You are on page 1of 23

TERBAKAR DAN

MELECUR

Pengenalan
 TERBAKAR ialah suatu kecederaan pada tisu kulit dan lainlain tisu badan disebabkan terkena oleh api yang menyala,
bahan api (flame), haba atau objek-objek panas, haba sejuk,
bahan kimia, radiasi atau arus elektrik berkuasa tinggi.
 MELECUR ialah kecederaan disebabkan oleh haba lembab,
seperti air mendidih wap atau minyak panas.
 Terbakar dan melecur biasanya adalah serius. Selain
daripada kesakitan dan renjatan yang serius selepas
kemalangan, ia juga akan meninggalkan kesan parut.

keadaan fizikal. dan kesihatan mangsa.Ketenatan mangsa bergantung kepada :- o Luas permukaan yang cedera o Tempat yang terbakar atau melecur o Tahap terbakar o Umur. .

Dalam – terbakar dalam rongga atau perut .Jenis-Jenis Terbakar 1. Luar – terbakar pada bahagian kulit 2.

dan gas korosif  Kimia domestic seperti peluntur cat. racun rumput. atau punting rokok  Geseran  Bahan kimia  Kimia perindustrian seperti asap. asid atau alkali .Sebab-sebab terbakar  Haba kering  Bahan api/ api  Terkena dengan objek panas seperti perkakas dapur.

 Radiasi  Terdedah terlalu lama kepada cahaya matahari (ultra violet). .  Terdedah kepada punca-punca radioaktif.  Elektrik  Arus elektrik yang rendah seperti perkakas rumah  Kilat dan petir.

.

.Tahap kecederaan Tahap 1 (superficial burn)  Kecederaan pada bahagian luar kulit sahaja.  Ianya melibatkan bahagian epidermis dan terasa sangat sakit  Kulit kelihatan kemerahan.

.Tahap 2 (Intermidiate burn)  Terbakar lapisan kulit pertama dan kedua (epidermis dan dermis).  Kulit kelihatan merah gelap.  Terasa sakit. lepuh dan mengelembung.

 Rasa sedikit sakit atau tidak sakit langsung jika saraf rosak.Tahap 3 (Deep burn)  Semua lapisan kulit telah rosak  Kulit akan nampak terbakar hitam atau putih kering. .

.

.

Penaksiran awal pesakit.peraturan Sembilan untuk dewasa dan peraturan lima untuk kanak-kanak dan bayi Peratus Bahagian Dewasa Kanakkanak Bayi 1. Kaki :. Kemaluan Jumlah .Kanan Kiri 18 10 15 18 10 15 1 - - 100 100 100 5.Hadapan Belakang 18 20 20 18 20 20 4. Tangan :. Badan:. Kepala dan leher 9 20 10 2.Kanan Kiri 9 10 10 9 10 10 3.

 Pengaliran keluar plasma. kehitaman seperti arang pada tahap ketiga.  Bahagian anggotan badan yang terlibat berwarna kemerahan pada tahap awal.Tanda-tanda  Sakit yang amat sangat pada tahap pertama atau kedua. merah gelap. lepuh dan mengelembung pada tahap kedua.  Renjatan .

Body examine  Periksa tahap terbakar c. Cool  Sejukkan 2. Carry  Hantar ke hospital . Burning Stop  Padamkan api jika ada a. Cover  Periksa keadaan pernafasan  Tutup bahagian yang terbakar mangsa 3. Breathing maintain b.Tindakan Rawatan 3B & 3C 3B 3C 1.

o Tenangkan mangsa dan pastikan kecederaan tidak merebak supaya tidak berlaku renjatan. o Periksa A. . C dan tentukan tahap kebakaran.Pengendalian Am o Hentikan kebakaran – air o Alihkan punca dari mangsa atau mangsa dari punca (mengikut keadaan) o Tentukan ia bernafas o Alirkan air bagi tahap pertama dan kedua selama 20 minit atau sehingga kesakitan berkurangan. B.

o Selimutkan dengan kain yang telah dibasahkan. . o Beri rawatan renjatan jika perlu dan hantar ke hospital dengan segera.

 Baringkan mangsa dalam kedudukan yang selesa.  Tanggalkan jam tangan.  CPR jika perlu.  Guna dressing bersih dan basah untuk menutup bahagian yang tercedera. dan barang kemas. tali pinggang. . pakaian ketat.  Periksa pernafasan/nadi setiap 5 minit.Langkah perlu diambil : Basuh tangan sebelum memberi rawatan dan pakai sarung tangan jika ada. sebelum bahagian tercedera membengkak.

 Pecahkan gelembong.  Membuang masa untuk memberi rawatan. . kicap.  Guntingkan kulit yang terkoyak. ubat gigi dan lainlain.JANGAN: Tanggalkan pakaian yang terlekat pada kulit.  Beri makanan/minuman  Letak atau sapu marjerin.

Terbakar kimia  Gunakan air mengalir untuk mencuci bahan-bahan kimia dari kulit.  Hubungi hospital dan hantar dengan segera.  Tanggalkan kain dan barang kemas semasa mencuci dengan air yang mengalir.  Buang bahan kimia(pepejal) yang terlekat pada kulit sebelum mengalirkan air. .

perlu dibawa pada cucuran air selama 15 minit atau sehingga bantuan tiba. .INGAT :o Jika bahagian mata terbakar oleh bahan kimia.

Arus elektrik memancar daripada punca elektrik dan menyambar mangsa menyebabkan pakaian dan kulit terbakar.Kejutan elektrik  Boleh berlaku melalui dua cara iaitu secara pancaran (arcing) dan sentuhan (contact).  Antara faktor berlaku kejutan elektrik: Kerosakan kabel atau alat elektrik  Kecuaian  Persekitaran yang basah  Tidak mengikut peraturan keselamatan.  Pancaran berlaku dalam kemalangan arus voltan tinggi (melebihi 1000 voltan). .

jika tiada. .  Bila kawasan selamat.  Rawat mangsa untuk terbakar dan juga renjatan.  Hubungi penguasa elektrik tempatan supaya bekalan elektrik diputuskan.Tindakan: Jangan bantu mangsa selagi kawasan kemalangan belum disahkan selamat.  Bawa mangsa ke hospital dengan segera. tentukan mangsa ada nadi dan nafas. lakukan CPR.