You are on page 1of 8

Efecte negative posibile ale nanoparticulelor asupra organismului uman

Ce sunt nanoparticulele?
Nanoparticulele sunt particule ce au dimensiunea cuprinsa intre 1 si 100 de nm
(nanometri).
Studierea lor a capatat o mare importanta datorita folosirii lor in domeniul
biomedical, optic si electronic.
Dimensiune(n
m)
1000

Particule brute

250

Particule fine
100
1

Cum se obtin nanoparticulele?

Exista multiple metode pentru a crea nanoparticule, incluzand atat
faramitarea cat si piroliza.
In faramitare, macro si micro particule sunt macinate intr-o moara cu bila,
moara cu bila planetara sau alte mecanisme de reducere a marimii.

De exemplu . deoarece acestea sunt suficient de mici pentru a limita electronii lor si sa produca efecte cuantice.c) si SEM(d) Proprietatile nanoparticulelor Nanoparticulele deseori poseda proprietati optice neasteptate. Nanoparticulele de aur se topesc la o temperature mult mai scazuta(300 de grade C pentru 2. un precursor vaporos(lichid sau gaz) este fortat printr-un orificiu la presiune foarte mare si ars.In piroliza.5nm) decat un lingou de aur (1064 de grade C). Nanoparticulele de silicon obisnuit (galben sau gri) apar de culoare rosie. . Imagini nanoparticule in TEM(a. nanoparticulele de aur apar de o culoare rosie inchisa sau chiar neagra in solutie.b.

stimulează producerea de radicali liberi. au început să prezinte modificări genetice încă din ziua a cincea.Absorbtiile de radiatii solare in celulele fotovoltaice sunt mai mari in materiale compuse din nanoparticule.” Şoarecii expuşi la nanoparticule de dioxid de titan (TiO2). Prezenţa nanoparticulelor tulbură numeroase funcţii celulare. Particulele de TiO2 nu trec prin piele. Realizând experimente pe peşti. întârzierea vindecării rănilor şi chiar favorizarea instalării diabetului. cercetător la Universitatea Duke din SUA a demonstrat pentru prima dată cât de periculoasă poate fi nanotehnologia pentru organismele vii. ele pot migra oriunde în organism. sunt : marimea. pot patrunde in celula prin traversarea membrane celulare. Efecte negative posibile ale nanoparticulelor Caracteristici care trebuie luate in seama cand vine vorba de efectele asupra sanatatii ale nanoparticulelor.procese esenţiale în vindecarea rănilor. precum mişcarea. datorită faptului că sunt atât de mici. Nanoparticulele de TiO2 se acumulează în diferite organe. „În mod normal. Prin respiratie. reuşesc să treacă de aceste bariere. Utilizarea îndelungată de TiO2 poate duce la declanşarea anumitor tipuri de cancer. odată pătrunse în organismul acestora. datorita dimensiunii lor foarte mici . datorită structurilor de protecţie care ţin de sistemul imunitar. Nanoparticulele. ea a arătat că nanoparticulele. particulele nu ar fi avut cum să ajungă la nivel intracelular.cauzeaza cancerul pulmonar prin . diviziunea celulară şi contracţia colagenului . adăugate în apă de băut. ficatul. accelerarea îmbătrânirii. compozitia chimica si forma.6 ani. nanoparticulele accelerează procesele de îmbătrânire şi determină în ultimă instanţă moartea rapidă a celulelor. Sensibilitatea la TiO2 nu este aceeaşi pentru toţi oamenii. organismul neavând nici o modalitate de a le elimina. interferând cu submecanismele celulare. afectând mai ales creierul. Pentru om. până la nivel celular. dar astfel de particule. creierul si chiar la fat in cazul femeilor insarcinate. cercetatorii chinezi au descoperit ca o clasa de nanoparticule ce sunt foarte raspandite in domeniul medical -ployamidoamine dendrimers (PAMAMs). În primăvara lui 2004. nanoparticulele pot ajunge in sange si de aici se pot raspandi la celulele sangvine sau la diverse organe precum inima. perioada echivalentă ar fi de 1. arată Eva Oberdorster. Eva Oberdorster. Acumularea nanoparticulelor în corp poate avea o serie de consecinţe negative: inhibarea depozitării grăsimilor în ţesuturi. dar inhalate se depun în plămâni. Împiedicând reînnoirea şi refacerea celulelor. Intr-un studiu publicat in cartea „Journal of Molecular Cell Biology” (Jurnal de Biologie Celulara). Fiind de dimensiuni foarte mici.

se pot preveni sau ameliora efectele nanoparticulelor (in cazul soarecilor). Studii efectuate pe pesti au demonstrat ca aportul crescut de nanoparticule determina o crestere a activitatii pompei de Na/K in intestine si o crestere a agresivitatii. solvent) a adus o mortalitate de 100% in mai putin de 18 ore. Totodata ei au demonstrat ca prin folosirea unui inhibitor al autofagocitozei. cunoscut ca moarte celulara prin autofagocitoza. . in timp ce expunerea la 1mg/L de C60 amestecat in apa nu a produs moarte in decursul a 96 de ore. expunerea la 1mg/L de C60(Fullerene) dizolvat in THF(Tetrahydrofuran. De asemenea.activarea unui tip de moarte celulara programata.

.

.

.

org/wiki/Nanotechnology/Health_effects_of_nanoparticles http://www.pdf http://copublications. Există în prezent un număr de peste 104 de produse alimentare ce conţin nano-ingrediente. Concentratia de nanoparticule intr-o camera obisnuita ajunge la nivelul de 10. de la produse dietetice sau pentru slăbit (aşa numitele milk-shake-uri sărace în calorii). Primul nanomaterial a fost inventat de oameni de stiinta de origine germana in anul 1984. aditivi alimentari folosiţi în industria de procesare a cărnii şi până la produse lactate şi de brutărie Femeile absorb anual 2-3 kilograme de substanţe toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale Bibliografie http://www.gov/pmc/articles/PMC1764161/ . uleiuri rafinate pentru gătit.Curiozitati Nanoparticulele pot imbunatatii adererenta cauciucurilor pe sol si.000 nanoparticule/cm3. In momentul actual.ncbi.nlm. de asemenea.000 nanoparticule/cm3.ca/media/documents/pubirsst/r-589.nih.greenfacts. inhalarea reprezinta metoda cea mai comuna de expunere la nanoparticule. pot afecta pozitiv rezistenta structurii de rezistenta a masinii prin folosirea lor in componenta metalelor.org/en/nanotechnologies/l-2 https://en.qc.wikibooks. in timp ce in mediul urban poate ajunge la 100.irsst. Emisiile produse de motoare reprezinta sursa principala de nanoparticule in mediile urbane.000-20.