UPCAT REVIEWER

(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
1
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
MATHEMATICS (60 ITEMS)
1. Find the contrapositive of the following statement. “If a figure has three sides, it is a triangle.”
(A) If a figure does not have three sides, it is a triangle.
(B) If a figure is a triangle, then it does not have three sides
(C) If a figure is not a triangle, then it does not have three sides.
(D) If a figure has three sides, it is not a triangle.
2. Solve for x: 4 6 = + + x x
(A) no solution (B) 100 (C) 5 (D)
16
25
3. Find the length of diagonal AC
in the rectangular solid shown. Dimensions are in feet.
(A) ft d
2
29 +

(B) ft d + 7

(C) ft d
2
29 +

(D) ft d + 7

4. The area of a regular octagon is
2
30cm
.
What is the area of a regular octagon with sides four
times as large?
(A)
2
545 cm

(B)
2
480 cm

(C)
2
3600 cm

(D)
2
120 cm

5. Simplify:
( )( ) 7 3 7 3 + ÷
(A) -4 (B) 58 (C) 10 (D) -40
d
2
C
B
A
5
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
2
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
6. If the sum of the roots of 0 5 3
2
= ÷ + x x is added to the product of its roots, the result is
(A) -2 (B) -8 (C) -15 (D) 15
7. The roots of the equation 4 2
2
= ÷ x x are
(A) real, rational, and unequal
(B) real and irrational
(C) real, rational, and equal
(D) imaginary
8. Which statement must be true if a parabola represented by the equation c bx ax y + + =
2
does not
intersect the x-axis?
(A) , 0 4
2
> ÷ ac b and ac b 4
2
÷ is not a perfect square


(B) , 0 4
2
> ÷ ac b and ac b 4
2
÷ is a perfect square


(C) 0 4
2
< ÷ ac b


(D) 0 4
2
= ÷ ac b

9. The value of
1
3
2
0
27
3
÷
|
|
|
.
|

\
|

is


(A) 9 ÷ (B)
9
1
÷ (C) 9 (D)
9
1
10. What is the last term in the expansion of ( )
5
2y x + ?
(A)
5
2y (B)
5
32y (C)
5
y (D)
5
10y
11. The larger root of the equation ( )( ) 0 4 3 = ÷ + x x is
(A) -3 (B) -4 (C) 4 (D) 3
12. Express
x x
1
1
1
+
+
as a single fraction.
(A)
x x
x
+
+
2
3 2
(B)
x x
x
+
+
2
1 2
(C)
1 2
2
+ x
(D)
2
3
x
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
3
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
13. Ano ang kabuuan ng walang katapusang geometric series na
? ... 6696 . 0 116 . 1 86 . 1 1 . 3 + + + +

(A) 8.75 (B) 9.75 (C) 4.75 (D) 7.75
14. Which equation represents a hyperbola?

(A)
2
16x y = (B)
2
16 x y ÷ = (C)
2 2
16 x y ÷ = (D)
x
y
16
=
15. Which expression is equivalent to the complex fraction
2
1
2
+
÷
+
x
x
x
x
?
(A)
2
x
(B)
2
2
+ x
x
(C)
4
2
2
+ x
x
(D)
x
2
16. What is the radian measure of the angle formed by the hands of the clock at 2:00 pm?

(A)
2

(B)
3

(C)
4

(D)
6

17. The expression 15 – 3[2 + 6(–3)] simplifies to
(A) -45 (B) -33 (C) 63 (D) 192
18. Ano ang halaga ng ( )
1
3
1
1 2
÷
=
¯
+
m
m
m ?
(A) 15 (B) 55 (C) 57 (D) 245
19. Ang pagsusuli t sa asi gnat ur ang HEKASI ay may 10 kat anungan na nagkakahal aga ng 5 punt os baw at
i sa, 7 mga kat anungan na nagkakahal aga ng 6 na punt os sa baw at i sa, at 4 na mga kat anungan na
nagkakahal aga ng 2 punt os sa baw at i sa. Wal a sa mga t anong na i t o ang bi bi gyan ng bahagyang kr edi t o.
Gaano kar ami ng mga punt os sa pagit an ng 0 at 100 ang i mposi bl eng i skor ?
(A) 3 (B) 2 (C) 4 (D) 7
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
4
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
20. Ang isang malaking istante ng libro ay maaaring naglalaman sa pagitan ng 57 at 564 na mga libro.
Eksaktong
6
1
ay librong matematika at eksaktong
9
1
ay librong physics. Ano ang positibong kaibahan
sa pagitan ng pinakamataas at ang pinakamaliit na posibleng bilang ng mga libro na maaaring naka-
imbak sa istante?
(A) 468 (B) 486 (C) 504 (D) 522
21. Simplify:
5
3
5 60
3
5
2 ÷ ÷

(A)
15
15 29 ÷
(B)
3
15 7 ÷
(C)
15
15 7
÷ (D)
3
15 29 ÷
22. Given: R is the midpoint of MS

MS TR ±
If you outlined a proof that shows
TS TM ~
, which would NOT be used?
(A) TSR TMR A ~ A by the SAS congruency postulate
(B) TS TM ~ by CPCTC
(C) TSR TMR A ~ A by the ASA congruency postulate
(D)
T
S R M
T
S
R M
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
5
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
23. Refer to the figure shown. State the congruency postulate that can be used to prove that
WXV TUV A ~ A
.

Given:
WV TV ~
and
XV UV ~

(A) SSS (B) SAS (C) ASA (D) AAS
24. Find OM if LO bisects NLM Z
,
20 = LM
,
3 = NO
,
. and

5 = LN
.

(A) 10.23 (B) 0.75 (C) 12 (D) 33.33
25. What value of x will give the maximum value for 3 7 7
2
+ + ÷ x x ?
(A) 0

(B) 1

(C)
2
1

(D)
2
3

26. Written in simplest form
y x
y x
2
2
4
4
÷
÷
is
(A) 1 (B) 0 (C)
y x
y x
2
2
4
4
÷
÷
(D) -1
M
O
N
L
X
W V
U
T
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
6
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
27. Which expression is equivalent to
2 7
2 7
÷
+
?
(A)
5
9
(B) -1 (C)
5
14 2 9 +
(D)
14
2 11+
28. Given two lines whose equations are 0 8 3 = ÷ + y x and 0 9 2 = + + ÷ ky x , determine the value of k
such that the two lines are perpendicular.
(A)
3
2
÷ (B) 6 (C) 8 (D) 9 ÷
29. Solve for x:
2 2
64 256
÷
=
x x
(A)
11
6
÷ (B)
5
6
÷ (C)
5
1
÷ (D) 0
30. Find the square root of 4 4 5 2
2 3 4
+ + + + x x x x .
(A) 2
2
+ + x x

(B) 2 2
2
+ + x x

(C) 2 3
2
+ + x x

(D) 2
2
+ x

31. The product of the square roots of two consecutive positive numbers is 14 2 , what is their sum?
(A) 15 (B) 17 (C) 19 (D) 21
32. Given the formula ( ) 32
9
5
÷ = F C ; find F when C is 20.
(A) 15 (B) 17 (C) 68 (D) 21
33. What number added to 6% of itself equals 31.8?
(A)29.892 (B) 31.74 (C)30 (D) 31
34. Perform the indicated operations: ( ) ( ) ( )
2 2
3 2 3 3 2 a a a a ÷ ÷ ÷ ÷ ÷
(A) 2 (B) 0 (C) -3 (D) a 2
35. What must be the value of m if 5 ÷ x is a factor of 35 2
2
÷ ÷ mx x ?
(A) 3 (B) 5 (C) 7 (D) 10
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
7
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
36. Reduce
|
.
|

\
|
÷
÷ ÷
÷
+
b a
b
a
b
a b
a b
2 to a single fraction in its lowest terms.
(A)
b
b a 2 +
(B)
a
b a ÷ ÷ 2
(C)
a
b a 2 ÷ ÷
(D)
b
b a + 2
37. Find the quotient if 6 5 3 2
2 3
+ ÷ ÷ x x x is divided by 2 3
2
+ ÷ x x .
(A) 3 2 ÷ x (B) 3 2 + x (C) 3 2 + ÷ x (D) 3 2 ÷ ÷ x
38. Ang mga bahay sa Ti ni o St reet ay may sunud-sunod na bi l ang mul a 1 hanggang 447. Il ang t anso na
numer o ang kai l angan upang magaw a ang l ahat ng bi l ang ng mga bahay ?
(A) 1232 (B) 1231 (C) 1236 (D) 1233
39. Solve for x: ( ) ( ) 34 25
7
3
11
14
1
5
7
+ ÷ = ÷ ÷ x x
x
(A) 4 (B) 11 (C) 18 (D) 25
40. The length of a room is 8 feet greater than its width; if each dimension is increased by 2 feet, the area
will be increased by 60 square feet. Find the area of the floor.
(A) 65 (B) 105 (C) 153 (D) 180
41. Find the greatest common factor of 9 6 3
2
÷ + x x , 15 21 6
2
+ ÷ x x , and 6 6
3
÷ x .
(A) ( ) 1 3 ÷ x (B) ( ) 3 3 + x (C) ( ) 1 3 + x (D) ( ) 3 3 ÷ x
42. Find the equation of the line that passes through the point (-2,-5) and is parallel to the line 5x-4y=2.
(A) 5x-4y=-17 (B) -2x-5y=2 (C) 5x+4y=2 (D) 5x-4y=10
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
8
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
43. Simplify:
3
2
5 3
2
2
2 3
4
÷ ÷
÷
÷
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
x
p y
y
p x

(A)
14
4 6
16 p
y x
(B)
15 11
12
16
p y
x ÷
(C)
19 10
6
4 p y
x
(D)
19 13
12
16 p y
x

44. Simplify:
|
.
|

\
|
+ |
.
|

\
|
÷
2
7
2
1
2
7
2
1
7 6 7 6 y x y x

(A)
7
49 42 36 y xy x + ÷ (B)
7
49 36 y x ÷ (C)
7
49 42 36 y xy x ÷ + (D)
7
49 36 y x +

45. Simplify:
( )
3 8 2
4
3
3 6
÷
xy y x
xy y x
(A)
3 4
y x (B) xy (C)
6 5
y x (D)
4 5
y x
46. Use similar triangles to find x.

(A) 8/9 ft (B) 5.4 ft (C) 15 ft (D) ft
3
2
1
3 f t
9 f t
5 f t
x
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
9
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
47. Given: BC PQ//
.
Find the length of AC
.
(A) 17 (B) 21 (C) 23 (D) 18
48. The numbers 27, 36, and 45 represents the length of the sides of a/an
(A) acute triangle (B) obtuse triangle (C) no triangle (D) right triangle
49. In the figure shown, square WXYZ is inscribed in circle O. Also, XY OM ± and . 7 = OM
Find the area of the shaded region.


(A) 49 49 ÷  (B) 49 2 49 ÷  (C) 196 98 ÷  (D) 196 147 ÷ 
50. Simplify:
|
.
|

\
|
÷ ÷
+
3
1
8
7
2
3
1
6
5
(A)
8
3
(B)
5
4
(C)
3
2
(D)
6
1

B
Y
X
Z
W

12
6
Q P
A
C
8
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
10
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
51. Evaluate ( )( )
0
5 5 5 2 2
3 4 2 4 2 y xy x y x y x + + ÷ + ÷ if 3 = x and 4 = y .
(A) -45 (B) -81 (C) -36 (D) -27
52. The length of AC is
6
1
5 meters. The length of BC is
2
1
2 meters. Find AB.
(A) 2 m (B)
4
1
7 m (C)
3
2
7 m (D)
3
2
2 m
53. What is the sum of 2 ÷ and 18 ÷ ?
(A) 5 2i

(B) 2 5i

(C) 2 4i

(D) i 6
54. Ano ang ika-7-term sa isang geometric sequence kung ang unang term ay 81 at ang ika-11-term ay

?
729
1

(A)
27
1

(B)
9
1

(C)
3
1

(D) 1
55. Kung ang 25% ng isang numero ay 75. Ano naman ang 30% ng numero?
(A) 80 (B) 90 (C) 100 (D) 85
1

B C A
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
11
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
56. Based on the diagram below, which statement is true?
(A) a // b (B) a // c (C) b // c (D) d // e
57. Ayon sa i sang si naunang pani ni w al a, kapag ang i sang kai bi gan ay dumal aw sa i sang may sakit na t ao,
30
1
ng kanyang pagkakasakit ay naw aw al a . Ano ang pi nakamababang bi l ang ng kai bi gan ang
kai l angang bumi si t a sa may saki t upang maal i s ang 98% o hi gi t pa ng kanyang pagkakasaki t ?
(A) 114 (B) 115 (C) 116 (D) 117
58. Si Sar ah ay gagaw a ng i sang keyk at i l ang mga cooki es. Ang keyk ay nangangai l angan ng
8
3
t asa ng
asukal at ang mga cooki es ay nangangai l angan ng
5
3
t asa ng asukal . Si Sar ah ay may
16
15
t asa ng
asukal . Si ya ba ay may sapat na asukal ?
(A) Si ya ay may sapat na asukal
(B) Kai l angan pa niya ng
8
1
tasa ng asukal.
(C) Kai l angan pa niya ng
80
3
tasa ng asukal.
(D) Kai l angan pa niya ng
19
4
tasa ng asukal.
59. Find the distance from the point (2,3) to the line . 5 = ÷ y x
(A) 1

(B)
3
2

(C)
2
3

(D) 2 3
60. If
4
1
= +
x
x
, what is the value of
2
2
1
x
x +
?
(A) 16

(B) 15

(C) 14

(D) 12
e
d
c
b a

120

115

60

110
UPCAT REVIEWER
(wit h An s we r Ke y)
PRACTICE TEST 1
12
If you w ant mor e Pr act i ce Test i n UPCAT, emai l r evi ewer mat h@yahoo.com
SCIENCE
1. Which list of particles is in increasing order of mass?
(A) proton → electron → alpha particle
(B) proton→alpha particle→electron
(C) electron →proton→alpha particle
(D) alpha particle→electron→proton



ANSWER KEY IN MATHEMATICS
1 C 21 B 41 A
2 D 22 C 42
D
3 C 23 C 43 D
4 B 24 C 44 B
5 A 25 C 45 D
6 B 26 D 46 D
7 B 27 C 47 B
8 C 28 B 48 D
9 C 29 B 49 C
10 B 30 A 50 B
11 C 31 A 51 D
12 B 32 C 52 D
13 D 33 C 53 C
14 D 34 B 54 B
15 A 35 A 55 B
16 B 36 C 56 D
17 C 37 B 57 C
18 B 38 D 58 C
19 C 39 D 59 D
20 B 40 D 60 C
Pr act i ce Test i n UPCAT Sci ence
Revi ew er , COM ING SOON…
e-mai l r evi ewer mat h@yahoo.com i f
you w ant cl ar i f i cat ion f or any answ er .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful