You are on page 1of 47

Dezvoltarea hipofiziei

,
epifizei, pielii şi
anexelor ei, glandelor
salivare, dinţilor.

Hipofiza
Hipofiza este o glandă mica (500 mg),
situată median la baza creierului într-o
cavitate a osului sfenoid denumită „șaua
turcească”, este legată de baza
hipotalamusului prin tija pituitară.
Are forma ovoidă, mărimea unui bob de
fasole,și este formată din 3 lobi:anterior,
intermediar si posterior.

Localizarea hipofizei

Structura hipofizei

constituit din cordoane de celule care secretă hormonii adenohipofizari. Parenchimul glandular.Lobul anterior hipofizar Adenohipofiza(lobul anterior) are o structură microscopică asemenatoare unei glande si reprezintă 75%din masă glandulară. se află în corelație strănsă cu o rețea foarte bogată de capilare reticulinei. Lobul anterior are 5 hormoni de baza pe care le secretă: Somatotropul(STH) Tirotropina(TSH) Corticotropina(ACTH) Gonadotropinele(FSH) Prolactina .

Hiposecreția provoacă hipotiroidism. Hipersecreția provoacă hipertiroidism. . avînd efect lipolitic.Hormonul tirotropin Caracteristici: Glicoproteina Functii: Dirijează sinteza și secreția hormonilor glandei tiroide Acționează asupra țesutului adipos.

actioneaza asupra dezvoltarii si maturitatii foliculilor ovarieni si stimuleaza secretia estogenilorde catreovar. La barbati-stimuleaza spermatogeneza si dezvoltarea canaliculelor seminifere. . La femei.gametogenezasi secretia hormonilor sexuali.Hormonul foliculostimulant(FSH) (folitropina) Caracteristici: Are o actiune sinergica cu LH Functii: Stimuleaza activitatea gonadelor.

formarii corpului galben stimuleaza secretia progesteronului de catre celulele Leydig. .Hormonul luteinizant(LH) (lutropina) Caracteristici: Are o actiune sinergetica cu FSH Functii: La femei: actioneaza asupra :tesutuluiinterstutieo ovulatiei.

.Hormonul prolactin Caracteristici: Se afla în glandele mamale Functii: La femei-dezvoltarea glandelor mamale își menține secreția lactată. Controlul secreției de pralactină.

Epifiza Epifiza (glanda pineala) este o glanda mica situata pe plafonul ventricolului II. . celule gliale si celule pigmentare. formata din celule glandulare (pinealocite).

Hipofunctia epifizei se manifestă prin dezvoltarea precoce a gonadelor si a caracterelor sexuale secundare. nu și la animalele domestice. în perioada prepuberă.apare numai la om. .

între cele doua emisfere cerebrale. .Localizarea epifizei Epifiza sau glanda pineală este situată deasupra hipofizei.

2.PIELEA SI ANEXELE EI Pielea este cel mai mare si cel mai greu organ .4.5 .3 m2 suprafața variază elastică. dar rezistentă -grosime : 1.16% din greutatea organismului -1.0 mm -alcătuită din epiderm si derm sub care se gaseste hipodermul/țesutul subcutanat Funcții Acoperire Protectie .2 .

Dermul este o pătură conjunctivă densă. iar deasupra ei pătura cornoasă: B. Este format din 2 straturi: stratul papilar şi stratul reticular C.Pielea – Structură A. Funcţia lor este aceea de a izola corpul termic. în partea sa profundă se află pătura germinativă. Epidermul este un epiteliu pluristratificat. . în care sunt depozitate mici perniţe de grăsime. Hipodermul este alcătuit din ţesuturi de legătură uşoare.

Anexele pelii ANEXELE PIELII Se clasifică în: Anexele glandulare -glandele sebacee -(glande exocrine) -glandele sudoripare -ecrine Anexele cornoase -glandele mamare -par -unghii -apocrine .

unde î și elimină secreția grăsoasă ce se numeste SEBUM Secreția în exces de sebum duce la seboree. .Glandele sebacee. iar scăderea secre ției duce la ihtioza.au formă de ciorchine -sunt anexate firului de păr.

Glandele sudoripare ecrine raspandite pe toata suprafata pielii: -au forma de tuburi ce ajung pana in hipoderm -au capatul terminal al tubului se infasoara ca un ghem numit glomerul sudoripar -secretia apoasa se numeste SUDOARE cu un miros specific caracteristic ce se elimina la suprafata pielii. Cantitatea de sudoare creste direct proportional cu efortul fizic si cu cresterea temperaturii mediului .

. Unghia – lama cornoasa cheratinizata ce acopera fata dorsala a extremitatii degetelor. Parul – este in firmatie epiteliala cornoasa.Glandele mamare sunt glande sebacee modificate. evolutia lor este legata de functia organelor genitale feminine. filiforma. cilindrica si flexibila.

.

Glandă salivară Glandele salivare sunt glande exocrine din cavitatea bucală. Glandele salivare sunt glande specifice vertebratelor. care produc salivă. .

glande palatine. . glande linguale Aceste glande au rolul de a secreta saliva. sublinguale. se gasesc in cavitatea orala: glande labiale.Exista doua categorii de glande salivare: • glande salivare mari . sunt glande perechi: parotide. glande bucale. submandibulare • glande salivare mici . care are roluri importante in digestie si in apararea antiinfectioasa.sunt situate in afara cavitatii orale.nu au canal excretor.

glanda submandibulara 3 .1 .glanda parotida 2 .glanda sublinguala .

cantareste aproximativ 20 .30 grame. 3:Glanda sublinguala este cea mai mica glanda salivara. este cea mai voluminoasa glanda salivara.8 grame. aflata in spatele ramului mandibular ascendent si sub conductul auditiv extern.5 grame. Este situata in lojaa parotidiana. avand o greutate de 3 . deasupra diafragmei bucale. Este situata in lojaa glandei sublinguale. Se gaseste in lojaa submandibulara. aflata sub planseul bucal. 2:Glanda submandibulara. are o greutate de 7. pe fata interna a corpului mandibular. .1:Glanda parotida.

.

albicios. în general compus dintr-o coroană liberă și una sau mai multe rădăcini implantate în cavitatea bucală. dur. .Dintii Dintele : este un organ osos. mai precis în osul alveolar al oaselor maxilare (maxilar și mandibulă). la zdrobirea și la măcinarea alimentelor. și destinat îndeosebi la tăierea.

Smalțul este mai gros înspre rădăcină. o substanță organo-minerală de origine mezodermică. apă și substanțe organice. Rădăcina prezintă la suprafață cement.Structura Coroana dintelui este acoperită de smalț. și are în compoziția sa substanțe minerale. . proliferat pe întreaga perioadă a existenței dintelui și dispus sub formă de fibre de colagen. care este un țesut ectodermic format în perioada embriogenezei.

.

Rădăcină 13. Dinte 2. Sulcus 11. Pulpă 5.Sulcus gingivae 17.Smalț 3. Cementum (Ciment) 8. Root apex 15. cameral 6. Coroană 9.Cusp 10. Colet 12. Periodontium .Secţiune longitudinală printr-un molar: 1. Apical foramen 16. Dentină dentală 4. Furcație 14. root -7.

liber sau interdental 20.Periodontal ligament :23. periodontal 27. alveolar 22. Vase și nervi 25. marginal 21. canalele alveolare .Gingie 19. Alveolar bone 24. dental 26.18.

1)Hipofiza este situată la baza: a)partea frontală b)baza creierului c)glandele mamale .

1)Hipofiza este situată la baza: a)partea frontală b)baza creierului c)glandele mamale .

2)Hipofiza este o formă: a)ovoidă b)tringhiulară c)rotundă .

2)Hipofiza este o formă: a)ovoidă b)tringhiulară c)rotundă .

3)Epifiza este o glandă: a)mare b)mijlocie c)mică .

3)Epifiza este o glandă: a)mare b)mijlocie c)mică .

4)Plafonul ventricului II este farmată din: a)celulele glandulare b)celulele gliale c)celule pigmentare .

4)Plafonul ventricului II este farmată din: a)celulele glandulare b)celulele gliale c)celule pigmentare .

5)Hipofuntia epifizei se manifestă prin: a)dezvoltarea precoce a gonadelor b)funcția organelor genitale feminine c)de a secreta salivă .

5)Hipofuntia epifizei se manifestă prin: a)dezvoltarea precoce a gonadelor b)funcția organelor genitale feminine c)de a secreta salivă .

6)Coroana dintelui esteacoperita de: a)cemnt b)smalț c)organo-minerală .

6)Coroana dintelui esteacoperita de: a)cemnt b)smalț c)organo-minerală .

7)Anexele cornoase sunt: a)glandele mamare b)păr c)unghii .

7)Anexele cornoase sunt: a)glandele mamare b)păr c)unghii .

albicios b)moale c)cups .8)Dintele este un organ: a)osos.dur.

8)Dintele este un organ: a)osos.dur.albicios b)moale c)cups .

..)și cel mai (......9)Pielea este cel mai (.).... .. 10)Localizarea epifizei este situată (.....) .

între cele doua emisfere cerebrale.9)Pielea este cel mai mare și cel mai greu organ. . 10)Localizarea epifizei este situată deasupra hipofizei .