You are on page 1of 4

 ANUL I – 42 saptamani de scoala

- 15 sapt teorie si tehnica
- 6 sapt stagiu clinic (practica spital)
 SEM I :
o Anatomia si fiziologia omului
o Modulul de biochimie

Anatomia si fiziologia omului
 Date care prezinta corpul uman ca pe un ansamblu de structura cu functii
specifice interdependente si care contribuie la realizarea unui totunitar,
adica a organismului viu.
 Compozitia chimica a corpului uman
 Notiuni despre cellule, tesuturi, organe si sisteme
 Sistemul osos, nervos, endocrine, cardiovascular, respirator
 Organe de simt
 Sange, sist. digestiv, excretor, reproductor
 Metabolis
Anatomia este stiinta care studiaza structura organismului este o ramura a
biologiei care studiaza forma si structura organismelor si ale partilor componente.
Studiul anatomiei este strans legat de cel al fiziologiei, fiziologia fiind
stinta care studiaza functiile normale ale organelor :
- Nutritia
- Locomotia
- Reproucerea
- Simturile, etc…

Fiziologia umana studiaza functiile organismului uman atat in
intregitatea sa, cat si din perspectiva nivelurilor de organizare (celule, tesuturi,
organe si sisteme de organe). Studiaza interactiuea dintre organism si mediu,
precum si dintre comp. organismului.

schimb de materie. corpul uman are urmatoarele insusiri : o Integralitatea o Echilibru dinamic o Capacitatea de autoreglare o Programul INTEGRALITATEA Este rezultatul interdependentei structurale si functionale a organismului si sistemului de organe care constituie organismal uman. Corpul uman este alcatuit din componente de diferite nivele de complexitate care formeaza un intreg prin conexiunile structural si functionale dintre ele. Corpul omenesc este format di aproximativ 50. ECHILIBRUL DINAMIC Reprezinta starea stationara a organismului in coditiile pemanentului. Celula este cel mai mic component al organismului viu si care prezinta toate structurile cu ajutorul carora poate sa-si duca viata independent.000 miliarde de cellule cu dimensiuni microscopice isolate sau grupate in tesuturi. in conditii proprii existentei sale. Toate procesele fiziologice ale .BIOCHIMIA Este stiinta care studiaza compozitia chimica a organismelor vii. Fiind un sistem biologic deschis. Omul ee un organism pluricelular. Celulele au o serie de proprietati generale si specific care le asigura indeplinirea rolului in organism.  Este un system biologic deschis capabil sa transforme factorii mediului inconjurator. energie si informatie cu mediul.

organelle. Asigurarea starii de normalitate a organismului uman care este starea de sanatate. Se bazeaza pe asa numita conexiune inversa sau feedback care reprezinta principalul mod de reglare a proceselor metabolice caracteristice organismului viu. Principalele functii ale organismului uman sunt : . functionala si genetica a organismului. .organismului oscileaza in jurul unor valori medii. In cazul organisului uman ca sistem biologic exista o ierarhie a subsistemelor component. diferentiere. Tesutul este forma de existent a celulelor in corpul uman. PROGRAMUL Reprezinta una dintre starile care le poate realiza sistemul in limitele premise de organizarea sa. se realizeaza prin pastrarea constanta a parametrilor. Orice deviere de la valorile normale care caracterizeaza functiile organismului uman poate duce la instalarea unor stari patologice (boli) mai mult sau mai putin grave. structurilor si functiilor sale. AUTOREGLAREA Capacitatea de receptive.De reproducere Organismul este supus actiunii unor factori externi si interni in permanenta schimbare si in acest sens prezinta o serie de mecanisme care ii pot asigura echilibrul necesar.De relatie . Starea de echilibru care este baza vietii poarta numele de homeostazie. Acestea reprezinta nivelele de organizare ale organismului (celula. autoreproducere. Ea este capabila de metabolism de extacibilitate. crestere. si autoreglare. Organele grupari de tesuturi identice sau diferite care actioneaza impreuna pentru indeplinirea unei anumite functii. iar rezultatul pozitiv e echilibrul dinamic. Celula este unitatea structural. tesuturile. acumulare si prelucrare a informatiei si de selectie a raspunsului adecvat. organismul). Este o grupare de celule diferentiate si interdependente care au aceleasi origini si structura si indeplinesc aceeasi functie. in functie de marirea devierii.De nutritie . Se grupeaza in sistem de organe ce indeplinesc functii similar. sistem de organe.

reglarea glicemie. Creeaza posibilitatea compararii. Pozitv in care prin semnalele de la efector la receptor se realizeaza o intensificare treptata a efectului. Negativ care tinde sa mentina o anumita valoare a efectului fara ca aceasta valoare sa devina fixa (mentinerea temperaturii corpului. a presiunii sanguine) 2. 1.Feedback –ul prin feedback valoarea unui raspuns este comparata cu comanda. . aceea ce efectuiaza concret sistemul in ceea ce trebuie sa faca.