You are on page 1of 104

REPUBLIKA E SHQIPRIS

MINISTRIA E ARSIMIT DHE SHKENCS


INSTITUTI I ZHVILLIMIT T ARSIMIT

KURRIKULA KOMBTARE E ARSIMIT BAZ

PROGRAM LNDOR

Fusha: GJUH E HUAJ

Lnda: GJUH ANGLEZE

Klasa: 3- 9

Kodi: _______

Koordinatore:

Erifili HASHORVA

Tiran, 2012

Grupi i puns:
Gzim HADAJ
Tidita ABDURRAHMANI
Edmond TUPJA
Klodeta DIBRA
Albana BEJA
Fatbardha LOLJA
Erifili HASHORVA

Shpresa DELIJA
Fozilet SIMONI

GJUH ANGLEZE

1. T PRGJITHSHME

Gjuha angleze zhvillohet si lnd m vete nga klasa e tret deri n klasn e nnt n
arsimin baz. Programi i ksaj lnde mbshtetet n Kornizn Kurrikulare t Arsimit
Parauniversitar, n Standardet e t Nxnit t fushs s gjuhve t huaja, si n Kuadrin e
Prbashkt Evropian t Referencave pr Gjuht.
Msimi i gjuhs angleze n klasat 3-9 t arsimit baz sht nj krkes dhe
domosdoshmri pr t pasur nj shoqri konkurruese, moderne, dinamike, interesat e s cils
prfshijn nxitjen dhe mundsimin e komunikimit gjuhsor dhe ndrkulturor mes qytetarve
evropian, promovimin e integrimit evropian, si dhe barazin etnike, racore dhe gjinore.
Piknisjet e ktij programi jan njohurit dhe prvojat gjuhsore dhe kulturore n gjuhn
amtare, q kan nxnsit e klasave 3-9. Kto njohuri mundsojn nxnsit t zhvillojn
komunikimin n gjuhn angleze dhe inkurajojn ndrgjegjsimin e tyre kulturor dhe promovimin
e vlerave t tyre mbarevropiane.
Programi i gjuhs angleze pr klasat 3-9 ka si objekt studimi msimin e gjuhs angleze n
nivelin A1-B1 dhe krijimin e aftsive t qndrueshme komunikative dhe njohurive socialkulturore te nxnsit si prdorues fillestar t gjuhs angleze nga klasa e tret deri n klasn e
nnt t arsimit baz. Programi i pajis msuesit me skemn e shtrirjes dhe prdorimit t nivelit
A1-A2 n klasat 3-6 t arsimit baz dhe bn dallimin me klasat 7-9 t arsimit baz, q sht nj
cikl studimi q i prket nivelit B1, sipas Kuadrit t Prbashkt Evropian t Referencave pr
Gjuht.

GJUH ANGLEZE

Programi i gjuhs angleze pr klasat 3-4 pajis nxnsit me njohuri hyrse n gjuh dhe
kultur, kurse programi i klass 5-6 mundson mbijetesn n gjuh dhe quhet niveli i
mbijetess. Programi i gjuhs angleze pr klasat 7-9 aftson nxnsit t prballen me shkathtsi
me problemet e prditshme (p.sh. sjellin informacion konkret q i krkohet n nj bised, si
shpjegimi i simptomave te mjeku, apo n klasn e tet e t nnt zgjidhin nj situat t
paparashikuar n transport).

Programi i gjuhs angleze n klasat 3-9 mundson t msuarit e gjuhs angleze n t katrta
aftsit gjuhsore (t dgjuarit, t folurit, t lexuarit dhe t shkruarit) dhe i aftson nxnsit:
t prftojn informacione dhe t njohin realitetin gjuhsor dhe kulturor t vendeve
anglishtfolse;
t kuptojn natyrn e gjuhs s huaj, duke u mbshtetur n njohurit e gjuhs amtare;
t realizojn lidhje t gjuhs s huaj me lndt e tjera, si: artet, matematika, historia,
gjeografia, letrsia, dituri natyre etj.
Filozofia mbizotruese e ktij programi bazohet n standardet e msimdhnies s
gjuhve t huaja n arsimin baz, si dhe n besimin se msimi i gjuhs angleze sht nj mjet
komunikimi midis kulturave t ndryshme, i cili siguron nj msimdhnie n prputhje me
zhvillimet konjitive, psikologjike dhe emocionale t nxnsve ku prioritet i jepet qndrimeve t
tyre ndaj gjuhs angleze. N klasat 3-6 nxnsit njihen me fillesat e gjuhs angleze, ndrsa n
klasat 7-9 ata psojn ndryshime fiziologjike dhe psikologjike, interesat dhe kapaciteti mendor
rriten, duke mundsuar msimdhnien e gjuhs n kontekste m t gjera, ku ata shprehen pr
veten dhe botn rreth tyre, duke zgjeruar njohurit mbi kulturn e vendeve t ndryshme, n
veanti anglishtfolse, si dhe njohurit e prgjithshme.
Programi qartson se msimdhnia e gjuhs angleze n klasat 3-6 ndryshon nga
msimdhnia n moshat m t rritura 7-9 , dhe msuesit duhet t marrin parasysh pikat e forta t
t nxnit t ksaj grup-moshe, potencialin e zhvillimit t lart psikomotor, shkathtsit intuitive,
kapacitetin e nxnies indirekte, instinktin e lojs dhe instinktin q ka kjo mosh pr t folur e
komunikuar. Si p.sh., nxnsit e klasave 3-6 e perceptojn m shpejt dijen e re. Ata kumtojn m
shpejt at q shohin apo q u thuhet t bjn n gjuhn e huaj. T kumtuarit zhvillohet m shum
duke prdorur mjetet didaktike audio-vizuale, gjestet, mimikn, demonstrimet dhe projektet, t
cilat gjenerojn kuptime t caktuara. Msuesit duhet t nxisin te t gjith nxnsit n mnyr t
GJUH ANGLEZE

barabart dhe t personalizuar eksperimentimin gjuhsor, t menduarit krijues dhe kritik; punn
n grup; prdorimin efektiv t teknologjis, ndrgjegjsimin pr lidhjen e gjuhs angleze me
lndt e tjera, nxisin komunikimin dhe prdorimin e Teknologjis s Informacionit dhe
Komunikimit.
Programi harmonizon prfytyrimet, imagjinatn dhe intuitn n prvetsimin e gjuhs
angleze n klasat 3-9. Ai e trajton prmbajtjen gjuhsore t msimit t gjuhs angleze kryesisht
n kontekst, duke br t mundur zhvillimin e komunikimit gjuhsor dhe kulturor te nxnsit e
ksaj moshe. N klasat 7-9, vmendja prqendrohet n nxitjen e veprimtarive gjuhsore nga ato
t kontrolluarat deri te t pavarurat, duke i dhn prparsi aftsive pr t vepruar me gjuhn
prmes formave t t msuarit t pavarur si puna me projekte, shkrimeve krijuese, debatit dhe
diskutimit, si dhe zhvillimit t mendimit t pavarur dhe kritik.
Veanti e ktij programi sht dhnia e njohurive n mnyr progresive nga klasa n
klas (nga e thjeshta dhe e njohura tek e vshtira dhe e panjohura) n prshtatje me mundsit
prvetsuese t moshs. Pr shkak t veorive t moshs programi mundson edhe shfrytzimin
e nj sasie t konsiderueshme orsh pr prpunimin e njohurive t marra.
Tipar dallues i programit sht msimdhnia komunikative prmes veprimtarive praktike,
duke prdorur materiale autentike dgjimore dhe vizive (CD, DVD dhe tekst), q konsiderohen
si burime kryesore t marrjes s njohurive dhe zhvillimit t aftsive, shkathtsive dhe shprehive
gjuhsore, social-kulturore dhe pragmatike.
Programi i gjuhs angleze n klasat 3-9, planifikohet t zhvillohet n 105 or msimore
n vit, me 3 or msimore n jav. Ato organizohen n linja dhe nnlinja, t cilat n mnyr
harmonike lidhin ndarjen strukturore t lnds dhe ndrtohen mbi Standardet e t Nxnit t
gjuhve t huaja pr arsimin baz.

GJUH ANGLEZE

Kto linja dhe nnlinja jan:


Linja
1. Komunikimi dhe formimi kulturor

Nnlinja
1.1 Kultura dhe komunikimi
1.2 Aktet dhe funksionet e komunikimit

2. Formimi gjuhsor

2.1 Struktura gramatikore

Linjat dhe nnlinjat, pr shkak t veoris specifike t gjuhs angleze dhe synimeve t
programit, trajtohen t integruara me 4 aftsit gjuhsore. Duke qen se objektivat e linjave dhe
nnlinjave shkrihen gjat gjith procesit msimor, ata ndrthuren me objektivat e aftsive
gjuhsore.
Programi prcakton krkesat pr zbatimin e tij, metodologjin e msimdhnies dhe t
vlersimit t nxnsve, si dhe sugjeron numrin e orve pr do linj dhe nnlinj. Raporti njohuri
t reja dhe prpunim sht 60% me 40% pr t gjitha klasat.
Programi u adresohet msuesve, hartuesve t teksteve msimore dhe materialeve
ndihmse, si dhe botuesve t tyre, nxnsve, prindrve, specialistve t arsimit dhe t
interesuarve t tjer.

2. SYNIMET E PROGRAMEVE T GJUHS ANGLEZE PR KLASAT 3-9

Programi i gjuhs angleze pr arsimin baz i pajis nxnsit me nj kuadr msimdhnieje


efektive t msimit t gjuhs angleze n klasat 3-9. Ky program, gjithashtu, i pajis nxnsit me
njohurit baz t gjuhs angleze, rreth dukurive m t zakonshme n jetn dhe veprimtarit e
prditshme, zhvillimin e aftsive, strategjive dhe shprehive t t menduarit q krkojn njohjen,
identifikimin dhe prpunimin shkencor t njohurive baz t gjuhs angleze dhe prdorimin e tyre
pr nevoja komunikimi me shkrim dhe me goj me nj gjuh t thjesht. Ky program bn t
mundur ngulitjen e modeleve baz gjuhsore dhe konceptuale t gjuhs angleze n klasat 3-6 dhe
n klasat 7-9 i on drejt nxnies s pavarur n gjuh.

GJUH ANGLEZE

Programi i gjuhs angleze pr klasat 3-9, duke qen se i prket nivelit gjuhsor A1- B1, sipas
Kuadrit t Prbashkt Evropian t Referencave pr Gjuht, t njohur si niveli hyrs ose zbulimi i
gjuhs dhe deri n nivelin prdorues i pavarur prag, synon q nxnsit:
t bjn ndrveprime t thjeshta pr veten dhe vendin ku jetojn, njerzit q njohin dhe
sendet q kan;
t prdorin aftsi gjuhsore pr formulimin e pyetjeve t thjeshta, si dhe t riformulojn
prgjigjet e tyre n rastet kur nuk mjaftohen me prdorimin e shprehjeve dhe strukturave t
gatshme;
t identifikojn tipare t veanta t kulturs s vendeve anglishtfolse, duke br dhe dallimin
me kulturn e vendit t tyre;
t zhvillojn aftsi ndrvepruese sociale dhe kulturore, duke zbatuar normat dhe rregullat e
mirsjelljes dhe komunikimit n gjuhn angleze;
t formojn tipare t bashkveprimit n grup dhe shprehive t nj pun t pavarur.

3. KRKESA PR ZBATIMIN E PROGRAMIT T GJUHS ANGLEZE PR


KLASAT 3-9

Programi i gjuhs angleze pr klasat 3-6 zbatohet n 420 or, nga 105 or pr do klas,
ndrsa programi i gjuhs angleze pr klasat 7-9 zbatohet ne 315 or, nga 105 or pr do vit. Pr
t siguruar zbatimin sa m t mir t programit sht e rndsishme t njihen paraprakisht
standardet e t nxnit t fushs s gjuhve t huaja, Kuadri i Prbashkt Evropian i Referencave
pr Gjuht, udhzuesit lndor,dhe manual t vlersimit etj.
Programi i gjuhs angleze organizohet sipas linjave dhe nnlinjave t prmbajtjes dhe pr
do linj shnohen objektivat, q materializojn njohuri gjuhsore, aftsi komunikuese dhe
qndrime q pritet t fitojn nxnsit gjat realizimit t ktij programi. Linjat q do t prshkojn
lndn e gjuhs angleze jan: 1) Komunikimi dhe formimi kulturor (z 60%);
2) Formimi gjuhsor (40%). Nnlinjat e linjs s par jan: 1.1. Kultura dhe komunikimi (z
38%) dhe 1.2. Aktet dhe funksionet e komunikimit (z 25%), kurse nnlinja e linjs 2 sht:
Struktura gramatikore (z 42%). Ky raport i vllimit midis njohurive dhe veprimtarive, n
lndn e gjuhs angleze jepet me hollsi te pika Ort msimore.
GJUH ANGLEZE

Integrimi i orve pr do linj apo nnlinj t programit do t zhvillohet nga vet


msuesit gjat procesit msimor, duke zhvilluar njohurit e prmbajtjes n veprimtari t
prbashkta gjuhsore dhe funksionale.
Zbatimi i programit t gjuhs angleze pr arsimin baz bhet, duke respektuar parimet e
barazis gjinore, etnike, kulturore, racore, fetare.

Objektivat e programit
Objektivat e programit jan dhn pr do nnlinj t linjs. Ata prshkruajn far duhet
t din dhe t jen t aft t bjn t gjith nxnsit n prfundim t programit. Kjo do t thot se
t gjith nxnsve duhet tu jepet mundsia t nxn ka prshkruhet tek objektivat. Realizimi i
objektivave n tema, linja dhe nnlinja sht zgjedhje e lir e zbatuesve t programit.
Objektivat e t nxnit mund t grupohen n objektiva t:
njohurive, ku nxnsit prftojn dhe zhvillojn njohurit, konceptet baz n gjuhn angleze
dhe i zbatojn ato pr t identifikuar, treguar, interpretuar, duke i integruar dhe zgjeruar m
tej njohurit e marra;
aftsive gjuhsore, ku nxnsit zhvillojn aftsit e nevojshme pr t ndrvepruar prmes
shqisave t dgjimit, shikimit, nuhatjes dhe ndjenjs, si dhe komunikimit me goj dhe me
shkrim, duke zhvilluar aftsit gjuhsore (dgjimi, t folurit, leximi dhe shkrimi);
qndrimeve, ku nxnsit prmes prvetsimit t gjuhs angleze mbajn qndrime q
mbshtesin me prgjegjshmri pranimin dhe zbatimin e normave dhe rregullave shoqrore t
kulturs s vendeve anglishtfolse;
aftsive pragmatike, ku nxnsit kuptojn dhe prdorin gjuhn angleze sipas modeleve t
shkmbimeve ndrvepruese n situata reale dhe praktike, si p.sh.: bashkbisedimi n telefon,
hotel, dyqan, spital etj.

Objektivat jan formuluar n mnyr t till q t bjn qartsisht t dukshme jo vetm


njohurit, aftsit, qndrimet dhe vlerat, por edhe metodat dhe veprimtarit q mund t prdoren
pr arritjen e tyre. Ata jan t qarta dhe t matshme pr t ndihmuar msuesit n vlersime reale
t njohurive t prftuara nga nxnsit n prputhje me standardet e arritjes, si dhe ndihmojn
nxnsit t bjn vetvlersimin n baz t Portofolit Evropian pr Gjuht. P.sh.: nj nga
GJUH ANGLEZE

objektivat n programin e klass s tret sht q nxnsit: - ti krkojn ose ti japin dika dikujt
prmes shprehjeve t gatshme n dialog praktik ose improvizuese, me prdorimin e mimiks
dhe sugjestionit. Metoda e realizimit t ktij objektivi sht ligjrimi i thjesht, veprimtaria sht
nj dialog dhe mjeti shprehs mbshtets sht mimika. Ose nj nga objektivat e klass s katrt
sht q nxnsit t identifikojn emrat e njohur, fjalt dhe frazat e thjeshta n lajmrime, afishe
dhe katalog. Ky objektiv tregon se si realizohet veprimtaria prmes mjeteve t informimit
publik.
Rndsi e kujdes i veant u duhet dhn zbatimit t objektivave q u prkasin linjave t
prbashkta t fushs s gjuhve t huaja. Kshtu, p.sh., objektivat q bjn lidhjen e
funksioneve gjuhsore dhe kulturore me jetn e prditshme, nuk duhet t trajtohen vetm si
renditje shembujsh dhe shprehje gjuhsore, por edhe si interpretim shoqror dhe kulturor
shoqruar edhe me mjete jashtgjuhsore (gjesti, mimika etj.). Kta objektiva realizohen dhe
bhen t matshme me prdorimin edhe t teknologjis s msimit t gjuhs angleze n klas.
Kujdes i veant duhet treguar n realizimin e objektivave q kan t bjn me zhvillimin
e aftsive intelektuale dhe sociale t nxnsve, si ata t shkmbimit t informacionit gjuhsor dhe
kulturor n ift dhe puns n grup etj., duke nxitur pavarsin e nxnies n klas dhe jasht saj.

Ort msimore
Programi i gjuhs angleze pr arsimin baz sht strukturuar n dy linja: Komunikim
dhe formim kulturor dhe Formim gjuhsor, q renditen njra pas tjetrs, por q nuk do t
thot se msimdhnia\nxnia duhet t zhvillohet n kt renditje gjat vitit shkollor.
Objektiva t ktyre linjave jepen n nnlinja t organizimit t prmbajtjes. T ndara sipas
klasave, linjat, nnlinjat dhe ort e sugjeruara jepen t prmbledhura n tabelat e mposhtme.
Linja

Nnlinja

1. Komunikimi dhe formimi kulturor 60%

1.1 Kultura dhe komunikimi (38)


1.2 Aktet dhe funksionet e komunikimit (25)

2. Formimi gjuhsor 40%

2.1 Struktura gramatikore (42)

GJUH ANGLEZE

10

Klasa

Nnlinja

Or t sugjeruara

Kultura dhe komunikimi

38

Aktet dhe funksionet e komunikimit

25

Struktura gramatikore

42

Kultura dhe komunikimi

38

Aktet dhe funksionet e komunikimit

25

Struktura gramatikore

42

Kultura dhe komunikimi

38

Aktet dhe funksionet e komunikimit

25

Struktura gramatikore

42

Kultura dhe komunikimi

38

Aktet dhe funksionet e komunikimit

25

Struktura gramatikore

42

Klasat
3, 4, 5, 6

Klasat

TOTALI

420 or

Kultura dhe komunikimi

38

Aktet dhe funksionet e komunikimit

25

Struktura gramatikore

42

Kultura dhe komunikimi

38

Aktet dhe funksionet e komunikimit

25

Struktura gramatikore

42

Kultura dhe komunikimi

38

Aktet dhe funksionet e komunikimit

25

Struktura gramatikore

42

TOTALI

7,8,9

315 or

GJUH ANGLEZE

11

Zbatuesit e programit n renditjen e nnlinjave duhet t ndjekin logjikn e vijueshmris


s zbatimit t objektivave t programit brenda klass dhe nga klasa n klas.
Sasia e orve msimore pr seciln linj dhe nnlinj sht rekomanduese. Prdoruesit e
programit duhet t respektojn sasin e orve vjetore t lnds, kurse jan t lir t ndryshojn
me 10% (shtes ose paksim) ort e rekomanduara pr seciln linj. Domethn, msuesit mund
t vendosin t prparojn m ngadal kur vn re se nxnsit hasin vshtirsi t veanta n
prmbushjen e objektivave t nnlinjs, por mund t ecin m shpejt kur nxnsit demonstrojn
nj prvetsim t knaqshm.
N programin e lnds s gjuhs angleze afrsisht 60% e orve msimore totale jan pr
shtjellimin e njohurive t reja lndore dhe 40% e tyre jan pr prpunimin e njohurive t
prftuara (gjat vitit dhe n fund t vitit shkollor). N ndryshim nga programet e mparshme,
numri i orve i parashikuar pr rubrikn Ort e lira prfshihet n numrin e orve t planifikuar
pr rubrikn Prpunimi i njohurive.

Prpunimi i njohurive
Prpunimi i njohurive prmban:
prsritjen brenda nj kapitulli t njohurive baz t tij;
testimin e njohurive baz;
integrimin e njohurive t reja t nj informacioni t dhn me informacionin e ri;
integrimin e njohurive t reja me njohurit e lndve t tjera;
projektet lndore;
prsritjen vjetore (pavarsisht nga ndarja n linja dhe n nnlinja, lnda duhet par si nj e
tr);
testimin vjetor.
N ort msimore q i prkasin prpunimit t njohurive, msuesi/ja zhvillon edhe tema
me nismn e tij/saj ose me krkesn e vet nxnsve. Kto tema u prshtaten interesave dhe
nevojave t nxnsve. Duhet ti kushtohet koh e posame kultivimit t aftsive t komunikimit
dhe ndrveprimit n ift dhe n grup, veanrisht gjat prpunimit t njohurive. Gjat orve t

GJUH ANGLEZE

12

prpunimit t njohurive, nxnsve u krijohet mundsia t punojn detyra dhe projekte t pavarura
q nxisin efikasitetin e komunikimit ndrveprues n situata jetsore.
Meqense raporti i linjave dhe nnlinjave sht 60% me 40%, ather msuesit e kan m
t qart organizimin dhe ndarjen e orve msimore. Programi sugjeron q raporti i njohurive t
reja dhe prpunim njohurish t jet i njjt 60% me 40%. Zbatimi i ktij raporti njohurish
sugjerohet t jet si m posht.
N seciln klas programi kushtzon realizimin e 70 or msimore n total, nga t cilat
42 or jan pr dhnien e njohurive t reja dhe 28 or pr prpunimin e njohurive.
Ort q jan n dispozicion t dhnies s njohurive t reja q jan 42 or, ndahen n
nnlinjat prkatse:

Njohuri t reja n %
dhe or
60% = 23 or

Prpunim njohurish
n % dhe or
40% = 15 or

60% = 15 or

40% = 10 or

Struktura gramatikore 60% = 25 or

40% = 17or

Linja

Nnlinja

Komunikimi dhe

Komunikim dhe

Formimi kulturor

kultura (38 or =

(63 or =60%)

60%)
Aktet dhe funksionet
e komunikimit (25 or
= 40%)

Formimi gjuhsor
(42or= 40% )

(42 or)

4. INTEGRIMI DHE LIDHJA NDRLNDORE


Programi i gjuhs angleze pr klasn 3-6 mbshtetet n integrimin ndrlndor, duke e
shfrytzuar at pr aftsimin n rritje t nxnsve n prdorimin e njohurive gjuhsore dhe
kulturore n prgjithsi dhe t t katrta aftsive (t dgjuarit, t lexuarit, t folurit e t shkruarit).
Konceptet e njohurit gjuhsore trajtohen e msohen m mir n kontekste t caktuara kuptimore

GJUH ANGLEZE

13

dhe ligjrimore, t cilat lidhen ngusht me fusha tematike t parashtruara n programin e gjuhs
angleze dhe t trajtuara n lndt e tjera.
1. Me lndn e Biologjis, lidhja reflektohet te linja Komunikimi dhe formimi kulturor
kryesisht n tematikn Bota rreth nesh, duke trajtuar tema, si: pjest e trupit, ushqyerja,
shndeti, mjedisi.
2. Me artet jan t lidhura ngusht temat mbi sportin, muzikn, modn, pikturn si pjes e
fushs tematike Jeta e prditshme dhe shoqrore.
3. Me shkencat shoqrore (Un dhe shoqria) jan t lidhura tema, si: miqsia,
marrdhniet familjare, marrdhniet n shkoll, koha e lir, festat etj., pjes kto t fushs
tematike Jeta personale e shoqrore.
4. Lidhja me lndn e TIK-ut, aftson nxnsit t prdorin internetin, e-mail-in, programe t
ndryshme, t cilat e ndihmojn pr t eksploruar t rejat mbi botn q po studiojn.

Programi thekson se pr shtjellimin e rubrikave dhe zbatimin e tyre, si dhe prcaktimin e temave
t projekteve nj vmendje duhet ti kushtohet:
shtjeve t zhvillimit t qndrueshm, mjedisit, ndotjes dhe mbrojtjes s tij;
kulturs s komunikimit (aftsimit t nxnsve pr t kuptuar dhe zbatuar informacionin nga
jeta e prditshme dhn n gjuhn angleze);
mjeteve t informimit, si media dhe masmedia, interneti;
prdorimit t Teknologjive t Informacionit dhe Komunikimit;
edukimit pr t drejtat e njeriut;
shtjeve t barazis gjinore, etnike, kulturore, racore, fetare;
atdhedashuris (informacionit kulturor, social, historik, gjeografik);
globalizmit.

5. METODOLOGJIT E MSIMDHNIES

Programi i gjuhs angleze n klasat 3-9 t arsimit baz hartohet mbi parimin themelor t
mundsive dhe shanseve t barabarta dhe se do nxns e dshiron suksesin dhe mundet ta arrij
at me ndihmn e msuesit, shokut dhe prindit. Ky program u jep msuesve m tepr liri
GJUH ANGLEZE

14

profesionale dhe prakticitet, prmes t cilit mund t krkojn dhe t zbatojn shumllojshmri t
metodologjive t msimdhnies dhe t nxnit n funksion t arritjes s objektivave msimor.
Shumllojshmria e proceseve t msimdhnies dhe nxnies prfshin punn n grup, punn me
projekte dhe detyrat individuale t t nxnit. Zhvillimi i aftsive gjuhsore dhe komunikative
bhet duke prdorur gjersisht mjete dhe teknika t larmishme me qllim nxitjen e barazis n t
gjitha aspektet.
Metodat e msimdhnies n programin e gjuhs angleze n klasat 3-9 e vendosin
nxnsin n qendr t msimdhnies, duke i prfshir t gjith nxnsit n procesin e
msimdhnies/nxnies. Kjo nnkupton se sht i domosdoshm prdorimi i nj larmie metodash
msimore, pasi nxns t ndryshm msojn n mnyra t ndryshme dhe vijn nga kontekste t
ndryshme shoqrore.
Metodat e msimdhnies u prgjigjen krkesave dhe objektivave t programit. Foljet e
prdorura n hartimin e objektivave t arritjes s linjave, prkatsisht nnlinjave, prcaktojn n
njfar mnyre dhe metodn e msimdhnies s msuesit.

Realizimi i objektivave t msiprm mbshtetet n:


Krijimin e nj mjedisi real t t msuarit t gjuhs angleze
Duke qen se arsimi baz ofron msimdhnie t shanseve t barabarta, ather respektimi i
aftsive moshore, psikike, fizike dhe intelektuale t nxnsit sht nj domosdoshmri pr t
siguruar suksesin e puns me kt grup-mosh.
Nxnsit e ksaj grup-moshe msojn m mir n mjedise reale. Msuesit n varsi t tems q
trajtojn, duhet t krijojn ndjenjn dhe atmosfern e lojs; t lejojn q nxnsi t
bashkbisedoj, t recitoj vjersha t shkurtra, t kndoj, t thot edhe ndonj fjal pa kuptim.
Pra, n kt mnyr, lodrat, kngt, vjershat, tregimet dhe veprimtarit fizike karakterizojn t
gjith procesin msimor. Pr faktin q msimi i gjuhs angleze n arsimin baz prfshin nivelin
A1-B1, sipas Kuadrit t Prbashkt Evropian t Referencave pr Gjuht, veprimtarit, metodat
dhe teknikat e msimdhnies konceptohen n mnyr t thjesht q nxnsi t kuptoj se far i
krkohet.

GJUH ANGLEZE

15

Objektivat, strategjit dhe standardet realizohen nse msuesit marrin parasysh:


Shumllojshmrin e veprimtarive
N do or msimi, msuesi/ja nxit imagjinatn dhe mendimin krijues t nxnsve, duke i krijuar
atij mundsin t marr pjes aktive n procesin msimor.
Detyrat e dhna jan n prputhje me nivelin e ksaj grup-moshe dhe si t tilla jan t
realizueshme dhe nxitse. Pr kt arsye msuesi/ja prdor teknika t ndryshme dhe mjete
didaktike t prshtatshme.
Rndsin e t dgjuarit
Dgjimi sht nj aftsi e rndsishme gjuhsore veanrisht n fazn fillestare t gjuhs.
Msuesit mundsojn zhvillimin e ksaj aftsie nprmjet veprimtarive te tilla, si p.sh., situata
autentike t dgjuara n kaseta, CD, DVD, si edhe tregime t bazuara n piktura, fotografi ose n
mjete t tjera nxitse vizuale.
Njohjen me gramatikn
Karakteristik e ksaj moshe sht prvetsimi i gramatiks nprmjet lojrave gjuhsore.
Msuesit nuk synojn tu msojn nxnsve rregullat gramatikore, por i ndrgjegjsojn ata duke
i dhn modele gjuhsore sa m afr komunikimit real. Qortimet gramatikore bhen me ushtrime
gojore, t cilat praktikojn forma, si p.sh.: Do they? Does he/she? etj, duke theksuar msimin dhe
prvetsimin e modelit dhe jo shpjegim t mirfillt gramatikor, me an t metods s
gramatiks komunikative.
Trajtimin e t shkruarit
Msuesit ndrtojn veprimtari pr zhvillimin e aftsis s t shkruarit me shum kujdes dhe n
kohn e duhur. Nj pjes t tyre e prdor shkrimin pr aftsimin e nxnsve n drejtshkrimin e
fjalve dhe pjesn tjetr pr shprehjen e mendimeve nprmjet t shkruarit si aftsi gjuhsore.
Kjo lidhet me nivelin e njohjes s alfabetit dhe tipat e veprimtarive t t shkruarit. Gjithmon t
mbahet parasysh q nxnsit ende nuk kan prsosur mjaft elemente t t shkruarit n gjuhn
amtare.

GJUH ANGLEZE

16

Trajtimi i gabimeve
N kt grup-mosh sht normale t bhen gabime gjat msimit t gjuhs angleze. Msuesit
duhet t bjn kujdes n korrigjimin e gabimeve duke mos frenuar iniciativn dhe shprehjen e
lir t nxnsit, si dhe duke mos i penalizuar ata pr gabimet q bjn.

Programi sugjeron disa nga metodat, strategji dhe teknika q mundsojn prvetsimin e gjuhs
angleze pr klasat 3-9:
Lojra;
Msimdhnie deduktive (praktike);
Nxnsi n qendr t msimdhnies;
Msimdhnie aktive (brenda dhe jasht klass);
Strategji instruktive (piktura, tregime, drama, kng, teknologji, valle);
Lexime n klas dhe jasht klase (niveli A1-B1);
Dialog;
Portofoli i nxnsit;
Pun n grupe dhe individuale;
Metoda K-W-L (Know, Wonder- Learn);
Metoda interaktive;
Metoda funksionale (FAIES = First Aid in English System);
Ushtrime me prsritje pas msuesit;
Diktim;
TPR (Total Physical Response);
Ask and Answer Questions;
Prdorim i gjuhs trupore dhe shprehjeve t fytyrs;
Gjeste;
Prdorimi i TIK-ut n funksion t msimit n kt grup-mosh.

GJUH ANGLEZE

17

Zhvillimi i aftsive
Programi i gjuhs angleze pr klasat 3-9 t arsimit t mesm t ult, mundson zhvillimin
e aftsive baz pr prdorimin e gjuhs angleze n jetn reale qoft t improvizuar n klas ose
jasht saj. N kto klasa hidhen bazat e prvetsimit t gjuhs angleze dhe vendosen objektivat
pr pritshmri m t larta n komunikimin e gjuhs angleze n klasat m t larta.
Prdorimi i metodave dhe i teknikave t msimdhnies n kt grup-mosh bn t
mundur prgatitjen e tyre pr jetn dhe shoqrin, duke iu msuar disa aftsi, si: t punojn t
pavarur, t ken liri shprehjeje n gjuhn angleze, t jen t barabart mes t barabartve n
klas, t jen aktiv n veprimtari t ndryshme q organizon klasa apo shkolla n gjuhn angleze,
t prdorin fjalt magjike n gjuhn angleze etj.

Aftsit q prftojn nxnsit e klasave 3-9 gjat msimit t gjuhs angleze n arsimin baz jan
si m posht:
Aftsia e prdorimit gjuhsor t gjuhs angleze;
Aftsia e komunikimit n gjuh t huaj;
Aftsia e prdorimit t Teknologjis s Informacionit dhe t Komunikimit (TIK n
prvetsimin e gjuhs angleze);
Aftsia e t menduarit kritik dhe krijues;
Aftsia e prdorimit dhe e prpunimit t informacionit;
Aftsia e t punuarit n grup;
Aftsia e qndrimit etik e social pr t qen t barabart me moshatart e tyre n bot.

Mjete msimore t sugjeruara

Lista e sugjeruar e mjeteve msimore, t nevojshme pr realizimin e programit, ndodhet n


shtojc, por nuk sht e detyruar. Msuesit krijojn bazn e tyre materiale, por gjithmon n
funksion t krkesave, objektivave dhe standardeve t programit t msimit t gjuhs angleze n
klasat 3-9.

GJUH ANGLEZE

18

6. METODAT E VLERSIMIT T ARRITJEVE

Vlersimi sht nj komponent themelor i programit t gjuhs angleze pr klasat 3-9 dhe e
shoqrojn dijen e prftuar gjat gjith procesit msimor. Vlersimi i dijeve n kt grup-mosh
mbshtetet tek objektivat e ktij programi dhe Standardet e t Nxnit t gjuhve t huaja. Si
rezultat, vlersimi ka kto piksynime:
t nxis nxnien dhe zhvillimin personal t nxnsve;
t identifikoj nxns me nevoja dhe interesa t veanta;
t monitoroj ecurin e programit dhe t vlersoj efikasitetin e tij;
t mbledh t dhnat nga rezultatet e nxnsve sipas standardeve t vlersimit t nivelit A1B1 pr llogari t realizimeve t qllimeve dhe standardeve, si dhe
t prcaktoj pritshmrit n t ardhmen te nxnsit e ksaj grup-moshe, pavarsisht nga
ndryshimet e tyre individuale, gjuhsore, emotive, shoqrore dhe kulturore.

Pr kt grup-mosh rndsi ka vlersimi pozitiv i tyre. Asgj nuk sht m nxitse sesa suksesi i
arritur dhe kjo arrihet vetm duke e motivuar kt grup-mosh gjat gjith procesit t nxnies s
dijeve n gjuhn angleze.
Kur vlersimi i gjith procesit t msimdhnies e nxnies n klasat 3-9 bhet n prputhje me
kushtet e programit, ai i ndihmon msuesit:
t diagnostikojn pikat e dobta dhe mundsit e nxnsve;
t vlersojn metodn e msimdhnies;
tu tregojn nxnsve nse i kan arritur objektivat.
Pr vlersimin e nxnsve, msuesit duhet t mbshteten n disa parime baz:
Vlersimi, si nj pjes thelbsore e procesit t msimdhnies dhe t nxnit duhet t jet nj
veprimtari e planifikuar, e vijueshme q ka lidhje t ngusht si me programin ashtu dhe me
msimdhnien.
Vlersimi duhet t udhhiqet nga rezultatet e synuara t t nxnit t programit dhe t
prdor shumllojshmri metodash dhe teknikash me piksynim arritjen e standardeve.

GJUH ANGLEZE

19

Planet e vlersimit duhet tu bhen t ditura nxnsve dhe prindrve m par n koh.
Nxnsve duhet tu jepen mundsit pr tu prgatitur pr vlersim. Ndrsa prindrit duhet t
vihen n dijeni pr gjendjen reale t suksesit t fmijve t tyre n shkoll.
Vlersimi duhet t jet i drejt, i barabart dhe i paanshm. Ai duhet t jet i ndjeshm
kundrejt situatave familjare, t klass, t shkolls dhe t komunitetit; ai duhet t jet i
paanshm. Nxnsve duhet tu jepen mundsit t demonstrojn shkalln e njohurive,
aftsive dhe qndrimeve t tyre.
Vlersimi duhet t jet ndihmues pr t gjith nxnsit. Ai duhet tu jap atyre informacion
pozitiv dhe nxits pr tu prfshir aktivisht n procesin e t nxnit.
Nprmjet vlersimit, msuesit zbulojn shkalln e prftimit e t konsolidimit (nga ana e
nxnsit) t njohurive, aftsive dhe shprehive t prfshira n kt program.

Programi i msimit t gjuhs angleze pr klasat 3-9 organizohet n disa forma vlersimi:
1. Vlersim i vazhdueshm me goj.
2. Vlersim me shkrim.
Ky vlersim bhet n mbshtetje t realizimit t objektivave t linjave dhe nnlinjave.
Vlersimi me shkrim dhe me goj klasifikohet n:
Vlersimi formues, me an t cilit merret informacion rreth asaj q sht arritur nga nxnsit
n formimin e tyre gjuhsor n prputhje me objektivat e caktuar.
Vlersimi diagnostikues, i cili bhet n mnyr t vazhdueshme pr t marr informacion
rreth prgatitjes ditore dhe prvetsimit t materialit gjuhsor t dhn m par. Ai,
gjithashtu, jep informacion pr efektshmrin e t nxnit dhe ndihmon n ecurin e
mtejshme t msimdhnies/nxnies.
Vlersimi i planifikuar mbi bazn e realizimit t objektivave t nnlinjave, pra n baz
kapitulli. Ky vlersim bhet me not dhe realizohet n fund t do msimi prsrits.
Vlersimi motivues ndihmon pr t nxitur dshirn e nxnsit pr msimin e gjuhs angleze.

Ky vlersim sht i vazhdueshm dhe gjat gjith procesit msimor.


Vlersimi prfundimtar sht vlersimi me not q finalizon arritjet e objektivave t linjave dhe
nnlinjave pr kt grup-mosh.
GJUH ANGLEZE

20

Vetvlersimi sht element i rndsishm n msimin e gjuhs angleze pr kt grup-mosh.


Vnia e synimeve t qarta n program mundson vetvlersimin e tyre n vazhdimsi. Gjat
vetvlersimit n procesin msimor ndiqen kta hapa:
msuesit diskutojn me nxnsit at q ata do t arrijn n klas;
nxnsit vlersojn punn e tyre n ifte. M pas msuesi/ja dhe nxnsit bjn komentin
prfundimtar;
nxnsit vlersojn punn e njri-tjetrit n grupe duke marr role t ndryshme, madje
ndonjher dhe pa nevojn e ndihms s msuesit/es;
nxnsit mbajn shnim arritjet e tyre duke prdorur edhe gjuhn amtare;
msuesit bisedojn me nxnsit individualisht dhe i tregojn arritjet.
Nga vetvlersimi prfiton si nxnsi, ashtu edhe msuesi. Njohja e nxnsit me
vetvlersimin e ndrgjegjson at t kuptoj m mir problemet e t msuarit dhe i jep mundsi
t caktoj objektiva pr t ardhmen.

Prve testeve me shkrim, msuesit mund t prdorin dhe forma t tjera pr t testuar
pjesmarrjen dhe ecurin e nxnsve n msimin e gjuhs angleze n shkoll, si:
detyrat e shtpis;
projektet kurrikulare dhe ndrlndore;
vrojtimet e msuesit;
lista e kontrollit;
reflektimet, eset;
modelet dhe maketet;
posterat;
lojrat dhe kuicet;
debatet;
loja me role;
portofoli.

GJUH ANGLEZE

21

Portofoli sht nj dokument kryesor pr nxnsin, msuesin dhe prindrit. Ai sht nj


grumbullim sistematik i punve t nxnsve dhe mundson nj vshtrim krahasues t arritjeve t
tyre pr t stimuluar prparimin e tyre. Punt e grumbulluara bjn nj regjistrim n vazhdimsi
t zhvillimit dhe prparimit t nxnsve n prftimin e njohurive, aftsive dhe zhvillimin e
qndrimeve. Ai, gjithashtu, u jep nxnsve mundsin t vetvlersohen dhe t reflektojn n
baz t portofolit t tyre.
Vlersimi prfundimtar i nxnsit bhet me not, e cila paraqet nj mesatare t ponderuar
t notave t vlersimeve t kryera. N kt mesatare prfshihen notat e vlersimeve me shkrim,
me goj, me projekte kurrikulare etj.

7. OBJEKTIVAT SIPAS LINJAVE/NNLINJAVE, SIPAS KLASAVE 3-6

KLASA E TRET
35 jav x 3 or/jav = 105 or

LINJA 1: KOMUNIKIM DHE FORMIM KULTUROR


Niveli A1.1
Or t sugjeruara: 63 or
Prshkrimi i linjs: Nxnsit demonstrojn njohuri, aftsi, qndrime mbi marrdhniet komunikative dhe
kulturore n situata t thjeshta, t njohura pr t plotsuar nevoja konkrete. Nxnsi i klass s tret n fund
t klass arrin n nivelin A1.1 dhe komunikon n mnyr t thjesht, kur folsi sht i qart n
bashkbisedim, prdor fjali t shkurtra, madje bn prsritje t fjalve dhe shprehjeve t thjeshta pr tu
br i kuptueshm nga bashkbiseduesi. Struktura e fjalis sht e thjesht: kryefjal dhe kallzues.
Kjo linj hedh bazat fillestare t gjuhs angleze, q jan t domosdoshme pr njohjen e nxnsve t klass
s tret me muzikalitetin e saj, i njeh me fjalorin baz, duke i prgatitur pr nivelet m t larta t gjuhs
angleze. Niveli A q quhet ndryshe dhe niveli prag i gjuhs, n kt linj mundson zhvillimin e aftsive t
prgjithshme psikomotore, linguistike dhe socio-kulturore n gjuhn angleze n prputhje me grup-moshn
e nxnsve, objektivat dhe standardet e programit. Msuesit duhet t mundsojn q nxnsit t
ndrgjegjsohen pr gjuhn dhe kuptimin e saj.
GJUH ANGLEZE

22

Nnlinja

Objektivat e nnlinjave

Objektivat sipas aftsive gjuhsore

Kultura dhe
komunikimi

Nxnsit duhet t jen t

T dgjuarit

aft:

Nxnsit duhet t jen t aft:

(38 or)
t shprehen n nivel

t dgjojn dhe t reagojn ndaj fjalive t thjeshta, t

fjale dhe fraze

artikuluara ngadal dhe me gjuh t qart;

nprmjet dgjimit dhe

t identifikojn objekte t ndryshme, kur ato dgjohen,

interpretimit t gjuhs;

prmenden apo tregohen;

t krijojn nj baz

t reagojn prmes veprimtarive fizike ndaj orientimeve,

shprehish, aftsish dhe

udhzimeve dhe veprimeve t msuesit apo t njerzve q

qndrimesh t

e rrethojn.

nevojshme pr
msimin e gjuhs s

T lexuarit

huaj;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t identifikojn

t dallojn fjal dhe fraza t njohura, t msuara m par;

informacionin prmes

t lexojn fjali t shkurtra q prmbajn fjal dhe fraza me

figurave, antar t

fjalor t njohur nga fondi baz i gjuhs angleze.

familjes;
t marrin

T folurit

informacionin e par

Nxnsit duhet t jen t aft:

pr aspekte t

T folurit ndrveprues

ndryshme t jets dhe

t bjn pyetje t thjeshta pr at far shohin ose

gjuhs n kulturat e

dgjojn,

ndryshme;

paraplqimet;

t emrtojn figura q

t ndrveprojn n mnyr t thjesht kur bashkbiseduesi

kan t bjn me

flet ngadal dhe me togfjalsha q t kuptohet mir.

duke

shprehur

dshirat,

ndjenjat

dhe

personazhe artistike,
objekte t prdorimit t Prodhim i t folurit
prditshm;

t shqiptojn fjal ose fraza t thjeshta me mbshtetje t


msuesit;
GJUH ANGLEZE

23

t shqiptojn alfabetin

t prgjigjen sakt pyetjeve t thjeshta rreth vetes dhe

e gjuhs angleze, pjes

familjes;

t thjeshta t rimave,

t tregojn rreth vetes, shokve dhe familjes duke

kngve dhe lojrave

prdorur fjali t thjeshta;

etj.;

t veojn objektet sipas grupimeve t tyre.

t reagojn ndaj
instruksioneve t

T shkruarit:

lvizjes dhe

Nxnsit duhet t jen t aft:

prshndetjeve;

t kopjojn fjal ose fraza t shkurtra, t njohura m par;

t prgjigjen dhe t

t dallojn dhe t zgjedhin fjal t prshtatshme pr t

tregojn rreth vetes

plotsuar vende bosh n fjali apo fjal t renditura n

dhe familjes;

form liste;

t ndrveprojn pr t

t etiketojn objekte rrethanore.

shkmbyer
informacione t
thjeshta.
Aktet dhe
Nxnsit duhet t jen t T dgjuarit
funksionet e aft:
Nxnsit duhet t jen t aft:
komunikimit
(25 or)

t prshndesin me

t dgjojn dhe t reagojn ndaj prshndetjeve dhe

shprehje t thjeshta;

urdhrave;

t prezantojn veten,

t identifikojn objekte t ndryshme, kur u krkohet t

familjen dhe shokt;

prgjigjen rreth tyre;

t pyesin rreth mjedisit

t reagojn ndaj pyetjeve t thjeshta q bjn.

ku jetojn me shprehje
t thjeshta;

T lexuarit

t krkojn

Nxnsit duhet t jen t aft:

informacion mbi

t dallojn t dhna personale n nj pyetsor t thjesht;

identitetin dhe

t identifikojn mesazhe, komente shum t thjeshta mbi

orientimet;

detyrat dhe punn e br.

GJUH ANGLEZE

24

t urojn shokt dhe

T folurit

familjart pr festa,

Nxnsit duhet t jen t aft:

ditlindje duke

T folurit ndrveprues

prdorur shprehje t
thjeshta.

t pyesin dhe tu prgjigjen pyetjeve t thjeshta pr


veten, familjen, shkolln dhe vendbanimin;
t pyesin dhe t krkojn sende q iu nevojiten pr t
kryer nj pun.

Prodhim i t folurit
t thon emrin, moshn dhe vendin se ku banojn;
t flasin thjesht pr njerzit q njohin dhe familjen.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t formulojn nj kartolin t thjesht urimi, duke prdorur
fjal ose fraza t shkurtra dhe standarde;
t plotsojn vende bosh me fjal duke iu referuar figurave
apo pikturave t njohura;
t emrtoj nj etiket pr nj send t njohur.

LINJA 2: FORMIMI GJUHSOR


Or t sugjeruara: 42 or
Prshkrimi i linjs: Kjo linj aftson nxnsit t riprodhojn elemente t thjeshta t gjuhs angleze t
msuara n klasn e tret. Nxnsit zotrojn n mnyr t kufizuar strukturat sintaksore (kryefjal dhe
kallzues) dhe prdorin forma gramatikore t thjeshta, q i prkasin nj repertori t memorizuar pr
informacion mbi veten dhe nevojat e prditshme. N nivelin A1.1 nxnsit jan t aft t prezantojn pr
veten dhe shokun, me fraza t thjeshta dhe forma t thjeshta gramatikore e gjuhsore, duke ndrvepruar n
nj mnyr t thjesht rreth detajeve t vendit ku msojn dhe jetojn.

GJUH ANGLEZE

25

Nnlinja
Struktura
gramatikore

Objektivat

Objektivat e aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen T dgjuarit


t aft:

Nxnsit duhet t jen t aft:

(42 or)
t dallojn format e

t dgjojn dhe t reagojn ndaj fjalive gramatikisht

thjeshta t kohs s

t thjeshta (kryefjal kallzues);

tashme;

t identifikojn komanda dhe urdhra kur ato

t zgjedhojn foljet

dgjohen, prmenden apo tregohen (fjali urdhrore,

n koh t thjeshta;

mungesore).

t prdorin forma
t prshtatshme

T lexuarit

sipas referentit;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t riprodhojn

t dallojn struktura t thjeshta gramatikore q

forma t gatshme

tregojn rutin ose veprimtari t prditshme t

gjuhsore.

thjeshta;
t lexojn tekste q shkurtra q prmbajn
prshkrime mbi mjedisin ku jetojn.

T folurit
Nxnsit duhet t jen t aft:
T folurit ndrveprues
t prgjigjen pyetjeve t thjeshta pr detaje
personale duke prdorur foljen jam dhe kam;
t ndrveprojn me struktura t thjeshta me ndihmn
e riformulimit dhe t prsritjes pr jetn n shkoll
e familje.

Prodhim i t folurit
t bjn prshkrime vetjake edhe pr shokt, duke
prdorur struktura t gatshme gjuhsore.
GJUH ANGLEZE

26

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t kopjojn struktura t gatshme gramatikore pr t


prshkruar veten dhe mjedisin ku msojn e jetojn;
t prdorin struktura t gatshme gramatikore n nj
kartolin, urim duke prdorur foljen kam, jam;
t prshkruajn veten, shokun, duke listuar veprimet
q kryejn.

KLASA E KATRT
35 jav x 3 or/jav = 105 or

LINJA 1: KOMUNIKIMI DHE FORMIMI KULTUROR


Niveli A1.2.
Or t sugjeruara: 63 or
Prshkrimi i linjs: Nxnsit demonstrojn njohuri, aftsi, qndrime mbi marrdhniet komunikative dhe
kulturore n situata t thjeshta, t njohura m par pr t plotsuar nevoja konkrete. Kjo linj konsolidon
bazat fillestare t gjuhs q jan t domosdoshme pr komunikim, t cilat jan dhn n klasn e tret.
Nprmjet situatave t ndryshme, trheqse pr moshn, realizohet zhvillimi i gjithanshm i nxnsit n
aspektin njohs, gjuhsor, emocional dhe kulturor. Nxnsit prezantojn dhe ndrveprojn me njri-tjetrin
pr plotsimin e nevojave dhe interesave pr familjen, shkolln dhe shoqrin, si edhe pr kulturn e
vendeve t ndryshme.

GJUH ANGLEZE

27

Nnlinja
Kultura dhe
komunikimi
(38 or)

Objektivat e nnlinjave
Nxnsit duhet t jen t aft:

Objektivat sipas aftsive gjuhsore


T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t tregojn dhe t
ndrveprojn pr t

t dgjojn dhe t reagojn ndaj fjalive t

shkmbyer informacione t

thjeshta, t artikuluara ngadal dhe me gjuh t

thjeshta pr veten si individ,

qart;

dhe pr familjen dhe shoqrin

t identifikojn udhzime t thjeshta n klas dhe

e ngusht;

jasht saj;

t prfshihen n situata

t reagojn kur dgjojn pr parashikimin e motit.

komunikimi t thjeshta n
gjuhn angleze me ndihmn e

T lexuarit

msuesit;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t fillojn t kuptojn

t dallojn fjal dhe fraza t njohura, t msuara

prmbajtjen e nj fjalie ose

m par, si p.sh.: n afishe, revist duke nxjerr

teksti q kan t bjn me

informacionin e krkuar;

ngjarje t jets s prditshme,

t lexojn mesazhe t thjeshta q iu drejtohen me

brenda kornizave t nj situate

kartolin, letr rreth pushimeve apo festave

t caktuar dhe t modeluar nga

familjare.

msuesi;
t emrtojn figura q kan t

T folurit

bjn me personazhet artistike

Nxnsit duhet t jen t aft:

q u plqejn ose etiketojn

T folurit ndrveprues

objekte t ndryshme t

t kuptojn dhe t reagojn ndaj pyetjeve t

prdorimit t prditshm;

thjeshta pr shkolln, familjen, miqt, si dhe u

t reagojn ndaj

prgjigjen atyre;

instruksioneve t lvizjes dhe

t prdorin formula t thjeshta t mirsjelljes pr

prshndetjeve.

t falenderuar dhe krkuar dika;


t veojn objektet sipas karakteristikave dhe
veorive t tyre;
GJUH ANGLEZE

28

t prshkruajn njerz dhe vende t tjera, duke


br dallimet dhe veorit e prbashkta t tyre.

Prodhim i t folurit
t krkojn dhe t ofrojn dika dikujt duke
prdorur shprehjet e mirsjelljes (please, can,
may).

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t kopjojn fjal ose fraza t shkurtra, t njohura
m par, t msuara n klasn e tret;
t shkruajn nj kartolin pr pushimet verore
duke zgjedhur fjal t prshtatshme pr t
plotsuar vende bosh n fjali apo fjal t
renditura n form liste;
t plotsojn nj formular t thjesht me t dhna
personale me emr dhe adres.
Aktet dhe
funksionet e
komunikimit
(25 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t prshndesin me shprehje t
thjeshta;

t dgjojn dhe t reagojn ndaj orientimeve dhe

t prezantojn veten, familjen

drejtimeve gjeografike;

dhe shokt;

t reagojn ndaj veprimeve t kohs s tashme

t pyesin dhe t japin

kur dgjojn veprime rutin;

orientime t rreth mjedisit ku

t reagojn ndaj urdhrave dhe shprehjeve t

jetojn duke prdorur modele

lejimit.

t gatshme;
t krkojn, t japin ose t
refuzojn lejen pr dika;

GJUH ANGLEZE

29

t prgjigjen shkurt dhe

T lexuarit

thjesht;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t krkojn informacion mbi


identitetin dhe orientimet;

t lexojn dhe t kuptojn mesazhe t thjeshta n

t urojn shokt dhe familjart

nj tekst shkollor;

pr festa, ditlindje duke

t identifikojn mesazhe t thjeshta n nj e-mail;

prdorur shprehje t thjeshta

t identifikojn mesazhe q jepen prmes

me prdorimin e mjeteve t

shenjave rrugore;

teknologjis (e-mail).

t kuptojn fjalt m t rndsishme n nj tabel


orientuese.

T folurit
Nxnsit duhet t jen t aft:
T folurit ndrveprues
t ndrveprojn thjesht duke folur pr njerzit q
njohin dhe familjen;
t pyesin dhe tu prgjigjen pyetjeve t thjeshta
pr veten, familjen, shkolln, vendbanimin, motin
etj.

Prodhimi i t folurit
t thon emrin, moshn dhe vendin se ku
banojn;
t falnderojn dik pr kryerjen e nj veprimi
(kur krkojn dhe marrin nj libr, duke prdorur
shprehjet: Thank you, Please, Sorry etj.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t shkruajn nj kartolin t thjesht pr pushimet

GJUH ANGLEZE

30

verore, duke prdorur fjal ose fraza t shkurtra


dhe standarde;
t shkruajn nj mesazh e-mail-i pr t br nj
ftes;
t listojn me shkrim rregullat pr klasn e tyre.

LINJA 2: FORMIMI GJUHSOR


Or t sugjeruara: 42 or
Prshkrimi i linjs: Kjo linj aftson nxnsit t riprodhojn elemente t thjeshta t gjuhs angleze.
Nxnsit zotrojn n mnyr t kufizuar strukturat sintaksore (kryefjal e kallzues dhe ndonj rrethanor
vendi) dhe forma gramatikore t thjeshta, q i prkasin nj repertori t memorizuar pr informacion mbi
veten dhe nevojat e prditshme.
Nnlinja
Struktura
gramatikore
(42 or)

Objektivat

Objektivat e aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t dallojn format e thjeshta


t kohs s tashme pr t

t dgjojn dhe

reagojn ndaj

fjalive

prshkruar veprimtari t

gramatikisht t thjeshta, t kohs s tashme dhe t

rutins;

kryer t thjesht (folje t rregullta);

t zgjedhojn foljet n koh

t identifikojn informacionin q ka t bj me

e tashme;

gjrat dhe veprimtarit e preferuara;

t prdorin forma t foljeve

t identifikojn shkakun dhe pasojn n fjali t

t thjeshta modale;

thjeshta;

t prdorin forma t foljeve

t identifikojn ndryshimet ndrmjet krahasimit

q tregojn pronsi;

t sendeve apo njerzve.

t prdorin rasn gjinore,


parafjalt dhe struktura pr t T lexuarit
prshkruar vendin, pronn
dhe personin;

Nxnsit duhet t jen t aft:


t dallojn struktura t thjeshta gramatikore q
tregojn rutin ose veprimtari t prditshme t

GJUH ANGLEZE

31

t prdorin mbiemrat n

thjeshta ose q kan kaluar nj dit ose koh m

formn e tyre krahasore dhe

par;

siprore;

t lexojn tekste t shkurtra q prmbajn

t prdorin shprehjet like dhe

prshkrime mbi mjedisin ku jetojn dhe vendet

like doing;

dhe njerzit.

t prdorin fjalt lidhse q


shprehin shkak dhe pasoj;

T folurit

t prdorin emrat e

Nxnsit duhet t jen t aft:

numrueshm dhe t

T folurit ndrveprues

panumrueshm;

tu prgjigjen pyetjeve t thjeshta pr detaje

t prdorin kohn e kryer t

personale, preferencat dhe karakteristikat e

thjesht (foljet e rregullta).

objekteve apo njerzve;


t ndrveprojn me struktura t thjeshta t kohs
s tashme dhe t kohs s kryer t thjesht.

Prodhimi i t folurit
t bjn prshkrime vetjake dhe pr shokt duke
prdorur struktura t gatshme gjuhsore dhe duke
i riformuluar ato sipas situats.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t kopjojn struktura t gatshme gramatikore pr
t prshkruar veten dhe mjedisin ku msojn e
jetojn;
t prdorin struktura t gatshme gramatikore n
nj kartolin, urim, e-mail;
t prshkruajn veten, shokun, duke listuar
veprimet q kryhen n kohn e tashme ose t
kryer t thjesht.

GJUH ANGLEZE

32

KLASA E PEST
35 jav x 3 or/jav = 105 or

LINJA 1: KOMUNIKIMI DHE FORMIMI KULTUROR


Niveli A2.1
Or t sugjeruara: 63 or
Prshkrimi i linjs: Nxnsit n klasn e pest jan n nivelin A.2.1 dhe n kt nivel ata demonstrojn
njohuri, aftsi, qndrime mbi marrdhniet komunikative dhe kulturore n situata t thjeshta, t njohura pr
t plotsuar nevoja konkrete. Nxnsi n nivelin A.2.1 komunikon n mnyr t thjesht, kur folsi sht i
qart n bashkbisedim, por ndonjher edhe me nj ritm m t shpejt komunikimi sesa n klasn e tret
dhe t katrt dhe konsolidon bazat fillestare t gjuhs q jan prftuar n klasn e tret dhe t katrt.
Nprmjet situatave t ndryshme, trheqse pr moshn, motin, familjen dhe mjedisin, ku nxnsit msojn,
realizohet zhvillimi i gjithanshm i nxnsit n aspektin njohs, gjuhsor, emocional dhe kulturor. Nxnsit
prfitojn nj fjalor t caktuar pr t organizuar fjalt n fjali t thjeshta dhe njohurit gramatikore pr ti
shprehur sakt ato.
Nnlinja
Objektivat e nnlinjave
Objektivat sipas aftsive gjuhsore
Kultura dhe
komunikimi
(38 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t ndrveprojn pr t
shkmbyer informacione t

t dgjojn dhe reagojn ndaj fjalive t thjeshta,

thjeshta mbi veten dhe jetn

t artikuluara ngadal dhe me gjuh t qart;

shkollore e familjare;

t identifikojn objekte t ndryshme, kur ato

t prdorin gjuhn angleze si

dgjohen, prmenden apo tregohen;

mjet komunikimi;

t reagojn prmes veprimtarive fizike ndaj

t prgjigjen me shqiptim t

orientimeve, udhzimeve dhe veprimeve t

qart duke prdorur shprehje

msuesit apo t njerzve q e rrethojn.

t njohura dhe t prvetsuara;


GJUH ANGLEZE

33

t shkruajn mesazhe t

T lexuarit

shkurtra pr situata t njohura

Nxnsit duhet t jen t aft:

q kan t bjn me nevojat


dhe prvojat e prditshme;

t dallojn fjal dhe fraza t njohura, t msuara

t drejtojn dhe tu prgjigjen

m par;

pyetjeve rreth teksteve me

t hamendsojn kuptimin e fjalve apo frazave

fjali t ndrtuara thjesht dhe

n tekst ose n baz t pikturave;

duke vn n prdorim

t lexojn tekste t shkurtra q prmbajn fjal

fjalorin e prftuar n klasat

dhe fraza me fjalor t njohur nga fondi baz i

pararendse;

gjuhs angleze.

t shprehin me fraza dhe


struktura t thjeshta njohurit

T folurit

paraprgatitore t prftuara

Nxnsit duhet t jen t aft:

mbi kulturn vendase dhe at

T folurit ndrveprues

t huaj.

t bjn pyetje t thjeshta pr at far sheh ose


dgjon duke shprehur dshirat, ndjenjat dhe
paraplqimet;
t ndrveprojn n dialog t shkurtr, mesazhe
t thjeshta, shprehje dhe tekste t thjeshta t
shprehura qart dhe ngadal.

Prodhimi i t folurit
t shqiptojn fjal ose fraza t thjeshta me
mbshtetje t msuesit;
t prezantojn veten duke prdorur fjali t
thjeshta.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t dallojn dhe t zgjedhin fjal t prshtatshme

GJUH ANGLEZE

34

pr t plotsuar vende bosh n fjali apo fjal t


renditura n form liste;
t etiketojn objekte rrethanore;
t shkruajn nj model t thjesht teksti me fjal,
shprehje ose fjali t formuara nga vet ata.
Aktet dhe
funksionet e
komunikimit
(25 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:

t shprehin plqime dhe


mosplqime pr situata t

t formulojn nj kartolin t thjesht urimi, duke

jets s prditshme, hobet

prdorur fjal ose fraza t shkurtra dhe standarde;

dhe interesat;

t plotsojn vende bosh me fjal duke iu referuar

t krahasojn me fjali t

figurave apo pikturave t njohura;

thjeshta dy kulturat (vendase

t emrtojn nj etiket pr nj send t njohur.

dhe t huaj) dhe t shprehin


ngjashmrit dhe ndryshimet

T dgjuarit

midis tyre;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t shkmbejn kortezi, t

t dgjojn dhe t reagojn ndaj prshndetjeve

krkojn leje, t sugjerojn,

dhe urdhrave;

urdhrojn dhe kshillojn n

t identifikojn objekte t ndryshme, kur u

situata t thjeshta t jets s

krkohet t prgjigjen rreth tyre;

prditshme;

t reagojn ndaj pyetjeve t thjeshta q bjn.

t urojn shokt dhe


familjart pr festa, ditlindje

T lexuarit

duke prdorur shprehje t

Nxnsit duhet t jen t aft:

thjeshta.

t dallojn t dhna personale n nj pyetsor t


thjesht;
t identifikojn mesazhe, komente shum t
thjeshta mbi detyrat dhe punn e br;
t lexojn dhe t kuptojn tekste t thjeshta me
gjuh jo shum t ngarkuar.

GJUH ANGLEZE

35

T folurit
Nxnsit duhet t jen t aft:
T folurit ndrveprues
t pyesin dhe t krkojn sende q iu nevojiteten
pr t kryer nj pun;
t pyesin dhe tu prgjigjen pyetjeve t thjeshta
pr veten, familjen, shkolln dhe vendbanimin;
t prdorin fjali t thjeshta pr t shprehur
ndjenja, dshira, pr t dhn informacione dhe
pr t br prshkrime t shkurtra.

Prodhimi i t folurit
t thon emrin, moshn dhe vendin se ku
banojn;
t flasin thjesht pr njerzit q njohin dhe
familjen.

LINJA 2: FORMIMI GJUHSOR


Or t sugjeruara: 42 or
Prshkrimi i linjs:Kjo linj aftson nxnsit t riprodhojn elemente t thjeshta t gjuhs angleze.
Nxnsit zotrojn n mnyr t kufizuar strukturat sintaksore dhe forma gramatikore t thjeshta q i
prkasin nj repertori t memorizuar pr informacion mbi veten dhe nevojat e prditshme.
Nnlinja
Struktura
gramatikore

Objektivat

Objektivat e aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen t T dgjuarit


Nxnsit duhet t jen t aft:

aft:

(42or)
t dallojn format e

t dgjojn dhe t reagojn ndaj fjalive

thjeshta t kohs s

gramatikisht t thjeshta (kryefjal kallzues);

tashme pr t

t identifikojn komanda dhe urdhra kur ato

prshkruar veprimtari

dgjohen, prmenden apo tregohen.

GJUH ANGLEZE

36

t rutins;

T lexuarit

t dallojn dhe t

Nxnsit duhet t jen t aft:

zgjedhojn foljet n

t dallojn struktura t thjeshta gramatikore q

koh t thjeshta;

tregojn rutin ose veprimtari t prditshme t

t prdorin forma t

thjeshta;

prshtatshme sipas

t lexojn tekste q shkurtra q prmbajn

referentit;

prshkrime mbi mjedisin ku jetojn.

t tregojn dhe t
riprodhojn shumsin e T folurit
emrave, premrat

Nxnsit duhet t jen t aft:

vetor, dftor, pyets

T folurit ndrveprues

etj.;

tu prgjigjen pyetjeve t thjeshta pr detaje

t riprodhojn forma t

personale;

gatshme gjuhsore.

t ndrveprojn me struktura t thjeshta me


ndihmn e riformulimit dhe t prsritjes n
jetn e prditshme.

Prodhimi i t folurit
t bjn prshkrime vetjake dhe pr shokt,
duke prdorur struktura t gatshme gjuhsore;
t prdorin shprehje t shkurtra dhe t thjeshta.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t kopjojn struktura t gatshme gramatikore pr
t prshkruar veten dhe mjedisin ku msojn e
jetojn;
t prdorin struktura t gatshme gramatikore n
nj kartolin, urim;
t prshkruajn veten, shokun, duke listuar
veprimet q kryejn.
GJUH ANGLEZE

37

KLASA E GJASHT
35 jav x 3 or/jav = 105 or

LINJA 1: KOMUNIKIMI DHE FORMIMI KULTUROR


Niveli A2.2
Or t sugjeruara: 63 or
Prshkrimi i linjs: Nxnsit n nivelin A.2.2 komunikojn n mnyr t thjesht, kur folsi sht i qart
n bashkbisedim. N kt nivel, nxnsit e klass s gjasht kuptojn tregime t shkurtra q jan rreth
situatave familjare dhe shoqrore me fjalor t njohur n klasn e pest. Nxnsit e klass s gjasht jan t
aft t nxjerrin apo t parashikojn nj informacion rreth temave t njohura si ajo e familjes apo t
parashikimit t motit me fjali t thjeshta. Ata, gjithashtu, dallojn informacion q ka t bj m fakte, duke
identifikuar detaje rreth tipareve dalluese t njerzve, vendeve dhe mjedisit se ku jetoj.
Nnlinja
Kultura dhe
komunikimi

Objektivat e nnlinjave

Objektivat sipas aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen t

T dgjuarit

aft:

Nxnsit duhet t jen t aft:

(38 or)
t dallojn theksin e

t dgjojn dhe t reagojn ndaj fjalive t thjeshta, t

modeleve gjuhsore;

artikuluara ngadal dhe me gjuh t qart;

t tregojn kohn;

t identifikojn objekte t ndryshme, kur ato

t reagojn ndaj

dgjohen, prmenden apo tregohen;

instruksioneve t lvizjes

t reagojn prmes veprimtarive fizike ndaj

dhe prshndetjeve;

orientimeve, udhzimeve dhe veprimeve t msuesit

t aprovojn nj pohim

apo t njerzve q e rrethojn;

ose t refuzojn kryerjen

t reagojn kur dgjojn modele t caktuara q

e nj veprimi;

shprehin ndjenja, aprovim apo refuzim.


GJUH ANGLEZE

38

t tregojn se kuptojn

t kuptojn fraza, fjali dhe shprehje q lidhen me

dhe reagojn ndaj

fushat e interesit t tyre, informacione pr veten,

dialogve dhe mesazheve

familjen shokt, vendbanimin, klasn , shkolln.

t reja t shprehura n
gjuh t thjesht;

T lexuarit

t marrin pjes n

Nxnsit duhet t jen t aft:

skenare t shkurtr t

t dallojn fjal dhe fraza t njohura, t msuara m

paraprgatitur q

par;

bazohen n

t lexojn tekste t shkurtra q prmbajn fjal dhe

bashkbisedime t

fraza me fjalor t njohur nga fondi baz i gjuhs

ndrtuara me fraza t

angleze;

ngulitura m par;

t dallojn rrjedhshmrin e ngjarjeve n nj tekst t

t lexojn dhe t

shkurtr me fjalor t njohur;

kuptojn tregime apo

t dallojn dhe t lexojn leht ngjarje dhe data

pasazhe t shkurtra rreth

faktike.

temave t njohura t
shkruara n nj gjuh

T folurit

joidiomatike.

Nxnsit duhet t jen t aft:


T folurit ndrveprues
t pyesin dhe t prgjigjen me pyetje t thjeshta pr
at far shohin ose dgjojn duke shprehur dshirat,
ndjenjat dhe paraplqimet ose mosplqimet;
t ndrveprojn rreth shkolls, familjes, festave,
ditlindjeve, duke prdorur shprehje t thjeshta;
t marrin pjes n dialog me pyetje t thjeshta dhe
prgjigje t shkurtra pr at ka prjetojn duke
shprehur ndjenjat, dshirat apo paraplqimet e tyre.

Prodhimi i t folurit
t shqiptojn fjal ose fraza t thjeshta ndonjher

GJUH ANGLEZE

39

edhe me mbshtetjen e msuesit;


t prshkruajn klasn, shkolln, familjen dhe vendin
ku banojn.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t dallojn dhe t zgjedhin fjal t prshtatshme pr t
plotsuar vende bosh n fjali apo fjal t renditura n
form liste;
t shkruajn nj e-mail t thjesht;
t shkruajn kartolin urimi, letra t shkurtra
prshkruese pr vete, vendin ku jetojn.
Aktet dhe
funksionet e
komunikimit
(25 or)

Nxnsit duhet t jen t T dgjuarit


Nxnsit duhet t jen t aft:

aft:

t shprehin qndrimet e

t dgjojn dhe t reagojn ndaj prshndetjeve dhe

tyre,

urdhrave;

reagimet,

sjelljet

duke prdorur shprehje t

t identifikojn objekte t ndryshme, kur u krkohet t

shkurtra dhe t thjeshta;

prgjigjen rreth tyre;

t shprehin nevojat e tyre

t reagojn ndaj pyetjeve t thjeshta q bjn.

vetjake m elementare;
t pyesin rreth mjedisit T lexuarit
ku jetojn me shprehje t Nxnsit duhet t jen t aft:
thjeshta;

t dallojn t dhna personale n nj pyetsor t

t urojn shokt dhe

thjesht;

familjart

t identifikojn mesazhe, komente shum t thjeshta

pr

festa,

ditlindje duke prdorur

mbi detyrat dhe punn e br.

shprehje t thjeshta;

GJUH ANGLEZE

40

t pranojn dhe t

T folurit

refuzojn nj ofert;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t prfshihen n situata

T folurit ndrveprues

komunikative dhe t
nxnit n dyshe apo n

t pyesin dhe t krkojn sende q iu nevojiten pr t

grupe t vogla.

kryer nj pun;
t pyesin dhe tu prgjigjen pyetjeve t thjeshta pr
veten, familjen, shkolln dhe vendbanimin.

Prodhimi i t folurit
t thon emrin, moshn dhe vendin se ku banojn;
t flasin thjesht pr njerzit q njohin dhe familjen.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t formulojn nj kartolin t thjesht urimi, duke
prdorur fjal ose fraza t shkurtra dhe standarde;
t plotsojn vende bosh me fjal duke iu referuar
figurave apo pikturave t njohura;
t emrtojn nj etiket pr nj send t njohur;
t prshkruajn klasn, shkolln dhe familjen me fjali
t thjeshta dhe t njohura.

GJUH ANGLEZE

41

LINJA 2: FORMIMI GJUHSOR


Or t sugjeruara: 42 or
Prshkrimi i linjs: Kjo linj aftson nxnsit t riprodhojn elemente t thjeshta t gjuhs angleze. Nxnsit
zotrojn n mnyr t kufizuar strukturat sintaksore dhe forma gramatikore t thjeshta q i prkasin nj
repertori t memorizuar pr informacion mbi veten dhe nevojat e prditshme.
Nnlinja
Struktura
gramatikore
(42 or)

Objektivat

Objektivat e aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t zgjedhojn foljet n koh


t thjeshta;

t dgjojn dhe t reagojn ndaj fjalive gramatikisht t

t riprodhojn forma t

thjeshta, madje reagojn ndaj kohs s shkuar t

gatshme gjuhsore (there is,

thjesht;

there are, how many, how

t identifikojn komanda dhe urdhra kur ato dgjohen,

much, is there, are there)

prmenden apo tregohen, ose jan dhn n kohn e

etj.

shkuar t thjesht.

t prdorin forma t
prshtatshme sipas

T lexuarit

referentit;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t prvetsojn numrort

t dallojn struktura t thjeshta gramatikore q

themelor dhe rreshtor,

tregojn rutin ose veprimtari t prditshme t

emrat e numrueshm dhe

thjeshta, edhe n kohn e kryer t thjesht;

t panumrueshm;

t lexojn tekste q shkurtra q prmbajn prshkrime

t prdorin krahasimin e

mbi mjedisin ku jetojn ose kan jetuar.

mbiemrave;
t prdorin kohn e kryer t

T folurit

thjesht;

Nxnsit duhet t jen t aft:

T folurit ndrveprues
t prdorin fjalt dhe
strukturat e reja n
tu prgjigjen pyetjeve t thjeshta pr detaje personale
ligjrimet dhe veprimtarit e
dhe bjn dallimin me shokt;
tyre.
GJUH ANGLEZE

42

t ndrveprojn me struktura t thjeshta me ndihmn e


riformulimit dhe t prsritjes s prditshme.

Prodhimi i t folurit
t bjn prshkrime vetjake dhe pr shokt duke
prdorur struktura t gatshme gjuhsore n kohn e
tashme dhe t shkuar;
t prdorin numrort themelor dhe rreshtor.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t kopjojn struktura t gatshme gramatikore pr t
prshkruar veten dhe mjedisin ku msojn e jetojn;
t prdorin struktura t gatshme gramatikore n nj
kartolin, urim, e-mail etj.;
t prshkruajn veten, shokun, duke listuar veprimet
q kryejn.

GJUH ANGLEZE

43

OBJEKTIVAT SIPAS LINJAVE/NNLINJAVE, SIPAS KLASAVE 7-9

KLASA E SHTAT
35 jav x 3 or/jav = 105 or

LINJA 1: KOMUNIKIMI DHE FORMIMI KULTUROR


Niveli B1.1
Or t sugjeruara: 63 or
Prshkrimi i linjs: Nxnsit n nivelin A2 demonstrojn njohuri, aftsi, qndrime mbi marrdhniet
komunikative dhe kulturore n situata t thjeshta pr t plotsuar nevoja konkrete me prparsi t
menjhershme. Nxnsit n fund t klass s 7-t arrijn nivelin B1.1 dhe ndrveprojn qart dhe thjesht
mbi nj tem t re me ndihmn e prsritjeve dhe riformulimeve pr t kuptuar dhe br t kuptueshm. Kjo
linj konsolidon bazat e gjuhs angleze, tashm t prvetsuara n klasat 3-6, t domosdoshme pr
realizimin e komunikimit. Niveli B1, i quajtur ndryshe edhe niveli prag, prmes ksaj linje ndihmon
zhvillimin e mtejshm t nxnsit n aspektin njohs, gjuhsor, emocional dhe kulturor nprmjet fushave
t ndryshme tematike, trheqse pr moshn. N kt nivel shtohen nj numr prshkruesish q
prqendrohen n sasin e informacionit t shkmbyer dhe shkmbehen me njfar sigurie nj sasi t t
madhe informacionesh faktike mbi shtje t zakonshme ose q nuk jan t fushs s tyre.
Nnlinja
Objektivat e nnlinjave
Objektivat sipas aftsive gjuhsore
Kultura dhe
komunikim
(38 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t kuptojn qart ligjrata t


gjuhs standarde dhe tekste q

prmbajn informacion t

prezantohet me fjalive t thjeshta dhe t

prgjithshm dhe faktik t

artikuluara qart;

lidhura me jetn n shkoll;

t identifikojn informacionin q krkohet n

t shkmbejn informacion pr

lidhje me t dhna personale;

veprimtari t kaluara dhe

t reagojn ndaj pyetjeve q kan t bjn me

prvoja, duke shfaqur

preferencat e tyre t kohs s lir;

mendimin dhe ndjenjat e tyre


GJUH ANGLEZE

dgjojn

dhe

reagojn

kur

dikush

44

mbi to;

t kuptojn fjal dhe shprehje t njohura n nj

t reagojn duke u prgjigjur

dialog apo tregim mbi vendin, kohn dhe

me regjistrin e duhur ndaj

personazhet.

krkesave dhe ftesave;


t krahasojn objektet sipas

T lexuarit

grupimeve t tyre duke

Nxnsit duhet t jen t aft:

prshkruar veorit dalluese;

t identifikojn informacion specifik n vende

t prshkruajn sferat e tyre t

publike duke dalluar fjal dhe fraza t njohura

interesit t ngusht;

dhe t msuara m par;

t prballen me situata t

t prcaktojn sakt t dhnat mbi personazhet n

njohura sociale dhe shrbime

tekste t shkurtra q prmbajn fjal dhe fraza t

t thjeshta q i ngarkohen;

njohura dhe referenc kohore t s tashmes apo t

t shkruajn mesazhe t

shkuars;

shkurtra dhe t listojn

t kuptojn t dhnat kye n menu, orare, faqe

prshkrime t shtjeve

interneti apo mnyrn e funksionimit t nj

familjare pr to.

aparati, p.sh. telefon;


t parashtrojn shkurt arsyet pr preferencat
e personazheve artistik.

Prodhimi i t folurit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t formulojn sakt fjali t thjeshta pr t
prezantuar veten, vendbanimin dhe shijet e tyre;
t shprehin shkurt mendimet dhe opinionet mbi
aktivitetet e kohs s lir.

T folurit ndrveprues
t formulojn sakt e thjesht kshilla, ftesa,
falje duke prdorur regjistrin dhe fjal t njohura;
t

GJUH ANGLEZE

prshkruajn

vende,

njerz

sende

dhe

45

veprimtari duke shprehur dshirat, ndjenjat dhe


paraplqimet e tyre;
t formulojn sakt me fjal dhe me shprehje t
thjeshta mendimin lidhur me veten dhe mjedisin
rrethues;
t ndrveprojn pr t shkmbyer informacione t
thjeshta mbi veten dhe jetn shkollore e familjare
dhe mjedisin rrethues duke prdorur fjali t
thjeshta.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t formulojn me shkrim nj tekst t shkurtr me
fjal ose fjali t thjeshta mbi prvojat e tyre t
tashme apo t s shkuars;
t dallojn dhe t zgjedhin fjal t prshtatshme
pr t plotsuar vende bosh n fjali apo n nj
tekst t shkurtr;
t prshkruajn n nj letr personale veten
familjen, vendin ku banojn.
Aktet dhe
funksionet e
komunikimit
(25 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t prshndesin me shprehje t
thjeshta;

t mbajn shnime t shkurtra

prezantohet me an t fjalive t thjeshta dhe t

t thjeshta dhe t drgojn

artikuluara qart;

mesazhe pr nevoja t astit

t identifikojn informacionin qe krkohet n

(drejtimin, axhendn etj.);

lidhje me t dhna personale;

t pyesin rreth mjedisit ku

t reagojn ndaj pyetjeve q kan t bjn me

jetojn me shprehje t thjeshta;

preferencat e tyre t kohs s lir;

GJUH ANGLEZE

dgjojn

dhe

reagojn

kur

dikush

46

t bjn krkesa mirsjelljeje,

t kuptojn fjal dhe shprehje t njohura n nj

t pranojn dhe t refuzojn

dialog apo tregim mbi vendin, kohn dhe

ftesa, t flasin rreth vendimeve

personazhet.

dhe planeve t t ardhmes;


t krkojn informacion mbi

T lexuarit

identitetin dhe orientimet;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t urojn shokt dhe familjart

t identifikojn informacion specifik n vende

pr festa, ditlindje duke

publike duke dalluar fjal dhe fraza t njohura

prdorur shprehje t thjeshta.

dhe t msuara m par;


t prcaktojn sakt t dhnat mbi personazhet n
tekste t shkurtra q prmbajn fjal dhe fraza t
njohura dhe referenca kohore t s tashmes apo t
shkuars;
t kuptojn t dhnat kye n menu, orare, faqe
interneti.

T folurit
T folurit ndrveprues
ti drejtohen bashkfolsit dhe t reagojn me
mirsjellje n biseda t lira mbi shndetin dhe
kohn e lir;
t ftojn dhe ti prgjigjen nj ftese;
t diskutojn se far duhet t bjn duke br
rregullimet gjuhsore;
t bjn nj propozim dhe t pranojn nj t till.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t formulojn nj mesazh ose nj letr t thjesht,
duke prdorur fjal ose fraza t shkurtra dhe

GJUH ANGLEZE

47

standarde mirsjelljeje;
t shkruajn nj mesazh apo letr t thjesht pr
t ftuar dik ose pr ti br nj propozim.

LINJA 2: FORMIMI GJUHSOR


Or t sugjeruara: 42 or
Prshkrimi i linjs: Kjo linj aftson nxnsit t riprodhojn elemente t thjeshta t gjuhs angleze t
msuara n klasn e tret. Nxnsit zotrojn struktura t thjeshta sintaksore dhe prdorin forma
gramatikore t thjeshta q i prkasin nj repertori ende jo t konsoliduar pr informacion mbi veten dhe
nevojat e prditshme. N nivelin B1.1 nxnsit jan t aft t prezantojn pr veten dhe shokun, me fraza t
thjeshta dhe forma t thjeshta gramatikore e gjuhsore, duke ndrvepruar n nj mnyr t thjesht rreth
detajeve t vendit ku msojn dhe jetojn.
Nnlinja
Struktura
gramatikore
(42 or)

Objektivat

Objektivat e aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t bjn dallimin ndrmjet


pjesve kryesore t

t dgjojn dhe t reagojn ndaj fjalive gramatikisht

ligjrats, si dhe fjalorit

t thjeshta n kohn e tashme dhe t shkuar;

baz;

t identifikojn struktura gjuhsore dhe t

t prdorin lidhzat m t

prcaktojn lidhjen midis vendit, kohs dhe

rndsishme pr t treguar

personazhit.

rendin kronologjik t
ngjarjeve;

T lexuarit

t dallojn format e thjeshta

Nxnsit duhet t jen t aft:

t kohs s tashme pr t

t dallojn struktura t thjeshta gramatikore q e

prshkruar veprimtari t

ndihmojn t identifikoj lidhjen mes informacionit

rutins dhe t s shkuars;

t dhn dhe detajeve n lidhje me vendin dhe

t zgjedhojn foljet n koh

kohn;

t thjeshta t tashme dhe t

t lexojn tekste t shkurtra me nj fjalor kryesisht t

kryer t thjesht;

njohur q prmbajn prshkrime mbi mjedisin dhe

t paraqesin nevojat dhe tu

vendbanimin.

GJUH ANGLEZE

48

prgjigjen atyre n situata t

T folurit

jets s prditshme

Nxnsit duhet t jen t aft:

riprodhojn forma t

Prodhimi i t folurit

gatshme gjuhsore dhe i


prshtatin ato duke i

t prshkruajn sakt me goj, me leksik dhe

riformuluar.

struktura t njohura, persona, objekte, si edhe


veprimtari t tyre t prditshme.

T folurit ndrveprues
t marrin pjes n biseda t shkurtra duke krkuar
dhe duke prcjell informacione, duke pyetur dhe
duke iu prgjigjur pyetjeve pr prjetime t kaluara,
aktuale dhe plane t ardhshme;
t prdorin nj sr frazash e fjalish pr t
prshkruar n gjuh t thjesht dhe t sakt familjen
e tyre, shokt, shoqet dhe persona t tjer, arsimimin
e tyre, si dhe situatn aktuale n shkoll.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t shkruajn tekste t thjeshta duke gabuar her pas
here, p.sh.: n prdorimin e kohve t foljes,
ndonse shprehen qart at far dshirojn;
t shkruajn me fjali e shprehje t thjeshta pr
aspektet e jets s prditshme, si: vendi ku banojn,
shkolla, familja etj.;
t prdorin ndajfoljet dhe shprehjet ndajfoljore m t
rndsishme pr t treguar rendin kronologjik t
ngjarjeve (n fillim, m pas, m von, n fund).

GJUH ANGLEZE

49

KLASA E TET
35 jav x 3 or/jav =105 or

LINJA 1: KOMUNIKIMI DHE FORMIMI KULTUROR


Niveli B1.2
Or t sugjeruara: 63 or
Prshkrimi i linjs: Nxnsit demonstrojn njohuri, aftsi, qndrime mbi marrdhniet komunikative dhe
kulturore n situata t thjeshta, t njohura m par pr t plotsuar nevoja konkrete. Nxnsi n nivelin B1.2
komunikojn n mnyr t thjesht, por m t sigurt edhe pse t shoqruar me pak ndihm nga bashkfolsi.
Kjo linj konsolidon bazat e gjuhs q jan t domosdoshme pr komunikim, t cilat jan prftuar n nivelet
e mparshme. Edhe pse i prket t njjtit nivel B1, q quhet ndryshe edhe niveli prag prgjat
nnshtreszimit B1.2, nxnsi ndrvepron n mnyr m aktive megjithse ende i kufizuar dhe i shoqruar
me ndihm. Nprmjet situatave t ndryshme, trheqse pr moshn, realizohet zhvillimi i gjithanshm i
nxnsit n aspektin njohs, gjuhsor, emocional dhe kulturor t nxnsve. Nxnsit prezantojn dhe
ndrveprojn me njri-tjetrin pr plotsimin e nevojave dhe interesave pr familjen, shkolln dhe shoqrin,
si edhe pr kulturn e vendeve t ndryshme, duke prballuar me shkathtsi problemet e prditshme (p.sh.
prshkruan se si bhet dika dhe jep udhzime).
Nnlinja
Objektivat e nnlinjave
Objektivat sipas aftsive gjuhsore
Kultura dhe
komunikimi
(38 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t identifikojn
informacionin e

t reagojn ndaj nj informacioni nga pjes t

prgjithshm kur fusha e

incizuara, me kusht q folsi t artikuloj

interesit sht e njohur;

materialin ngadal dhe me gjuh t qart;

t dallojn veorit dalluese

t identifikojn prshkrimin e thjesht t nj

t personazheve, vendeve

personi apo vendi dhe disa veori dalluese.

dhe t bjn krahasimin mes


tyre;
GJUH ANGLEZE

50

t reagojn ndaj ndjenjave

T lexuarit

dhe dshirave t folsit duke

Nxnsit duhet t jen t aft:

u shprehur shkurt, por sakt


dhe qart atyre;

t dallojn informacionin baz dhe disa detaje n

t tregojn rreth vetes,

nj tregim q trajton tem t njohur me fjalor

shokve, shkolls,

prgjithsisht t trajtuar m par;

pushimeve, festave dhe

t identifikojn mesazhin ky n nj njoftim, faqe

familjes duke prdorur fjali

interneti;

t lidhura qart, duke

t identifikojn shkaqet dhe arsyet e veprimeve dhe

shprehur edhe mendimet dhe

ndjenjave t personazheve reale apo letrare n nj

ndjenjat e tyre;

tekst gjuhsor.

t prshkruajn njerz dhe


vende t tjera, duke u

T folurit

shprehur mbi dallimet dhe

Nxnsit duhet t jen t aft:

veorit e prbashkta t

T folurit ndrveprues dhe n vazhdimsi

kulturave t tyre.

t kuptojn dhe t reagojn duke diskutuar mbi


veprimtarit e preferuara, shijet, miqt dhe shkolln
me fjali t lidhura sakt dhe thjesht;
t prshkruajn thjesht dhe shkurt prvojat e tyre
personale t pushimeve apo veprimtari t ndryshme
t ndodhura n t shkuarn;
t diskutojn mbi planet me shokt duke sugjeruar
alternativa personale.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t formulojn nj letr prshkruese mbi ndodhi apo
prvoja t s shkuars dhe t s tashmes;
t prshkruajn thjesht at q dshirojn t bjn n
t ardhmen e afrt apo t largt.

GJUH ANGLEZE

51

Aktet dhe
funksionet e
komunikimit
(25 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t prezantojn idet dhe


sugjerimet e tyre n situata

t dgjojn dhe t reagojn ndaj nj bisede t

t njohura;

fushs

t krkojn informacion mbi

informacionin e prgjithshm dhe detajet q i

veprimtari t ndryshme t

interesojn kur folsi sht ball pr ball;

prditshme;

t reagojn ndaj informacionit t prcjell n

t kuptojn dhe t flasin

njoftime kur prmbajtja sht e parashikueshme, si:

shkurtimisht rreth mnyrs

koncert, udhtim etj.

interesit

tyre

duke

nxjerr

s jetess s kulturs s huaj;


t ndrveprojn n situata t

T lexuarit

prditshme prmbajtja e t

Nxnsit duhet t jen t aft:

cilave sht e

t lexojn dhe t kuptojn t dhna kye n nj

parashikueshme;

njoftim, reklam, faqe interneti etj.;

t pyesin dhe tu prgjigjen

t konfirmojn vrtetsin e nj informacioni n

pyetjeve t thjeshta pr

fletpalosje, orare etj., megjithse i duhet t

nevojat e paraqitura n jetn

krkojn fjal dhe mbshtetje sipas rastit.

e prditshme shoqrore me
kusht q t ndihmohen nga

T folurit

bashkfolsi.

Nxnsit duhet t jen t aft:


T folurit ndrveprues
t ndrveprojn duke filluar, vazhduar dhe mbyllur
nj bised t thjesht t veprimtaris s prditshme
me kusht q ajo t zhvillohet ball pr ball;
t shkmbejn informacion mbi t tjert duke
dhn detaje pr miqsin duke shprehur sipas
modeleve t gatshme gjuhsore mendimin e tyre,
duke krkuar ndihm pr t shprehur at q duan t
thon.

GJUH ANGLEZE

52

Prodhim i t folurit

t krkojn dhe t japin kshilla dhe sugjerime


duke ndjekur modele mirsjelljeje, por edhe
prshtatur dhe riformuluar mesazhet;
t shprehin dshirat mbi t tashmen dhe t ardhmen
tyre, si: profesioni, blerjet, veprimtarit duke
prdorur shprehje t gatshme.

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:
t shkruajn nj mesazh apo letr t thjesht pr t
ftuar apo br nj propozim me ndihmn e
formateve t gatshme;
t shkruajn nj mesazh e-mail-i pr t shprehur
sugjerimet dhe opinionet e tyre duke prdorur fjalor
t thjesht.

LINJA 2: FORMIMI GJUHSOR


Or t sugjeruara: 42 or
Prshkrimi i linjs: Kjo linj aftson nxnsit t riprodhojn elemente t thjeshta t gjuhs angleze.
Nxnsit zotrojn n mnyr t kufizuar strukturat sintaksore (kryefjal e kallzues dhe ndonj rrethanor
vendi) dhe forma gramatikore t thjeshta q i prkasin nj repertori t memorizuar pr informacion mbi
veten dhe nevojat e prditshme.
Nnlinja
Struktura
gramatikore
(42 or)

Objektivat

Objektivat e aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t prdorin sakt format e


thjeshta t kohs s tashme,

t dgjojn dhe t reagojn ndaj materialeve

t shkuar dhe t ardhme pr

dgjimore kur informacioni shprehet me fjali

GJUH ANGLEZE

53

t prshkruar prvojat e tyre

gramatikisht t thjeshta, t kohs s tashme, t

personale;

kryer t thjesht dhe t ardhme;

t prdorin forma t foljeve

t identifikojn informacionin q ka t bj me

t thjeshta modale pr t

njerzit dhe veprimtarit e preferuara;

shprehur sugjerime kshilla

t identifikojn ndryshimet me an t krahasimit t

dhe aftsi;

sendeve apo njerzve.

t prdorin mbiemrat n
formn e tyre krahasore dhe

T lexuarit

siprore;

Nxnsit duhet t jen t aft:

t prdorin fjalt lidhse q

t dallojn detaje mbi njerzit, vendet dhe festat kur

shprehin shkak dhe pasoj;

prdoren struktura t thjeshta gramatikore;

t prdorin format e

t lexojn tekste q shkurtra q prmbajn

vazhdimsis s kohs s

prshkrime mbi mjedisin ku jetojn vendet dhe

tashme dhe t shkuar;

njerzit.

t prdorin modele gjuhsore


pr t shprehur preferenca.

T folurit
Nxnsit duhet t jen t aft:
T folurit ndrveprues
t ndrveprojn n dialog t shkurtr duke
shprehur ndjenjat, dshirat apo paraplqimet e tyre;
t marrin pjes n biseda t shkurtra duke krkuar
dhe duke prcjell informacione, duke pyetur dhe
duke iu prgjigjur pyetjeve pr prjetime t kaluara,
aktuale dhe plane pr t ardhmen.

Prodhimi i t folurit
t prshkruajn sakt me goj, me fjalor dhe
struktura t njohura gramatikore, persona, objekte,
si edhe veprimtari t tyre t prditshme;
t shprehin shkurt dhe sakt pr tema q kan lidhje

GJUH ANGLEZE

54

me fushn e tyre t interesit, duke prdorur lidhzat


e nevojshme pr t shprehur lidhjen logjike apo
shkak-pasoj.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t shkruajn me fjali e shprehje t thjeshta duke
shprehur

qart

edhe

pse

me

disa

gabime

informacionin pr aspektet e jets s prditshme, si:


vendi ku banojn, shkolla, familja;
t mbajn shnime t shkurtra, t thjeshta dhe t
drgojn mesazhe pr nevoja t astit, p.sh.: pr tu
orientuar diku, t bjn nj list pr sendet q do t
blejn apo veprimet q do t kryejn gjat dits.

KLASA E NNT
35 jav x 3 or/jav = 105 or
B 1.2.1

LINJA 1: KOMUNIKIMI DHE FORMIMI KULTUROR


Niveli Or t sugjeruara: 63 or
Prshkrimi i linjs: Nxnsit demonstrojn njohuri, aftsi, qndrime mbi marrdhniet komunikative dhe
kulturore n situata t ndryshme, pr t plotsuar nevoja konkrete. Nxnsit n kt nivel kan aftsin t
vazhdojn nj ndrveprim pr t prftuar at q dshirojn n situata t ndryshme, duke prballuar me
shkathtsi problemet e prditshme.
Kjo linj konsolidon bazat e gjuhs q jan t domosdoshme pr komunikim, t cilat jan dhn n klasn e
tet. Nprmjet situatave t ndryshme, trheqse pr moshn, realizohet zhvillimi i gjithanshm i nxnsit
GJUH ANGLEZE

55

n aspektin njohs, gjuhsor, emocional dhe kulturor. N kt nivel, nxnsi fillon t bhet disi i pavarur n
gjuh, duke zotruar mjaft mjete gjuhsore dhe nj fjalor t mjaftueshm pr t nxitur, mbajtur gjall apo
prfunduar nj bised t thjesht mbi tema t njohura.
Nnlinja
Kultura dhe
komunikimi
(38 or)

Objektivat e nnlinjave
Nxnsit duhet t jen t aft:

Objektivat sipas aftsive gjuhsore


T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t ndjekin biseda t
zhvilluara n fushat e

t identifikojn pikat kryesore t nj bisede mbi

interesit vetjak dhe shoqror

tema t njohura lidhur me shkolln, familjen, kur

prmes mjeteve audio-

gjuha sht e qart dhe standarde;

vizuale;

t ndjekin n vija t prgjithshme pikat kryesore t

t monitorojn dhe t

nj diskutimi relativisht t gjat me kusht q

korrigjojn rezultatin e

shqiptimi t jet i qart;

ligjrimit t tyre dhe t

t dallojn thelbin e programeve televizive mbi

kompensojn mangsit n

tema t njohura, si dhe disa hollsi mbi vendin dhe

aftsimin gjuhsor, duke

kohn kur ato shoqrohen me pamje televizive;

prdorur strategji dhe

t dallojn pa vshtirsi pjest kryesore t

teknika t ndryshme t t

materialeve t thjeshta e t shkurtra, mbi tema t

kuptuarit dhe t

njohura, nse jan t shqiptuara qart e ngadal dhe

komunikimit;

t regjistruara pastr.

t prdorin fjalorin dhe


mjete t tjera t prftimit t

T lexuarit

informacionit, si mjetet

Nxnsit duhet t jen t aft:

audio dhe vizuale dhe

t lexojn pr subjektin e nj tregimi t strukturuar

Teknologjin e

mir dhe t dalloj ngjarjet m t rndsishme,

Informacionit dhe

elementet m thelbsore apo detajet e krkuara;

Komunikimit;

t kumtojn tekste t qarta n lidhje me interesat e

t kuptojn thelbin n tekste

tyre dhe t nxjerrin her-her nga konteksti

t ndryshme t masmedias;

kuptimin e fjalve t panjohura;

t komunikojn me

t identifikojn shtjet m t rndsishme n


artikuj gazetash mbi tema t njohura e t shkruara
qart.

prfaqsues t kulturs s

GJUH ANGLEZE

56

huaj n situata t

T folurit

prditshme;

T folurit ndrveprues

t diskutojn dhe t

Nxnsit duhet t jen t aft:

argumentojn mbi tema t


interesit shoqror;

t zhvillojn me lehtsi e pa prgatitje nj bised t

t debatojn mbi shtje t

drejtprdrejt mbi tema t njohura, si p.sh.: familja,

ndryshme problematike;

shokt, koha e lir, si dhe t shkmbejn

t tregojn mbi ngjarje dhe

informacionin e nevojshm;

personazhe nga vepra

t diskutojn mbi tema t njohura, duke riformuluar

letrare;

at q do t shprehin;

t ndrveprojn n situata t

t shprehen kuptueshm dhe me zhdrvjelltsi,

ndryshme me shkathtsi dhe

pavarsisht nga pauzat pr t gjetur fjaln e duhur

pa hezitim;

apo korrigjuar, kur ka sekuenca t gjata e t krijuara

t shkruajn mesazhe apo

lirshm.

letra pr t shprehur nj
Prodhimi i t folurit

krkes apo ftes;


t prshkruajn prshtypjet

t zotrojn nj fjalor t mjaftueshm pr tu

nga prvojat e tyre dhe

shprehur me ndihmn e perifrazave mbi tema t

dhn ide mbi shtje t

prditshme, si: shkolla, udhtimet etj., me nj

ndryshme t interesit t tyre.

shqiptim t mir, pavarsisht gabimeve rastsore;


t tregojn prmbajtjen e nj libri apo filmi;
t japin mendime e t shprehin prshtypjet e tyre;
t prshkruajn me hollsi ngjarje reale dhe t
shprehin prshtypjet pr t;
t transmetojn nj informacion t thjesht me
interes imediat, duke vn n dukje shtjet m t
rndsishme dhe t shprehin thelbsoren n mnyr
t kuptueshme.

GJUH ANGLEZE

57

T shkruarit:
Nxnsit duhet t jen t aft:

t shkruajn tekste t strukturuara mir mbi tema t


interesit vetjak;
t prshkruajn nj ngjarje reale apo imagjinare, me
fjalor t prshtatshm pr shkrimet narrative e t
kroniks;
t prshkruajn thjesht e sakt prmbajtjen e nj
libri apo filmi, duke dhn krkesat e tyre specifike
pr kt shrbim;
t prshkruajn dshirat, ndrrat, ambiciet dhe
planet pr t ardhmen;
t shkruajn raporte t shkurtra q informojn dhe
justifikojn nj veprim.
Aktet dhe
funksionet e
komunikimit
(25 or)

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t sqarojn informacionin e
krkuar;

t reagojn ndaj nj mesazhi t shkurtr, t thjesht

t kmbejn informacion

e t qart, si p.sh.: spot publicitar, lajmrim,

mbi nevoja t jets s

prmbledhje lajmesh;

prditshme;

t ndjekin udhzimet mbi prdorimin e nj pajisjeje

t sugjerojn dika dhe ta

elektro-shtpiake, si: televizor, video, magnetofon

motivojn at;

etj.

t prcjellin informacion n
mnyr t drejtprdrejt e t

T lexuarit

mirsjellshme.

Nxnsit duhet t jen t aft:


t gjejn dhe t kuptojn si informacionin e
prgjithshm ashtu dhe at t veant e t
nevojshm n shkrime t prditshme, si: letrat,

GJUH ANGLEZE

58

fletpalosjet, reklamat n internet etj.;


t lexojn instruksionet e qarta pr prdorimin e nj
aparati, si: telefon, kompjuter, DVD etj.

T folurit
Nxnsit duhet t jen t aft:
T folurit ndrveprues
t bjn ftesa, t krkojn t falur dhe tu prgjigjen
atyre me mirsjellje;
t shprehin pikpamjet e tyre vetjake mbi zgjidhjet
e nj problemi dhe t ftojn t tjert t shprehin
mendimin apo t sqarojn qndrimin e tyre.

Prodhimi i t folurit
t shprehin me mirsjellje bindjet e tyre, opinionet,
nse jan dakord apo jo;
t shprehin pikpamjet e tyre vetjake mbi zgjidhjet
e nj problemi dhe sqarojn qndrimin e tyre me
fjali t lidhura prmes lidhzave;
t diskutojn mbi tema t njohura dhe t
riformulojn at q do t shprehin pr shkak t
gabimeve n referenca kohore apo prdorim fjalori.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t krkojn me shkrim informacionin e duhur pr
interesat e tyre, si p.sh., kurse pr msimin e gjuhs
dhe t shprehin krkesat e tyre specifike pr kt
shrbim;
t shkruajn letra rreth prvojave personale dhe t

GJUH ANGLEZE

59

shprehin ndjenja, si: gzimi, trishtimi, habia,


keqardhja etj.

LINJA 2: FORMIMI GJUHSOR


Or t sugjeruara: 28 or
Prshkrimi i linjs: Kjo linj aftson nxnsit t prodhojn elemente t shumllojshme t gjuhs angleze.
Nxnsit zotrojn mir strukturat sintaksore dhe forma gramatikore t ndryshme q bjn t mundur
shprehjen qart dhe sakt t mendimeve t tyre dhe lidhjen e ngjarjeve mbi veten, shoqrin e kultura t
ndryshme.
Nnlinja
Struktura
gramatikore
(42 or)

Objektivat

Objektivat e aftsive gjuhsore

Nxnsit duhet t jen t aft:

T dgjuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:

t dallojn format e
ndryshme t t kohs s

t dallojn hollsi mbi vendin dhe kohn kur

tashme, shkuar dhe t

zhvillohen ngjarjet n nj program televiziv kur ato

ardhme pr t prshkruar

shoqrohen me pamje televizive;

veprimtari t ndryshme

t ndjekin n vija t prgjithshme pikat kryesore t

vetjake dhe shoqrore;

nj diskutimit ku prfshihen detaje kohore dhe fjal

t prdorin forma t

lidhse pr t shprehur ndrvarjen logjike t

prshtatshme sipas

elementeve prbrse;

referencave kohore;

t ndjekin nj ligjrat t shqiptuar qart q i

t kuptojn detaje n nj

drejtohet atij n nj bised t prditshme, edhe kur

tekst kur shumica e

her-her krkohet prsritja e disa fjalve dhe

elementeve gjuhsore dhe

shprehjeve.

leksikore jan t njohur.


T lexuarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t lexojn pr subjektin e nj tregimi t strukturuar
mir dhe t dalloj ngjarjet m t rndsishme,
elementet m thelbsore apo detajet e krkuara;

GJUH ANGLEZE

60

t prcaktojn n mnyr t mjaftueshme kuptimin


e ngjarjeve, ndjenjave dhe dshirave, n letra
personale apo t nj korrespondence.

T folurit
Nxnsit duhet t jen t aft:
T folurit ndrveprues
t zhvillojn me lehtsi e pa prgatitje nj bised t
drejtprdrejt mbi tema t njohura, si p.sh.: familja,
shokt, koha e lir, si dhe t shkmbej
informacionin e nevojshm;
t zotrojn nj fjalor t mjaftueshm pr tu
shprehur me ndihmn e perifrazave mbi tema t
prditshme, si: shkolla, udhtimet etj., me nj
shqiptim t mir, pavarsisht gabimeve rastsore
apo theksit jo t prshtatshm.

Prodhimi i t folurit
t japin mendime e t prshkruajn prshtypjet e
tyre;
t paraqesin planet, projektet e ambiciet e tyre,
duke dhn arsye e shpjegime me fjalor dhe
struktura prgjithsisht korrekte;
t tregojn prmbajtjen e nj libri apo filmi.

T shkruarit
Nxnsit duhet t jen t aft:
t prshkruajn me hollsi nj ngjarje reale dhe t
shprehin prshtypjet pr t;
t paraqesin prmes nj letre mendimet e tyre mbi
nj shtje dhe t prshkruajn prshtypjet e tyre.

GJUH ANGLEZE

61

8. SHTOJCA
MJETE MSIMORE T SUGJERUARA KLASA 3-9
Teksti i nxnsit dhe i ushtrimeve;
Class CD;
DVD;
Magnetofon;
Tabel digjitale (ku sht e mundur);
Kompjuter desktop;
Tabel e zakonshme me shkums ose me lapustil;
Letra t bardha formati A4;
Letra me ngjyra t ndryshme;
Materiale autentik pr konkretizimin e msimit;
Plastelin;
Lapsa me ngjyra t ndryshme;
Flet pundoreje;
Aparat projeksioni;
Televizor;
Bimer;
Ngjits;
Gjilpra me kok;
Grshr;
Tabak letre t bardh, me ngjyra etj.

GJUH ANGLEZE

62
N VIJIM GJENDEN SHTOJCAT, N T CILAT PASQYROHEN SHEMBUJ PRAKTIK (JO T
DETYRUAR) T ZBATIMIT T PROGRAMIT MSIMOR

KLASA 3
Shembuj pr prdorimin praktik t programit pr aftsit gjuhsore
T dgjuarit
Prshkrimi i
nivelit

Tema

Akti i
komunikimit

Tema e funksioni

Gjuha/
struktura

Nxnsi
reagon
prmes
veprimtarive
fizike ndaj
orientimeve,
udhzimeve
dhe
veprimeve t
msuesit.

Veprimtarit e
prditshme.
Tema: Jeta shkollore
dhe gjuha e prdorur
n klas.

Kupton dhe
reagon ndaj
udhzimeve
baz t dhna
n klas.

Shkolla, klasa.

Reagon ndaj
komandave
Ndjek dhe reagon ndaj Stand up/Sit
udhzimeve t
down!,
msuesit pr kryerjen e Open/Close!,
detyrs.
Look
at/Listen to!,
Repeat! etj.

T folurit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi
shqipton
fjal ose
fraza t
thjeshta n
mnyr t
prafrt, me
mbshtetje
auditive ose
vizuale.

Tema

Akti i
komunikimit

Gjuha/
Tema e funksioni
struktura
Simple present

Jeta vetjake dhe


shoqrore.
Tema: Marrdhniet
familjare, prindrit,
vllezrit e motrat.

Reagon ndaj
nxitjeve me
prsritje dhe
mjete
ndihmse.

GJUH ANGLEZE

Jeta familjare.
Identifikon dhe
emrton antart e
familjes etj.

This is/Her
name is.
That is/Her
name is,
pr antart e
familjes, t
afrmit, shtpia
etj.

63

T lexuarit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi dallon
dhe lexon
tekste t
shkurtra q
prmbajn fjal
dhe fraza me
fjalor t njohur.

Akti i
komunikimit

Tema
Jeta vetjake dhe
shoqrore.
Tema:
Marrdhniet
familjare.

Tema e
funksioni

Krkon dhe jep


informacion pr
veten dhe
familjen.

Marrdhniet
familjare.
Lexon/lidh
emrat me
tekstin etj.

Akti i
komunikimit

Tema e
funksioni

Gjuha/
struktura
Tabela e alfabetit,
etiketa. Lidh etiketat me
figurat. P.sh.: This
is... etj.

T shkruarit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi kopjon
fjal ose fraza t
shkurtra me fjalor
t njohur.

Tema
Marrdhniet
vetjake dhe
shoqrore.
Tema: Jeta n
familje.

Shkruan
emrin, rrugn,
qytetin e tij n
form t
germzuar.
Plotson n
fjal shkronjat
q mungojn.

Jeta n
familje.
Kopjon fjal
e fraza t
shkurtra, si
mjet pr t
msuar.

PRMBAJTJA E SUGJERUAR

Komunikimi dhe formimi kulturor


Every day life
The Body and Peoples appearance
Clothes
Toys
Objects around me
Colors
Meals: food, fruit, vegetables
GJUH ANGLEZE

Gjuha/struktura

Alfabeti, drejtshkrimi
i fjalve t veanta dhe
frazave t shkurtra

64

Days of the week


School life
The classroom
My friends (classmates)
Numbers 1-20
Objects around me

The World around us.


Home town, Countries (Where are you from?)
Nature
Animals, pets
Zoo

The world of communication


Postcards
Birthday cards
Birthday presents

Personal life and social life


Family, family members: mother, father, sister, brother
My house (home)
My bedroom, rooms, furniture
Holidays
Celebration
Dressed for the job (Professions)

Aktet dhe funksionet e komunikimit


Greetings
Good morning/ afternoon! Hello! Hi! Good bye! Bye- bye etc.

GJUH ANGLEZE

65

Introducing friends
This is Iris, this is Aron, etc.

Asking and answering about people


What is your name? My name is.......
Who are you? I am........
How are you? I am fine. Fine thanks.
Who is this? He / she is......
How old are you? etc.

Asking and replying about things


What is this?
Where is the ball?
What color is the shirt? etc.

Being polite and expressing thanks


Here you are.
Thank you. Not at all. etc.

Asking for and offering


A ball please. Can I have a.....? etc.

Expressing good wishes.


A happy New Year, Merry Christmas, Happy birthday to you! etc.

Asking about and giving location.


Where are you from?
Where is your school? etc.

GJUH ANGLEZE

66

Formimi gjuhsor (grammar)


Imperatives:
-

Stand up! Sit down! Repeat after me! etc.

Verbs:
-

to be, to have, can ( affirmative, interrogative, negative.) etc.

Verb Tenses:
-

Present tense

Articles:
-

a, an, the

Plural of nouns:
-

one dog - three dogs etc.

Adjectives:
-

Big, small, red, green, etc.

Personal pronouns:
-

I, you, he, she, it. etc.

Possessive adjectives:
-

My, your, his, her. etc.

Prepositions:
-

in, on, under. etc.

Wh-questions
-

What is that?

Where is the book?

How many?

Who, What, Where.

Who is he/she? Etc.

Discriptive structures:
-

There is/are

That/this is .etc.

Demonstrative pronouns:
-

This, That etc.

GJUH ANGLEZE

67

KLASA 4
Shembuj pr prdorimin praktik t programit pr aftsit gjuhsore

T dgjuarit
Prshkrimi i
nivelit

Tema

Nxnsi dgjon
dhe reagon ndaj
Veprimtarit e
pjesve t
prditshme.
thjeshta t
lexuara ngadal
Tema: Food
dhe me gjuh t
qart dhe krkon
prsritje kur ka
paqartsi ndaj
udhzimeve dhe
veprimeve t
msuesit.

Gjuha,

Akti i
komunikimit

Tema e
funksioni

Reagon ndaj
udhzimeve
baz t dhna
n klas.

Ndjek dhe
prshkruan
sendet q jan n
tavolin.

struktura

Prdor foljet
n kohn e
tashme:
I lay the table.
Put the knife
on the table.
Etc.

T folurit
Gjuha,
Prshkrimi i
nivelit

Nxnsi jep
prgjigje t
shkurtra pr
pyetje t
drejtuara pr t
shprehur dika
q i plqen ose
jo.

Tema

Jeta vetjake dhe


shoqrore.
Tema: Un,
familja dhe
shokt

Akti i
komunikimit

Pyet dhe u
prgjigjet
pyetjeve t
shkurtra pr
veten.

Tema e
funksioni

Jeta familjare.
Merr dhe jep
informacion
pr vendin ku
ndodhet,
gjendjen
shndetsore
etj., etj.

GJUH ANGLEZE

struktura

Prdorimi i
kohs s tashme
I live in Butrint.
Where do you
live?
I do not live in
Butrint, I live in
Gjirokastra

68

T lexuarit

Prshkrimi i
nivelit

Nxnsi lexon
dhe kupton
tekste t
shkurtra, q
prmbajn fjal
dhe fraza t
shkurtra me
fjalor t njohur.

Tema

Jeta vetjake dhe


shoqrore.
Tema: Trupi i
njeriut

Akti i
komunikimit

Tema e
funksioni

Krkon dhe jep


informacion pr
veten, shokt
dhe familjen.

Trupi i njeriut.
Lexon, lidh dhe
kupton
emrtimin e
pjesve t trupit
sipas tekstit etj.

Gjuha,
struktura

Pjest e trupit
dhe krahasimi
i mbiemrave
Miras eyes
are bigger than
Eras.
Agims
shoulders are
wider than
Arjans. etc.

T shkruarit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi kopjon
fjal ose fraza t
shkurtra, dhe
dallon gabimin.
Nxnsi
shkruan fjal
dhe fjali t
thjeshta t
msuara
prmendsh.

Tema
Marrdhniet
vetjake dhe
shoqrore.
Tema: Jeta n
familje.

Akti i
komunikimit

Tema e
funksioni

Shkruan pr
elemente
vetjake dhe
vendin ku
ndodhet.
Plotson nj
fjali dhe
shkruan nj
pjes t msuar
prmendsh.

Jeta n familje.
Kopjon fjal e
fraza t shkurtra
si mjet pr t
msuar.
Shkruan fjali t
shkurtra t
diktuara nga
msuesi.

GJUH ANGLEZE

Gjuha,
struktura
Drejtshkrimi i
fjalve t
veanta dhe
frazave t
shkurtra.
Germzimi i
disa fjalve n
fjali.

69

PRMBAJTJA E SUGJERUAR

Kultura dhe komunikimi


Every day life
Daily routine
Food &drink (meals of the day) (get up, make the bed)
Calendar
Year, months, dates, seasons (Whats the weather like, hot & cold)
Holidays and Celebrations
School life
My school (my school uniform)
Numbers, calculations.
Meet my friends
School library (borrowing books)
Numbers 20-100, maths sums
Personal and social life
Self, family, friends
Professions (I want to be a baker)
Health (At the market, whats your breakfast)
Family relationship
In my free time
Hobbies (collect things, play the piano, read books)
The world around us
Home town, addresses
Countries
Animal world (special animals, animals in danger)
Summer holidays in (Spain, Italy, last summer in Greece)
Films, cartoon characters
The world of communication
Letters and postcards (love & kiss, best wishes)
Pen-friends e-mail
GJUH ANGLEZE

70

Summer memories (a letter to your cousin)


My diary
Phoning
Aktet dhe funksionet e komunikimit

Describing everyday activities


I wash my teeth, I watch TV after school, etc.
Narrating
I played soccer yesterday. After that, I bought an ice cream.etc.
Making comparisons
I am taller than Ana.
Ana is older than me, etc.
Likes and dislikes
I like cartoons very much.
I don't like to read, etc.
Inviting
Can you come to my birthday party? etc.
Talking about ownership.
This is my book.
This is her pen.
Asking and answering simple personal questions
How are you? I'm fine, thanks.
Where do you live? I live in Saranda.
What's your address?
GJUH ANGLEZE

71

What's your phone number?


Exchanging courtesies.
Thank you very much.
That's very kind of you.
You are elcome, etc.
Asking permission
May I go outside?
Can I open the window? etc.
Describing the weather
Whats the weather like?
It's a fine day, It's raining, It's sunny.etc.
Making phone calls
Hello! 22 53 89. This is Aron speaking.
It's me, etc.
Talking about sizes
What size is it? It's large. It's medium. It's small. It's size 32
My size is small (S) medium(M) large (L) extralarge (XL) etc.
Formimi gjuhsor (grammar)
Verb tenses
Simple present ( short forms, interrogative, negative)
Simple past (short forms, affirmative, interrogative, negative)

Comparison of the adjectives


Taller than, tallest, bigger than, biggest etc.

GJUH ANGLEZE

72

Prepositions of location
In, on, over, above, under, in front of, behind, beside next to, between, etc.
Modal verbs
May I go out? etc.
Countable and uncountable nouns
Many, much, few, a little, not much.
Demonstratives: These, those (review of this, that)
Possessives: This is mine. Is it yours?

KLASA 5
T dgjuarit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi
dgjon dhe
reagon ndaj
pjesve t
thjeshta, t
lexuara ngadal
dhe me gjuh t
qart.

Tema
Jeta e prditshme:
Aktivitetet e
kohs s lir dhe
interesat.

Akti i
komunikimit

Tema e
funksioni

Gjuha,

Reagon dhe
prgjigjet ndaj
informacionit t
ri duke prdorur
gjeste.

Reagon dhe
prgjigjet
ndaj nj
fragmenti t
shqipruar
ngadal,
identifikon
preferencat e
folsit.

Prdor fjal e
shprehje q
prshkruajn
veprimtari t
prditshme.

GJUH ANGLEZE

struktura

I get up, I go
to bed, I write

73

T folurit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi jep
prgjigje t
shkurtra pr
pyetje t
drejtuara, pr t
krkuar nj
informacion
ose shrbim.

Tema
Jeta rreth nesh:
Shopping.

Akti i
komunikimit
Pyet dhe u
prgjigjet
pyetjeve t
shkurtra pr t
dhn ose pr t
marr nj
shrbim.

Tema e
funksioni
Ofron
ndihm dhe
bn krkes
n nj dyqan.

Gjuha,
struktura
Prdor
struktura, si:
Have Got,
dhe Some /
Any

T lexuarit

Prshkrimi i
nivelit

Nxnsi lexon
dhe reagon
ndaj teksteve t
shkurtra, q
prmbajn fjal
dhe fraza t
shkurtra, me
fjalor t njohur.

Tema

Akti i
komunikimit

Jeta vetjake dhe


Prdor
shoqrore: Shokt informacionin e
detajuar n nj
pjes leximi.

GJUH ANGLEZE

Tema e
funksioni

Tregon
kuptimin duke
plotsuar n
nj tabel t
dhna
personale mbi
moshn,
vendbanimin
etj.

Gjuha,
struktura

Koha e
tashme dhe e
thjesht e
foljeve.

74

T shkruarit
Prshkrimi i
nivelit

Tema

Shkruan fjal Bota e


e fjali n tekste komunikimit:
t shkurtra dhe Filmat vizatimor
shpreh
informacion
ose mendimin e
tij.

Akti i
komunikimit

Tema e
funksioni

Shkruan nj
tekst t shkurtr
prshkrues mbi
personazhet e
preferuara.

Prshkruan
me shkrim
nga ana fizike
personazhin e
preferuar nga
filmat
vizatimor, si
dhe tregon me
shkrim
aftsit e ktij
personazhi.

PRMBAJTJA E SUGJERUAR

Kultura dhe komunikimi


Everyday life
Domestic routine;
Food, eating and cooking;
Abilities;
Hobbies;
Interests;
Spare time;
Sports, activities, personal preferences;
Leisure activities;
Time, telling the time;
Family;
Homes;
The body and People.s Appearance;
Clothes;
GJUH ANGLEZE

Gjuha,
struktura
Prdorimi i
mbiemrave
dhe i foljes
Have Got
dhe Can.
Pretty, ugly,
bad etc.

75

Animals, pets;

School life
A school day;
School subjects and time-table;
School rules and the language of the classroom; etc.

Personal and social life


My health (at the dentist, doctor, etc.);
My family (family relations and celebrations);
My clothes, my body;
Physical characteristics of people;
Seasons and weather, etc.

The world around us


Travelling (geography, famous places etc.);
Shopping (a shopping list, money, etc.);
Houses and homes;
Holidays and celebrations, etc.

World of communication
TV programs (cartoons, films, shos, etc.)
Radio programs (my favourite music, band, rock star, etc.)
Sending letters, postcards, sms, e-mails, etc.

GJUH ANGLEZE

76

Aktet dhe funksionet e komunikimit


Greetings When Meeting and Parting

Hello!
Hi!
Good morning/afternoon/evening.
Good bye/Bye.
How are you doing?
Nice to see you.
What aboutetc.
See you (later).
Take care.
Have a nice day.

Inquiring about one's welfare


How are you?
How is it going?

Inquiring and Answering about welfare


Fine, thanks.
I'm okay, thanks.
Not (too/so) bad, thanks.

Introducing
Introducing Oneself
I'm ... .
My name is ... .
Introducing Others
This is my friend, ... .
I'd like you to meet ... .
GJUH ANGLEZE

77

I'd like to introduce ... to ... .\


-

Replying to an Introduction; Nice to meet you.

Expressing wishes and preferences


-

Id like to..

I ould like to etc.

Asking for and giving direction.


-

Where is the cinema?

Go straight on and then turn left. Etc.

Asking for and giving informations.


-

Whats your favourite, sport, TV program? etc.

Apologising
-

I am so sorry about etc.

Giving advice
-

You should clean your teeth tice a day.

You shouldnt chew in the class.

Giving orders and instructions


-

Dont do that.

Come here quickly, etc.

Making comparison.
-

Asas /as tall as me)

Like (she is like her sister)

Thinner than

The most dangerous of etc.

Offering something to someone.


-

Here you are.

Here it is. Enjoy it, etc.

Expressing Gratitude
-

Thank you (very much).

Thanks (a lot).
Replying to Gratitude

Sure.
GJUH ANGLEZE

78

You're elcome.

No problem.

Attracting Attention
-

Look.

Listen.

Excuse me.

Pardon me.

Hello, can you help me?

Praising, Congratulating, and Admiring


Praising
-

(Very) Good!

Good (for you)!

Well done!

Congratulating
-

Happy birthday (to you)!

Congratulations!

Replying to Praise
-

How nice (of you)!

Exclamation
-

What a nice ... !

How... she is!

Encouragement
-

Good luck!

Don't worry.

Making an Appointment
Suggesting an Appointment
-

How about ... ?

What about ... ?

Let's ... .

Replying to Suggestions
-

Sure.
GJUH ANGLEZE

79

Okay./OK.

Why not?

No problem.

Of course.

Formimi gjuhsor (grammar)


Simple Present (study, go, work, etc.)
Present Continous (I am writing, you are speaking, he is sleeping, etc.)
Prepositions of location (in, on, near, under, etc.)
Adverbs of frequency and manner (sometimes, often, always, never, etc.)
Modals (can, may, should, would etc.)
Have/have got, have idiomatic expressions (I have got a brother; I have breakfast at
7.30. etc.)
Word order (subject+verb+object) eg. I am a student. etc.
Adjectives (opposites) (white/black; heavy/light; left/right;). Etc.
Count and noncount nouns. (a book, a pen, a chair, water, bread etc.)
Posessive adjectives (my, your, his, her, its, our, their)
Posessive case (Anas book, Veras friend, etc.)
Personal pronouns (objective, subjective)
Comparison of adjectives (positive, comparative, superlative) (short-shorter-the shortest)
etc.

GJUH ANGLEZE

80

KLASA 6
T dgjuarit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi
reagon ndaj
frazave, fjalive
dhe shprehjeve
t thjeshta q
lidhen me
veten, familjen,
shokt,
vendbanimin,
klasn dhe
shkolln.

Tema
Veprimtaria n
shkoll:
A school day

Akti i
komunikimit
Reagon ndaj
udhzimeve
baz t dhna n
klas.

Tema e
funksioni
Ndjek dhe
prshkruan
veprimtarin
n klas.

Gjuha,
struktura
Prdor foljet
n kohn e
tashme: I go
to school
everyday. I
listen to my
teacher. I play
with my
friends

T folurit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi merr
pjes n
dialog me
pyetje t
thjeshta dhe
prgjigje t
shkurtra pr at
ka prjeton
duke shprehur
ndjenjat,
dshirat apo
paraplqimet e
tij.

Tema
Bota e
komunikimit:
Radio programet

Akti i
komunikimit
Pyet dhe u
prgjigjet
pyetjeve t
shkurtra rreth
nj programi
televiziv pr
fmijt.

GJUH ANGLEZE

Tema e
funksioni
Merr dhe jep
informacion
pr
pjesmarrsit e
programit etj.

Gjuha,
struktura
Prdorimi i
kohs s
tashme dhe
t shkuar I
saw a
beautiful
program
yesterday.

81

T lexuarit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi lexon
dhe analizon
tekste t
shkurtra, q
prmbajn fjal
dhe fraza t
shkurtra me
fjalor t njohur.

Tema
Jeta vetjake dhe
shoqrore.
Tema: Trupi i
njeriut

Akti i
komunikimit
Krkon dhe jep
informacion
pr veten,
shokt dhe
familjen.

Tema e
funksioni
Lexon, lidh
dhe tregon
emrtimin e
pjesve t
trupit sipas
tekstit etj.

Gjuha,
struktura
Pjest e trupit
dhe
krahasimi i
mbiemrave
Miras eyes
are bigger
than Eras.
Agims
shoulders are
wider than
Arjans .

T shkruarit
Prshkrimi i
nivelit
Nxnsi
kopjon fjal
ose fraza t
shkurtra dhe
dallon e
shnon
gabimin.
Nxnsi
shkruan fjal
dhe fjali t
thjeshta t
msuara
prmendsh.

Tema
Marrdhniet
vetjake dhe
shoqrore.
Tema: Jeta n
familje.

Akti i
komunikimit

Tema e
funksioni

Shkruan pr
elemente
vetjake dhe
vendin ku
ndodhet.
Plotson nj
fjali dhe shkruan
nj pjes t
msuar
prmendsh.

Kopjon fjal e
fraza t
shkurtra si
mjet pr t
msuar.
Shkruan fjali
t shkurtra t
diktuara nga
msuesi.

GJUH ANGLEZE

Gjuha,
struktura
Drejtshkrimi i
fjalve t
veanta dhe
frazave t
shkurtra.
Germzimi i
disa fjalve n
fjali.

82

PRMBAJTJA E SUGJERUAR

Kultura dhe komunikimi


Everyday life
Eating, cooking customs
Sports (kinds of sports, personal preferences);
Spare time, hobbies, interests;
Telling the time.
Daily routine
School life
A school day, school timetable, etc.
Classroom language
Mathematics, arithmetic calculations
Subjects
School activities
Personal and social life
Health problems, injuries and illnesses;
Clothes;
Celebrations;
Physical description of objects and people.
Family chores
The world arond us
Travel
Geography
Space
Environment (nature)
Landmarks
Directions
Money and shopping;
GJUH ANGLEZE

83

My House (and houses round the world).


Countries and languages, etc.
The world of communication
TV programs, cartoons and films;
Radio programs;
Letters and postcards.
e-mails, faxes
Aktet dhe funksionet e komunikimit
Greetings
Long time, no see
Inquiring about ones welfare
Hows everything?
How are you doing?
How have you been?
Whats up?
Requesting someone to pass on a word of greeting to someone else
Say hello to ... (for me)
Please give my best wishes to ... .
Remember me to ... .
Introducing, and replying to an introduction
Let me introduce myself (to you)
Im glad to meet you.
Its a pleasure meeting you.
Ive been looking forward to meeting you.
Expressing and replying to gratitude
I am very grateful
It was very nice of you (to help me)
(It was) My pleasure
Dont mention it
I was delighted to (be able to help)
GJUH ANGLEZE

84

Suggesting and replying to suggestions


You should........
What about.......
Lets play, go
Shall we...?
Can you make it (at 7)?
Why dont you ...?
Why not ... ?
Certainly...Im willing to ....
Sorry, I cant; Im afraid not; Id love to, but I cant; I dont (really) want to ...; I dont
think I can ...
Expressing intention and wish:
I would like......
I'd like.....
Describing a person, place or building.
He looks like.....,
He's very tall.
She has short hair.
She has got short hair ...... etc.
Asking for and giving directions
Where is the bank? Go two blocks ahead. It's on the left.
How far is the station?
How long does it take?.... etc.

Talking about shopping


How much is this?
How much does it cost? It's 200 leks.
Agreeing and disagreeing
Yes, you are right.
GJUH ANGLEZE

85

I agree.
No, I don't think so.
I disagree.
Expressing appreciation, and replying to praise
What a beautiful coat!
Im glad you like it.
Asking for and giving information and showing preferences
What sports do you like?
What is your favourite food?
What subject do you like?
Expressing feelings and reasons
I'm happy today because ...
I'm excited about...
I feel sad
Giving instuctions and explanations
Turn right.
Go into the first building.
Cut the paper here.
Than fold it two times like this.
Giving advice
You should see the doctor.
Take an aspirin.
Requests and offers
Shall, will.
Formimi gjuhsor (grammar)
Simple past (regular and irregular verbs)
Come/came
go/ went
work/worked

GJUH ANGLEZE

86

Past continuous
I was going to school.
Future with shall and will
I will go to London next year.
Comparison of adjectives. (longer adjectives, irregular forms etc.)
more beautiful/ more handsome
better/worse
Prepositions of location
Next to, opposite, around, under, over, between
Adverbs.
Happily/carefully/quickly
never/ sometimes/often/ always
Pronouns
Someone / somebody / something
Anything / anyone / nothing / no one
Modals
Should / shouldn't
Idiomatic have
Have beakfast / supper
Have a cold.
Have a walk.
Have a headache.
Word order (subject, verb, object.)
I study English.
Plurals of irregular nouns.
Man / men
Woman / women
Child / children
Foot / feet

GJUH ANGLEZE

87

Possessive forms
Pupil's books
Children's trys
Adjectives + preposition
Good at
interested in
afraid of

KLASA 7

PRMBAJTJA E SUGJERUAR

Kultura dhe komunikimi


Everyday life
Domestic routine
Shopping (prices and sales)
Leisure activities (birthday parties, games, school trips)
Rules at home
Health education (diet and fitness)
Pets
My family (rules and responsibilities).
Neighbours and neighbourhood.
World around us
The world of sport
Environment: Traffic and pollution
Festivals and holidays
My favorite season
Geography: Countries and climate
Currency
GJUH ANGLEZE

88

World of communication
Radio and television
Favorite films
Sending and receiving messages (letters, faxes, e-mail)
Arts
Making polite requests
Could you close the door, please?
Giving and accepting invitations
Would you like to dance? Yes, I would love to.
No, thank you.
Making offers
Expressing wishes and preferences
Id like to go to England
Id rather go to Italy.
Id prefer a coke.
Talking about experiences
Have you seen..?
Have you ever been to..?
Asking permission

Can I go to the disco?

Talking about obligation

We have to wear a uniform.

Talking about permission


My parents let me go to parties
I am not allowed to travel on my own.
Asking for help

Can you send me more information about it?

Talking about Decisions, Future plans


I want to go sightseeing.
I have decided to become a teacher.
GJUH ANGLEZE

89

Asking for Agreement


Its cold today, isnt it?
Giving Instructions
Dont forget to do your homework.
Dont worry.
Describing Past Events
What did you do?
I went to ..
Expressing Likes and Dislikes
I like playing football.
I hate queuing up.
Expressing Support
I wish you well.
Ill keep my fingers crossed!
I hope, I wish....
Proposing and Inviting (accepting / declining a proposal, invitation)
What / How about ...?
Why dont you ...?
Why not?
With pleasure.
(thank you) Id love to.
Thank you (for asking me), but ... .
Continuing a Conversation
Could you repeat that?
I nearly forgot!
Could we move on to ...?
I dont understand.
Could you say that again (please)?
Ending a Conversation
(Sorry, but) I have to go now.
GJUH ANGLEZE

90

(Well,) Im afraid I must go now.


I have to interrupt you, but ... .
Making Corrections
Sorry, Its not right
I dont think ... .
Let me put it this way.
Inquiring about English expressions/pronunciation
Is this the right/correct spelling of ... ?
Do you spell ... with ... ?
Can I say ... ?
Is this (sentence) correct?
What does ... mean?
What is another word for ... ?
What should I say if/when ... ?
Ordering Food

May I take your order?

Are you ready to order?

For here or to go?

I'd like to have .... .

Expressing Cognitive Attitudes (Consenting, Dissenting)

I'm with you (on that).

That's a good point.

I'm not happy about ... .

It's all wrong.

I'm against ... .

Expressing Possibilities/Impossibilities

I'm (pretty) good at ... .

I have no idea how ... .

I'm not good at ... .

Expressing Obligation

You must ... .


GJUH ANGLEZE

91

She has to ... .

You're supposed to ... .

Asking for Approval (Approving / Disapproving)

Do you mind if ... ?

Let me ... .

Feel free to ... .

(Sorry,) No way.

(Sorry,) I'm afraid ... .

I'd like ... , but ... .

Expressing Cause and Effect

Can you tell me the reason why ... ?

Consoling a grieving person

Cheer up.

Look on the bright side.

Expressing anger

I really hate ... .

I can't stand ... .

Expressing surprise

I (just) can't believe this.

That's incredible.

Saying what one wants

I'd like to ... .

Asking about one's wish, intention

Do you intend to...

Expressing expectation

It will be nice to ... .

I'm looking forward to ... .

GJUH ANGLEZE

92

Strukturat gjuhsore

Simple past of irregular verbs

Could, brought, cut, began, became, bought, fell, felt, knew, etc.

Sample past with ago

I saw her a few minutes ago

Quantifiers

Countable

Uncountable nouns (how much? Many? A few, a little, a lot of...

How much milk is there? There is a little milk.

How many students are there .? There are many students

Comparative forms of adjectives showing equality (asas)

She is as old as my sister.

Superlative forms of adjectives

She is the most intelligent student in our class

Too The tea is too hot. I cant drink it.

Present perfect tense (never, ever, yet)

Have you ever been to London?

I have never seen that film.

He hasnt come yet.

Past simple VS present perfect

He has gone to bed

He wend to bed ten minutes ago

Modals - Have to (affirmative, interrogative, negative)

Do you have to do any housework?

Yes, I do. I have to clean my room everyday.

Possessive pronouns (mine, yours etc)

Whose is this sweater? Is it yours, Judy ?

Verb patterns ( verbs + ing & verbs + infinitive )

Like doing

like to do
GJUH ANGLEZE

93

stop to do

enjoy doing

want to do,

prefer doing

decide to do

hate doing

offer to do

let sb. do

allow to do

Question tags ( present and past tenses)

English is easy, isnt it?

He isnt Spanish, is he?

You went to Roma, didnt you?

They didnt come in time, did they?

Partitives with countable and uncountable nouns:

a bar of soap

a packet of tea

a loaf of bread

a can of soda

a jar of jam

Tense review: Past simple; Present simple; Past continuous

KLASA 8

PRMBAJTJA E SUGJERUAR

Kultura dhe komunikimi


Every day life

Free time: Teenage activities

Planning your time & making a schedule

Sports
GJUH ANGLEZE

94

The household chores

Food and energy

Personal Information

Life style

Personal plans

School days

Personal feelings

School life and work

Planning class trips

School rules and regulations

Learning and school


Personal and social life

Teenagers concerns

Holidays

Club membership

Personality

Relationships (friendship)

Local changes

Plan your party menu

World around us

Traveling and tourism

Culture

Save the planet

Wildlife preservation

Land marks and monuments

Neighbors and neighborhoods

Environmental concerns

Social responsibilities

Natural world

World of communication

Science and technology


GJUH ANGLEZE

95

Inventions and discoveries

Telephone

Radio

Music

Current events

Introducing and socializing

Have you met Miss?

You dont know do you? etc.

Expressing encouragement

Very kind of you.

Well done!

Good for you! Etc.

Expressing preferences

I like watching old films.

She loves doing puzzles.

He enjoys reading horror stories.

We hate getting up early etc.

Making requests and offers

Could you wrap this present, please?

Could I have the bill, please?

Would you mind opening the window, please?

Shall I help you with the dishes?

Giving advice

I think you should ... .

You should go to bed early instead of watching TV until midnight.

Why dont you go jogging ?

You had better exercise in a gym.

You'd better not ... .

I suggest (that) you (should)..

Expressing agreement and disagreement

I agree with you.


GJUH ANGLEZE

96

Youre right.

I am sorry, I cant agree with you on that.

I am afraid youre wrong.

Asking for information

Could you send me .?

Could you tell me about the facilities?

How long are the courses?

What about the accommodation?

Stating rules

No smoking!

Take your rubbish away with you!

You arent allowed to camp here.

Discussing plans

I am going to travel abroad next year.

How long are you going to stay?

Making comparisons

Life has become more expensive lately.

For me reading is more useful than playing computer games.

Giving reasons

Im applying for a visa so that I could travel abroad.etc.

Expressing purpose

He wrote (in order) to tell us about his news, etc.

Asking for repetition / clarification

Sorry, what did you say?

Pardon.

Sorry, can you repeat it, please?

Making suggestions

I think we should try again.

How about going shopping?

Why dont we go home?

GJUH ANGLEZE

97

Warning

Make sure you don't ... .

Be ready for ... .

Ordering, Forbidding
Ordering

You should ... .

(I think) You ought to... .

You'd better... .

You must

Why don't you ... ?

Forbidding

You shouldn't ... .

I don't think you should ... .

You'd better not ... .

You must not

Strukturat gjuhsore (Revision of the material learned in grade 7)


Verb Tenses

Present simple and present continuous (review)

State and activity verbs

Present perfect (for + since)

Weve been best friends since we were kids.


Weve been best friends for years.

Present perfect (has gone, has been)

Past simple and past continuous

The spectators were taking their seats when we arrived.

Present perfect continuous

Ive been using the bike for the last two months.

Future forms (present continuous, going to, will)

Past perfect etc.

GJUH ANGLEZE

98

The passive Forms (ex. this book is written by I. Kadare)


Reported speech (ex. The doctor told Chriss not to worry)
Conditionals (If we save enough money, we will go on holiday)
Verb patterns

verb + ing form (I hate getting stuck in traffic jams )

verb + infinitive (We agreed to discuss the plan in the afternoon)

verb + infinitive without to (The parents make us go to bed early)

Modal verbs
Teenagers ought to take responsibility of their actions. etc
Relative pronouns

Who, that, which, etc.

Indefinite pronouns

someone, something, anyone, anything, somewhere, anywhere, everything, nothing, etc.

Reflexive pronouns

myself, yourself, herself, himself, itself, ourselves

Adverbs

She usually watches TV every evening.

Linking words (because, although)


Common phrasal verbs (take, look, get)

KLASA 9

PRMBAJTJA E SUGJERUAR

Kultura dhe komunikimi


Everyday Life
Nutrition and fitness
Student life: Feelings, opinions and ideas.
Hobbies and interests.
Fashion and youth
Sports
GJUH ANGLEZE

99

Arts
School Life and Work
School and learning
Relationships: Generation gap.
Friends and friendship Peer pressure
Extra-curricular school activities (clubs, trips, visits)
Professions
Future projects, plans and ambitions
Parties and holidays
Personal and social life
Public services
Health
Shopping and supermarkets
Restaurants and hotels
Sports and cultural events
Public holidays and festivals
Advertisements, leaflets, brochures
Great people and their contribution
World around us
Countries, cultures and life styles
Travelling and tourism
Ports and airports services, travel agencies
Landmarks and monuments
Environment and pollution
Ecology and the future of our Planet
World of communication
Science and technology
Inventions and discoveries
Telephone
Radio
GJUH ANGLEZE

100

Television
Computers
Current events

Functions of Communication
Expressing preferences
I hate studying for exams
I love shopping with my friend
I enjoy painting
etc.
Expressing agreement and disagreement
Im sorry but I dont agree.
Youre right, but cars are a more convenient means of transport.
I agree with you but personally I think .
etc.
Giving advice
You should take something warm with you. Its getting cooler.
You ought to see the doctor
If I were you
etc.
Asking for repetition
Sorry, I couldnt catch that.
Excuse me, could you repeat it once more, please?
Pardon?
etc.
Asking for, giving and refusing permission
He allowed us to take a picture of the painting.
Can I go to an all night party?
You cant go there on your own.
etc.
GJUH ANGLEZE

101

Asking for and making suggestions


Why dont we leave on Saturday?
What about going to the cinema?
etc.
Imagining and constructing stories by imagination
She will
He is going to
If I were , I could
I wish I
He acts as if he
Without , I would have
Congratulating people
Congratulations. Youve passed the exam?!
Wow! Thats brilliant! Whens the big day?
etc.
Talking about experiences
Making hypotheses
If I were
etc.
Expressing condition
If I find
etc.
Expressing regrets and wishes
Giving apologies
Complaining

GJUH ANGLEZE

102

Struktura gjuhsore

Indefinite Pronouns (all-none\both-neither, another, other, the other, the second etc.)
I spend all of the money very fast and save none of it.
Both of my parents get angry when I go to school late.
All of my friends like me and neither of them says Im mean.
Give me another CD please.
I love this jacket but I dont like the other one.
Base and strong adjectives with adverbs
Very dirty / absolutely filthy.
Very beautiful / absolutely amazing.
etc.
Simple Future Forms to express prediction
People can buy books on the Internet so we are going to see an explosion of shopping
soon.
I think in the future, we will get entertainment from the Net and that TV will probably
disappear.
Past Perfect Tense
The film had begun when they entered the cinema.
Present Prefect vs. Simple Past
Mozart wrote a lot of interesting music.
She broke a new record two years ago.
I have seen a beautiful film.
Present perfect continuous
I feel tired. I have been studying for three hours.
We have been living here since I was born.
Passive Forms (present simple, past simple and present perfect, future etc.)
The children are given sweets to take home.
Halloween has been celebrated for over 2000 years.
A new cinema will be built here next year.
GJUH ANGLEZE

103

etc.
Reported speech, (requests, orders, statement)
He said he played football on Sundays.
She asked me if I would stay in a hotel.
The teacher told us not to make noise.
etc.
Conditionals
If I see a nice view, I take a picture of it.
If you go to the Science Museum, you will see a lot of interesting exhibitions.
If I had the money, I would go on a round world trip.
etc.
Verb patterns
Verb +ing form (adore, hate, and dont mind)
I love going on school trips.
I hate getting up early.
I dont mind watching a football match.
Verb+ infinitive (Choose, would love / prefer, refuse, learn.)
He refused to come to my party.
He learned to be more careful.
Verb+ infinitive without to (make, let, smb. do smth.)
He let me use his mobile phone.
The teacher made us finish our essay in the classroom
Modal verbs (should, must, have to, for advice and obligation etc.)
You have to pass your test before you can drive.
I must study hard for my exams.
You should visit your grandparents this weekend.
etc.
Relative clauses
I loved the meal (that) we had last night.
He was a painter whose pictures were not well known in his lifetime.
GJUH ANGLEZE

104

Time clauses referring to the future


Ill watch TV when I finish studying.
Ill go and pick them up as soon as the class ends.
Question tags for confirmation
She hasnt finished her homework yet, has she?
We can go, cant we?
Common phrasal verbs with literal and idiomatic meanings (get, put, take, look etc.)
I get on with my friends.
Dont put him down. He is so nice.
The plane took off ten minutes ago.
Look the new word up in the dictionary.
etc.

GJUH ANGLEZE