You are on page 1of 2

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μηνός Δεκεμβρίου

Κάθε Σάββατο και Κυριακή: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.

Κατά το Εσπέρας της παραμονής Θείας Λειτουργίας, η Ακολουθία του Εσπερινού στις 5:00 μ.μ.

Κάθε Τρίτη, στις 5:00 μ.μ., Ιερά Παράκληση, και στη συνέχεια Ιερό Κήρυγμα στην αίθουσα του Ναού.

Κάθε Πέμπτη: Ιερά Εξομολόγηση, 9:00 με 11:30 π.μ. και 5:00 με 7:00 μ.μ.

Ιερό Σαρανταλείτουργο

Στην Ενορία μας θα τελέσουμε και φέτος Ιερό Σαρανταλείτουργο. Από τις 15 Νοεμβρίου, αρχή της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, θα τελούμε καθημερινά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Καλούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ενορίας μας να συμμετέχει με τη φυσική παρουσία του και να αποδώσει ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων προς διαρκή μνημόνευσή τους στη Θεία Ευχαριστία.

Ιερά Αγρυπνία

*Την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, και ώρα 20.00, θα τελέσουμε στο Ναό μας Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Σάββα και θα τεθούν Ιερά Λείψανά του σε προσκύνηση. *Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, δεν θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.

Ιερά Πανήγυρις

Στις 17 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του εκ Ζακύνθου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός μας. Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου: 18:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου: 07:00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Αβύδου, κ.κ. Κυρίλλου Στις 16:30 μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.

*Ο Ιερός Ναός παραμένει ανοιχτός καθημερινά, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 μ.μ., και από τις 5:30 μ.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ. *Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην Οδό Αετόπετρας 19, Τ.Κ. 13122 – Ίλιον *Τηλέφωνο Ναού: 210-2634025 *Τηλέφωνο Ιερέως:

π. Συμεών Αυγουστάκης: 6975-517775 π. Παναγιώτης Γόγολας: 6949-486960 *Το παρόν έντυπο εκδίδεται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ.κ. Αθηναγόρα, και με τη συντακτική ευθύνη του Εφημερίου της Ενορίας, Αρχιμ. Συμεών Αυγουστάκη.

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Μηνιαία έντυπη έκδοση της Ενορίας Αγίου Διονυσίου Ιλίου Τεύχος 33 ο , Δεκέμβριος 2015

Ο Άγιος Διονύσιος ο εκ Ζακύνθου

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1457 στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου. Το όνομα που έλαβε κατά τη βάπτισή του ήταν Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος, και μαρτυρείται ότι Ανάδοχός του ήταν ο Άγιος Γεράσιμος, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά. Η οικογένειά του υπήρξε οικονομικώς ευκατάστατη, ενώ ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του πατέρα του σε πολεμικές επιχειρήσεις των Ενετών εναντίον των Οθωμανών απέκτησε τον τίτλο του Αριστοκράτου. Οι γονείς του Αγίου μας μεγάλωσαν αυτόν και τα άλλα τους δύο παιδιά με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Έτσι, γρήγορα διακρίθηκε στα γράμματα και ήταν εμφανής επάνω του πλειάδα αρετών. Αφού ενηλικιώθηκε, έθεσε ως μέριμνα να βοηθάει τους φτωχούς και να διδάσκει το Ευαγγέλιο στους συμπατριώτες του, μέχρι να αφήσει τα εγκόσμια και να ενταχθεί στη Μοναστική Αδελφότητα της Βασιλικής Μονής των Στροφάδων. Μετά από πολλή άσκηση εκάρη Μοναχός με το όνομα Δανιήλ. Στη συνέχεια, ξανά σε μικρή ηλικία, θα χειροτονηθεί Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Επίσκοπο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Θεόφιλο. Το 1577 μεταβαίνει στην Αθήνα, με σκοπό να βρει μέσο για να επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να προσκυνήσει τα ιερά εκείνα χώματα. Αλλά κατά το διάστημα που βρισκόταν στην Αθήνα, ο Επίσκοπος

χώματα. Αλλά κατά το διάστημα που βρισκόταν στην Αθήνα, ο Επίσκοπος

Αθηνών Νικάνορας γνώρισε τον Άγιο μας ακούγοντάς τον να κηρύττει το Θείο Λόγο. Ο Επίσκοπος έμεινε έκπληκτος, όχι μόνο για το κήρυγμα του Αγίου μας, αλλά από την παιδεία, τη μόρφωση και τις αρετές που εξέπεμπε η προσωπικότητα του τότε ιερέα Δανιήλ. Ο Επίσκοπος Αθηνών Νικάνορας πίεσε τον Άγιο μας να μην ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα, αλλά να δεχθεί να τον εκλέξουν Επίσκοπο Αιγίνης. Ύστερα από πολλές παρακλήσεις ο Άγιος μας δέχθηκε την εκλογή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Επίσκοπο Αιγίνης λαμβάνοντας κατά τη χειροτονία του σε Επίσκοπο το όνομα Διονύσιος.

Ο Άγιος Διονύσιος επιτελούσε με ευσυνειδησία τα ποιμαντικά καθήκοντα του Επισκόπου. Στεκόταν διαρκώς δίπλα στο ποίμνιό του, χωρίς να αγνοεί την αδιάλειπτο πνευματική του άσκηση στο Θεό. Όλο αυτό το κοπιαστικό πρόγραμμα που ζούσε ήταν αρκετό για να του ασθενήσει το σώμα, με αποτέλεσμα το 1579 να υποβάλει την παραίτησή του από την Επισκοπή Αιγίνης, προκειμένου να αποσυρθεί στη Μονή της Μετανοίας του, στην Ιερά Μονή Στροφάδων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βλέποντας τις ικανότητες του Αγίου Διονυσίου, δεν ήθελε να τις αφήσει αναξιοποίητες, και έτσι τον εξέλεξε Χωρεπίσκοπο Ζακύνθου. Στη Ζάκυνθο ο Άγιος μας δέχθηκε την αντίδραση του ηγεμόνα του νησιού Νικολάου Δαπόντε, ο οποίος τον κατήγγειλε για υπέρβαση εξουσίας. Ο ηγεμόνας αυτός ζήτησε να παραιτηθεί ο Άγιος Διονύσιος. Ο Άγιος το έπραξε, ώστε να μην προκληθούν σχίσματα και εντάσεις. Ο Άγιος μας υπήρξε ένας Ιεράρχης με άπειρη αγάπη στο συνάνθρωπό του, και προπάντων γνώριζε να συγχωρεί. Οι οικογένειες Σιγούρου και Μονδίνου φαίνεται πως είχαν θανάσιμο μίσος αναμεταξύ τους, όπως γνωρίζουμε από διασωθέντα αρχεία της Βενετίας. Σε μία από

αρχεία της Βενετίας. Σε μία από τις συμπλοκές μεταξύ των δύο

τις συμπλοκές μεταξύ των δύο οικογενειών που συνέβαιναν πολύ συχνά,

ο αδελφός του Αγίου μας δολοφονήθηκε. Ο δολοφόνος του αδελφού του

Αγίου αναζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι που ήταν Ηγούμενος ο Άγιος Διονύσιος, χωρίς να γνωρίζει ο άνθρωπος εκείνος τη συγγένεια. Ο Άγιος ρώτησε τον άνθρωπο εκείνον γιατί ζητούσε άσυλο στο μοναστήρι. Ύστερα από λίγο ομολόγησε την πράξη του, δηλαδή ότι σκότωσε ένα μέλος της οικογένειας Σιγούρου. Ο Άγιος μέσα στη βαθιά θλίψη του συγχώρεσε το φονιά του αδελφού του, ενώ κατόπιν τον φυγάδεψε. Με την πράξη αυτή,

ο Άγιος γλύτωσε τον άνθρωπο εκείνον από το θάνατο, ενώ του έδωσε τη

δυνατότητα για μετάνοια. Φυσικά, ο Άγιος Διονύσιος αποτελεί ένα μεγάλο και ζωντανό πρότυπο στο να συγχωρούμε το συνάνθρωπό μας. Ο Άγιος μας βρήκε έπειτα την ευκαιρία να συνεχίσει την ασκητική του ζωή, αφού είχε παραιτηθεί από Επίσκοπος, αρχικά στη Μονή της Μετανοίας του, στην Ιερά Μονή Στροφάδων. Στη συνέχεια αποσύρθηκε στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Η ζωή του κύλησε μέσα στην άσκηση, στο να βοηθάει άπορα παιδιά να μάθουν γράμματα, στο να καθοδηγεί πνευματικώς τον κόσμο που τον επισκεπτόταν. Στις 17 Δεκεμβρίου 1622, στα 75 του έτη, έλαβε οσιακό τέλος. Τελευταία επιθυμία του Αγίου μας ήταν να τον ενταφιάσουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων, όπου είχε καρεί μοναχός, όπερ και εγένετο. Μετά από τριετία πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των Ιερών του Λειψάνων. Εκεί βρέθηκε ολόσωμος και με ευωδία. Γι’ αυτό τον τοποθέτησαν στο Νάρθηκα του Ναού και ύστερα όρθιον στο Δεσποτικό. Τα θαύματα που έχει επιτελέσει ο Άγιος μας εν ζωή και μετά θάνατον είναι πάρα πολλά. Από την πρώτη στιγμή, από το θάνατό του, επεβλήθη στη συνείδηση του λαού η Αγιότητά του. Η ημέρα μνήμης του είναι η 17 η Δεκεμβρίου, ως η ημέρα της κοιμήσεώς του.

Απολυτίκιο Αγίου Διονυσίου

Τῆς Ζακύνθου τὸv γόνον καὶ Αἰγίvης τὸν πρόεδρον, τὸv φρουρὸν μονῆς τὼv Στροφάδωv, Διοvύσιοv ἅπαντες, τιμήσωμεv συμφώνως οἱ πιστοί, βοῶντες πρὸς αὐτὸν εἰλικριvῶς· Tαῖς λιταῖς τοὺς τὴv σὴν μνήμην ἐπιτελοῦντας σῶσον καὶ βοῶντάς σοι· Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι· δόξα τῷ δωρησαμένῳ σε ἡμῖv, πρέσβυν ἀκοίμητον.