You are on page 1of 7

Cum este efectuata terapia CranioSacrala?

craniosacral.romania@yahoo.com
Folosind o atingere blânda, în general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monezi de 5
bani, terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunatatirea
functionarii sistemului nervos central.

La ce ar trebui sa ma astept de la un tratament ?
În timp ce clientul se afla întins pe masa de tratament, complet îmbracat în haine lejere,
terapeutul , cu o atingere usoara, în general nu mai mult de 5 grame, monitorizeaza ritmul
craniosacral, si prin tehnici delicate de manipulare faciliteaza eliminarea restrictiilor si a
dezechilibrelor. Terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe
torace, va sustine capul sau coloana vertebrala, în vederea eliminarii tensiunilor acumulat.
Un tratament poate dura de la 15 minute pâna la o ora sau chiar mai mult de atât, dar un
tratament tipic dureaza între 45min si o ora.
În terapii intense sunt programe cu tratamente de 3 ore cu cel putin 3 terapeuti care lucreaza
simultan.
Terapia CranioSacrala poate fi folosita individual sau în conjunctie cu alte terapii.
Ca rezultat al terapiei se obtine un sistem nervos fara restrictii si un corp capabil sa functioneze
la nivel ridicat de performanta.

De câte tratamente am nevoie pentru a ma simti bine?
Pentru faptul ca suntem unici, si numarul de tratamente difera. Sunt persoane care au nevoie doar
de un tratament pentru a se simti bine, sunt altele care au nevoie de 3-5, si altele care ar avea
nevoie chiar de tratamente intensive si eventual ar beneficia foarte mult de terapia cu mai multi
terapeuti. Totul depinde de felul în care corpul fiecarui individ reactioneaza si receptioneaza
efectele tratamentelor.
Poate o astfel de terapie sa fie facuta în paralel cu un tratament medical?
Terapia CranioSacrala nu interactioneaza în mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie
sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici
nu va prescrie medicamente.

De aceea este recomandat inclusiv in timpul nasterii. Terapia CranioSacrala adeseori pare a fi catalizatorul unui travaliu blocat. ajuta la ameliorarea depresiei post-partum. Pentru a fi sigur de ceea ce face. Se pot contracara multe cazuri de paralizie cerebrala. a hiperactivitatii. este indicata si chiar recomandata. ulterioare nasterii si pe cele similare. Aceste probleme. Din punct de vedere fizic. Tratamentul aplicat copiilor si în special la nou-nascut este extrem de eficace si de important. restaureaza functiile pelviene normale. la vârsta a treia. dar devine mai aparenta pe masura trecerii orelor de viata în afara uterului. Terapia CranioSacrala poate corecta problemele sistemului craniosacral imediat si permanent. Activitatea sistemului craniosacral este extrem de subtila. Cu cât este mai mic nou-nascutul. glandele pituitara. pot duce la evitarea dezvoltarii colicilor. sa faca fata stresului zilnic mai usor. atât din punct de vedere fizic. se pot crea deformari craniene. cu atât mai experimentat trebuie sa fie terapeutul. eliminând astfel problemele spatelui. deoarece terapia CranioSacrala mobilizeaza si intensifica multe dintre procesele de adaptare normala la schimbarile corpului femeii insarcinate. suprarenale si ovariene. Este necesar ca aceste procese sa fie deosebit de active pe durata sarcinii. dar si la nivel emotional. Terapia CranioSacrala poate fi eficienta si pentru noua mama. a atacurilor de apoplexie. a dislexiei.Cine poate beneficia de aceasta terapie? Terapia CranioSacrala se adreseaza atât persoanelor cu probleme de sanatate dar si persoanelor care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal. Cât de timpuriu poate fi tratat un sugar cu terapia CranioSacrala? În functie de îndemânarea terapeutului craniosacral. a sindromului de sugari netonificati si a alergiilor. Terapia CranioSacrala le poate asista cu siguranta procesele fiziologice normale. trebuie sa ne gândim prin ce faze trebuie sa treaca si câta presiune este exercitata asupra lui fiind împins de contractiile uterine din momentul nasterii. atunci când sunt corectate. a echilibrului hormonal. primul tratament se poate realiza la câteva minute de la nastere. pentru ca ajuta la restaurarea functiei sistemului endocrin – în acest caz. iar daca nasterea a fost grea si cu complicatii sau a fost necesara utilizarea forcepsului sau a altor aparate. E adecvata tuturor grupelor de viata de la nou-nascut. Este indicata terapia CranioSacrala pentru o femeie însarcinata? Da. a problemelor respiratorii. scolioza si . terapeutul craniosacral trebuie sa perceapa ritmul craniosacral al nou-nascutului.

probleme digestive si de eliminare – sunt corectate prin terapia CranioSacrala în procent de 75%. 9. Cum se aplica terapia la copii? În general terapia pentru copil dureaza mai putin si e posibil sa fie efectuata într-o maniera mai putin conventionala. În cazut bolilor copilariei. în aproximativ 5060% din cazuri. varsatului de vânt etc. S-au întâlnit rezultate pozitive remarcabile în cazuri selectate. Tratamentul poate adresa multiple probleme legate de bolile copilariei si de alte disfunctii: 1. care necesita mai târziu în viata ortodontie. Paralizie cerebrala – Cele mai multe experiente au fost legate de paralizia spastica. când problema îsi are originile în sistemul craniosacral. astfel încât imunitatea corpului sa fie întarita. asemeni pojarului. 6. într-un loc de joaca. cu atât copilul va fi mai relaxat. Mai mult. adica pe podea. Disfunctii în învatare si dislexie – Ca si în cazul copiilor hiperactivi. oreionului. Cu cât atmosfera va fi mai putin asemanatoare cu un cabinet medical. 4.respiratorii . Starea tuturor acestor copii s-a îmbunatatit – în unele cazuri. Se întareste sistemul imunitar si se mobilizeaza sistemul nervos autonom. Din cazuistica reiese ca 50-60% din problemele copiilor hiperactivi îsi au baza în sistemul craniosacral. Alergii . 5. starea de sanatate a copiilor s-a îmbunatatit. spectaculos. cu exceptia cazului în care sunt cauzate de tumori sau de alte probleme patologice grave.. În alte cazuri. Colici. sau oriunde copilul se simte mai confortabil. s-a constatat ca starea generala a sanatatii copilului s-a îmbunatatit. Sindromul Down 8. în alte cazuri – mai . terapia CranioSacrala poate fi utilizata eficient în vederea scaderii febrei si a trecerii mai usoare a copilului prin majoritatea acestor stari. Retardul mental – Daca acei copii "retardati" vor raspunde sau nu spectaculos la terapia CranioSacrala depinde de cauza "retardului". Copiii hiperactivi sunt tratati foarte eficient prin intermediul terapiei CranioSacrale în cazul în care problema la origine nu este una emotionala. 2.probleme dentare. dar ei nu au devenit mai destepti. Probleme psihologice 7. alimentare 3. tratamentul este foarte eficient.

ca raspuns la membrana dura mater rasucita. pentru eliminarea restrictiilor posibile la nivel de suturi craniene. gripe etc. al prezentarii afectiunii si al interactiunii sociale. eliminând ocazional nevoia. mai fragili sau îsi pierd memoria. Autism – S-a observat o îmbunatatire semnificativa în cazul comportamentului autodistructiv. Din nou. Strabism . fara administrarea medicamentelor. nu raspund deloc. cauza este craniosacrala.putin. tubul membranei dura mater care coboara pe canalul vertebral prezinta o rasucire.când problema este cauzata de tensiunea membranei dura mater. în întregime.În unele cazuri de scolioza. Cum poate ajuta aceasta terapie persoanele adulte sau cele de vârstnice? Aplicabilitatea terapiei CranioSacrale este aproape fara limite pentru ca avizeaza în primul rând sistemul nervos central. dar copilul ramâne cu paralizie flasca. scolioza disparând. Scolioza . 13. Adeseori. poate fi corectata prin intermediul terapiei CranioSacrale. care afecteaza nervii oculari. dar si pentru faptul ca efectul este holistic (asupra corpului ca un tot unitar) Terapia CranioSacrala îi ajuta pe cei care îmbatrânesc. dar uneori. Aceasta situatie reprezinta începuturile scoliozei. acumuleaza mai multa energie si demonstreaza un intelect si o memorie îmbunatatite. de asemenea la combaterea retentiei de lichide si îmbunatateste rezistenta la raceli. Unii copii ale caror atacuri se datoreaza unor dereglari cerebrale mai profunde. Atacuri de apoplexie – raspunsul copiilor afectati de atacuri de apoplexie este strict dependent de cauza atacurilor. ei devenind mai agili si mai mobili. . S-au obtinut rezultate remarcabile si în cazuri de Alzeimer. Sugerez aplicarea terapiei CranioSacrale asupra tuturor copiilor înaintea apelarii la corectarea ortodontica si/sau dupa folosirea acestei metode. Terapia CranioSacrala ajuta. în perioada anterioara pubertatii sau în adolescenta timpurie. pe masura desfasurarii terapiei CranioSacrale. 12. Coloana vertebrala rezista la rasucire cât de mult poate. coloana vertebrala începe sa se rasuceasca. Multi dintre acestia au încetat sa mai aiba atacuri. daca se depisteaza din timp. Paralizia flasca este mult mai confortabila decât paralizia spastica. Uneori. Ortodintia . spasticitatea este eliberata. Uneori. însa majoritatea înceteaza sa mai aiba atacuri si necesita reducerea dozei de medicamente. uneori sa evitat chiar operatia la ochi. care poate fi detectata de foarte timpuriu.deseori scurteaza durata ortodintiei. 14. 10. devin mai rigizi. depinde de cauza paraliziei. rezultatele sunt excelente si spectaculoase. asadar merita încercat. 11.

Terapia CranioSacrala utilizeaza maxim o forta de 5 grame. Dura mater este peretele exterior al meningelui si e atasat de oasele craniene. obiectivul major este manipularea oaselor craniene. Chiropractic. osteopatia craniana. Care e diferenta dintre terapia CranioSacrala. Prin evaluarea ritmului cranian din punct de vedere al calitatii. ceea ce face sa fie o tehnica gentila. Care este diferenta între terapia CranioSacrala. iar rolul terapeutului este de a facilita corectia proprie a sistemului craniosacral. fara riscuri. Nu putem lasa durerea si pozitia simptomelor . lichidul cerebrospinal este fluidul sistemului si structura din interiorul membranei este cea care regleaza presiunea în sistem si totodata coordoneaza producerea si reabsortia fluidului din sistem. sau mai multa trauma ca rezultat al tratamentului. Cranio Osteopatie. iar în momentul eliberarii fluidului se produce o compresie. În momentul producerii lichidului cerebrospinal se produce o expansiune a cutiei craniene. induce în mod fortat corectia. astfel încât sa poata aplica terapia CranioSacrala persoanelor mai în vârsta cel putin de trei ori pe saptamâna. De ce apare o problema a articulatiei temporo-mandibulara când de fapt nu este nimic în neregula cu dintii mei? Problema articulatiei temporo-mandibulara este mai des efectul sau rezultatul dereglarii sistemului craniosacral sau al sistemului muschi-os-articulatie. terapeutul utilizeaza forta si impune.Ar fi ideal ca pacientii batrâni sa fie tratati o data pe luna de catre un terapeut craniosacral competent. Sunteti un tot unitar si fiecare parte a dumneavoastra este conectata la alta parte. De asemenea în terapia CranioSacrala se utilizeaza si manipularea tesutului fascial si a fluidului cerebral si se lucreaza si la nivel emotional. fortei si a simetriei acestuia se pot determina zonele restrictionate din corp. Craniopatie si Tehnica Sacro-Occipitala? În toate metodele mentionate mai sus. Sistemul craniosacral poate fi comparat cu un sistem hidraulic semi-închis în care meningele (cu cele trei straturi) este membrana impermeabila. amplitudinii. membrii de familiepot fi pregatiti în unele tehnici simple. În plus. În metoda osteopatica si chiropractica. craniopatia chiropractica si tehnica sacro-occipitala? Terapia CranioSacrala s-a dezvoltat pe bazele cunostintelor osteopatice si a cercetarilor în domeniul functionarii sistemului craniosacral. Aceasta e miscarea si pulsul craniosacral. ceea ce poate duce la greseli. "unealta" terapeutului.

frustrat? Înclestati dintii? Scrâsniti dintii în somn? Si acestea sunt doar câteva aspecte care au radacini în emotional. etc. O tensiune anormala aplicata acestei membrane la capatul inferior. Este nevoie de un terapeut bun pentru a afla cauza în cazul unor asemenea distante. terapeutul poate: sa aplice o forta mai mare pentru a contracara rezistenta pacientului sau . O alta posibilitate ar fi aceea ca sacrumul a fost rasucit. tesuturile corpului pacientului se încordeaza. În oricare dintre aceste cazuri. Cum poti fi tratat doar prin intermediul unei atingeri atât de usoare? Noi. în încercarea pastrarii integritatii. prin intermediul tubului membranei dura mater. care acopera toti muschii. atunci când situatia anormala din pelvis si sacrum este corectata. cauzând rasucirea sa urce pe coloana vertebrala într-o maniera compensatoare. poate aparea usor la capatul superior.sa ne însele. care trece prin canalul vertebral. se activeaza reactia normala defensiva a corpului pacientului împotriva intruziunii. toate oasele. În predarea terapiei CranioSacrale. Simteam durere în umar. dedicam mult timp si depunem mult efort în predarea diagnosticelor aferente întregului corp. chiar si la asemenea distante fata de durere. tensiunea anormala a membranei a fost probabil suficient de mare pentru a trage învelisurile membranei care acopera radacinile nervilor. În acest caz. Gasiti cauza! S-ar putea sa fie bine camuflata. Când corpul pacientului începe sa se apere împotriva terapeutului. nervul aferent umarului ar putea fi deranjat. terapeutii. toate organele. dar descoperirea ei este partea frumoasa a acestei activitati. La confruntarea cu aceasta situatie. Atunci când se utilizeaza mai mult decât o forta redusa. la cap. Tractiunea poate conduce la o durere perceputa la nivelul radacinii nervului. Daca exista o toleranta putin mai redusa în deschiderile prin care radacinile nervilor ies din canalul vertebral printre vertebrele din partea inferioara a gâtului. Ganditi-va ce faceti cel mai adesea când sunteti stresat.coada a tesutului conectiv (fascia). O rasucire în pelvis ar putea usor sa creeze restrictii care se pote transmite prin fascie si/sau nervi la umarul dumneavoastra. la umar. care se îndreapta catre umar. nervos. Aceasta abordare descopera cauza fundamentala. S-ar putea sa fie localizata aproape oriunde. O alta posibilitate depinde de continuitatea cap. în cazul dumneavoastra. asistam tendinta naturala de recorectare a corpului pacientului. De ce terapeutul a lucrat cu osul sacru si cu pelvisul meu? Sistemul craniosacral conecteaza sacrumul si pelvisul cu vertebrele. efectul din partea superioara a gâtului este îndepartat si durerea dispare. gâtul si capul.

Atunci când îndepartam adaptarea. fara risc. în general. Un alt motiv poate fi acela conform caruia zona de "amorteala" a revenit la "viata" si a devenit mai sensibila.sa usureze atingerea. de abia ne miscam. o trauma anterioara sau o ranire si asta dureaza câteva zile pâna se disipeaza complet. Aceasta poate conduce la o reactie dureroasa. se întâmpla adeseori ca un corp sa se adapteze unui defect. Se mai numeste si "criza vindecarii". nu-l conduce!". Exista numeroase motive pentru acest disconfort post-tratament. Necesita exercitiu. inconstientul înrautateste durerea. care separa terapia CranioSacrala de alte tehnici craniene. in interior. dar. asa cum folosim în cazul terapiei CranioSacrale. De ce se simt unii oameni mai rau. Diferenta este exact ceea ce face terapia CranioSacrala atât de sigura. Atunci când speranta corectarii problemei este prezentata pacientului. o data însusite. Trebuie sa luam în considerare si faptul ca durerea este o perceptie. Deviza noastra este: "urmeaza corpul. în timpul terapiei. odata cu relaxarea tesutului conjunctiv. si atât de utilizata de catre oricine. De ce terapeutul pare sa nu se miste? Deoarece si noi. permitând astfel relaxarea tesuturilor pacientului si obtinând o eliberare terapeutica. clientul retraieste din punct de vedere emotional momentul în care trauma s-a produs. pe masura ce ne apropiem de nucleul problemei. De asemeni. în urma unui tratament? Foarte rar se întâlnesc cazuri în care clientul se poate simti mai rau dupa terapie si asta se datoreaza faptului ca poate. în întregime. asa ca nu ne vom opri înaintea rezolvarii problemei. durerea suprimata revine la suprafata. adaugând doar atât cât este necesar ca mecanismul auto. ramân pe viata. Aceasta greseala apare. . Aspectele aferente terapiei CranioSacrale sunt extrem de subtile. sau poate corpul s-a obisnuit cu "raul" si-i ia timp sa se obisnuiasca cu "binele" . sau corpul lor reexperimenteaza pe masura eliberarii acesteia din tesuturi. Aceasta este de asemenea o diferenta în abordare.corector sa fie eficace. Nu putem neglija nici posibilitatea ca terapeutul sa fi facut o greseala. prin aplicarea unei forte excesive si/sau prin încercarea de a face corpul pacientului sa execute lucrurile pe care terapeutul le considera adecvate.