You are on page 1of 19

Barbat 78 ani, se prezinta pt oboseala generalizata, dispnee de

efort, fara istoric de melene, hematemeza

Hgb 9.5
MCV 64
Platelets 530

Pentru precizare tip anemie avem nevoie de la inceput de:


Frotiu sange periferic
biopsie MOH
Feritina
Saturatie transferina
Electroforeza hemoglobinei

Datele suplimentare pe care le avem sunt:


Ferritin 15 (15-160)
Serum Fe 10 (55-155)
TIBC 508 (270-400)
Transferrin Sat 10%

In aceste conditii diagnosticul final este:


Anemie feripriva
Anemie secundara bolilor cronice
Anemie sideroblastica

Femeie, 51 ani, se interneaza pt oboseala, palpitatii intermitente

Obiectiv: paloare generalizata, non-icterica

Care este diagnosticul presupus?


Anemie severa posthemoragica
Anemie hemolitica
Anemie feripriva

Ca investigatii solicitati?
Hemoleucograma
Reticulocite
LDH
Haptoglobina
Frotiu periferic

Ce analize cereti in
plus:
test Koller
test Coombs direct si
indirect
test Schilling

Diagnostic final?

Patient Value

Normal Range (Male)

WBC

2.6 x 109/L

3.8 - 10.6

Hemoglobin

2.7 g/dL

12.9 -16.9

Hematocrit

7.7%

38.0 - 48.8

MCV

129.7 fL

82.6 - 97.4

RDW

46.7%

11.8 - 15.2

PLT

48 x 109/L

156 369

Reticulocyte
s

9.2%

0.8 2.0

Abs Retic

0.052 x 1012/L

0.018 0.158

LDH

6338 IU/L

<170

TBILI

8.8 mg/dL

0.3 1.5

DBILI

<0.1

Iron

159 g/dL

65 165

Saturation

64%

25 50%

TIBC

247 g/dL

250 420

Ferritin

135 ng/mL

10 282

B12

63 pg/mL

211 911

Folate

13.2 ng/mL

>5.4

Pacient, 32 ani,
consumator de etanol,
se prezinta pt astenie
progresiva, dispnee,
instalate in ultimele 3
luni
Fara istoric de infectii
sau sangerari
Rezectie intestinala
extinsa in antecedente

Frotiu: anizocitoza, macroovalocite, frecvente PMN


hipersegmentate
In contextul clinico-biologic dat, diagnosticul este de:

Anemie megaloblastica prin deficit de vitamina B12


Pancitopenie
Thalassemie
Anemie sideroblastica
Anemie hemolitica autoimuna

Pacient, 65 ani, istoric de alcoolism, se prezinta pt oboseala, scaderea


poftei de mancare
Frotiu: pancitopenie, macrocitoza, fara PMN hipersegmentate
HLG: Hb=6.7 mg/dl, MCV=118 fl, Tr=96.000, L=2600, LDH=1600,
Ret=8.68%
Diagnosticul sugerat este:
Anemie
Anemie
Anemie
Anemie

megaloblastica
macrocitara nonmegaloblastica
hemolitica autoimuna
aplastica cu pancitopenie

Date suplimentare necesare:

Test Coombs direct


Test Schilling
Ac anti-FI
Sideremie, feritina serica
Bilirubina directa
Vitamina B12 serica, folat seric si eritrocitar

Femeie, 59 ani, internata pt ascita, icter progresiv, sugerand o


ciroza decompensata
Biologic: L=9700, Tr=100 000, fibrinogen=120 mg/ml, PDF = 10
pg/ml (n<5), uree=30, creatinina=1.2, bilirubina directa=15,4,
BT=24,8, TGO=72 UI/L, TGP=65, proteine totale=6 g/100 ml,
albumina scazuta, TQ=23
In evolutie, in cateva zile: PDF = 160pg/ml, Tr=45 000,
Diagnosticul potrivit pentru acest caz este:

Septicemie
CID
Insuficienta hepatica
Fibrinoliza primara

femeie 38 ani, 3 nasteri, sarcina in evolutie saptamana 38, a


prezentat anterior internarii 3 zile de icter, cu 1 zi in urma: greata,
varsaturi, diaree.
La internare: L=11,160/L, Hb=12.3 g/dL, Tr=170,000/L,
BT=4.3 mg/dL, aspartate aminotransferase (AST) =445 U/L,
alanine aminotransferase (ALT) =312 U/L, fosfataza alcalina=380
U/L. Analize pt hepatita acuta A, B, C negative. In urmatoarele
zile: BT=5.9 mg/dL, AST 520 U/L, ALT 334 U/L. TQ= 14.4 sec,
aPTT= 39.4 sec, PDF> 40 g/mL.
Imediat dupa nastere provocata - hemoragie: TQ=17, aPTT=
50.2, PDF>40 mcg/dl; Hb=8.8 g/dL, Tr= 142,000/L., fibrinogen=
159 mg/dL.

Barbat, 56 ani, consumator alcool, hepatita cronica B si C, se


interneaza in stare letargica si dezvolta in cursul internarii
insuficienta hepatica fulminanta si encefalopatie, hemoragie
digestiva, hematom extins
Date de laborator:

INR > 4.1 in ciuda adm vitaminei K


TQ: 25

PLT 40 -> 20

aPTT:

D-dimeri:
Fibrinogen:

62.8 (21-35)
>2000 ()
96 (150-450)

Diagnosticul sugerat este:


Hemofilie A severa
Boala von Willebrand
CID
Fibrinoliza primara

Femeie, 36 ani, istoric de meno-metroragii, sangerare prelungita


postextractie dentara; mama diateza hemoragica
Diagnostice posibile sunt:

Boala von Willebrand


Trombastenie Glanzmann
Hemofilie A, B
Hemofilie C
Sd Bernard-Soulier

Analize utile:

TS
Factor VIII activitate
vWF antigen
vWF activitate ristocetina
vWF analiza multimeri
aPTT
Test Rumpell-Leed

Concordant cu dg de boala vW avem:

Activitate Ristocetina scazuta(grad de agregare Tr proportional cu


nivelul de FvW din plasma variabil modificata in boala vW)
Nivel Ag vW scazut
Multimeri vW cu greutate moleculara mare crescuti

Pentru sustinerea dg de Bernard Soulier (absenta receptor


pt vWF) sunt necesare:

TS prelungit
Agregarea la ristocetina normala, scazuta la epinefrina, colagen,
adenozina
Agregare la ristocetina scazuta, corectata de administrarea de plasma
proaspata
Trombocite gigant pe frotiu

Barbat, 69 ani, BPOC, HTA, hipercolesterolemie, ulcer gastric,


hematom extins spontan mana stg in antecedente
Obiectiv: TA=110/75 mm Hg, AV=76/min, afebril, hematom extins
brat drept, echimoza noua lombar stg, fara petesii; fara istoric
familial de diateze hemoragice
Care din urmatoarele dg pare cel mai putin probabil:

Boala von Willebrand


Hemofilie usoara A sau B
Purpura trombocitopenica idiopatica
Factori inhibitori ai coagularii
disfibrinogenemie
Urmatoarele

Date de laborator:

Hb- 8,2 (9,1 2 zile inainte)


Tr 350 000
TQ normal, INR n
aPTT- 120 (n cu 2 luni in urma)

teste sunt necesare,

exceptand:
teste de corectie
nivel de activitate FvW
Ac antifosfolipidici
nivel seric FVIII

Baietel 2 ani, istoric de anemie si sangerari


multiple, hemartroze, se interneaza pt
alterare status mental, greata, varsaturi,
instalate de 1 zi; fara istoric de
traumatisme, afebril, fara istoric de ingestie
de medicamente
Hb - 8.5 g/L, Ht - 25%, Tr - 143,000; L 8,800/mm*3
Diagnostic:
PT 13.6, aPTT 85, INR 1, fibrinogen 340
1.anemie
mg/dl
2.coagulopatie

Plan de investigatii?
Indici eritrocitari
Feritina serica
Electroforeza hemoglobinei
Test Koller
Teste corectie

Siclemie (Hb S- electroforeza Hb


sugereaz diagnosticul, punnd n
eviden Hb S n proporie de 25-45%,
Hb A2 fiind n cantitate normal, iar restul
fiind reprezentat de Hb A; confirmarea
diagnosticului de siclemie se face prin
testul de siclizare in conditii de
hipoxie, Er iau forma de secera)
Hemofilie B (15% cazuri)

Femeie, 73 ani, istoric de multiple cancere cutanate, DZ tip II, se


prezinta la camera de garda pt echimoze extinse de extremitati
Odinofagie in urma cu 2 sapt, tratata cu gatifloxacin
Epistaxis spontan autolimitat cu 1 zi inainte, fara istoric de
melena, hematemeza, hematurie
Laborator:
Teste de corectie:
TQ 12,3, INR-1,08
IX, XI, XII in limite
aPTT 73
normale
Diagnostice posibile:
FVIII absent
Purpura Henoch Schonlein
inh FVIII
CID
Trombastenia Glanzmann
Diagnostic final:
Hemofilie
hemofilia A dobandita
boala von Willebrand
hemofilia B dobandita
boala von Willebrand

Barbat, 61 ani, cunoscut cu BPOC,


traheostoma cu canula endotraheala,
Istoric de o saptamana de echimoze
aparute usor, extinse la nivelul
extremitatilor si spatelui; fara
traumatisme in antecedente, fara
istoric personal de sangerari; a primit
Medrol pt exacerbare BPOC.
Ex obiectiv: tahicardie, echimoze
extinse
Ce recomandati in planul de
investigatii din cele de mai jos?
Hemoleucograma
Imunograma
TQ, aPTT, INR,
Fibrinogen
Ac antifosfolipidici

Laborator:
Hb-6,6 g/dl, Ht-22,8%, MCV n, Tr-normale, L - n
aPTT 75
TQ n
INR n
FR, ANA, Ac antifosfolipidici - absenti
Ce diagnostic nu se potriveste cu tabloul descris?
hemofilie
purpura trombocitopenica idiopatica
boala von Willebrand
CID
Necesare pt stabilire diagnostic?
Teste de corectie
Activitate FVIII
Inhibitor FVIII
Agregometrie
Teste de fragilitate capilara
D-dimeri

Dg: Hemofilia A dobandita


sustinut de:
deficit FVIII
deficit factor IX
activitate VIII absenta
inhibitor FVIII prezent
D-dimeri in cantitate
mare