You are on page 1of 10

ШПАНИЈА НА РАСПРОДАЈИ

“Шпанија на продају“,“Шпанија се продаје...и јефтина
је“,“Шпанија
је
повољна
прилика
за
стране
инвеститоре“,гласили су наслови у шпанским медијима
2013.године.
Привучени потешкоћама ове државе захваћене
економском кризом,почели су да долазе страни
инвеститори.Са своје стране држава је пратила игру
лишавајући се свог власништва по базичној цени.У јуну
2013.Влада је дала на продају више од 15.000 јединица
непокретне имовине,међу њима и неколико јединствених
објеката.
Две године касније многе ствари су се промениле,али
генерални правац ,чини се,остаје.Шпанија је на продају и
страни инвеститори још увек искориштавају ситуацију.
Примера ради,најбогатији човек Кине,Ванг Ђианлин
(Wang Jianlin)жели да купи Златну Марину (Marina
d`Or),највећи туристички комплекс Шпаније,да би је
уврстио у колекцију куповина које је обавио у иберијској
држави,почевши од 20 посто акција фудбалског клуба
“Атлетико“(Atletico) из Мадрида,па све до симболичке
зграде “Шпанија“ (Edificio de España),која се налази у
центру главног града.
У јулу,друга кинеска група,Цанин интернационал
(Tzaneen international) понудила је смешну суму од десет
хиљада евра,да дође у посед аеродрома у Сиудад Реал
(Ciudad Real),чија градња је коштала 450 милиона.

пет хотела и бање. Ако би се остварила.дакле близу 1.регија Валенција.“Шпанија“ у Мадриду по цени од .тематски парк.оснивач и председник групе.у пратњи других представника компаније овај „град за годишње одморе“.је дошао у посед симболичог здања.”Златна Марина“ изграђеног 1983 с намером да се претвори у највећи град за годишње одморе у Европи. Могуће је да је Ванг Ђианлин. Његова пословна групапреговара куповину 75 посто акција овог средишта за одмор смештеног у Оропеси дел Мар и Кабанес (Oropesa del Mar y Cabanes)у Кастељону.међу осталим садржајима.половина јавног дуга у оптицају налази се у рукама страних инвењститора који не бораве у Шпанији.У међувремену.преговара куповину туристичког комплекса у Валенцији.Неке понуде су тако атрактивне и толико је интересовање страних клијената да се у неким селима у Шпанији говори само енглески.2 милијарде евра.већ посетио. најбогатији човек у Кини и оснивач групе Ванда (Wanda).у вредности приближној 8.Објаснићемо вам ове и друге примере у наставку.не би то била прва куповина кинеског пословног човека у Шпанији.200 милијарди јуана. Ванг Ђианлин .како је информисао шпански портал „Ел Конфиденциал“ (El Confidencial) цитирајући кинески „Дневник народа“.У 2014.који има терене за голф.

265 милиона евра.износ много испод почетне цене која је била 40 милиона евра.усто.која реализује инвестиције у инфраструктуру.су истинска златна жила.због ниске рентабилности и недостатка инвестиција.инфраструктуре милионске вредности. Јасан пример је полемички случај Централног аеродрома у Сиудад Реалу.музеји без уметничких дела.железничке пруге без путника..а ове године је постао власник 20 посто капитала „Атлетика“ за 50 милиона.најреалније процене вредности крећу се између 600 и 900 милиона евра.а који.да би дошла у посед.кинеска група Цанин Интернационал..Ради се о фараонским пројектима у које су уложени милиони евра.прва приватна грађевина тог типа у Шпанији. Ови преговори се одвијају паралелно са разговорима које овај магнат води са шпанским властима о изградњи стамбеног комплекса на југоистоку главног града у оквиру тзв.дала је скандалозну понуду од десет хиљада евра.захтевају велике трошкове одржавања.У том смислу.на јавној аукцији која је одржана прошлог јула.“Операције кампаменто“. . Врло често главни фактор при куповини неког објекта у Шпанији је то што има економичну цену.што је узроковала економска криза..као што су празни аеродроми.који је затворен од 2012.које се у одређеном моменту нису завршиле. Иако власти никад нису понудила званичну информацију о цени његове изградње. Међутим.

Руси (5. Генерално.83%).ради се о клијентима велике платежне способности који користе могућност отворену услед кризе да би купили други објекат за становање у Шпанији по .једноставна ваздушна веза са својим земљама порекла и .поново.74%).следе Французи (9.ова фирма је устврдила да планира инвестирати између 60 и сто милиона евра у аеродром да би га претворила у чвориште комуникација између кинеских и европских компанија.Швеђани (5. Према студији „ТM Grupo inmobiliario“која је анализирала профил уобичајеног купца на медитеранској обали.14%) и Норвежани (3.83%).али се ради о прилично репрезентативном случају како се стране компаније настоје окористити сломом једног пројекта.усвојеној 2013. Један од најинтересантнијих сектора за странце и даље је посао са некретнинама.ниске цене доводе до тога да страни инвеститори имају све више кућа у држави.13%).најбројнији су Британци (18.62% од свих страних купаца).Квалитет живота у Шпанији. Ова полемичка куповина није обављена.клима.25 %).Немци (7.Кинези (4.39%). Усто у складу са Законом о подршци инвеститорима и његовој интернационализацији. Белгијанци (6.шпанска Влада олакшава добијање дозвола за пребивалиште инвеститорима који купе објекат за становање у вредности од 500 хиљада евра или више.9%).Италијани (6.Према једној информацији.

000 евра.Географски.ова два села нису једина.зоне које их највише привлаче су острвска места.а могуће је погађати се око цене. Више од станова и кућа Шпанија привлачи стране улагаче са неуобичајеном понудом. Ради се о томе да у Шпанији има много места које треба да се попуне становништвом да не пала у заборав.засеоци и цела села која коштају „половину цене једне гараже у Лондону“.према шпанском листу „El Pais“.већ има подручја на продају по целој Шпанији. Међутим.који се налази у националном парку „Picos de Europa“ у Кантабрији.Каталонији и Кастиљи и Леону.атрактивној цени.са 3.Цена зависи у основи од броја објеката. .Један случај:у провинцији Луго у Галицији продају ненасељено село са свим објектима за 62.Галиција је аутономна заједница која очекује купце за највише села (35).према наслову једне репортажеу „The Daily Mail“.локалитет Процеда. Тако је могуће за само 60.степену очуваности и положају.иако заинтересовани могу да пронађу насеобине на продају у Арагону.052 квадратна метра грађевинског земљишта кошта милион и по.С намером да се то избегне локалитети се продају по смешно ниским ценама.Примера ради.Мадрид и медитерански појас.000 евра купите цело село у добром стању.

пре свега Американци.пошто су долазили за време летњих годишњих одмора.у оквиру овог сектора (канцеларије.зато што им је интересантно инвестирати. У овим местима они траже изузетну атмосферу где могу да раде на даљину (интернет).или зато што у својој земљи нису могли реализовати сличну операцију.председник „Савилса“ (Savills).Зашто?Педесет посто напуштених кућа купе странци. “Људи који су заинтересовани за ова подручја осећају се привученим климом.На више локалитета.британске консултантске фирме која делује у Шпанији 25 година.а интернационална понуда је све већа.а овде могу рачунати са много помоћи“.која ради у агенцији за некретнине „Напуштена села“ Улагање у некретнине је у великом успону.понеки желе једноставно да се повуку у миран живот.скоро празних.Немци и Французи.каже за лист „Cinco Dias” Рафаел Мери дел Вал (Rafael Merry del Val).У некима од њих квадратни метар кошта само пет евра.продају се куће по симболичнимценама. .пошто начелници настоје да привуку нове становнике.Тренутно.испричала је за РТ Елвира Фафиан.логистика)достиже шест милијарди евра. Интересантан податак:у многим шпанским селима говори се само енглески.други сматрају да је то добра инвестиција.или могућност да се почне неки сеоски посао.комерцијални центри.

који је.“Валенција“.што је новина.док су други клубови.На тај начин клубови.или“Атлетико“из Мадрида су неки примери овог феномена. Још даље од сектора туризма и некретнина.Питер Лим (Peter Lim). Мери дел Вал тврди да „страни инвеститори имају поверења у било које активе у вези са некретнинама које се налазе у Шпанији.такође били у рукама странаца.постао је власник “Валенције“и.као “Малага“.или „Депортиво Алавес“.милионер из Сингапура.члана катарске краљевске породице. У јесен 2014.је такође купио 20 посто акција „Атлетика“ из Мадрида за 45 милиона.први власник странац у историји клуба.канадски. Почетком ове године већ поменути кинески магнат Ванг Ђианлин. Зашто су страни милионери заинтересовани за шпанске екипе?Једна анализа „Europa Press”указује на то да су .у порасту.јер је купио 70 посто акција клуба у вредности од сто милиона евра.област која је привукла неколико страних милионера је шпански фудбал.укључујући и земљиште које је ´најпроклетије`у нашем сектору”.према томе.Руководилац Савилса указује на то да „видимо велики азијатски капитал.као „Расинг“ из Сантандера.чини се. Од 2010 „Малага ЦФ“ је власништво шеика Абдулаха бен Насера Ал <Танија (Abdullah ben Nasser Al Thani).нешто мање из САД и прилично британског и латиноамеричког“.

шпански милионери не показују толико интересовања и радије улажу у секторе мањег ризика. Други фактор који подстиче инвеститоре је у вези са кризом.енглеске и представљају добру могућност за инвестирање.покреће значајне суме по уговорима па према томе за стране пословне људе је атрактивно уложити у куповину играча и клубова. „У Шпанији фудбал врти много новца.врло интересантан за њихове послове“.омогућава им значајан публицитет.професор финансијске економије на Универзитету у Барцелони.објашњава да спорт „омогућава ширење:није исто отићи у неки град и купити неки индустријски погон. Насупрот томе.престиж лиге.као фудбалску екипу. Са своје стране.која се сматра за једно од бнајбољих такмичења клубова на свету.Хосе Мариа Гај де Лиебана (Hose Maria Gay de Liebana).донети и социјални престиж.која је довела до тога да је шпанске клубове лакше купити него нпр.Усто у ложама стадиона можеш упознати локалне руководиоце и друге познате личности“.тврди Сандалио Гомес.што ће им.без сумње. .осим рентабилности.експерт у пословању спортских друштава.првенствени разлози.Финансијски проблеми и накупљени дугови у многим клубовима произвели су лош углед фудбала.

купила је каталонску фирму Микел Алиментасио (Miquel Alimentacio). Закључно.Апетит у односу на Шпанију ни издалека се не ограничава наведеним случајевима. Крајем септембра друга кинеска фирма.Пошто се претворила у већинског акционара ланца хотела НХ преговара куповину скоро половине акција Глобалије.који се сматра за репер у шпанској економији.а настоји да обезбеди и учешће у грађевинској фирми ОХЛ.скоро 40 посто шпанске индустрије припада фирмама са страним капиталом.која је власник Ер Еуропа.једина ваздухопловна компанија сто посто шпанска.највећег дистрибутера прехрамбених производа у Шпанији.53.Брајт Фуд (Bright Food).према најновијим подацима листа „Ел Конфиденсиал).продао овог лета десет посто свог капитала катарском шеику Хамаду Бин Хасиму Ал Танију (Hamad Bin Jassim Al Thani).је у рукама страних улагача који не . Чак је и дистрибутерски гигант Ел Корте Инглес (El Corte Ingles).тим маневром у административни савет компаније.На истој тој линији.а кинески инвеститори одржавају своју активност на шпанском тржишту.3 % социјалног капизтала „РЦД Еспањол“.09 посто. У овом тренутку кинеска група ХНА.чини седа је у лову на могућности. Такође је управо постала власник 42.на крају месеца јуна више од половине јавног дуга у оптицају.још једнан фудбалски клуб.

у складу са подацима које је објавио Генерални секретаријат Државне благајне (Secretaria General del Tesoro).12.com/economia/194235-espana-ventasaldo-extranjeros .РТ на шпанском (RT español) https://actualidad. За Стање Ствари са шпанског превео Бобан Хрвач Објављено 15. У припреми овог текста кориштени су мултимедијални архиви РТ. “Шпанија на продају” поново оглашавају новински наслови.Припремили Мариа Лекант и Иван Сербинов.2015.Уствари.продаје се већ годинама.rt.бораве у Шпанији.Ројтерса и АФП.