You are on page 1of 25

Ştiinţa Materialelor Metalice

CURS

Aplicatii

Metalice

ale Biomaterialelor

Utilizari ale Metalelor
 Componente

structurale

 Inlocuirea

articulatiilor
 Brose si placute pentru fracturi osoase
 Implanturi dentare
 Alte

aplicatii

 Canale,

fire, tuburi
 Dispozitive cardiace

implanturi. de sold si de genunchi  Dispozitive de imbinare a vertebrelor  Coroane dentare. punti. etc.  Alte aplicatii  Ureche interna si implanturi cochleare  Ingineria tesuturilor  Acoperiri pentru valve cardiace .Utilizari ale Ceramicii  Componente structurale  Inlocuirea articulatiilor.

capsulare  Scaffolduri pentru ingineria tesuturilor  Lentile . catetere  Inlocuirea articulatiilor  Acoperiri. variate tuburi.Utilizari ale Polimerilor  Aplicatii  Valve.

Eliberare controlata de medicamente & Ingineria Tesuturilor .

Aplicatii ale Biomaterialelor Metalice - ..

Aplicatii : Ortopedie .

de exemplu. pe partea posterioara sunt fixate suruburi pe vertebrele invecinate.Dispozitive de fixare a coloanei vertebrale Coloanele vertebrale instabile sunt deseori stabilizate cu ajutorul unor dispozitive de fixare interne. Pe ambele parti este fixata cate o tija. . o vertebra este fracturata. Daca. de o parte si de alta a coloanei.

Aplicatii : Stomatologie .

suruburi din titan. capete condiliare si alte sisteme care se ataseaza partii laterale pentru o indepartare usoara. In functie de locul de implantare se folosesc placute de fixare.Sisteme de inlocuire totala a articulatiei sau de protezare a fracturilor mandibulare Aceste sisteme sunt destinate sa ofere reconstructia temporara a mandibulei. .

majoritatea functioneaza zeci de ani.Aplicatii Cardiovasculare 1. Principalul avantaj al acestor dispozitive este durabilitatea. . Proteze valvulare mecanice cardiace Valvele mecanice sunt de diferite tipuri si sunt utilizate pentru controlul fluxului sanguin cu ajutorul unui disc basculant. Aceste valve sunt realizate din fibre de carbon sau din titan acoperit cu un strat de carbon care reduce riscul formarii cheagurilor de sange pe valva. o bila si doua parti volante .

iar rolul sau este de a impiedica formarea unui nou strat adipos in zona in care este plasat. Un stent este un mic tub realizat dintr-o retea metalica. Arterele coronare sunt vase de sange din inima care transporta sange si oxigen. Stenturi Introducerea stenturilor intravasculare coronare este o procedura care plaseaza stentul intr-un vas de sange din inima. Unele stenturi isi schimba forma pentru a se adapta formei arterei si elibereaza substante medicamentoase pe parcursul timpului. Aceste artere pot deveni inguste sau pot fi blocate de straturi adipoase.2. Stenturile coronare intravasculare nu se indeparteaza. . acest lucru micsorand fluxul sanguin catre inima si provocand durere sau atacuri de cord. deseori ramanand in vasul de sange toata viata.

Stenturi pe baza de Nitinol .

.3. Medicii trateaza aritmiile si cu un alt dispozitiv numit defibrilator electric implantabil (DCI). Acest aparat foloseste impulsuri electrice pentru a solicita inima să bată la o viteză normală. Fire cu electrozi la capete sunt inserate în inima printr-o venă în partea superioara a pieptului. Un DCI pe langa folosirea de impulsuri mici de energie electrică poate folosi de asemenea si impulsuri electrice mari pentru a trata anumite aritmii periculoase. Ele sunt adesea folosite pentru a trata afectiunile mai putin periculoase. Stimulatoare cardiace poate da doar impulsuri foarte mici de energie electrica. precum cele localizate în camerele superioare ale inimii. Un DCI este similar cu un stimulator cardiac (pacemaker). Pacemaker Un pacemaker este un mic dispozitiv care este plasat în piept sau abdomen pentru a ajuta la controlul ritmuri cardiace anormale. Cele mai noi DCI-uri pot acţiona atât ca stimulatoarele cat si ca defibrilatoare. Figura A arată locaţia şi dimensiunea generală a unui DCI în piept. Figura B arată locaţia şi dimensiunea generale ale unui stimulator cardiac în partea superioara a pieptului. Comparatie intre un Defibrilator Electric Implantabil (DCI) si un Pacemaker Ilustraţia compară un DCI şi un stimulator cardiac. dar există unele diferenţe.

4. cunoscute ca fiind pompe de inima. Dispozitive de asistare a ventriculelor Dispozitivele de asistare a ventriculelor (VAD). Alte tipuri de dispozitive VAD pompeaza sange din ventriculul drept sau din ambele ventricule si apoi catre restul corpului. Imaginea alaturata ilustrează un dispozitiv de asistare a ventriculului stang (LVAD). Inima încă pompeaza sânge pe cont propriu. care duce sângele din ventriculul stang si il pompeaza in aorta si restul corpului. Aceste pompe pot fi implantate în corpul uman sau conectate la o alta pompa la exteriorul corpului. ajuta la pomparea sângelui din camera principala a inimii (ventriculul stang) catre restul corpului. . dar aceste dispozitive VAD o ajută sa indeplineasca mai bine aceasta functie.

Inima artificiala Componente interne  O unitate toracica ce constă în ventricule artificiale. în acest caz.5. care conţin valve corespunzătoare acestora. precum şi un sistem de motor hidraulic de pompare.  Inima artificiala mai contine si o baterie reîncărcabilă internă (o baterie de urgenţă). de la ventriculul drept artificial la plămâni sau din ventriculul stâng artificial la restul corpului.8000 de rotatii pe minut. motorul pompei se roteşte cu 4000 .  Sistemul hidraulic de pompare foloseste presiune pentru a trece sângele dintr-o parte în alta. Un sistem electronic. Pentru a crea această presiune. Bateria internă poate oferi până la 20 de minute de funcţionare în timp ce dispozitivul este deconectat de la sistemul principal de incarcare. care este incarcată în continuu de la sursa de alimentare externă. care este implantat în zona abdominală pacientului monitorizează şi controlează viteza de pompare a inimii .

.

Exista doua tipuri de filtre pentru VCI: 1. Filtru de tip “cuib de pasare”. . Filtre pentru vena cava inferioara Un filtru pentru vena cava inferioara (filtru VCI) este o plasă de o formă specială.Filtre temporare sau recuperabile (A) (B) (C) (D) (E) Filtru Greenfield din otel inoxidabi.6. Filtru Greenfield modificat din titan. Filtru Vena Tech.Filtre permanente 2. Filtru Simon din nitinol. Aceasta preintampina blocarea vaselor de sânge de catre cheagurile formate ce pot cauza probleme grave inimii si plamanilor. din fire foarte subţiri. Este plasat în centrul venei cave inferioare si ajuta la impiedicarea formarii cheagurilor de sange care pot ajunge la inima.

inclusiv în realizarea clipurilor moderne. aceste aliaje trebuie sa posede o elasticitate controlata. utilizate în neurochirurgie. Aliajele laminate CoNiCrMo (F562 ± conform ASTM) de puritate ridicata au avantajul ca sunt mai stabile chimic decât otelul inoxidabil si pot fi calite. pentru a li se asigura elasticitatea ceruta. Pe lânga conditia de perfecta biocompatibilitate cu tesuturile neurologice.în banda lata sau sârme de diverse diametre. . Aliaje de titan sunt materiale metalice din ce în ce mai utilizate în procesarea componentelor protetice. aliaje pebaza sistemului Co-Cr si aliaje de titan. pentru a asigura forma de strângere ceruta în tehnica de clipare. ceea ce îi permite sa se acomodeze usor cu tesutul viu.Clipuri Clipurile sunt dispozitive medicale metalice. Cel mai reprezentativ aliaj al acestei grupe este marca Ti6Al4V caracterizat prin excelente proprietati de autopasivare si de posibilitatea de a fi tratat termic. Otelul inoxidabil austenitic este utilizat sub forma laminata. fara a distruge celulele si tesuturile din zona în care a fost aplicat clipul. Acest aliaj are un modul de elasticitate relativ redus. cu scopul de a scoate din circulatia sanguina anevrismele (malformatii vasculare) cerebrale. Materialele metalice utilizate în procesarea clipurilor anevrismale Metalele utilizate pentru clipuri sunt cele impuse de standardele de specialitate pentru domeniul medical si anume: otel inoxidabil austenitic.

argint. Datorita rezistentei mari. sterile. bronz. cupru. tantal. otel inoxidabil si alte aliaje.Fire de sutura din otel inoxidabil Au fost folosite diferite tipuri de materiale in ultimile cateva secole precum aur. nichel. Otelul inoxidabil austenitic este cel mai adecvat pentru suturi. Suturile din oteluri chirurgicale sunt recomandate pentru interventii chirurgicale care variaza de la cele ortopedice pana la cele de inchidere a sternului. Ace de sutura din otel inoxidabil Suturile cu otel inoxidabil sunt neresorbabile. care poate provoca daune atat chirurgului cat si pacientului. nu se deterioreaza in timp si nu creaza raspunsuri negative ale tesuturilor. . Avand in vederea rigiditatea acestora trebuie avuta o grija mare in manipularea otelurilor chirurgicale pentru a se evita fragmentarea.

Bioelectrozi Electrozi din platina Senzori de tip clorura de argint-argint pentru bioelectrozi in diagnosticare de tip EKG si monitorizare Platina este cel mai folosit material pentru electrozi dstorita faptului ca este inerta si rezistenta la coroziune. . Electrozii intramusculari care necesita proprietati mecanice bune si o rezistenta la oboseala pot fi realizati din aliaje materiale sau aliaje nenobile precum otelul inoxidabil 316L . Iridiul poate fi folosit in locul platinei in aplicatiile care necesita proprietati mecanice superioare.

Biosenzori & Filtrare .

Implanturi cohleare .

Steriletul Copper T . ofera si protectie electrochimica. nu se farimiteaza si este rezistent la coroziune. fiind printre cele mai eficace mijloace anticonceptionale. fiind printre cele mai eficace mijloace anticonceptionale. Fata de spiralele traditionale steriletul Gold-T. Datorita metalului nobil (aur) utilizat nu se farimiteaza si este rezistent la coroziune. prin folosirea aurului. Steriletul Novaplus cu fir de argint. Datorita metalului utilizat Ag.Sterilete Steriletul Gold-T Steriletul Novaplus Steriletul Gold-T (Cu 375 + Au)e ste un dispozitiv contraceptiv intrauterin care ofera protectie pentru evitarea sarcinii nedorite.5%. ofera protectie electrochimica. cu factor de incredere ridicat. cu factor de incredere mai bun de 99.

Vă mulţumesc pentru atenţie ! .