P. 1
6R,(5.1)MIGRASI

6R,(5.1)MIGRASI

|Views: 3,675|Likes:
Published by akuliming

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: akuliming on Apr 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

MIGRASI

MIGRASI MERUJUK KPD PENGHIJRAHAN @ PERPINDAHAN PENDUDUK DR SATU TEMPAT KE TEMPAT YG LAIN YG MELINTASI SEMPADAN SEPERTI SEMPADAN PENTADBIRAN DAN MELEBIHI ENAM BULAN UNTUK KEMBALI KE TEMPAT ASAL. MIGRASI MESTILAH MELIBATKAN RUANG DAN MASA. ISTILAH PENTING DALAM TAJUK INI IALAH: MIGRASI: PENDUDUK YG MASUK DAN MENETAP DI SESUATU TEMPAT. MIGRASI DALAMAN: PERPINDAHAN PENDUDUK YG TIDAK MELANGKAUI SEMPADAN NEGARA. MIGRASI ANTARABANGSA: PERPINDAHAN PENDUDUK YG MELANGKAUI SEMPADAN SESEBUAH NEGARA. EMIGRASI: PERPINDAHAN KELUAR PENDUDUK DARI SUATU TEMPAT KE TEMPAT LAIN. TRANMIGRASI: PERPINDAHAN PENDUDUK DR KAWASAN PADAT PENDUDUK KE KAW YG KURANG PADAT PENDUDUK (PULAU) YG DIJALANKAN OLEH GOV SPT DR PULAU JAWA KE PULAU BORNEO. ORANG PELARIAN: ORANG YG MENINGGALKAN NEGARANYA UNTUK MENDAPATKAN PERLINDUNGAN DI NEGARA LAIN.
ALIMIEN JERANGAU 1

MIGRASI TERBAHAGI KEPADA DUA JENIS: i) MIGRASI ANTARABANGSA @ LUARAN: - PERPINDAHAN PENDUDUK YG MELINTASI SEMPADAN POLITIK A/B SPT ANTARA NEGARA ATAU ANTARA BENUA. - TERBAHAGI KPD DUA JENIS IAITU:a) ANT NEGARA b) ANT BENUA
ii)

MIGRASI DALAMAN: - PERPINDAHAN PENDUDUK YG MELINTASI SEMPADAN DI DALAM NEGARA SHJ SPT SEMPADAN DAERAH, NEGERI, DLL. - TERBAHAGI KPD LIMA JENIS IAITU:a) BANDAR KE LUAR BANDAR/DESA b) LUAR BANDAR/DESA KE BANDAR c) BANDAR KE BANDAR d) LUAR BANDAR KE LUAR BANDAR e) TRANSMIGRASI (indonesia)
ALIMIEN JERANGAU 2

MIGRASI

TARIKAN TPT TUJU

FAKTOR JENIS
ANT/B DALAMAN LB  BDR BDR  LB POSITIF

TOLAKAN TPT ASAL

KESAN
TPT TUJU

ANT NEGARA ANT BENUA

BDR  BDR
LB  LB NEGATIF TRANSMIGRASI

TPT ASL

TPT TUJU

TPT ASL

ALIMIEN JERANGAU

3

MIGRASI ANTARABANGSA

ANT NEGARA: CTH, MIGRASI MASUK BURUH ASING DR INDO, THAILAND, VIETNAM, BANGLADESH, INDIA DLL KE MALAYSIA PERPINDAHAN PENDUDUK MALAYSIA KE NEGARA LAIN SPT KE AUSTRALIA, ENGLAND, AMERIKA, KANADA.

ANT BENUA: CTH, MIGRASI HAMBA ABDI DR AFRIKA KE EROPAH PD ABD KE-19, MIGRASI PENJAJAH EROPAH KE ASIA, AFRIKA, AMERIKA DAN AUSTRALIA PD ABD KE-19, MIGRASI GOL INTELEK DR ASIA KE EROPAH, AMERIKA DAN AUSTRALIA.

ALIMIEN JERANGAU

4

ALIMIEN JERANGAU

5

PERKEMBANGAN POLA ALIRAN MIGRASI A/B

MIGRASI DR EROPAH KE AMERIKA UTARA (ABAD KE-19) MENINGGALKAN EROPAH MENUJU KE AMERIKA UTARA DAN KANADA. PESAT BERLAKU SLP TH 1835 (>75J) EKORAN DR LEDAKAN PDK YG BERLAKU DI EROPAH DAN UTK MENCARI KEKAYAAN. MIGRASI DR EROPAH KE AFRIKA, ASIA, OCENIA. ASALNYA DIRINTIS OLEH PENGEMBARAAN DAN PENJELAJAHAN SPT COLOMBUS DAN MARCO POLO. AKHIRNYA PENJELAJAHAN BERTUKAR KPD PENJAJAHAN BG MEMPERLUASKAN EMPAYAR SPT BANGSA INGGERIS, BELANDA, PORTUGIS, PERANCIS YG MENAKLUKI BENUA ASIA, AFRIKA DAN OCENIA. MIGRASI DR AFRIKA KE EROPAH, AMERIKA UTARA DAN CARIBBEAN. MIGRASI PAKSAAN(BURUH ABDI) ORG2 NEGRO UTK BEKERJA DI LADANG2 MILIK BANGSA EROPAH. DIANGGARKAN 12J NEGRO TLH DIJUAL KE EROPAH DAN AMERIKA UTARA. MIGRASI DR INDIA DAN CHINA KE A/T DAN AFRIKA TIMUR. DASAR PENJAJAH YG MEMBAWA BURUH UNTUK MENEROKA DAN BEKERJA SBG BURUH SPT INDIA KE LADANG DAN CINA KE LOMBONG. MIGRASI PEKERJA ASING KE NEGARA JIRAN. BERMULA AWAL 70-AN DAN PESAT TH 90-AN HINGGA KINI. ALIMIEN MENCARI PEKERJAAN, FAKTOR 6 BERHIJRAH KERANA DESAKAN HIDUP,JERANGAU GEOGRAFI, SOSIAL DLL.

FAKTOR-FAKTOR YG MEMPENGARUHI MIGRASI ANTARABANGSA: (KAJIAN KES MALAYSIA) 1. TARIKAN EKONOMI PELUANG PEKERJAAN YG LUAS DGN GAJI/UPAH YG LUMAYAN DLM PELBAGAI SEKTOR SPT PERLADANGAN, PEMBINAAN, PERINDUSTRIAN, PERKHIDMATAN DLL. KEKURANGAN BURUH TEMPATAN DLM SEKTOR KRITIKAL SPT PERLADANGAN DAN PEMBINAAN TLH MEMBUKA RUANG YG LUAS KPD PENGGUNAAN BURUH ASING SPT DR INDONESIA (SAWIT), THAILAND & VIETNAM (PEMBINAAN), BANGLADESH & INDIA (INDUSTRI & PERKHIDMATAN) 2. GEOGRAFI LETAKAN M’SIA DEKAT/BERSEMPADAN DGN NEGARA JIRAN SPT THAILAND, INDONESIA DAN FILIFINA. JARAK YG DEKAT DAN SOKONGAN PELBAGAI KEMUDAHAN PGKTAN SPT FERI, KERETAPI, JALAN RAYA DLL MYBKN KETERSAMPAIAN MUDAH, CEPAT DAN MURAH. ALIMIEN JERANGAU 7

3. BUDAYA & TALIAN PERSAUDARAAN CORAK KEBUDAYAAN, AGAMA, DAN ADAT YG HAMPIR SAMA ANT JIRAN MENYEBABKAN PROSES ASIMILASI ANT PEKERJA ASING DGN TEMPATAN MUDAH. TALIAN PERSAUDARAN JUGA WUJUD ANTARA MASY JAWA DI M’SIA DGN JAWA DI INDONESIA DAN MASY MINANGKABAU DI N9 DGN DI INDONESIA, KETURUNAN SIAM DI THAILAND DGN SIAM DI KELANTAN, KEDAH DAN PERLIS. 4. SEJARAH FAKTOR PENJAJAH: DSR IMPERIALISME YG BERTUJUAN PERLUASAN EMPAYAR, MENGUASAI PDGN REMPAH, EKSPLOITASI HASIL BUMI. POLISI PENJAJAH: BRITISH MEMBAWA MASUK MIGRAN CINA (LOMBONG) DAN INDIA (GETAH) MELALUI SIS KANGCHU/KANGANI. 5. PENOLAK TEMPAT ASAL PEPERANGAN: GERAKAN ACHEH MERDEKA(GAM), PERGOLAKAN SEL THAILAND, PERGERAKAN POLO DI FILIFINA MYBKN RAKYAT DATANG UTK MENDAPATKN PERLINDUNGAN.
ALIMIEN JERANGAU 8

KESAN MIGRASI

KESAN POSITIF i- TEMPAT TUJU: 1. MENGURANGKAN MASALAH KURANG BURUH DLM SEK KRITIKAL. 2. PEMINDAHAN TEKNOLOGI MELALUI KEPAKARAN 3. MENJIMATKAN KOS LATIHAN KPD PDK TEMPATAN 4. KOS BURUH MURAH
a)

ii- TEMPAT ASAL 1. MENGURANGKAN TEKANAN KEPENDUDUKAN SPT PENGANGGURAN, TEKANAN KE ATAS SUMBER ALAM, DAN KEMISKINAN. 2. MENGURANGKAN PERSAINGAN DLM PELUANG PEKERJAAN

ALIMIEN JERANGAU

9

b) KESAN NEGATIF i- TEMPAT TUJU 1. PENINGKATAN JENAYAH 2. PENDUDUK TEMPATAN KEHILANGAN PEKERJAAN 3. PENCEMARAN TERUTAMA DI KAWASAN RUMAH KONGSI, DAN KAW SETINGGAN 4. KAWASAN SETINGGAN 5. PENGALIRAN WANG KE LUAR NEGARA ii- TEMPAT TINGGAL 1. TANAH TERBIAR.

ALIMIEN JERANGAU

10

MIGRASI DALAMAN

MIGRASI DALAMAN MERUJUK KPD PERINDAHAN PENDUDUK DR SATU TEMPAT KE SATU TEMPAT YG LAIN YG HANYA MELINTASI SEMPADAN DI DALAM NEGARA ITU SHJ SPT SEMPADAN ANT DAERAH, SEMPADAN ANT NEGERI, SEMPADAN ANT BANDAR DAN SEBAGAINYA. TERDAPAT LIMA POLA MIGRASI DALAMAN IAITU: - LB  BDR - BDR  LB - LB  LB - BDR  BDR - TRANSMIGRASI.

 1. 2. 3. 4. 5.

ALIMIEN JERANGAU

11

MIGRASI LUAR BANDAR KE BANDAR JENIS YG UTAMA BG NSM SPT M’SIA. MELIBATKAN PERPINDAHAN PENDUDUK DR LUAR BANDAR KE BDR BESAR UTK MENCARI PELUANG PEKERJAAN TERUTAMANYA DLM SEKTOR PERINDUSTRIAN DAN PERKHIDMATAN YG BERKEMBANG PESAT DI BDR2 BESAR. SPT DR LB NG PERLIS, TERENGGANU, PERAK KE BDR BESAR SPT KL, SHAH ALAM, PJ, JB DLL. POLA ALIRAN JENIS INI BIASANYA MELIBATKN GOL MUDA/ BELIA. MIGRASI BANDAR KE LUAR BANDAR 2 POLA UTAMA DLM ALIRAN MIGRASI BDR KE LB IAITU: a) BANDAR KE LUAR BANDAR. -BIASANYA DIPENGARUHI OLEH FAKTOR INGIN MENIKMATI KEHIDUPAN YG LEBIH NYAMAN DAN TENTERAM SERTA JAUH DR KESIBUKAN KOTA SERTA LARI DR KOS HIDUP YG TINGGI. -DILAKUKAN OLEH GOL PESARA YG INGIN MENGHABISKAN USIA TUA MEREKA DI KAMPUNG HALAMAN MASING2 YG TERLETAK DI KAW LUAR BANDAR.
ALIMIEN JERANGAU 12

b) BANDAR KE PINGGIR BANDAR. -AMAT KETARA SLP TH 1990-AN APB PUSAT BDR MEMBANGUN TERLALU PESAT & TEPU BINA SPT KL MYBKN NILAI HARTANAH DAN KOS KEDIAMAN TINGGI DAN TIDAK MAMPU DIMILIKKI OLEH GOL BERPENDAPATAN RENDAH. GOL INI AKN TINGGAL DI PINGGIR BANDAR SPT DI SELAYANG, GOMBAK, AMPANG, CHERAS DLL DAN BERULANG ALIK KE TEMPAT KERJA MEREKA. -KEMUDAHAN SIS PENGANGKUTAN YG CEKAP SPT LEBUH RAYA, JALAN LINGKARAN MYBKN DARJAH KETERSAMPAIAN MENJADI TINGGI. MIGRASI LUAR BANDAR KE LUAR BANDAR BERLAKU DI KALANGAN PENDUDUK DI KAW KG TRADISIONAL ATAU DESA YG BERHIJRAH MASUK KE KAW LUAR BANDAR YG LEBIH TERANCANG DAN TERSUSUN DI BAWAH PRG PEMBANGUNAN TANAH DAN PRG PEMBANGUNAN WIL SPT JENGKA, DARA, KETENGAH, KEJORA, KESEDAR DIBWH AGENSI GOV SPT FELDA, FECRA DLL.
ALIMIEN JERANGAU 13

 

MIGRASI BANDAR KE BANDAR ARAH ALIR MIGRASI JENIS INI MELIBATKAN 3 TREND IAITU: 1. DR BANDAR KECIL KE BANDAR SEDERHANA 2. DR BANDAR KECI KE BANDAR BESAR 3. DR BANDAR SEDERHANA KE BANDAR BESAR DAN SEBALIKNYA. MIGRASI JENIS INI JUGA BERLAKU SEC BERPERINGKAT IAITU DR BDR KECIL KE BDR SEDERHANA KE BANDAR BESAR KE BANDAR RAYA. BIASANYA BERMOTIFKAN EKONOMI DAN PENDIDIKAN SPT MENGEMBANGKAN PERNIAGAAN, PERTUKARAN TEMPAT KERJA, PEMBUKAAN CAW BARU DLL. TRANSMIGRASI PROG MIGRASI TERANCANG YG DILAKSANAKAN OLEH GOV BG MEMINDAHKAN PDK DR KAW SESAK/PADAT KE KAW JARANG BIASANYA MELIBATKAN PERPINDAHAN KE PULAU LAIN. INDO TLH MELAKSANAKAN PROG INI SEJAK 1930-an YG MELIBATKAN PERPINDAHAN PDK DR P.JAWA KE P. KALIMANTAN, P.SULAWESI DAN P.SUMATERA. FILIPINA: P.LUZON KE P.MINDANAO THAILAND: PENEMPATAN SEMULA PETANI MISKIN DR DTRN TGH THAILAND KE KAW BARU (1940-an)
ALIMIEN JERANGAU 14

FAKTOR-FAKTOR YG MEMPENGARUHI PROSES MIGRASI DALAMAN 1. FAKTOR EKONOMI. - PELUANG PEKERJAAN YG LUAS DGN PENDAPATAN YG LUMAYAN DAN STABIL. - DIKAITKAN DGN MIGRASI LUAR BANDAR KE BANDAR. - DR LUAR BANDAR DI TRG, PHG, KEDAH KE KL, JB DLL. - PENAWARAN GAJI YG TETAP DAN LUMAYAN DISAMPING KEMUDAHAN YG BYK SPT PERUMAHAN, PENGANGKUTAN, PERKHIDMATAN SELESA SERTA SUASANA KERJA YG MENYERONOKKAN BERBANDING DGN SEKTOR PERTANIAN. 2. FAKTOR SOSIAL -PELUANG MELANJUTKAN PELAJARAN @ PENDIDIKAN IPT YG BYK TERLETAK DI BANDAR2 BESAR SPT KL, SELANGOR UM, UKM, UPM, UiTM. 3. KEMUDAHAN PEMBANDARAN YG MENARIK DAN BAIK. -KL & SHAH ALAM MEMPUNYAI KEMUDAHAN PEMBANDARAN YG BAIK DAN MENARIK SPT KEMUDAHAN HIBURAN, PERKHIDMATAN PENGANGKUTAN,
ALIMIEN JERANGAU 15

4. DASAR KERAJAAN. -ALIRAN MIGRASI LB KE LB DAN MIGRASI BDR KE PINGGIR BDR DI M’SIA AMAT BERKAIT RAPAT DGN POLISI KERAJAAN SMD SEC LANGSUNG ATAU TUDAK LANGSUNG: a- PRG PBGN WIL YG DILAKSANAKAN AWL TH 1970-AN. SEBAHAGIAN BESAR PENDUDUK DESA DI KEDAH, KELANTAN, TERENGGANU, PERAK, JOHOR, MELAKA DLL TLH DITEMPATKAN KE KAW PBGN WIL @ KAW TNH RANCANGAN SPT JENGKA, KETENGAH, DARA, KESEDAR. b- POLISI PEMBANDARAN MEMBANDARKAN KAW PINGGIR BDR YG BYK DILAKSANAKAN PD TH 1980-AN DAN 1990-AN AKIBAT DR KEPESATAN PEMBANGUNAN DAN TEPU BINA BANDAR RAYA KL YG MENYEBABKAN NILAI HARTANAH DAN KOS KEDIAMAN MENINGKAT. c- PEMBANDARAN PINGGIR BANDAR MYBKN BERLAKUNYA PENGHIJRAHAN KELUAR PENDUDUK DR PUSAT BDR KE PINGGIR BANDAR. 5. FAKTOR-FAKTOR MIKRO. LEBIH BERSIFAT KEPUTUSAN PERIBADI IND UTK MELAKUKAN MIGRASI SPT PERKAHWINAN, PERTUKARAN TPT KERJA, PERSARAAN DLL.

ALIMIEN JERANGAU

16

KESAN-KESAN MIGRASI DALAMAN

A. KESAN POSITIF 1. PENINGKATAN PEMBANGUNAN SUMBER ALAM. MIGRASI MASUK PDK KE SESEBUAH KAW MEMBOLEHKAN KAW ITU MEMPUNYAI TNG BURUH YG MENCUKUPI BG MENJANA DAN MEMBANGUNKAN SUMBER ALAM YG ADA SPT SUMBER TANAH DI JENGKA, DARA, KESEDAR KETENGAH DLL DGN SEKTOR PERLADANGAN.
2.

MENGURANGKAN TEKANAN KEPENDUDUKAN DAN SUMBER ALAM. -TERUTAMANYA DI KAW DESA @ DI KAW YG PADAT PDK DPT DIKURANGKAN MELALUI MIGRASI KELUAR PDK DR KAW TERSEBUT SPT TRANSMIGRASI DI INDONESIA. -PDK YG TINGGAL BOLEH MENGERJAKAN SUMBER ALAM TANPA SAINGAN SENGIT, PELUANG KERJA MENCUKUPI, SETERUSNYA MENINGKATKN PENDAPATAN PERKAPITA PDK.

ALIMIEN JERANGAU

17

B
1.

KESAN NEGATIF TEKANAN TERHADAP SUM ALAM KHUSUSNYA TANAH. -BERLAKU PERSAINGAN GUNA TANAH YG KETARA UTK PETEMPATAN, PERINDUSTRIAN, PEMBANDARAN, PERTANIAN, TERUTAMANYA DI BANDAR. PENCEMARAN DAN KEROSAKAN SUMBER ALAM. -PERTAMBAHAN PENDUDUK AKAN MENINGKATKN THP PENCEMARAN TERUTAMANYA DI KAW BANDAR SPT PENCEMARAN AIR (SG.GOMBAK) DAN UDARA. KEJADIAN HAKISAN, TNH RUNTUH TERUTAMANYA KAW LERENG BUKIT YG DI TERES UTK PETEMPATAN. KEPUPUSAN SUMBER ALAM. -MIGRASI MASUK PDK KE SESUATU KAW BOLEH MENYEBABKAN SUMBER YG ADA DI KAW TERSEBUT DIANCAM KEHABISAN ATAU PUPUS SPT SUMBER BIJIH TIMAH DI SG LEMBING PHG. PEMBAZIRAN TERHADAP SUMBER. -BG NEGERI YG MENGALAMI PENGHIJRAHAN KELUAR GOL BELIA SPT KELANTAN, TERENGGANU, PAHANG AKAN MENGALAMI MASALAH KEKURANGAN PEKERJA UNTUK MEMBANGUNKAN SUMBER ALAM SETEMPAT SEPERTI KRISIS TENAGA DLM SEK PERTANIAN DAN PERIKANAN. KESAN SOSIAL SPT KEMISKINAN, JENAYAH DLL. RENTETAN DRP MASALAH KEMISKINAN DAN PENGANGGURAN BANDAR YG ALIMIEN JERANGAU 18 DICETUSKAN OLEH MIGRAN, TIMBUL PULA MASALAH SOSIAL DI BANDAR SPT PETEMPATAN SETINGGAN, SAMUN, RAGUT, ROGOL, TPT MEREBAKNYA PENYAKIT

2.

3.

4.

5.

LANGKAH-LANGKAH MENGURANGKAN ALIRAN MIGRASI LUAR BANDAR KE BANDAR. 1 MENYELERAKKAN INDUSTRI TERUTAMANYA YG BERINTENSIFKAN BURUH KE KAWASAN LUAR BANDAR YG BERPOTENSI SPT RANGKAIAN KILANG ELEKTRONIK, TEKSTIL, PEMBUATAN DITEMPATKAN DI KAW FELDA YG KOS TANAHNYA MURAH, BEKALAN BURUH YG BYK. RANCANGAN PEMBANGUNAN DESA DI BWH PEKEJ “PEMBANGUNAN INSITU” SPT RANC REFORMASI TANAH PERTANIAN MELALUI PRJK PERTANIAN BERKELOMPOK, AGROPOLITAN DLL. PEMBANGUNAN BANDAR DI KAW LUAR BANDAR MENAIKTARAFKAN PEKAN-PEKAN YG BERPOTENSI MENJADI BDR BARU, BANDAR KECIL MENJADI BDR SEDERHANA SPT BDR2 DLM KAW PEMBANGUNAN WIL SPT BDR JENGKA, MUADZAM SHAH, ALMUKTAFIBILLAH SHAH DILENGKAPKAN DGN KMDHN PMBDRN MODEN. MENDIRIKAN IPT DI KAW DESA SPT CAWANGAN UiTM DI BT.BESI DAN DUNGUN, JENGKA DLL.

2.

3.

4.

5.

MELENGKAPKAN KMDHN ASAS PDK DI DESA SPT KMDHN KESIHATAN, TELEKOMUNIKASI, REKREASI DLL.

ALIMIEN JERANGAU

19

Soalan latihan:

1. a) Bezakan maksud migrasi luaran dengan migrasi dalaman. (6M) b) Huraikan pelbagai jenis pola aliran migrasi luaran yang berlaku (9M) c) Jelaskan kesan-kesan migrasi luaran ke atas negara destinasi dan negara asal migran (10M) 2. Dengan merujuk kpd Malaysia atau sebuah negara Asia Tenggara yang lain, a) Nyatakan jenis migrasi dalaman yang utama. (5M) b) Huraikan faktor-faktor utama yang menggalakkan migrasi dalaman (10M) c) Jelaskan kesan migrasi dalaman terhadap kawasan-kawasan yang ditinggalakan dan yang ditujui. (10M) 3. a) Mengapakah Malaysia menjadi tumpuan pekerja asing dari negara-negara jiran? [13m] b) Jelaskan kesan kemasukan pekerja asing tersebut terhadap persekitaran bandar-bandar utama di Malaysia [12m]

ALIMIEN JERANGAU

20

4.

Jadual: Migrasi dalaman sebagai peratusan daripada jumlah penduduk mengikut kumpulan umur dan jantina di Malaysia pada tahun 1995. Kumpulan Umur (tahun) 1-14 15-24 25-34 35-44 45-64 65 dan lebih Lelaki 3.0 5.5 6.2 3.3 1.6 0.9 Perempuan 3.2 5.9 4.9 2.4 1.4 1.1 Jumlah 3.1 5.7 5.6 2.8 1.5 1.0

a) Berdasarkan jadual, lukiskan sebuah rajah yang sesuai untuk menunjukkan migrasi dalaman di Malaysia pada tahun 1995. (10M) b) Berdasarkan rajah, jelaskan mengapa migrasi dalaman tersebut bercorak demikian. (9M) c) Nyatakan jenis-jenis migrasi dalaman yang berlaku di Malaysia. (6M) 5. a) b) c) d)

Apakah yg dimaksudkan dengan migrasi antarabangsa? (3m) Nyatakan empat contoh aliran migrasi a/b pada masa ini. (4m) Huraikan faktor yang menggalakkan migrasi a/b pada masa ini. (10m) Jelaskan kesan migrasi a/b pada masa ini terhadap negara penerima. (8m) ALIMIEN JERANGAU 21

ALIMIEN JERANGAU

22

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->