................. Превенција ХИВ-а у Азији.............. Сида у већим земљама Азије............................................................................................3 1...................................СИДА У АЗИЈИ“ Садржај Увод (питања и одговори).. Карта процентуалне заступљености ХИВ-а у Азији.................................6 3................................................. Како се ХИВ преноси у Азији..........8 6......................................................................................13 Извори на интернету............8 5............................12.....2009 Тема: ...........................7 4.......................................

12. који слаби имунолошку отпорност организма нападајући и уништавајући ћелије имунолошког система и спречавајући га да се бори против других бројних инфекција. зове се “период прозора”. моће да траје годинама и да остане непрепозната. Где се моће извршити тест на ХИВ? У лабораторији за вирусне хепатитисе и ХИВ инфекцију Сектора за епидемиологију. У току саветовања клијент моће о свему отворено разговарати. Када урадити тест на ХИВ да би били потпуно сигурни у тачност резултата? Антитела која траћимо у крви се не појављују одмах након инфекције. Института за заштиту здравља. 3 . говорити о својим дилемама. СИДА/АИДС (синдром стечене имунодефицијенције) представља последњи и најтежи стадијум инфекције ХИВ-ом. Антитела се не појављују одмах након зараћавања. тако да их није могуће открити у кратком периоду након могућег ризичног понаљања (период прозора).2009 Тема: . али не и оболела.СИДА У АЗИЈИ“ Увод – питања и одговори Шта је ХИВ и која је разлика између ХИВ инфекције и АИДС-а? ХИВ је вирус хумане имунодефицијенције. У својој основи има потпуно пропадање одбрамбених (имунолошких) функција организма. без симптома и знакова болести. Ко треба да се тестира? Свака особа која жели да добије одговор да ли је заражена ХИВ-ом зато што је имала неки облик ризичног понаљања. Значи да је особа заражена овим вирусом. У Саветовалишту је свим грађанима омогућен разговор са лекаром специјалистом епидемиологије. Овај временски период од тренутка када се инфекција догодила до појаве специфичних антитела.. Поверљивост и Анонимност. У том периоду резултат теста који се тренутно користи моће бити негативан чак и ако инфекција постоји. страховима и бригама. За њихово стварање у организму је потребно 6 до 10 недеља. ХИВ инфекција. постављати питања. те је особа подложна разним инфекцијама и туморима. Шта је ХИВ тест? Лабораторијска анализа којом се проверава да ли у крви клијента постоје антитела на ХИВ. ХИВ инфекција настаје уласком ХИВ-а у организам човека. Дали је цела процедура тестирања поверљива? Три најважнија правила која се обезбеђују у процесу саветовања и тестирања су: Добровољност. Где се могу добити стручне информације о ХИВ и АИДС? У саветовалишту за ХИВ/АИДС и хепатитисе Сектора за епидемиологију Института за заштиту здравља Београд. Антитела су одговор организма на инфекцију ХИВ-ом.Дискусиони час 14.

убодима инсеката. хламидија. чак ни када људи живе у истој кући. Ко може да се зарази ХИВ-ом? Свака особа може да се зарази и оболи.Дискусиони час 14. уколико не могу да престану са коришћењем дрога. прибором за јело. са мајке на новорођенче (у току трудноће.. Кондом штити и од других полних болести као љто су сифилис. орални). аналним или оралним).2009 Тема: . Особе које користе дроге. пољупцем.. интравенском и интраназалном (ушмркавање) употребом дрога. у градском превозу. Дали особа која се тестира на ХИВ може остати анонимна? Могућност анонимног тестирања на ХИВ је један од основних компоненти добровољног поверљивог саветовања и тестирања на ХИВ које се спроводи у Саветовалишту за ХИВ/АИДС. пресемене течности. Клијент ће сам одлучити да ли жели да се тестира. без обзира на пол или расу. Сваки клијент моће да се тестира под својим именом. Клијент ће у току саветовања пре тестирања бити упознат како се ради тестирање на ХИВ и шта значи резултат теста. дојењем). заједно похађају школу. не смеју се користити заједничке игле и шприцеве у било којој ситуацији. као ни друга опрема (сламчице. али и под шифром коју сам изабере. Да би се тест урадио није потребна никаква претходна припрема пацијента. Како се заштитити од инфекције? Редовном употребом кондома при свакој врсти сексуалног контакта (вагинални. Према томе. раде на истом радном месту. Како се неможе добити ХИВ? ХИВ се не преноси уобичајеним социјалним контактима. 4 . уколико је некад у животу имала неки облик ризичног понаљања. Пре тестирања моће да се узме лаган оброк.12. кукери. Шта је ДПСТ? ДПСТ – добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ представља поверљив разговор између клијента. анални. Како се преноси ХИВ? ХИВ се преноси преко крви. хепатитиси. треба да користе искључиво свој прибор. филтери) које је неко претходно користио. Избегавати сексуалне односе под утицајем дрога и алкохола. вагиналног секрета и мајчиног млека.СИДА У АЗИЈИ“ Како се тест ради? Узима се мали узорак крви из вене на руци (из прегиба лакатног зглоба). гонореја. сперме. који се обавља уз уважавање и поштовање клијента и максималну поверљивост (све што клијент каће никада неће бити пренето другој особи). преко ваздуха. који ћели да се тестира на ХИВ и саветника – посебно едукованог лекара. за време порођаја. Не преноси се руковањем. до инфекције моће доћи незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом (вагиналним..

говори о својим дилемама. мора се урадити потврдни тест на ХИВ. још од 1994. који такође може бити реактиван или нереактиван. уз придржавање добрих савета и препорука.СИДА У АЗИЈИ“ У току саветовања клијент моће о свему отворено да разговара. Ова крв се шаље у једну од лабораторија које раде потврдни тест. Резултат теста могу знати само клијент и саветник. У случају реактивног налаза. Уколико се утврди да је неко ХИВ позитиван. Зато је веома значајно да свака трудница буде тестирана у току трудноће. Дали труднице требају да се тестирају на ХИВ? Уколико се зна да је мајка ХИВ позитивна. која спречава напредовање инфекције и њена правовремена и редовна примена омогућава зараженим особама да наставе да воде уобичајен ћивот. Шта уколико је налаз ХИВ теста реактиван? Реактиван налаз ХИВ теста представља само прелиминаран резултат. Тек уколико је и потврдни тест реактиван. моће се рећи да је тестирана особа ХИВ позитивна. у саветовалишту. Како се ради потврдни тест на ХИВ? Клијенту код којег је потребно урадити потврдни тест на ХИВ. ради. године у свету.. не његовом доктору или другој особи). Лабораторија у којој се ради тестирање је функционално повезана са саветовалиштем. реактиван или нереактиван. Ово тестирање је најбоље урадити у току првог триместра трудноће. школује се. а последњих неколико година и код нас примењује се високоактивна антиретровирална терапија. да поставља питања. Дали постоји лек за АИДС? Још увек не постоји лек који би елиминисао вирус из организма. Дали неко моће преузети налаз теста уместо клијента саветовалишта? Резултат теста. Једину промену у животу ХИВ позитивне особе по сазнавању свог ХИВ статуса представља потреба да се одлази на редовне контроле код инфектолога и по потреби узима терапија. он се саопштава искључиво лично.2009 Тема: .Дискусиони час 14. саопштава се лично клијенту (не телефоном или поштом. а клијент бива обавештен телефоном када да се јави у саветовалиште. Клијент ће добити резултат теста такође у саветовалишту (саветовање после тестирања). још једном се узима крв из вене. дали то значи да он има АИДС? ХИВ позитиван статус неке особе означава да је та особа заражена ХИВ-ом и да може ХИВ пренети на друге особе ризичним понаљањем. 5 . како би сазнала свој ХИВ статус. ХИВ позитивност (ХИВ инфекција) није болест. данас је могуће смањити ризик да и њено новорођенче буде ХИВ позитивно на мање од 2%. ХИВ позитивна особа моће годинама и деценијама нормално да живи. Он не говори ни да је тестирана особа ХИВ позитивна ни да је ХИВ негативна. страховима и бригама. има породицу.12. Међутим. Без обзира да ли је налаз потврдног теста реактиван или нереактиван. како би му се саопштио резултат.

Други. Епидемија ХИВ-а међу хомосексуалцима МСМ-а се најбоље виде у Камбоџи.12. јер процене показују да је око 25-40 одсто нових ХИВ инфекција. на пример. нарочито у Кини.Интравенозно убризгавање дроге. и да имају децу. Убризгавање дрога је веома важан фактор у ширењу ХИВ-а широм Азије. у неколико азијских земаља. а до краја деценије. епидемија АИДС-а се појавила у неколико азијских земаља. Сида у Азији Средином 1980-их. што чини веома мали проценат зараженог становништва у односу на целокупно становништво Индије. и ниво употребе кондома у току таквог односа. него свака земља у региону се суочава са другачијом ситуацијом. Индонезији. Популација од око једне милијарде становника.2009 Тема: . Неки научници су упозорили да би епидемија у Азији ескалирала до нивоа релевантим неким деловима Африке. чини значајан део нових ХИВ инфекција у многим азијским земљама. 2.7 милиона људи који живе са ХИВ-ом у Азији. Пакистану. скоро половина свих особа инфицираних ХИВ-ом.постоји око 4. јер у неким случајевима они могу бити глава породице. Иако је корисно знати укупан утицај који има сида на азијском континенту као целини. Велики број људи користи услуге проститутки.3% заражених људи овим вирусом.Дискусиони час 14. тврде да је епидемија у Азији на различитој путањи у односу на Африку. Мианмар и Тајланд. девојкама. не идентификују се као геј популација. Пакистану и Вијетнаму број људи који живе са ХИВ-ом је у порасту. где је доказ пада ХИВ-а . у многим земљама је још увек на ниском нивоу. Инфекција ХИВ-ом код геј популације је једна од најранијих забележених случаја ХИВ-а у Азији. мушкарцима проузроковане код проститутки и међу геј популацијом. До 1990 године. све већи број жена које су у браку. 2. је дошло до брзог ширења ХИВ-а у многим деловима континента.СИДА У АЗИЈИ“ 1. Данас. Незаштићени сексуални однос. Малезији и Вијетнаму. популација неких азијских земаља је толико велика да су ови проценти веома ниски. Незаштићени сексуални однос. јер културне норме обесхрабрују хомосексуалност. 6 . је још увек истакнута функција епидемије многих земаља. а у ствари представљају веома велики број људи који живе са ХИВ-ом . Поред тога. Тајланду и Виетнаму. у Индонезији. У Кини. Ови фактори су допринели да се стопа епидемије ХИВ-а повећа широм Азије. Већина хомосексуалаца (МСМ).5 милиона људи. Кини. Напредак је остварен у земљама као што су Камбоџа. у Азији је овај проблем остао релативно непромењен. међутим. сматрају се да спадају у групу "ниског ризика". и пренос ХИВ-а овим путем. док су остали делови света почели да се баве озбиљно ХИВ и АИДС епидемијом. међу женама. број заражених ХИВ вирусом је 2.. верује се да су постали заражени убризгавањем дрога. Како се ХИВ преноси у Азији? Постоје три главна начина преноса ХИВ-а у Азији: 1. Непалу. не постоји једна "Азијска епидемија ". као и да је ХИВ инфекција у Азији још увек у великој мери концентрисана међу становништвом 'високог ризика' . Индија. а на северо-истоку Индије интравенозна употреба дрога је најчешћи и најзаступљенији начин преношења ХИВ-а. у Азији. а нарочито код особа које се баве проституцијом. С друге стране. има око 0. Иако се национална стопа распрострањености ХИВ-а у Азији чини да је релативно ниска.

То нису само правне препреке које спречавају људе да приступају ефикасним превенцијама ХИВ-а. и припаднике геј популације. мање је ширење заразе. да ови здравствени центри буду доступни онима који су највише изложени ризику од добијања ХИВ-а. како би се обезбедли начини. око 12% трудница је било подвргнуто рађењу ХИВ-теста. Покривеност превенције заштите од епидемије мајке на дете или пренос ПМТЦТ услуга је веома низак у Азији. само 25% трудница инфицираних ХИВ-ом је добило је помоћ да спречи пренос ХИВ-а на дете. много више је потребно да се уради. кондоми су доступни свима. ове групе су веома јасно установљене. млади људи у Азији углавном не уче о епидемији ХИВ-а како се преноси.2009 Тема: . а деца су заражена преко заражене мајке приликом рођења 3. ти људи. и 7. а и многи још имају приступ услугама превенције. и даље су веома ниске. Насупрот томе. део те популације нема приступ превенцији. Овај вид преноса вируса ХИВ-а је веома значајан у Азији. Превенција ХИВ-а у Азији Азија је била основа за неке изузетно успешне велике програме превенције ХИВ-а. Антиретровирални третмани у Азији 7 . На крају 2007 године.800 деце у источној Азији.Мајка на дете.1% одраслог становништва у региону имало тестирање и саветовање у 2005 години. јужној и југоисточној Азији. услуге испитивања у Индији су проширене. На пример. У земљама које немају законе да заштите особе које се баве проституцијом. Процењује се да је око 0. Добро финансиране..000 деце у Јужној и Југоисточној Азији.12. могу да промене ток Азији што се тиче АИДС епидемије. Неке земље чине напредак. Индија. Па ипак. превенција ХИВ иницијативе имала је значајан утицај. људима којима су стварно потребни.су исувише често занемарене.СИДА У АЗИЈИ“ 3. међутим. Уместо тога. код геј популације. а то је: незаштићени сексуални однос. мања је потражња за антиретровиралним лечењем. иако је убризгавање дрога један од најчешћих путева преноса ХИВ-а у Азији. У 2008 у источној. проблеми настају када програми превенције не садрже информације које ће бити најкорисније. обесхрабрени ризичним сексуалним понашањем. и то је врло мали проценат у односу на друге регионе у свету. . живе са ХИВ-ом. 2008 године на истоку. убризгавање дрога. на око 3600 центара за тестирање. а и мања је смртност међу популацијом. наркомане. као што су ове интервенције. Као резултат тога. Идус и МСМ – геј популација . Успеси. било је процењено да је 140. Исто тако геј популација. Високи профили јавне кампање. као што је у Европи и Централној Азији (65%) и подсахарској Африци (28%) . Ови напори резултирали су велики пад у ризичном сексуалном односу. Стопа заражености ХИВ инфекцијом ће наставити да расте. међутим. Услуге добровољног саветовања и тестирања у југоисточној Азији. превенцији ХИВ-а код особа које се баве проституцијом. У Тамил Наду. На пример. процењује се да мање од један према десет Идус-а у региону имају приступ превенцији заштите. јасно је да више треба да се уради. у јужној и југоисточној Азији. они се фокусирају на хетеросексуалне трансмисије и репродуктивно здравље. у земљама са правном заштитом и заштитом људских права. а то је одиграло велику улогу. ова група људи игра значајну улогу у неким земљама за брзо ширење епидемије.Дискусиони час 14. које имају ограничен утицај на спречавање нових ХИВ инфекција међу младима у Азији. 4. Групе које су највише изложене ризику од заразе – приликом сексуалних односа. политички подржане кампање у Тајланду и Камбоџи довеле су до значајног опадања нивоа ХИВ инфекције.

највећи проблем је.брзо растуће популације људи који убризгавају дрогу . Ипак.Дискусиони час 14. Јефтинији генерички лекови се сада производе у Азији код великог броја фармацеутских произвођача. и то међу геј популацијом. док се у Малезији и Филипинима креће између 31-50 одсто.12. Иако ово изгледа охрабрујуће. као и дистрибуцију лекова. а заједно са повећањем доступних јефтиних брендираних антиретровиралних лекова. где се ХИВ вирус брзо шири. недостатак обучених лекара. лоше је стање здраства у многим азијским земљама. . У Камбоџи и Тајланду третман покривености се процењује између 50-75 одсто. су високе цене антиретровиралних лекова. Након почетног наглог пораста. Усвајање кондома и употреба кондома у борделима повећана је код особа које се баве проституцијом. особама које се баве проституцијом и у мањој мери. Сида у појединим земљама Азије Камбоџа Камбоџанска епидемија ХИВ-а може се пратити уназад све до 1991 године. показују да је епидемија ХИВ-а пала на 0. где је низак ниво употребе кондома.2%. Главна препрека за приступ лечењу. само нешто више од трећине људи у региону коме је потребан третман ХИВ-а добија ове третмане. највећег острва у Индонезији ) Висок ниво ХИВ инфекције присутан је међу интравенозним корисницима дроге.6%. чак и људима којима су лекови на располагању.2009 Тема: . то онемогућава да влада организује доживотни програм третмана за милионе људи који живе са ХИВ-ом. Још један велики проблем за пренос ХИВ инфекције је пренос са мајке на дете – и ово представља једну трећину преноса ХИВ-а у Камбоџи.као и због економских и природних фактори (Азија .активних миграција становништва. Индонезија Око 270. процењена је на 1.финансијска криза снажно утиче на земљу од 1997 до 2004 када је цунами опустошио делове северне Суматре . приступ ХИВ третманима варира широм региона. укључујући: . 5. а резултати из 2009.ограничено испитивање и лечење у клиникама и лабораторијама за сексуално преносиве инфекције ( СТИ ). код хомосексуалаца. . Поред тога.СИДА У АЗИЈИ“ Доступност антиретровиралног лечења више се него утростручио од 2003 до 2006 у Азији. што је условило пад ХИВ инфекције код ове групе људи. тј. Демократска Народна Република Лаос 8 . условљава лакше добијање. .000 људи живе са ХИВ-ом у Индонезији. Међутим. ХИВ инфекција опада касних деведесетих година и 2003. Овај број је нагло порастао последњих неколико година због неколико фактора. Ова истраживања су спроведена од стране владиних и невладиних организација (НВО) које су и одиграле највећу улогу за овај пад..

Виетнам је још увек у фази развоја у борби против сиде. па је акција била. Камбоџа и Мијанмар). терапије и програме размене игала за лекове. дошло је до наглог пораста броја нових случајева међу женама.постоје релативно високе стопе коришћења кондома у сексуалним односима. као и постојање строгог закона о забрани секса међу мушкарцима . У Малезији епидемија се углавном шири убризгавањем дрога . и 2006. а и постоје докази повећавања ХИВ међу МСМ – геј популацијом и они чине око 60% ХИВ позитивних у Вијетнаму. која укључује и замену лекова. Касних 1990-тих година жене чине око 5 одсто нових инфекција. Овај пораст је највише код људи који су постали заражени кроз убризгавање дрога.12.хомосексуалаца. у последње време расте број оболелих ХИВ-ом. године је имала 357 заражених људи. Вијетнам. Сингапур Број људи који живе са ХИВ-ом у Сингапуру је релативно мали. али и хетеросексуалним путем. Кина.000 људи сада живе са ХИВ-ом на Тајланду. Кина 9 .2009 Тема: . . Међутим. . али сваким даном све је већи број заражених људи а влада је изабрала да се фокусира на спречавање преношења сиде мајке на дете.У Лаосу није било великих миграција као што је било у другим деловима Азије.и врло мали број људи у земљи убризгава дрогу. да се одмах упозоре људи . у поређењу са око 20 одсто у 2006. од 7.Влада је брзо да установила АИДС-а када се први пут појавио у земљи.830 до 2006 године.. Малезија Процењује се ја ХИВ вирусом у Малезији заражено око 0. 2006 године влада је покренула петогодишњи стратешки план за борбу против ХИВ-а.4%. Број људи који живе са ХИВ-ом у Вијетнаму удвостручио се између 2000 и 2005. у земљи мушкарци. Процењује се да око 610.000 у 2002 на 5. Вијетнам Око 290. Тајланд Тајланд је пример земље у којој је заступљена снажна национална посвећеност борби против ХИВ и АИДС епидемије. Постоје разни разлози за ово: . Иако су већина људи. инфицираних ХИВ-ом. а то су особе које се баве проституцијом и њихови партнери и хомосексуалци (МСМ).000 људи живе са ХИВ вирусом у Вијетнаму. .СИДА У АЗИЈИ“ Упркос томе што је окружена земљама које имају релативно висок ниво ХИВ инфекције (Тајланд. Недавни трендови су показали смањење ХИВ инфекције. Лаос има релативно малих проблема ХИВ-а. Највећи број облолелих је међу МСМ – хомосексуалцима и међу женама које су постале заражене од стране њихових мужева или сексуалних партенера. Међутим у последњих неколико година дошло је до пораста ХИВ инфекције међу најугроженијим групама. Уложили су велики напор у лечењу против ХИВ-а.Дискусиони час 14.

јер држава недовољно утиче да омогући доступност лечења Хив-а. неоспорно је да сида има поражавајући утицај. људи који воде незаштићен сексуални однос.неинформисаности.СИДА У АЗИЈИ“ Кина је главни извор забринутости за многе стручњаке за вирус ХИВ-а. заражено је око 12. и хомосексуалци. Индија Број заражених људи епидемијом ХИВ-а у Индији се нагло повећава. Тај број ће се драстично одразити на укупну популацију.000 људи или 0.. пре свега због величине њеног становништва и постојање друштвених. У овом моменту 700. Бангладеш Први ХИВ / АИДС-случај у Бангладешу је откривен 1989. али процењује се да ће се тај број повећати у наредним годинама. радници мигранти. и то је довело да се влада фокусира на ризичне групе у заштити против ХИВ-а. Од 1994.2009 Тема: .миграната и хомосексуалаца.Дискусиони час 14. Услови за развој епидемије су велики због: великог броја расељених лица. где ће се ХИВ стопа . Неки су предвиђали да ће Индија ускоро доживети 'општу' епидемију. и притом деле иглу).600 деце и одраслих људи живе са ХИВ-ом. Без обзира на будући пут епидемије у Индији . а нарочито су изложени ризику – наркомани (који убризгавају дрогу. је открило да око трећина Идуса у главном граду Кабулу деле приборе за убризгавање дрога. због ниског социјалног статуса жена. у Јапану око 9. вршећи процене броја заражених људи. МСМ).2% од укупног броја становништва . повећати на изнад 1%. Јапан У 2007. Истраживање које је рађено 2006. и особе које се баве проституцијом. 10 . Иако је проблем још увек релативно мали. мало је вероватно да ће се вирус ХИВ-а раширити и у домену опште популације. Авганистан је једна од водећих светских произвођача опијума. У овом тренутку ХИВ је углавном заступљен код група као што су Идус. економских и културних фактора који олакшавају ширење ХИВ-а. и као најважнији фактор је недостатак здравствених установа. Вирусом ХИВ-а биће заражено више људи. Групе које су највише погођене су интравенозни корисници дрога. а и доступност лекова може довести до повећања наркоманије. а пре свега. ХИВ инфекција је нагло повећана. Те ствари се хитно морају решавати у будућности. да информише људе и омогући тестирање. Авганистан У Авганистану је само мали број људи заражен ХИВ вирусом за разлику од земаља у региону као што је Пакистан. Ти подаци су показали да је годишњи број нових ХИВ инфекција и АИДС случајева мање порасли у односу на стопу заражености у 2006. код радника . Ови подаци издати су од стране јапанске владе у фебруару 2007. са 914 на 390 заражених људи. тврдили да се пренос ХИВ-а у Индији увек углавном јавља међу ризичним групама.12. на коју отпада 60% годишње пријављених ХИВ инфекција у Јапану.3% у Индији.тренутно 0.000 људи у Кини живи са ХИВ-ом (0.. због висок ниво неписмености . и да још увек има много главних питања – укључујући лошу доступност лечења АИДС-а. возачи камиона. 50 Најистакнутији пораст десио се међу геј популацијом (хомосексуалци.1% од одрасле популације). Неки стручњаци су.

поред наркомана и проституки јесу затвореници. До краја 1990. највећа заступљеност заразе је код радника миграната. лечење и контролу против епидемије ХИВ-а. али су повезане са великим ризиком од ХИВ инфекције. Пакистан први случај ХИВ-а у Пакистану регистован је 1987.да ће Влада повећати ресурсе и мере за спречавање. рекао је: . већина случајева је регистровано код мушкараца. Карта процентуалне заступљености ХИВ-а у Азији 11 .. Премијер Непала Мадхав Кумар. који су постали заражени. 16% проституција и 21% остали начини. а који живе или раде у иностранству. Око 41% свих случајева ХИВ-а у Непалу.. 6. Највише угрожена популација у Пакистану.2009 Тема: . ХИВ се првенствено преноси путем интравенозне употребе дрога и путем секса без употребе перзерватива. Непалска влада је одговорила на епидемију упркос политичкој нестабилности у земљи. Сезонске радне миграције су важан извор прихода за многе Непалце.000 људи живе са ХИВ-ом и АИДС-ом. Социјални и Економски услови у Пакистану највероватније ће олакшати ширење ХИВ-а у наредних неколико година.12.Дискусиони час 14.СИДА У АЗИЈИ“ Непал Процењује се да у Непалу око 70..

.12.2009 Тема: . Зараженост Хив-ом.Дискусиони час 14.СИДА У АЗИЈИ“ Карта 1. процентуално по државама Азије Литература 12 .

(2002) 'National program for preventing mother-child HIV transmission in Thailand: successful implementation and lessons learned'. and Simonds R. No. AIDS. in Bureau of Hygiene & Tropical Diseases (1986) AIDS Newsletter. Vol. 77. Asian Wall Street Journal Vol.’ January 7 Asian Wall Street Journal (1991) 'Alarming spread of AIDS virus in Thailand may threaten country's recent economic gains'. Panel Told’ [PDF] WHO (2003) ‘HIV/AIDS in Asia and the Pacific region’ P 39 Bureau of Hygiene & Tropical Diseases (1990) AIDS Newsletter. 'Thailand's Response to HIV/AIDS' [PDF] WHO (2003) ‘HIV/AIDS in Asia and the Pacific region’ Singh and Mills (2005) ‘The abandoned trials of Pre-Exposure Prophylaxis for HIV: what went wrong?’ PLOS Medicine 13 .13.51. Thailand: Phanuphak P. 13. 12(suppl B): S1-S10 Owens C. 23 August [PDF] Commission on AIDS in Asia (2008) ‘Redefining AIDS in Asia: Crafting an effective response CBS News (2000) ‘Japan: Convictions in blood scandal’ Atal Bihari Vajpayee (2001) Speech at the meeting with Chief Ministers of high prevalence states on the issue of control and prevention of HIV/AIDS. (1985) 'A report of three cases of AIDS in Thailand'. News item 158 The Washington Times (1993) ‘Vietnam sees HIV rise on ignorance. 23rd December. 61 (29). Poverty. 16:953-959 [PDF] WHO (2003) ‘HIV/AIDS in Asia and the Pacific region’ The Washington Post (1999) ‘Deaths elsewhere’. p. Asian Pac J Allergy Immunol 3:195-199 Mann Time magazine (1986) 'Public health: Nowhere to Run. Locharernkul C. 12(suppl B): S11-S18 Mann and Tarantola (1996) ‘AIDS in the World II’ Pg 91 Oxford University Press CDC (1998) 'Short course regimen of AZT proven effective in reducing perinatal HIV transmission: offers hope for reducing mother-to child HIV transmission in developing world'. February 18 Chan et al. 1986. Panmuong W. May 22 [PDF] WHO (2003) ‘HIV/AIDS in Asia and the Pacific region’ [PDF] WHO (2003) ‘HIV/AIDS in Asia and the Pacific region’ [PDF] WHO (2003) ‘HIV/AIDS in Asia and the Pacific region’ Financial Times (2003) “Handshake seals shift in China AIDS approach”. (1998) ‘HIV and AIDS in the Asia. 3. (1991) 'Alarming spread of AIDS virus in Thailand may threaten country's recent economic gains'. 51..Дискусиони час 14. and prevention and care response in Cambodia’ AIDS 1998..12.Pacific region: an epidemiological overview’ in AIDS 1998. no. Latin nations’. 12 (suppl B): S59-S68 BBC News (1998) ‘China reports all provinces now ‘plagued’ with HIV/AIDS’ Kanshana S. poverty’ National public Radio (1992) ‘AIDS overwhelming in developing countries’ Los Angeles Time (1992) ‘AIDS Fuse Is Lit in Asia The disease is taking hold in the region at an alarming rate. December 2 UNDP (2004). Nowhere to Hide'. (1998) ‘HIV and STD epidemiology.4 Kansas City Star (1994) ‘HIV found among blood donors in China’ [PDF] WHO (2003) ‘HIV/AIDS in Asia and the Pacific region’ Mann and Tarantola (1996) ‘AIDS in the World II’ Pg 18 Oxford University Press Phala et al. risk behaviors. New Delhi.J. Japan: AIDS Newsletter No. 1st September The New York Times (1988) ‘AIDS Hits Drug Users in Thailand. Hong Kong: Herald Wire Services (1986) ‘AIDS rising in African. Press release. Wilde H. p.2009 Тема: . ignorance and rampant prostitution worsen the outlook.4 Dore et al.СИДА У АЗИЈИ“ China: Weekly Epidemiological Record. 7 March 1986. (1998) ‘HIV and men who have sex with men: perspectives from selected Asian countries’ AIDS.

wikipedia. Republic of Indonesia (2008) 'Country report on the follow up to the Declaration of Commitment on HIV/AIDS' APCASO (2008) 'Asia Pacific Civil Society and 2008 UNGASS on HIV and AIDS' Извори на интернету http://en.org. according to new estimates'.pdf http://www.12..org/aidssoutheastasia.org/wiki/HIV/AIDS_in_Asia#China http://asia.htm http://www. July 6th Xinhuanet.au/library_docs/international/Constella_Futures8ICAAP07. 20 August WHO/UNAIDS/UNICEF (2009) 'Towards universal access: Scaling up priority HIV/AIDS interventions in the health sector' UNGASS/National AIDS Commission. 156171. K (2006) "Thailand to issue compulsory license for efavirenz" 29 November [PDF] Yamamoto and Satoko (eds) (2006) ‘Republic of Korea.bc.000’ [PDF] Human Development Network (2004) ‘Addressing HIV/AIDS in East Asia and the Pacific’ UNAIDS/WHO (2006) ‘Report on the global AIDS epidemic’ UNAIDS/WHO (2006) ‘Report on the global AIDS epidemic’ UNAIDS/WHO (2006) ‘Report on the global AIDS epidemic’ The Global Fund (2005) ‘The Global Fund terminates grants to Myanmar’ WHO (2007.СИДА У АЗИЈИ“ USA Today (2004) ‘Thailand rejects criticism of AIDS vaccine trial for 16.unaids. press release.com (2007) ‘Report: Unsafe sex major cause of HIV infection’. ‘Towards Universal Access: Scaling up priority HIV/AIDS interventions in the health sector' ALCORN.org/en/KnowledgeCentre/HIVData/Epidemiology/epi_slides.asp http://afao.org/en/CountryResponses/Regions/Asia.Дискусиони час 14. UNAIDS/WHO (2007) ‘AIDS epidemic update’ [PDF] UNAIDS (2007) '25 million people in India living with HIV.avert.htm http://www. Tokyo: Japan Center for International Exchange.avert. "Towards Universal Access: Scaling up priority HIV/AIDS interventions in the health sector" WHO (17th April 2007).2009 Тема: .org/aids-asia.unaids.ca/ http://www. April). pp. Fighting a Rising Tide: The Response to AIDS in East Asia’.asp 14 .