You are on page 1of 12

RASE

Rase de iepuri de crescatorie
In lume sunt catalogate pana in prezent peste 100 de rase de iepuri existente. Acestea se
clasifica astfel :
In functie de greutatea corporala in stadiul de adult :

• RASE MARI( peste 5 kg :Uriasul Belgian , Uriasul German, Berbecul englez , Uriasul Alb sau
Termond , Uriasul francez ) ;

• RASE MIJLOCII( 3-5 kg :Chinchila mare, Chinchila mica, Albastru vienez, Argintiul Francez ,
Californiana, neozeelandeza ) ;

• RASE MICI( 2-3 kg :Havana , Olandeza ) ;
• RASE PITICE(sub 2 kg :Poloneza)
In functie de lungimea firului de par :
• RASE DE IEPURI CU PAR SCURT (Rex)
• RASE DE IEPURI CU PAR MEDIU ( iepurii comuni )
• RASE DE IEPURI CU PAR LUNG (Angora )
In functie de productia principala exista rase DE CARNE , DE BLANA si MIXTE
Conform scopului urmarit , urmeaza sa alegi rasa pe care doresti sa o cresti , iar spatiul de
crestere il vei amenajaspecial pentru rasa vizata.
Daca exista posibilitati , este recomandabil sa cumperi iepuri de prasila sau tineret cunicul
de la crescatori experimentati , pentru ca acestia detin iepuri sanatosi , inregistreaza
performante bune si doresc sa isi mentina buna reputatie prin calitatea puietului pe care il
vand .
Daca vrei sa orientezi cresterea iepurilor spre profitul imediat, adica productia de carne ,
trebuie sa acorzi atentie raselor mari si mijlocii. Rasele mari au avantajul ca ating in stadiul
de adult greutati ce depasesc 5 kg. Rasele mijlocii au avantajul de a fi mai precoce si
dezvolta ,in perioada de tineret , ritmuri de crestere accelerate .
URIASUL ALB
Culoare:Alb stralucitor, ochi injectati din cauza vaselor de
sange, de culoare roz.
Dimensiuni: Corp lung, 55 – 65 cm, greutate 5 -6 Kg la varsta
de 8 luni.
Fertilitate: Mare, 8 -10 pui la o gestatie, iar puii au o maturizare
medie, reproductia apare la varsta de 6 - 8 luni.
Productie: Carne, blana ( sacrificarea se face la varsta de 3 – 4
luni, la greutatea de 2.5 Kg ).
Origine: Germania, prin selectie din iepurele belgian.
Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o
scurta descriere a acesteia.

0 kg. obtinindu-se desenul specific al capului de la Uriasul pestrit iar in 1908 Uriasul pestrit a fost recunoscut ca o noua rasa.5 4. evidentiate prin marimea si conformatia corpului. greutate 6 – 7 Kg ( max 11 Kg ) la varsta de 9 luni. IEPURELE CALIFORNIAN . A fost format in Germania la inceputul secolului XIX in urma selectiei Fluturelui urias francez cu care se aseamana foarte mult. dar avind inele din jurul ochilor.0 5.Pestritul german este ceva mai masiv decat Fluturele urias francez. puii au maturizare tarzie.PESTRIT GERMAN sau FLUTURE GERMAN Paternitatea sa este atribuita iepurelui iepurelui de casa Urias Belgian. Uriasul pestrit avea initial o structura corporala asemanatoare cu cea a belgianului.2 2. Lungimea urechilor este de 16-17 cm.5 6. capul mare. desenul fluturelui si punctele maxilarelor.5 5. fiind insa ceva mai fina. la greutatea de 2. Exemplarele pestrite au fost prelucrate ulterior.5 Kg ) Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia. Dinamica greutatii corporale a iepurilor din Rasa Pestrit German : Varsta (in luni) 1 2 3 4 5 6 7 8 Greutatea (in kg) 0. Intrucat selectia s-a facut in directia productiei de carne. reproductia apare la varsta de 8 – 10 luni. prezentind petele de culoare specifice rasei.iar limita superioara nu exista. Fertilitate: Mare. datorita capului alb. Limita inferioara este de 5. Culori: alb-negru si alb-albastru Greutatea normala este de 6. Iepurele belgian era cunoscut si sub denumirea de “Nas alb”. Prolificitatea medie este de 5-8 pui la fatare si ating maturitatea sexuala la cca 9-10 luni. 8 – 10 pui la o gestatie. Dimensiuni: Mari.0 URIASUL BELGIAN Culoare:Albastru sau nuante de albastru cenusiu cu portiuni albe pe abdomen si picioare. mai delicata.0 kg. Uriasul German i-a transmis o serie de particularitati specifice. Productie: Carne ( sacrificarea se face la varsta de 3 – 4 luni. raspindit mult in tinutul Rinului pina in 1905 si rebotezat in 1916 in iepure de casa Urias German.3 3. ochi de culoare bruna. fara a avea desenul specific al capului. corpul lung de 65 – 80 cm. urechi drepte.6 1.

. la greutatea de 3 Kg. Fertilitate: 7 – 8 gestatii pe an. IEPURELE ALBASTRU DE VIENA Culoare:Nuante de la cenusiu la gri. greutate de 4 – 5 Kg la varsta de 7 luni. corp de 40 – 50 cm. blana ( sacrificarea la varsta de 3 – 4 luni. Reproductia apare la varsta de 4 – 5 luni. la greutatea de 2. Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia. Fertilitate: Reproductia apare la varsta de 4 -5 luni. piciore si coada. reproductia apare de la 6 – 7 luni. lucios. cu tenta de albastru. Dimensiuni: Medii. Dimensiuni: Medii. greutatea 4. la greutatea de 2 Kg. blana ( sacrificarea la varsta de 5 – 6 luni. ) Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia. Dimensiuni: Medii. ochi de culoare roz. Productie: Carne.5 Kg la varsta de 8 luni. Productie: Carne ( sacrificarea la varsta de 3 – 4 luni. cu pete negre pe fata. corp de 40 – 50 cm. Ochi de culoare rosie. la greutatea de 1. Dimensiuni: Medii. IEPURELE NEOZEELANDEZ ALB Culoare:Alb. greutatea 4 – 5 Kg la varsta de 6 luni. IEPURELE NEOZEELANDEZ ROSU Culoare: Roscat. Productie: Carne. corp lung. Fertilitate: Reproductia apare la varsta de 8 luni. Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia.2 Kg la varsta de 9 luni. greutarea 4 + 4.5 – 2 Kg ). Fertilitate: 6 – 8 pui la o gestatie.5 Kg ). Productie: Carne ( sacrificarea la varsta de 3 – 4 luni.Culoare: Alb. ) Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia. cu 8 – 10 pui la o gestatie.

mai stralucitor si cu o culoare mai intensa decat la ceilalti iepuri de Angora. Este foarte activ si prietenos. • Angora satinat . de culoare alba. gri. Acest iepure are o blana foarte bogata care necesita o ingrijire atenta din partea crescatorului. Dimensiuni: Medii.firul de par este mai subtire. Cantareste in general 3-5 kg. cafeniu si chiar si alte nuante.cel mai mic dintre iepurii de Angora cu o greutate de 2-3 kg. greutatea 2 – 2. Daca uitati sa periati zilnic iepurele dumneavoastra acesta va fi mult mai expus aparitiei unor paraziti. cu pete alb-galbui pe picioare. intrucat inhalarea parului poate provoca acestora diferite probleme respiratorii sau intestimale.7 Kg la varsta de 7 luni. dar foarte des ) Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia. sau chiar mai mult. negru.este mai mare decat iepurele de Angora englezesc.cantareste in general intre 5 kg si 8 kg. Fertilitate: 6 – 7 pui la o gestatie. IEPURELE DE ANGORA Iepurele de Angora. Turcia si este crescut in principal pentru productia de lana sau ca animal de companie. IEPURELE OLANDEZ Dimensiuni:Mici. Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia. este originar din Ankara. cantareste intre 3. . greutatea 5 Kg.IEPURELE ROSU DE BURGUNDIA Culoare:Rosu deschis. Folositi o perie sau o manusa speciala procurata dintr-un magazin de specialitate. • Angora frantuzesc(vezi imaginea alaturata) . cenusiu. Fertilitate: Maturizare rapida. • Angora urias . In prezent exista multe rase de iepuri de angora.5 si 5 kg. una dintre cele mai vechi rase de iepuri domestici. Productie: Carne. O atentie deosebita trebuie acordata periajului iepurilor de Angora. ideal ca animal de casa. Fertilitate: Medie. albastru. reproductia apare la varsta de 4 – 5 luni. Productie: Blana ( fir scurt de pana la 2 cm. cu 6 – 7 pui la o gestatie. cele mai cunoscute fiind: • Angora englezesc. Culoare: Alb. abdomen si bot.

arareori de 2 ori pe zi. Pentru a evita suprapopularea nu lasati niciodata femelele impreuna cu masculii in aceeasi cusca. respectiv 6 luni (masculii). Insa si aici trebuie tinut cont de niste reguli de baza. Alegerea viitorilor parinti Pentru a avea urmasi de calitate trebuie in primul rand sa avem genitori (parinti) de valoare. uneori chiar pana la 20 cm. insa aceasta e o suprasolicitare a organismului si nu e recomandata. Inmultind aceste valori cu numarul de potentiale imperecheri dintr-un an ajungem undeva la peste 100 de urmasi de la o singura mama. adica fecundarea tuturor ovulelor este bine ca un mascul sa nu fie dat la monta mai mult de 7 ori pe saptamana. La rasele mici de iepuri maturitatea sexuala e atinsa la 5 luni (femelele). Asa ca pentru a controla inmultirea tineti separati indivizii de sexe opuse. nu au ciclu mentrual periodic. aproximativ 8-12 pui la o fatare. care au ajuns la maturitate. deci nu intra in calduri. O femela poate fata si de 10 ori pe an. Masculii la fel sunt dispusi a se imperechea in orice moment. Rasele medii la 6 luni (femelele) si la 7 luni (masculii). Mai ales ca iepurii beneficiaza si de o prolificitate foarte buna. fie pentru a-ti mari familia. de familie. Faceti click pe numele rase de iepuri dorite pentru a se afisa o scurta descriere a acesteia. fie pentru a-i face cadou prietenilor sau doar a-i comercializa. De aceea vor fi alesi pentru reproducere doar acele exemplare care corespund cat mai bine standardului rasei respective sau care au cel mai bine exprimate caracteristicile pe care dorim sa le obtinem de la urmasi.Productie: Lana (fir lung de pana la 10 cm. dar esentiale pentru a avea animale sanatoase si fericite. spre deosebire de alte mamifere. Zicala "a se inmulti ca iepurii" e cat se poate de adevarata. cand organele sexuale sunt complet formate si adaptate pentru a procrea. Ele elibereaza ovulele la 10-12 ore de la imperechere. si te-ai gandit ca e momentul sa ai si "nepoti". Totusi pentru o eficacitate maxima a actului sexual. La rasele mari si uriasi acest stadiu e atins mai tarziu: 8 luni pentru femele si 9 luni pentru masculi. simple. Nu inmultiti iepurii daca: doriti sa experimentati ce va rezulta din combinarea a doua rase sau a doi indivizi de culori diferite (pentru . Frecventa Iepuroaicele. Intr-o crescatorie mica. Inmultirea iepurilor Ai unul sau mai multi iepurasi acasa. Varsta Iepurii pot fi inmultiti numai cand ajung la maturitate. ar trebui sa fie cam un mascul la 8-9 femele. Iepurii sunt mamifere care se inmultesc foarte usor si cu o prolificitate printre cele mai ridicate din lumea animala. Astfel putem spune ca iepuroaicele sunt apte de procreat tot timpul.

In schimb orice combinatie de tipul mama-fiu sau tata-fiica este posibila. va ridica coada si ii va permite masculului sa se urce pe ea. adesea cu un smoc de par al partenerei in gura. Cum la iepuri uterul are forma de Y e foarte posibil ca prima gestatie sa fie doar intr-un corn. care la inceput o va mirosi. Puii sunt fara par si cu pleoapele alipite. Scoateti de la reproductie acei indivizi cu boli genetice sau care nu au o stare de sanatate propice imperecherii. Deci cel mai bine e sa se renunte la aceasta metoda de verificare a gestatiei. o poate transmite si celuilalt. Deci regula de baza: femela vine la mascul. Nasterea Survine la aproximativ o luna de la imperechere. Astfel pot aparea dificultati in sarcina si la nastere. Gestatia La iepuri gestatia dureaza 30-32 de zile din momentul in care a avut loc monta. Moment in care procesul s-a terminat. Cu cateva zile inainte sau chiar de la debutul sarcinii. iar pe de-alta parte femelele isi apara cu strasnicie teritoriul. altfel daca faceti invers masculul va fi prea ocupat cu adulmecarea incaperii partenerei decat sa incerce sa o monteze. in plus astfel poate creste numarul de ovule fecundate. Nasterea are loc repede. E recomandat ca dupa 8-10 ore acest fenomen sa se repete pentru a fi siguri ca masculul si-a facut treaba ca la carte si nu cumva a nimerit pe langa vulva partenerei. In apropierea momentului nasterii mama va incepe sa-si amenajeze cuibul strangand paie si smulgandu-si par de pe piept si burta pentru a amenaja cat mai confortabil culcusul. Daca unul din parteneri are de exemplu diaree sau orice boala contagioasa. deoarece femela detectand mirosuri straine ar putea sa ii refuze de la alaptat sau chiar sa-i arunce din cuib. astfel masculul poate fi atacat sau nu i se va permite sa "presteze". Desi idealul in genetica e sa imperechem indivizi cat mai diferiti genetic. Totusi pentru a fi siguri daca iepuroaica e gestanta la 14 zile se poate efectua o palpare a abdomenului. in general noaptea. cu blandete. IMPORTANT nu imperecheati frate cu sora! Pot rezulta urmasi cu abnormalitati sau mai firavi. Totusi unele femele pot accepta iepuroiul si daca sunt gestante. E bine ca femela sa aiba in cusca dupa fatare apa si hrana. Notati in calendar data la care s-a facut monta. iar a doua sa se produca in celalalt corn.aceasta studiati determinismul genetic al culorilor). pentru a avea urmasi cat mai viabili. uneori chiar sa ii manance. Acest control nu trebuie facut mai devreme deoarece pot fi afectati iremediabil puii. Actul sexual va dura doar cateva secunde si se va termina printr-un sunet scos de mascul si caderea intr-o parte a acestuia. Imperecherea Intotdeauna puneti femela in cusca masculului. iar femela poate fi transportata in cusca ei. ascunsi prin culcus. Intotdeauna imperecheati indivizi ai aceleiasi rase sau cel putin din categorii asemanatoare (nu un pitic cu un urias). O alta tehnica folosita de unii crescatori e imperecherea femelei inca o data la 14 zile. puii din a doua runda de imperechere fiind nascuti prematur. o va alerga cateva ture de cusca pana cand iepuroaica se va aseza. Nu e recomandat sa fie atinsi in primele zile. Daca e gravida atunci ea va refuza masculul. e bine sa puneti in cusca iepuroaicei un cuib/o cutie pentru fatat. simtind la un moment dat intre degetul mare si index niste formatiuni ca boabele de strugure (puiutii). .

cu o greutate medie cuprinsă între 50-70 g. • la femelele multipare (care au fătat de mai multe ori). sau prin palparea abdomenului la 10-15 zile după împerechere. starea de întreţinere şi vârsta. Ritmul de reproducere . • în vederea montei. au un ritm de crestere alert. Nu inmultiti iepurii doar pentru a va bucura de simpaticia puiutilor. după atingerea a 70-75% din greutatea de adult a rasei şi a vârstei optime (tabelul 1).Iepuroaicele sunt mame extrem de devotate si grijulii cu puii lor. raportul între sexe este de un mascul la 9 femele. femela se introduce în cuşca masculului (niciodată invers). au organele genitale externe de culoare roşu-aprins. îşi smulg părul de pe abdomen. trebuie să se aibă în vedere: numărul de pui fătaţi şi înţărcaţi. • după o gestaţie de 30-31 zile. introduse în cuşca masculului. este necesar să posedăm câteva cunoştinţe elementare privind particularităţile reproducerii acestei specii. femelele fată între 1-12 pui. Cu multa afectiune daruita iepurasul poate fi un animal de companie ideal. În acest context. În programarea reproducerii într-o crescătorie de iepuri de casă. pentru programarea la montă. este necesar să posedăm câteva cunoştinţe elementare privind particularităţile reproducerii acestei specii. În programarea reproducerii într-o crescătorie de iepuri de casă. iar asta se intampla destulde repede. trebuie să ştim că: • iepuroaicele manifestă călduri tot timpul anului. există permanent foliculi pe cale de maturare. prima montă se realizează prin tatonare. • în funcţie de sistemul de creştere practicat. se agită în cuşcă. se observă viabilitatea lor şi se elimină resturile placentare şi puii morţi. acceptă monta. stau întinse. • la tineretul femel. fac cuib. • masculii pot fi folosiţi la montă două zile consecutive. • la 24 ore după fătare se face controlul cuibului. ocazie cu care se numără puii. se poate face prin împerecheri de control la 5-6 zile de la montă. • în ovarele iepuroaicelor. • femelele în călduri sunt neliniştite. iepuroaica se readuce în cuşca ei. răscolesc aşternutul. • într-o crescătorie de iepuri. • după două monte consecutive (la interval de 10 minute între ele). ovulaţia fiind provocată de actul montei. Respectati animalele pentru ceea ce sunt ele nu doar pentru aspect. • diagnosticul gestaţiei. luati in considerare si faptul ca acestia vor creste si vor deveni adulti. puii de iepure de casă se înţarcă la vârste cuprinse între 28-60 de zile. care sunt niste nazbatii ambulante si extrem de dragalasi. după care li se asigură o zi de pauză.

iar femela este în activitate 360 zile/an. depinde de intervalul între două fătări succesive. 2). este caracteristic crescătorilor care dispun de condiţii de hrănire şi adăpare precare şi se bazează pe realizarea a două fătări pe an. de numărul de pui la fătare şi de procentul de supravieţuire a puilor până la înţărcare. Tabelul 1 Caracteristici reproductive Tabelul 2 Planificarea montelor şi a fătărilor . în urma cărora se înţarcă 26-28 pui/femelă. trebuie să ţinem cont de condiţiile de creştere asigurate (hrănire şi adăpostire) în cadrul acesteia. Intervalul între două fătări succesive este de 75 zile (30 zile de gestaţie şi 45 zile de alăptare). Durata unui ciclu de reproducţie este de 75 zile. iar femela este în activitate 300 zile/an. în urma cărora se obţin 12-18 pui înţărcaţi pe femelă. Un ciclu de reproducere este alcătuit din 30 zile de gestaţie şi 60 zile de alăptare. Fătările au loc la interval de 60 de zile (30 zile de gestaţie şi 30 zile de alăptare). În funcţie de ritmul de reproducere ales se întocmeşte în fermă un plan de montă şi fătări (tab. Cele două cicluri de reproducere însumează 180 zile pe an şi se derulează între 1 martie-15 septembrie. • Ritmul de reproducere semiintensiv constă în realizarea a 3 fătări pe an. Cele trei cicluri de reproducere însumează 325 zile. • Ritmul de reproducţie foarte intensiv constă în obţinerea a 6 fătări/an/femelă şi a 36-48 pui înţărcaţi/an/femelă. • Ritmul de reproducere intensiv se bazează pe realizarea a 4 fătări pe an şi obţinerea a 30-35 pui înţărcaţi/femelă. După intervalul de timp între două fătări succesive. estimată prin numărul de pui înţărcaţi pe cuşcă şi pe an.Pentru stabilirea ritmului de reproducere a iepurilor de casă într-o crescătorie. Productivitatea iepuroaicelor dintr-o fermă. ritmul de reproducere poate fi: • Ritmul de reproducere extensiv.

sta retras si mai mult culcat este cazul sa apelati la un medic veterinar. ciuperci. Durata de viata pentru iepurii care traiesc in salbaticie este mult mai mica atat din cauza conditiilor grele de viata cat si . fie ca animale de casa sau in vederea dezvoltarii unei afaceri proprii. trebuie sa constientizati caracteristicile si nevoile acestor animale. Printre cele mai des intalnite boli la iepuri se afla: •Avitaminoza •Cresterea neregulata a dintilor •Boli digestive •Boli respiratorii •Boli infectioase •Boli parazitare •Insolatii si degeraturi Foarte important de retinut este ca nu trebuie consumate sub nici o forma carne sau organe provenite de la un iepuri bolnavi sacrificati. Hranirea Iepurilor Atunci cand va horarati ca doriti sa cresteti iepuri. bacterii. Iepurii sunt mamifere cu o durata de viata cuprinsa in general intre 8 si 12 ani pentru iepurii care traiesc in captivitate in conditii bune de viata. •Ingrijire deficitara. mai ales cei crescuti in captivitate. intrucat acesta va indica daca iepurele se simte sau nu bine. Printre cele mai frecvente se afla urmatoarele: •Alimentatia neadecvata. etc. •Deficiente ereditare. •Raniri. Trebuie acordata multa atentie comportamentului iepurelui. •Infectarea cu virusi. Pot fi mai multe cauze ale imbolnavirii iepurilor.Boli frecvente la iepuri Iepurii sunt animale sensibile. Daca iepurele dumneavoastra nu mai este vioi.

de starea de sanatate sau de starea de gestatie. vom folosi pentru furajere fan si graunte de cereale. iepurele se va ingrasa cu aproximativ 25 de grame pe zi. Furajele vor fi oferite in hranitori speciale (jgheaburi pentru nutreturi) . Furajele verzi nu se ofera proaspete. tocare. trifoi. Pentru cei care dorec sa creasca iepuri in vederea dezvoltarii unei afaceri un avantaj major este perioada de gestatie mica la iepuri. ci la o zi dupa ce au fost cosite ( acestea nu vor fi lasate la uscat la soare ci la umbra ). prietenoase care au nevoie de compania altor animale de acelasi fel. fie ca atare (asa cum sunt). Hranirea cu nutreturi din gospodarie se completeaza in cazul sistemului semiintensiv de crestere cu supliment furajer concentrat. Pentru a se obtine o dezvoltare normala a iepurilor. napi. daca : . glucid In cadrul sistemului familial de crestere a iepurilor (in gospodarie) . Inainte de a iti cumpara unul sau mai multi iepuri trebuie sa te asiguri in primul rand ca detii spatiu necesar pentru cresterea acestora. dovleci si dovlecei. greutatea si varsta iepurelui. Iepurasii adora salata.etc). telina. Iepurii sunt animale sociabile. varza. in fuctie de concentratia produsului. Pentru aceasta trebuie sa va interesati in magazinele de specialitate pentru a afla exact de ce cantitate are nevoie iepurele dumneavoastra. lipide ( grasimi ). In urma acestui sistem de hranire. trebuie sa li se asigure o alimentatie variata. Adaparea cantitatii de apa se face in functie de temperatura mediului ambiant. lucerna. de numai 31 de zile.a animalelor de prada. castraveti. ceea ce le va face improprii consumului.100 % din hrana iepurilor . zdrobire. sfecla (atat frunze cat si radacini). Nutritie Iepurii ar trebui sa aiba intotdeuna la dispozitie apa proaspata si cat mai multe legume. NUTRETURI FOLOSITE : Furajele verzi Sunt ierburi provenite de pe pajisti de buna calitate .fie prelucrate prin procedee mecanice simple (macinare. conopida. laptucile. de tipul furajelor ( in cantitati mai mari in cazul hranirii cu furaje concentrate si in cantitati mai mici in cazul hranirii cu furaje verzi ). Acestea le vom pune la dispozitia urechiatilor . grau (verde) sau ovaz. gulii. nu vom oferi ca hrana iepurilor furaje verzi . Nu se recomanda cartofii in hranirea iepurilor datorita continutului ridicat de carbohidrati. amestecate cu lucerna si trifoi si pot reprezenta cam 50 . In nici un caz insa . Exista o gama larga de hrana in magazinele dedicate conceputa si produsa de specialisti pentru nevoile iepurilor. imprastiind furajele pe podea si calcandu-le. care sa contina: •Substante minerale •Vitamine •Proteine. altfel iepurii vor face risipa de hrana .

datorita gustului sau placut si dulce. Pentru iepurii adulti si chiar pentru tineret. Furajele grosiere Furajele grosiere .•sunt ude cu roua . Sfecla furajera Poate fi administrata in cantitati moderate. fanurile pot avea o pondere in ratia zilnica de 40 . •contin plante posibil toxice . Frunzele de sfecla furajera vor fi administrate iepurilor in cantitati foarte mici .de ex. Tocmai de aceea administrarea furajelor de acest tip trebuie sa fie o masura de prevedere (de igiena alimentara) si nu doar un mod de a combate o boala digestiva aparuta deja. trifoi si graminee Acestea sunt destul de bogate in substante nutritive si au calitatea de a asigura volum mare ratiei si suficienta celuloza pentru desfasurarea normala a digestiei. •sunt prafuite . sfecla furajera). •sunt impurificate cu pamant .50 %. vor fi introduse in hrana iepurilor doar pentru a corecta ingestia de substanta uscata si celuloza ( adica in cazul in care le-am oferit anterior prea multe furaje suculente cum ar fi . De asemenea . intrucat contin oxalati (substante ce provoaca diaree si intoxicatii). In afara acestei perioade. Este preferabil sa utilizam mai mult fanul de trifoi . provocand o mare risipa. nu vom recolta niciodata furaje verzi de pe terenuri fertilizate excesiv cu ingrasaminte azotate sau de pe terenuri unde s-a efectuat tratamente cu substante chimice (ex. Paiele au un efect favorabil asupra starii de sanatate a efectivelor de iepuri in randul carora exista cazuri de enterita (diaree). pesticide ). deoarece in cazul celui de lucerna iepurii au tendinta de a consuma doar frunzele. Morcovul reprezinta nutretul preferat al iepurilor. Fanurile de lucerna. fanurile pot constitui singura sursa de hrana pentru toata durata sezonului rece. paiele. Grauntele de cereale .

. Prin granularea furajelor se obtin cateva avantaje majore : •timpul de conservare a furajelor creste.5 kg de nutret granulat.3. •temperatura din timpul compactarii imbunatateste starea sanitara a furajelor. •creste digestibilitatea si randamentul de valorificare al hranei.5 . Pot fi oferite ca atare sau dupa tratarea lor termica (fierbere). deoarece are efect laxativ. exista cerinta intensificarii proceselor de crestere.Grauntele (ovaz. Iepurii tineri hraniti astfel realizeaza 1 kg de spor in greutate pentru fiecare 2. In cazul macinarii utilizarea lor digestiva va creste. secara. Boabele de soia si mazare Pot fi utilizate doar in cazul iepurilor adulti (maxim 20 %) din portia zilnica. Tarata (care este un produs secundar al macinarii grauntelor) poate fi folosita numai in cantitati mici . •se previne aparitia unor afectiuni a cailor respiratorii . orz. porumb) se pot administra intregi sau macinate. In ferme vor fi utilizate tehnologii de preparare a furajelor care sa permita o productivitate ridicata. Cel mai performant sistem de preparare din acest punct de vedere este granularea (este vorba de compactarea mecanica a sortimentelor furajere maruntite). •se evita consumul preferential al furajelor (iepurii nu mai pot alege). grau. HRANIREA IEPURILOR IN CRESCATORIILE INTENSIVE In cadrul fermelor specializate in cunicultura .