You are on page 1of 42

GAT Synonyms

Word

Synonym

Meaning

Abberration

Anomaly

Irregularity, deviation

Charlatan

Quack

Fraud

Indolent

Laziness

Indolent means "Laziness"

Redundant

Unnecssary

Redundant means "Unnecssary"

Entice

Attract

Entice means "Attract".

Abrogate

Revoke

Cancel, aboloish

Occlude

obstruct

block, close

Asperity

Rudeness

Rough behaviour
GAT Antonyms

Word

Antonym

Meaning

Friend

Foe

Foe means enemy.

Diffident

Confident

Diffident means shyness

Enervate

Energize

Enervate means "to weaken"

Euphony

Cacophony

Euphony means pleasant sound, and Cacophony means noise

Prolix

Pithy

Prolix means wordy, and pithy means "to the point"

Enmity

Friendship

Enmity means "being an enemy"

Foment

Quash

Foment means "to incite", and Quash means "to suppress".

Abet

Hinder

Abet means "to assist", and Hinder means "to deter".

Undermine

Bolster

Undermine means "to weaken", and Bolster means "make


stronger".

Scad

Dearth

Scad means "large amount", and Dearth means "Shortage".

Quixotic

Pragmatic

Quixotic means "Idealistic", and Pragmatic means "Practical".

What are Analogies?


In Analogy Questions, candidates are required to recognize the same relation between the
pair of words (in given options) to the given pair of words (in capital letters).
For Example:
1. CONSENSUS : AGREEMENT
A. conundrum : obvious
B. ameliorate : improve

C. education : improvement
D. affect : effect
Consensus means agreement. So the relation between them is "same meaning
(synonym)". Similarly, the relation between ameliorate and improve is also "same
meaning (synonym)". Since, ameliorate means improve. Hence, (B) is an analogy to
given pair of words (in capital letters).
GAT ANALOGIES - SYNONYMS
Synonyms
RATIOCINATE : THINK
DISAVOW : DENY
ENIGMA : MYSTERY
HAPLESS : UNLUCKY

Definition / Meaning
Ratiocinate means Think (Relation between them is "synonyms"
Disavow means Deny
Enigma means Mystery
Hapless means Unlucky
GAT ANALOGIES - ANTONYMS

Antonyms
ODIUM : INFATUATION
FEEBLE : STRONG
GENIAL : UNFRIENDLY
INCHOATE : MATURE
SPURIOUS : AUTHENTIC

Definition / Meaning
Odium means Hate, and Infatuation means Love (Both are antonym)
Feeble means weak. Feeble and Strong are antonym
Genial means Friendly
Inchoate means Beginner, and Mature means Experienced
Spurious means Fake
GAT ANALOGIES - WORKER AND TOOL

Worker : Tool

Definition / Meaning

PAINTER : BRUSH

A painter uses a brush

REAPER : SICKLE

A reaper uses a sickle to cut the grain

CARPENTER : VISE

A carpenter uses a vise to hold the object being work on

CARPENTER : SAW

A carpenter also uses a saw to cut wood


GAT ANALOGIES - DEGREE OF INTENSITY

Less extreme : More extreme


LUKEWARM : BOILING

Definition / Meaning
Lukewarm is less extreme than boiling

GAT General Word Choice Sample Questions:


1. It is expected that the assembly will _________ these treaties.

A. force
B. ratify
C. notify
D. signify
E. check
2. Oil is mostly _________ by trucks in Pakistan.
A. transfer
B. transmit
C. transport
D. travel
E. deliver

3. Bus _________ are going to increase.


A. fees
B. rates
C. bills
D. credits
E. fares

4. Pakistani __________ met his counterpart in London.


A. console
B. counsel

C. councel
D. consul
E. council

5. Children like to watch science __________ movies.


A. fiction
B. faction
C. fraction
D. fallacy
E. friction

6. His believe that he could do this, is his __________.


A. allusion
B. illusion
C. delusion
D. depict
E. addict

7. You are wearing an army's uniform, but the __________ is missing.


A. epic
B. epoch
C. epithet

D. epicure
E. epaulet

8. University professors visit the website www.sheir.org and ___________ the data
against level of tests.
A. inform
B. appraise
C. apprise
D. amended
E. commended

9. We did not have __________ questions for the lecturer.


A. none
B. any
C. some
D. no
E. more

10. Octopuses have not only large brains __________ also a well-developed nervous
system.
A. but
B. and
C. are

D. and have
E. or

11. The manager __________ everyone go home an hour early on Friday afternoon.
A. allowed
B. let
C. permitted
D. got
E. asked

12. He came in Karachi __________ August 14, 2010.


A. in
B. on
C. for
D. from
E. with

13. Bilal is not receiving the call. He is __________ at work.


A. already
B. still
C. yet
D. looking

E. no longer

14. Bilal is getting __________ the car.


A. out of
B. out
C. out from
D. out through
E. outside

15. Saad is travelling __________ the school.


A. to
B. towards
C. off
D. through
E. None of these

16. They went __________ the rain.


A. despite
B. in spite
C. under
D. avoiding
E. and enjoy

17. I was surprised by the large __________ people who came.


A. number of
B. amount of
C. sum of
D. total of
E. some of

18. We cannot predict whether he will go on a picnic or not. He is so __________ .


A. deletirious
B. offensive
C. feckless
D. capricious

19. We cannot say anything about law and order situation in this city, because the city
is highly __________ .
A. unpredictable
B. volatile
C. dangerous
D. baleful

20. He is __________ fame and money. He pursue research just as an amateur


scientist.

A. indifferent to
B. enamoured of
C. running for
D. struggling for

ANSWERS
1. B
2. C
3. E
4. D
5. A
6. B
7. E
8. B
9. B
10. A
11. B
12. B
13. B
14. B
15. B
16. A

17. A
18. D
19. B
20. A
GAT Sentence Completion Sample Questions:
1. The board was amazed to see such an outstanding research by a mere
__________ .
A. doctorate student
B. doctor
C. scientist
D. businessman
E. amateur

2. In the Middle Ages, returning prisoners in exchange for money became common
instead of putting to death. Though the act was humane, the primary reasons
behind it were __________ rather than __________ .
A. humanitarian, economic
B. economic, humanitarian
C. customs, humanitarian
D. customs, economic
E. customs, promise
3. The principal asked teachers to discover and __________ each student's
__________ talents.
A. suppress, unrecognized

B. develop, intrinsic
C. redirect, specious
D. belittle, dormant
E. justify, gratuitous

4. Instead of a long line, I have managed to __________ the tickets.


A. obtain
B. recognize
C. protect
D. procure
E. publish

5. The accountant's __________ of the account was discovered by the auditor.


A. posting
B. trial balance
C. embezzlement
D. casting
E. audit
ANSWERS
1. E
2. B
3. B

4. D
5. C
GAT

General

Summary

Completion

Sample

Questions:

Polls can be used in different ways. Candidates for public office use them to
(1)__________ their chances of winning and help them decide whether to run. Once this
decision is made, polls provide information that helps candidates (2)__________ limited
campaign resources to those groups in the population that support them or might be
(3)__________ to do so. Candidates also use polls to help determine which issues they
need to (4)__________ and which they should ignore. Candidates will sometimes
commission private polls and leak favorable results to the press to try to (5)__________
opinion.
1.
A. access
B. excess
C. assess
D. information
E. know

2.
A. direct
B. use
C. think
D. advance
E. get

3.

A. made
B. obtained
C. moved
D. rectified
E. persuaded

4.
A. embezzled
B. emphasize
C. eminent
D. egoist
E. None of these

5.
A. patronage
B. extrapolate
C. alienate
D. manipulate
E. enervate
ANSWERS
1. C
2. A

3. E
4. B
5. D
AbGAT

General

Reading

Comprehension

Sample

Questions:

The explosion of a star is an awesome event. The most violent of these cataclysms, which
produce supernovae, probably destroys a star completely. Within our galaxy of roughly
100 billion stars the last supernova was observed in 1604. Much smaller explosions,
however, occur quite frequently, giving rise to what astronomers call novae and dwarf
novae. On the order of 25 novae occur in our galaxy every year, but only two or three are
near enough to be observed. About 100 dwarf novae are known altogether. If the
exploding star is in a nearby part of the galaxy, it may create a new star that was not
previously visible to the naked eye. The last new star of this sort that could be observed
clearly from the Northern Hemisphere appeared in 1946. In these smaller explosions the
star loses only a minute fraction of its mass and survives to explode again.
Astrophysicists are fairly well satisfied that they can account for the explosions of
supernovae. The novae and dwarf novae have presented more of a puzzle. From recent
investigations that have provided important new information about these two classes of
exploding star, the picture that emerges is quite astonishing. It appears that every dwarf
nova and perhaps every nova is a member of a pair of stars. The two stars are so close
together that they revolve around a point that lies barely outside the surface of the larger
star. As a result the period of rotation is usually only a few hours, and their velocities
range upward to within a two-hundredth of the speed of light.
1. According to the passage, our observations of nova are hampered by their
A. extreme brightness
B. loss of mass
C. speed of rotation
D. distance from Earth
E. tremendous violence

2. The production of supernova


A. occurs frequently
B. occurs 25 times in 1 year
C. occured in 1946
D. occured in 1604
E. occured 100 billion years ago

3. By the term "new star" the author mean one that has
A. recently gained in mass
B. moved from a distant galaxy
C. become bright enough to strike the eye
D. not previously risen above the horizon
E. become visible by rotating in its orbit

4. Which from the following statement(s) true about novae and dwarf novae
I. 25 novae and super novae occur in
II.
occur
in
result
of
III. only 100 of smaller explosions are known
A. I only
B. II only
C. III only
D. I and II
E. II and III

our galaxy
smaller

every year
explosions

5. When novae and dwarf novae occur,


A. the star survive to explode again
B. the star destroys completely
C. the star devides in two parts
D. the star becomes a dwarf novae
E. None of these

6. The statement, "velocities range upward to within a two-hundredth of the speed of


light" is for
A. novae
B. dwarf novae
C. supernova
D. novae and dwarf novae
E. pair of stars

7. The period of rotation of the pair of stars is usually only a few hours, because
A. the one star is so smaller
B. the two stars are very near to each other
C. the revolving point is too near
D. they do not have solid outer surface
E. their speed is equal to the speed of light

out GAT General GAT Paper Distribution GAT General Schedule GAT Sample Paper
GAANSWERS

1. D
2. D
3. C
4. B
5. A
6. E
7. C
T English Section Important Vocabulary > GAT Synonyms > GAT Antonyms > GAT
Analogies GAT Sentence Completion GAT Word Choice GAT Grammar GAT Summary
ComEnglish

Vocabulary List with defination/ meaning and sentences.

Find English Vocabulary list here. Learn vocabulary and get command on Ennglish
Reading Comprehension. Different aptitude tests including GRE, GMAT, GAT, IELTS,
TOEFL etc. test English Vocabulary in the form of Synonyms, Antonyms, Analogies,
Sentence Completion, Word Choice, Summary Completion etc. Besides, English Reading
Comprehension depends on your vocabulary power.
NOTE: This website contains different English Practice Tests. If you are coming from
practice test to check meaning (definition) of a word, you can go back on that point by
clicking "back button" on your web browser (Internet Explorer, Firefox, Google Chrome,
Opera, Safari etc.).
Aberration
Unusual and unacceptable, oddness, deviation from standard, irregularity. For example,
He was not normal at that time. His act was aberrational.
Abstruse
Hidden, difficult to understand, deep
Accumulation
Gather, collect

Acrimonious
Angry and bitter feelings / words
Affection
Love
Affront
To insult
Aggravate
To make worse
Alleviate
To make sth less severe. Synonym: Ease
Ameliorate
Improve
Amenable
Agreeable
Anomaly
Irregularity. For example, A man ordered 5kg rice, but the shopkeeper sent 4kg. So, there
is anomaly in supply.
Apart
Away, separate, distant
Archipelago
A group of islands. Few islands make archipelago.
Argumentative
A person who argues, Not willing to obey sth
Arrogant
Behaving in a proudy way, that is unpleasant for others, Considering oneself superior
than others
Auspicious
Favourable, Likely to be successful, Promising
Baleful
Harmful and damaging

Beget
To make sth happen, cause to exist
Bevy
Large group
Brook
Tolerate
Cacophony
A mixture of unpleasant sounds, noice
Cajole
Deceive. Synonym: Coax
Candid
Honest, saying as it is. (2) A candid photo is one that is taken without knowledge of the
person
Capricious
Shaky, uncertain
Carnivorous
Any animal that eats meat
Cautious
Careful in what you say or do
Chary
Not taking risks, cautious. Synonym: Wary
Chide
To criticize or blame sb because they have done sth wrong
Coax
Deceive. Synonym: Cajole
Congnizant
Aware
Compliant
(1) Willing or ready to obey. Synonym: Submissive. (2) Agreement

Concealed
Hidden, difficult to understand, deep
Confront
To face
Conjoin
Join together
Consensus
Agreement
Console
to give comfort or sympathy to somebody who is unhappy or disappointed
Consul
A government official who is the representative of his/her country in a foreign city
Contraction
becoming smaller
Council
Ruling body, committee
Counsel
(1). advice (2). Lawer on behalf of somebody
Crestfallen
Sad and disappointed
Curtail
To limit something OR to shorten something
Deleterious
harmful and damaging
Demise
Death
Deteriorate
To become worse. Antonym: Improve

Detraction
Making something less good/enjoyable/important
Disavow
Deny
Distraction
Disturbance
Doctrine
Established belief
Doting
Liking/Loving sth very much
Eclected
Drawn from many sources, wisely chosen
Elated
Very happy and excited
Eminent
Famous
Enamoured
Liking something a lot
Enigma
A person, place or thing that is mysterious and difficult to understand. Mystery, Riddle
Entail
To involve something that cannot be avoided
Erudite
Deeply learned, Scholarly learned
Euphony
Pleasant sounds
Evanescent
Disapperaing quickly, short lived, fleeting
Evasive

Wordy, Not up to the point, using too much words than necessary
Exigent
Urgent
Fallow
Not used
Feckless
Careless
Feeble
Weak, Inefficient
Fleeting
Disappearing quickly, short lived
Foe
Enemy
Fond
Liking/Loving sb/sth
Frightened
Afraid, feeling of fear
Gloomy
Sad and without hope, No hope of success or happiness in future
Herbivorous
Any animal that eats only plants
Hone
(1) To sharp, sharpen. (2) To develop and improve sth
Imminent
About to happen
Impartial
Neutral
Impecunious
Poor, penny less

Indifferent
not interested OR no concern
Integrity
(1) Honesty (2) Whole, Not devided
Intrinsic
Inherent, belonging to sb/sth
Later
At a time in future. Antonym: Earlier
Levy
Government taxes
Melancholy
A deep feeling of sadness, very sad
Mercy
A kind and forgiving attitude
Minatory
Threatening
Morose
Extremely sad, depressed. Synonym: Gloomy
Mulish
Not changing opinion/attitude, stick to his own opinion
Mystery
A person, place or thing that is mysterious and difficult to understand. Enigma, Riddle
Naive
(1) Inexperienced, Lacking knowledge. (2) Innocent and simple
Narrate
Tell
Neophyte
Beginner

Nepotism
Favoritism
Obstinate
Not changing opinion/attitude, stick to his own opinion, Stubborn
Offensive
rude and annoying
Pragmatic
Practical
Precede
Before, happen before of sth
Probity
Honesty
Ratify
to make an agreement officially valid by voting for or singning it
Ravenous
Starving, extremely hungry
Skeptical
Unbelievable
Static
Not moving
Strut
Walk proudly
Stubborn
Not changing opinion/attitude, stick to his own opinion
Stuffed
Full
Sunninct
Concise
Partisan

Showing support to a person/group/idea, not nuetral, biased


Pillory
To criticize sb strongly in public
Touchstone
Criteria
Tractable
Easy to deal/control, Easily handled
Tranquil
Quite and peaceful
Transient
Disappearing quickly, short lived, fleeting
Trepidation
Fear
Urbane
Wise
Vacous
Stupid
Vindictive
Trying to harm sb
Volatile
Changing easily/suddenly
Vouch
To say that somebody will behave well, and you are responsible for his actions
Vow
a formal and serious promise
Wary
Not taking risks, cautious. Synonym: Chary
pletion Reading Comprehension GAT Analytical Reasoning GAT Quantitative Section
GAT PractiGAT General by NTS (Practice Paper)

Sample - GAT-C
Number of Questions: 100;; Time allowed: 120 minutes
Negative Marking: No
SYNONYMS
1. ANOMALY (Click on a word to know its meaning)
A. Normal
B. Straight
C. Irregularity
D. Integrity
E. None of these

2. ABSTRUSE
A. Showy
B. Evident
C. To prove something
D. Skillful
E. Concealed

3. VACOUS
A. Stupid
B. Truthfulness
C. Ravenous
D. Dreamer

E. Confused

4. PRAGMATIC
A. Practical
B. Magnetic
C. Liar
D. Arrogant
E. Uncertain

5. PROBITY
A. Probability
B. Honesty
C. Peaceful
D. Carelessness
E. Extraordinary

6. MINATORY
A. Managing
B. Moving
C. Threatening
D. Cheating
E. None of these

7. TOUCHSTONE
A. Very hard stone
B. Criteria
C. Static
D. Comfortable
E. Path

8. ACRIMONIOUS
A. Bitter
B. Cheap
C. Expensive
D. Momentary
E. Affection

9. BROOK
A. Friend
B. Tolerate
C. Enemy
D. Polish
E. Fraud

10.

SUCCINCT
A. Concise
B. Tranquil
C. Ratify
D. Slowly
E. Superficial ....View Answers
ANTONYMS

11.

FOE
A. Friend
B. Enemy
C. Foul
D. Fail
E. Fraud

12.

CONSENSUS
A. Agreement
B. Disagreement
C. Quality
D. Special case
E. Bold

13.

FECKLESS

A. Weak
B. Careful
C. Careless
D. Unlucky
E. None of these

14.

MELANCHOLY
A. Sorrowful
B. Happy
C. Confused
D. Convicted
E. None of these

15.

EMINENT
A. Famous
B. Sad
C. Imminent
D. Happy
E. Unknown

16.

PARTISAN
A. Neutral

B. Popular
C. Biased
D. Apart
E. Stubborn

17.

NEPOTISM
A. Query
B. Favoritism
C. Impartial
D. Neophyte
E. Nearness

18.

ENIGMA
A. Mystery
B. Postmortem
C. Demise
D. Understood
E. Frightened

19.

CAPRICIOUS
A. Intrinsic
B. Certain

C. Rest
D. Shaky
E. Copy

20.

AFFRONT
A. Praise
B. To insult
C. To face
D. Confront
E. To remove ....View Answers
ANALOGIES

21.

DETERIORATE : IMPROVE
A. feckless : careless
B. evanescent : exigent
C. hope : hone
D. accumulation : narrate
E. obstinate : tractable

22.

AGGRAVATE : ALLEVIATE
A. later : precede
B. urbane : naive
C. evasive : wordy

D. feeble : worker
E. disavow : confront

23.

VINDICTIVE: MERCY
A. transient : fleeting
B. elated : happy
C. crestfallen : cognizant
D. cajole : coax
E. skeptical : trustfulness

24.

ISLAND : ARCHIPELAGO
A. classroom : school
B. student : teacher
C. brook : building
D. chary : cautious
E. transport : transfer

25.

FOND : DOTING
A. chide : pillory
B. doctrine : patient
C. strut : walk
D. levy : bevy

E. time : search ....View Answers


Sentence Completion
26.

I can __________ for his honesty and ability to work hard.


A. bet
B. promise
C. vouch
D. vow
E. None of these

27.

Job in this department __________ a lot of hard work.


A. mean
B. means
C. entails
D. curtail
E. None of these

28.

I cannot concentrate, here is too much __________.


A. detraction
B. distraction
C. people
D. sound
E. contraction

29.

This account is exempted from __________ charges.


A. tax
B. bevy
C. levy
D. interest
E. taxation

30.

I am afraid __________ cats.


A. to
B. from
C. of
D. with
E. by .... View Answers
Summary Completion

During the later years of the American Revolution, the Articles of


Confederation government was formed. This government
(1)__________ severely from a lack of power. Each state distrusted
(2)__________ and gave little authority to the central or federal
government. The Articles of Confederation (3)__________ a
government which could not raise money (4)__________ taxes,
prevent Indian raids, or force the British out (5)__________ the
United States.
31.
A. damaged

B. suffered
C. fail
D. diminished
E. none of these

32.
A. other
B. the other
C. others
D. the others
E. none of these

33.
A. produced
B. made
C. obtained
D. elected
E. none of these

34.
A. with
B. from

C. for
D. to
E. with the

35.
A. with
B. from
C. for
D. to
E. of ....View Answers
Reading Comprehension
Read the following passage carefully and answer the given questions
Unemployment is an important index of economic slack and lost
output, but it is much more than that. For the unemployed
person, it is often a damaging affront to human dignity and
sometimes a catastrophic blow to family life. Nor is this cost
distributed in proportion to ability to bear it. It falls most heavily
on the young, the semiskilled and unskilled, the black person, the
older worker, and underemployed person in a low income rural
area who is denied the option of securing more rewarding urban
employment. The concentrated incidence of unemployment
among specific groups in the population means far greater costs
to society that can be measured simply in hours of involuntary
idleness or dollars of income lost. The extra costs include
disruption of the careers of young people, increased juvenile
delinquency, and perpetuation of conditions which breed racial
discrimination in employment and otherwise deny equality of
opportunity. There is another and more subtle cost. The social

and economic strains of prolonged underutilization create strong


pressures for cost-increasing solutions. On the side of labor,
prolonged high unemployment leads to share-the-work
pressures for shorter hours, intensifies resistance to technological
change and to rationalization of work rules. On the side of
business, the weakness of markets leads to attempts to raise
prices to cover high average overhead casts and to pressures for
protection against foreign and domestic competition. ....View
Answers
36.

According to the passage, unemployment is an index of


A. over utilization of capacity
B. economic slack and lost output
C. diminished resources
D. the employment rate
E. under capacity

37.
While unemployment is damaging to many, it falls most
heavily upon all except the
A. black
B. semiskilled
C. unskilled
D. underemployed
E. white middle class

38.
The cost to society of unemployment can be measured by
all except

A. lost incomes
B. idleness
C. juvenile delinquency
D. disruption of careers
E. the death rate

39.

Serious unemployment leads labor groups to demand


A. more jobs by having everyone work shorter hours
B. higher wages to those employed
C. no fire policies
D. cost-cutting solutions
E. higher social security payments

40.
According to the passage, a typical business reaction to a
recession is to press for
A. higher unemployment insurance
B. protection against imports
C. government action
D. restrictive business practices
E. restraint against union activity ....View Answers
ANSWERS
Answers: Synonyms

1. C
2. E
3. A
4. A
5. B
6. C
7. B
8. A
9. B
10.

Answers: Antonyms
11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Answers: Anologies
21.

22.

23.

24.

25.

Answers: Sentence Completion


26.

27.

28.

29.

30.

Answers: Summary Completion


31.

32.

33.

34.

35.

Answers: Reading Comprehension


36.

37.

38.

39.

40.

ce Test