You are on page 1of 29

Portofoliu: Fiinţa Umană

şi Nursing

Elev redactor : Andronic Ionelia
Clasa IB AMG
Profesor coordonator : Dna Diriginte Dumitraşcu Mariana
ŞCOALA SANITARĂ POSTLICEALĂ “CAROL DAVILA” , Focşani

PROMOŢIE : 2014-2017

1

Ce este nursing-ul?
Profesiunea de nursing presupune:

Promovarea sanatatii si prevenirea aparitiei bolii
Nursa trebuie sa fie capabila sa:

stabileasca nevoile de sanatate si factorii de risc pentru
imbolnavire pe plan fizic, psihologic si socio-cultural;

identifice si stabileasca resursele pentru luarea masurilor
impotriva riscurilor pentru sanatate, inclusiv resursele sociale, cat
si cele personale ale indivizilor si ale celor apropiati lor;

sfatuiasca si educe pacientii si apartinatorii acestora privind
problemele de sanatate si sa indrume pacientii la servicii
revelante pentru ajutor si alinarea suferintelor.

Responsabilitatea acordarii ingrijirilor nursing generale
In practicarea profesiunii sale, nursa trebuie sa urmareasca vindecarea,
recuperarea si alinarea suferintelor si sa realizeze aceasta cu respect
pentru fiinta umana, dorintele, nevoile, asteptarile si drepturile sale. In
exercitarea indatoririlor sale nursa trebuie sa:

acorde ingrijiri cu profesionalism;

comunice si interactioneze cu pacientii si apartinatorii acestora
intr-o maniera caracterizata pe incredere si implicare;

identifice si evalueze nevoile pacientului de ingrijire prin
prisma nevoilor intelectuale, spirituale si culturale;

adune, coordoneze si analizeze datele pacientului pentru a
elabora planul de ingrijire al pacientului;

actioneze cu competenta in orice situatie;

ia decizii competente si sa-si asume responsabilitatea ca
planul de ingrijire sa fie implementat, modificat cand este nevoie
si pastrat ca document;

2

Este creatoarea primei teorii ştiințifice a nevoilor de îngrijire a omului sănătos şi bolnav. 3 . Annie Warburton Godrich i-a fost mentor în primii ani de activitate profesională. la Sorbona şi la Asociația Japoneză de Nursing. unde a absolvit în 1934. Pacientul este o entitate complexă. iar din 1934 până în 1948 a predat cursuri de nursing la aceeaşi universitate.admițând că ideile ei au trecut dincolo de granițele naționale.  A urmat cursurile Şcolii Militare de Nursing în 1921. Aceşti ani petrecuți la Yale au fost de maximă productivitate. Virginia Henderson în calitate de profesor emerit a fost şi consultant de nursing pentru întreaga lume.  Personalităţi din istoria profesiei noastre  In 1953 VIRGINIA HENDERSON s-a alăturat Şcolii de Nursing Yale. al cărei decan.când i-a fost înmânat primul Premiu Christianne Reimann . Intr-adevăr anii care au urmat i-au adus multe onoruri. A primit titlul de Doctor Honoris Causa a Universității Yale. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a recunoscut în iunie 1985 că VIRGINIA HENDERSON aparține lumii . pe cele ale Colegiului Profesorilor la Universitatea Columbia. corpul şi sufletul fiind inseparabile. S-a afirmat cu putere în instruirea şi formarea în nursing şi mai ales în cercetare.Date biografice despre VIRGINIA HENDERSON si cele 14 nevoi fundamentale  VIRGINIA HENDERSON (1897 – 1996) – a pus bazele nursingului modern. (doctor onorific) şi a fost solicitată să țină cursuri la Colegiul Britanic Regal de Asistente Medicale.

Nevoia de a-si mentine temperatura corpului in limite fiziologice.Nevoia de a invata cum sa-ti pastrezi sanatatea! 4 .Cele 14 nevoi fundamentale ale VIRGINIEI HENDERSON 1. Nevoia de a fi curat si ingrrrijit .Nevoia de a comunica. Nevoia de a se misca si a avea o buna postura. 12. 13. 3. Nevoia de a se alimenta si hidrata. Nevoia de a elimina. 2. Nevoia de a se imbraca si dezbraca. 9. 8. 6. 11.Nevoia de a actiona conform propriilor convingeri si valori . de a practica religia. 5. Nevoia de a dormi si a se odihni. Nevoia de a evita pericolele. de a-si pastra tegumentele si mucoasele curate si integre. 4.Nevoia de a se realiza.Nevoia de a se recreea 14. 7. 10. Nevoia de a respira si a avea o buna circulatie.

5 .

De vreme ce majoritatea ierarhilor Bisericii a continuat să considere medicina drept una dintre cele mai potrivite exprimări ale iubirii creştine până în zilele cele de pe urmă ale Imperiului Roman de Răsărit. spitalele au fost în continuare finanţate. Baltimore.şi în special celor săraci . Miller observă în continuare: "Pe măsură ce Biserica Ortodoxă a ajuns să considere profesia medicală drept un element central al iubirii de oameni. ci şi cele care au condus la crearea mediilor spitaliceşti din cursul Evului Mediu. în anul 1440 mănăstirea cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul din Petras încă mai finanţa un spital deschis publicului" ("The Birth of the 6 .Cum au apărut primele spitale? Timothy S. cât şi Răsăritul islamizat şi-au dezvoltat facilităţile pentru bolnavi. de la care atât Apusul Latin. p. Medicina . Miller a scris în anul 1985 o lucrare antologică intitulată "The Birth of the Hospital in the Byzantine Empire". însă nu doar aceştia. 4). prin finanţarea pe scară largă oferită de Biserică. În această lucrare. "Xenones" se numeau acele locuri unde puteau fi îngrijiţi străinii. Biserica Ortodoxă şi apariţia spitalului -Miller observă încă de la începutul lucrării că primele instituţii care amintesc de spital au apărut în cadrul Imperiului Bizantin: "Aceste xenones bizantine au reprezentat nu doar primele instituţii publice care au oferit îngrijire medicală celor bolnavi. ci şi cei săraci sau grav bolnavi care nu îşi puteau permite un medic. să angajeze şi să susţină mai mulţi medici al căror rol era acela de a oferi anumite tratamente gratuite celor care aveau nevoie de ele. el a revoluţionat efectiv conceptele existente la vremea respectivă în ceea ce priveşte apariţia spitalului şi rolul indiscutabil al Bisericii din acest punct de vedere. dar. ajungând la situaţia în care şi-au nu îşi permiteau să le plătească permis. John Hopkins University Press. ea s-a considerat obligată să ofere acest ajutor tuturor oamenilor . A scrie despre apariţia şi dezvoltarea centrelor de îngrijire a bolnavilor în Imperiul Bizantin înseamnă să scrii primul capitol al istoriei instituţiei spitalului" ("The Birth of the Hospital in the Byzantine Empire". Spre exemplu. 1985. Aceste xenones au evoluat în timp.prin sponsorizarea spitalelor.meserie a iubirii aproapelui Timothy S.

nu neglija să aibă grijă de bolnavii săi. secătuit de resurse financiare. 7 . când observăm un real dispreţ adresat profesiei medicale şi rolului crucial pe care aceasta îl are în cadrul societăţii. Biserica Ortodoxă a considerat întotdeauna medicina drept un dar de la Dumnezeu. Exemplul oferit de Miller este unul cutremurător. ci şi cu personal medical instruit. de oameni şi teritorii. p. Deşi majoritatea spitalelor funcţionau în cadrul mănăstirilor.Hospital. îngrijirea bolnavilor nu a fost lăsată niciodată exclusiv în mâna monahilor sau a monahiilor fără ca aceştia să aibă o minimă pricepere medicală. ci a făcut-o să progreseze şi să se dezvolte pentru a ajunge la maturitatea sa profundă de dar al lui Dumnezeu făcut oamenilor aflaţi în suferinţă. Biserica a mers şi mai departe şi a ales să finanţeze spitalele nu doar cu bani. 61).". un miracol în sine care trebuie preţuit.. Imaginea aceasta ar trebui să ne rămână adânc impregnată astăzi. precum şi auxiliar. admirat şi încurajat să se dezvolte. care influenţase cultural şi la nivel diplomatic un areal extins de la nordul torid al Africii şi până la stepele înfrigurate ale viitorului stat rus şi din Italia până în inima vechiului Imperiu Persan. Medicii erau plătiţi pentru a avea grijă de cei bolnavi care nu îşi puteau permite tratamente medicale. Poate că o reîntoarcere în trecut ne-ar face să ne reconsiderăm părerea faţă de frumuseţea şi nobleţea acestei meserii pe care Biserica nu doar "a tolerat-o".. Imperiul Bizantin.

provenind din zaharuri și/sau grăsimi și sărace în alți nutrienți (de exemplu băuturi alcoolice. bicicletă. metodic vorbind. te simţi „uşor”. altele sunt a șanumitele „calorii goale”. dulciuri concentrate.Un stil de viaţă sănătos…! Sănătate. 8 . gimnastică. activitatea fizică trebuie adaptată vârstei. Rețeta de sănătate poate fi sumarizată. aducând combustibilul de care corpul nostru are nevoie pentru a func ționa bine. osos. Apoi. Ce înseamnă un nivel suficient de activitate fizică pentru sănătate? Recomandările internaționale sunt simple: 60 minute de mișcare zilnic sau 150 minute pe săptămână. că-i mai bună decât toate. grăsimi). Unele alimente sunt bogate în nutrien ți. sănătatea din interior are efecte vizibile pentru aspectul exterior. ci şi starea de spirit. Alimentația este celălalt mare pilon al formulei pentru sănătate. Ce înseamnă însă a mânca sănătos? Nu este o noutate că nu toate alimentele au aceea și valoare pentru organism. Pentru organism acest lucru înseamnă că primeşte zilnic toţi nutrienţii de care are nevoie pentru armonie şi energie. Iar alimentaţia nu influenţează doar aspectul fizic. Se spune că „eşti ceea ce mănânci”. ai poftă de viaţă. Evident. alt sport. Organizația Mondială a Sănătății a identificat de altfel lipsa activită ții fizice drept al patrulea mare factor responsabil de mortalitate la nivel global. ca un program echilibrat de mișcare și alimentație. grădinărit. spunem adesea când ne întreabă cineva ce ne dorim. Să vedem ce înseamnă fiecare dintre elementele acestui program: Mișcarea este parte din natura corpului uman și buna sa funcționare. activ. cardio-vascular sau articular. Atunci când mănânci sănătos. distribuite de-a lungul mai multor zile. condi țiilor fizice și preferințelor fiecăruia: plimbare vioaie. adică bogate în calorii. băuturi răcoritoare îndulcite. reflectând cât este de importantă starea de bine fizic pentru a ne bucura de tot ce are viața de oferit. de la nivel celular și până la sistemele mari: muscular.

Alege bine pentru tine! 9 . fasolea boabe. desigur. iar unele (cartofii. prin fiecare decizie pe care o luăm. fructele. Fructele con țin cantită ți importante de vitamine și fibre. Laptele și iaurtul con țin proteine de foarte bună calitate. fibre) includem legumele.Între alimentele cu densitate nutrițională mare (proteine. prin fiecare acţiune pe care o realizăm. zaharuri (glucoză. minerale. Alimentaţia şi mişcarea sunt lucrurile simple la care ne raportăm (şi de care adesea uităm) în căutarea unui stil de viaţă mai bun. laptele și iaurtul simplu. zinc și unele vitamine. Tot în lapte și în iaurt se găsesc cantită ți utile de magneziu. pentru activitatea musculară și nervoasă. necesar pentru dezvoltarea și menținerea oaselor. lintea) con țin cantități semnificative de carbohidrați (glucide). ne putem influenţa calitatea vieţii. și. ele sunt esențiale în alimentația noastră zilnică. sunt principala sursă alimentară naturală de calciu. fosfor. dar și în alte procese fiziologice din organism. vitamine. Legumele sunt surse importante de vitamine și de fibre. fructoză). Iar micile schimbări şi alegerile bune sunt instrumentele cu care operăm zi de zi pentru a aduce mai mult bine în viaţa noastră. Şi iată cum. Aceste alimente trebuie consumate cu precădere.

Desi pentru copilul tau vor parea mult mai apetisante dulciurile din comert sau snacksurile nesanatoase. Atat fructele. contribuind semnificativ la dezvoltarea armonioasa a acestuia si. nu va fi greu sa inlaturi aceste tentatii daca vei introduce in alimentia sa fructele si legumele inca din primii ani de viata. nu in ultimul rand.Importanţa legumelor şi a fructelor Exista numeroase studii care atesta importanta decisiva a consumului zilnic de fructe si legume. De asemenea. minerale. Copiii Fructele si legumele proaspete sunt alimente de capatai pentru copilul tau. nutrimenti esentiali care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor de inima.Insa nu este suficient sa consumi fructe si legume. in timp ce antioxidantii diminueaza riscul bolilor de inima coronariene. a diverselor tipuri de cancer si. 10 . la conturarea unei conduite alimentare corecte. care sa previna tulburarile de alimentatie si obezitatea. fibre si antioxidanti. a obezitatii. ci este important sa cunosti si nevoile nutritionale ale organismului. in acelasi timp. impotriva tulburarilor legate de sistemul imunitar. riscul cancerului de colon si de a echilibra nivelul de glucoza din sange. continutul mare de fibre livrat de fructe si legume are rolul de a reduce colesterolul. cat si legumele asigura un aport considerabil de vitamine.

11 . in timp ce copiii de peste 6 ani trebuie sa consume trei portii de fructe si patru de legume.Astfel. Adultii Din cauza stilului de viata sedentar. reprezentata de practicarea constanta a unui sport. organismul adultilor manifesta nevoi nutritionale mai scazute fata de cele ale copiilor si adolescentilor. cifrele crescand cu o unitate in cazul barbatilor. numarul portiilor de fructe si legume recomandat barbatilor este mai mare. stres si lipsa timpului liber. Astfel. consumand patru portii de fructe si cinci portii de legume. drept urmare a faptului ca femeile sunt mult mai expuse ingrasarii decat barbatii. In schimb. care se afla in plin proces de dezvoltare fizica. determinat de programul de la serviciu. De asemenea. trebuie sa mareasca aportul nutritional. Adolescentii Aceeasi cantitate de fructe si legume este recomandata si in cazul adolescentilor cu activitate fizica normala. cum e cazul schimbarilor survenite odata cu menopauza. in cazul micutilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani este recomandat consumul a doua portii de fructe si trei de legume. oboseala. cei care dezvolta o activitate fizica sustinuta. din cauze de natura hormonala. cantitatea optima recomandata femeilor este de 2-3 portii de fructe si 3-4 portii de legume.

Femeile insarcinate Ideea ca in timpul sarcinii o viitoare mamica trebuie sa manance cat pentru doi este un simplu mit. Regula de baza in acest sens este mixul de culori. astfel incat sa existe un echilibru al substantelor hranitoare. Nu cantitatea alimentelor pe care le consumi in timpul sarcinii este importanta. astfel incat organismul sa se bucure de intreaga paleta de nutrimenti pe care acestea o contin. la 4. De retinut este faptul ca fructele intens colorate. iar legumele a caror culoare este vie sau pala sunt mai bogate nutritional decat celelate. iar bebelusul are nevoie zilnic de doza optima de substante nutritive pentru a se dezvolta corespunzator. iar fructele sa nu fie deshidratate sau confiate. in timpul sarcinii numarul portiilor de fructe si legume trebuie sa creasca. precum capsuni. fructele si legumele proaspete sunt o solutie ideala in cazul in care greturile din timpul sarcinii nu iti permit consumul alimentelor gatite. ci si diversificarea acestora trebuie avuta mereu in vedere. nu doar respectarea numarului de portii potrivit specificului organismului este importanta. De asemenea. De asemenea. fata de media normala. De aceea. De aceea. valabil atat in cazul fructelor. nutritionistii recomanda consumul fructelor si legumelor specifice fiecarui anotimp. In plus. este recomandat ca legumele sa fie cat mai putin gatite termic. Cum consum fructele si legumele? Proaspete. Tu cat de des consumi fructe si legume? 12 . ci calitatea acestora. cirese sunt bogate in antioxidanti. fructele si legumele reprezinta adevarate surse de substante nutritive pe care cu greu sau deloc le poti inlocui prin intermediul altor alimente. cat si al legumelor. fructe de padure. Aceasta necesitate aparte a organismului este explicata de faptul ca resursele de vitamine si minerale se impart la doi. respectiv 5 portii.

nivelul sangvin atingand valoarea maxima la cca. cafeina este adaugata si în compozitia altor bauturi. Un copil care bea o cutie de bautura racoritoare cu cafeina ingereaza echivalentul a 4 cesti de cafea pentru un adult. 30 minute dupa ingestie. Ceaiul negru si majoritatea bauturilor racoritoare cu cafeina contin cca 30-65 mg/portie. cum ar fi cele pentru dureri de cap. Raportat la greutatea corporala. Se gaseste în diferite bauturi ca ceaiul negru.Efectele cafeinei asupra organismului Ce este cafeina? Cafeina este un drog consumat în mod frecvent. printre care:  Creste nivelul zaharului din sange (ceea ce da senzatia unei cresteri a disponibilului de energie) 13 . bauturi acidulate care contin cola si ciocolata. alergii. în timp ce cafeaua filtrata contine cca 110 mg/ceasca. Este cafeina periculoasa? Efectele fiziologice ale cafeinei pot fi vazute dupa consumarea a doar 1-3 cesti de cafea. O ceasca de cafea instant contine cca 65 mg cafeina. Viteza eliminarii este redusa în timpul sarcinii si prin folosirea anticonceptionalelor orale. cafeaua. Din acest motiv ingestia de cafeina ar trebui sa fie mult redusa sau eliminata complet de persoanele care încearca sa renunte la fumat. si este un ingredient prezent în unele medicamente eliberate fara reteta. Bauturile din ciocolata fierbinte contin cca 5 mg/ceasca. pare sa creasca rata de eliminare a cafeinei din corp. în timp ce batoanele de ciocolata pot contine între 10 si 40 mg per 60 g. raceala. Cafeina poate produce multe efecte. si cca 20% consuma peste 350 mg/zi – cantitate suficienta pentru a produce dependenta fizica. copiii cu varsta de 1-5 ani sunt cei mai mari consumatori de cafeina. Ce determina continutul în cafeina al unui produs? Metoda de preparare a ceaiului sau cafelei determina continutul de cafeina al bauturii. Fumatul. pe de alta parte. De asemenea. pentru a împiedica cresterea nivelului cafeinei în sange si posibila crestere a dorintei dupa nicotina. Cafeina este absorbita cu usurinta în organism. Cca 80% din populatia adulta consuma cafeina. antialgice si pilule pentru mentinerea starii de veghe. Viteza eliminarii ei din sange variaza de la cateva ore la adult la cateva zile la nou-nascut.

dar nu si de colon. consumul a 650-1000 mg/zi determina aparitia cafeinismului. Ce este cafeinismul? La animale. Majoritatea medicilor recomanda reducerea sau oprirea consumului de cafea în caz de palpitatii sau batai cardiace neregulate. Exista cateva studii care au evidentiat o legatura între consumul de cafea si cancerele umane. cafenia sau cafeaua par sa creasca frecventa cu care alti factori carcinogeni induc tumori. care poate determina comportament hiperactiv. sindrom practic identic cu nevroza anxioasa. Consumul de cafea a fost implicat si în cancerele renal. un numar de studii stiintifice a aratat ca consumul de cafea se asociaza cu prezenta unor niveluri crescute de colesterol si trigliceride în sange. Creste nivelul grasimilor sangvine  Creste tensiunea arteriala  Stimuleaza sistemul nervos central (organismul nu mai resimte nevoia de odihna)  Batai cardiace neregulate  Creste pierderea urinara de calciu si magneziu (ceea care poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sanatatii osoase)  Creste secretia acida a stomacului (agraveaza ulcerul gastric)  Tremur. Unii cercetatori sunt de parere ca simptomele acestei boli se amelioreaza daca metilxantinele sunt eliminate din dieta. Boli cardio-vasculare Administrarea unei doze de 1-3 cesti de cafea determina o crestere substantiala a tensiunii arteriale la persoanele care nu folosesc cafea. Persoanele sensibile la cafeina manifesta anxietate si depresie severa dupa consumul unei doze de numai 300 mg de cafeina. contribuind astfel la aparitia pirozisului (arsuri retrosternale). 14 . nervozitate  Insomnie si dereglarea orarului somnului  Anxietate si depresie  Accentueaza simptomele sindromului premenstrual (SPM) Contribuie cafeina la îmbolnavire? S-a demonstrat ca datorita consumului de cafeina creste riscul aparitiei anumitor boli. Cancer Desi studiile pe animale arata ca de una singura cafeina nu produce cancer. printre care se numara si bolile cardio-vasculare si cancerul. dozele foarte mari de cafeina determina agresivitate si comportament psihotic. La om. ovarian si de intestin gros. în timp ce la consumatorii cronici efectul este mult mai modest. o boala benigna care poate creste riscul de cancer mamar. Cafeina si alte metilxantine (teofilina din ceai si teobromina din ciocolata) au fost identificate ca posibili factori de risc si pentru cancerul mamar. Exista dovezi si ca metilxantinele cresc riscul de boala fibrochistica mamara. în timp ce consumul de ceai a fost asociat cu cresterea riscului de cancer de rect. iritabilitate. Adventistii care folosesc cafea au un risc mai mare de cancer de colon si de vezica urinara. Cafeina are un efect negativ asupra balantei calciului. De asemenea. Tulburari gastro-intestinale Cafeaua si ceaiul reduc semnificativ absorbtia fierului – cu 40 si respectiv 60%. In afara de aceasta. reducand absorbtia calciului si crescand pierderea de calciu prin urina. Pediatrii sunt îngrijorati de faptul ca atat de multi copii consuma cafeina. întrucat cafeina poate declansa crize de aritmii cardiace. Un studiu recent a aratat ca pana si folosirea cafelei decafeinizate (peste 4 cesti/zi) creste riscul de boala cardiaca. cafeaua scade presiunea sfincterului esofagian inferior.

se poate instala dupa numai 6-15 zile de expunere la 600 mg sau mai mult de cafeina zilnic. apatie si (posibil) anxietate. chiar si in cantitati moderate creste foarte mult riscul de a avea raporturi sexuale neprotejate. Persoanele care au devenit dependente de cafeina se pot astepta ca simptomele de întarcare sa apara la 12-24 ore dupa ultima doza de cafeina. In unele cazuri apar "efecte" mai complicate. fara a mai numara miile de raniti rezultati in fiecare an. Abuzul de alcool este cauza celor mai multe accidentari. Consumul de alcool. consumul de alcool are efecte multiple:  Alcoolul actioneaza in organism ca factor de stres: creste tesiunea arteriala. este violenta si agresivitatea. Sub influenta consumului de alcool poti interpreta gresit o remarca sau un gest. de pilda. Acestea difera de la un individ la altul. Efectele consumului de alcool Alcoolismul are nenumarate efecte atat asupra persoanei in cauza cat si asupra celor din jur. Metodele de detoxificare pot varia de la renuntarea brusca la scaderea treptata a consumului si folosirea analgezicelor pentru a usura simptomele. zaharuri. periculos atat pentru persoana cat si pentru ceilalti.Da cafeina dependenta? Multi din cei care folosesc cu regularitate cafeina sunt surprinsi sa constate cat de greu le vine sa renunte la ea. oboseala. din sfera sarcinilor nedorite. ceea ce poate duce la comportamente agresive si violenta. dar de obicei sunt reprezentate de dureri de cap. sunt eliberate in sange. cortizon. 15 . evidentiata de simptomele sindromului de întarcare. Foto: Rucsandra Calin Un alt efect neplacut. De obicei aceste simptome ating apogeul la 36 ore si dispar la sfarsitul primei saptamani. crescand astfel riscul de imbolnaviri. O treime din accidentele mortale sunt legate de consumul de alcool. Asupra organismului. inclusiv accidentele de masina. Dependenta. si vorbim de efecte ce tin de sfera psihologica dar si de efecte fizice. mai multe substante ca: lipide.

ulcerele. pancreatita. 16 . Acesta mai este numita si faza euforica sau excitanta a consumului. atentie si memorie alterate). Astfel alcoolul devine un "parazit metabolic". "fura" 80% din oxigenul necesar functionarii acestui organ. Iar consumul abuziv poate provoca in timp leziuni organice la nivelul sistemului nervos central ce pot provoca pana la convulsii. Mai pot sa apara:  neliniste interioara. Alcoolul produce insa distrugerea treptata a neuronilor iar asta se observa in timp mai ales de catre persoanele apropiate alcoolicului. O alta serie de efecte sunt cele asupra creierului. dispar inhibitiile. a capacitatii de gandire. alcoolul. substante minerale si vitamine.  acetaldehida) afecteaza celulele nervoase. Dependentul de alcool manifesta o raceala emotionala. iar mai tarziu sodiu si apa. Celulele cardiace si cele nervoase. Abuzul de alcool. poate sa faca singuratatea mai suportabila. accidentele vasculare cerebrale si miocardice. de intelegere. saruri minerale).  tulburari de somn. hepatita cronica. pot diminua sentimentele de inferioritate. Imbolnavirea acestui muschi se numeste cardiomiopatie. Pe langa reducerea aportului acestor elemente importante din hrana. ciroza hepatica. Aceasta reducere a numarului neuronilor cauzeaza si reducerea performantelor creierului. sistemului nervos si psihicului. Consumat in doze mai mari insa. are efect inhibitor (reactii slabe la stimuli durerosi. diabetul zaharat. lipsa igienei corporale. energie  care ar fi fost necesara pentru buna lor functionare. Organismul foloseste energie pentru inlaturarea alcoolului din organism. Consumul permanent de alcool creste de zece ori mai mult riscul de imbolnavire de cancer esofagian. capacitate de discernamant slaba. polinevrita periferica. Inflamatiile mucoaselor gastrice si duodenale. cosmaruri. duce la malnutritie. complexe de inferioritate ascunse uneori in spatele unei fatade de    grandomanie. Pierderea calciului. delirium tremens sau la dementa. creste gradul de iritabilitate nervoasa) asupra psihicului. iritabilitate.  depresie. o alterare treptata a sentimentelor. precum si fisurile la nivelul inferior al esofagului duc la sangerari grave. Efectele psihologice ale consumului de alcool pot crea impresia depasirii starilor de teama si inhibare. frica. lipsa de vointa. Cele mai frecvente complicatii somatice determinate de consumul de alcool sunt: gastritele toxice. au cel mai ridicat consum de oxigen si sufera cel mai mult sub influenta alcoolului. duce la pierderea masei osoase si la cresterea pericolului de fracturare. cauzeaza in timp tulburari nervoase si tulburari cu origine somatica.  Organismul este lipsit de proteine. excesul de etanol are ca efect reducerea progresiva a capacitatii intestinului subtire de a resorbi substante importante ca: vitamina B1. indispozitii frecvente si schimbari bruste a opiniilor. izolarea si reducerea sferelor de interes. De patru ori mai multi alcoolici mor din cauza tulburarilor cardiace decat de ciroza. Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului. promite dar nu-si tine promisiunea. Produsii de inalta toxicitate rezultati din descompunerea alcoolului (de ex. Incapacitatea progresiva a intestinului subtire de a absorbi substante vitale  bunei functionari a organismului (vitamine in special A si C. a fosfatilor si a vitaminei D ca urmare a consumului de alcool. decadere fizica si psihica. Initial si in doze mici se produce un efect stimulator (creste debitul verbal. Sub incidenta suferintei intra si muschiul cardiac. convulsiile. consumul matinal "pe stomacul gol". vizibile in scaderea functiei memoriei (apar lacune de memorie). acidul folic. pierderea simtului critic si a discernamantului.

divort. ci si afectivul din noi. dupa consum. In ceea ce urmeaza. speed. tulburarea relatiilor interpersonale la servici si in cercul de prieteni. felul in care relationam. Dependenta garanteaza moartea Se stie ca drogurile fac parte din mai multe categorii. fie dupa legalitatea utilizarii lor (droguri licite si ilicite). iubim sau ne raportam la noi. cocaina. In plus. Creierul – victima sigura Sa formulam o intrebare: consumul unei singure tigari de tutun produce imediat (sau pe termen foarte scurt) efecte grave asupra consumatorului? Multi doctori ar raspunde categoric „nu” acestei intrebari. ma voi referi in special la efectele pe termen scurt si lung ale drogurilor tari (heroina. Pentru ca suntem fiinte diferite. la viata.Dependenta de alcool cauzeaza in timp alterarea sentimentelor si relatiilor cu membrii familiei. acestea fiind clasificate dupa diverse criterii: fie dupa actiunea asupra sistemului nervos (halucinogene. la altii. efectele pe termen scurt (aceasta insemnand o perioada de la cateva zile pana la 1-2 luni de zile) asupra fizicului si mintalului pot fi aproape insesizabile. neglijarea educatiei copiiilor. mai ales asupra sanatatii plamanilor. in general. intarzierea si absenta de la locul de munca. Ceea ce nu se spune destul de des este faptul ca drogurile nu afecteaza doar fizicul si mintalul. dupa efectele si consecintele lor asupra sanatatii (droguri „tari”. delicventa. droguri „usoare”). stimulente). depresoare. accidente de munca si de circulatie. Potentialul acestor droguri de a crea dependenta psihica este foarte mare. atunci si efectul drogului poate fi resimtit diferit de la individ la individ. abuziv si pe termen lung. Efectul drogurilor asupra mintii si trupului Putem sa ne facem o parere mai clara in ceea ce priveste efectul drogurilor asupra sanatatii mintale a celor care le consuma. iar unele dintre ele pot da si dependenta fizica in urma consumului frecvent. daca privim aceasta chestiune din doua perspective: prima perspectiva este efectul drogurilor pe termen scurt asupra fizicului si mintalului uman. La 17 . pierderea locuintei si a locului de munca. Insa fumatul pe termen lung ne arata foarte clar care sunt efectele si consecintele acestuia. chiar si ecstasy) asupra sanatatii mintale. reducerea sentimentelor de responsabilitate. iar a doua este efectul lor pe termen lung asupra sanatatii mintale.

inclusiv alcoolul. in astfel de cazuri. al oricarui drog. Cazurile si moartea lor nu se pun la socoteala? Moartea lor este un mit? 18 . capacitatile de memorare si abilitatile de calcul scazute. cu ocazia oricarui consum. la „constructia” acestora sunt necesare elemente nutritive pe care un consumator de droguri rareori este preocupat sa si le asigure dintr-o hrana sanatoasa. avem consumatori de droguri obositi. la nivelul activitatii neuronale. delirium si tulburarile de personalitate ce se pot dezvolta pe fondul consumului de drog. iar efectele consumului de droguri pe termen lung abia incep sa se vada. de cele mai multe ori. „legume” Pe termen scurt. creierul este „pacalit” de drog. acesti neurotransmitatori necesita timp pentru a fi produsi si reprodusi de catre creier. Ca urmare a consumului de droguri.fel se intampla si in cazul celorlalte droguri. apatici. pe termen lung fie il extenuam. din experienta dependentilor si a celor care au cercetat efectul drogurilor. simtind fie placere intensa sau relaxare. fie lipsa durerii. indiferenti cu atentia.) prin care creierul reinvata sa asigure suportul neurochimic pentru placere si durere. muzica etc. o parte din programul de recuperare al unor clinici din vest contin programe de „brain training” – adica sedinte de stimulare a creierului prin diverse activitati (desen. Iremediabil. creierul isi poate recupera o parte din substantele necesare pentru functionarea lui normala. Din punct de vedere neurochimic. avem toate sansele ca. pentru ca. se produce un dezechilibru in ceea ce priveste ordinea si functionarea fireasca a neurotransmitatorilor. astfel incat. mai repede sau mai tarziu. iar durerea sau durerile sa ne fie cat de cat suportabile. Or. al carui suport neurochimic a fost aproape distrus. Creierul nostru produce cantitati suficiente de endorfine si dopamine. fara chef de viata. anumiti neuroni sunt „pacaliti” sa produca in exces cantitati de dopamina si endorfine (neurotransmitatori cu rol in procesarea placerii si durerii). Folosind un drog nu facem decat sa-l „stoarcem” pana la refuz de aceste substante. Cele mai grave consecinte pe termen lung ale consumului de droguri sunt psihozele. fara vointa. daca punem un bec la tensiune mai mare decat la cea la care a fost proiectat sa functioneze. Nu e de mirare ca. Trebuie sa asteptam sa-i vedem pe ei murind in spitale sau in santuri cu acul in vena?! Sau e mai simplu sa aruncam o privire la tarile din Occident care inca din anii ’60-’70 s-au confruntat cu problema consumului de droguri? De acolo si de la ele provin majoritatea informatiilor despre efectele drogurilor. insa un abuz pe termen lung perturba activitatea lui aproape iremediabil – pot aparea leziuni cerebrale grave. fie ii diminuam capacitatile firesti. iar. fara motivatie. sevrajul ce apare in urma stoparii consumului de drog este expresia incapacitatii creierului de a produce suficienti neurotransmitatori care sa creasca placerea sau sa diminueze durerea consumatorului. placerea pe care o simtim sa nu ne dea dependenta. De aceea. ca pe o lamaie din care vrem sa facem limonada. pe langa timp. dans. sa se arda. Stim ca. Toate astea pentru ca substanta activa din drog a transformat creierul acestora intr-un organ extenuat. In Romania. undeva. Ceea ce nu putem observa cu ochiul liber este faptul ca. majoritatea consumatorilor de droguri sunt tineri. Asa e si cu creierul nostru: daca-l suprastimulam sau il privam de orice senzatie fireasca.

continutul de cacao trebuie sa fie in jur de 70% pentru o ciocolata de calitate. De aceea este foarte import sa vedem pe produs care este masa de cacao. Potrivit studiilor. Ciocolata lupta impotriva cancerului 19 . Nu e de mirare ca majoritatea celor care trec printr-o perioada dificila opteaza pentru consumul de ciocolata. potentialele beneficii pe care aceasta le-ar putea avea pentru sanatatea noastra isi pierd din valoare in compozitia produsului finit. pentru a lupta impotriva starilor depresive. Din acest motiv produsele care contin un procent mai mare de cacao sunt tot mai cautate. Continut bogat de antioxidanti Cacaoa contine flavone. Aceasta stimuleaza si productia de endorfine.Beneficiile consumului de ciocolată Cu cat ciocolata trece prin mai multe procese de prelucrare. nivelul colesterolului poate sa scada cu pana la 10%. Reglarea nivelului colesterolului Mancand ciocolata neagra regulat. Acestia sunt compusi naturali prezenti in compozitia anumitor plante si au un comportament identic cu cel al antioxidantilor. un antidepresiv natural. Antidepresiv natural Potrivit studiilor ciocolata contine serotonina. Rolul lor este cel de a contracara actiunile radicalilor liberi din organism. un tip de flavanoid care este gasit doar in ciocolata si cacao. responsabile cu sentimentele de fericire si placere. sentimentul oferit de topirea ciocolatei in gura sunt mult mai puternice decat un sarut pasional.

mănâncă. terapia experentiala. iar in a doua reduce inflamarea. relaţionează. comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc sau foarte putina ciocolata. precum şi noi medicamente care uşurează suferinţa provocată de depresie. imbolnavindu-se rareori. adaugarea ciocolatei in dieta zilnica este un lucru recomandat. Persoanele care prezintă simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindecă imediat chiar dacă îşi doresc acest lucru. asupra relaţiilor interpersonale. usturoiul. asupra capacităţii de munca. Alaturi de aceasta o contributie semnificativa o au si vinul rosu. au trait mai mult si mai sanatos. Depresia nu trebuie confundată cu o melancolie temporară. Sanatatea creierului Multe studii au demonstrat ca ciocolata neagra este foarte buna pentru creier. Totodata protejeaza celulele nervoase de viitoare daune. Fără a urma un tratament specific formei depresive cu care se confruntă. Numărul de oameni care suferă de tulburări depresive a crescut constant în ultimii ani. doarme. consumul de ciocolata aduce foarte multe beneficii pentru a imbunatati memoria. terapia prin psihodramă. neurologice si cardiovasculare. Fiind mai serioasă decât un simplu episod de tristeţe. Ciocolata actioneaza in doua feluri. indiferent daca aceasta a fost cu lapte sau neagra. In prima faza inhiba divizarea celulelor. precum şi asupra persoanelor apropiate. Din păcate. hipnoterapia. de supărare sau decât o trăire temporară de scădere a energiei. ci şi celor apropiaţi acestora. Depresia durează (cel puţin două săptămâni) şi afectează 20 . oamenii îşi prelungesc durerea şi suferinţă cu săptămâni. In conditiile in care multe persoane se confrunta cu un deficit general de magneziu.Multe studii au aratat pana in prezent ca ciocolata este unul din agentii cei mai buni in lupta impotriva cancerului. multe persoane nu vor să recunoască faptul că sufera de depresie si ca depresia constituie o tulburarea tratabilă. Un tratament corespunzător poate ajuta foarte mulţi oameni depresivi. starea de spirit şi gândurile. Continut bogat de magneziu Cacaoa contine foarte mult magneziu. ceaiurile. depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ţi trăi viaţa. Viata mai lunga si boli mai putine Un studiu olandez a analizat 200 de persoane cu varsta peste 20 de ani. Ea influenţează modul în care o persoană trăieşte. iar cei care au consumat cantitati semnificative de ciocolata. afinele. luni şi chiar ani. una dintre cele mai importante minerale care ajuta la reglarea sistemelor digestive. asupra stării generale de sănătate. Ce este tulburarea depresivă? Tulburarea depresivă este o boala care afectează corpul. În prezent există tratament psihoterapeutic de specialitate cum ar fi: terapia cognitivcomportamentală. modifica manieră de percepere a celor din jur şi a persoanei în cauza. Cei mai mulţi oameni depresivi nu căuta nici un fel de ajutor cu toate că cei mai multi chiar şi cei a căror depresie este extrem de severă pot fi ajutaţi. Simptomele depresive invalidează funcţionarea normală a persoanei. producând durere şi suferinţă nu numai celor care se confruntă cu această tulburarea serioasă. Cercetari ce au avut loc la universitati cu renume au aratat ca dupa un atac cerebral. Despre Depresie si care sunt simptomele ei? Depresia este o tulburare a stării afective. şi altele. care duce la apariţia unei trăiri de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă îndelungată de timp.

.Incapacitate de concentrare sau de a lua decizii. • Depresia asociată unui anumit sezon (depresie ce se instalează doar iarnă). “Împărtăşesc sentimentele mele cu alte persoane” sau “Plâng pentru a mai reduce din tensiune”. Psihoterapia este realizată de personal specializat 21 .Scăderea interesului pentru viaţa.Modificarea apetitului cu o creştere/scădere semnificativă în greutate.Gânduri legate de moarte şi suicid. • Distimia (depresie cronică). Într-un studiu aplicat unor studenţi. “Fac o activitate fizica” sau “Practic un sport”. bărbaţii încearcă să-şi detaşeze atenţia de la o stare depresivă. În grupă de vârsta 18-24 de ani. Cercetătorii au emis mai multe ipoteze pentru a explica această repartiţie inegală pe sexe.Trăirea sentimentului de tristeţe. Tratamentul depresiei se poate compune din psihoterapie (de grup sau individuală) şi medicaţie. . . . . Simptomele depresiei manifestate clinic se instalează la începutul vârstei adulte. pe când femeile tind să-şi concentreze toată atenţia asupra ei. Nu este ceva de care poţi scăpa ori de câte ori vrei tu. .Stare de slăbiciune. Cu alte cuvinte. suicidul este a treia cauza de deces. acestora li s-a cerut să bifeze dintr-o listă acele lucruri pe care le-ar face ei dacă ar fi deprimaţi.Sentimente de vină nejustificate. Din motive ce nu sunt complet elucidate. Una dintre această se bazează pe ideea că este mai probabil ca femeile să meargă la medic atunci când se instalează o stare depresivă şi astfel ele sunt mai uşor de diagnosticat. Majoritatea persoanelor cu tentative de suicid suferă de depresie.Tensiune psihică . Există mai multe forme clinice de depresie: • Depresia majoră (simptomele durează mai mult de două săptămâni). . Pe lângă o dispoziţie depresivă. simptomele acestei afecţiuni mai includ: . .Tentinta de retragere sau izolare. • Tulburarea bipolară sau boala maniaco-depresivă (existenţă de episoade depresive şi maniacale). . .mai mult decât dispoziţia individului. Bărbaţii au răspuns mai frecvent: “ Evit să mă gândesc la motivele pentru care sunt deprimat”. depresia afectează mai mult femeile decât bărbaţii (aproximativ 2:1). Femeile au răspuns mai frecvent: “ Încerc să aflu cauzele depresiei mele”.Modificări fiziologice (cefalee sau constipaţie).Modificarea somnului (prea mult sau prea puţin). .Plâns frecvent.

hipertensiune.cazuri de diabet zaharat in familie.aparitia unor glicemii mai mari in cursul diminetii. . . orbire. irascibilitate etc. gândurile negative automate devin tot mai frecvente şi mai intense.circumferinta taliei > 94 cm la barbati si > 80 la femei. psihoterapeuţi sau medici psihiatri cu formare în psihoterapie. precum şi în mobilizarea şi amplificarea resurselor existente ale subiectului. dar persistenta unor valori crescute determina imbatranirea mai rapida si aparitia unor complicatii precum accidentele vasculare. scadere in greutate. . Hipnoterapia este de asemenea o metodă de tratament remarcabilă. Aceste complicatii pot fi prevenite daca se mentin valorile glicemice cat mai aproape de normal.simptome si tratament Diabetul este o boala cronica.boala ischemica cardiaca. polidipsie. leziuni trofice la nivelul tegumentelor.indice de masa > 25. . Acestea produc simptomele depresiei care. Diagnosticare Depistarea diabetului in populatia generala se face pe baza mai multor factori: • Prezenta simptomelor de diabet (poliurie. Pe măsură ce tulburarea depresivă se dezvolta.toleranta la glucoza alterata. . Această convingere (gândire) disfuncţională. întăresc modul negativ de gândire şi astfel se formează un cerc vicios. Diabetul. 22 . învăţând pacientul să adreseze întrebări provocatoare gândurilor negative. limitatoare şi autoblocante.dezvoltarea bolilor dermatologice asociate cu diabetul zaharat. Hipnoză este o metodă complexă de restructurare şi reorganizare psihică. ci doar atunci când anumite evenimente sau incidente externe apar ca să o întărească. şi este aplicată pentru a identifica şi folosi modalităţi personale de organizare a experientei subiective şi de a le direcţiona în mod constructiv. utilizată din ce în ce mai des în tratamentul depresiei.Terapia cognitiv comportamentală sparge cercul vicios. insuficienta renala. estompând gândurile raţionale. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanti ai organismului. boala cerebro-vasculara. şi construirea în locul acestora a unor mecanisme psihologice sănătoase şi eficiente. In viziunea psihoterapiei cognitiv comportamentale se porneşte de la premisa că depresia apare datorită unui model de gândire disfuncţional. Obiectivul hipnoterapiei constă în modificarea şi înlocuirea structurilor psihice dezadaptative. . . nu produce simptomul prin ea însăşi. stop cardiac. la rândul lor. pentru a verifica dacă fundamentarea lor este corectă. care se caracterizeaza printr-un nivel crescut al glucozei din sange. boala vasculara periferica.) • Populatia de peste 40 de ani cu greutate peste limita normala: .psihologi.

• se recomanda limitarea aportului de alimente hipercalorice.hipertrigliceridemia. grasimi. • aportul de sare va fi redus la maxim cinci grame pe zi. Diabetul zaharat tip 1: • Se dezvolta la copii sau adolescenti. dar nu in cantitate suficienta. • aportul hidric trebuie sa fie corespunzator (aproximativ doi litri pe zi). galbenusul de ou. prin folosirea tabelelor si deprinderea de a studia etichetele de pe produsele comercializate. • valoarea energetica a diferitelor alimente trebuie cunoscuta. • este necesar a se acorda atentie modului de preparare a mancarii. • Boala se dezvolta lent (saptamani. cum sunt dulciurile concentrate (sucuri. uleiuri) si inlocuind prajirea prin fierbere sau coacere. • Tratamentul consta in dieta. carnea grasa. Simptome -Sete si polidipsie -Poliurie si scadere in greutate -Oboseala accentuat. • Tratamentul consta in injectii de insulina si o dieta echilibrata. organele (ficat. • este indicat sa se consume zilnic legume si fructe. • dimensiunea portiilor va fi redusa. STIL DE VIATA SANATOS • aportul caloric corespunzator unei zile trebuie impartit in 5-6 mese. indispozitie si iritabilitate -Constipatie -Modificari ale acuitatii vizuale. • Apare in prezenta unui factor declansator (ex. precum si produse pe baza de cereale integrale. sau celulele nu o pot folosi (rezistenta la insulina). uleiurile vegetale hidrogenate. • Pancreasul nu produce insulina si nivelul glucozei din sange (glicemia) creste in mod exagerat. • vor fi evitate consumul de alimente bogate in grasimi saturate sau colesterol. de peste sau de vita. evitand adaugarea ingredientelor bogate in calorii (ex. cum sunt produsele lactate integrale. luni). 23 . iar carnea e bine sa fie de pasare (fara piele). • Pancreasul secreta insulina. in functie de necesitatea fiecarui pacient.. • aportul de alcool se limiteaza la maxim un pahar pe zi pentru femei si la maxim doua pahare pe zi pentru barbati. tablete sau insulina. . creier). vedere incetosata -Amorteli ale membrelor inferioare -Crampe musculare -Pruurit si modificari ale tegumentelor. cu evitarea “gustarilor” interprandiale. bomboane). • dintre produsele lactate sunt recomandate cele cu continut redus de grasimi.diabet gestational. Diabetul zaharat tip 2: • De obicei apare dupa varsta de 40 ani. un virus) care stimuleaza un atac imun asupra celulelor pancreatice ce produc insulina la persoanele cu predispozitie genetica.

24 .• trebuie mentinut un nivel al activitatii fizice corespunzator caloriilor ingerate. minim 30 minute activitate fizica moderata zilnic. mierea poate trata o serie larga de afectiuni. Cercetatorii canadieni insa au descoperit ca. Efectele miraculoase ale MIERII combinate cu SCORŢIŞOARĂ!! Mierea de albine are efecte miraculoase asupra sanatatii. in combinatie cu scortisoara.

a crampelor musculare. Se asimileaza usor si cele 435 de substante active pe care le contine ajuta la reglarea functiilor organismului. Intern. este o lingura si jumatate de miere. a inapetentei. a durerilor cauzate de raceala sau gripa.Calitatile exceptionale ale mierii. intaresc sistemul imunitar. Colesterolul ridicat . putand fi consumata si de diabetici. iar aciditatea de dupa va fi sigur inlaturata. in afara de faptul ca este unul din cele mai bine vandute condimente din lume. ea fiind folosita de 4000 de ani pentru tratarea diverselor boli . daca nu se depaseste o cantitate rezonabila. poate fi consumata miere simpla. "pudrata" cu scortisoara. prevenind raceala si gripa. cu acelasi efect terapeutic.daca stii ca mergi la o petrecere si vei manca mult si indigest. Mierea cu scortisoara. amestecul reduce riscul producerii de hemoragii pentru ca intareste organele. Durerea dispare in cel mult 30 de minute. De asemenea. sunt cunoscute inca din Antichitate. inainte de cele trei mese principale. O alta reteta. O mixtura din o 25 .simptomele acestor boli pot fi tratate cu un amestec de o lingura de miere calda cu un sfert de lingurita de scortisoara pisata. Tulburari cardiovasculare . Mierea se asimileaza usor.o infuzie de ceai verde (doua cani) in care ai pus doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara reduce nivelul colesterolului din sange intr-un timp foarte scurt.fa o pasta din o parte miere. Tratamentul se face timp de trei zile si ajuta la ameliorarea tusei. Indigestie . administrata de trei ori pe zi. Scortisoara.remediu impotriva frigului. Digestia va fi usoara. o ceasca de apa fierbinte cu doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara poate vindeca si o artrita cronica. cand era numita si "hrana vie". are proprietati terapeutice. ca medicament. pentru aceeasi afectiune. consumate zilnic. a extremitatilor reci.amestecul de miere si scortisoara reduce colesterolul. inlatura tahicardia cauzata de diverse afectiuni sau stari psihice. a indigestiei. muschii si tesuturile. ia inainte de a pleca de acasa doua linguri de miere pe care ai presarat praf de scortisoara. TRATAMENTE Raceala si gripa . doua parti apa calduta si o lingurita de scortisoara cu care ungi si masezi partile dureroase. a durerilor de articulatii. De asemenea. in acest mod prevenind riscul producerii unui atac de cord. In plus. dar si ca aliment. Artrita .

aplica pe partea dureroasa o cataplasma preparata dintr-o lingurita de scortisoara si cinci de miere. Sterilitate . Acnee . inainte de culcare. Tratamentul este util si femelilor infertile .un varf de cutit de scortisoara si o lingurita de miere tinute sub limba pot avea efectele scontate.in Antichitate. Cancer . medicamente care numai bine nu fac stomacului tau si asa gol.iti mentii pe tot parcursul zilei o respiratie proaspata daca in fiecare dimineata faci gargara cu o ligurita de miere presarata cu scortisoara pudra dizolvata intr-un pahar cu apa fierbinte. herpesul si alte boli de piele se pot vindeca daca se aplica pe zona afectata un amestec de miere si scortisoara pudra in parti egale. daca se ia regulat pana la atingerea unei greutati optime. In plus.aproape ca nu exista om care sa nu fi avut insomnii din cauza durerilor de dinti asa ca. Caderea parului . pe stomacul gol.o lingurita de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara pudra dizolvate intr-o cescuta de apa fierbinte luata dimineata. poate reda libertatea de miscare chiar si persoanelor care se deplaseaza foarte greu. mierea era folosita ca tratament impotriva impotentei la barbati.un amestec de pudra de scortisoara si miere vindeca definitiv aceste afectiuni. timp de o luna de trei ori pe zi. dupa care se spala parul.ligura de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara pudra. a unei mixturi dintr-o lingura de miere si o lingurita de scortisoara. Obezitate . durerile abdominale si previne constipatia. o lingura de miere si o lingurita de scortisoara este benefica si are rezultate vizibile. aplicata. dar si a unor afectiuni ale pielii sau glandei tiroide. dar chiar si pentru cei cu inceput de calvitie.o pasta din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara. pe cosuri inainte de culcare. Longevitate . duce la scaderea in greutate chiar si a persoanelor obeze. Beneficiile usturoiului pentru sanatate! 26 . chiar si in cazul unor diete mai bogate in calorii. si din nou seara.un ceai pe zi cu miere si scortisoara incetineste procesul de imbatranire. Respiratie urat mirositoare (halena) . Si acum. un tratament cu doua linguri de miere inainte de culcare poate rezolva problema. Boli de piele . Ulcer si gastrita . Pentru acestia. in loc sa iei. Se bea un afert de cana de 3-4 ori pe zi si pielea se va mentine elastica si catifelata. impiedica balonarea. luata inainte de micul dejun. La trei cesti de apa fierbinte se pun patru linguri de miere si o lingura de scortisoara. tot mai multe persoane se plang de caderea parului.medicii niponi au obtinut rezultate remarcabile prin administrarea. Se mentine pe cap un sfert de ora. in toiul noptii. va duce la disparitia pentru totdeauna a acneei.din cauza stresului. in cazul unei astfel de afectiuni.eczemele. iar tonusul va fi unul ridicat. pe langa tratamentul oncologic. o cataplasma preparata din jumatate de ceasca de ulei de masline. Dureri de dinti . timp de doua saptamani.

ajută la tratarea iritaţiei gâtului şi scade riscul de a avea cancer. usturoiul o fost subiectul a numeroase studii ştiinţifice. Folosit zilnic. Are un bun efect împotriva căderii părului. Conţine vitaminele C şi B6. De asemenea. ajutând organismul să lupte contra alergiilor. De peste 20 de ani. De îndată ce este absorbită în intestin. a coloesterolui mărit. protejându-l în acelaşi timp. a presiunii sângelui crescută.10 beneficii pentru sănătate: 1. conţinând una dintre cele mai versatile substanţe naturale folosite pentru a ne menţine sănătoşi . 27 . fungilor şi infecţiilor cu viermi şi poate ucide bacterii precum E. de aceea cei care îl consumă se confruntă cu o respiraţie şi transpiraţie care îi poate ţine pe cei din jur la distanţă. Creşte nivelul de insulină şi reglează nivelul zahărului în sânge (este ideal pentru diabetici).Reputaţia usturoiului de a fi bun la toate nu este de ieri de azi. 4. dar şi seleniu şi fier. Usturoiul . dar şi negii. Usturoiul proaspăt poate ajuta în lupta contra bacteriilor. Sucul de usturoi calmează mâncărimile şi erupţiile apărute în urma ciupiturilor de insecte. Încă de pe vremea Egiptului antic era folosit atât pentru gătit. Aceasta are proprietăţi antibiotice care se activează atunci când usturoiul este tăiat sau sfărâmat şi este responsabilă de mirosul înţepător şi gust. 6. 2. Poate trata herpesul şi ciupercile de la nivelul picioarelor. a răcealii. cât şi pentru tratarea problemelor de inimă. 10. 8. gripei şi a altor infecţii. coli sau Salmonella. 9. elimină bacteriile şi ajută la vindecarea acestora. are un puternic efect antiinflamator. Masează delicat scalpul cu un căţel de usturoi sau în amestec cu puţin ulei de măsline. Aplicat pe coşuri. 7.alicina. 3. Contribuie la eliminarea toxinelor din ficat. ea este eliminată prin intermediul plămânilor şi pielii. întăreşte sistemul imunitar reducând numărul şi frecvenţa răcelilor. 5.

care au efecte antiinflamatoare puternice. lucru ce permite organismului sa se adapteze la conditiile de stres. Spre exemplu. calciu. Pe langa toate acestea. se pregatesc cataplasme. ci ajuta si la tinerea sub control a tensiunii arteriale si are o complexa actiune la nivelul sistemului nervos central. protejeaza celulele organismului in fata actiunii mutagene a radiatiilor ultraviolete. care pot fi folosite drept alternative terapeutice pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni. busuiocul protejeaza aparatul respirator de procesele inflamatorii ce conduc la aparitia astmului si impiedica recidiva infectiilor bronho-pulmonare. datorita flavonoidelor si compusilor volatili. principalul responsabil pentru reactiile noastre. Substantele antioxidante care se gasesc in aceasta planta previn formarea placilor de aterom pe artere si mentin elasticitatea vaselor sanguine. un remediu miraculos Cuvantul busuioc provine din limba greaca (basileus) si inseamna „rege”. cand suntem mai vulnerabili la radiatiile solare. busuiocul (Ocimum basilicum) reprezinta un remediu natural pentru tratarea si vindecarea unei game largi de afectiuni. se administreaza sub forma de sirop. consumul zilnic al acestei infuzii creste semnificativ viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie. La ce se foloseste? Pe langa multiplele intrebuintari gastronomice. de disfunctii neuro-hormonale. in cazul persoanelor care sufera de crampe. favorizeaza mentinerea treaza a atentiei pe perioade indelungate de timp si alunga oboseala. este esential de stiut ca ceaiul de busuioc. Uleiul volatil de busuioc. orientina si vicenina (ambele flavonoide hidrosolubile). magneziu. infectii urinare. Busuiocul mai contine si tanin. protejand intregul sistem cardiovascular de efectele negative ale stresului. Planta are si un efect relaxant. ajutand la intarirea sistemului imunitar. a proceselor de malignizare. ajuta foarte mult la vindecarea acestora. Consumul de busuioc ajuta la o mai buna oxigenare a celulelor. acestea putand fi mult diminuate. Vitamina B6. nenumarate proprietati terapeutice. a radiatiilor beta si gamma. pus in lampa de aromoterapie. esenta. O serie de cercetari efectuate asupra acestei plante au aratat ca ea contine peste 14 principii active. imbunatateste starea de spirit si are un efect usor euforic. Planta fara contraindicatii. Pentru uz intern. Aceasta planta este recomandata si in ameliorarea durerii si rigiditatii articulare. O serie de studii de medicina experimentala au demonstrat ca administrarea zilnica de busuioc poate preveni infarctul. administrarea zilnica a busuiocului este foarte utila pentru prevenirea mutatiilor celulelor. decoct si infuzie. Vitamina A. Totodata. Doua principii active din busuioc. consumat zilnic.Busuiocul. avand rolul de a calma sistemul nervos. Eterurile eliminate prin acest procedeu sunt foarte recomandate si in cazuri de migrene repetate si viroze respiratorii. ajutand in afectiuni digestive si nervoase. trateaza cu succes tulburarile neurovegetative. poate diminua toxicitatea a peste 90% din excipientele folosite in fabricarea pastilelor medicamentoase. 28 . dureri de cap sau gripa. Totodata. se recomanda infuzia preparata din frunze de busuioc. dupa cum spuneam si mai sus. Aplicarea unor comprese cu frunze sau cu tinctura de busuioc pe rani si eczeme. Totodata. busuiocul are. Busuiocul este o sursa importanta de fier. aceasta substanta conferindu-i proprietati antiseptice si antispasmodice. infuzia de busuioc este un remediu care imbunatateste rapid circulatia cerebrala. pe timpul verii. iar pentru uz extern. precum si potasiu. dar si atunci cand suntem expusi la radiatii din alte surse. Ca atare. Aceasta planta nu doar protejeaza arterele impotriva depunerilor de colesterol. incepand cu problemele de sensibilitate a tenului si pana la cele complexe.

29 .