You are on page 1of 6

Univers este lumea luata in totalitatea ei infinita in timp si spatiu, nelimitata

prin diversitatea formelor pe care le ia materia in procesul ei de continua
evolutie.
Sistemul solar este un ansamblu format din soare, 9 planete cu satelitii lor,
asteroizi, comete, meteoriti si materie interplanetara dispersata, pulberi ,
molecule si atomi.
Galaxia este grupare de stele de ordin superior, adevarate insule de stele.
Gravitatie terestra este forta de atractie exercitata de pamant asupra
unui corp situat la suprafata sau in sfera sa de atractie.
Globul geografic reproduce micsorat imaginea pamantului ca un intreg si
constituie singurul mijloc de a reprezenta relativ real, dar la scara redusa,
formele si dimensiunile pamantului.
Planul reprezinta o imagine orizontala micsorata a unei portiuni din
suprafata Pamantului.
Harta este o reprezentare micsorata conventionala si generalizata a
suprafetei terestre pe care este redata repartitia spatiala a diferitor elemente
naturale si socio-economice de pe un anumit teritoriu.
Unitatea materiei in Univers
Univers vizibil metagalaxii, materie organizata si neorganizata, corpuri
reci(planete, comete, meteoriti si asteroizi), corpuri fierbinti(stelele)
Structura sistemului solar este alcatuit din soare, planete (unele din ele
cu sateliti), comete, asteroizi, meteoriti.
Structura soarelui.Interiorul soarelui: Atmosfera solara, fotosfera,
coroana solara
Nucleu si reactii termonucleare /Format din hidrogen 79 procente, heliu29
procente.Temperatura 15 milioane gradeC.
Fotosfera are 500 km, Temperatura 6000 C, (Pete solare si Faculi)
Cromosfera are 10000km si Temperatura 20000C si protuberante solare
Coroana solara are 1 milion Celsius, vant solar
Influenta soarelui asupra pamantului
Ritmurile biotice: diurne, nocturne/ sezoniere (migrarea pasarilor si
hibernarea).
Dezagregarea rocilor
Producerea mareelor (flux/reflux)
Dinamica atmosferica(formarea vanturilor si miscarea maselor de aer)

iar in cea asutrala spre stanga. circularea atmosferei.Pamantul-corp cosmic:planeta unde temperatura la suprafata ii face posibila existenta vietii. transformandu-l intrun elipsoid de rotatie.In emisfera boreala linia de oscilatie a pendulului deviaza spre dreapta . fluviilor mari. Dovezi :  experimentul lui Faucault: experiment cu pendulul .Intervalul de timp dintre doua treceri consecutive ale centrului Soarelui prin meridianul punctului de observatie se numeste zi solara care este .  Devierea corpurilor ce se misca pe orientala:orice corp in miscare .  Mareele: sunt cauzate de fortele centrifuge si de actiunea fortei de atractie a Lunii si Soarelui  Succesiunea zilelor si a noptilor: este cea mai convingatoare consecinta a rotatiei diurne a pamantului : pe partea luminata de Soare a Pamantului e ziua .Forta Corilois influenteaza asupra directiei maselor de aer. sub influenta rotatiei pamantului in jurul axei sale . ea etse egala cu 23h 56min 4 sec.Importanta :curenti oceanici. se abate de la directia initiala in emisfera boreala spre dreapta. pe cea umbrita e noapte. el nu va cadea perpendicular ci va devia spre est. Consecinte:  turtirea pamantului:rotatie pamantului duce la aparitia fortei centrifuge care variaza in functie de latitudinea geografica . fiind maxima la ecuator si zero la poli.Anume aceasta forta determina turtirea pamantului.  Devierea corpurilor in caderea libera:daca se arunca un corp de pe un turn inalt . in cea australaspre stanga. 315m/s Chisinau si 0 m/s la poli.Orice corp in miscare tinde sa-si pastreze viteza initala si directia de miscare.Aceasta forta care determina abaterea se numeste forta Coriolis. Inaltimea muntilor.Corpul cazator are o viteza pe orizontala mai mare in varful turnului decat la baza lui.In realitatea deviaza nu pendulul ci cladirea care se roteste impreuna cu pamantul si isi schimba pozitia fata de planul de oscilatie. curentilor maritimi. adancimea marilor si a oceanelor.Ca urmare el atinge suprafata pamantuluiceva mai la este decat linia perpendiculara.Aceasta ne demonstreaza ca pamantul se roteste de la VE. Dimensiuni:forta de gravitatie determina mentinerea atmosferei si hidrosferei. Miscarea pamantului in jurul axei sale de la V-E in timp de 23h 56min 4sec cu o viteza de 465m/s la ecuator .  Variatia orei de pa glob:Intervalul de timp dintre doua treceri consecutive ale unei stele prin meridianul punctului de observatie se numeste zi siderala .

egala cu 24 h.517 g/cm{3} Gravitatia terestra forta terestra de atractie exercitata de pamint asupra unui corp situat la suprafata sau in sfera sa de atractie . Masa si Densitatea Dimensiunile si masa determina un raport intre forta de atractie si forta centrifuga ale planetei . Formarea zonelor de caldura Datorita miscarii de revoluitie/ Formei pamintului / inclinarii axei Zona Calda (intertropicala)m Ocupa spatiul dintre tropicul racului si a capricornului .aici e permanent cald .Aici ziua este egala cu noaptea . La aceste latitudini razele solare cad sub un unghi mic si incalzesc foarte slab. Zonele temperate sint spatiile dintre tropice si cercurile polare .Sint bine pronuntate anotimpurile Zonele Reci de nord cuprinde spatiul in jurul Polului Nord pina la Cercul Polar de sud . Cu viteza de 30 km/s (Cons) Succesiunea anotimpurilor /Inegalitatea zilelor si a noptilor timp de un an/ Variatia temperaturii pe parcursul anului /Formarea zonelor de caldura .Aici soarele niciodata nu se afla in zenit .km de la Vest la Est timp de 365 zile 6ore 9min si 9s . Elementele hartii matematice >>scara hartii [proportii numerice ] [nominala] [liniara] /reteaua de grade .Densitatea media 5.geogragice [semne conventionale] [legenda] .Inaltimea lui deasupra orizontului terestru variaza esential in decursul anului .In decursul anului razele solar cad pe suprafata planetei perpedincular sau aproape perpedincular. Globul geografic reproduce micsorat imaginea pamintului ca un intreg si constituesingurul mijloc de a reprezenta relativ real.dar la scara redusa forma si dimensiunile pamintului precum si cele mai importante elemente ale suprafetei terestre. Miscarea de revolutie (Consecinte) Miscarea pamintului in jurul soarelui pe o orbita epiliptica cu lungimea de 934 mil.

siroirea si scurgerea torentiala . Relief Eolian Vintul fiind incarcat cu diferite particule solide actioneaza .creind un relief specific.Dupa grosime si structura se doasebesc :scoarta continentala si scoarta oceanica.Structura interna a pamintului Scoarta terestra are grosimi variabile : 3080 km in regiunile continentale si 5-12km in cele oceanice .prabusire .endocarstul .eroziunea liniara .tasarea si sufoziunea . Sedimentare --detrice cimentate chimice constabiolitice /metamorfice.Ele sunt miscari scurte de pamint ale scoartei terestre exprimate prin zguduituri bruste Prin relief se intelege totalitalea denivelarilor suprafetei terestre care . Tipuri :Vaile in chei (Cheile Bicazului-Carpatii Orientali) /Canioanele (Canioonul Colorado din SUA) /Defileul (Defileul Oltului.Defileul Dunarii).riuri si fluvii exercita o importanta actiune de modelare a scoartei terestre . poli.Formatiuni >Rigole . Relief fluvial apele curgatoare permanente .Ea este alcatuita din 2 straturi :sedimentar si bazaltic Compozitia petrografica Rocile magmatice seformeaza din topiturile de silicati (magma si lava) Rocile magmatice intruzive ca urmare a racirii lente a magmei bogate in componenti volatili. Umede:alunecarile de teren .La suprafata exocarstul . ce ocupa un anumit volum in scoarta terestra Procese exogene actiuni prin care agentii exogeni modeleaza scoarta terestra Relief gravitational este forta gravitatinala prin actiunea ei directa asupra unor mase de roci . Relieful Carstic se formeaza ca urmare a proceselor de dizolvare a rovilor solubile de catre apele meteoritice si cele subterane .eroziunea in suprafata . subteran.fiind organizate in piraie . Ravena .granitic si bazaltic Scoarta oceanic are grosimi mai reduse si se remarca prin lipsa stratului granitic . .Ogas . Scoarta continentala aregrosimi de 30-40 km in regiunile de cimpie si 45-80 km in cele muntoase.doline . Relief torential Apa meteoritica exercita o actiune de modelare asupra stratului superficial al scoartei terestre prin procese specifice : :pluviodenundatia .sub numele de forme de relief constituie corpuri sau configuratii cu diferite aspecte si dimensiuni ./Deplasari uscate :rostogolire .Scoarta continentala este formata din 3straturi :sedimentar . Cutremure de pamint se produc datorita emanarii energiei interne a Pamintului.La suprafata se creeaza lapiezuri .reprezinta un element important in declansarea deplasarilor de teren numite si procese gravitationale .

harta pe care sunt depuse prin cifre si simboluri elementele meteorologice importante .vinturi periodice ce afecteaza intinse suprafete din zonele subtropicale si tropicale ale globului determinate de diferentele de temperatura si presiune a aerului ce se creeaza intre uscat si ocean (mare) in sezoanele cald si rece a anului . Atmosfera este un invelis protector si in acelasi timp un filtru care lasa sa treaca numai o anumita parte din caldura si lumina tramisa pamintului de catre soare. Deflatie . Harta sinoptica .arie de presiune cu valorile cele mai scazute in centru Anticiclon .starea fizica a atmosferei intr-un loc anumit si la un moment dat.stilpi. Ciclon.se realizeaza din momentul in care forta vintului scade sau materialul transportat intilneshte in cale un obstacol . Condensare . Umiditatea . mese . Coraziune . Sublimare . Acumulare euliana . babe . caracterizata prin specificul elementelor si fenomenelor meteorologice .sunt dunele .vinturi permanente cu directie NE in emisfera nordica si SE in emisfera sudica ce iau nastere datorita diferentelor de presiune dintre zonele de maxima subtropicala si zona minima ecuatoriala . Vremea .actiunea de spulberare de catre vint a materialelor pulberoase si nisipurilor fine .volum de aer cu marimi diferite dar omogene prin proprietatile dobindite pe suprafata de origine . Musoni .asupra scoartei terestre prin eroziune (deflatie si coraziune).proces de trecere a vaporilor de apa direct in faza solida. Importanta atmosferei . fara de care viatza oe Terra ar fi imposibila .areal de presiune mare (valorile presiunii cresc de la periferie pre centrul lui) Alizee . Radiatia Solara -Energia radianta care vine de la Soare este sursa principala pentru desfasurarea tuturor fenomenelor si proceselor care au loc la suprafata pamintului si in atmosfera .proces de trecere a apei din faza gazoasa in faza lichida .transport si acumulare . .< Se pot forma ciuperci eoliene .Cea mai importanta proprietate a invelisului atmosferic este faptul ca are in componenta sa gazul numit oxigen . sfincsi . constituie vremea . Mase de aer .Cantitatea de vapori de apa care exista la un moment dat in aer defineste umiditatea acestuia .actiunea mecanica de roadere si slefuire a rocilor produsa de catre vintul incarcat cu particule de roci dure .