You are on page 1of 7

Decizia manageriala a fost definita in mod diferit, de la formulari simple –

actul prin care se hotaraste o anumita linie de conduita pentru atingerea unui
obiectiv – pana la altele tot mai complexe – procesal prin care o persoana face o
alegere ce afecteaza comportamentul altor titulari de functii din úntate si
contributia lor la realizarea obiectivelor.
Decizia ca act in care se includ actiunea, mijloacele si caile de atingere a
obiectivului, este rezultatul unui proces marcat uneori de discutii contradictorii si
in foarte multe cazuri de incertitudini. Intr-o asemenea situatie este alegerea
uneia dintre mai multe solutii posibile, optiunea rationala a unei linii de actiune
dintr-un numar de variante elaborate. Solutia constient aleasa dintre mai multe
posibile, in scopul de a ajunge la rezultatul asteptat, presupune adaptarea ei pe
baza de ample informatii, pentru a inlatura riscul si starea de incertitudine a
decidentului.
Decizia manageriala la nivelul organizatiilor economice se manifesta sub doua forme:
·

act decizional;

·

proces decizional.

Decizia manageriala se manifesta sub forma unui act decizional, in situatiile in care se refera la
probleme de o mai mica complexitate, cu caracter repetitiv si cand pentru adoptarea ei nu este necesara o
pregatire de lunga durata si o analiza temeinica a situatiei de fapt. Managerul, pe baza competentei si a
cunostintelor sale legate de problema in cauza, ia decizia intr-un timp foarte scurt.
Decizia manageriala imbraca forma de proces decizional in situatii de complexitate sporita, care
necesita o abordare si o analiza serioasa a problemei, iar luarea deciziei in acest caz se poate extinde pe o
perioada lunga de timp, de ordinul saptamanilor sau chiar al lunilor.
Procesul decizional constituie un complex de activitati si operatii prin care se culeg si se
prelucreaza informatiile necesare, se determina variabilele posibile prin calcule de optimizare, se alege
varianta optima tinandu-se cont de utilitatea alternativei, iar in final se transmite decizia si se urmareste
modul de realizare a acesteia.
Datorita faptului ca factorii determinanti in procesul de luare a deciziei sunt numerosi, cu influente
diferite de la caz la caz, si pentru ca alegerea unei variante presupune utilizarea mai multor criterii de
evaluare, atingerea scopului propus devine deseori deosebit de complexa. Din acest motiv nici teoria si
nici practica nu pot oferi un model standard pe baza caruia sa se solutioneze problemele care fac obiectul
deciziei. Pentru ca procesul decizional sa se desfasoare intr-un cadru cat mai adecvat si sa se realizeze o
fundamentare stiintifica a alegerii variantei optime, au fost elaborate modele specifice proceselor
decizionale.
Orice proces decizional se realizeaza prin parcurgerea catorva etape specifice, care la randul lor
contin o serie de faze si subfaze ce trebuie atinse pentru derularea sa in bune conditiuni.
Pe scurt modelul unui proces de luare a deciziei este prezentat in tabelul 4.2.

in practica nu i se acorda importanta cuvenita. aceea de aplicare si control a modului de realizare a deciziei. adica urmarirea indeplinirii prevederilor deciziei. este o etapa deosebit de importanta . De modalitatea in care s-a aplicat decizia si de rezultatele obtinute va depinde daca decizia se aplica intocmai. deoarece aceasta este o etapa de care depinde amploarea activitatii cadrelor de conducere si modul de tratare a etapelor urmatoare. existand chiar si posibilitatea ca decizia sa fie eronata si sa se abroge. Etapa a III-a. Modelul unui proces de luare a deciziei Etapele procesului decizional Fazele procesului decizional Elemente specifice ale fiecarei etape I. etapa cea mai importanta si care trebuie sa fie fundamentata cel mai bine. clara si sa fie pe intelesul celor care o pun in aplicare. presupune un numar mare de activitati legate de transmiterea deciziei. de cele mai multe ori. daca se va modifica continutul deciziei prin corectare sau adaugare. Etapa I-a a procesului decizional. care comporta lucrari de redactare a deciziei. trecandu-se la fazele mai avansate ale procesului. Aceasta trebuie sa fie concisa. Acest mod de lucru nu aduce beneficii activitatii de management. din punct de vedere al rezultatului. Pregatirea deciziei A) Clarificarea problemei ce face obiectul deciziei - realitatea problemei - categoria de probleme in care se incadreaza - gradul de prioritate . aceea de pregatire a deciziei. O data cu redactarea continutului deciziei trebuie sa se faca si precizarea responsabilitatilor. Etapa a II-a in care are loc alegerea solutiei optime si luarea deciziei este.Pentru ca un proces decizional sa se desfasoare in bune conditiuni este necesara parcurgerea intotdeauna a acestor etape si faze si luarea in considerare a tuturor problemelor specifice ce apar. Corectarea unor decizii proprii sau abrogarea lor trebuie sa aiba loc prin hotararea managerilor. Se considera ca procesul decizional se incheie prin controlul asupra modului de realizare a deciziei. In faza de transformare a deciziei in actiune un rol foarte important il au metodele si stilul de management. Tabelul 4.2. dar careia.

B) Separarea problemei de sarcina curenta - reglementarea problemei C) Determinarea gradului de noutate al problemei - problema noua - problema de metoda - problema de rutina D) Precizarea in timp si spatiu si definirea problemei - definirea completa a problemei - redefinirea problemei (dupa caz) II. factorul timp. Aplicarea si controlul modului de realizare a deciziei A) Transmiterea deciziei - redactarea clara a deciziei - stabilirea sarcinilor si a responsabilitatilor. Alegerea solutiei optime si luarea deciziei A) Analiza faptelor cu ajutorul informatiilor si elaborarea variantelor - culegerea si prelucrarea informatiilor - elaborarea variantelor - analiza faptelor pe baza principiului argumentarii selective B) Alegerea solutiei optime si luarea deciziei - alegerea solutiei optime avand in vedere utilitatea alternativei. riscuri III. cu indeplinirea lor - transmiterea deciziei B) Transformarea deciziei in actiune - realizarea actiunilor pentru atingerea obiectivului deciziei .

norme si procedee inclusiv experienta proprie si a altora. mecanice sau manuale. Are loc analiza fiecarei variante. urmand o combinare a elementelor existente. adica sesizarea necesitatii. a solutiilor posibile si analiza si compararea acestora. WORD 1 Procesal decizional se desfasoara pe baza mai multor etape. pana la cele mai mici detalii.C) Controlul asupra modului de realizare a deciziei - urmarirea indeplinirii prevederilor deciziei - conexiune inversa - corectarea deciziei (daca este necesar) Modul de realizare a procesului decizional depinde foarte mult si de felul deciziilor. Tratarea datelor si a informatiilor inseamna de fapt toate operatiile de la culegere pana la prelucrare prin mijloacele de care se dispune. O prima etapa este reprezentata de identificarea (stabilirea) problemei. prelucrarea si sistematizarea informatiilor necesare elaborarii deciziei si analiza acestora. pe langa programele existente se impun si o serie de procese de analiza. iar aranjarea rationala a datelor si informatiilor evoca si existenta unei logici proprii acestui proces. Decidentul are nevoie de o imagine a intregii situatii . in cazul deciziilor programate. principii. Atunci cand avem de a face cu decizii strategice neprogramate. In cazul deciziilor semiprogramate. gasirea adevaratei probleme. in care modul de actiune este cunoscut dinainte se face o aplicare a etapelor procesului decizional prin aprobare sau negare. definirea ei. delimitarea scopului de mijloace. procesul decizional se desfasoara in totalitate. cu .automate. Etapele patru si cinci sunt: construirea variantelor de actiune. Procesul decizional se diferentiaza si dupa cum decizia este unipersonala sau de grup. creste importanta diagnozei. Urmatoarele doua etape sunt culegerea. La deciziile de grup apar probleme legate de evaluarea utilitatii diferitelor variante (a nivelului calitativ a unora in raport cu altele) trebuind ca alegerea sa se faca de o maniera care sa tina seama de optiunea grupului si nu de anumite pareri ale membrilor grupului.procese desfasurate dupa legi. Astfel.

rate de investitii etc. Alegerea variantei optime este a sasea etapa a procesului decizional semnificand retinerea uneia din variante. stimularea si programarea. masurari cu unitati de masura banesti. efort si conditiile de risc. asigurandu-se cadrul organizatoric operacional menit sa finalizez decizia. Aceasta optiune aduce rezultate bune cu cheltuieli mici daca analiza patrunde adanc in investigarea avantajelor si dezavantajelor. ceea ce presupune o pregatire in acest sens. dar se creeaza avantajul pentru mai bune rezultate. urmarind optimul decizional. cercetarea stiintifica ce ofera metode si tehnici evoluate. ca si raspunderea pentru desfasurarea viitoare a activitatilor. In final are loc prevenirea. Evaluarea variantelor are in vedere: experienta trecuta. corectarea si evaluarea rezultatelor in care decidentul intervine in cazul observarii unor greseli sau probleme in implementarea variantei optime alese si evaluarea rezultatelor finale. evaluarea cheltuielilor. la aceasta o contributie avand pregatirea si experienta decidentului precum si angajarea gandirii colective.avantajele si dezavantajele respective. delimitarea responsabilitatilor. In aceasta etapa sunt hotaratoare competenta profesionala a decidentului in alegere. inteleasa si acceptata. Se impun a fi depuse eforturi pentru evidentierea avantajelor si dezavantajelor. tehnica de calcul cu ajutorul careia se pot pune in valoare tehnici generale ca modelarea. sa o motiveze pentru cae a sa devina accesibila. capacitate de a judeca logia. curajul si necesitatea respectarii principiului economiei de timp. Decidentii trebuie sa coordoneze desfasurarea actiunilor potrivite deciziei. Urmatoarele etape sunt aplicarea deciziei si urmarirea si controlul aplicarii ei. Criteriile de selectie se cer ierarhizate pentru usurarea alegerii variantei care va deveni decizie. precum si a consecintelor fiecarei variante. Elaborarea mai multor variante de solutii este un deziderat: cu cat numarul acestora este mai mare. Urmatoarea etapa este transmiterea deciziei catre cei ce urmeaza sa o execute. cu stabilirea programului de masuri si supravegherea aplicarii lui. cu atat este mai dificila alegerea variantei optime. dar si o bogata experienta. . Se indica procedeele si metodele adecvate celor cuprinse in continutul acesteia.

Alegerea soluției optime și luarea deciziei A) Analiza faptelor cu ajutorul informatiilor si elaborarea variantelor culegerea si prelucrarea informatiilor - elaborarea variantelor analiza faptelor pe baza principiului argumentarii selective B) Alegerea solutiei optime si luarea deciziei III.Etapele procesului decisional I. riscuri - redactarea clara a deciziei stabilirea sarcinilor si a responsabilitatilor. factorul timp. Pregătirea deciziei Fazele procesului decisional Elemente specifice ale fiecărei etape A) Clarificarea problemei ce faceobiectul deciziei realitatea problemei categoria de probleme in care se incadreaza - gradul de prioritate B) Separarea problemei de sarcina . Aplicarea și controlul modului de realizare a deciziei A) Transmiterea deciziei . cu indeplinirea lor .reglementarea problemei curenta C) Determinarea gradului de noutate al problemei D) Precizarea in timp si spatiu si - problema noua - problema de metoda - problema de rutina - definirea completa a problemei - redefinirea problemei (dupa caz) definirea problemei II.alegerea solutiei optime avand in vedere utilitatea alternativei.

urmarirea indeplinirii prevederilor deciziei - conexiune inversa - corectarea deciziei (daca este necesar). .- B) Transformarea deciziei in actiune C) Controlul asupra modului de realizare a deciziei transmiterea deciziei realizarea actiunilor pentru atingerea obiectivului deciziei.