POEZII PENTRU CEI MICI

PISICUŢA

Pisicuţa mea cu dungi Ce priveşti aşa mirată? Ai văzut un soricel Şi vrei să te joci cu el? Draga mea, te-ai păcălit Prada ce atent priveşti Este ghemul bunicuţei Ce uşor se învârteşte Când bunica împleteşte!

RÂNDUNICA

Caisul nostru a-nflorit Şi-n ramul lui a poposit Venind din depărtare O rândunică ce acum E obosită tare! Ea a bătut din aripioare, A început să cânte-n soare Şi-apoi cu-n ciripit ne-a salutat

1

Şi-n cuibul de sub streşini a zburat.

FIRUL DE IARBĂ
A scos capul din zăpadă Şi când colo ce să vadă? Încă-i iarnă în livadă! Iar când s-a întors în pat S-a pornit pe strănutat.

PRIMĂVARA
Când martie-n ţară a sosit Şi toată neaua a topit, Când ghioceii-n grădiniţă au albit Un vânt de primăvară a pornit. Când colţul ierbii a răsărit Şi-o rază blândă ne-a încălzit Atunci ştim bine că afară E zvon de primăvară. Când cucul cântă-n dumbrăvioară Şi cornul este-n floare iară, Când larmă mare e-n lăstar E primăvară iar!

2

NU SUNT PREA MIC
Nu sunt prea mic să pot uda Muşcata din fereastra mea Să scriu şi să citesc frumos, Să fiu atent, politicos; Nu sunt prea mic curat să fiu Sau rostul vorbelor să ştiu; Nu sunt prea mic să mulţumesc Părinţii, fraţii să-mi iubesc Şi oamenii de lângă mine. Nu sunt prea mic să-nvăţ ce-i bine!

PITICII DIN PADURE
In padurea fermecata Langa tufa de urzici In ciupercile-casute Locuiesc niste pitici. Asezati pe melci calare Ei alearga prin padure Cautand fara-ncetare Fragi si coacaze si mure. Dar s-a terminat vacanta, Merg la scoala cei mai mici La o scoala din padure, Chiar la „Scoala de pitici”. Si-acum dis de dimineata Se trezesc acesti voinici Suna clopotelul vesel Scuturat de Mos Arici.

3

ARE MATA TREI PISOI
Are mata trei pisoi, Negru-i unul, albi sunt doi Si de cand ii are mata Toarce tot mereu draguta Ca sa faca pentru ei Cojocele,botosei. La vartelnita motanul Invarteste si sarmanul!

CU ANIMALELE FII BUN
Iese mata pe portita Nu o trage de codita; Sa se joace cutu-i gata, Nu cumva s-arunci cu piatra. Mielul vesel zburda-n vale Nu-i sta piedica in cale Porumbelul vrea sa zboare Nu-l mai tine de-aripioare. Iata ce am vrut sa spun: Cu-animalele fii bun Daca tu le chinuiesti, Ele plang, de rau ce esti!
4

CUM VORBIM
Sa vorbesti mereu frumos Vorba dulce mult aduce, Nu vorbi taios! Fii mereu cuviincios Si la scoala te invata Sa vorbesti frumos. Dupa felul cum vorbesti Lumea stie, stie bine Cine esti! Mult e bine sa citesti Vorba scrisa ca la carte Bine s-o rostesti. Vorba lunga-i in zadar Tot ce spui gandit sa fie Si vorbeste clar.

VINE PRIMAVARA
Ger, zapada, tot s-a dus Verde-i jos, senin e sus Primavara vine, vine! Peste tot frumos si bine. Crangu-i plin de floricele Vin cocori si randunele. Primavara a sosit Florile au inflorit

5

Pomii toti au inverzit, Lunca s-a inveselit.

POVESTE DE IARNA
Luna incet a rasarit Peste dealurile sure, In omat a adormit Noaptea prin padure. Sus, in cerul lor inalt, Norii incep sa cearna Linistea unei povesti Ca un dar de iarna.

FLUTURASUL
Fluturas, din foare-n floare Zbori, batand din aripioare. Stai, opreste-te o clipa Sa ma sui pe o aripa Sa ma duci departe-n zari Sa mai vad si alte tari.

6

FLUTURII
Fluturi albi si rosii Si pestriti, frumosi, Eu ii prind in plasa Cand mama ma lasa Eu ii prind din zbr Insa nu-i omor Si daca ma joc cu vreunul, stiu Binisor sa-l tiu Si pe toti din plasa ii ajut sa iasa Si sa plece-n zbor dupa voia lor.

GHIOCELUL
Alb de parca-i scris cu creta Ca o raza subtirel, Cu zapada pe bereta A iesit un ghiocel. Si-n luminile poienei Pe sub cerul azuriu Se tot freaca pe la gene: E devreme? E tarziu?

7

IARNA
Este iarna, las’ sa fie, Suntem plini de bucurie Chiar daca va viscoli Imbracati bine vom fi, Cu caciula si palton, Cu manusi si cu sosoni.

MOFTUROSUL
Pisicel a spus „nu vreau” Lapte dulce sa mai bea, Merg la frigider sa iau Un iaurt cu fructe. Miau!

CE MANDRI SUNT!

Un cocos si o gaina Au iesit azi in gradina, Ea motata, el falos, Amandoi privind in jos. Ce e-n iarba?misca, striga, Galbeni ca din mamaliga Patru puisori frumosi
8

Abia de-o zi din ou sunt scosi!

UNDE TE DUCI, TOAMNA DRAGA?
Draga toamna, un’ te duci Doar in fusta si papuci? Eu ma duc sa scututr nuci Sa dau soarelui porunca Sus pe deal si jos in lunca Sa-ndulceasca viile, Sa coaca gutuile. Toamna, daca ostenesti Spune-mi, cand te odihnesti? Am odihna cu toptanul De acusi pana la anul!

TREI PRIETENI SPERIATI
Nelu, Misa si Fanica Se jucau cu o pisica Insa ea s-a suparat Si pe toti i-a zgariat. Nelu a sarit ca ars Vai, ce spaima a mai tras! Iara Misa si Fanica s-au ascuns sub pat de frica. Voi, copii, cand va jucati Un lucru sa nu uitati Pisicutele sunt blande
9

Dar labuta gheare-ascunde!

IN OGRADA MEA
Ga,ga ga si iarasi ga Asa spune gasca mea. Mac,mac, mac si iarasi mac Rata spune neincetat. Glu,glu, glu si iarasi glu Asta e curcanul, nu? Cotcodac si cotcodac Un ou proaspat am sa fac! Asa-i in ograda mea Un concert cu: Ga,ga,ga,mac, mac Glu, glu, glu si cotcodac!

ORA MESEI
Este ora pentru masa, Mancarica e gustoasa! Mofturi sa nu faci defel Fiindca ramai mititel. Lapte, branza, unt, smantanaAi la masa hrana buna: Calciu, multe proteine, Minerale, vitamine. S pisoiul vrea laptic
10

Ca sa nu ramana mic.

11