You are on page 1of 11

Electroencefalogr

am
Procese electrochimice in medii
fiziologice

Universitatea Politehnica Bucuresti
Facultatea de Inginerie Medicala

Biciin Alina Teodora
Anul III
Grupa 1432

afisarea pe monitorul calculatorului a unor grafice ce ilustreaza variatia diferentelor de potential. aceasta ofera informatii functionale de la nivelul creierului. cu ajutorul unui soft. Traseele electroencefalografice obtinute pot fi analizate suplimentar pentru constituirea unor harti ce permit localizarea unor focare / zone de activitate anormala. Aceasta permite analiza avansata a semnalului electric inregistrat de la nivelul creierului. Creierul este constituit dintr-o retea de miliarde de neuroni conectati intre ei. ce comunica prin transmiterea unor semnale electrice de foarte mica intensitate. Activitatea electrica cerebrala se inscrie grafic prin anumite succesiuni de unde sinusoidale sau . Inregistrarea activitatii cerebrale se realizeaza prin intermediul unei casti cuplate la un electroencefalograf ce permite. ce pot fi inregistrate cumulat la nivelul scalpului. Electroencefalograma computerizata (EEG) este tehnica moderna de evaluare a activitatii electrice cerebrale.Electroencefalografia reprezinta o tehnica neurofiziologica de evaluare a activitatii cerebrale in timp. Spre deosebire de RMN sau CT cerebral (imagini statice).

Traseul EEG reprezinta mai multe tipuri de unde separabile pe benzi de frecventa prin analiza spectrala. C centrali. O . sincrone sau asincrone. P . Culegerea bipolara permite localizarea mai buna a fenomenelor encefalice.parietali. iar electrodul de referinta este notat cu A. ca in cazul ECG. caci semnalele utile pot fi in antifaza si astfel pot fi izolate de artefacte. ritmice sau aparent aleatorii.ascutite. 50Vvv). T .temporali. Culegerea unipolara amplifica semnalul de electrod fata de referinta. ce permit caracterizarea traseului ca fiind fiziologic (normal) sau cu modificari lezionale ori iritative (patologic) cu localizarea aproximativa a acestor modificari. Culegerea cu punct median de referinta foloseste medierea semnalelor tuturor electrozilor encefalici printr-o retea rezistiva de sumare.occipitali.electrozi frontali. Electroencefalograma (EEG) este un amestec de semnale de joasa frecventa. Electrozii poarta numele zonei de culegere: F . relativ imprecis delimitate. . avand amplitudinea intre (10 100) Vvv (tipic cca. neperiodice sau cvasiperiodice. Nu putem decela din aceste grafice tipul de informatii transmise ci doar „intensitatea” sau sincronismul activarii unor arii cerebrale. Electrodul de masa este plasat pe piciorul drept.

in 10 trepte de la 2 la 75 V/mm. sunt construiti din Ag-AgCl si contin conductoare flexibile pentru conectarea la amplificator. 16 sau 32 de canale separate si contine o cutie activa de conectare a electrozilor la pacient. electroencefalograf. au diametrul de 1…3 mm. rejectie de mod comun mare (100 dB). inregistrare EEG ambulatorie (de exemplu. conectat la un calculator echipat cu un soft destinat procesarii semnalului grafic inregistrat. Necesitatea unei impedante de contact cu pielea scazute (< 10 k ) este indeplinita doar partial de existenta parului si de stabilitatea mecanica relativ scazuta a culegerii. Zin >10 M. O pasta conductoare electric si un ciment special (collodion) contribuie la obtinerea impedantei scazute dorite. pe parcursul mai multor zile. Monitorizarea impedantei inter-electrozi este o facilitate utila in echipamentele moderne.Electroencefalograful poate avea 8. PAD8 este un preamplificator pentru opt canale. . Tehnicile moderne permit examinare EEG de scurta sau lunga durata. Electroencefalograma computerizata se realizeaza cu un aparat special. polisomnografie. Varianta electrozilor cu preamplificator incorporat ofera o adaptare foarte buna de impedanta cu conductorii de legatura. RSC. furnizand informatii despre existenta si localizarea unei leziuni cerebrale sau focar declansator pentru crizele epileptice. monitorizare videoEEG. Electroencefalograma (EEG) reprezinta un examen important in diagnosticul epilepsiei. Electrozii folositi obisnuit sunt sub forma de disc. a carui sensibilitate se regleaza cu blocul comun. tumorilor. zgomot redus (1 Vrms). Si poate fi indicat in diagnosticul sindromului confuzional. la domiciliu). insa stimularea luminoasa intermitenta sau hiperventilatia pot produce crize epileptice si de aceea examinarea se efectueaza sub supervizarea unui medic ce va recunoaste criza si va institui imediat masurile de siguranta si terapeutice adecvate. infectiilor cerebrale. . traumatismelor craniocerebrale. In cazul efectuarii unei electroencefalograme riscurile sunt minime. starilor de lesin. Parametrii electrici principali sunt: amplificare foarte mare (1000).

fara geluri. denumite impulsuri electrice.Pregatirea pentru EEG:  in ziua examinarii. cu ochii inchisi si sa urmati instructiunile medicului/ asistentei ce monitorizeaza inregistrarea Activitatea cerebrala se bazeaza pe conexiunile si comunicarea dintre neuroni. ce se realizeaza prin transmiterea unor mici semnale electrice. fixativ sau alte produse de coafat  inaintea examinarii va puteti organiza orarul conform rutinei obisnuite. va trebui sa stati nemiscat. Acestea . scalpul sa fie curat. respectand programul normal de mese si odihna  in timpul examinarii.

iar traseele inregistrate pe electroencefalograma reprezinta variatia diferentelor de potential dintre perechile de electrozi selectate de examinator. Este important ca scalpul sa fie curat in ziua examinarii. Aceasta poate avea o durata intre 20 . Examinatorul va aplica pe scalpul dvs electrozii. sa respirati profund sau se va testa reactivitatea la hiperventilatie (respiratie profunda.creeaza potentiale electrice care sunt receptionate de electrozi amplasati pe scalp. rapida). Reprezentata grafic. ritmice sau aparent aleatorii. Veti fi invitat sa va asezati pe un scaun sau pe un pat. stimulare luminoasa intermitenta etc. cu ochii inchisi. ce permit caracterizarea traseului ca fiind fiziologic (normal) sau cu modificari lezionale ori iritative (patologic). conductoare. cu ochii inchisi. sincrone sau asincrone. Rolul . mici discuri metalice. activitatea electrica cerebrala se inscrie prin anumite succesiuni de unde sinusoidale sau ascutite. la pacient relaxat.30 minute. sa executati anumite miscari. medicul va poate solicita sa deschideti ochii. nemiscat. fara geluri sau alte produse de coafat. Electroencefalograma standard presupune inregistrare in stare de veghe. cat mai relaxat posibil. ce sunt conectati prin fire la aparatul electroencefalograf. In timpul examinarii.

tumorilor. insa stimularea luminoasa intermitenta sau hiperventilatia pot produce crize epileptice si de aceea examinarea se efectueaza sub supervizarea unui medic ce poate recunoaste criza si va institui imediat masurile de siguranta si terapeutice adecvate. Electroencefalograma (EEG) reprezinta un examen important in diagnosticul epilepsiei. Electroencefalografia reprezinta un test adjuvant in diagnosticul de moarte cerebrala. Electroencefalograma (EEG) nu reprezinta un test de cuantificare a inteligentei ! Rezultat normal al unei electroencefalograme (EEG) la o persoana care a prezentat o criza epileptica nu infirma probabilitatea diagnosticului de epilepsie. traumatismelor cranio-cerebrale.electroencefalografului este de a amplifica semnalul electric si de a-l modela in trasee ce sunt ulterior analizate pe monitor. In cazul efectuarii unei electroencefalograme riscurile sunt minime. De asemenea. Magnetoencefalografia (MEG) este o tehnică de imagistică neurală funcțională pentru cartografierea activității creierului prin înregistrarea câmpurilor magnetice produse de curenții electrici ce apar în mod natural în creier. Si poate fi indicat in diagnosticul sindromului confuzional. infectiilor cerebrale. furnizand informatii despre existenta si localizarea unei leziuni cerebrale sau focar declansator pentru crizele epileptice. starilor de lesin. folosind magnetometre foarte sensibile. polisomnografia este utilizata pentru diagnosticul patologie de somn. Un ansamblu de senzori SQUID (dispozitive supraconductoare cu interferență cuantică) sunt în prezent cele .

localizarea regiunilor afectate de diferite patologii înaintea unor intervenții chirurgicale. medicina sau mediu. electromagnetice și magnetice ce se produc în țesuturile biologice. Aplicațiile MEG includ cercetarea de bază in procesele cerebrale perceptive și cognitive. Alte arii de studiu includ orientarea animalelor folosind câmpurile geomagnetice. Aceste fenomene includ:  Reacțiile țesuturilor excitabile  Potențiale și curenți electrici în volum conductor  Câmpul magnetic de pe corp și din afara lui  Răspunsul celulelor excitabile la stimuli în câmpuri electrice și magnetice  Proprietățile intrinseci electrice și magnetice ale țesutului Este important să se facă distincție intre conceptul de bioelectromagnetism și cel de electronică medicală. . Acest lucru poate fi aplicat într-un cadru clinic pentru localizarea unor anomalii. Bioelectromagnetismul se referă la studiul fenomenelor electrice.mai frecvente magnetometre folosite. țesuturi și organisme de a produce câmpuri electrice și reacțiile celulelor la câmpurile electromagnetice. determinarea funcțiilor diferitelor părți ale creierului. biologie. pe când cel de-al doilea concept se referă la dispozitivele efective folosite în acest scop. și dezvoltarea unor noi terapii pentru remedierea acestor efecte. primul se referă la fenomenele bioelectrice. bioelectromagnetice șibiomagnetice și metodologia măsurătorilor și stimulărilor. țesuturi și organisme vii incluzând bacteriile electroluminescente. și neurofeedback.potențialul de membrană al unei celule și curenții electrici din nervi și mușchi ca rezultat al potențialului de acțiune. științele naturii. efectele posibile ale surselor umane de câmp electromagnetic precum telefoanele mobile. Domeniile de studiu includ producerea câmpurilor electrice sau electromagnetice de către celule. Prin definiție bioelectromagnetismul este un domeniu interdisciplinar deoarece implică asocierea științelor inginerești cu fizica. în timp ce dispozitivele SERF (magnetometre cu precesie nucleară) se află încă în cercetare. Termenul poate fi folosit și cu referire la capacitatea unor celule vii. de exemplu. precum și într-un cadru experimental pentru măsurarea activității creierului.

ce nu pot fi observate cu ochiul liber. mai precis în anul 2009. Dr Shankardass este astăzi un nume binecunoscut nu doar în branşa cercetătorilor din domeniul neurologiei pediatrice. o astfel de descoperire nu doar face lumină. în cazul în care ai un copil cu nevoi speciale: Dr Aditi Shankardass. retard mental etc era pus (şi este încă. în 2009. În condiţiile în care diagnosticul de TSA. ci şi o schemă de tratament şi terapie adecvată recuperării parţiale sau totale. ci şi în cea a părinţilor din întreaga lume. tulburare de spectru autist. Dr. este efectuarea unui EEG. deficit de atenţie sau boli considerate până atunci că fiind tulburări genetice. precum retard mental. aplicând doar analiza comportamentală. un nume exotic îşi făcea loc pe lista specialiştilor despre care trebuie să te informezi imediat. ci şi obliga neurologii şi neuropsihologii pediatri la o nouă abordare. Shankardass a ajuns la următoarea concluzie: aproape 50% dintre copiii diagnosticaţi iniţial cu autism suferă în realitate de atacuri cerebrale “ascunse”. oferind astfel nu doar o diagnoză precisă. dizabilităţi de învăţare (cum ar fi dislexia). . acest medic făcea o dezvăluire revoluţionară şi aducătoare de mari speranţe în sufletul părinţilor copiilor diagnosticaţi cu tulburări de dezvoltare. în acest caz. mai atentă şi mai amănunţită. în marea majoritate a cazurilor) doar în urma observaţiilor făcute asupra comportamentului copilului.Despre folosirea electroencefalogramei în cazul copiilor cu tulburări de dezvoltare Cu doar câţiva ani în urmă. înainte de a pune un diagnostic. De ce? Pentru că. Folosirea encefalogramei oferă posibilitatea unui diagnostic precis În urma unei îndelungi cercetări în cadrul Universităţii Harvard privind diagnosticarea tulburărilor neurologice cu ajutorul EEG-ului (electroencefalograma). Ceea ce se impune.

Bibliografie: https://www.ro/articole/electroencefalograma-eeg.google.ro/search? q=interpretare+encefalograma&rlz=1C1VQGG_enRO602RO602&biw=1366&bih=623&source=l nms&sa=X&ved=0ahUKEwitg8bih9zJAhUEaxQKHdI3AQgQ_AUIBSgA&dpr=1 http://www.php .cdt-babes.

com/familie/medicina/Electroencefalografie265.org/healthlibrary/test_procedures/neurological/electroencephalogra m_eeg_92.ro/tag/electroencefalograma http://www.http://www.clinicaneurologie.creeaza.php .hopkinsmedicine.hotnews.p07655/ https://ro.ro/eeg-electroencefalograma http://medlive.org/wiki/Electroencefalogram%C4%83 http://www.wikipedia.