You are on page 1of 9

 

 
 
 

SPECIFICATII TEHNICE STRUCTURA
faza DT

00

08.05.2015

Prima editie

Ing. Ana-Maria Popa

REV.

DATA

MODIFICĂRI

SEMNĂTURA EMITENTULUI

CUPRINS

............... 3 PREFABRICAREA ELEMENTELOR .. POST TENSIONAREA PLACII PESTE SUBSOL LA CORPUL HYPERMARKET ....................................................... 9 ......1....................... 2................................................ 6 3...........................................................................................................................................1 Plansee ........................................................ 3 2.............................. 9 REALIZARE GHENE INSTALATII DIN ZIDARIE ............................................................................... 5 2......................................................................... 3 2.................................................. MICSORAREA GROSIMII RADIERULUI IN ZONA DE CAMP DE LA 60CM LA 40CM ........... 4........................................................2 Grinzi .............3 Stalpi .........................................................................................

Micsorarea grosimii radierului in zona de camp de la 60cm la 40cm Micsorarea grosimii radierului general de la 60cm la 40cm conduce la urmatoarele: ‐ Marirea cantitatii de armatura a plasei generale de la Ø16/20 S500C la Ø20/20 S500C. Prefabricarea elementelor 2. Predala avand o grosime minima de 6cm si o latime egala cu distanta dintre doua grinzi secundare. conducand la marirea in plan a unor ingrosari: cele cu inaltimea de 100cm si cele de la rostul dintre corpuri. ‐ Generarea de tasari diferentiate ce trebuiesc preluate. 2.1 Plansee Planseele se pot realiza in sistem prefabricat cu predala si suprabetonare.1. la ora actuala acestia fiind stabiliti pentru incarcarea generata de grosimea de 60cm si tasarile aferente acestei incarcari. Mentionam ca este nevoie de o recalculare a coeficientilor de rigiditate ai terenului. Predale inainte de turnare/Model Armare predala .

Panotare posibila predale: . in cazul nostru ~760x260cm. Si in acest caz se poate rezolva prin impartirea predalei in doua bucati dar orice impartire conduce la rosturi suplimentare de inchis si la cantitati suplimentare de armatura.Model armare placa in solutia predala si suprabetonare Poate aparea o problema de transport datorita dimensiunii predalei.

Alte observatii: ‐ Datorita optimizarii stalpilor si diferitelor dimensiuni ale acestora. ‐ Planseele amplasate la partea inferioara a unei grinzi nu se pot prefabrica. ‐ Golurile in plansee vor trebui finalizate inainte de inceperea prefabricarii predalelor. ‐ Ochiurile de placa cu forme neregulate sau cele triunghiulare cu unghiuri ascutite este posibil sa nu se poata realiza. datorita diferitelor latimi de grinda si amplasarii de goluri in placi va rezulta un numar mare de tipuri de predale.2 Grinzi . 2.

‐ Grinzile pe zona de salt in placa nu se pot prefabrica. ‐ Imbinarea unor armaturi in nod cu mansoane pentru “aerisirea”nodului. ‐ Armatura de la partea superioara se va monta pe santier avand etrierii inchisi.3 Stalpi . ‐ Pentru sustinerea grinzilor pana la turnarea nodurilor va fi necesara prevederea unor scaune din profile metalice. ‐ Grinzile ce nu sunt perpendiculare pe stalpi pun conditii speciale de rezemare si armare putand conduce la solutia de turnare monolita. 2. Alte observatii: ‐ Armatura de la partea inferioara a grinzi se va ancora in nod in fiecare travee si deschdiere.Prefabricarea grinzilor presupune ca acestea sa fie realizate fara armatura de la partea superioara si montarea acestora pe santier: Model grinda prefabricata Model reazem grinda pana la turnarea nodului grinda stalp.

Stalpii cu planseu doar la poartea superioara se pot prefabrica pana sub grinzi si nodul se va turna pe santier. Se identifica doua situatii: stalpii cu planseu doar la partea superioara si stalpii cu mai multe niveluri de plansee. mansonarea armaturilor si betonarea imbinarii. Model de nod de cadru prefabricat realizat incastrat. . ‐ Joanta de continuitate stalpi prefabricati presupune montarea unor placi metalice.Prefabricarea stalpilor: Principala provocare este realizarea nodurilor rigide la conexiunea grinda-stalp si asigurarea continuitatii stalpilor. imbinarea tronsoanelor sa nu se faca intr-o zona critica ci in treimea unui etaj.i. Stalpii cu mai multe niveluri de plansee se pot prefabrica in urmatoarele conditii speciale: ‐ Nodul creat deja in stalp si mansoane montate pentru conectarea armaturii superioare si inferioare din grinzi. Nodul se va turna cu beton de clasa superioara celui din element. ‐ Tronsonare stalp a.

aceste goluri se vor injecta dupa punerea pe pozitie a stalpului.Model grinda prefabricata cu mansoane pentru continuitatea armaturii. Radierul se va turna cu loc pentru introducerea armaturilor. . NOTA: Toate pozele si armarile prezentate in acest document sunt cu titlu exemplificativ nefiind adaptate acestui proiect pe gabarit si armare. Model imbinare continuitate stalpi. Imbinarea stalpilor in radier presupune ca stalpul prefabricat sa fie turnat de la fata superioara a radierului cu mustatile ce se vor ingloba in radier libere.

Ana-Maria Popa   . Post tensionarea placii peste subsol la corpul Hypermarket Se identifica doua oportunitati: cea a realizarii planseului de tip dala cu benzi ingrosate intre stalpi si cea a grinzilor pretensionate. Varianta cu grinzi pretensionate presupune realizarea unui acoperis usor de tip tabla cutata. 4. golurile de mari dimensiuni care intrerup cablurile tensionate presupun: popirea integrala a plotului de placa. Stalpii vor lucra in consola si va fi necesara marirea lor. Intre pane se vor realiza contravantuiri orizontale metalice. blocajul si refacerea zonei de ancoraj). In aceste conditii este nevoie de o recalculare a gabaritului si a armaturilor din elementele prestabilite. Suplimentar. care se suprapun cu cele anterioare (gravitational+seism). Dimensionarea elementelor verticale va trebui facuta inclusiv sub aceste incarcari. retensionarea cablului dupa momente recalculate.i. Realizare ghene instalatii din zidarie Presupune realizarea de stalpisori si centuri la nivelul planseului si intermediare.3. aceste ghene trebuie sa aiba stabilitate laterala a. adica structura in cadre. taierea (cu detensionarea) cablului. ‐ Elementele ce nu au continuitate si reazema pe grinzi. Ing. Rostul se va umple cu spuma RF. trebuie sa fie prevazute atat cu pereti pe o directie cat si pe cealalta si trebuiesc conectate de structura principala. Principalele probleme ale acestei solutii sunt: ‐ Etajele superioare si viitorul cinematograf. la partea superioara peretele de zidarie va avea rost continuu in functie de sageata planseului sau a grinzii cu care vine in contact. ‐ Nu va fi permisa modificarea sau gaurirea elementelor pre sau post tensionate. exista posibilitati de interventie dar sunt riscante si costisitoare (in general golurile de mici dimensiuni trebuiesc date la o distanta de minim 20cm fata de traseul cablurilor tensionate-deci trebuies cunoscute si marcate traseele acestora. Varianta cu planseu dala si benzi ingrosate intre stalpi presupune existenta unor elemente verticale care sa asigure cerinta de deplasari laterale. Intocmit. ‐ Orice element ce va trebui montat la nivelul planseului va trebui fixat pe pane(in cazul in care acestea sunt prefabricate si nu pretensionate) sau pe tabla cutata. Datorita tipului de structura. Se vor dispune grinzi pretensionate pe ambele directii iar peste ele grinzi secundare cu rost de pane.