You are on page 1of 16

CASE

STUDY
NIFT
DELHI

INTRODUCTION

PROJECT
OWNERSHIP
ARCHITECT
SITE AREA
BUILT UP AREA
LOCATION

NIFT , NEW DELHI


MINISTRY OF TEXTILE, GOVT. OF INDIA
STEIN. DOSHI & BHALLA
11,560 SQ MT. (3 ACRE)
13,570 SQ MT. (INCLUDING BASEMENT)
HAUZ KHAS

ZONING

HOSTEL.

ADMIN.

ACAD.

Site is divided into three basic zones.


Academic block occupies the right portion of the site.
Administrative block along with canteen and library is in the left side .
Hostel block is placed right at the back of the site.

LOCATION

Access is from north


east and south west
side of the campus.

Site is irregular in shape


and situated in Hauz
khas institutional zone.

Site is surrounded by
classical dance
institute, Hauz khas
housing, gulmohar park.

ABOUT THE BUILDING

The building covers almost the entire site leaving less green area.
The plan follow the site boundary with a set back of 6m.
The opening are designed such that they maintain visual unity in
their form and proportion.
Academic clusters have been grouped together to form units
comprising class rooms , labs, common lobby and service spaces.

ORIENTATION

Building is aligned with its long


sites along N-W & S-E axis,
facilitating good exposure to
the sun and breeze, at time
causing glare.
Different blocks of building
complex are placed according
to the site line.
All the peripheral building lines
are parallel to the site lines.
Opening for light and ventilation
have been sacrificed for
aesthetic considerations than
climate comfort.

STRUCTURE
This complex is based on frame
structure-square module has been
followed up.
The roofing is done with waffle slab
(1.7mX1.7m)thus providing a column free
space of 6.85sq mtr.
The external thickness act as adequate
sun protection for the windows, providing
insulation.

SITE PLANNING

Flat land with artificial contour


Proper segregation of functions
as building blocks are placed in
certain set of zones which is
determined by function
character of the building block.
The planning revolves around the
two courts sunken cover with a
stepped kund & the
amphitheatre.
Although apart from the zonal
green there is not any
substantial green area to be
landscaped, the institute gives a
feeling of richly landscaped
environment.
Two type of circulation
pedestrian & vehicular.
An inner road leads to the main
car park just outside the main
entrance.
The entry to the campus is from
two side . Front & back

Different blocks acquire


different shapes and form
depending upon the functions
they are accommodating.
The building blocks are
concentrated around the sunken
court thus generating activity &
creating lively environment.

Ground coverage
25%
Labs in the way due
to insufficient space

BUILDING LAYOUT

FIRST FLOOR PLAN

Common lift

labs

Admin block

coridoor

THE THIRD FLOOR

Library is used by all (student &


outsider).
Resource centre (audio visual
collection, slides , photographs
, CDs).
Resource centre also
comprises of material
collection of textile, costumes,
jewellery etc.

SECOND FLOOR PLAN

ENTRANCE PLAZA

The double height gateway


give way to the academic as
well as the administrative
block

ACADEMIC BLOCK

The academic
blocks are
connected
through
different
system of
circulation.

Academic
facilities have
been provided
in the areas
joint together
in a form of
cluster. (lobby,
lecture rooms,
labs & toilets).

Sewing machine in labs

MATERIAL USED IN THE BUILDING

STRUCTURE :

CLADDING :

FLOOR FINISH :

Granite and white


marble, Kota Stone, Plain Cement in
classrooms and labs, Chip Flooring in
Exhibition Hall, Stone in open spaces.

FACADE TREATMENT :

The
exterior finished in grey coloured grit.

WINDOWS : Jharokhas for traditional

RCC and Brick wall

Rubble stone masonry


walls imported float glass .steel frame
screened with reflected glass.

Architecture and new material and


expression creating an interesting
blend.

LANDSCAPING

The institute gives a feeling of richly landscaped environment.


Site boundary is lined with deciduous and evergreen trees.
A series of high and low platform, soft and hard landscaping have
been used in the amphitheatre court.
In surrounding areas of courtyard soft landscaping is done and is
paved with cut outs for basement lighting.