You are on page 1of 26

16/12/2015

Bab 2 : Koordinasi
badan
2.1 koordinasi badan

1

16/12/2015

Proses kemandirian hidup yang
sempurna
Kemampuan Koordinasi
mengawal
badan
pergerakan
dengan
 penyelarasan
sempurna semua organ

 melibatkan :
-Otot
- sistem saraf
- sitem endokrin
(kimia)

dan sistem
badan untuk
hasilkan gerak
balas sepadan

Sistem koordinasi

Koordinasi saraf

Dikawal sistem saraf

Koordinasi kimia

Dikawal sistem endokrin

2

16/12/2015 Mengekalkan kepekatan hormon (bahan kimia) pada paras normal Membolehkan semua organ berfungsi dalam satu unit untuk kesan dan hasilkan gerak balas Kepentingan koordinasi badan Kadar denyutan jantung dan pernafasan meningkat (berlari) supaya oksigen dan tenaga cukup kepada otot Saraf pusat Otak Saraf tunjang Saraf kranium Saraf periferi Saraf spina Saraf autonomi 3 .

16/12/2015 Sistem saraf pusat otak Saraf tunjang Mengawal segala aktiviti Pusat tindakan refleks (luar kawal) Berfungsi untuk menerima dan mentafsir impuls Terdiri daripada jirim kelabu yang berbentuk H di tengah dan jirim putih di luar Kedudukan saraf tunjang 4 .

degupan jantung.16/12/2015 Sistem saraf periferi Sistem saraf soma Mengawal tindakan terkawal (sedar) Ada 12 pasang saraf kranium (di otak). rembesan peluh -ialah unit asas sistem saraf. kaki dan badan Sistem saraf autonomi Menghubungkan saraf tunjang kepada otot licin. hidung Ada 31 pasang saraf spinahubungkan leher.hubungkan organ deria spt mata. telinga. tangan . otot kardiak dan kelenjar Kawal tindakan luar kawal (x sedar) Cth : peristalsis. -Berfungsi untuk menerima dan menghantar impuls (isyarat elektrik) •Mempercepatkan penghantran impuls • melindungi akson dendrit dendron akson Terminal akson Peta Alir : Arah aliran impuls 5 . pernafasan.

dendron pendek dan akson panjang Fungsi : terima dan hantar impuls dari organ deria ke sistem saraf pusat Fungsi : menyambung impuls dari neuron deria dengan neuron motor Fungsi : bawa impuls dari sistem saraf pusat ke efektor Hubungan antara reseptor.16/12/2015 neuron Neuron deria Neuron perantaraan Neuron motor Ciri : -Dendron panjang dan akson pendek Ciri : -Hanya ada dalam sistem saraf pusat Ciri : . neuron dan efektor dalam sistem saraf manusia 6 .

Peta Alir :Proses sistem saraf berfungsi rangsangan reseptor efektor Gerak balas Contoh : terduduk atas paku tajam dan anda akan terus melompat Rangsangan = sakit Gerak balas = melompat 7 .16/12/2015 •Ialah ruang sempit (dalam jirim kelabu saraf tunjang) yang dilalui impuls yang bergerak dari akson sesuatu neuron ke neuron lain. •Memastikan impuls bergerak satu arah saja.

kulit .16/12/2015 • ialah sekumpulan sel tertentu pada organ deria yang dapat mengesan rangsangan Terletak pada organ deria : .organ khas • ialah sel @ organ yang bergerak balas terhadap rangsangan.kelenjar 8 .telinga . Contoh : -Otot .Mata .hidung .

16/12/2015 • ialah tindakan luar kawal •Berlaku secara pantas dan automatik •Berlaku tanpa sedar • turutan lintasan impuls ketika tindakan refleks dipanggil arka refleks Contoh : .Tarik tangan bila terkena objek panas Contoh tindakan refleks : Menarik tangan bila tangan tercucuk objek tajam Arka refleks 9 .

tegangan atau regangan • penting untuk kekalkan koordinasi otot dan postur badan • terdapat pada otot. sendi. ligamen dan tendon 10 .16/12/2015 Reseptor Neuron deria Neuron perantaraan sinaps sinaps sinaps Neuron motor efektor Peta Alir : aliran impuls dalam arka refleks •Bertindak sebagai organ deria kerana kepekaannya terhadap regangan otot • ialah reseptor yang peka pada pergerakan.

batuk. suhu badan Bertutur. mengira 11 . muntah. berfikir.16/12/2015 •Dikelilingi oleh • mengandungi meninges jirim putih yang mengandungi •Organ yang gentian saraf kompleks •Terlindung dalam kranium keras Otak u manusia • mengandungi jirim kelabu yang terdiri daripada badan sel neuron •Ada bendalir serebrospinal yang bertindak menyerap gegaran Bahgian Otak manusia serebrum Mengawal tindakan terkawal Mengawal fungsi organ deria serebelum Mengawal keseimbangan badan Mengkoordinasi pengecutan otot Medula oblongata Mengawal tindakan luar kawal Pernafasan.

menyanyi Cth : denyutan jantung Masalah mental Kecederaan pada serebrum menyebabkan lumpuh dan hilang daya ingatan Kemalangan jalan raya Kecerderaan otak Serangan penyakit meningtis disebkan bakteria @ virus Kecederaan pada medula mengakibatkan peristalsis dan pernafasan terganggu Kecederaan pada serebelum menjejaskan keseimbangan badan dan pergerakan badan 12 . membaca.16/12/2015 Jenis tindakan Tindakan terkawal Tindakan luar kawal Tindakan disedari Tindakan automatik tanpa disedari Dikawal oleh serebrum Dikawal oleh medula oblongata Melibatkan organ deria dan efektor Melibatkan sistem saraf autonomi Cth : bermain.

16/12/2015 •Berfungsi mengawal atur proses fisiologi dalam tisu dan organ •Ialah bahan kimia organik •Terdiri daripada kelenjar endokrin (Kelenjar tanpa duktus) yang merembesakan hormon ke dalam darah •Dihasilkan oleh kelenjar endokrin Hormon • darah membawa hormon ke sel atau organ •Diperlukan dalam kuantiti sedikit Koordinasi kimia •Melibatkan sistem peredaran darah 13 .

16/12/2015 Melibatkan kelenjar endokrin Melibatkan organ deria Lambat bertindak Memberi kesan jangka panjang Gerak balas hasil rembesan hormon ke dalam darah Cepat bertindak Sistem endokrin Sistem saraf Menghasilkan tindakan yang betul apabila menerima rangsangan Memberi kesan jangka pendek Gerak balas hasil penghataran impuls Kedudukan kelenjar endokrin dalam sistem endokrin manusia 14 .

16/12/2015 15 .

16/12/2015 Kesan kekurangan -Kretinisme – pertumbuhan terbantut (kanak-kanak) .Kulit kasar dan keletihan Tiroksina Kesan kelebihan -goiter (bengkak pada kelenjar tiroid) -Meningkatkan kadar degupan jantung .Diabetes melitus – aras gula tinggi dalam darah Insulin Kesan kelebihan -Hipoglisemia – penurunan gula dalam darah secara mendadak .koma 16 .mengalami keresahan Kesan kekurangan .

Menghalang perkembangan ciri-ciri seks sekunder pada lelaki Kesan kelebihan . tengkorak Kesan kekurangan Testosteron (lelaki) . kaki.Mengakibatkan kekerdilan Hormon Pertumbuhan Kesan kelebihan -mengakibatkan kegergasian .Akromegali – pertumbuhan luar biasa pada tulang tangan.16/12/2015 Kesan kekurangan .Awal akil baligh 17 .

16/12/2015 Kesan kekurangan Estrogen (perempuan) .Menghalang perkembangan ciri-ciri seks sekunder pada perempuan Kesan kelebihan .Gagal melahirkan anak dalam tempoh yang sepatutnya 18 .Keguguran pada peringkat embrio Progesteron (perempuan) Kesan kelebihan .Awal akil baligh Kesan kekurangan .

16/12/2015 Semasa Ali sedang berjalan. Impuls saraf akan dihantar dari retina ke otak untuk ditafsirkan Hormon adrenalina dihasilkan dan degupan jantung Ali bertambah untuk meningkatkan kekuatan otot kaki serta meningkatkan kadar pernafasan . Ular tedung diterima sebagai binatang yang berbahaya Lawan atau lari 19 . tiba-tiba dia ternampak seekor ular tedung Cahaya dipantulkan dari ular tedung terus ke retina mata Ali Otak akan menghantar impuls saraf ke otot dan kelenjar endokrin Ali.

16/12/2015 Rangsang sistem saraf pusat Kafeina Kokaina Stimulan (perangsang) Kurangkan rasa mengantuk nikotina amfetamina Kurangkan kelesuan 20 .

16/12/2015 Lambatkan tindak balas terhadap rangsangan barbiturat Trankuilizer Depresen (perangsang) Kurangkan tekanan jiwa mententeramkan jiwa Kurangkan rasa sakit opium Antidepresen Tekanan mental morfina Menyebabkan tidur 21 .

16/12/2015 Marijuana kayalan Halusinogen (penyebab halusinasi) Ganja berfantasi meskalina Petroleum halusinasi Inhalan Pelarut organik Pitam Tidak sedarkan diri kloroform Gam 22 .

16/12/2015 Pengambilan dadah psikoaktif seperti morfina .heroin dan alkohol secara berterusa Ketagihan Penyalahgunaan dadah Kerosakan hati Tidak sedarkan diri 23 .

16/12/2015 Pengambilan narkotik seperti heroin dan morfina secara berlebihan Penyalahgunaan dadah Melambatkan gerak balas terhadap rangsangan memperlahankan aktiviti sistem saraf pusat Membawa maut Pengambilan dadah perangsang seperti amfetamina dan kokaina secara berlebihan Penyalahgunaan dadah Kegagalan jantung berfungsi arteri koronari tesumbat Kerosakan otak 24 .

16/12/2015 Sirosis hati kegelisahan & kelesuan Kesan pengambilan alkohol secara berlebihan radang pada perut & usus Pertumbuhan ulser Lemah ingatan dan agresif 25 .

16/12/2015 26 .