You are on page 1of 4

PROIECT DIDACTIC

DATA:
UNITATEA DE INVATAMANT:Gradinita cu Program Prelungit Nr.4,Buzau
GRUPA – mica :
PROPUNATOARE : Grigorescu Ioana
TEMA ANUALA DE STUDIU : „ Cand, cum si de ce se intampla?”
PROIECTUL TEMATIC :
TEMA SAPTAMANII : „Omul nostru de zapada”
TEMA ACTIVITATII: „Povestea omului de zapada”
DOMENIUL EXPETIENTIAL : Domeniul Limba si Comunicare ( D.L.C.)
TIPUL DE ACTIVITATE: Insusire de noi cunostinte
MIJLOC DE REALIZARE :Povestea educatoarei
SCOPUL ACTIVITATII:
- familiarizarea copiilor cu conţinutul povestirii , cu aspectele caracteristice
anotimpului iarna , cunoscând consecinţele neatenţiei şi dezvoltându-şi auzul
fonematic în vederea pronunţării corecte a limbii române
OBIECTIVE OPERATIONALE:
O1 - să asculte cu atenţie povestea,reţinând titlul povestii şi personajele
principale ;
O2 - să răspundă la întrebările adresate de educatoare utilizând propoziţii
clare şi corecte din punct de vedere gramatical;
O3 – să descrie imaginile prezentate utilizând expresii din poveste;
STRATEGII DIDACTICE:
METODE SI PROCEDEE: explicatia, povestirea, conversatia, observatia,
exerciţiul.
MATERIAL DIDACTIC: imagini reprezentand momentele principale din
poveste, ecusoane;
FORME DE ORGANIZARE : frontal, individual.
MATERIAL BIBLIOGRAFIC:
- Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copiiBucuresti 2005;
- Metodica activitatilor de educarea limbajului in invatamantul
prescolar, Editura Humanitas.
DURATA: 15 minute

omul de zapada a facut cadouri celor din jur :morcov caprioarelor.DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII Evenimentul didactic Conţinutul ştiinţific Strategii didactice Exercitiul organizatoric 1. . -se evaluează spiritul organizatoric -observarea comportamentul ui copiilor. Captarea atenţiei Atenţia copiilor va fi captată de prezenţa în sala de -explicatia. lana pasarelelor. mimică şi gesturi adecvate situaţiilor prezentate. carbunii piticilor. trebuie să ascultaţi cu atenţie povestea . 4. Zana Iarna i-a dat viata omului de zapada. . Haide-ţi să aflăm care este aceasta! 3.Dirijarea învăţării „Astazi veti asculta „Povestea omului de zapada”.Organizarea activităţii Asigurarea cadrului necesar bunei desfăşurări a activităţii: .Omul de zapada are si el o poveste a lui. Prin toate aceste mijloace educatoarea va încerca să imprime povestirii caracterul plastic intuitiv.pregătirea materialului.” Conţinutul poveştii va fi prezentat de către educatoare clar. -conversatia Voi. modularea vocii pentru a imita personajele. Noaptea.aerisirea sălii de grupă. . 3. corect şi expresiv. Pe parcursul povestirii educatoarea va folosi o serie de mijloace prin care va nuanţa expunerea în funcţie de stările afective pe care textul literar le povestirea. marcarea pauzelor determinate de punctuaţie.aranjarea mobilierului. 2. coerent. Se vor explica cuvintele noi pe parcursul povestirii. pentru a cunoaşte -explicatia personajele şi pentru ca în final să o povestiţi şi voi. Zana l-a recompensat pe Omul de nea cu dragostea copiilor. implică şi anume: tonul cald potrivit cu importanţa faptelor. Evaluare -observarea comportamentul ui copiilor. cu un ton şi o mimică adecvată. Un copil sarac a construit un om de zapada. grupă a unei cutii de cadou in care se afla un om de zapada.Anunţarea temei şi a obiectivelor 4. “Cine se afla in cutie? (om de zapada) . povestirea. 2. fire de paie iepurilor.stimularea verbala . Planul de idei al povestirii: 1.

Le voi cere copiilor sa recunoasca in ilustratii momentele respective si sa descrie in cateva propozitii continutul acestora. mai mari. S-a gândit apoi să decoreze turnul. fiind recompensati cu ecusoane. care colinda lumea în sania ei trasă de cerbi albi.5. Daca va fi cazul. -analiza raspunsurilor copiilor. dar pentru voi poate fi o cină gustoasă! Căprioarele au primit bucuroase darul omului de zăpadă. o căciulă veche și un ciot de mătură de prin magazie. din pădurea din apropiere au început să sosească musafiri de noapte. -exercitiul  Cum s-a numit povestea?  Cine a construit omul de zapada?  Cum a prins el viata?  Ce a dat omul de zapada caprioarelor? Dar pasarelelor ?  Ce au primit iepurii? Dar piticii?  Cum a fost recompensat omul de zapada? -conversatia. mai mici. -apreciere verbală -observarea comportamentul ui .Asigurarea retenţiei şi a transferului 6. vor fi prezentate pe rand copiilor ilustratii. un morcov înghețat rămas rătăcit prin grădină din toamnă. ei vor primi ajutor din partea educatoarei. în grădina înghețată. A început să facă bulgări: unu. lăsând turnul de zăpadă singur. dar avea multă zăpadă. Când s-a așternut liniștea. Ar fi avut nevoie de câteva firicele de lână ca să-și căptușească cuiburile reci. Două căprioare înfometate s-au apucat să scormonească prin zăpadă în căutare de frunze de varză sau știuleți de porumb uitați prin grădină de gospodari. a zărit turnulețul care semăna foarte bine cu un om și în glumă s-a gândit să-i dea viață pentru o noapte. dar tot ce a găsit prin curte au fost câțiva cărbuni. Nu avea prea multe jucării. Pe înserat. Iarna hrana este greu de găsit. așa că nu se plângea. un copil se juca singur în curtea din spatele casei. ca la un turn. câteva păsărele s-au așezat pe capul omului de nea. – Eu nu am nevoie de el. cu mult omăt. trei.Încheierea Activităţii In scopul fixarii momentelor principale ale povestii -conversatia. Voi face aprecieri generale şi individuale asupra modului de comportare a copiilor. doi. copilul a intrat în casă. apoi i-a așezat unul peste altul. Povestea omului de zapada Într-o iarnă friguroasă. Zâna Iarna. Mai târziu. Și așa a apărut primul om de zăpadă din lume. Omul de zăpadă le-a văzut și s-a gândit să le ofere nasul său portocaliu.

De atunci.– Cu mare drag! le-a răspuns el și s-a grăbit să împartă toată lâna din căciula cea veche cu păsările cerului. iar cărbunii unor pitici ai pădurii. A înțeles ce s-a întâmplat și atunci. omul de nea a făcut cadouri celor din jurul lui: firele de paie le-a dat unor iepurași. Cât a fost noaptea de lungă. în grădini sau în cur țile caselor. . Omul de Zăpadă este un simbol nelipsit al iernii… de cum dă prima zăpadă. Spre dimineață. pentru bunătatea lui s-a gândit să-i afere și ea un dar special: dragostea tuturor copiilor. Zâna Iarnă l-a văzut stând cu totul despuiat. to ți copiii se grăbesc să ridice oameni de zăpadă peste tot: pe străzi.