LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA

]
Robert Louis STEVENSON El cas misteriós del Dr. Jekyll i Mr. Hyde Edebé – Nòmades del temps, 2 – 128p – Novel·la d’aventures
La tranquil·la vida de l’advocat Utterson es veurà sacsejada brutalment en implicar-se en un extraordinari i esgarrifós cas. El desig d’ajudar el seu bon amic, el Dr. Jekyll, l’impulsa a començar una sèrie d’investigacions.

Jules VERNE Miquel Strogoff La Galera – El Corsari, 42 – 400p – Novel·la d’aventures
Miquel Strogoff, capità del cos especial de correus del tsar, ha de dur a bon terme un perillós viatge, un viatge de Moscou a Irkutsk, a través d'un país envaït pels tàtars. Haurà de superar molts obstacles i fer front a tota mena de perills per poder lliurar una carta al gran duc, el germà del tsar; una carta que pot significar la salvació de tot Sibèria

Gerald DURRELL La meva família i altres animals Empúries – Narrativa – 288p – Novel·la d’aventures
Lawrence Durrell, el cèlebre escriptor d´El Quartet d’Alexandria, va dir que el seu germà Gerald havia enriquit la literatura amb un llibre veritablement còmic, una «obra mestra d’humor, alegria i poesia». L’autor té una visió unitària del món i dels animals que l’habiten —inclosa la seva família—, al llarg d’un relat que evoca amb intel·ligència i amb una cruel tendresa les peripècies d’un jove aprenent de científic amb una família insòlita que viu en una illa aleshores paradisíaca. Aquest és un retrat familiar que demostra que prima és la frontera que ens separa dels animals

Èlia BARCELÓ Cordelluna Edebé - Periscopi – 344p – Novel·la d’aventures
Mil anys enrere, una història d’amor va quedar tallada per la desgràcia i per una maledicció. Un poder tan maligne que havia aconseguit retenir els seus esperits generació rere generació. I mentrestant, els amants esperen..., condemnats a retrobarse i a perdre’s per culpa de la gelosia i l’odi. El cavaller i la dama. El guerrer i la donzella. Fins que potser un dia, tal vegada en la nostra època, segles després, un poder superior i benigne aconsegueixi trencar el malefici. Apassionant novel·la que combina història i fantasia, amor i maldat, bruixeria i religió, de la mà mestra de l’escriptora Elia Barceló, coneguda com la «Dama Negra» de la literatura castellana i guanyadora en dues ocasions del Premi EDEBÉ de novel·la juvenil.

Llorenç CAPDEVILA El secret del bandoler Cruïlla – Gran Angular – 192p – Novel·la d’aventures
L’Andreu sent una conversa que no ha de sentir i s’assabenta que el seu pare no va morir d’accident, sinó assassinat. Ple de ràbia se’n va de casa per venjar la mort del pare i per localitzar l’assassí. Coneix gent de tota mena, s’enamora bojament, està a punt de deixar-hi la pell i va descobrint qui era realment el seu pare.

Àngel BURGAS M.A.X. La Galera – El Corsari, 63 – 224p – Novel·la de ciència ficció
Dos adolescents que viuen a l'Empordà del 2054 es connecten a un joc virtual d'ordinador per viure aventures en el temps i en l'espai que trien. Després de crear una base de dades per fer versemblant la simulació del joc, els dos amics viatgen a l'Empordà del 2000. Convertits en investigadors privats, han de resoldre el cas d'uns avis perduts i desmemoriats que apareixen a les platges de la comarca. Què hi busquen al MAX? Només entreteniment?

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 1

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
Anke DE VRIES Còmplice Cruïlla – Gran angular, 17 – Novel·la d’investigació/policíaca
Marcelle descobreix per casualitat que el seu pare fa trenta anys que arrossega injustament una acusació d'assassinat. Torturat, va signar una confessió de culpabilitat. Ara Marcelle vol aconseguir, sigui com sigui, rehabilitar la figura del pare, tornar-li la llibertat real.

Emili TEIXIDOR Amics de mort Cruïlla – Gran angular, 119 - 208p – Novel·la d’investigació/policíaca
Dos amics comparteixen un secret que pot tenir conseqüències mortals. El segrest d'en Dani posa en guàrdia en Max, que es llança a resoldre un cas que posarà de manifest què pot portar la cultura de l'especulació sense escrúpols, l'adoració del diner fàcil, l'èxit ràpid. Novel.la sobre els perills del diner fàcil, l'èxit ràpid i l'especulació.

Manuel DE PEDROLO Joc brut Edicions 62 – Educació, 21 – 224p – Novel·la d’investigació/policíaca
Un noi se sent profundament atret per una noia de cames molt boniques que coneix casualment a l’autobús. La noia el portarà a cometre un assassinat ; ell la desitja al preu que sigui... .Joc brut (es va publicar per primera vegada el 1965) és una novel·la composta de quatre capítols, titulats «El projecte», «Els fets», «La recerca» i «Les explicacions»; és en aquest darrer on el lector pot completar el veritable sentit de l’obra. En Xavier i la Juna, dos protagonistes de personalitats molt diferents, es troben atrapats en un joc d’amor i d’interessos.

Albert VILLARÓ Balu de Prússia Columna – Clàssica – 336p - Novel·la d’investigació/policíaca
L’acció se situa a Andorra; es produeix un crim transfronterer i un incendi. El policia encarregat de la investigació, amb força problemes personals i escassa vocació, comença a descobrir velles històries que no es van resoldre en el seu moment.

Mercè RODOREDA Aloma Edicions 62 – Educació, 16 – 240p – Novel·la realista
Aloma narra la història de la relació entre la jove barcelonina de divuit anys que dóna títol a la novel·la i Robert, el parent polític ja madur vingut d’Amèrica. El relat es concentra en els sentiments contradictoris d’Aloma, en com viu la relació tant individualment com respecte del seu entorn social i en la manera com tot plegat enfronta dramàticament la noia a una realitat molt diferent de qualsevol ideal adolescent

Margarida ARITZETA Aigües de tardor Cruïlla – Gran angular, 143 - Novel·la realista
Quan l’Elisenda diu a en Toni que necessita distanciar-se’n per aclarir-se i entendre els seus sentiments, el xicot reacciona agressivament. La noia trobarà en René, una víctima d’una altra mena de violència. La trobada, en una situació límit, els ajudarà a enfrontar-se amb la seva situació personal).

Fred UHLMAN L’amic retrobat Columna – Clàssica – 96p - Novel·la realista
L’arribada de Hitler al poder posa punt final a l’amistat de dos joves companys d’escola. Un d’ells és jueu, l’altre és membre d’una de les famílies més aristocràtiques de Suàbia

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 2

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
Fred UHLMAN L’ànima valenta Columna – Jove, 115 – 96p - Novel·la realista
Constitueix la segona part de L’amic retrobat. És la confessió commovedora de l’amic finalment retrobat

M. Àngels ANGLADA El violí d’Auschwitz Columna – Jove, 96 – 128p - Novel·la realista
Al camp d’extermini d’Auschwitz les condicions de vida són infrahumanes i els abusos, els càstigs o la mort són companys habituals dels reclusos com en Daniel, un luthier jueu de Cracòvia que sobreviu a aquest infern treballant de fuster. El comandant del camp, Sauckel, afeccionat a la música clàssica, descobreix l'autèntic ofici d'en Daniel i decideix posar-lo a prova: li haurà de construir un violí que tingui un so perfecte.

M. Àngels ANGLADA Quadern d’Aram Edicions 62 – Educació, 38 – 224p - Novel·la realista
A causa d’una malaltia del jove Aram i una promesa que fa la seva mare, Maryk, de pelegrinar fins al monestir de Narek si el noi es cura, Aram i la seva mare s’escapen de la mort, que arriba sense pietat quan el govern turc decideix eliminar el poble armeni, entre 1915 i 1916. Quadern d’Aram explica el recorregut vital de mare i fill, amb la pena i l’esperança al seu interior, un viatge iniciàtic a través de la Mediterrània que fa que Aram perdi de cop «la pell de nen».

Lolita BOSCH M Cruïlla - Novel·la realista
M té setze anys, és un bon estudiant i un bon company .Però ningú no sap el que passa casa seva. Solament pensa poder començar a treballar per treure la mare i la germana d’aquell infern, on el comportament del seu pare impedeix que les persones creixin, es facin lliures i responsables

John BOYNE El noi del pijama de ratlles Empúries – Narrativa, 296 – 264p - Novel·la realista
Berlín 1942. La guerra no afecta gaire la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l’elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família en una àrea rural mig deserta i molt depriment. Bruno s’avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s’alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l’altra banda del filferro espinós, Bruno ni tan sol no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa a la vida de Schmuel fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l’altre costat de la tanca. Miquel LLOR

Laura a la ciutat dels Sants Edicions 62 – Novel la realista
Laura, una barcelonina, coneix en una festa a Tomàs Muntanyola, propietari rural de Comarquinal (ciutat inspirada en Vic); al cap de tres mesos es casen i s’instal·len a la casa pairal. Laura comença a sentir una forta opressió per l’ambient i pel menyspreu de la seva cunyada Teresa. Al cap d’un temps coneix un jove advocat del qual s’enamora, aquesta relació li comportarà molts problemes.

Mercè RODOREDA La plaça del Diamant Edicions 62 – Educació, 16 – 240p – Novel·la realista
La novel·la exposa la presa de consciència d’un personatge femení innocent, la qual paral·lelament als esdeveniments històrics del moment ( proclamació de la República, guerra civil i postguerra) madura i es converteix en una persona adulta. A través de la veu de Colometa ressonen moltes altres veus d’homes i dones corrents i modestos del s. XX, un segle de guerres i crisis en què l’individu viu abocat permanentment a l’angoixa.

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 3

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
Alessandro BARICCO Seda RBA La magrana – Novel la realista
Ambientada al segle XIX. Narra la història d’un francès que viatja al Japó per a comprar cucs de seda. Descriu un món misteriós i suggerent d’un país, Japó, en aquell moment aïllat d’Occident.

Pere PONS I CLAR Nocturn a quatre mans Alfaguara-Grup Promotor – Sèrie vermella – Novel la realista
En Pau viu a la part alta de Barcelona, amb luxes i confort. Un dia coneix la Judit, filla d’immigrants, que estima la música, concretament el violoncel. Els dos joves s’enamoren i viuran un amor intens però alhora difícil perquè la realitat els farà prendre decisions dures, que no havien ni tan sols imaginat. S’adonen que la vida no és tan fàcil com suposaven, ni els pares són tots iguals

Xavier HERNÀNDEZ I VENTOSA La nit que van plorar per mi Alfaguara-Grup Promotor – Sèrie vermella – Novel la realista
El Moni se’n va de casa per poder-se dedicar a la Virgínia, un personatge de còmic creat per ell. Va marxar a causa de les baralles amb el pare, alcohòlic, i dels problemes dels seus germans grans. S’ha hagut de buscar la vida i coneix gent de tota mena. Al cap de tres mesos, però, ha entès que a casa també podrà fer el que vol, dibuixar. L’han fet decidir a retornar la duresa del carrer, l’enyorança dels amics i de la família, la soledat. Però en paraules del seu íntim amic el Moni és un “d’aquells que mai no se’n surten de les coses i que sempre estan de pega” Care SANTOS

El circuit de Montecarlo Columna – Jove XXL, 513 – 184p – Novel la realista
En Xavier, el protagonista d’aquesta novel·la, és fanàtic de la Fórmula 1 i la seva vida s’acaba d’embolicar molt: ha deixat embarassada la Paula, la noia nova de Quart B, amb qui surt des de principi de curs. La mare d’ella insisteix perquè avorti, però la Paula no en vol sentir ni parlar. En Xavier li dóna suport, la defensa i vol conèixer el seu fill, a qui el seu millor amic ja li ha buscat nom. Hi ha vegades que la vida es converteix en un camí molt difícil de recórrer, com passa amb el Circuit de Montecarlo, que tots els aficionats a la Fòrmula 1 ho saben és el més complicat del món. El Xavier, el protagonista d’aquesta novel•la, és un fanàtic de la Fòmula 1 i la seva vida s’acaba d’embolicar molt: ha deixat embarassada la Paula, la noia nova de quart B, amb qui surt des de principi de curs. La mare d’ella insisteix que aborti i la Paula no en vol sentir parlar. El Xavier li dóna suport, la defensa i vol conèixer el seu fill, al qual el seu millor amic ja ha buscat un nom. Gemma LIENAS

El diari blau de la Carlota Empúries – Narrativa, 272 – 208p – Novel la realista
Aquest és un llibre a cavall entre la ficció i la realitat que tracta temes de violència: violència escolar, violència infantil... El diari blau de la Carlota no és ben bé ni una novel·la ni un diari, sinó un llibre a cavall entre la ficció i la no-ficció que tracta aquestes formes de violència i ens ofereix recursos per defensar-nos davant de situacions de perill. Has tingut mai un nòvio que et tingui massa controlada, que s’enfadi si surts amb les amigues, que t’enviï més de 25 sms durant l’hora del pati i es posi gelós si parles amb els nois de la teva classe? Has tingut algun amic que, sense dir-t’ho, hagi patit alguna mena de violència, ja sigui psicològica o física, a l’escola? Coneixes algun noi o noia víctima de violència a casa seva?Després de les aventures amoroses amb en Flànagan i en Koert, i amb ganes de prendre’s unes vacances sentimentals, la Carlota decideix començar un diari sobre la violència de gènere, un problema que fa segles que existeix però que només s’ha fet visible en els últims anys. A partir de testimonis que va recollint, alguns d’ells molt propers, i d’informació que reb, com sempre, de la seva mare, la seva àvia i la seva tieta Octàvia, la Carlota escriu aquest diari blau que teniu entre mans, i que també parla de la violència escolar i la violència infantil, que tenen mecanismes similars als de la violència de gènere: a partir d’idees que la tradició dóna per bones, algunes persones es creuen superiors a unes altres, de les quals abusen.

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 4

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
William GOLDING Senyor de les mosques Empúries – La Via Làctia, 2 – 240p – Novel la realista
Tots eren fills de bones famílies britàniques, tots havien après a l’escola els principis bàsics de l’educació anglesa, eren nois exemplars... Però després del naufragi hauran de sobreviure a l’illa solitària on han anat a parar, i la por, la soledat i la duresa de la situació els convertiran en uns autèntics salvatges.

Jordi CERVERA La mort a sis vint-i-cinc Edebé – Periscopi – 280p – Novel·la realista LLIBRE QUE OPTA AL 14È PREMI PROTAGONISTA JOVE, CAT. 15-16 ANYS
El brutal assassinat de la dona i el fill d’un famós jugador de bàsquet procedent de l’NBA, sacseja la vida quotidiana d’una tranquil·la ciutat catalana. Ningú imaginava que allò pogués passar, com qui diu, a la porta del costat. Però darrere el cas, el sergent Joan Pons i els seus homes es trobaran amb una trama ordida al detall durant anys per gaudir d’una venjança cruel. Abans de resoldre el doble crim, la Brigada d’Investigació haurà d’enfrontar-se a pressions i trampes fins desxifrar l’enigma, estirant cadascun dels fils d’aquesta teranyina en una carrera trepidant a contra rellotge. Jennifer L. HOLM

Penny, caiguda del cel. Retrat d’una família italoamericana Bambú – Bambú viscut – 256p – Novel·la realista LLIBRE QUE OPTA AL 14È PREMI PROTAGONISTA JOVE, CAT. 15-16 ANYS
A través dels ulls de la Penny, una noia d'onze d'anys de família italoamericana, coneixem aspectes de la història recent dels Estats Units i de com les circumtàncies de la guerra van afectar, a vegades de manera dramàtica, els americans d'origen italià. És una història de famílies: tot allò que les uniex i el que les separa

Birgit VANDERBEKE Musclos per sopar La Galera – Naufrags, 5 – 112p – Novel·la realista LLIBRE QUE OPTA AL 14È PREMI PROTAGONISTA JOVE, CAT. 15-16 ANYS
En una família model alemanya, tots esperen la tornada del pare, que és de viatge de negocis. Han preparat molts musclos, el sopar preferit del pare. Però, passen les hores i el pare no torna, i poc a poc es va organitzant una mena de "revolta" que posarà en qüestió tots els valors de la família tradicional.

Delphine DE VIGAN No i jo Edicions 62 – El Balancí, 611 – 224p – Novel·la realista LLIBRE QUE OPTA AL 14È PREMI PROTAGONISTA JOVE, CAT. 15-16 ANYS
Novel·la d’aprenentatge, No i jo relata amb el to just i els sentiments sincers un somni d’adolescència sotmès a prova per la realitat. Lou Bertignac té tretze anys: la seva família viu tancada en un silenci opriment, i a l’escola la seva intel·ligència precoç l’ha portat fins a una classe avançada. Incapaç d’establir cap relació, Lou passa la major part del temps col·leccionant paraules, somiant en un petó i observant les emocions dels altres en les estacions de tren.I és aquí, a la parisenca estació d’Austerlitz, on Lou troba Nolwenn, una jove sense sostre solitària i rebel, amb els vestits bruts i l’expressió cansada de tant qüestionar-se el món. Enmig de la follia de la gran ciutat, No i Lou construiran una amistat que potser aconseguirà canviar les seves vides i reduir la injustícia i la misèria del món. Pere CALDERS

De teves a meves Barcanova – Antaviana Clàssics Catalans – Recull de contes
Conjunt d’històries suggeridores i sorprenents. Les situacions viscudes pels personatges, insòlites , a vegades a frec d’un absurd, es presenten sota l’aparença de relat. La literatura de Pere Calders es caracteritza perquè dibuixa un conjunt d'històries suggeridores i sorprenents. Les situacions viscudes pels personatges, insòlites, a vegades a frec d'un absurd perfectament dosificat, es presenten sota l'aparença de quotidianitat, de realitat. Amb el filtre distanciador de la fantasia i la ironia de l'autor neix un món nou, "calderià", que emmiralla el rostre. En aquest llibre trobareu un recull de 18 contes sorprenenets, entre els quals "De teves a meves", que dóna títol al volum.

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 5

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
Edgar Allan POE Contes. Volum III Quaderns Crema – Mínima Minor, 6 – 136p – Recull de contes
Molt pocs escriptors han arribat a ocupar el lloc que Poe té en la imaginació -l'obsessió. Potser- de tantes persones. D'ençà que va morir el 1849, la seva fama no ha cessat de créixer, fins al punt que són moltes les edicions i reedicions dels seus contes que apareixen constantment en les més diverses llengües. "Ligeria", "La caiguda de la Casa d'Usher", "L'escarabat d'or", "Els crims de la Rue de la Morgue", "El gat negre", entre tants altres, pertanyen sens dubte al llegat més valuós de la literatura universal, perquè el talent i el geni de Poe van perfeccionar o inaugurar els gèneres literaris característics de les lletres modernes: el terror estremidor, abocat a les regions més penombroses de l'ànima, el relat fantàstic que qüestiona els límits de la realitat, el d'aventures que enriqueix o retorna a la infància, la narració detectivesca que planteja reptes a la intel·ligència i a l'escepticisme, la reflexió metafísica, la sàtira contemporània mordaç...

Diversos autors La bossa o la vida: antologia del conte policíac a cura de Manuel OLLÉ La Magrana Recull de contes
És una antologia de narracions policíaques que integra alguns conreadors del gènere en català (Manuel de Pedrolo, Jaume Fuster i Andreu Martín) a la vora dels referents més coneguts del gènere a tot el món: Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle, Dashiell Hammett, Raymond Chandler, Fredric Brown o Donald E. Westlake.

A. Conan Doyle – E. A. POe

Jaume Fuster D. Hammett – R. Chandler - Fredric Brown - Donad E. Westlake - Andreu Martín - M. de Pedrolo

Albert VILLARÓ La selva moral La Magrana Recull de contes
Recull de 22 contes de pagesos, clergues, senyors feudals i d’altres individus pintorescos de les nostres muntanyes. Hi trobareu un jugador de botifarra que participa a les guerres carlines, la veritable història del negre de Banyoles, un concurs de renecs contra la sequera, dos pobles rivals i una solució salomònica, o un jove que parla nàhuatl sense haver-lo estudiat. Històries plenes d’humor, amb final sorprenent i inesperat. Una visió desenfadada i amable de la gent del nostre país.

Mercè RODOREDA La brusa vermella i altres contes Barcanova – Antaviana Clàssics Catalans – Recull de contes
Recull de contes que presenten els estats d’ànim d’un seguit de personatges que reprodueixen elements de la psicologia humana. Històries sobre el pas del temps, la pèrdua de la joventut, la soledat...

Quim MONZÓ Olivetti, Moulinex, Chafoteaux et Maury Quaderns Crema – Mínima Minor, 4 – 144p – Recull de contes
“Personatges perversos i desafectes, els dels contes de Quim Monzó, dotat jove escriptor català... Monzó ha llegit Kafka... i beu tam´be de la rica tradició del surrealisme espanyol, tant pel seu sentit deliberadament paranoic de l’amenaça en coses aparentment habituals... com per saber mantenir la qualitat de la seva imaginació, intermitentment lírica i visionària.” THE NEW YORK TIMES, Nova York “Quim Monzó és reconegut com una de les veus més provocatives de l’actual literatura euroea... els contes de Monzó són els millors que s’han produït a Europa en l’última dècada, un sentiment amb el qual els americans coneixedors de la narrativa estrangera hi estaran, sens dubte, d’acord.” WORLD LITERATURE TODAY, Oklahoma

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 6

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
Mark HADDON El curiós incident del gos a mitjanit La Magrana – Butxaca – 336p
El curiós incident del gos a mitjanit és una novel·la que no s’assembla a cap altra. El narrador, Christopher Boone, té quinze anys i pateix una forma lleu d’autisme. Sap molt de matemàtiques i poc sobre els éssers humans. Li agraden les llistes, els sistemes, la veritat. Odia el groc, el marró i que el toquin. Mai ha anat sol més enllà de la botiga de la cantonada, però quan descobreix que algú ha matat el gos d’una veïna, decideix iniciar una investigació. Lluny de fracassar, la recerca de Christopher, que emula el seu admirat Sherlock Holmes, el model de detectiu obsessionat amb el distanciament i l’anàlisi dels fets, qüestionarà ben aviat el sentit comú i el comportament dels adults que l’envolten.

Paolo GIORDANO La solitud dels nombres primers Edicions 62 – El Balancí, 603 – 312p
En Mattia havia après que entre els nombres primers n’hi ha alguns que són especials. Els matemàtics els anomenen “primers bessons”; són parelles de nombres que estan de costat però entre ells sempre hi ha un nombre parell que els impedeix tocar-se realment. En Mattia pensava que ell i l’Alice eren així, sols i perduts, propers però no prou per tocar-se...

Jordi SIERRA I FABRA Les filles de les tempestes: L’enigma maia Edebé – Les filles de les tempestes – 376p
El 27 de novembre de l’any 2012, l’ambaixada espanyola a Mèxic va haver de notificar a Georgina Mir, com a única familiar viva, que el seu pare, un famós arqueòleg, havia desaparegut, sense deixar cap rastre, feia tres dies a Palenque, on realitzava una excavació. Com una broma cruel, Georgina va sentir que el destí es divertia amb la seva família: tretze anys abans, la seva mare també havia desaparegut. Mai no la va tornar a veure. Commocionada encara, la jove viatja a Palenque disposada aquest cop a no quedar-se sense respostes, a remoure mar i terra si calgués per recuperar el seu pare. El que no es podia imaginar és que es veuria embolicada en una esbojarrada cursa de pistes fins a trobar una veritat per a la qual no estava preparada. Jordi SIERRA I FABRA

Les filles de les tempestes: La creu del Nil Edebé – Les filles de les tempestes – 384p
La Joa continua buscant els seus pares, una manera de connectar amb ells, negant-se a acceptar el silenci. Finalment, una trucada d’en Gonzalo Nieto, mestre i amic del seu pare, arqueòleg famós com ell, la posa sobre una nova pista que la trasllada a Egipte. No obstant això, en Gonzalo Nieto no anirà a la cita amb ella al Caire. És assassinat unes hores abans. En aquest moment la Joa s’haurà de submergir en la resolució d’una successió d’enigmes partint d’un jeroglífic egipci, en una cursa contra rellotge mentre és perseguida per una secta de fanàtics disposats a tot per tal de guardar el secret que protegeixen. Jordi SIERRA I FABRA

Les filles de les tempestes: El cinquè cristall Edebé – Les filles de les tempestes – 112p
La Joa intueix que el cristall que li va deixar la seva mare és la clan per tornar a establir el contacte am ella. Totes les Filles de les Tempestes havien aparegut amb un cristall… Tret de dues, la seva mare i la de L’Amina. Necessiten trobar la tercera dona que els pugui donar la pista definitiva per unir les seves forces: Indira Pradesh ,nascuda d’una de les Filles de les Tempestes a L’Índia, Tanmateix, convèncer la Indira no serà fàcil. La seva dura vida l’ha convertit en una dona escèotica i amoral amb uns poders extraordinaris.

Marina MARTORI El manuscrit càtar La Galera – 170p
La Max, arqueòloga italiana que treballa Barcelona, rep un fax inquietant: han trobat el manuscrit de Guillem de Foix, el darrer prefecte càtar. Per als historiadors és un descobriment excepcional, però la Max sospita que en el manuscrit hi pot haver alguna cosa més... L'aparició d'un misteriós lord i l'aparició més inquietant de la mort al voltant de la Max, faran que la recerca sigui molt més perillosa del que s'hauria imaginat mai.

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 7

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
Alan BENNET Una lectora poc corrent Empúries-Anagrama – 96p
És un dia qualsevol al Palau de Buckingham i els gossos de la Reina no paren de bordar cap a una banda del jardí per on ella no acostuma a passejar. Seguint-los, la Reina descobreix, aparcada, la biblioteca mòbil de Westminster, una furgoneta antiquada amb un bibliotecari també antiquat i Norman, un treballador de la cuina reial jovenet i pèl-roig, a qui Sa Majestat no havia vist mai. Una mica obligada per les circumstàncies, la Reina s'emporta un llibre en préstec, sense saber que a partir d'aquell moment les visites a la biblioteca i el fet de conèixer Norman li canviaran del tot la vida. La Reina s'aficiona a llegir fins a tal punt que la seva proverbial professionalitat queda en entredit: ja no és tan curosa amb les feines de la Casa Reial, que l'avorreixen mortalment, i només frisa per enllestir-les i tornar a la lectura. No cal dir que l'adquisició d'un hàbit tan perillós com inesperat preocupa enormement la cort i el govern, que faran tot el possible per allunyar de Norman aquesta lectora tan poc corrent i aconseguir que abandoni els llibres.

Sérgio KLEIN Poderosa Bromera – Espurna, 87 – 232p
Joana Dalva vol ser escriptora i, un bon dia, descobreix que té un poder sobrenatural: les coses que escriu amb la mà esquerra esdevenen realitat; a partir d’aquell moment, comença a transformar el món que l’envolta a través de l’escriptura. El problema és que cada anotació produeix conseqüències imprevistes, que l’obliguen a escriure més textos que, a la vegada, provoquen més problemes…

Francesc MIRALLES Un haiku per a l’Alícia Cruïlla – Gran angular, 124
Als disset anys, el Genís Gràcia creu que la seva vida és un fracàs: els pares s'han separat, no se'n surt amb els estudis, s'avorreix... Quan creu que ha arribat a un carreró sense sortida coneix l'Alícia, que ha fundat una societat secreta on es discuteix sobre la felicitat, els diners o el sentit de la vida. La fascinació per la misteriosa Alícia, amant dels haikus, coincideix amb la singular feina que acaba de trobar en una editorial.

Gemma LLUCH I CRESPO El-joc.com Bromera – Espurna, 56 – 152p
«Voldria entrar en un somni, un somni com Matrix, inventar una pel·lícula per poder fugir de la vida. Del buit.» De vegades, els somnis s’acompleixen. D’altres, es converteixen en malson. Llum —que ara es fa dir Triniti— vol oblidar el seu passat, i Morfeo, un internauta a qui coneix en un xat, vol ajudar-la. Junts inventen EL JOC, un univers nou on es poden manipular els sentiments i abocar les frustracions. Un univers que, en principi, només existia a l’ordinador. Fins que algú perd el control de la situació. Aleshores comencen els vertaders problemes. Stieg LARSSON

Millenium: Els homes que no estimaven les dones Columna – Clàssica
En Mikael Blomkvist, periodista i fundador de la prestigiosa revista econòmica sueca Millennium, és acusat i condemnat per difamació pels tribunals d’Estocolm. El seu delicte ha estat fer públiques una sèrie de greus acusacions contra un dels empresaris més importants del país. Abans d’entrar a la presó, però, rep una curiosa trucada: en Henrik Vanger, patriarca d’una altra de les sagues escandinaves més poderoses, li demana que investigui la desaparició quaranta anys enrere de la seva neboda Harriet. Amb l’inestimable ajut de Lisbeth Salander, una jove pertorbadora i socialment inadaptada, carregada de tatuatges i pírcings, i amb memòria fotogràfica i unes habilitats com a hacker insuperables, formarà un tàndem perfecte i junts es veuran arrossegats dins una espiral de secrets i mentides que no s’haurien imaginat mai. Corrupció política, espionatge industrial, intrigues familiars, protagonistes inquietants, amor al límit... tots aquests són només alguns dels ingredients que fan que aquesta apassionant obra hagi estat batejada per mitjans de tot el món com la novel•la negra de la dècada i que més de quatre milions de persones ja hagin devorat les seves pàgines.

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 8

LLIBRES DE LECTURA A ESCOLLIR PER L’ALUMNAT DE S4 [LLENGUA CATALANA]
Stieg LARSSON Millenium: La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina Columna – Clàssica – 768p
La jove i extraordinària investigadora privada i hacker Lisabeth Salander es veu sotmesa de cop a una ferotge persecució amb la intenció d’eliminar-la. Mentre el brillant i controvertit periodista Mikael Blomkvist pensa en canvi que ella passa uns dies de vacances, ell és a punt de llançar un número especial de la revista Millennium dedicat a revelar una xarxa de tràfic de prostitutes provinents de països de l’Est d’Europa, en què hi ha implicades diverses persones rellevants de la societat sueca.

Stieg LARSSON Millenium: La reina al palau dels corrents d’aire Columna – Clàssica – 848p
Ens ho podíem esperar: la Lisbeth Salander no és morta, tot i que una bala al cervell fa que la seva vida pengi d’un fil. Mentre es debat entre la vida i la mort, aïllada dins d’una habitació d’hospital sota vigilància policial perquè encara es mantenen els càrrecs contra ella, haurà de compartir passadís amb el pitjor dels seus enemics: l’Aleksandr Zalaixenko, en Zala. En Mikael Blomkvist, per la seva banda, està a punt de publicar un altre dels seus temibles articles periodístics que sacsejarà la societat civil sueca, de manera que posarà en dubte la credibilitat del sistema de seguretat i justícia de tot el país. I serà en Mikael qui desvelarà la perversa connexió que guarden tots aquests estaments amb la nostra apassionant heroïna que, tot i les ferides, aconsegueix fer ús dels seus increïbles dots de hacker per sortir d’una trampa de dimensions inimaginables.

Khaled HOSSEINI Mil sols esplèndids Edicions Amsterdam – 366p
L'excepcional història d'una amistat i d'un amor indestructibles durant tres dècades de la història de l'Afganistan. Un extraordinari relat de la vida de dues generacions unides tràgicament per la guerra, de l'amistat entre dues dones, la Mariam i la Laila, i d'un amor que sobreviu a totes les adversitats. Amb la invasió soviètica, la guerra, els talibans i l'arribada dels nord-americans com a teló de fons. I la seva lluita per trobar la felicitat, per sobreviure.

Khaled HOSSEINI El caçador d’estels Edicions Amsterdam – 356p
Una bellíssima novel·la sobre l'amistat, la traïció i el preu de la lleialtat. La inoblidable i colpidora història de l'amistat entre dos nens, l'Amir i en Hassan, que creixen junts a Kabul durant els últims dies de la monarquia afganesa, un d'ells, fill d'un home ric i poderós, i l'altre, un hazara de classe inferior. Després de la invasió soviètica, l'Amir i el seu pare abandonen el país i comencen una nova vida a Califòrnia. Però el passat sempre torna, i el pes de la traïció de vegades esdevé massa feixuc.

Institut Joan Brudieu – La Seu d’Urgell – curs 2010/11 – pàg 9

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful